N-aș fi crezut că e nevoie, dar se pare că e nevoie de niște precizări după articolul în care vă spuneam că m-am lăsat de fumat. Mi le-a tot cerut lumea în comentarii, așa c-o să le las mai jos.
Unu
Nu m-am lăsat de fumat cu cartea lui Allen Carr. Știam de ea, dar nu mi-am dorit s-o citesc pentru că, în ceea ce privește lăsatul de fumat (dar și alte adicții), nu cred în rețete prestabilite. Nu cred că e obligatoriu ca un pattern care funcționează pentru niște oameni să funcționeze pentru toți. Nu contest că există cazuri de cetățeni care s-au lăsat ajutați de cartea lui Carr, dar pe mine nu m-a tentat niciun moment s-o citesc.
Doi
Nu m-am lăsat de fumat pentru că-mi doream să mor sănătos. Pe scurt, niciun moment n-am făcut asta gândindu-mă ce sănătos o sa fiu după. Fumătorii adevărați știu exact că toate astea cu „sănătatea după ce te lași” sunt vorbe-n vânt. Tu vrei să fumezi, nu te interesează nicio sănătate.
Ah, poate dacă îți zice vreun doctor „dacă mai fumezi o să mori”, începi să iei în considerare să te lași pentru sănătate. Iar doctorul ăla să facă bine să fie într-un cadru oficial și să aibă o radiografie pulmonară în mână, nu vreun prieten medic care s-a trezit și el vorbind la un șpriț.
Să ridice mâna fumătorii pe care-i interesează partea asta cu sănătatea suficient cât să nu-și mai aprindă țigara. Repet, fumătorii care n-au avut parte de vreo veste rea de la vreun medic.
Nu, prieteni, singurul motiv pentru care m-am lăsat de fumat este ăsta: îmi voiam libertatea înapoi. Nu știu câți dintre voi își dau seama, dar țigările îți condiționează extrem de tare libertatea.
Mereu depinzi de ele, mereu trebuie să fii atent să nu se termine, mereu intri în panică dacă cumva se termină, mereu trebuie să te așezi la restaurant cât mai aproape de ieșire sau să-ți alegi locul la masă în așa fel încât să ridici cât mai puțini oameni în picioare, mereu vrei să stai la terasă deși afară sunt 45 de grade, mereu cauți prin aeroporturi grotele alea împuțite numite „smoking area”, mereu trebuie să faci pauze de țigară când conduci. Cu siguranță mai sunt și altele în lista de „mereu”, dar cred că ați înțeles ideea.
Ei bine, toate astea îți condiționează libertatea. Prin urmare, alegi să fumezi și să te lovești mereu de ele sau alegi să fii un om liber. Nefumătorii nici măcar nu înțeleg ce-am vrut să zic, pentru că ei sunt by default liberi.
Trei
Deși nu mă așteptam la întrebarea asta, uite c-a venit. Un amic, fost coleg de muncă, fumător vechi, m-a întrebat: ce-ai făcut după o oră, când ți s-a făcut poftă să fumezi? M-a mai întrebat dacă am golit casa de țigări ca să nu cumva să mă tenteze.
Băi, nu, n-am golit casa de țigări. Am în casă toate pachetele pe care le aveam în marțea când am zis „stop”. Mai precis, două pachete de țigări normale și trei de heets, le-am numărat fix acum. Nici n-am de gând să le arunc, pentru că vreau să-mi demonstrez că nu m-au făcut ele pe mine, ci eu pe ele.
Cât despre ce-am făcut după o oră când mi-a venit să fumez? E simplu, n-am fumat. Nici după o oră, nici după două, nici după trei. Dar pericolul mare nu e după perioadele de timp scurte, de nivelul orelor, ci după ce trece prima zi, după ce trece a doua, după ce trece a treia.
Dar răspunsul e același: nu fumezi. Indiferent cât de tare simți nevoia, și-o să cam simți, nu fumezi. Partea bună e că după ce-ți vâjâie capul vreo săptămână, maximum 10 zile, se cam estompează dorința aia nebună de țigară.
