Știu c-am mai vorbit despre asta pe-aici, dar poate s-au mai schimbat lucrurile în țara asta și nu știu eu.
Așadar, zilele trecute mi-a ajuns în feed această postare:
Mă rog, ignorați exprimarea deficitară din care se înțelege că autoarea postării mai face și niște ospătărie part-time. Totul e din cauza lui „într-un” ăla, care de fapt ar fi trebuit să fie „dintr-un”. Nfine.
Revenim la mesajul postării, unul informativ și total nevinovat, ai zice. Dar ai zice prost, c-au început să se lamenteze prin comentarii toți posesorii de arici în buzunare care, evident, au generalizat discuția ducând-o la nivelul:
„Da’ de ce să las bacșiș la chelneri? E vina mea că patronii le dau salarii mici? Dacă n-ai bani sa dai salarii mari nu-ți mai deschide restaurant”.
Și altele fix pe aceeași idee.
Băi, oameni buni, prieteni, pentru mine toate argumentele astea sunt scornite doar cu un singur scop: pentru că nu poți sa spui „sunt zgârcit și-mi mănânc de sub unghii”, așa c-o dai p-asta cu „nu e vina mea că sunt patronii cărpănoși”.
Nu contest că patronii sunt cum sunt, dar faptul că tu dai din umeri și lași leu pe leu la notă, nu schimbă cu nimic lucrurile. Degeaba te minți tu că nu e vina ta, ai reușit doar să faci pipi pe omul sau oamenii care te-au servit la masă.
Mă rog, ce voiam să vă întreb: lăsați bacșiș la restaurant? Dacă da, cât? Cum stabiliți suma? Aveți un procent preferat?
Dacă nu lăsați, de ce nu lăsați? E o regulă sau depinde de cum se poartă cu voi ospătarii?
O să răspund eu primul, desigur. Pentru mine nu există să nu las. Trebuie să se întâmple ceva foarte nasol sau să se comporte groaznic cu mine ca să plec de la restaurant fără să las nimic.
Cât despre sumă, las între 10 și 15%, în funcție de valoarea notei de plată.
Acum sunt extrem de curios ce-o să ziceți pe subiect.
sursa foto: freepik.com
Da, las, între 10% și 20%, dacă a fost bună mâncarea și servirea.
Las si cand nu m-am simtit bine 😀 De obicei rotunjesc generos, chiar mai mult de 15%.
Da. 10% dacă nota e peste 100 de lei, dacă e sub stabilesc suma în funcție de notă, dar niciodată sub 5 lei, chiar dacă am băut doar o cafea. La fel la livratori, la frizer, la coafor, la taxi/bolt și oriunde se prestează vreun serviciu. Chiar ieri m-a întrebat fiu-meu, care e o coadă de topor dat fiind că l-a crescut tac-su în cei mai importanți ani, de ce las ciubuc livratorilor. Pentru că oamenii ăia din asta trăiesc. Ăla pe care-l încasează lunar de la patron nu e salariu, e mizerie.
Comentariu beton!42
Si eu, fix la fel.. cu singura diferenta ca pe fi-mea am crescut-o eu si face si ea ca mine, nu ca chitrosul de tac’so 🙂
Și eu las, da’ nu în procente, las cât consider eu. De pildă, ultima ieșire m-a costa vreo 300 lei și am lăsat 20 lei.
Las, în funcție de suma notei și de servire, minim10 %.
Totuși mi s a întamplat sa nu las, la restaurantul cel nou și central al lui Ianțu, când chelnerul m-a uitat cu desertul, femeie singura fiind la masa, restaurantul deschis de curand, undeva prin februarie 2024.Si clienti doar la 3 mese. M am simtit atât de prost cât nu va puteți închipui.
Cam 10% mereu, chiar 20% dacă am solicitat mai mult ca de obicei chelnerul.
Da, de obicei 10%, rar depășesc acest procent. Trebuie să mă supere foarte tare ca să nu las nimic (s-a mai întâmplat).
Las bacșiș și la coafor, epilat, cosmetică în general.
Dar aș vrea sa fie privit ca pe un semn de mulțumire, nu compensare și milă că e patronul zgârcit.
Comentariu beton!48
Totdeauna las. Cam 15 %.
Ce mă enervează sunt 2 chestii. Prima e că nu merg atât de des la restaurant pe cât aș vrea, nu din motive de timp 😀🤭 și a doua e mai legat de subiectul de azi e acela când au ei 3 praguri de a lăsa ceva și te pun pe tine să alegi. Primele două praguri mi se par ridicol de mici și al treilea e prea mare. Aș vrea să fie cumva între ele dar nu am posibilitatea asta. Am pățit în Germania chestia asta mai des.
Întotdeauna las. O singură dată nu am lăsat, dar a fost ceva ieșit din comun – s-a comportat absolut execrabil și asta după primele schimburi de replici, când, având în vedere accentul nostru, și-a dat seama că pe străbunicii noștri nu-i chema Fritz și Helga.
Atât de mizerabil a fost încât am cochetat cu ideea unei plângeri scrise, dar până la urmă l-am lăsat în mă-sa de lepră naționalistă.
Altminteri, articolul mi-a adus aminte de Mr.Pink din “Reservoir Dogs” 😀
Comentariu beton!13
Singura data cand am fost tratata urat si am plecat dintr-un restaurant a fost chiar in Hamburg, alea de pe cheiul cu vaporasele de fac turul portului, si culmea era turc sau arab, nu un Fritz.
Pfff, îmi pare rău să aud asta 😕 După 12 ani trăiți în Bavaria pot spune că în nord oamenii sunt în general mai deschiși și prietenoși (n-aș fi crezut asta până să ne mutăm aici, ba chiar dimpotrivă…). Dar uscături se găsesc pretutindeni.
De obicei las bacșiș, mai ales dacă am parte de servicii bune. De fapt asta e cumva edificator în suma pe care o las, pentru că am lăsat și bacșiș de 20% în anumite locuri.
Dar nu mă feresc să zic că am situații în care nu las, mai ales dacă am fost tratat urât. Problema multora aici e că ei tratează situația un pic mai aparte, pentru că dacă le vine o mâncare proastă, zic că nu mai lasă bacșiș, deși chelnerul a fost nemaipomenit în conversație. Nu, bucătaru-i bucătar, ospătaru-i ospătar. Bacșișul ospătarului îl las în funcție de „prezentabilitatea” lui.
bacsisul se imparte la toti, inclusiv la bucatar
daca mancarea a fost naspa sau servirea a fost naspa > 0 bacsis
@Pyro, nope, nu e o regulă ca se împarte bacșișul la toți. Depinde de restaurant. Eu am făcut meseria asta în facultate și nu se împărțea, tot ce făceam erau banii mei. 🤷♂️
Las dar ma enerveaza groaznic. Toata treaba asta cu bacsisu’ e absolut penibila plus ca eu n-am niciodata cash la mine. Mie imi plac lucrurile clare, stiu cat costa dinainte, dau cu cardu si gata!
Bacsis, spaga, atentie… d-astea am fugit toata viata.
Aici unde stau nu exista asa ceva iar bacsisul e doar o rotunjire la urmatorul numar cu zero in coada si se face pe card nu cash. Chelnerii au salarii decente si ii doare in pix de clienti, au un sictir general toti.
@Pyro, se împarte doar în cazul în care bagi bacșișul la borcan, caz în care împărțirea poate fi și 0 / x angajați că ia patronul bacșișul. Am auzit, am văzut cu ochii mei situația asta.
Când îi dai banii în mână ospătarului, el îi ia.
@ATC
Într-o perioadă ospătarii erau obligați să pună toți banii primiți la comun. În unele localuri, cel puțin. Probabil în funcție de local, patron, an, situația era diferită. Cert e că nu toți rămâneau cu ce primeau în mână.
Da, întotdeauna. 10-15%, depinde de cat de des merg la restaurantul acela. La cafenea, rotunjesc dacă e to go, dacă nu, la fel ca la restaurant. Și eu am grijă să am 10-20 de lei și pentru curieri.
