13,086 cititori

Cel mai scurt job al meu!

Prin toamna lui 2000 am avut o perioadă când eram between jobs. Cu alte cuvinte o frecam toată ziua fără să fac nimic în afară de a mă uita la televizor. Activitate pe care o mai întrerupeam sporadic cu scopul de mă hrăni și adăpa. Iar când treaba asta mă dobora de oboseală, mai băgam și câte un somnic. Sau aveți impresia că statul degeaba nu face foame și somn? Vă înșelați amarnic. Parcă mai abitir îți vine să mănânci și să dormi. Mă trezeam dimineața, după câte o zi din asta de ne-făcut nimic, obosit de ziceai că am tras la jug. Abia aveam putere să-mi bag țigara în gură și să sorb din cafea. Va spun, lenea și zăcutul te termină. Poți să și mori de oboseală.

Dar perioada asta de dolce far niente părea că se apropie de final când m-a căutat un amic care mă ginise că mă ocup cu tăiatul frunzelor pentru cel mai bun prieten al omului. Tipul era freelancer. Da’ într-un fel mai neortodox așa. La modul că era plătit pe “intervenţie” când era solicitat pentru recuperarea de bani. Pe lângă asta, mai lua tot felul de job-uri scurte, intense și drăguțe, care presupuneau lovituri în zone unde nu rămân urme sau nu necesitau remodelări faciale complete. Ce să mai tura-vura, un adevărat suflet de artist. Aș putea zice chiar că era un mare artist, dimensiunile lui mi-ar da din plin dreptul să spun asta. Era pe la 1.95 și 150 de kile. Cum le șade bine poeților. Revenind, m-a citit că nu prea mă ocup cu nimic în zilele alea și mi-a lansat o propunere de slujbă. Fără CV, fără scrisoare de intenție. Rezolva el imediat. Zice:

– Hai, mă, la noi! Vorbesc eu să te angajeze și dacă te ții de treaba, iese bine!

“Noi”, “treabă”? M-au descumpănit un pic termenii, eu știind cam cu ce se ocupă. Mi-a văzut fața dezorientată și mi-a explicat că era angajat la Eduard Manole, pe perioada campaniei pentru alegerile prezidențiale. Acu’, nu știu dacă voi ați auzit de nenea ăsta (sau dacă îl mai țineți minte), dar a candidat pentru preşedinţie în 2000.

– Păi ce să fac eu acolo, frate?

– Ce e nevoie. E multă treabă luna asta, până la alegeri. Te trimite colo, colo. Mai vorbești cu câte cineva, hai că nu e greu. Câștigi un ban bun.

Da, lenea era mare, dar foamea din portofel parcă începuse s-o învingă. N-am stat să mă gândesc prea mult și mi-am dat acceptul. A doua zi dimineață m-am prezentat la noul meu job.

Am făcut cunoștință cu prezidenţiabilul. Părea ok. Mi-au fost prezentați și ceilalți de pe acolo. Lume normală. Doar într-un colț erau patru huidume pe lângă care amicul asta al meu părea un tocilar ieșit campion regional la șah. Fraților, nu va puteți imagina cum arătau și cât erau de mari. Și cu priviri din alea care te ucid, până să ridice şi mâna. Niște brute, în adevartul sens al cuvântului. Am făcut cunoștință și cu ei. Erau basarabeni toți patru, foști luptători în nu mai știu ce trupe speciale. Angajați ca gărzi de corp, pe perioada campaniei. Stăteau într-un colț și nu ziceau nimic, doar se uitau fioros în toate părțile. Mama mia.

M-am așezat pe un scaun și în el am rămas toată ziua. Nu mi-au dat nimic de făcut. Cred că doar am halit ceva la un moment dat. Doar v-am explicat că lipsa de activitate face o foame de lup. Spre seară, a venit știrea: Eduard Manole este invitat în emisiunea lui Adrian Păunescu de la Tele 7 abc. Moment în care mi se comunică și amănuntul că eu voi conduce cea de-a doua mașină, adică aia cu gărzile de corp.

A fost prima dată când cei patru gealați și-au îndreptat atenția asupra mea. M-au înconjurat. Ăla care părea șeful lor m-a întrebat răstit:

– Tu, aista, ai mai făcut aceasta vriodată?

– Să conduc mașina sau ce?

