Înțeleg că s-a intrat în postul Paștelui sau ceva, treabă care îmi aduce iar în minte una dintre vechile mele nelămuriri: dacă ții post în orice altă perioadă te trece Bărbosul la catastif?
Știți cum mi se pare mie treaba cu răbdatul de foame fix înainte de Paște sau de Crăciun doar ca să încerci să fii pe placul Șefului Ăl Mare? Mi se pare o păcăleală fix ca aia cu adusul florilor sau ieșitul la restaurant doar de 8 Martie sau de Valentines Day.
După ce-ai venit tot anul cu mâna-n fund, strigând încă de la ușă că ți-e foame, încerci să dregi busuiocul cu un buchet amărât de lalele și-o cină? Nu știu, zău, poate că-ți merge așa cu femeia de acasă, dar cu Bărbosul nu prea are cum să-ți meargă. Păi ce, El n-a văzut că tot anul ți-ai băgat lupa și-acum încerci să te scoți postind?
Mhm, știu, nu de-aia rabdă credincioșii dă foame, ci pentru că curățenie sufletească și trupească și alte chestii la fel de profunde. Mpăi atunci întrebarea mea ar fi de ce nu-ți poți curăța ciakrele la fel de strașnic și în iulie sau în octombrie? Se uită Dumnezeu în calendar și strâmbă din nas sau cum? Parcă-l aud:
– Petre, noteaz-o pe Raluca la catastif! A ținut post în iunie și-n octombrie. Păi ce suntem noi, Petre, păgâni? Direct în iad o trimiți, că te ia mama dracu’. Hă, hă, ce mi-a ieșit gluma asta, Petre.
Așa? Oooook.
Și doi, dacă tot ne-am pornit pe partea asta cu spiritualitatea și lumina, nu mă prind care e treaba nici cu curățenia generală. Tot de Paști, desigur. Nu știu cum naiba, dar totul se face doar înainte de Paști. Dacă cumva îți trece prin cap să faci curățenie generală în iulie, riști să facă vreun AVC Sfântu’ Petru.
Nu, serios, am crescut într-o casă în care totul era bec pe tot parcursul anului, dar asta n-o împiedica pe maică-mea să-mi dea coșmaruri cu curățenia ei generală când se apropia Paștele. Jur că nu înțelegeam ce naiba mai are de curățat, că totul era lună în jur.
Mă lua capul doar când o auzeam. Nici nu trecuseră bine trei luni de la cealaltă curățenie generală, că iar trebuia să scoatem tot din casă. Îmi venea să plâng.
După ce-am ajuns la casa mea, n-am mai făcut niciodată curățenie generală. Am preferat să țin curat în casă tot timpul, că pare mult mai simplu si civilizat.
În plus, dacă se enervează Bărbosul pe motiv că nu fac șmotru de două ori pe an, înseamnă că e un individ extrem de ciudat care are și ceva probleme mari la căpuț, să știți.
Dacă pe el îl interesează mai tare de ce nu frec io geamurile cu oțet sau de ce n-am șters praful de pe dulap, în timp ce de mai bine de doi ani mor oameni într-un război complet inutil, nu știu, dar cred că are grave probleme cu prioritizarea lucrurilor. Numai zic.
Nfine, ce voiam să zic, nici de-al naiba n-o să mă vedeți în această viață băgând în fizic rucola cu ienupăr doar pentru că vine Paștele sau îngrijorându-mă că n-am dat cu mopu’ mai temeinic pe hol înainte de vinerea mare.
Voi? Cum stați? Ați început postul sau?
sursa foto: freepik.com
io m-am trecut deja la catastif cu o faptă bună, săptămîna asta; am fost marți la niște clienți turci și am refuzat cafea/ceai (și ce-aș mai fi băut unul), că ei îs în ramadan și am zis să nu le fac poftă; acu’ s-ar zice că am bilă albă și la Bărbos și la Allah, nu?
Comentariu beton!134
Absolut. Te-a notat Sfântu’ în capu’ la listă.
@costica, banuiesc, ca le-au urat si un ramadan kareem, nu?
Ramadan Mübarek, @nea costică!
Barbosu’ și Allah sunt unul și aceeași, FYI.
1. Postul a început, da’ nu pentru mine😊 Pe principiul că nu e păcat ce bagi în gură, ci ce scoți pe gură. Nu spun că nu ajută să mănânci mai cumpătat, da’ nu frica de iad mă motivează
2. Curățenia – hmmm, eu cred cu tărie că oricât ai face săptămânal, tot vine un moment în care să speli geamuri perdele, să mai dai o canapea la o parte etc, știți voi, tot coșmarul ăla imens. Că e legat momentul de diverse sărbători contează mai puțin. Dacă voi reușiți să faceți asta fără tămbălău, aștept sfaturi (vorbesc serios).
Comentariu beton!52
Cand aud o femeie ca spune „nu e pacat ce bagi in gura” imi urasc mintea din tot sufletul…
Comentariu beton!87
Da, m-am gândit eu că vă poate duce mintea spre diverse 😊…da’ am analizat și mi s-a părut că se potrivește și pentru diverse😀
Comentariu beton!37
Nu am tinut Post niciodata. Si curatenie se face in casa tot timpul, generala, cu batut covoare, geamuri, etc. Inclusiv inainte de Paste.
Postesc prin reprezentanți, părinții mei.
Și pe mine ma îngrozește curațenia generală. Vreau deja să fug de acasă când se dau perdelele jos.
Comentariu beton!29
Bina ca ai scos manutele rosii ca altfel sigur se gaseau ceva adevarati crestini.
asta cu postul este ca si cu veganii. nu are nici un farmec daca nu afla toata lumea ca tii post. daca nu urlii in gura mare cat te sacrifici tu sa mananci de post, la servici, intre prieteni, la magazin, pe strada, etc, nu este post adevarat.
Comentariu beton!71
Exact, trebuie să știe toată lumea că tu, ești un adevărat creștin. Nu țin post, nu fac curățenie generală de sărbători. Spăl geamurile când văd că sunt murdare, urăsc să bat covoarele (am rămas cu sechele din copilărie), bine, nu prea am covoare 🤣.
@razvan: Se pare ca acest lucru este chiar inutil
Matei 16.1:
„16. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, şi-au luat plata lor.
17. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală,
18. Ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie.”
Comentariu beton!22
Ăla nu-i post e obișnuita fanfaronadă. Ce mă scoate cel mai tare din pepeni e să te duci la un chef și când ajungi să anunți gazda (restaurantul),în gura mare că tu ții post. Halal post.
Eu mereu sunt pregătit de Paște: am ouăle la mine !
Anul ăsta am fost mai harnic și am început postul în noiembrie. E intermitent, ca să pot să…mici/mititei, din când în când.
Și mi se pare foarte normal, creștinesc și evlavios să dai cu șmotru înainte de Paște! Da, da! Eu, spre exemplu, mi-am pus draperie la sufragerie ! Și perdea! Și galerie, că…nu stăteau altfel, nuș’ de ce! Da, sunt mutat proaspăt…de 12 ani.