Las cam 10%, în principiu. Plus-minus, în funcție de servire. Daca e chiar execrabila atunci las foarte puțin. Daca e fabuloasa, mai mult.
Da, intre 10 si 15%, poate si mai mult daca e suma mica, la fel ca la livratori, cosmetica, coafor. Singura data cand n-am lasat a fost de mult de tot intr-un restaurant in Venetia cand am adunat tot ce aveam prin buzunare si a iesit fix suma de pe bon.
da’ mie-mi lasă cineva bacșiș? sau îmi plătește amenzile de circulație? sau…
da, las (aproape) întotdeauna; restaurant, curier, bolt; minim 5 lei; da’ să vă zic una (salutări de la Veliko Tîrnovo!), am observat (sunt relativ aceleași locuri pe care le frecventez atît în RO cît și în BG), că în BG ospătarul nu pare să aștepte acea atenție, am fost tratat la fel și cînd am lăsat și cînd nu; și observația este făcută în diverse cîrciumi din țara vecină; mai mult, la hotelul din Veliko unde trag de obicei, am verificat conștient teoria; am fost tratat la fel, porțiile au fost aceleași (comand mereu aceleași lucruri), deși alaltăieri n-am lăsat nimic; vorbesc de situație la începuturile interacțiunii mele cu stabilimentul, acum au învățat doamnele că dacă n-am cash data asta, data viitoare sau peste încă o tură mă revanșez și pentru trecut…
Comentariu beton!36
Da, și eu mă întorc mereu în locurile unde interacțiunea cu personalul pare să fie la fel de bună și că nu depinde de lăsatul de bacșiș.
Depinde unde ești la restaurant. În Spania, unde sunt eu acum, sindicatele au o forță foarte mare și se negociază anual un „convenio”, un soi de contract colectiv al fiecărei ramuri sindicale, prin care se stabilește un salariu minim, peste cel național. Drept pentru care toată lumea știe că salariile din horeca sunt decente și bacșișul este strict o formă de apreciere. La început, imediat după ce m-am mutat aici, lăsăm și eu, așa cum eram obișnuit din România 10% și peste, dar mi s-a atras destul de repede atenția că „stric piața”. Așa că acum las 2-3 EUR la o notă mai consistentă sau câțiva firfirei dacă am luat o cafea și o bere, și toată lumea este mulțumită. Deci cel mai bine este să știi care sunt obiceiurile locale și să te conformezi. În US bacșișul este obligatoriu și mare, cu 10% te faci de râs, în Japonia poate fi considerat jignire la adresa chelnerului.
Comentariu beton!18
Vorbesc, desigur, despre România. De altfel, am și specificat clar încă din primul paragraf.
Am pățit în Italia să las 5 euro bacșiș la o nota de vreo 50 și nu înțelegeam de ce a doua zi (era restaurantul hotelului unde eram cazați) chelnerul era atât de prietenos. Am aflat ulterior că a fost bacșișul prea generos 🤣
în Finlanda, de exemplu, nu se lasă nimic-nimicuța. Au fost șocați niște prieteni de acolo când au venit aici și vedeau că las. Da, te iei după obiceiuri
De obicei las 10%, uneori poate și mai mult în funcție de cum rotunjesc, dar dacă servirea e praf rotunjesc la cea mai apropiata sumă față de cea de pe bon, pentru că până la urmă dacă tu că angajat mă tratezi ca pe un cur, eu de ce aș face altfel?
Pe principiul asta doctorii si profesorii, tot ca prestatori de servicii trebuie sa primeasca Patronul de Horeca angajeaza omul cu minimul pe principiul ca stie ca o sa traiasca din tips?
De ce nu se introduce o taxa de servicii gen 10 15% in Horeca, livrari, servicii curatenie, intretinere corporala, etc, sti de la bun inceput la ce te astepti?
Si la mine ca dau cu sapa in santier, as merita sa imi iau bacsis ca iese zidul drept si ti-am zambit cand am stat pe schela la -15 grade?
Intrebari de dimineata……
Comentariu beton!36
Băi, mulțumesc frumos pentru acest comentariu. Serios, eram realmente îngrijorat că în aproape o oră de când am publicat articolul nu apăruse niciun scârțar obosit care s-o dea p-asta cu profesorii și doctorii. Veșnicul argument al zgârciților.
@all, când îmi mai ziceți că nu aici pe blog sunt cei cărora li se adresează demersul meu cu greșelile gramaticale, să vă uitați în ce hal scrie omul ăsta. 🤷♂️
@MV, omul zice că dă cu sapa în șantier, așa că nu aș avea mari pretenții la felul în care scrie. Deși sunt și eu un „grammar nazi” și îmi vine să corectez peste tot pe unde văd greșeli de ortografie și punctuație.
Dar ai dreptate, se pare că aici pe blog mai sunt și unii care ar trebui să ia aminte la lecțiile tale de gramatică, ceea ce aș zice că ar trebui să te bucure.
Eu merg foarte rar la restaurante, dar mi se pare normal să respect cutuma, adică 10-15%.
Dacă plătesc cu cardul, las procentul propus pe nota de plată. Dacă plătesc numerar, rotunjesc la o sumă rotundă, să nu fie nevoie să primesc rest.
Însă vreau să comentez la „Da’ de ce să las bacșiș la chelneri? E vina mea că patronii le dau salarii mici?”: până la urmă, dacă patronii ar da salarii mai mari, ar crește prețurile, iar bacșișul plătit acum ar fi inclus în preț. Deci clientul tot cam atâția bani ar scoate din buzunar.
Eu sunt clientul care prefera sa plateasca un pret mai mare din start dara fara bacsis extra. Vreau ca chelnerul sa nu trebuiasca sa „inghita” tot felul de ghiolbani doar pentru frica ca nu au facut destul sa-si completeze salariul mizer. Da, eu sunt zgarcitul grupei de prieteni ;), nu ies tot la doua zile la bodegi, ies o data pe saptamana cu familia in restaurante in care angajatii sunt respectati prin salariu.
10-20%. De gindit ca: a) toata schema de salarizare din sector e facuta pe principiul ‘se primeste bacsis’, deci salarii mici; b) bacsidurile se impart cu bucatarii; c) exista pe lumea asta restaurante de fite care au adaugat pe nota ‘pourboire inclu’, insemnind ca poti plati linistit cu cardul si poti avea convingerea ca o parte din incasari se duce la chelneri, dar metoda devime discutabila cind vine Fiscul in control; d) in USA (nu inventat acum recent de Trump), daca nu lasi 20% jignesti chelnerul. E o chestiune bine stiuta si practicata peste tot in lume. De aceea au salarii mici.
„E o chestiune bine stiuta si practicata peste tot in lume.”
Nu peste tot.
semnat: Hagi Tudose, care când dă bacșiș răsplătește calitatea serviciului și nu faptul că cel de-l prestează a fost cel mai rapid spermatozoid la vremea lui, și ne binecuvântează cu bunăvoința de a respira același aer.
Comentariu beton!14
Am remarcat vara trecuta in România ca iti sta scris pe nota de plata posibilitatea de a plati 10, 20 sau 30% bacsis. In cazul asta aleg una dintre optiuni in functie de cat de multumita sunt de servire.
In afara dau sau nu dupa caz. In Belgia nu se lasa bacsis deci nu dau. Las insa curierului care imi livreaza mancarea acasa.
de obicei las bacsis. Si prefer sa nu fie pe nota ci cash. cumva am o strangere de inima ca patronul, ala ce oricum nu da salarii ok, aduna si suma aia si o imparte discretionar. Dar trebuie sa recunosc ca am inceput sa devin mai atent. Adica la sume mici 10% poate chiar 15% insa daca depasesc la nota sa spunem 450-500 lei ma duc cat mai aproape de 10% sau chiar sub. S-a intamplat sa nu las daca serviciile au fost oribile. Insa incet incet se inlocuieste si interactia directa. De exemplu in lantul City Grill poti comanda din aplicatie. La fel si la Pizza Hut. Si cateodata ajuta maxim deoarece pe chelner il uita Dumnezeu cine stie pe unde.