Omu’ a crezut că-l iau la mișto și când s-a uitat odată urât la mine, s-a dus dracului începutul de constipație cu care mă luptam de câteva zile.

– Ai mai căndus vriodată mășina cu bădigarzi?

Da, frăciuc, cum să nu. Bill Clinton și Francois Mitterand au apelat la mine când aveau nevoie. Iar în timpul liber mă mai distrez conducând pentru Rotschild. Da’ din motive lesne de înțeles nu am răspuns așa. Mai degrabă ar fi știut de glumă ușa din spatele lor.

Și dă-i să-mi explice oamenii ce am de făcut. Nu le mai rețin pe toate că eram și emoționat. Dar știu că mi-au explicat cum că trebuie păstrată o anumită distanță (cred că zece metri sau pe acolo) față de mașina cu “Şăfu” și să stau puțin lateral dreapta (sau stânga, nu mai țin minte). Da’ cel puțin chestia cu distanța era vitală. Să nu cumva să se depărteze mașină din față că e nasol. Cum naiba, stătea Sulea Spătaru să mi ți-l împuște pe alde Manole. Mă rog, oamenii de-aia fuseseră angajați şi-și făceau treaba.

Vine și momentul plecării. Se trezește fratele vostru la volanul unui Mercedes 600 sel cu trei dintre moldovenii aia lângă el. Șeful lor era în mașina din față (tot un 600 sel), cu viitorul președinte neales. Plecăm spre locuința lui Manole. Aveam timp căcălău până începea emisiunea şi mergea omul acasă să se schimbe, să dea bine pe sticlă. Numai că s-a îmbrăcat, sau naiba știe ce-a făcut el acolo, până au mai rămas fix zece minute. Oameni buni, aveam de mers vreo şapte-opt kilometri, dar puteau să fie doar doi, zece minute sunt extrem de puțin pentru traficul din Bucureşti.

Prin urmare mașina din față a demarat în trombă. Eu după ea. Ăia trei țineau mâna pe arme (abia atunci am văzut că aveau pistoale toți) de ziceai că urmează să ne atace trupele de guerilla ale lui Saddam. Și cum se îndepărta un pic Mercedesul din față, cum începeau să zbiere că apucații: “ţini aproapi di dânsul, ţini aproapi di dansul”! Ziceai că-s nebuni, frate. Printr-un miracol nu m-am căcat pe mine și prin altul și mai mare nu am mierlit-o. Absolut toate semafoarele de pe traseu au fost trecute pe culoarea roșu, iar eu nu aveam curaj să mă uit în stânga sau dreapta când traversam intersecţiile. Pur și simplu acceleram și închideam ochii. Știu că la un moment dat mi-a scăpat privirea pe kilometraj și aveam undeva pe la 180. În oraș! Și gorilele alea zbierau în continuare să “țin aproape di dânsul”. Atât pot să vă mai spun: Eduard Manole a ajuns la timp, dar mie îmi tremurau mâinile și picioarele ca dracu’ când m-am dat jos de la volan.

Amicul ăsta al meu m-a văzut cam palid și m-a luat la încurajat: “hai că așa e în prima zi, dar să vezi ce mișto o să fie”. M-am uitat la el cam cum se uită pacientul la medicul care-l anunță că trebuie să-i taie o mână, dar “o să fie bine”.

Emisiunea a fost un succes uriaş. Omul a sărit în sondaje de la 0.01%, până la 0.02%. După terminarea ei, mi s-a zis să duc mașina la hotelul unde-și avea sediul de campanie. Am plecat singur, fără moldoveni. Pe drum, m-a oprit poliția. Actele la control. Imediat, să trăiți. Am deschis torpedoul. Gol, goluț. Am dat parasolarul jos să mă uit dacă nu sunt acolo. La fel de gol. Am deschis tot ce se putea deschide în mașina aia. Nimic, niciun act. Lol, și eu ce mama dracului fac acum? Le-am dat permisul. Se uitau întrebător la mine. Le-am explicat că e mașină de campanie a lui Eduard Manole, că n-am actele la mine, că bla bla bla. Dar mă și vedeam dând telefoane și declarații pe la secție. Mi-au mai aruncat o privire de sus până jos și mi-au zis să-i dau drumul de-acolo. N-am înțeles care a fost motivul pentru care m-au lăsat să plec. Poate se mai vedeau încă pe fața mea urmele traumatizante ale cursei de mai devreme și că n-am chef de glume. Așa că mi-am luat viteză până să se răzgândească.