Patru
Preferata mea: te-ai lăsat de fumat înseamnă c-o să te îngrași. Iar partea amuzantă este că foarte multă lume chiar crede asta. Oameni buni, dacă fumatul ar avea legătură cu slăbitul și îngrășatul, la cât fumam eu ar fi trebuit să fiu silfid, tras prin inel, să mă hrănească lumea cu forța sau să mă bage pe perfuzii cu glucoză. Nu e cazul, după cum prea bine știți.
Nu, prieteni, nu lăsatul de fumat îngrașă, ci mâncarea. Mâncarea aia pe care simți nevoia s-o bagi în tine ca să-ți umpli cu ceva timpul pe care înainte îl consumai fumând. Atât de simplu. Dar dacă ești conștient de treaba asta și eviți să mănânci a prost, doar ca să suplinești lipsa țigărilor, n-ai nici cea mai mică șansă să te îngrași. Da, știu și vestita: „dar țigările taie pofta de mâncare”. Din păcate, omenirea încă n-a reușit să inventeze ceva suficient de puternic încât să-mi taie mie pofta de mâncare.
Altfel, să știți e o senzație extrem de mișto să te lupți cu trei adicții în același timp. Atât de mișto că uneori îți vine să te dai cu capul de pereți. Care sunt alea trei adicții? Păi pe lângă fumat, m-am lăsat și de mâncat (carbohidrați + alte mizerii) și de zahăr. Mhm, atât de idiot sunt.
Dacă aveți impresia că adicția de mâncare e aceeași cu adicția de zahăr sunteți niște dulci naivi. N-au nicio legătură una cu alta. Mâncăii știu exact ce zic.
Gata, mă duc să-mi curăț un morcov.
sursa foto: freepik.com
B0$$, io n-am pus cartea pentru tine, ci pentru alții. 😎
Ah, nu de tine ziceam. Nici nu știu unde și când ai zis de carte. M-au întrebat mai mulți pe Facebook.
Aha! A fost pe undeva pe la #100, dar o dispărut.
Io n-am șters nimic. 🤷♂️
@John, și eu am citit cartea și încă fumez, ce-i drept Heets, dar tot țigări sunt până la urmă. Are dreptate Mihai când spune că trebuie pur și simplu să te oprești și gata!
@Vic: tata o fumat 30 ani și s-o lăsat brusc. 😎
Nu știu cum naiba s-a întâmplat, dar am citit articolul tau în timp ce fumam o țigară.
O fi vreun semn de la zbanghiul ăla de sus că ar trebui sa le las și eu.
Comentariu beton!13
Nu mai știu cât fumai tu. 🙂
Cât trei turci la un loc.
@JT, am citit o acum 10 ani. Și încă fumez 🤷🏻♀️
E doar voință. De fapt… Nu e😁
Eu când m-am lăsat de fumat, m-am apucat de cafea. Până atunci fumam, dar nu beam cafea. Ca draq…
Io beau cafea și nu fumez, doar pufăi câte un trabuc când m-apucă. 😎
Și eu beau cafea, 2-3 căni(nu cești!) pe zi, uneori 4, dar de fumat nu m-am lăsat, pentru că nici nu m-am apucat.
Felicitări pentru decizie și pentru voință! Tatăl meu fuma 4 pachete pe zi. Fix ca tine a luat hotărârea să se lase. O aștepta pe mama sa iasă de la o ședință, evident că a așteptat cam o oră pentru că ședințele au prostul obicei să se lungească. A întrat în panică atunci când și-a dat seama că mai avea în pachet 7 țigări și a realizat că nu îi ajung. A strâns pachetul în pumn, s-a dat jos din mașină și l-a aruncat la primul coș. Au urmat 45 de minute de reflecție dacă sa coboare din mașină să le caute în coș să vadă dacă mai este vreuna întreagă. A rezistat noaptea aia, încă una și încă una fără sa fumeze, apoi ne-a informat și pe noi. Și asta a fost! Ani întregi după, visa uneori noaptea că fumează și în vis îi era ciudă că nu a rezistat tentației. Cel mai fericit era atunci când se trezea și realiza că a fost doar un vis și e în continuare nefumător.