Daca sunt la cafea si apa, las nitel mai mult de 10% sau rotunjesc.
Daca e masa normala, rar ce e drept, las 10% sau rotunjesc. Nu scap de toate bancnotele de 1 leu din portofel. 🫣
Daca e dezmat si iese rau nu las mai mult de 150 lei la nota.
are si o logica chestia cu bacsisul pentru ca stimuleaza o servire mai buna. STiu ca nu ar trebui sa fie asa, daca te angajezi ca si chelner iti asumi ca te comporti civilizat si prietenos, dar nu este intotdeauna asa, in consecinta se foloseste bacsisul in scop motivational.
deci da, va incurajez sa dati bacsis, 10 % este ok, daca v-ati simtit bine si sa comentati daca nu. Dar trebuie comentat atunci pe loc, victimizatul in sectiunea de review a restaurantului este lamentabil.
Eu las cât sa fie o suma rotunda, nu calculez procentul.
De cele mai multe ori las cam 15%. De foarte multe ori cash, fiindcă n-am înțeles nici acum în ce fel acționează legea aia de impozitare a „atenției”. Dar mi s-a întâmplat să las mai puțin când mă enervez. De exemplu când „tocmai s-a defectat” dispozitivul care îngăduie plata pe card. Ultima oară am plătit 300 de lei la o notă de 298, fiindcă am fost nevoită sa plătesc cash. Iar cei 40 de lei destinați bacșișului au rămas in buzunar. Da, vreau să dau bacșiș, dar nu mă obliga s-o fac. Se întâmplă mai des în orașe mici.
Cam 10% las bacșiș. Nu toți pot să spun că ar merita, dar majoritatea chiar se poartă frumos. Dar să știi că până să îți citesc explicația, eu chiar am fost convinsă că doamna cu postarea lucrează 2 ore pe zi chelner.
noi iesim cel putin o data pe saptamana, de regula miercuri.
aseara a fost nota 218, am lasat 233 ca asa s-a nimerit sa avem disponibil cash.
nu-mi propun vreo suma, dar las. doar sa fie vreo nesimtire prea mare, ceva ce m-a deranjat prea mult, sa nu las. asta dupa ce-i spun ce m-a suparat asa rau.
chestia-i ca noi iesim mai mereu la acelasi pub – miercuri e zi de quiz – ne cunosc ospatarii si-s f amabili, suntem clienti vechi, de vreo 8 ani cel putin saptamanal.
dar lasam pe-oriunde ne-am duce, fiindca s-au schimbat mult si obiceiurile celor care ne servesc.
daca ma gandesc bine, noi lasam bacsis ospatarilor si daca ne ducem la vreo nunta sau la orice alt eveniment. in cazurile astea, dam bacsisul de la-nceput.
Nu sunt zgarcita, si am dat bacsis mai totdeauna.La livratori mereu, mai ales cand vad tineri sau mai putin tineri ( sunt si din astia care au o varsta si pe ploaie si ninsoare alearga sa iti aduca tie mancarea la usa). Dar , caci exista un dar, unii chelneri prin atitudine reusesc sa te faca sa te simti neconfortabil la masa . Atunci las o suma supersimbolica, sa simta si el ca obtii ceva daca te porti ca un om, nu ca un nesimtit de prima clasa. Dar in general las 10-15%, desi , ca sa citez pe cineva de mai sus mie nu imi lasa nimeni nimic, which is true. Ar fi greu, in IT cine sa iti lase ? Ba mai ne si huleste lumea ca avem salarii mari, etc.
Băi, voi observați că toți ăștia, pentru care lăsatul bacșișului e problematic, scriu ca dracu’? O fi o coincidență?
Nu pricep, ce ti se pare aiurea domnul MV ? Daca gandesc altfel decat tine sunt problematica ? 🙂
Ai fost chelner intr-o viata anterioara sau ce ? 🙂
N-au dat bacșiș lu’ proful de română
minim 5 lei, la nota mai mare intre 5-20 %. Nu las niciodata daca serviciile nu sunt ok, sau trebuie sa ma duc eu sa cer nota si dupa restul.
Las, dar mă ceartă nevastă-mea, că e chitroasă. Să nu mă spui, că-mi sparge fața.
Noi lăsăm tot timpul și peste tot, adică și în străinătate, unde cică nu se lasă.
10% ca facturile noastre sunt mari, ca suntem și cam bețivi. Când e factura mică, gen la o cafea, rotunjesc, ca nu pot să las 1leu 🙄
Asta să fie sărăcia mea!
Apropo de procent, acum mulți ani când am fost la New York, ni se rupea inima la 25% pe factura aia!
buey, las-o! 25%? mi se pare prea mult, cred ca as zice pas la iesiri.
oricum, si la noi s-a scumpit mult o iesire.
miercuri, fiindca e zi de quiz aici unde mergem noi, se umple pub-ul, iar patronul aduce special, in afara de personalul obisnuit, inca vrei doi chelneri.
de-asta vara am vazut si doi asiatici la sala… sa vedeti cum ne-am adaptat noi la interactiunea cu ei, ca ne convorbim in engleza!!!
chiar sustinem afacerea asta 😆
Nu puneti in aceeasi oala SUA cu Europa, ca acolo treaba sta diferit. E oarecum reglementata national treaba cu restaurantele la ei, iar ospatarii lor sunt platiti by default cu doar 2-3$/ora. Se stie ca ei traiesc exclusiv din bacsis, si isi iau foarte in serios rolul (sunt amabili, atenti cu tine, customer care at its best, iti aduc uneori si chestii extra la masa din partea casei). De aceea veti putea oricand sa lasati bacsisul cu cardul (si nu este impozitat pt ei, au evidenta clara in contabilitate cine a servit la masa si cat a primit), si de aceea cele 3 optiuni de bacsis mentionate pe nota sunt de obicei 20%, 25% si 30%.
10 %, plus minus rotunjit, indiferent daca este cash sau card.
Când e card, las șpaga cash.
Nici eu n-am sa inteleg niciodata acest obicei turcesc (si cuvant bacsis este turcesc) avand in vedere faptul ca majoritatea job-urilor includ acum „clienti”. IT-ul de exemplu… sa zicem o firma de baze de date care ajuta clientul cu erori, instalari, etc. Pai inginerul ala primeste bacsis pentru suportul oferit?
Altul care știe că e chitros, dar minte că nu e.
Altfel, vezi că inainte de etc nu se pune virgulă.
Stiu ca nu se pune virgula dar prefer asa.
Clar. 🤦♂️
Să știi că uneori primește. Nu neaparat bani. Dar o cafea, un suc, un corn sau o prăjitură pe care nu le plătește el sau patronul. Eu am primit și un borcan cu miere.
Las, chiar las. 10% indiferent de servire, între 15-20% dacă am fost mulțumită. Mi se pare normal, frumos, corect.
Mai ales la comenzi la domiciliu, dacă sunt pe ploaie, ninsoare etc.
O singura data nu am lăsat, eram studenta și am mers cu prietenii la un restaurant unde am fost tratați mizerabil și nici mâncarea nu a fost bună. Atunci am lăsat suma exacta și pe un șervețel am scris „țeapă” și l-am lăsat sub bani. Nu sunt tocmai mandra de acest lucru, dar am zis sa răspund sincer 😁
Foarte rar s-a întâmplat să nu las și asta pentru că servirea a fost execrabilă, așa cum spunea și @costicămusulmanu, sunt locuri unde nu e problemă dacă nu am cash suficient pentru că se rezolvă data următoare și oamenii știu asta, chiar păstrez locurile alea unde mă simt bine pentru că personalul este așa cum trebuie. Meseria asta este o artă, nu oricine poate s-o facă bine și cu plăcere.
Las. Mai puțin dacă a fost nasol omul și nu ar merita nimic, dar tot îi las, să-i fac în ciudă :)) Și mai mult dacă s-a purtat exemplar.