Am lăsat mașina în parcarea subterană a hotelului, cheile la paznic și nu m-am mai întors nici în ziua de azi acolo. Foamea e foame, banii sunt bani, dar mie îmi place să mă întorc întreg seara acasă.

47 de păreri la “Cel mai scurt job al meu!

 1. masina era furata, venise la pachet cu moldovenii?

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

 2. Sa inteleg ca nu-ti place adrenalina?

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 3. Manole asta nu e ala de a mers la urne cu vrajitoarele dupa el?

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 4. Si ce salariu primeai dacă rămâneai?

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • @zorro, ma crezi ca habar nu mai am? Nu-mi aduc aminte sa fi discutat de bani. Probabil urma a doua zi. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 5. Datorita paginii de pe FB ce iti apartine, am ajuns pe acest blog.
  Imi place ce citesc, dar pe cuvantul meu, aceasta relatare a facut ca aceasta zi de sambata sa-mi aduca lacrimi in ochi de ras.
  Ma bucur ca te-am descoperit!

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

 6. :)))))))))))))))))) super misto faze :))))) cred ca-mi pot imagina senzatiile alea :))))

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @NagaQ, e bine, că eu m-am chinuit mult să le uit.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • te-ai chinut degeaba ca tot te bantuie 🙂 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 7. In timp ce citeam. speram sa ne spui ca l-ai zarit pe acolo si pe tatal Rafaelei !!! Pacat, eram curioasa !!!

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @cristina, tatăl Rafaelei e unic. :))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 8. Empatizez total cu tine. Eu am mers cu un taximetrist care avea GPS cu vocie di pisti Prut si cand m-am dat jos imi tremurau picioarele…

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @opantazi, gps? Pfff… dar să fii cu huidumele în maşină? 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • Pai de-aia si zic… Sincer, eu imi dadeam obstescul sfarsit. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @opantazi, n-ai de unde să ştii. Poate-ţi placea. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @gheo, te rog să nu vorbeşti urât despre fostul meu patron. Da? 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 9. Ai dus misiunea până la capăt ?Ești Tom Cruise ?

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Corina, Jason Statham. 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • Îmi plac amândoi, dar Cruise este cu misiunile imposibile…?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Corina, dar Statham este cu volanul. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Îți cam place să mă contrazici ?Cruise este complet, se pricepe la toate ?Ți-am făcut un compliment total și tot nu ești mulțumit…??

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Corina, pai nu-mi place Cruise. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Vai, dar n-am știut…Vă rog să mă scuzați..

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Corina, aşa vezi, să nu se mai întâmple. 😛

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • Se rezolvă ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Corina, zici? Aştept. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Eeei…Când ai pretenții d-astea, durează…?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 10. Ha, ha, ha, ha, pocnesc de râs!!!

  Auzi, […. Și cum se îndepărta un pic Mercedesul din față, cum începeau să zbiere că apucații: “ţini aproapi di dânsul, ţini aproapi di dansul”! Ziceai că-s nebuni, frate. Printr-un miracol nu m-am căcat pe mine și prin altul și mai mare nu am mierlit-o…]

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @lectorarumana, exact aşa a fost. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 11. Când mai faci de Statham, mă iei și pe mine în aventura ta?
  Doar știi, am o slăbiciune pentru el…

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @lectorarumana, te iau şi fără. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 12. Scuipă-ți în san că ai scăpat ! Eh, ce ar fi viața fără adrenalină, dar vezi, așa ești tu, n-ai curaj !

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 13. “ţini aproapi di dânsul, ţini aproapi di dansul” ??? nu mai pot de ras!! Iti citesc de vreo jumatate de an blogul (dar nu am comentat pana acum) si desi multe din articolele tale sunt geniale, asta e de mare efect! ?? Felicitari pentru talent!

