Ziceau stramosii nostri latini. Oare? In cazul de mai jos, eu le urez tot de „mama”…

Nu se intampla mereu. Cred ca doar in zilele cand nu se produc suficiente „marlanii” prin Romania, demne de a fi expuse la “stiri”. Si atunci nu ai cu ce sa umpli prime-time-ul. Despre ce vorbesc? Voi ati observat cum prezinta astia, o stire prin care vor sa spuna ca, intr-un sat obscur din nordul Moldovei, doi betivi si-au dat cu parii in cap. Iar unul din ei a binevoit s-o mierleasca?

Pentru inceput, in studio, prompterita citeste stirea. Schimba tonul, il trece in registru grav, ca sa ne dam seama de importanta anuntului:

– Crima in judetul Iasi! Un barbat a fost lovit in cap cu toporul, de catre prietenul lui cel mai bun. Politistii  din comuna Gioroflina au aflat ca atacatorul, un barbat in varsta de 53 de ani, iesise impreuna cu prietenul lui dintr-un local. Nu se cunosc inca motivele pentru care cei doi s-au luat la cearta, iar in urma altercatiei victima, Sofronie Aparalutei, a ramas intinsa pe jos, cu multiple leziuni in zona capului…samd”.

Bun, acestea fiind zise, se trece legatura la fata locului. Pentru inceput intr-un oras mai mare, cu studio local al televiziunii respective. Acolo cea care preia transmisia este, de obicei, o fatuca (fosta glorie locala a concursurilor de miss) care in ziua respectiva, stiind ca are “direct” cu Bucurestiul, a “rasturnat” sifonierul peste ea. Ca o adevrata simfonie este imbracata. Iar o data cu toalele, cred ca se paravlesc din dulap si fardurile. Ce sa mai, o placere s-o privesti.

Prea-frumoasa preia legatura:

– Buna dimineata (seara nu prea ma uit la stiri, sunt la sala la ora aia)! Noaptea trecuta, in judetul Iasi, un barbat a fost lovit in cap cu toporul, de catre prietenul lui cel mai bun. Politistii  din comuna Gioroflina au aflat ca atacatorul, un barbat in varsta de 53 de ani, iesise impreuna cu prietenul lui dintr-un local. Nu se cunosc inca motivele pentru care cei doi s-au luat la cearta, iar in urma altercatiei victima, Sofronie Aparalutei, a ramas intinsa pe jos, cu multiple leziuni in zona capului…samd”.

Zice fix aceleasi cuvinte!!! Te uiti ca boul la televizor, dar nu apuci sa te intrebi “ce-a zis bai in plus asta”? Ca urmeaza continuarea:

– Pentru mai multe amanunte, dam legatura corespondentului nostru, la fata locului.

Aici se schimba Kalimera. In functie de gravitatea cazului, corespondentul poate fi de doua feluri. Pentru cele “grele”, la locul faptei se afla Catalin Radu Tanase. Si asta indiferent de televiziunea care transmite. Baiatul asta este, pur si simplu, omniprezent. Odata, cand ma grabeam la masa, m-am trezit cu el, chiar pe holul firmei unde lucrez. M-am speriat, de m-am c***t pe mine. M-am aruncat la pamant si ma rugam sa nu inceapa nimeni sa traga.  Credeam ca mi-a sunat ceasul. Din fericire, venise doar sa cumpere niste casete.

mihai_vasilescu_catalin_radu_tanase

sursa foto

Daca e o crimulita de duzina, ca in povestea noastra, corespondentul local este unul din flacaii mai aratosi din partea locului. In cinzeci la suta din cazuri, are un mic defect de vorbire (de obicei graseiaza). P-asta nu am inteles-o. Cred ca pentru nota de autenticitate. Oricum, si el este imbrcat lux. Geaca cea buna si bocancii pentru “teren” si-au gasit in sfarsit intrebuintarea.

De obicei “transmite” chiar in fata casei unde aia doi si-au “urat de bine”. Sau de pe ulita cea mare. Ma rog, de unde s-a petrecut treaba.

– Buna dimineata doamnelorr si domnilorr! Ma aflu in localitatea Giorroflina, unde noaptea trrecuta, un barrbat a fost lovit in cap cu toporrul, de catrre prrietenul lui cel mai bun. Politistii  din comuna Giorroflina au aflat ca atacatorrul, un barrbat in varrsta de 53 de ani, iesise imprreuna cu prrietenul lui dintrr-un local. Nu se cunosc inca motivele pentrru carre cei doi s-au luat la cearrta, iarr in urrma alterrcatiei victima, Sofrronie Aparralutei, a rramas intins pe jos, cu multiple leziuni in zona capului…samd”.

A TREIA  oara. Si absolut identic. Adica nici un pic de imaginatie oameni buni? Eu tin minte ca, pe vremea cand copiam la teza de matematica dupa colegul de banca, mai aveam obiceiul sa schimb cate un semn. Mai transformam cate un plus in minus si invers. Doar asa ca sa nu fie identice lucrarile. Nu conta ca rezultatul final era acelasi. Eram eu cu constiinta linistita, ca nu ne da doi amnadurora, pentru copiat.

Si in cazul stirii respective, rezultatul final e acelasi. Mortul tot teapan ramane. Dar un pic de imaginatie, m-ar face si pe mine sa-mi incep ziua, fara sa pomnesc toate rudele inca in viata sau decedate; ale respectivilor prompterisiti.

Am luat-o eu razna, sau ati sesizat si voi ?

mihai_vasilescu_crima

sursa foto