Da, in functie de toti factorii care ma fac sa ma simt bine in acea locanta, las intre 5 si 10%.
Chiar săptămâna trecută mi-am scos familia la o pizza (vegetariană, da? că sunt la cură, o porcărie de altfel) și a trebuit să mă ridic de vreo trei ori de la masă. O dată să-mi iau sosul de pe tejgheaua pe care-l lăsase, o dată oliviera de pe o altă masă și încă o dată niște șervețele pentru că nu erau pe nicăieri. I-am lăsat bacșiș fătucăi dar i-am zis că-i pentru incurajare, că îi mulțumesc că mă ajută să fac mișcare și că suma trebuia să fie dublă dar am luat și eu jumătate, doar am muncit împreună. S-a fâstâcit, s-a înroșit la față și a bălmăjit niște scuze. Bineînțeles c ă m-a certat consoarta și m-am și îngrășat vreo juma’de kil. Cum s-ar zice, am fost un client dificil. Dar întotdeauna las bacșiș. Așa mi se pare normal.
Comentariu beton!21
Cumva mi-ar placea sa traim intr-o lume in care chelnerii sa fie platiti suficient cat sa nu fie nevoie de bacsis. Dar realitatea este departe de acest vis naiv al meu. Las bacsis in jur de 15% din bon, adaug sau scad in functie de cat de faina a fost experienta. O singura data am fost extrem de nervoasa cu ce mi s-a intamplat si am lasat exact suma de pe bon, pana la numarul de bani (am platit cash, se platea rar cu cardul atunci).
Si eu las de regula, dar nu ma cramponez in procent. La sume mai mici poate ramane si 30%, la sume mai mari si 5%…depinde. Dar mai cu „inima” las la baiatul care-mi spala masina, de exemplu, pentru ca vad cat efort depune. La fel la service, instalator, electriacian, daca simt ca au cerut un pret corect.
Din intamplare, am prieten patron in zona Horeca, si vad cati vabi se castiga, cat castiga un chelner la „oficial” si la negru. Diferenta este imensa, putini din zona corporatista cu functii medii, castiga cat un chelner la o carciuma de succes.
Ai dreptate. Mergem des (mergeam, de fapt, că acu’ e buget de austeritate) la un local faimos din Ploiesti. Unul dintre chelneri, absolvent de facultate tehnica, iși facea lobby să se angajeze la noi. Cum la vremea aceea se angaja pe banda rulanta, i s-a oferit un post de inginer, entry level. Salariul era ok-ish, sigur urmau creșteri în funcție de performanta, erau beneficii, traininguri, suport pentru dezvoltarea carierei etc. Mare ne-a fost mirarea când am fost refuzați deoarece omul câștiga dublu pe postul pe care era.
Las bacsis pentru ca mananc la restaruant din placere. Iar un serviciu bun face parte din aceasta palcere si sunt constient ca trebuie recompensat pentru a beneficia si data viitoare de el. In locurile unde mergem mai des, unii baieti ne stiu, ne zambesc, ne trateaza cu respect, de ex. am primit masa fara rezervare cand locul era plin sau au facut mai mult decat era nevoie in situatia respectiva. Daca imi e doar foame, ma descurc altfel de ex. comand takeaway sau gatesc.
Lasam mereu intre 10% spre 15%, niciodata sub, indiferent cum a fost servirea. Cred doar in vreo 2-3 ocazii am lasat sub 10%, strict din cauza mancarii sau serviciului foarte prost. In situatiile in care am fost tratati cu extra servicii, am lasat si 20% in functie de pachetul extra de care am beneficiat.
Amen to that!
Las dar ma enerveaza groaznic. Toata treaba asta cu bacsisu’ e absolut penibila plus ca eu n-am niciodata cash la mine. Mie imi plac lucrurile clare, stiu cat costa dinainte, dau cu cardu si gata!
Bacsis, spaga, atentie… d-astea am fugit toata viata.
Aici unde stau nu exista asa ceva iar bacsisul e doar o rotunjire la urmatorul numar cu zero in coada si se face pe card nu cash. Chelnerii au salarii decente si ii doare in pix de clienti, au un sictir general toti.
Comentariu beton!11
Deși las bacșiș de cele mai multe ori nu sunt de acord cu acest obicei . Ultima oara am fost la un restaurant unde am stat o ora jumătate de la comanda la nota de plată, mâncarea a fost încălzită la microunde și pe unele locuri era rece iar în altele fierbinte , chelnerul se mișcă și avea o atitudine de Mârlan și la urma nota de 300 de lei doua persoane fără vreo comanda extraordinară. Nu am lăsat nimic pt ca nu mi-a plăcut nimic la restaurant.
Nici eu n-aș fi lăsat în condițiile astea.
Am fost ospătar în facultate, dar nu despre asta e vorba. E ok să gândești altfel, problema e ce înseamnă „altfel” ăla. Dar care e faza de te ataci? Te interesează ce cred eu despre tine? De ce? Viața ta o să desfășoare la fel, indiferent ce cred eu. Și tot ca analfabeții o să scrii, indiferent ce ți se va spune. Deci, chill, e ok, nu te paște vreun pericol, nici măcar ăla de a scrie corect.
Io las bacșiș dacă-i chelneru’ de treabă. Dacă se uită la mine ca la ultimu’ milog atunci când mă servește, nu vede nimic.
E drept că s-a-ntâmplat extrem de rar să fiu tratat aiurea.
Las tot timpul. Dar, atunci cand simt ca parca il deranjez pe ospatar, las ceva simbolic ca sa-si dea seama ca acest tips nu i se cuvine si este influentat si de felul in care se comporta.
Sa nu uitam ca bacsisul, daca ne uitam la definitie, inseamna o recompensa pentru calitatea unui serviciu. Daca primesc calitate, dau bacsis. Cu cat sunt mai multumita, cu atat si suma e mai mare.
Exact pe principiul acordarii de prime.Sau vreti sa spuneti ca voi, ca angajati, primiti prime daca va faceti treaba la minima rezistenta?
Si desi stiu ca o sa imi iau carne cat pentru jumatate de an, m-as bucura daca, inainte sa luati de bune sumele pe care le auziti, care pot fi reale, nu zic, in anumite contexte, ati incerca sa vedeti un pic ansamblul situatiei. O sa fiti, sa zicem … uimiti de descoperiri. Asa cum am fost eu.
Multe lucruri sunt altfel decat par.
Las bacșiș la restaurant, curier, coafor, unghii etc. La restaurant 10-15% din nota, la curier și restul câte 10 lei. Nu pt că salariul e mic și patronul zgârcit, ci în semn de apreciere pentru munca omului care s-a ocupat de mine. Așa l-am învățat și pe fiu-meu când s-a dus prima oară singur la tuns.
Mă enervează maxim aia care spun “Da’ de ce să-i las?! Nu are salariu?! Ce, mie îmi dă cineva ceva?!”
Soțul meu a fost ospătar. Muncea extrem de mult pe un salariu mic și știu cât de mult conta bacșișul. Poate și din acest motiv lăsăm aproape întotdeauna între 10% și 15%. Au fost puține dăți când, recunosc, nu am lăsat nimic dar asta s-a întâmplat pentru că persoanele care ne-au servit chiar s-au comportat groaznic.
Sunt chitros, dar las, in general 10%. Daca m-a calcat pe bataturi cu ceva, se poata intampla sa nu las nimic…
Si eu las, exceptii fac cazurile cand nu am cash la mine si nu au nici optiunea de a lasa tips cu cardul si cazurile cand ma supara tare atitudinea chelnerului. La mine atitudinea face totul, cu mancarea daca o mai dau in bara pot sa mai accept, dar la customer care sunt foarte atenta.
Pentru primul punct au fost suficiente dati cand am scos cash dupa ce am iesit din restaurant si m-am intors sa las tips.
Mai nou, am observat la cateva restaurante mai scumpe ca te intreaba ei direct cat lasi. Asta e o moda mai noua?
Intreb pe bune.