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Andreea, păi ia să faci bine și să mai comentezi.
   Mulțam! 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 14. Cu cel mai scurt job al meu am si eu o poveste interesanta. eram in anu 2, studenta-n Londra, si cam muream de foame. cum faceam japoneza la scoala, m-am dus la proba intr-un ce credeam eu ca era restaurant japonez in centrul londrei. doar ca nu era. era un club members only unde toti smecherii japonezi veneau sa cante si sa se scalambaie cu domnisoarele noastre ce le tineau de urat, si uneori si mai de cald asa. deci dupa cateva ore bune de frecat podele samd cat am pregatit clubul, m-am trezit cu fetele ce trebuiau sa fie colegele mele, doar ca ele erau machiate, cu rochii inexistente si tocuri de 12 iar eu eram barman. s-au mai pregatit fetele acolo, au mancat, iar in scurt timp au inceput sa apara si japonezii – fiecare-si alegea insotitoarea. tipele astea nu aveau voie sa bea ca sa nu se imbete, dar trebuiau sa-i stoarca de bani pe aia. aia veneau si comandau un gin&tonic de 20 lire paharul pt domnisoare, eu trebuia sa le dau doar tonic. comandau vodka cu orange juice, fetele primeau doar juice. ei nu beau din bauturile noastre, sa ne intelegem, avea fiecare colectia lui privata din care servea. a, o sticla de sampanie costa 700 lire, am desfacut mai multe in seara aia decat am baut in toata viata mea. TOATA sampania ajungea in chiuveta. pe mine ma plateau cu 6.5 lire pe ora. dupa ce s-a terminat circul asta pe la 2 noaptea si pipitele au plecat acasa, eu eram absolut franta – la un moment dat in seara aia m-am rezemat o clipa de bar si a venit supraveghetoarea si mi-a zis ca daca n-am nimic de facut sa spal iar paharele. deci plecase toata lumea, am facut curat in club, si apoi am aflat ca tre sa le fac de mancare gagicilor pentru a 2a zi. mi-am luat geanta si-am plecat aproape plangand si i-am batut la cap 3 saptamani dupa sa-mi dea banii pe orele lucrate.

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 15. Pai vezi domne? 2000 era prea devreme pentru prezidentiabili fizicieni. Trebuia sa mai treaca un deceniu pana sa se lamureasca romanii ca acolo zace speranta acestei natii 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 16. tini aproapi di dansul.
  parca moldovenii zic dansul la animale si la obiecte. ar fi trebuit sa zica sa tii aproape de EL.

  era la antena 1 pe vremuri o emisiune d-asta politista cu un gras cu “tineti aproape”.

  era emisiunea aia peste cristian sabahh

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 17. Simpatic foc articolul. M-a bine dispus spre birou.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 18. Prima dată când am condus și eu o mașină tot ceva Mercedes era. Stăteam la o bere cu prietenii din Ozana când a apărut o balenă de-asta cu unu’ la volan căruia nu prea îi ajungea strada. A oprit în dreptul nostru, a coborât din mașină și a întrebat care știe să meargă cu „asta”. Când ai prieteni e bine.. toți au făcut un pas in spate și și-au aruncat galeș privirea spre mine. N-am apucat să pricep prea multe că eram la volan. „Dă cât de tare poți in ea până la Grigore Alexandrescu că moare puradelul”. Atunci am văzut că în spate erau două femei cu un copil intre ele, ăla cu piciorul înfășurat într-un prosop, ceva. Nu-mi amintesc cum am mers până acolo, am inceput să procedez când m-am pus sa intru cu mașina în curtea spitalului, chiar dacă nu ridică ăia bariera. Din fericire hârtiile verzi din mâna lui au făcut bariera să se ridice. „Stai aici până ieșim” mi-a ordonat și au intrat toți în spital. Eu cu pampersul plin, m-am executat. Trei ore mai târziu mergeam înapoi spre Ozana. Deja începea sa-mi placă cum mergea mașina aia. Poate de asta am ieșit din pasajul Muncii cu vreo 140. Când acolo era aproape permanent radar. Ăla a fost momentul in care mi-am zis „Gogule, aici s-au terminat istoria matale că șofer”. Dar, ce să vezi, cate 50 de dolari aruncați (la propriu) peste geamul din dreapta au făcut minuni. I-am dus apoi cu 40 la ora până acasă, am primit și eu (parcă) 100 și am plecat să-mi cumpăr chiloți noi. Peste vreo doi ani, când am făcut școala de șoferi aveam așa un stres că mă vor recunoaște milițienii… că nu-mi venea să mă duc la examen 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 19. Oare ce o mai face Nea Manole?,o fi tot cu poporul?

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.