Comentariu beton!31
Nu sunt in stare…! Atunci cand imi propun sa postesc,atunci vine tentatia ! Si nu rezist. Altfel spus,nefiind bisericoasa nu cred ca postul iti aduce curatenia sufleteasca. Fii cat poti de „curat” in fiecare zi si poate…ajungi in rai !
Cealalta curatenie,atunci cand este cazul.
Comentariu beton!21
Eu am o problema mare, ma apuc de renovat o camera, dar nu e un simplu renovat, cu executat un perete despartitor, cu schimbat tavane, geamuri, scos tot parchetul…ce ma fac daca nu termin curatenia pana la Paste? … Stiu, petrec Pastele la cine are curatenie, si nu mai trebuie sa fac nici tone de mancare (in cazul meu de prajituri, ca mereu zic sa nu mai fac decat maxim 2 feluri de prajituri si ajung sa termin dupa ce am facut minim 6).
Comentariu beton!12
Nu am tinut niciodata cont de curatenie de Pasti, Craciun. Ma pun sa spal perdelele de 2 ori pe an, de obicei primavara tarziu si la inceput de toamna cand inca e cald si stau cu geamul deschis si se pot usca frumos direct atarnate pe galerie. Geamurile le spal de 5 ori pe an, cred, se face un praf afara pe ele de groaza. Si cum stau cu geamurile deschise primavara si toamna, vreau sa fie si curate cat de cat. Doar perioada asta pe spal. Pe scurt, fac cand consider, nu fiindca e sarbatoare. Post nu am tinut niciodata. Spal rufe si duminica, urasc ideea asta ca nu trebuie sa speli de sarbatori si duminica. Spala masina, in primul rand. In al 2lea, daca exista Dumnezeu, te arde pe rug daca ai facut prostii, nu fiindca ai spalat duminica. E o placere sa fiu la casa mea si sa fac ce am chef.
Comentariu beton!57
Superb. Bravo. eu am ajuns cu al meu consort la next level.Facem glume,cum naiba au reusit christosii nostri sa se nasca in aceeasi zi dar de murit, mor in zile diferite si apoi invie la o luna distanta …Imi zice :haaa, pana invie al vostru , al nostru umbla deja de o luna…
Am comentat odata la o stire care dezbatea exact chestia asta cu „nu se spala rufe ,nu se calca,nu se mananca,nu se intra in biserica, nu se f.., ” si am spus pe sleau ce si cum gandesc eu despre toata nebunia asta. Moamaa ce au sarit bisericosii de c*r in sus…
Pai mai gushterilor, imi rezolvati voi proiectele la birou? Imi faceti voi dupa aia cumparaturile? imi dati voi bani? Gatiti voi? Faceti ordine la mine? Spalati voi tot si aranjati ?Daca au raspuns nu la toate punctele de mai sus, hai pa!
Eu nu tin post, dar incerc (tot timpul anului) sa mananc o zi sau 2 pe saptamana fara carne. Nu conteaza cand. Cel mai des imi iese joia sa mananc fara carne. O fac pentru sanatatea mea. Ca pana la urma stramosii nostri nu aveau de unde sa bage in ei carne in fiecare zi.
Curatenie fac oricum saptamanal. Pentru curatenie generala/ partiala incerc sa prind o zi buna cu soare vara ca sa spal perdele si alte chestii care nu sunt de spalat saptamanal.
Comentariu beton!19
Mie mi se mai taie pofta de carne, periodic. Da’ nuș cum se face, niciodată în zilele de miercuri și vineri.😁
Comentariu beton!18
Curățenie se face constant și asta înseamnă și spălat de geamuri, perdele, huse și ce-o mai fi de curățat prin casă pentru că nu ne place să trăim în cocină, dacă e nevoie să aprinzi lumina într-o zi însorită e groasă rău, deci ferestrele se spală frecvent și nu o consider o corvoadă, covoare puține spre deloc așa că parchetul se șterge rapid, faianța de la bucătărie imediat după ce termin de gătit și cea din baie cam o dată pe săptămână cu un fel de mop special. Postul este o altă poveste cel puțin pentru mine care am o dietă specială și din cinci șase alimente ce să scot ca să nu dau colțu’ înainte de terminarea postului 🤭 la biserică merg când simt pentru că de rugat o pot face oricând și oriunde, mă omoară ideea de gloată, îmbulzeală, turmă. Dacă ne folosim aparatu’ gândirii alegem să facem lucrurile cum ni se potrivește.
Îmi amintesc cu groază de perioadele astea din copilărie și nu am avut chef să retrăiesc traumele astea bianual 😁 și nici să îmi terorizez copiii.
Comentariu beton!19
1. Postul e chestia cu ‘bai, da’ ia incearca sa nu faci rau si sa nu gindesti rau si sa nu spui timpenii’. Sigur ca postul se tine de bine la catastif oricind. Poanta nu e la mincare. De ce de Pasti si de Craciun? De comemorare, cred. In postul Pastelui mai ies si buruienile pe cimp, o fi legat si de asta, ca dupa o iarna de stat in casa o fi fost mai tristesse cu proviziile. Ma refer aici la contextul romanesc evident. Sau o fi chestie de curatenie interioara, corelata cu cea exterioara, ca sa scirtiie si sa luceasca tot, de la mațe la pahare.
2. Curatenia generala. Eu cred ca povestea e legata tot de viata la tara. Pai in iulie nu sacrifici o zi de munca la cimp (foarte importanta pentru recolta) ca sa faci curat. Faci matale inainte de Pasti, ca oricum o bati in cap in curte, ca pe ogor nu ai treaba. Te poti juca de-a curatatul viei si livezii, te poti juca de-a sera/solarul, dar astea (ultimele) nu vin din asa vechime, deci timpul cel mai nimerit pentru curatenie inainte de cavalcada de treaba din vara asta era. Inainte de Craciun cred ca se facea curat pt ca urma o iarna de stat in casa (poate aia de Pasti e de dupa iarna si ea). Ca sa zic asa, s-au mai schimbat treburile pe ici pe colo si nu mai e necesar tempo-ul asta.
Concluzia mea: Curatenia se face de cite ori ai timp (macar o data pe saptamina, pe motive de praf) iar postul se tine cind te tine.
Comentariu beton!31
Post? Doamne păzește! Pai, fac foamea daca nu bag măcar o bucățică de carne in fiecare zi.
In plus, încă mai am coșmaruri cu mâncarea de gutui pe care si-o făcea maica-mea, vinerea, când ținea post. Bine, chiar si ea ținea postul cam ca in Ramadan, așa. Adică, la prânz, manca monstruozitatea aia, dar seara, trecea pe carne.
Si, ce-mi place mie la post, e ca sunt cate unii care, timp de 40 de zile, baga numai rădăcini si ierburi iar de Paste, oua, miel, cozonaci cat încape. Si, pe urma, fuguța la Urgente.