Recunosc ca prefer sa decid eu singura cand si daca las, nu prea-mi convine varianta asta in care sunt intrebata direct cat las (fara sa se ia in considerare ca exista si optiunea de a nu lasa).
Las intotdeauna cam 10% in medie si aproape niciodata mai putin de 5 lei. Ce i drept, in ultima vreme mi s a intamplat sa las si 2-3 lei la curier fiindca nu prea mai sunt prietena cu cash-ul si efectiv nu aveam in casa. Mi a fost cam rusine, dar am zis ca decat nimic…strange el pana la urma ban cu ban 😃
Nu cred ca mi s a intamplat vreodata sa nu las nimic-nimic, poate si pentru ca n am avut experiente atat de neplacute. Au fost cazuri cand am lasat si mai mult de 10% pentru ca mi a placut in mod deosebit servirea. Chiar si pt meseria de ospatar trebuie sa ai niste abilitati deosebite, asta daca vrei sa ti faci treaba ca lumea.
Anul trecut, in Bulgaria, am lasat un bacsis foarte consistent aparent, ca ne a zis chelnerul daca suntem siguri ca vrem sa lasam atat. Cred ca nu calculasem noi bine conversia leva-leu, dar am zis ca da, nu mi a parut rau 😀
PS: am langa casa un restaurant de unde imi iau mancare cand nu am chef/timp sa gatesc sau am chef de ceva anume in ziua aia. E imbatabil preturi vs calitate, cel putin in zona noastra (sector 3). Nu are sofisticaciuni, dar la ciorbe si alte mancaruri de casa nu i bate nimeni. Las bacsis de fiecare data, chiar daca nu mananc niciodata in restaurant, ci iau mancarea pt acasa. E felul meu de a aprecia ceea ce fac.
Las mereu bacsis, peste 10%, mai pun eu acolo ceva. Daca mi-a placut extraordinar de mult la acel restaurant, las si mai mult. Nu arunc cu banii, dar mi se pare o forma de respect si de apreciere. Eu nu as putea sa fiu ospatar, sa car 5 farfurii pe o mana fara sa le vars in capul clientului, sa vbesc frumos cu toti oamenii chiar daca ma simt rau/sunt nervoasa si mai ales sa merg 10 ore fara oprire.
Dau bacșiș întotdeauna. 10%. Dar dacă asta înseamnă 8.5 ron, dau 10. Eu dau ceva în plus și la taxi. Și la coafor. Și la manichiură.
P. S. Am fost acum mai mulți ani împreună cu o prietenă la un restaurant de fițe. Prețurile erau pe măsură. Am comandat ce ne-am permis. Chelnerița s-a uitat cam urât la noi. Dar i-am lăsat bacșiș. În ideea că dacă, printr-o minune, vom mai merge acolo, să nu avem surprize. Nu spun la ce m-am gândit.
Da, de cele mai multe ori, las 10% indiferent de valoarea notei de plată.
Singurul motiv pentru care nu am lăsat a fost când ospătarul a fost nesimțit, dar au fost doar 2 cazuri.
Dacă îmi place extrem de mult totul, las 15%-20%. Și acestea sunt însă destul de rare.
Prin curier comand mai rar, dar și acolo las suma rotunjită sau 5 lei dacă iese sub.
Eu’s mai norocos, locuiesc intr-o tara unde cultura bacsisului tindre spre zero, deci nu las bacsis.
Cam ca tine. Rar de tot nu las, cand serviciul e incredibil de prost. De regula serviciul e bun si las intre 10 si 20%. Cand e pe card si are cele 3 precalculate (5, 10, 15%), las 15 de obicei. Daca-s beat, las mai mult. Nu las in functie de cum sint platiti ei, las ca imi plac serviciile. Daca as fi cumva nevoit sa las din cauza ca nu-s platiti bine m-as simti nashpa. Nu consider o constrangere morala sa las bacsis. De altfel las si la uber, si la frizer…
Din ce in ce mai multe restaurante (cel putin pe litoral) vin cu cele 3 optiuni de bacsis pe nota de plata, sa aleaga clientul: 10, 12 si 15%. In general noi alegem optiunea de mijloc dar daca ne-a placut servirea urcam la 15% . Daca am fost mai putin multumiti, coboram la 10%. Dar intotdeauna lasam bacsis. Ieri la coaforul de langa casa unde ma tund de obicei la aceeasi persoana, la 50 lei am lasat 65, tocmai pentru merg de multa vreme la ea si sunt multumita de serviciu.
Da,las 10-15%. In general cam 10% minim
Eu las bascis in functie de cate persoane mancam la masa. De obicei iesim in familie 4 persoane (2adulti si 2 copii) si atunci las cam 20 lei. Daca ies doar eu cu sotul, vreo 10 lei. (sau cat marunt am in portofel).
De fiecare data 10%.
Da, las, 10-15 %. Și nu doar la restaurant. O singură dată mi s a ntâmplat să nu las, chelnerul a fost mult prea curios și m am gândit ca interogatoriul lui ține loc de bacșiș 🙂
Am lăsat unui taximetrist în Paris, deși m a taxat pt întârzierea TGV ului, chit ca nu s eu responsabila cu mersul trenurilor. I am lăsat de fiecare dată unei duamne taximetriste, până intr o bună dimineața când nu i a mai sunat ceasu’ și era sa mi strice tot feng suiu’ 🙂 Le las și domnilor care livrează diverse, mai puțin unuia de la Ikea, care mi a explicat tacticos să nu e treaba lui să mi ducă un colet de 2 m în garaj (garajul fiind la parterul casei, la 1 m de trotuar). Bref, las bacșiș oamenilor care merită. Celorlalți le urez o zi bună, ca așa sunt eu, politicoasă 😊
Eu mai am un criteriu. Unde nota nu este însoțită de bon fiscal, factură plata este la leu.
Da, las, 10% sau mai mult, depinde de cat a fost consumatia sau cum a fost servirea
In primii ani cand am emigrat in Belgia( Romania nu era in UE, obțineai greu permis de munca) am lucrat cameristă la un hotel in Waterloo ( nu aveam timp de pretenții cu doi copii la studii…) Muncă grea să cureți zilnic 20 de camere, e o vorbă: nu există să ieși la pensie de aici, te rupe de spate curățatul căzilor și refăcutul atâtor paturi…Când intram in camere, câteodată găseam pe pernă ceva bănuți: de la 50 de cenți la 2 euro. Nu e mult dar parcă aveam mai multă putere să curăț camera aceea, știind că cineva apreciază munca mea…Vă rog frumos, pe unde mergeți, lăsați câțiva banuți pe perne, pentru cameriste.
Comentariu beton!20
@Lucia, chapeau bas!
Eu las intotdeauna si ceva bani, dar si un biletel, poate ca un multumesc scris acolo ii da putin curaj doamnei de la curatenie. Si desfac lenjeria de pat, o pliez, las curat in urma mea, leg la gura sacul de gunoi. Nu ma costa nimic sa fiu om 🙂
Clar 10-20% daca primesc un serviciu decent spre bun. Nu ma simt foarte bine daca este chelnerul prea vorbaret, curios si exagerat de prietenos. Nici nu ii suport pe cei carora li se citeste pe fata sictirul si lipsa de chef de munca. Nu ii suport pe cei pe care trebuie sa ii caut prin local cu privirea sau fizic, daca mai am nevoie de ceva sau trebuie sa cer nota. Imi plac cei care sunt prezenti si comunicam din priviri 🙂
Aici cred ca e prima data cand nu sunt de acord cu tine, iar situatia eu o vad asa. Aia care isi mananca de sub unghii sunt defapt patronii de restaurante. (Nu mai deschid si subiectul „Sunt carciuma de fite, dar iti servesc cartofi congelati”). Marja de profit in alimentatie e buna si au de unde plati. Dar ei aleg sa nu rasplateasca corect, printr-un salariu decent, munca pe care acei ospatari o presteaza pentru ei tocmai pt ca „Lasa, ca voi oricum primiti bacsis”. De aceea eu pe ei ii vad principalii vinovati, iar dupa aceea chiar si ospatarii (pt ca le permit patronilor sa se comporte asa si nu forteaza schimbarea).
