„Roman impuscat mortal in Franta”. Cam asta defila pe „burtiera” pro-ului, unde urmaream stirile, ieri dimineata, inainte s-o tai spre munca. Am devenit brusc interesat si am mai luat o gura de cafea, asteptand sa vad despre ce este vorba. Si treaba sta cam asa: trei romani (n-am vazut pe nicaieri scris „gitanes”, deci o iau si eu de buna cu „romani”, dar daca nu erau ciori, dau in scris ca erau niste cocalaro-manelisti imputiti) s-au apucat de baut, intr-un orasel de langa Paris. Ce stie romanul sa faca cel mai bine, dupa ce drojdeste? Exact, sa faca scandal. Asa ca au dat drumul la treaba. N-am vazut imagini, n-am citit nimic altceva in afara de stire, dar pot sa pariez pe orice miza ca stiu exact cum s-au petrecut lucrurile. Aia trei au dat drumul la manelele din telefoane, au inceput sa danseze in mijlocul strazii, sa bata din palme si in general sa faca orice chestie de cat mai prost gust. Totul pe un fundal sonor cat mai ridicat. Ca sa vada toti „francejii” aia care e valoarea lor.

Fara indoiala au fost interpelati de locuitorii strazii pe care isi stabilisera locul de distractie. Parca vad figurile uimite ale celor doi trei batranei, care incercau sa doarma la ora aia si nu reuseau din cauza trilurilor lui Salam, cand au fost intampinati cu „ta gueule, tapette”! Si obligati sa se care de acolo in regim de urgenta, ca sa nu si-o ia peste fata. De carat s-au carat, dar aia nu discuta cand isi simt amenintate integritatea si proprietatile. Au chemat politia in secunda doi. Care a si venit. Prima oara niste pulifrici de la politia municipala (cred ca un fel de gardieni publici de la noi), care au simtiti ca romanasii sunt pusi pe blestematii. Asa ca, dupa ce si-au dat seama ca nu le intra in competente decat sa-i legitimeze, treaba care nu i-ar fi ajutat deloc in situatia data, au apelat la confratii de la Jandarmeria Nationala.

Ei bine, de aici imi place rau de tot cum s-au desfasurat lucrurile. Jandarmii nu prea stau la discutii. Au venit, au vazut cum se prezinta „tabloul” de la fata locului si au inceput cu cel mai simplu lucru: „Papiers s’il vous plait”! Ti-ai gasit. Romanache erau obisnuiti ca pe plaiurile lu’ Bucur sau cu jandarmii din filmele lui Luis de Funes, glumeti si tantalai. „Coae, ce vor astia, ma? Da’ ce-am facut? Am baut si noi o bere, nu avem voie? Jeane sa moara mama daca io le dau ceva la bulangii astia”! Doi dintre ei, au simtiti ca e groasa si au lasat-o mai moale. „Fraciuc, io le dau bolintinu ca sa scap de ei”. Al treilea deja era in stadiul in care l-ar fi luat la pula si pe Van Damme, asa ca nici gand sa dea actele. A inceput sa zbiere mai tare si sa faca circ. „Jeane ce cacaciosi sunteti, ce ma v-au facut poponarii astia? Ii tai sa moara mama”! Ca sa fie mai convingator a apucat gatul sticlei din care sorbise pana atunci si a spart-o, indrepandu-se spre jandarmii care aveau pretentia absurda sa-l legitimeze.

Politistii au facut un pas inapoi (nu e bine sa te pui cu nebunii), dar unul dintre ei s-a impiedicat si a cazut, captand atentia omului nostru, care s-a indreptat spre el. Moment in care o vestita vorba romaneasca, a devenit brusc cosmopolita si recunoscuta international. Pen’ca jandarmul ala a gandit scurt „préfèrent pleurer sa mère au lieu de pleurer ma mère! Cibilan mourir!”. Si ca sa nu stea sa se convinga pe pielea lui daca ala are cu adevarat intentia sa-l taie sau nu, a scos pistolul si a tras. Direct. In plin. Mortal. Fara focuri de avertisment, fara alte rugaminti, fara nimic. Fara teama ca de a doua zi incep anchetele interne si mii de declaratii prin care ar trebui sa justifice in ce mod a folosit „armamentul din dotare”. Habar nu am cum suna legea la ei, dar banuiesc ca este de un maxim bun-simt. Daca omul legii isi simte periclitata integritatea, are voie sa mi te faca ciur in doua secunde, avand ca eventuale consecinte o decorare si o strangere de mana pentru spiritul civic de care a dat dovada.

Si mi-a placut mult de tot treaba asta. Mi-a placut si mai mult dupa ce am dat doua search-uri pe google. Unul cu „politist agresat” si altul cu „politist batut”. Si mi s-au umplut pagini intregi de imagini, video-uri si articole cu politisti de la noi rupti cu bataia, umiliti sau pusi in cine stie ce alte posturi degradante. Ca sa nu zic despre cei omorati. Pentru ca la noi e plin de „smecheri”, nu? Ei bine, la francezi smecheria se mai masoara si cu glontul. Si e bine, ba!

https://www.youtube.com/watch?v=u4H5c-lqyq8&w=640&h=360