Comentariu beton!80
Acum 20 de ani m-am lăsat de fumat, de la 2 pachete pe zi la 0🙈. După mai bine de 10 ani încă visam noaptea că fumez, așa de reale păreau visele că dimineața analizam cu atenție dacă a fost vis sau nu😂(aveam țigările soțului în casă). Am învins, dar încă mi-e drag să mai stau din când în când pe lângă un fumător să mai trag puțină nicotină „pe nas”😂
Eu trebuie sa ma întâlnesc cu sora mea care era însărcinată, năștea peste o săptămână și îmi făceam probleme ca nu o sa pot fuma..
Atunci m-am enervat tocmai din cauza a ceea ce spuneai tu: mi-am dat seama de cât de puternica era dependenta și m-am supărat pe mine pentru ca mintea mea vedea întâlnirea cu sora mea ca pe un neajuns..asa am spus stop
Asa țin minte mereu cati ani am de când m-am lăsat de fumat, la o săptămână după asta s-a nascut nepoata mea:)
Comentariu beton!31
Am să citesc aceste precizări când mă voi hotărî să mă las de fumat. Medicul de familie de aici mi-a spus subtil că pot beneficia și de ajutor gratuit, dacă mă hotărăsc.
Uilsi
Io nu înțeleg cum fumezi tu în țara aia în care nu fumează nici dracu’. 🤷♂️
Cu 23 de iepuroi pachetu😬
PS : da, da, nici de băut nu bea lumea pe aici
PPS, m-ai facut să ma gândesc, dar primul a fost Pătraru, Dragoș
Mihai, nu ințeleg de ce trebuie să dai atâtea explicații, te-ai lasat și gata.
Eu când m-am lăsat de fumat, poți să crezi că am început să mănânc mai puțin?
Doar că am avut o schimbare de metabolism, eu care nu mâncam fructe, deloc, după două săptămâni de terapie intensivă, mâncam câte 2-3 kg de portocale pe zi.
Înainte , mâncam seara , pe la 22-23.00 când ajungeam acasă, până simțeam că sunt full, după, ciuguleală. Nu non-stop, dar mâncam mult mai puțin.
Doar că după, parcă și apa se punea.
Păi ideea e că poate-i mai ajut și pe alții.
Eu doar voiam să-ți spun că mă bucur pentru reușita asta. E o veste bună! Gânduri bune îți transmit!
Da, dar să vezi cum fwți neobosit ca un zeu grec. Știu, mă dau singur afară.
Comentariu beton!34
Doar ca un zeu grec? 🤭 Slab.
Io ca doi zei hinduși: Shiva și Ganesha la un loc. Tantra-i pistol cu apă. 🤣🤪🤣🤪🤣🤪🤣
Eh, pe la 40+ oricum deja înlocuiești avântul tineresc cu experiență 😀
Comentariu beton!24
Cunosc adicția de zahar. Dar nu orice e dulce si mananc. Doar ciocolata 🤷♀️ Dar pot sa spun ca am momente cand renunt si apoi ma reapuc de ciocolata. De lasat vara, de reapucat iarna. Ca asa-i in viata😁
De fumat m-aş mai lăsa, dar de carbo -auci!- deja ajung să-mi iau toate plăcerile. 😂
Glumesc, keep it up, mă las ṣi eu, că prea frumos ai enumerat.💪
Din toate legumele disponibile, te-ai dus pe morcov. Freudian de falic acest surogat de țigară care zăcea nevinovat în frigider. (știu, e un comentariu slab spre prost, dar atât s-a putut).
Comentariu beton!22
Mi am pus și eu aceasta problema, ce as mai face în pauza de țigară. M am gândit sa beau un pahar de apa 🤷♀️. Nu m am ingrasat după ce m am lăsat, ca eram deja 🤣
Comentariu beton!11
🤭
Eu ți-aș sugera să iei câte o adicție la rând, că nu-i joacă de copii, dar na, tu te cunoști mai bine. Eu m-am apucat de mâncat sănătos fix când m-am apucat și de învățat pentru cel mai greu concurs din țară, dar după 2 săptămâni am zis că ori una, ori alta, că nu pot două chestii stresante deodată. Dacă tu poți, ești eroul meu.