Cat despre bacsis, el trebuie sa fie castigat, nu cersit. Sa-mi fie drag sa las un ban in plus daca m-am simtit bine, iar data viitoare sa te aleg tot pe tine pentru serviciile de care am nevoie.
Si ca sa-ti raspund punctual la intrebare, las 10% la orice restaurant unde interactiunea cu chelnerul a fost corecta (15% in carciumile favorite, acolo unde deja suntem familiari; dar au fost si cazuri cand nu am lasat nimic, atunci cand chelnerul a fost absent, m-a servit in sila sau a parut deranjat de ce i-am cerut). La frizer las constant, il cunosc pe baiat si merg de ani de zile la el. Las si la curier, cand stiu ca m-a ajutat cu un colet mai voluminos sau cand e amabil si lasa coletul la vreun vecin cand nu sunt acasa. Las si la taxi, daca soferul a condus frumos si a fost discret, fara sa-mi faca capul calendar.
Comentariu beton!12
Da. Las. Mai mult sau mai puțin, în funcție de calitatea serviciului oferit.
Sunt însă de acord că de fapt instituția bacșișului a fost „inventată” de patronii de restaurante (vezi și episodul de săptămâna asta din „Last Week Tonight”.
Am avut ocazia să petrec câteva săptămâni în USA. Pe orice notă de plată erau trecute trei propuneri de bacșiș, in dreptul fiecăruia fiind trecut un procent (5, 10, 15% parcă) precum și valoarea reprezentată de procent aplicată la total consumație; te invitau astfel să lași un bacșiș. Deoarece am avut numai experiențe plăcute în ce privește serviciile din restaurante, am mers pe valoarea maximă de fiecare dată. Revenit în România mi-am păstrat obiceiul și merg, de regulă, pe acel 15%; sunt atent ca, atunci când intenționez să plătesc folosind cardul, să am la mine numerar pentru bacșiș. Bacșiș am lăsat dintotdeauna, așa, haotic; acum sunt organizat!
Procentul ”normal” se învârte în jurul a 12-15%. De aici apreciezi în sus sau în jos prestația celui care te-a servit.
Cel mai mult însă mă enervează chelnerii care sunt parcă angajați la ANAF, te întreabă cum plătești, card sau cash și îți aduc nota cu bacșișul trecut pe notă. Nu la subsol ca pentru cretini, ci în suma de plată.
Înțeleg că unii nu au bani cash la ei, dar de ce mama-măsii nu te întreabă cum vrei să le plătești bacșișul?
M-aș simți foarte jenată să plec fără să las bacsis, cutuma balcanică mostenită de la turci, probabil (bacsis, pesches si altele de acest gen). In occident este simbolic, cateva monede, la noi este oarecum instituționalizat in Horeca sau serviciile de intretinere corporala.
Mă conformez dupa context, apreciind serviciul de calitate si penalizand serviciul facut cu lehamite sau nepoliticos.
@MV, ”Am fost ospătar în facultate”, mi-a facut placere sa îmi amintesc că ginerele meu, fost viitor ginere pe atunci, fiind student în bursa de trei luni Germania, a facut acelasi lucru pentru că bursa era sub minimul de trai si nu avea alte resurse, dar cu banii stranși a cumparat un inelus de logodna viitoarei sotii. 🙂
Las bacsis rar de tot, poate si pt ca unde locuiesc eu, cand cerem nota daca e 103 euro se rotunjeste imediat la 100 plus cafeaua gratis.
Da, de obicei las si las cam in functie de nota. Si nu las doar ospatarilor ci tuturor care ofera servicii, gen curier, manichiurista, coafeza etc. Au fost cateva cazuri in care nu am lasat dar asta pentru ca s-a purtat execrabil si mi s-a intamplat ca de vreo doua ori sa nu avem deloc cash la noi si sa nu se poate plati si bacsisul cu cardul pentru ca se pare ca nu la toti se accepta metoda asta. Am lucrat ani buni ca ospatar si stiu cat de mult inseamna si cata munca este.
Las bacșiș dacă ospătărița este bună.
Am fost zilele trecute la Offsaid în Buzău, să bag un tenis de masă, unde este o super tipă la bar.
Înainte era ușor plinuță, acum, infarct subit. Mi-a adus un capucino. Când a venit să încaseze nota, bacșișul a fost aproape cât comanda.
Mi-a semnalat că i-am dat prea mult. Când i-am spus că după ce mi-a lăsat comanda și s-a întors să revină la tejghea, tabloul ăla mi-a înseninat ziua, a chicotit dulce, a luat banii și asta a fost. Win, win.
Motociclete > femei> ca orice altceva.
Las minim 10% din valoarea notei. Daca suma a fost mica, las macar 5 lei. Salariile sunt mizerabile. Nu imi dau seama cum ar putea trai cineva cu salariul minim pe economie. Chiar in luna februarie am facut un fel de studiu pe mine.
Am incercat sa imi reduc costurile la minim, nu am cumparat nici un fel de imbracaminte sau incaltaminte, nu am cumparat nici un fel de lucruri, nici pentru mine si nici pentru fi-miu, am cumparat alimente strict cat sa mancam sa nu aruncam nimic, am pus intretinere si costuri absolut obligatorii (en electrica, chestii din astea) – si tot am depasit salariul minim pe economie, repet, fara nici un fel de cost aditional in afara celor strict necesare – si inca fara vreun medicament. Aici am luat in calcul un singur salariu – concluzia: mie mi-ar fi absolut imposibil sa ma intretin doar din salariul minim pe economie. Nu stiu cum fac altii.
Da, am făcut și eu experimentul ăsta, doar că e un pic viciat în cazul meu, mai întrețin două apartamente care au rămas fără chiriași. Am calculat la virgulă și am cheltuit pe mâncare, gaz, curent, apă, cablu, telefoane, cheltuieli comune la bloc, internet și cablu TV, suma de 3254,28 lei. Repet, suma include cheltuielile a două apartamente goale, unde doar la asociație am lăsat 208, respectiv 190 lei, cu zero persoane la întreținere. Mi-au venit regularizări de la Hidroelectrica de peste 200 de lei, în favoarea lor, evident. Gazul la casă s-a apropiat de 900 de lei.
Mi am pus și eu întrebarea asta. Eu am făcut un calcul mai optimist, cu 2 parinti cu salariul minim și un copil la scoala. Nu mi a ieșit decât un meniu cu varza și cartofi și abonament la autobuz. Plus centrala pe gaz inchisa sau lipsa
Da,las,cam 10,15%. De partea cealaltă, or fi și patroni cârpanoși,dar vă spun eu că marea majoritate a banilor din tariful practicat se duce pe impozite. Și nu detaliez,pentru că iar o să mă întreb de unde draxu scoatem banii de impozite lună de lună.
În general las bacșiș, între 10% și 15%, uneori mai mult, dacă servirea a fost foarte bună.
Dar sunt și situații în care nu las dacă servirea este execrabilă, dacă aștept mai mult de 15 minute după notă, dacă ospătarul se poartă urât sau mâncarea este proastă.
Sunt și locații unde nu mai merg deloc pentru că personalul este sub orice critică…
Recunosc ca imi face din ce in ce mai rar placere sa las bacsis chelnerilor din Romania, deoarece s-a creat perceptia asta generala ca este ceva obligatoriu de adaugat la nota, indiferent de experienta pe care o traiesti intr-un local. De asemenea, ma enerveaza si felul in care vin chelnerii din Bucuresti direct cu somatia de bacsis de 10%…Asa ca, in ciuda faptului ca uneori ma simt prost, ma oblig sa nu las bacsis cand nu imi place servirea. Iar cand sunt multumita de experienta, in general las acel 10%…
Cred că a da/a nu da bacșiș și mărimea acestuia sunt influențate nu de bunătatea inimii ci de puterea materiala a fiecaruia.
