Ieri a fost ziua mondială fără mașini. Dacă voiai să aderi la această importantă sărbătoare internatională, nu aveai de făcut decât un singur lucru: să nu-ți miști fundul cu automobilul pe tot parcursul celor 24 de ore. Sau măcar cât era lumină pe afară, ca să nu te vadă activiștii eco și să te arate cu degetul.

În semn de omagiu pentru această sărbătoare unică, un grup de bicicliști din Brăila a hotărât că trebuie să celebreze într-un mod inedit: să-și ia vehiculele cu două roți și să dea o fugă până la frații lor, bicicliștii din Galați. Ocazie cu ajutorul căreia aveau să pună punct, odată pentru totdeauna, și celebrei dispute: Brăila este un cartier al Galațiului sau invers?

Zis și făcut. S-au întâlnit la ora stabilită, hotărâți să nu mai piardă niciun minut în temerara lor tentativă de a cuceri cât mai năvalnic străzile județului vecin și rival. Mă uitam la imagini si când i-am văzut îmbrăcați cu niște echipamente la care ar fi râvnit si Contador, m-am așezat confortabil in fotoliu, convins că o să urmăresc o cursă similară unei etape de sprint din Le Tour de France. Simțeam adrenalina și încrâncenarea care-i domină și m-am rugat încetișor, în gând, să fie fair-play și să nu se accidenteze cumva vreunul grav. Na, ați sesizat pe la tv, când e vorba de atâta voință și determinare, este suficient sa cadă unul si vin toți ceilalți buluc peste el.

Și s-a dat startul. Când i-am văzut pe toți bulucindu-se pe lângă biciclete, am zis că va fi ceva inedit, cu încălecat din alergare. M-am înșelat, dar foarte puțin. Militanții se grăbeau să prindă locuri cât mai bune (la geam) în autocarul care urma să-i transporte până la Galați. Pam-pam!

Nu știu dacă ați înțeles exact ce zic. Dar o să repet acum, ca sa fie clar. Ieri, cu ocazia zilei mondiale fără mașini, bicicliștii care voiau să militeze pe două roți, pe traseul Brăila – Galați, au parcurs acest drum de 15 kilometri cu autocarul, iar bicicletele le-au fost aduse cu un camion!

Și ca să nu avem vorbe, va las știrea aici, cu regretul că nu pot s-o găsesc pe cea de la protv, la care am râs cu lacrimi.

Pe același principiu, vă declar azi, în scris, că si eu sunt un vegetarian convins. Da, mănânc carne aproape la fiecare masă, dar nu vreți să știți ce este în sufletul meu.

mihai_vasilescu_ziua_mondiala_masini

sursa foto 1 și 2