Si, alta chestie: o grămadă de indivizi care nu postesc se îmbulzesc la pescarii, înainte de Florii, ca „e dezlegare la peste”. Pai, daca tu oricum n-ai ținut tot postul, ce te-a împiedicat sa mănânci peste când ai avut chef?
Comentariu beton!26
Să știi că , pe vremuri , așa se ținea postul de miercuri și vineri, până la apusul soarelui. Străbunica mea, ortodoxă fiind, așa ținea.
Si bunica mea la fel ! Si era ardeleanca bisericoasa.
Eu am auzit candva o vorba: E usor sa faci curatenie, greu este s-o mentii.
Despre post ce pot sa scriu? Am fost in biserica de 2 ori, cand am fost botezat si pe la vreo 15 ani, cand la ceva sarbatoare toti colegii de minge erau la biserica.
Acum inchei fiindca am treaba, face nevasta niste piept de pui… de post.
Comentariu beton!14
Dacă nu ții post, nu ajungi în rai
…ajung unde vreau eu.
Comentariu beton!15
Io țin post zilnic, doar că invers. Nici o masă fără carne, cu cât mai puține vegetale posibil.
Postul este pentru oamenii bolnavi, nu pentru cei sănătoși. 😉
Comentariu beton!20
Amin și duamne ajută la toată lumea!
Curatenie in caput m-ar interesa, restul se face dupe posibilitati…
Comentariu beton!13
Eu îmi amintesc de cea mai frumoasa curățenie de Paști. Venisem cu covoarele de la bătător cu frati miu și cu taica miu. Primește frati miu un telefon ca s a revarsat un iaz la vreo 20 de km și zburda pestele pe alături. Am scăpat instant toți 3 covoarele din mana, am luat unditele și am plecat. Curățenia s a amânat pe a doua zi
Comentariu beton!21
Eu nu tin post (cel putin nu d-asta religios, ca vara cand apar rosiile alea minunate bag saptamani de rosii cu branza, sau salate cu rosii fara branza).
In ceea ce priveste curatenia, 100% de acord cu tine.
Oricum, in ceea ce priveste ajunsu in rai, cred ca realitatea e urmatoarea: e adevarat ca aia care nu tin post si nu fac curatenie generala nu ajung in rai. Insa nici ailalti nu ajung. Nimeni nu ajunge.
De altfel cred ca daca ar exista asa ceva ar fi destul de plictisitor: ce naiba faci acolo? calci pe nori si discuti filosofii cu alti asceti? Cat timp?
Comentariu beton!12
io nu pot crede într-o instanță supremă, care i-a creionat omenirii reperele morale zilnice, și e, în același timp, atât de meschin încât pedepsește oamenii pentru nimicuri. dumnezeu nu e meschin, ci oamenii care vorbesc în numele lui.
Comentariu beton!21
@Berenger: ete penis. Reperele morale au fost scrise-n lut și piatră cu mult înainte ca dumnezeul bisericos să apară-n scenă și să mai și știe ce-s alea, da’ cum ignoranța-i fericire (în capul unora), las-așa.
Mai este una: „am intrat în post, haideți să fim mai buni!” Da nu poți fi (mai) bun tot timpul anului? Adică în restul anului poți să-ți bați nevasta și copiii, poți să-njuri birjărește, poți să-i dai un picior în dos cuiva care-ți cere o coajă de pâine, poți să maltratezi animale, că Bărbosul Suprem se uită la televizor și nu-i atent la tine, doar în alea câteva zile dinainte de Paște și de Crăciun îți face ctc-ul la bunătate?
P.S. A propos de mersul în Rai, era un banc: ce facem noi, ăștia leneși, când ne vine vremea să mergem în Rai? Mergem singuri sau vine cineva după noi?
Comentariu beton!23
Ligia,
Asta-i fix din acelasi registru ca aia cu Craciunul: ‘mvai, de Craciun, fii Mai bun.’ Ca si cum copiii aia amarati or fi avand nevoie sa manance numai de Craciun.
Da, la toate sărbătorile e așa.
Eu merg dupa principiul: Dumnezeu ne vrea buni, dar nu si prosti.
Eu consider ca pacatele sunt cu totul altele, nicidecum faptul ca speli duminica sau ca mananci produse animale.
Comentariu beton!15
Traumatizant! Casa noastră era curată bec, daaaar, musai curăţenie generală de Crăciun şi de Paşti. Cu buba la cap fiind, adică tre’ să fie curat şi ordine, casa mea este ca un muzeu, mai ales că locuiesc acum singură. Pe perioada pandemiei, închişi în casă fiind, fără nimic de făcut, m-am apucat să spăl geamurile! Şi am dat frâu liber obsesiv-compulsivităţii mele şi le-am curăţat temeinic, adică fiecare şenţuleţ frecat cu beţişoare de urechi! După ce mi-am alinat depresia în acest fel, m-am jurat că nu mai fac! Şi oricum, locuind la etajul zece şi având vecini miloşi cu porumbeii, am în permanenţă parte de mult „noroc” pe pervaz!!! Despre partea postului…însă Doamne să ne ierţi! Din copilăria mea agitată nu prea mănânc carne (pe care o asociez şi acum cu două palme….”manânci tot din farfurie” plus versul „mănânc şi plâng”).
Comentariu beton!11
Eu la spalatul geamurilor am o regula. Ma rog, doua. Prima: daca se vede prin ele, inseamna ca sunt curate. A doua: le spala sotul cand nu mai vede prin ele. Perdelele cred ca apuca masina de spalat o data pe an, ca tot timpul uit de ele, stand mai tot timpul trase. In rest fac curatenie in fiecare saptamana, o data sau de 2 ori, cum am timp. Doar nu vreau sa traiesc intr-o bula de curatenie, mai facem si imunitate.
Cu postul…..cam pe invers e….nu prind vreo masa fara produse animale. Aia e, nimeni nu s-a intors sa ne spuna daca a ajuns in Rai sau Iad.
Comentariu beton!18
Io vreau sa cred intr-un Dumnezeu care are treburi mai marete,nu ce-am mancat eu miercurea si daca stersei praful de sub canapea. Daca asta e de fapt treaba Barbosului, sa fie sanatos, nu vreau sa am de-a face cu el.
Si sterg si praful de sub canapea, dar nu ma grozavesc la altii zbierand ca fac curatenie generala de Paste. Blasfemie! Fac curatenie in alte perioade, dupa cum ma apuca si dupa stratul de jeg.
O vorbă de duh zice așa: cu scule la care nu te pricepi, să nu umbli. Ca să înțelegi (nu neapărat să fii de acord cu, dar să reușești să înțelegi) rânduielile bisericii și de ce sunt ele așa cum sunt, trebuie să ai niște cunoștințe destul de solide despre creștinism și istoria sa. Altfel sunt doar niște vorbe superficiale, aruncate în vânt. De exemplu, socrul meu este foarte religios, iar când am avut copiii mici, a încercat să le impună tot felul de ritualuri. Am luat poziție și au urmat foarte multe meciuri cu el. Ca să le pot câștiga, m-am apucat și am studiat serios creștinismul, am citit noul testament, istoria creștinismului. Apoi am câștigat toate meciurile la zero, unele chiar prin abandon, pentru că refuza să mai continue discuția, văzând că am răspunsurile potrivite și că știu despre ce vorbesc.