Coroborând cele două, știi când mi-am dat seama de libertatea pe care am primit-o înapoi când m-am lăsat de fumat? Toamna asta, la concursul cu pricina. Nici n-am clipit 4 ore. L-am mai dat o dată, în 2018, dar am ieșit după o oră jumate că deja eram în sevraj. L-am picat, of course. Ghici ce am făcut de tura asta.
Comentariu beton!18
L-ai luat. 💪
Încă nu-i gata, mai am în ianuarie și februarie câte o etapă, dar ce a fost mai greu am luat 😀
Comentariu beton!11
Si eu m-am lăsat de ele cold turkey, la aceeasi vârsta ca și tatăl meu, care a păstrat pachetul cu restul de țigări pt totdeauna! Pe mine ma enerva sa merg o juma de mila sa găsesc locul de fumat in care duhnea un miros pestilential, așa ca mi-a dispărut plăcerea asociata cu fumatul!
Interesant este ce s-a întâmplat la un an sau doi după asta! Lucrez intr-un spital foarte proeminent, cu multă cercetare, dar și cu relativ interes pentru deciziile proaste/bune pe care le luam privitor la sănătatea noastră (fumezi=asigurarea medicala e mai scumpă)
Repet, m-am lăsat de fumat simplu, pur și simplu, fără ajutor.
Ma trezesc invitata sa particip intr-un studiu cara avea ca tema existența sau nu a unei gene care sa ii lase pe unii sa scape de adicție fără ajutor iar pe alții sa relapseze over and over! Deci, aparent, ăștia care putem sa o facem prin simpla putere de decizie, suntem norocoși!
Comentariu beton!29
Interesant.
felicitări pt decizie! da, și eu cred că e vorba doar de voință și cam degeaba citești „n” cărți motivaționale.
dacă tot suntem la capitolul adicții, recunosc că am fost dependentă de zahăr și, mai ales, de ciocolată! 🫣
până n-am ajuns cu glicemia la 110, nu m-am stresat. e, din ziua aia, am făcut ca tine. am zis „stop” și așa a rămas. glicemia a revenit la normal, n-a fost cazul de mers la diabetolog.
cât despre fumat, am impresia că mulți aprind țigările și de plictiseală. și așa ajung dependenți.
fumez (dacă se poate numi fumat) de vreo 20 de ani: 2 țigări la o cafea, maxim 2 cafele/zi. o singură dată, în 20 de ani, am aprins-o pe a 5-a. când așteptam un rezultat de la oncologie. nu mi-am propus încă să le elimin complet, dar nici nu cred că e vreo filozofie, dacă mă decid.
și sunt convinsă că nu renunțarea la țigări îngrașă, ci ronțăitul aiurea și mâncarea în exces!
Comentariu beton!11
Nu înțeleg unde e problema cu „lăsatul” de zahăr.
Am o pungă de zahăr în dulap de vreo 3 ani de zile. Mai folosesc din el dacă am vreun oaspete care cere în cafea.
Dulciuri și sucuri cumpăr extrem de rar, iar ce e de băgat în gură, evit să fie procesat.
Da, chiar citesc valorile alea nutriționale de pe etichete.
Comentariu beton!13
Dacă nu înțelegi înseamnă ca nu ești dependent. Habar nu ai ce un sevraj de ciocolată
Nu e numai dependența de țigări, îți mai trebuie și bricheta cu care să le aprinzi. In lipsa, chibrituri. Nu dai de ele, tre sa cerșești un foc de pe unde apuci. Acu e si greu, că s-au lăsat mulți de fumat
Eu bag decat heets de msi mult de un an. Conventionale bag doar daca ies la o bere/vin in oras, dar cum nu ies des un pachet ma tine si 2 luni. Ce am observat este ca cele conventionale nu mai intra dupa mai mult de un de heets. Bravo daca ai reusit 1 luna, dupa 4 luni te poti considera safe si scapat mental de acest viciu. Tine-o tot asa ca poti!
