Sunt ceva ani de-atunci, dar povestea cred că rămane la fel de actuală, mai ales dacă arunc un ochi prin jur.

Ieșisem din casă cu câinele și o luasem pe direcția parc. Din față veneau doi polițiști care flancau un popă. Din motive cunoscute doar de el, Billy se oprește și începe să-l latre pe slujitorul domnului. Dar destul de agresiv, pe genul „dacă n-aş fi fost în lesă, acum deja îmi încercam colţii pe fund de slujbaş al bisericii”. L-am lăsat să latre, că nu aveam motive să stresez inutil animalul. Era în lesă, mai mult de dat din clanţă nu avea ce să facă. Dar dom’ părinte se oprește și se bagă în seamă:

-De ce mă latră, domnule, câinele?

Mi-am zis să nu-i răspund prea nesimțit, ci ceva așa nici prea-prea, nici foarte-foarte. Și-i spun:

-Nu știu, cred că simte oamenii răi.

Face ăla niște ochi mari și își da potcapul pe ceafă și mă chestionează agresiv:

-Păi cum, mă, eu sunt om rău?!

Deja plictisit de discuția fără niciun sens, îi arunc sictirit:

-Dom’le, eu n-am cum să mă pronunţ, dar câinele știe el ce știe.

Și am dat să-mi continui plimbarea, convins fiind că am încheiat subiectul. Dar nu, nu se încheiase. Cetățeanul părinte, propăvăduitorul cuvântului lui Dumnezeu printre noi, mirenii (chestii ca noul testament, treaba aia cu cineva care îți da o plama și tu întorci și obrazul celălalt), se uită urât la mine și glăsuiește profund evlavios:

-Vezi poate descarc un încărcător în el!!!

Da, frate, exact asta a spus. Fix ca la biblie, nu? Pentru una dintre puţinele dăţi în această viaţă, am rămas atât de „interzis” că nu am mai avut replică. Stăteam pur și simplu cu gură căscata, fără să fiu capabil să zic nimic inteligent. Mă luase total pe nepregătite. Astfel că răspunsul meu „să-l descarci în mă-ta” a rămas nerostit până în ziua de azi. Păcat!

Mda, aș fi putut să zbier niște treburi după el, dar parcă nu-mi place așa. Mă simt mult mai bine să-i spun omului în față ce gândesc sau ce chestii deosebite aș întreprinde cu o parte dintre rudele lui, inclusiv doamna mă-sa.

Aia e, rămâne pe data viitoare. Prima rundă am pierdut-o eu.

popa_cu_pistol_in_mana