Așadar, referitor la post, cine a studiat mai atent problema știe că există mai multe posturi mari, pe care le țin persoanele evlavioase. Pe lângă postul Paștilor (primăvara) și postul Crăciunului (toamna-iarna), există alte două posturi importante: postul de Sfânta Maria (august) și postul de Sfântul Petru și Pavel (iunie). Duratele lor sunt mai mici și posturile sunt, în consecință, mai ușoare. Prin urmare, răspunsul la întrebarea ta este că persoanele credincioase își curăță ciakrele și în alte perioade ale anului. Nu la fel de strașnic, pentru că posturile celelalte sunt mai puțin aspre, durează mai puțin, dar de curățat și le curăță.
Că mulți credincioși călăresc doar postul Paștilor, asta este altă discuție. Motivele sunt multe, dar cel mai important este faptul că Paștile sunt cea mai importantă sărbătoare creștină și mulți oameni simt nevoia ca măcar atunci să facă un efort. Unii fac acest efort timp de 7 săptămâni, cât ține postul, alții doar în zilele de miercuri și vineri, iar alții doar în săptămâna mare. Ai mei se rezumau doar la ultima miercuri și vineri din săptămâna mare. Da, acest zel o dată pe an poate fi considerat dres busuiocul. Pe de altă parte acest sus-jos este ceva caracteristic firii umane: astăzi mă ambiționez să slăbesc, apoi mă sparg în figuri în concedii, apoi iar revin la cură și tot așa. Astăzi fac sport cât pentru o săptămână, apoi mă lenevesc, apoi iar mă ambiționez o perioadă și tot așa. Echilibrul în toate cele ce le facem este rar întâlnit.
Comentariu beton!68
Mișto comentariu.
Mulțumesc.
@Adi: părerea mea e că tu ai studiat prostii care n-au nici o treabă cu ceea ce zice Iisus, iar ca dovadă e Evanghelia după Matei, capitolul 23.
Bine, biserica n-are treabă cu învățămintele lui Iisus, e bazată pe tâmpenii devenite „tradiții”.
@John Pentru a înțelege creștinismul trebuie mers mai departe de studiul biblic și de citate din scripturi. Trebuie plecat de la bază: cum a apărut creștinismul, de ce au fost scrise scripturile, cu ce scop, cum e evoluat creștinismul de la o sectă iudaică la o religie impusă cu sabia, totul în paralel cu înțelegerea contextului geopolitic al fiecărei perioade. Doar așa poți avea o imagine de ansamblu, doar așa poți înțelege evoluția bisericii, cum s-a coagulat în primele secole, cum s-a rupt, de ce a apărut reforma, de ce au apărut cultele neoprotestante. „Prostiile” astea nu se învață în biserică. Studiul biblic tinde să ducă la o perspectivă unilaterală. Lărgirea perspectivei mi se pare o cale mai rezonabilă.
Comentariu beton!29
@Adi: io nu contest ce spui tu, doar că biserica se pișă cu boltă pe ceea ce spune Iisus. Au făcut-o-n timpul lui, o fac și de-atunci-ncoace.
Creștinismul, exact ca orice altă religie de pe planeta asta, e fantezia erotică a unora. Atâta tot. Iar ca orice fantezie erotică, are-n centrul ei un mit falic, în cazul creștinismului (și al iudaismului), numit pompos dumnezeu. Islamul are-n centrul său mitul falic al lui Mahomed, nicidecum al lui allah, cum tind să creadă unii cititori ai scriptelor islamice (vezi sahih al-bukhari & co.).
Mîncarea crește pe os. Pentru cei care prestează doar atlasul botanic: dați și lapte, sau doar stricați furajul degeaba?
La mystique-club nu merg decît dacă e ceva monument istoric mișto.
Curățenia e musai executată zilnic, cresc dobermani – cine are patrupede prin casă știe despre ce vorbesc. Cam la o lună doamna mea îmi face program zegsi, cu geamuri, mobilă și alte acareturi degrabă dătătoare de febră musculară. Dar fiind io bărbat în casă, n-am nici măcar ultimul cuvînt. Execut.
Comentariu beton!23
Bineînțeles că am început. Tocmai ce am tocat carnea pt sarmale iar acum ma apuc de înfășurat. Iar aseară, tot de post am făcut un cheesecake și un pui la rotisor 😂
Din moment ce sotia l baga pe Marcel, aspirator robot, din 2 in 2 zile, ce curatenie sa mai fac, menajera vine ca in vacanta la mine, , si oricum de la ciucurii de la covorul din sufragerie din copilarie, nu mai am covoare in casa si o repulsie maxima pentru curatenia generala! Sunt in stare sa plec pe Jepii Mari, si eu cu muntele suntem 2 linii paralele, numai sa nu mai aud de curatenie! Iar post nu am tinut niciodata, mananc orice oricand, parca mai conteaza unde ajung cand plec pe plaiurile vanatorii, in rai nu am cum nici daca devin sfant de acum incolo! 😂
Comentariu beton!11
Pe aspiratorul meu robot îl cheamă Matei, o colegă l-a botezat Mirel, tu Marcel. Nu am auzit să fie botezați mai feminin 😂
@Vio, nu știi reclama cu Marcel, este?
Eu am rezolvat problema de când erau copiii mici și unul avea probleme de alergie la praf asa ca am eliminat perdelele și covoarele din toată casa. Și de când s -au inventat atâtea mașinării minunate sunt foarte liniștită. Mașină de spălat rufe, mașină de spălat vase, roboțel de șters pe jos. Dacă tot s -au inventat zic sa le folosim de câte ori e nevoie. Am o placere deosebita sa le pun la treaba . Pentru geamuri o am pe Angela, sa fie sănătoasă, care vine când poate ea, nu când vreau eu, dar le șterge de 3 ori pe an. În rest am considerat întotdeauna ca e mai important sa fiu relaxata și sa petrec timpul cu cei dragi decât sa ma stresez ca nu e geamul șters .
Comentariu beton!21
Îmi tot aduc aminte „azi nu se coase/spală/face curațenie, că e sărbătoare”. Când întrebam ce sărbătoare imi zicea, bunica, de cruce roșie in calendar. M-am uitat odată de curiozitate și am văzut că e mai tot calendarul roșu. Trai neneacă, românul s-a născut inventiv!
Ferestrele le spăl când am chef, praf nu se pune pe ele ca in București, iar în casă e curat in permanență, deși fiu-meu se chinuie să rupă acea stare de fapte, de aici și permanentul scandal cu mă-sa.
Ca să nu credeți că doar românii au obiceiuri de curățenie generală bianuală, vă confirm că și in Norvegia e o adevărată frenezie de Paști, dar mai ales de Crăciun. Cele mai căutate servicii din perioada aceea sunt ceel de curățenie. Nici goana după cadouri nu e atât de mare. Programările se fac cu mult timp înainte.