Mi-am adus aminte de o doam…o domni…o duduie care îmi explica prețios de Alan Carr. Cum?! N-ai auzit? Nope. Vaaaiii… M-a ajutat foarte tare cu lăsatul de fumat. Nu mai intru in detalii, dar ideea e că îmi povestea pasionată, în timp ce ieșise să plimbe câinele și să-și cumpere țigări. Da, așa ziceam și eu. Eu unul le-am rărit, dar a durat ani de zile, pentru că n-am vrut niciodată să mă las de fumat. Îmi place să fumez. Nu-mi închipui cum sa ies la bere fără să fumez. Dacă se pune de un șpriț mai acătării, exclus să nu fumez. Acum vreo 20 de ani era și epoca nopților de wist prin terasele de prin Regie sau Grozăvești. Cum să nu fumez? La Piranha aveau vin la ulcică și căni de pământ. Cum să… În schimb, am ajuns la performanțe de zile, apoi săptămâni fără o țigară. Atunci chiar puteam sa spun că „fumez când îmi place”. Sau că nevoia de țigară nu venea din reflex, pentru că l-am văzut pe vecinul. Am avut și de-alea. În schimb, prin natura muncii, mai plec cu lunile, depinde de contract. Trei cu una, șase cu una etc. În momentul în care intru in pâine, încep să fumez zilnic, iar în câteva zile sunt înapoi la un pachet pe zi. Câteodată peste, dar rar. Nu cred că o să mă las niciodată, pentru că îmi place să fumez. Da, legea de la UE mi s-a părut un abuz. Bagă omul banii lui în bar, pub, cârciumă etc, dar nu poate să-și facă specific pentru fumători. Că vine grupul și nu e corect față de ăla care nu fumează. Păi dacă vor să fie corect, să-l ducă la un pub unde nu se fumează. Ce? Dacă ar fi putut alege, nu ar exista pub pentru nefumători? Ei na! Păi deschid prietenii ăluia. Ce? Și pe ei îi doare’n pix? Să meargă la o cofetărie? Nuuu… Că nu e politically correct. Pune-i pe proprietari să investească în sisteme de aerisire, filtrare etc, nu cum era în Resurection, un bar uitat de timpuri, că îți miroseau hainele o lună. Dar lasă omul să decidă pe banii și afacerea lui. Clienții au de ales, el nu. Clienții se pot duce în alte părți, el nu. În fine… Poți chiar să mă obligi să nu mai fumez în stații de transport în comun, în instituții sau pe peroanele gărilor, cum e prin alte părți. Astea sunt de bun simț. Ăia din statie nu au unde să să ducă, pentru că așteaptă autobuz, tramvai, tractor etc. Nu e neapărat să vomite de la fumul meu. În instituții e clar de ce. Dar la cârciumi?! Păi de ce îmi dictezi ce să fac pe banii investiți de mine? Mă ajuți tu, UE sau stat, cu banii pe care nu-i mai încasez in lunile de iarnă, când dispar terasele?! Mă ajuți cu ce pierd de la clienții care dispar? Clientul are de ales. Poate merge la un bar unde se servește smoothie de goji cu corcodușe bio și cu muci de inorog, unde nu se fumează și toată lumea poartă pălăriuță ridicolă de pai, cu sacoșele de cânepă pe umăruț și nu sunt deciși în privința gender-ului. Lasă-l pe ăla care și-a riscat banii într-o afacere, să fie hater și să-și facă specific de fumători, dacă asta alege. Îmi aduc aminte că am purtat o discuție pe temă cu un nene, care îmi povestea afectat că un prieten sau doi, din grupul cu care a fost prin Serbia, s-au simțit foarte nasol că erau între fumători, iar în barul in care au mers se fuma. Aha… Dar ceilalți fumători n-au zis nimic de mers undeva unde nu se fumează sau au măcar terasă în aer liber. Dar erau profund îndurerați de cei doi prieteni. Până la urmă am ajuns tot la treaba cu „lasă omul să-și aleagă specificul afacerii”, că până la urmă sunt banii lui. Ce-mi răspunde?! Că „uite că e bine să înțelegeți că nu mai faceți ce vreți, chiar dacă sunt banii voștri”. Băiat tânăr, care nu știe ce e ăla comunism cu adevărat. Uite că mi-a dat o replică de milițian sadea. Sau de politruc. Păi ce facem frate? Ne întoarcem de unde am plecat? Iar ca să lămuresc, n-am contestat și nici nu contest avantajele sau creșterea economică ulterioare intrării în UE. Aici vorbesc strict despre fumat. Pentru că, ce crezi? Îmi place să fumez. Chiar dacă nu mi-ar plăcea, tot aș fi de acord ca in momentul in care bagi bani munciți cu greu, să-ți poți deschide ce fel de pub vrei, fumători sau nu. Ar fi toate barurile și puburile de fumători? Well… Probabil că așa e la cârciumă de când lumea. Îmi place să fumez și nu-mi plac impunerile pe banii altora. Aia e dictatură, doar că nu naționalizează, ci îl lasă tot pe ăla care investește, să plătească și facturile și impozitul și tot ce mai e, dar cu condițiile lor. Dreptul de a selecta clientela nu are sens dublu.
