Salutare tuturor și bine că ne-am regăsit! Înainte să trecem la muzica ADEVĂRATĂ, câteva cuvinte despre Coldplay. O vorbă, două, și despre momentul babușca, eu am fost la a doua reprezentație, pe care trebuie să recunosc, nea Cris a pregătit-o exemplar, din timp, ca un adevărat maestru păpușar, iar audiența a înghițit totul, conștiincioasă, ca o adevărată profesionistă.

Când babușcul, aceasta victimă a rasismului românesc, și-a arătat talentul, oamenii s-au împărțit în trei tabere. Cei mai mulți au aplaudat ca o turmă de foci, că de, să ai coloană, doare, o mică parte a stat încremenită, fără să facă un gest, și cei mai puțini, au întors spatele și au părăsit stadionul.

Despre reprezentația englezilor, doar de bine, oamenii au sunat extraordinar, efectele au fost spectaculoase, vocalul s-a mișcat ca un posedat întreg concertul. Un concert impecabil de la un capăt la celălalt.

Să ne ocupăm acum de singura muzică care contează.

➡️ Ankor sunt trupă de metalcore/alt, cu componență internațională, cu o Jessie Williams din Bristol, UK, la voce, iar la tobe cu o grecoaică plină de draci, Eleni Nota, și care abordează muzica de pe felia asta puțin diferit față de colegii de breaslă. Foarte bună vocea britanicei, foarte bună. Dragă Jessie aștept album nou. Până atunci puteți să puneți urechea pe ce  consider eu că este cel mai bun album al lor, White Dragon, apărut prin 2019. Band info.

➡️ Nocturne a lui Vesa-Matti Loiri, lansat în 1978, este una dintre bijuteriile oferite muzicii mondiale de către compozitorii finlandezi Perttu Hietanen și Taisto Wesslin, și în care Vermilia a vrut să fie pus și sufletul ei.  Albumul finlandezei din 2022, care a fost prezentat, cu entuziasm debordant de către unu, Edel, și-a păstrat, neschimbată, strălucirea de bijuterie muzicală. Nu ar fi rău pentru sufletul vostru, să îi mai dați play, încă o dată. Gagică info.

➡️ Frați și surori întru metal, trebuie să mărturisesc un păcat major care îmi apasă sufletul de anul trecut. Anul trecut în noiembrie am fost la Sala Palatului, la Trooper Simfonic, și mi-a PLĂCUT. Tot anul trecut am mai comis o ticăloșie, am ieșit după 15 minute de la un concert Compact, a lui Ciuci, singurul C care are pedigriul corect. După Liberi | Mihai Viteazul: Poemele Românilor fiți siguri că vreau să fiu la Sala Palatului pe 10 noimebrie, anul ăsta. #atâtapot.

➡️ Royale Lynn este o blondă din Nashville care cântă și arată bine. Death Wish este cântec ușurel, coloana sonoră perfectă pentru balotat gogoși, cu ochi beliți și goi. Singer info.

➡️ Killhall  sunt o gașcă de finlandezi și estonieni care prestează un groove foarte bun. Sunt de fiecare dată surprins de câtă melodie au în suflet oamenii ăștia care trăiesc într-o țară nu foarte prietenoasă cu soarele. Sau poate lipsa lui duce la asta.

➡️ Doom-ul, amestecat cu sludge și post-metal se face bine în Chicago, iar IN TIME, ALL THINGS  este dovada că atunci când știi să amesteci genurile, muzica nu are decât de câștigat. Band info.

➡️ PANDEMONIUM, una dintre piesele de pe albumul Time, a primit, pentru că a fost cuminte, un videoclip nou nouț.  Infected Rain, căci despre ei este vorba, reușesc să mențină din 2008 un nivel înalt în lumea nemiloasă a metalului. Cred că un mare merit are și Lena. Band info.

➡️ Vampirii nemți mai aruncă pe piață un nou single, Sinners Of The Seven Seas extras de pe noul lor album, Wake Up the Wicked, programat să apără pe 26 iulie. Până atunci oamenii sunt în turneu prin Statele Unite, cu cei de la Unleashed Archers.

➡️ Dacă vă întrebați ce mai face Mikael Stanne, vă spun eu că face muzică, și nu orice fel de muzică, una bună de tot. The Coldest Hear scos de CEMETERY SKYLINE este dovadă că omul încă are multă muzică de oferit lumii. Band info.

➡️ Am fost deosebit de blând cu voi când am făcut și selecția asta, am lasat-o mai moale cu metalul deosebit de extrem, că se pare că doar eu mă entuziasmez când ascult așa ceva. Una din trupele mele favorite de folk metal este Ensiferum, și nu îmi ascund deloc bucuria când finlandezii scot câte o piesă nouă. Band info.

➡️ Bănene, blonda suedeză din noul videoclip al celor de la BROTHERS OF METAL pare mătușul pierdut al lui Arnold. Sunt convins că dacă iei masa cu dânsaul, indiferent de câte feluri pun ăia pe masă, o să ai parte doar de salată. Și nu, nu cred că ai tupeul să îi spui nu. Pare că are undeva între doi și patru metri. Band info.

Este timpul să dăm cu albume în lume.

🔵 earthtone9 – In Resonance Nexus (Metal, Post-Metal) 9/10

Au trecut treisprezece ani de la ultimul album al găștii din Nothingam, ani lungi, ani în care englezii și-au pregătit revenirea în stil mare. earthtone9 au stat și încă stau, pe nedrept spun eu, în umbra mult mai cunoscuților Tool, un band pe care eu îl consider umflat artificial de un marketing bine făcut. Sunt buni, dar nu atât de buni. Un play la Navison Record cred că este de ajuns să vă facă curioși să savurați albumul lor. Band info.

🔵 Seven Spires – A Fortress Called Home (Power, Simfonic Metal) – 8,5/10

Trupa din Boston este una dintre puținele semnate de Frontiers care scoate muzică mult peste nivelul celei cu care ne-a obișnuit labelul italian. Cu o Adrianne în mare formă, The Old Hurt of Being Left Behind este piesa pe care au ales-o americanii să își promoveze proaspătul lor album. Chiar daca nu sunt mare fan de power, apreciez când din multitudinea de trupe de gen, foarte multe mediocre,  apare ceva diferit. Band info.

🔵 Sunburst – Manifesto ( Power Metal/Progresiv ) – 9/10

Mami, mami, eu când o să fiu mare nu vreau să cânt ca Nikos Vertis, eu vreau să cânt ca Kamelot, bănuiesc că au spus viitorii membri ai trupei grecești, Sunburst, mămicilor lor. Ce să zic, grecii ne dau mult album, mult de tot. Chiar dacă se observă influența celor de la Kamelot, oamenii se joacă cu muzica în felul în care cred că îi reprezintă. Nu aveți motiv să ratați albumul grecilor. Band info.

Atât pentru duminica asta, aici aveți adunate piesele,  Lista lui Edelweiss – colțu’ cu metale #102, unde sper să găsiți ceva pentru sufletul vostru.

Până data viitoare, al vostru Edel se înclină, și vă urează să aveți grijă de voi ca să puteți avea grijă de toți ai voștri.