Crăciun fericit tutulor!
Comentariu beton!20
Paste linistit! Mor la vorba asta! Eu tin post doar la bautura, 3 zile beau, 4 nu,,, se echilibreaza sistemul…si ca sa stiti si voi, chiar se simte in organism, ca ziceau toti cum plm bei 3 zile? Da, si a patra zi pun stop…nu.mi vine rau, nu intru in sevraj…pur si simplu stop, pacat ca n.am incercat si cu tigarile!
Curățenia generală a fost unul dintre coșmarurile copilăriei mele, mai ales pt ca trebuiau Musai spălate perdelele, care perdele atârnau frumos pe o sârmă care era prinsa în galeria de lemn cu un șurub pe care se infileta odios o piulița fluture…dar nu asta era marea problemă! Necazul era ca subsemnata , având mâinile finuțe, era cea mai solicitată la operatiunea de scos piulița de pe șurub, din cauza distanței infime dintre galeria de lemn și perete! De la mama am învățat să-l pomenesc pe tata cu toate neamurile lui , cel puțin de doua ori pe an!
Post nu tin ca se suprapune cu perioada de spălat perdele ! Și de când sunt la casa mea, curățenia generală este doar o amintire!
Eu la biserică doar la nunți. Ale altora că eu am dat skip la cununia religioasă. Pe certificatul de botez scrie romano-catolică, așa că teoretic aș fi spre finalul postului. Așa că mănânc carne, ouă, brânză cu o strâmbătură dată de mustrări de conștiință. Curățenie? Poate. Not sure.
Comentariu beton!11
Stiu ca in scoala, parca clasa a 4-a, profa de religie intreba clasa ce am mancat, ce avem la noi, ca tu mananci corn cu ciocolata. De parca erau din banii ei luati. O tampita
Postul ca postul, la noi in casa n.a tinut nimeni de cand ma stiu, dar aia cu curatenia imi venea sa plec de.acasa, mutat mobile, toate covoarele la usa pana se elibera batatorul, la craciun era mai misto ca le bateam direct pe zapada, azi nici batator nu mai exista si nici zapada cand trebuie,( le ducem ca salbaticii la spalatorie si le iei peste 2 spt cand se usuca) dar casa aia intoarsa pe dos ma ia cu lesin, imi vine sa emigrez in jungla.
Aoleu, curățenia generală ante-Paște, băi Vasilescule, așa o vineri faină s-a arătat înainte să îmi pui sare în cafea.
Băi, era nebunie în bloc. Care făcea tămbălău mai mare, se spionau doamnele pe geam, uite că Xuleasca și-a trimis băiatul cu covoarele, ce stai, du-le și tu. După care aranjează franjurii la covor! Noroc că la noi postul nu se poartă, că sigur mama punea botul și la aia. Oricum, copil de 80, postul era oarecum by default 😀
Comentariu beton!12
Ai uitat ca trebuia sa prinzi loc la bătut covoare, nu te duceai asa, ca o floare, cu ele în spate 😂
@Mojo
Aveați o babă care făcea lista la bătut covoare?
Că noi aveam. Nevasta administratorului.
‘ Doamna Sebe’ nu baba Sebi, că nu mai prindeai tot anul loc daca ziceai asa.
Și te treceai cu ziua și câte covoare ai de bătut și îți dădea 10-15 minute de covor daca era mare.
Nu ne duceam așa că salbaticii care cum. Se trezea sa bată covoarele.
La noi cred ca era mai democratic, se întrebau gospodinele la fata locului, una pe alta, care e următoarea. Și se lăsau câteva covorașe acolo ca să știe care și cum e la rand. Nu persanul ala mare din sufragerie, ca era riscul sa ramai fără el
Abia aștept să ajung în iad să stau la rummy,beri și,să bag niște bilete la pariuri cu Ucigă l Toaca😎😎😎
Aia cu făcut curat înainte de Paști și de Crăciun e logica.
Înainte de a se muta la bloc, oamenii stăteau la case, la tara, unde se făcea focul în sobe sau în vetre ce aveau și ei.
Si na, iarna lungă, fum uneori sau deseori, pereți afumați, etc.
De aia curățenia de primăvară incepe cu ‘ scuturatul sobei’ când se curata, lipește, repara, etc , soba apoi se văruiește in camera.
Logic daca ai văruit speli perdele, preșuri și altele.
Aia cu postul e mai delicata. In sensul că sunt posturi mai tot anul. Miercurea și vinerea și cam la 2 luni apare care un post de cel puțin o săptămână.
Așa că cine vrea, postește tot anul.
In principiu singurul post adevărat menționat în Scriptură este cel al lui Iisus Hristos care nu a mâncat nimic 40 de zile fiind în pustie.
Se pare că e din nou la moda prin diverși care promovează postul cu apa de 3-9-21-40 de zile. Postul in sine nu e periculos, ci ieșirea din post .
Care daca nu e făcută cu cap te poate omorî. La propriu.
Așa, abținerea de la proteina și mai nou înlocuirea cu produsele hiperprocesate ‘ de post’ pateuri, brânză, mezeluri etc… E ceva sa facem de ochii lumii.
Și da, ținut ‘ corect’ adică după anumite reguli de alimentație postul are multe beneficii.
Mai ales curățenia e importanta.
Să cureți casa, mintea de gânduri rele și viața de persoane toxice.
Să te ții tot anul de postul început în aceasta perioada.
E de bine zic. Cel puțin pt mine este.
Comentariu beton!15
Bine zici! Isus Hristos nu a mâncat 40 de zile că era în pustie, era caz de forță majoră. Că dacă era acasă la el, cu magazinul la 2 pași, nu mai făcea treaba asta.
Am fost o fugă până în țară care a coincis cu începutul acestui post. Cum eu nu mă joc cu așa ceva, dar fiind pe fugă (caut scuze) am ras prea puțini mici de oaie cu vită și doar două(!!) mango cheesecake. Mă simt vinovat și clar nu mai prind loc în rai, dar nici la cazane, pe motiv de prea puțin mâncat. Noroc că paștele ăstora e săptămâna viitoare, o să mă căiesc.
Mie mi se pare prea aproape Pastele de Craciun si prea departe de Craciunul urmator.
Asa ca fac o curatenie mai mare inainte de Craciun, cu stersul dulapurilor pe deasupra de praf si a faiantei din bucatarie si baie, chestie pe care o mai repet vara. La cei 155 cm treaba cu dulapurile implica scara, de asta n-o fac mai des. In rest curatenie fac tot timpul, iar geamurile le spal cand e nevoie, vara mai des si alea de la balcon, tot cu scara, am un sistem cu geamuri culisante ca in tariel nordice, fara termopane, ca n-am vrut sa-mi stric priveliste de la etajul 6. Sa vezi ce-i la gura mea cand mai descopar ca a zburat cate-o cioara si mi-a lasat suvenir!
Post nu tin, dar cu acidul uric mare mananc cat de putina carne pot.