Suma de 10 lei poate să însemne mai mult pentru o persoana decat 200 lei pentru alta persoana.
Eu de exemplu am o profesie liberală si venituri puternic fluctuante. Pentru tot dau impozite. Nu primesc nici macar flori de la clientii mei si nici nu astept.
Atunci când am venituri mulțumitoare sunt generoasă ( ajut oamenii din jur care au nevoie, donez la mai multe adaposturi de animale iar mie îmi cumpăr zilnic o cafea preferată de la cafeneaua de langa job – 12 lei.)
Dar sunt perioade în care veniturile scad foarte mult și atunci reduc drastic toate aceste cheltuieli, renunț inclusiv la cafeaua zilnică ( sumele se aduna si nu sunt mici 12 * 5 * 52 = 3150 RON / an pentru o cafea/zi/an).
Eu personal las bacsis ori prin rotunjire ori 10% . Cat las, las cu placere. Cine vrea si poate sa lase mai mult – foarte bine.
Dar nu ii judec deloc pe cei care nu lasă sau lasa putin. Rational vorbind, toti invatam, muncim pentru bani, dar avem venituri si obligatii personale foarte diferite asa ca ne gospodarim cum credem mai bine.
Cam 10%. Dacă m-am simțit bine (atmosferă faină, mâncare bună, ospătari polticoși, atenți, etc.), las și 20% fără să-mi pară rău.
Dar au fost și cazuri foarte-foarte rare în care n-am lăsat nimic – ospătari impertinenți (de cele mai multe ori asta este cauza), mâncare proastă (aici nu e vina ospătarului totuși, dar cumva asociezi starea ta cu tot ce ține de locul respectiv), condiții care nu erau pe măsura așteptărilor.
Cum am comentat si pe FB, treaba asta cu bacsisul mi se pare o mizerie, pentru ca de la un semn optional de apreciere a devenit ceva obligatoriu, profitand de asta si patronii si salariatii din domeniu. Dar mno, aia e, daca trebuie ca asa e norma sociala, punem acolo un 10-12%, aproape intotdeauna cu cardul. Daca e ceva naspa, putin sau deloc, dar asta se intampla rar.
Da, sigur ca las insa valoarea lui depinde de cea a consumației, chiar și la mecanic/electrician auto las, iar când nu am cash atunci îi transfer printr-o aplicatie(stcpay care o folosește și el) direct pe nr lui.
Nu las decat efectiv „trinkgeld” bani de o cafea / bere. Nu sustin deloc conceptul. Daca serviciul este extraordinar poate las mai mult. Vreau ca angajatul respectiv sa isi permita viata fara stresul ca trebuie sa traiasca din tips. Incerc sa aleg restaurantele care imi dau impresia (ca sigur nu pot sa fiu) ca angajatii sunt respectati acolo. Dar de cate ori ajung in SUA acolo las cat lasa colegii, efectiv s-a ajuns pana acolo ca oamenii aia platesc din buzunar tips pentru restul personalului daca eu ca european nu le las nimic.
Edit: de cate ori comand mancare prin aplicatii, acolo las generos, mai mult ca amenda pentru lenea mea. Consider ca si livratorii trebuie platiti de angajatori direct si indirect de clienti prin pret.
Mereu las, 10%. Maresc dacă chiar e un serviciu peste obișnuit, dar nu există să nu las dacă numă scuipă, nu-mi trîntește farfuria etc. 🙂
Nu consider că ar trebui să fie o regulă generală, universal valabilă sau un musai să lași bacșiș la restaurant. La fel ca oricare loc de muncă unde se lucrează, interacționează cu clienți și se prestează un serviciu pentru ei, nu trebuie să oferi nimic. Bacșișul ar trebui să fie dat dacă dorești și nu altfel. Nu cred că este problema cuiva și nici nu ar trebui să fie problema cuiva, ce salariu are ospătarul care îmi aduce mâncarea la masă. Mai cred și că aceste salarii pe care le au ospatarii, sunt special atât de mici pentru că cei in domeniu, știu că indiferent de prestația lui, la final își va primi bacșișul. Pe mine nu mă interesează motivul pentru care un ospătar e amabil, e posibil să fie așa doar pentru bacșiș, dar îmi e fix egal. Dar nu mă interesează nici de ce nu e amabil; o zi proastă, salariul mic, șeful imposibil, probleme comune sau personale, pentru că sigur nu-l interesează nici pe el, absolut nimic din toate astea în privința clientului său. Se întâmplă chiar să mergi într-un restaurant și nu doar ospătarul să fie problema, dar cred că la fiecare client nemulțumit de ospătar, mâncare sau atmosferă și care probabil nu va mai intra acolo vreodată, există întotdeauna un client nou care va intra, pentru că încă nu a aflat despre „probleme” sau poate pur și simplu e mulțumit. Și clienții sunt uneori o „problemă” dar na, asta e o altă discuție. În concluzie, las bacșiș dacă vreau 😅
Chiar nu-mi place faza cu bacșișul.
Bine, nu-mi place nici să arunc banii ca să arăt ce cumsecade / generoasă sunt, dar dacă aș avea de ales între un loc unde plătești 200 și totul e clar și între unul unde suma oficială e 100, dar se presupune că dai 10-20 de lei bacșiș l-aș alege pe primul.
Nu fac opinie separată când sunt într-un grup mai mare, dar încerc să evit situațiile astea. Cum și în familie și în cercul de cunoștințe sunt mai mult ciufuți ca mine pur și simplu evităm să comandăm mâncare acasă sau mergem la restaurant doar în grupuri mari unde se ocupă altcineva de colectat sumele și de plată.
In general las intre 5-10%, in functie de interactiuna cu personalul.
In Olanda nu prea se lasa, nici in Belgia, acolo, eventual las pana la prima suma mai rotunda (de ex. 17,80 devine 20 si nu mai cer restul). La fel ca cineva de mai sus, nu o fac ostentativ ca sa le arat ca dau de pomana. E un mic gest, de-o cafea.
Cineva mentiona ca ar fi bine sa se adauge bacsisul in pretul serviciului. Funny thing e ca in Belgia in pretul taxiului este adaugat si bacsisul (service tax sau ceva asemanator).
Cand lucram ca student intr-un restaurant, patronul (un afgan cu toane multe) lua farfuria cu banii de bacsis si ii turna pe toti in casa, doar pentru ca era el nervos. Nema bacsis pentru ospatari in ziua aia. 😀
In alta vara, merg cu niste prieteni in Paris, si ne asezam la o terasa langa Luvru. Tourist trap, dar ne era cam foame. Asa de urat ne-au tratat aia incat le-am zis alor mei sa nu se atinga de nimic ce se aduce la masa. Cand, in sfarsit, au adus tot, ne-am ridicat si am plecat. „Ne tratati ca pe animale, ne purtam ca niste animale”
Hmm. Las bacsis la restaurant in functie de cat a fost nota, minim 10%. S-a intamplat de 2-3 ori sa zic sa fie nasol rau si sa nu las. Totusi, nu sunt de acord cu semi-obligativitatea a ceva care, pana la urma, ar trebui sa fie o forma de apreciere pt. un serviciu care a depasit cumva asteptarile. Mi se pare incorect sa muti povara in spinarea consumatorului, nu eu sunt responsabila cu salarizarea personalului si nici nu vreau sa fiu. Mai pe scurt, imi rezerv dreptul sa nu las bacsis daca n-am chef sa-l dau.
