Guest post by Ana R.

Sunt genul ala de fata ce a luat vesnic nota 8 sau 9, aproape niciodata 10. Ce-i drept, am luat o data si un 5 la Drept Financiar, in facultate. Dar ala nu se pune, pentru ca era profesorul un dulau mic si rau ce-si vopsea parul in „negru cu reflexe albastrui” si nu suporta studentele care erau, din nascare, cu doua capete mai inalte decat el.

Problema mea a fost ca am trait tot timpul printre oameni cu un IQ peste medie. Nu stiu cum naiba s-a facut de s-au adunat toti la mine in familie. Vorbesc despre genul ala de oameni ce iti fac o schema detaliata a unei centrale atomice, pe servetelul de la masa si isi depoziteaza carti pana si in frigider. Si mai erau si workoholici toti, pana in rama ochelarilor model „fund de sifon”.

Ca sa va dau doar un modest exemplu: o matusa de-ale mele a lucrat la un proiect in Italia timp de doar trei luni. Cand s-a intors vorbea fluent italiana. Iar cand zic fluent va rog sa va ganditi la Dante Aligheri si la faptul ca ea folosea inclusiv cazul ablativ (pentru cei ce au facut latina). Pe cand eu si acum ma lupt cu germana. Pe care, oficial am infrant-o, dar inca mai dam destul de frecvent batalii.

Asadar, nu am fost vreo studioasa in adevaratul sens al cuvantului si evident ca am suferit de complexe pe tema asta. Intelegeti de ce, daca tocmai ati citit mai sus. In schimb, recuperam bine din handicap compensand la capitolul imagine. Partea proasta e ca pe astia care au extra circumvolutiuni ii lasa foarte reci chestia asta cu imaginea, in majoritatea cazurilor. Dar…

Pe vremea cand eram inca in tara si lucram in Minister, am fost trimisa intr-o misiune de audit la o institutie ce se ocupa cu secretizarea informatiilor (norme NATO si tot tacamul). Eu, cea proaspat angajata si doritoare de cariera, cu legile in brate si fustita (scurta) regulamentara. Directorul General al insitutiei pe care trebuia sa o auditam, ne face o scurta prezentare a acesteia si apoi, chestie de onoare, isi expune CV-ul. Omul era un „marunt” General, avea centura neagra la karate (8 dan) iar in timpul liber publica poezii. M-am tinut tare si nu am lasat sa se vada nicio clipa ca imi picase fata. Dar, la cum vorbea, nu m-as mai fi mirat daca imi zicea ca isi prepara ceaiul la un mini-reactor nuclear, inventat de el.

Evident ca omul nu a fost prea incantat ca “ai mari” din Minister ii trimit o „pitipoanca” sa ii auditeze lui institutia, chit ca eram in echipa cu un ditmai si respectabil economist. Dupa ce si-a terminat prezentarea, mi-am dat seama din privirea lui ca are de gand sa ma umileasca memorabil. Prin urmare a vorbit in permanenta numai cu mine, sperand sa ma puna in incurcatura si sa ma „devoreze”. Colegul economist deja era exasperat si cerea documente de pe la alti directori, pentru ca Generalul nostru avea o singura tinta: eu. A mai urmat si o dezbatere pe tema activitatii cu bla-bla-ul de rigoare. Dupa trei ore, Generalul-Director-Karateka-Poet se scuza si pleaca imperial. Normal, si asa omul acordase mult prea mult din pretiosu-i timp, celor doi functionarasi doritori de a gasi chichite in bugetul lui de cheltuieli.

Ne facem treaba in liniste, terminam auditul (a propos, a fost de departe cea mai bine organizata institutie pe care am vazut-o eu in Romania) si Directorul Shotokan vine sa concluzionam. Eu, intr-o parte, imi asteptam cuminte sutul in partea dorsala, pe care aproape ca il simteam deja. Incepusem sa ma aplec usor, ca sa nu se forteze prea mult domnia lui, cand il aud ca spune, pe cel mai ceremonios ton cu putinta:

-Domnisoara sunteti indecent de inteligenta, pentru varsta dumneavoastra. Ma bucur ca v-am cunoscut!

Oameni buni, nici daca ma pupa Obama pe frunte, in timp ce Papa ma tinea de mana, ambii felicitandu-ma pentru castigarea titlului de Miss Univers, nu eram atat de fericita. Adica eu stiam realitatea si stiam ca nu ma ridic mai sus de genunchiul broastei la capitolul inteligenta. Dar mi-am impachetat atat de frumos tampenia si am invelit-o in staniol roz, incat pana si ala a crezut ca ea exista cu adevarat. Doamne, ca bine a mai fost!

mihai_vasilescu_sexy_functionara

sursa foto