Cred ca postul vine din traditie, o perioada de detoxifiere dupa toata mancarea din iarna, carne conservata, ca n-aveau frigider si ca sa profite de verdeturile proaspete. Iar curatenia tot asa, la tara implica si varuitul copacilor, curatarea gradinii si varuitul casei dupa fumul depus in timpul iernii. La oras cu toate electrocasnicele moderne nu mai are rost., dar s-a pastrat obiceiul.
Nu tin post, desi, odata am patit-o rau, chiar in postul Pastelui, acum vreo 15 ani…
Dar, vorba lui Andrei Plesu – ma indoiesc ca Sf. Petru va sta la poarta raiului la intrare, cu rețetar si o carte de bucate in mana, sa vada cine, cand si ce a mancat…
Nu am fost niciodată adeptul postului, sunt pe principiul că ce gândești și vorbești e problema nu ce mănânci și când, mâncatul necontrolat dăunează doar la kilograme, mulți dintre noi știm asta in frunte cu șefu’ de blog.
Curățenia generala a rămas doar o amintire veche, odată cu plecatul de acasă a rămas acolo, suntem(eu si jumătatea) pe princiu mențineri curățeniei permanent.
Nimeni din familia mea nu a ținut post. Și nici curățenie generală nu se face. Consider ca atunci când spăl geamurile, de 2-3 ori pe an, e destul de generală 🙄
Eu sunt vegetarian convins. Adică mănânc aproape exclusiv vită, sub toate formele ei. Și cum vita mănâncă iarba, să mă contrazică cineva daca poate.
Curățenie generala fac doar când cumpăr un apartament. In rest, menținere.
Comentariu beton!11
Am tinut si eu post odata, ca m-am gandit ca ma detoxific si o sa imi fie mai bine, fara conotatie religioasa neaparat. Recunosc ca a fost ok, doar ca am rezistat o saptamana sau poate ceva mai mult. dar este o problema. Cum mancarea de post nu are cine stie ec continut caloric trebuie sa mananci multe vegetale. Si asta vine cu o gramada de gaze si vizite la buda de 3 ori pe zi. amanuntele logistice te cam termina.
si sunt ferm convins ca ajung in rai. de ce sa mai tin post ?
Dragă, sunteți începători!
În afară că puneți la îndoială ordinea creștinească cu postitul și alte obiceiuri de gen, să știți că Postul adevărat este ăla Negru!
Ăsta de „măcar” Vinerea mare sau măcar vinerea sau miercurea și vinerea sunt pentru creștinii de rând. Ăia cu priority la poarta raiului nu mănâncă 40 de zile nimic. Da’ Nimic! Numa’ beau. Apă, că trece senzația de foame după jumătate de oră. Sau sucuri naturale dacă nu mai pot. Sau supe. Dar tot-tot lichid.
M-a șocat când am auzit, dar știu pe cineva care chiar ar fi făcut-o. A pornit de la kilograme multe în plus și l-a motivat un diagnostic ireversibil. Nu știu cum i-au ieșit analizele după, încă nu am aflat. Mai bun sau mai sfânt nu cred că a devenit judecând după postările de pe Facebook, dar are ceva de povestit cui stă să-l asculte.
În altă ordine de idei, cum eu personal nu mă aliniez la treburile astea, m-am hotărât să devin copac. După ce mor. Am auzit de chestia asta și o să caut și detalii ca să las totul în ordine.
Până atunci, vă doresc tuturor sănătate multă.
Asta cu copacul e misto. Numai sa nu spui unde, ca vor iesi toti la plimbare cu cainele pe acolo… Si-o sa cresti mare si frumos de la atata „umezeala”
Nope, nu am ținut vreodată post și nici nu fac curățenie mai specială de ocazii din astea. Consider că nu am nicio religie, așa că la diverse sărbători păstrez doar ce tradiții îmi plac și nu țin seama de ritualuri impuse.
Ce nu înțeleg eu la cei care țin post, în afară de faptul că trebuie să spună la toată lumea ce mare credință au ei, e dorința lor de a mânca înlocuitori de carne, brânză, lapte. Care sunt niște chestii foarte dubioase, pateu vegetal, burger vegetal, din astea.
Să-și asume și să mănânce doar verdețuri, fructe, chestii permise. De ce să țină post dacă au pofte și poftele alea le înlocuiesc cu dubioșenii care doar se numesc oarecum la fel.
La fel si vegetarienii/veganii. De ce să mănânce burger vegetal sau alte chestii? Adică pot mânca o chiftea de legume în chiflă, dar de să ne prefacem zicându-i burger? Și întreținând o industrie foarte profitabilă de tot felul de înlocuitori.
1) Fac intermittent fasting de aproape 4 ani si e super, ajuta si ca ies la alergat des, si oricum nu ma omoram după mic dejun nici inainte. Mai nou o iau mai multe pe legume si tofu, mai putin pe carne, dar sigur nu din cauze religioase, ci de sănătate.
Am prieteni catolici care tin post de ceva care le place mult, sa vada cum e fara ciocolata, bere, etc. Si sa stie ca se pot opri
2) Am avut o copilarie ca a ta cu curățenie generală de 2 ori pe an, si sambata eram campioana la sters praf si calcat toate hainele din casa (mda, deosebit, deși îmi plăcea să calc, e nașpa să ai program făcut pe sfârșitul săptămânii cu corvoade casnice).
Acum am o zână la curățenie, s-o țină Bărbosul sănătoasă, ca e foarte harnică și de treabă (plus ca momentan am o mână nefolosibilă din cauze de operatie), si cu calcatul mai usor ca e Home Office. Prefer sa am decent de curat mereu, decat şmotru infernal de 2x pe an.
Pe la rudele mele germane tot așa se obișnuiește, deci cred ca e ok 😉
Da’ daca eu am fost (lacto-ovo-) vegetariana 10 ani, se pune? La coada la poarta raiului, zic. Sau tot efectul s-o dus la 😈, ca acu’ mai mananc si carne, cand am pofta? De obicei pofta ma apuca vinerea, sau/si miercurea.
Despre curatenie generala s-a mai povestit pe aici. Eu prefer s-o intretin, curatenia, decat sa intorc casa pe dos de doua ori pe an, ca așa “trebuie” (si eu is cu sechele din copilarie). Iar cum aici paștele e mai mereu la oarece distanta de cel ortodox, s-ar cuveni de 3 ori, nu? Nu.
Pentru geamuri vine tanti firma din doua in doua luni. Perdele n-am, am doar draperii usoare pe care le spala masina, uneori chiar duminica, daca asa se aliniaza astrele, si nu necesita calcat. De dat cu aspiratorul cam zilnic nu scap, ca am potaie paroasa, dar cu doi robotei se rezolva si asta usor. In rest, ma stradui sa fiu “mai buna” tot anul.
Raspuns la intrebari.