Sincer, desi ies destul de rar acum la restaurant si cand o fac totusi, de obicei las si eu 10% (mai mult in special in cazul livrarilor de mancare acasa), NU sunt de acord cu acest obicei si recunosc ca las bacsis doar pentru ca mi-e rusine sa nu las, nu pentru ca mi se pare OK sa fie asa. Da, stiu ca in HORECA veniturile sunt mai mici, dar cred ca este un cerc vicios: restaurantele platesc salarii mici pe criteriul „lasa ca o sa primesti bacsis”, in loc sa plateasca salarii decente, iar bacsisul sa fie doar o mica parte din venitul total al angajatilor. Nu reusesc sa inteleg pe cine ajuta sistemul asta. Intelegeam pe vremea cand acesti bani se transformau in venituri „la negru”, dar acum ca sunt declarati/impozitati etc. de ce ai face asta, ca patron de restaurant? De ce sa nu platesti salarii bune, reflectate in pretul final al preparatelor, in conditiile in care clientul cam tot atat scoate din buzunar, daca ai preturi mai mici dar lasa bacsis? Nu ar fi mai OK ca si angajatii restaurantului sa stie ca se pot baza lunar pe suma X, si eventual sa poata lua un credit conform unui salariu decent, decat sa stie ca vor incasa un salariu de mizerie Y, la care se adauga (sau nu) o suma variabila lunara pe care nu o pot estima, poate? Patronul restaurantului evita cumva sa sustina niste salarii decente, in conditiile in care nu stie ce vanzari va avea, si atunci recurge la aceasta metoda ca sa existe o parte fixa a cheltuielilor cu salariile, si o parte variabila care nu-l priveste de fapt? Dar nu e asta valabil in orice domeniu? Cum facem, angajam oameni pe salariu minim peste tot si le dam procent din vanzari, daca sunt, cand sunt… Nu inteleg, sincer, de ce acest obicei in HORECA este gandit in acest fel. Si da, inteleg comparatia cu medicii, cand erau platiti prost toata lumea intelegea cumva ca trebuie sa dea spaga, dar nu e mai bine sa fie platiti bine si sa nu se mai dea/ceara spaga in aceste conditii? Nu as avea nicio problema sa las bacsis daca el ar fi cu adevarat optional, in conditiile in care oamenii ar avea salarii bune in domeniu, atunci intr-adevar ar face diferenta in viata cuiva. Dar asa, simt ca mi se iau cumva automat banii din buzunar, sub pretextul ca sunt salarii mici in domeniul asta: pai atunci, cum mai diferentiezi un osparat bun de unul doar suficient, daca ambii castiga la fel si diferenta (din bacsisuri) poate e nesemnificativa? De ce sa fie de la sine inteles ca se plateste bacsisul? Ca daca e asa, atunci pune-mi-l pe factura, din pretul produselor pe care mi le vinzi, si am terminat discutia. Nu mai zic ca eu platesc intotdeauna cu card, iar pentru bacsis chiar trebuie sa fac un drum la bancomat sa-mi scot bani cash pentru curieri/livratori etc., la restaurant nu mi se pare OK sa pui mana pe bani cash si apoi sa mananci fara sa te mai speli pe maini poate, etc.
Și eu las peste tot și nu sunt puține locurile unde te e simți obligat să dai ceva, chiar daca serviciile nu au fost cele mai bune. Cât las depinde și de atitudinea lor. In general, 10 procente. Daca e nota mica, las mai mult. Daca sunt foarte mulțumită, iarăși las mai mult. Depinde.
Nici nu vreți să aflați cum, pe la începuturile Taxify, aproape m-am certat cu șoferul, că nu accepta să-i las 10 lei cash. Era comanda dată de un amic, iar eu eram ultimul ”expediat”.
I-am aruncat in bord și am coborât vijelios, că nu mă înțelegeam cu el.
La ospătari mă enervează ăia excesiv de amabili, de stau pe capul tău cu întrebări și lingușeală. Dar de lăsat bacșiș, las întotdeauna.
Las întotdeauna tips indiferent că ies să beau o cafea sau că ies să mănânc. Dacă și mâncarea și servirea sunt impecabile – 20%. Dacă nu a fost pe placul meu, las un 5-10%(depinde de situație) și prefer să nu mai calc pe acolo. Las tips curierilor, de la glovo până la bookzone si fan. Băieții de la mine de pe zonă sunt super ok. În schimb, nu dau șpagă și nici atenții în instituții. Prefer să merg și să îmi rezolv pe bani, la privat, decât să dau pe „sub mână” în instituții de stat.
La restaurante, unde sunt servit la masa las maxim 10%. La cafea, impinge tava, uber, bolt, curieri etc nu las.
Nu cred ca am avut vreodata ceva probleme atat de mari, incat sa nu las bacsis. In general macar 15-20%. Daca sunt sume mici, procent chiar mai mare (de pilda fie-mea a luat inghetata pentru noi doua si era 11 dolari. Fata de la Dairy Queen – studenta foarte probabil a primit inca 5 dolari cash, ca ii aveam la mine si stiu ca la varsta asta prinde bine orice ban in plus). Mancam rar la restaurant (in special cand calatorim), dar, cand mancam, dam si bacsis OK.
In Romania lasam undeva la 15-20% bacsis. Asa faceam si aici la inceput pana m-au tras vreo 2 localnici de mana (cu ocazii diferite) sa-mi spuna ca aici nu se lasa bacsis decat 2-3 eur daca ai chef indiferent de cat e nota de plata. Well, cam asta e, ceva marunt de prin buzunar sau mai pun 4-5 eur daca platesc cu cardul.
Ca unul care am lucrat doar in turism/ospitalitate/servicii voi lăsa mereu bacșiș. In funcție de persoana respectivă și de felul cum se face plăcută. Dacă e pe lângă, tot las, dar îi și explic ce ar fi putut face mai bine sau ce aș fi făcut eu. Da, sunt un client dificil care va da și o soluție pt îmbunătățirea experienței. In definitiv este o experiență. Totul este adaptabil la situație, la loc, la oameni etc In țară sunt și mulți care nu vor să învețe nimic.
Locuiesc in Germania si las 10% daca-mi place servirea, altfel nu.
Las întotdeauna minim 10%.
Daca e totul ok las 10 % dar treaba e alta. Nu stiu cat ajunge la chelneri si cat ajunge la bucatarie, oamenii de acolo muncesc mult, vara in caldura insuportabila si in mirosuri de nici dupa 2 dusuri nu ies. Chelnerul plimba niste farfurii la aer si uneori la briza marii. Munca si tot cexmanaci e facut dincolo, unde nu ajunge nimic de cele mai multe ori. Se spune ca se imparte dar in realitate e doar daca si ce vrea chelnerul. La mesele mai mari se lasa si 100 lei, 2 pe zi si isi dubleaza salariul. Am vazut cazuri in care tot ce era peste, se baga separat in portofel la el. Sa lucrezi intr-o bucatarie in august pe litoral si la rulaj mare, e infernal.
Eu cred ca ar trebui sa lasi bacsis daca crezi ca a fost o servire buna.Daca e regula sa se dea lege.Nebuna lume in care salaru nu ofera o viață decenta. Sa fie ca la hooters oferim bacsis dupa decolteu
Las, cam 10%, desi cu inima indoita si cu draci, pentru ca daca eu iau „bacsis” sint legat in secunda doi (sau trei, ma rog), dar sigur sint legat pentru luare de mita. Mi se pare de cacat sa transferi catre clienti salarizarea angajatilor si sa apelezi la mila acestora „Mvaaaai, are salariul mic si copii acasa, lasatzi bacsis, sarakilor” Plm, ma uit in meniu, imi aleg ce vreau, platesc cit zice acolo ca face, case closed, nu ? Nu e ca si cum ar fi separate bucataria si servirea, fiecare la alta firma, nu ? A, e o afacere mai mica, stai de vorba cu chelnerul/bucatarul, primesti atentie, simti ca e ceva deosebit, nu e problem, dar asa, bacsis la taxi, bacsis la chelner, etc, la casa la impinge tava nu trebuie bacsis ? Ca si aia te lasa sa maninci la ei in stabiliment…
Între 10 și 15%, minim 15 lei. Ar trebui sa se întâmple o nenorocire la propiu , să nu las. Nu cred că a existat o singură dată să nu las. Indiferent de buget , chiar și în cele mai negre perioade și chiar dacă am comandă cu ridicare.
Da, in jur de 10 la suta, cateodata pe card, cand am las cash. Trebuie sa fie ceva foarte nasol sa nu las deloc, dar na, se mai întâmplă.