Nu tin post. E perfect. Nici nu tin sa mor prea repede, asa ca povestea cu pacatuitul si ajunsul in rai sau iad pot sa mai astepte. NU fac curat special de Paste, NU fac curat special pentru Craciun. Nu fac pasca , nu fac cozonaci, nu fac sarmale , nu fac drob ,nu mananc miel. Nix , nada. Nu merg la biserica, nu ma impartasesc. Si culmea e ca nu s-a despicat inca pamantul ca sa ma inghita.
Si ma simt extraordinar de bine ca pot alege sa fac sau nu anumite chestii. Probabil voi spala si geamurile,atunci cand voi considera eu de cuviinta. Covoare nu am,perdele nu am nevoie. Sa revenim la „oile” noastre.
Ce mananci are strict influenta asupra mentinerii sanatatii celulelor , a corpului, iar miscarea si socializarea te vor ajuta sa imbatranesti cu gratie. Daca mai si inveti cate ceva nou, ajuta creierul sa functioneze optim pe termen indelungat. Citeste, danseaza, deseneaza, invata o limba straina, invata sa gatesti altceva decat ce faci in mod normal. Calatoreste.Fa-ti prieteni noi. Fa-ti prieteni tineri. Fa-ti prieteni oamnei culti, de la care poti invata ceva sau cu care poti schimba idei.
Vrei sa o duci bine? Vezi-ti de treaba ta, nu fii invidios pe altii, ajuta cand esti rugat sa o faci, fii empatic ,fii surazator, fii simpatic, prietenos. Conduita zilnica este mult mai importanta decat niste chestii impuse acum mii de ani.
Posturile programate de doua ori pe an ,nu aduc nimic , daca tu intre ele indesi in tine ca in sac. Iti faci praf ficatul si rinichii ani de-a randul cu bautura si chimicale si iti imaginezi ca te ajuta 3 saptamani de mancat buruieni? Timp in care devii un munte de frustrare?
Important este sa te concentrezi sa faci bine in jurul tau , sa iti faci bine si tine, sa mananci si sa bei moderat. Sa traiesti . Nu demonstrezi nimanui ce grozav esti daca nu mananci anumite chestii in „post”.
Si apropo. In fundul padurii amazoniene, acolo unde nu au auzit de Christos sau de Mahomed, sau de Shiva, oare tin post? Cum naiba or fi traind aia fara Craciun, Paste, Halloween si alte alea? Ei? Au rai si iad? Bosimanii si ainii cum or fi supravietuit fara „credinat adevarata”? Si daca Pamantul este in Sistemul Solar , la periferie in galaxia” noastra”, unde este Sus si unde este Jos? Intreb si eu pentru un prieten…
acum ma apuc sa citesc si alte comentarii…
De ce agonizați pe această temă? Lăsați-i în pace și pe unii, și pe alții! Cei care nu aveți treabă cu credința, nu vă stresați, iar opoziția, nu ii judecați pe cei din tabăra adversă. Mă surprinde însă cum nu se observă o asemănări între dietele și detox-urile doamnelor “influențărite” și ce se recomandă “de post”. Sunt cam middle of the road despre topica, părerile au fost și vor fi vor fi întotdeauna împărțite, hai să ne concentrăm pe lucrurile care ne fac viața frumoasă pe pământ, ca după…. cine știe ce ne este rezervat
Ori nu știi ce înseamnă „a agoniza”, ori ai vrut să zici „antagonizați. E greu…
Știu diferența , am folosit greșit în românește ceea ce ar fi fost corect în engleza. Nu mă interesează să antagonizez pe acest subiect.
1. Post nu am tinut niciodata. E adevarat ca avem regula ca cel putin o data sau de doua ori pe saptamana sa mancam fara carne. Iar primavara consumam multe „ierburi” proaspete ca tot e sezonul lor (loboda, stevie, leurda, etc).
Cand eram mica ma cara bunica la biserica si nu s-a prins neam de mine, doar ma plictiseam groaznic pana se termina slujba. A, ba da, am ramas cu fobia busuiocului. Pentru mine busuioc (verde, uscat, cum o fi) = biserica, deci nu in mancare.
2. La curatenie ma ghidez dupa vorba: curatenia de Paste se face in august sa tina si de Craciun 😀. Asta nu inseamna ca nu facem curatenie. Marița iRobot aspira toata casa o data pe saptamana, noi mopuim si stergem praful. Baile le curat cand mi se pare ca e nevoie. Geamurile si perdelele le spal destul de des pentru ca in acest oras este praf ca la balamuc . Am cam la 10m de casa un santier pe mijlocul bulevardului care este de vreo 2 ani si va mai dura.
Curatenia e de fapt, de primavara si cum de Pasti in general ai musafiri, coincide.
N-am avut în viața mea musafiri de Paști. 🤷♂️
Nici eu nu am tinut in viata mea, post.
Nu țin post. Nu merg regulat la biserica și un” țin” toți sfinții cu cruce roșie. Dar incerc să nu fac rău cu intenție și încerc să ajut cât pot, iar dacă nu pot ii spun omului în fața. Eu asta consider că e mai important decât să nu mănânc carne, ouă, lapte. Iar despre curățenie generală nici nu vreau să-mi amintesc, nu stam într-un laborator de fizică cuantică, curățenia se păstrează dacă o faci” regulat”. Cam atât am avut de spus, restul e la mana Bărbosului Suprem.
Nu am ținut niciodată post.
Nu prea mai mananc carne, dar mănânc restu’, nu am ținut niciodată cont de perioada postului .
Io nu vreau să ajung în rai pentru că sigur or să zică la triere:
– Aaa, România, generația 70… Este un om bun. Știe cu curățenia, bătut covoare, ciufulit ciucuri, șters prafu de pe mobile+lustruit și se mulțumește cu un blid de fasole de post. Chiar avem nevoie pe aicișa de un suflet bun. Ete pla.
Țin toate posturile ortodoxe de la 19 ani, plus miercuri și vineri în restul anului, iar de patru ani țin post și luni. Țineam și când eram adolescentă, dar mai puțin.
Nici nu pot spune că e din familie, din contră, mama a început să postească după ce m-a văzut pe mine.
Așa sunt eu și sunt bine. E ceva firesc și face parte din mine. Nu-mi pasă ce mănâncă ceilalți, nici măcar în familia mea. Gătesc mâncare de dulce în post pentru cei dragi. E alegerea fiecăruia. Am fost la N chefuri, team-building-uri, petreceri de Crăciun, micro revelioane, ieșiri la restaurant cu prietenii, zile de naștere, concedii etc. și am ținut post și m-am simțit bine.
Am și faze simpatice pe tema asta.
Îmi amintesc acum una. Am fost acum câțiva ani la nunta șefului meu care s-a ținut vineri seara. Am spus dinainte că la primele două feluri vreau mâncare de post și apoi mâncare ca toată lumea.
Țin minte că mi-au adus la aperitiv o salată de crudități, iar la felul următor ceva cu pește, crezând că peștele e de post. Am spus politicos că nu vreau și voi aștepta felul următor.
Bietul chelner cred că s-a simțit prost. A stat un pic pe gânduri, după care i s-a luminat fața și mi-a zis: vă aduc ceva mai gustos decât tot ce este aici la masă. Vă dați seama că am așteptat cu mult interes.
După vreo jumătate de oră a venit și mi-a adus orez cu hribi de pădure. Din belșug. Cine a mâncat hribi și îi plac știe că sunt foarte buni, probabil cele mai gustoase ciuperci.
Faza e ca eu sunt de la țară (deși am plecat când aveam 12 ani, tot asa imi vine sa zic, mai ales că acolo trăiește mama mea) și vara după ce se fac hribele (noi așa le spunem, deși corect este hribi, cred…) mă duc des la cules. Să hoinăresc după hribe prin pădurile în care am umblat când eram copil e una din plăcerile mele. Pur și simplu să umblu prin pădure, să respir aerul acela fără pic de poluare, să fie liniște, flori, verde, știți voi.
În condițiile astea, evident că pentru mine hribele nu sunt o delicatesă, pentru că am tot timpul anului, la congelator, cu ulei la borcan, în zacuscă, etc.
Hribi, zic eu?
Chelnerul, cu o față triumfătoare: ce ziceți, vă așteptați la așa ceva?
Eu: nu, nu, chiar nu mă așteptăm la așa ceva 😀
I-am mulțumit și apoi toată seara când ni s-au mai intersectat privirile avea o expresie de mulțumire pe față.
Cât despre curățenie, la mine acasă fac când e cazul. Insa merg in fiecare an vara la mama și o ajut să facem curățenie generală prin toată casa, că ea săraca nu mai poate singură.
Comentariu beton!13
Mie postul imi pare terapie pentru suflet si trup. In trecut, postul avea si rol contraceptiv. Era singura metoda ce mai tempera reproducerea si astfel mai scutea omenirea de suferinta de a aduce pe lume multi copii ce mureau prematur sau copii pe care parintii nu aveau cum si cu ce sa-i intretina.🙁
Alt rol al postului e ca se omoara mai putine animaluse desi masacrul de dupa, al mieilor si al purcelusilor, e teribil. Cred ca aici ar trebui sa mai schimbam traditia ca sa nu-i mai macelarim in halul in care o facem.😔 Daca nu ma insel, protestantii si catolicii sunt mai blanzi, nu mai ucid animale in masa.
Eu n-am ținut post niciodată, cu o foarte mică excepție (la finele anului 2021, atunci când mama a primit ceea ce avea să se dovedească a fi fost ultima împărtășanie, deși ea nu era vreo mare bisericoasă. Și nici eu, de altfel). Pur și simplu nu înțeleg ideea postului, pentru că eu am convingerea că dacă CREZI CU ADEVĂRAT în Dumnezeu și te străduiești să nu faci rău celor din jur, și încerci, atât cât poți, să faci fapte bune (orice ar fi însemnând asta, de la adoptatul pisicilor și cățeilor abandonați până la… completați pe linia punctată), faptul că tu mănânci sau nu carne, lactate și ouă într-o anumită perioadă a anului n-are nicio relevanță!!!!!!!!! Pentru că degeaba ții post, dacă tu îl faci pe Aghiuță să pară un amator, în ceea ce privește răutatea și sufletul negru!!!!!!!!!! Omu’ bun cu adevărat și care crede în Dumnezeu, va merge în Rai, indiferent dacă a ținut post ori ba!!!!!!!!! Simplul fapt că tu ții post și te rogi în biserică nu te face automat să fii și bun creștin, așa cum simplul fapt că te afli într-un garaj nu înseamnă neapărat că tu ești mașină!!!!!!!!! Bunică-mea a dat o căruță de bani, finanțând construirea unei biserici, dar nu l-a putut mitui pe Dumnezeu și nu și-a găsit liniștea pe lumea cealaltă!!!!!!!! Și că n-a fost primită în Rai era de așteptat, la ce isprăvi avea „la activ”, dar partea cea mai rea e că nici măcar în Iad n-au lăsat-o să intre!!!!!!!
„Bunică-mea a dat o căruță de bani, finanțând construirea unei biserici, dar nu l-a putut mitui pe Dumnezeu și nu și-a găsit liniștea pe lumea cealaltă!!!!!!!!Și că n-a fost primită în Rai era de așteptat, la ce isprăvi avea „la activ”, dar partea cea mai rea e că nici măcar în Iad n-au lăsat-o să intre!!!!!!!”
Păi…cum a rezolvat până la urmă? În Purgatoriu, precum catolicii? S-a reîncarnat? Și cum ți-a transmis detalii despre locația curentă, a făcut un live ,prin sms, sau și-a schimbat statusul pe Facebook?
O singura data am tinut post si asta doar cand am foat mica fiind obligata de parinti. De atunci nu am mai facut asta pentru ca am suferit mult atunci sa nu pot manca ceea ce vreau eu. Nu am inteles niciodata Postul sau Ramadanul la musulmani.
Foarte bine! (La titlu mă refer! 😈) Nici n-am treabă pe acolo. In rai adică. Ce dracu’ să fac în locul ăla plictisitor?
Ateu for ever!
Post? Nu, mulțumesc!
Curățenia generală de Crăciun și de Paște? Le urăsc din tot sufletul! Și până la urmă am reușit să scap de ele. Ce de discuții cu soția la început. Lovitura mea sub centura era că mă ofeream sa spăl geamurile exact în numita zi de sărbătoare (sau sa spăl rufe). Și uite așa se linișteau lucrurile…
Știu, o să ard in focurile iadului. No shit! S-o creadă ei! Nu există așa ceva! Când ești mort… Ești mort! Și atât!
Nu țin post , nu mă închin , nu mă târăsc la biserică. A nu se confunda credința cu religia ! Postul gen prânz și seară merge că mi-a recomandat doctorul ! Dacă nu slăbesc ajung urgent la Bărbos ! Curățenia , sufletească și locativă se tine zi de zi , nu doar la zile mari ! Chiar m-am gândit să încerc un fel de post și dimineața dar din unt, brânză, ouă, salam ce sa tai , ce să rămână ? Să auzim numai de bine !
Apropos de post, cineva – un doctor – zicea ca ar fi o explicatie, si anume: postul Craciunului vine dupa ce s-au strans recoltele, corpul uman e obosit dupa vara torida si toamna cu muncile lor si trebuie pregatit pentru rasplata: taiatul porcului! Apoi, iarna mananci carne pentru ca e frig (erau odata geruri, nu ca acum) iar corpul trebuie sa se relaxeze la un moment dat dupa atata carne grea, asa ca, urmeaza postul Pastelui, care se tine cu multe verdeturi care apar primavara. Iar cu curatenia, e simplu, la tara, ai treaba prin curte, nu prea ai timp sa stai sa faci saptamanal curatenie, asa ca, de cele doua mari sarbatori religioase se face timp pentru curatenie.
important ce scoti pe gura nu ce bagi in gura :))
e o chestiune a comunitatii legata de sarbatorile cu impact identitar (Craciun, Pasti). Postul pt crestinii practicanti inseamna o reordonare a raportului dintre materie si spirit.