Comentariu beton!23
Aici sunt cu tine, si tot aceeasi cerateni ai uniunii nu pareau delic afectati asta vara in concediul din Egipt de jumatatea de carciuma unde se putea fuma. Ma tog eu obisnuita cu nefumatul in interior merg in aeroport sa intreb unde este smoking lounge la care omul din cafenea se uita nedumerit la mine si imi indica calm is here in the other half. Asa am stat la masa cu ceasca de cafea si am baut si fumat linistita pana la plecarea zborului. Nefumatorii se asezau in cealalta jumatate si nu pareau deloc afectati de situatie. Cum spui si tu clientul alege daca vrea sa mearga intr-un local de fumatori sau nefumatori iar ala care deschide afacerea la fel risca pe banul lui. Atata timp cat e clar marcat ca se fumeaza sai nu nu vad cum aceasta masura descurajeaza fumatul, ha nu mai pot lobistii anti tabac de sanatatea noastra ce sa zic…
„Îmi place să fumez.”. Nu, nu îți place să fumezi.. Îi place nicotinei sa te facă să crezi că îți place să fumezi! 😜
Legea cu interzisul fumatului in baruri a fost initiata in Irlanda din cite imi amintesc si ideea nu a fost ca se interzice din cauza ca nefumatorii nu se pot duce in baruri pentru nefumatori ci pentru ca cei care muncesc in baruri, restaurante samd sa nu fie expusi la fumat pasiv 8 ore pe zi. Asta a fost ideea cu interzisul.
Haha, felicitări. Ca unu care a fumat 10 ani și s-a lăsat 10 ani după care a mai fumat ocazional in vacanțe sau când a văzut prea mult, te asigur că sa te lași de fumat e ușor și poate oricine.
Mie îmi e greu să mă las de mâncat fast-food și junk food.
Acolo e greu tare.
Cu țigările stau așa în iunie s-au făcut 4 ani de când nu am mai tras un fum și atunci fumasem 2 țigări cu tutun la mare după 5 beri 😉
După vreun an jumate nu am mai simțit nevoia sa fumez și am bănuit că nu va reveni.
O singura data am fost tentat sa fumez fiind foarte nervos.
Mai ales că acum in vara mi-a apărut pe cărare la drum de zi, un pachet de țigări desfăcut dar din care nu lipsea nici o țigară, și pe care îl am prin casa;). Eram la Comana și era gol parcul și pachetul era căzut pe alee pe asfalt.
God is testing me.
Comentariu beton!12
Se spune că suma viciilor este constantă. Ai grijă la ce vicii renunți și ce vicii capeți. Sunt chestii mai dăunătoare pentru sănătate/portofel decât fumatul.
Se spune dar nu inseamna ca este adevarat. Sunt multi oameni care au un stil de viata sanatos, fara vicii. Si cei care au vicii nu au in mod egal, sunt unii care beau alcool in exces, fumeaza, altii care doar fumeaza,etc.Putem sa aducem in discutie si drogurile. Expresia ” suma viciilor este constanta ” nu are logica si este falsa.
Oooo, hai ca imi.place. Nu fumez , asa ca citeam asa ,de placerea cititului, pana cand am ajuns la lasatul de mancat nasoleli si zahar – asta ma intereseaza. Incerc sa prind si eu o motivatie, chiar am.nevoie.
Mai spune, poate imi dai un ,,sut,, virtual , bine ar fi.
Bravo pentru start. Asta e cel mai dificil.
fumatul e o porcărie; zahărul însă e mult, mult peste;
de fumat nu cred că reușesc să mă las, măcar nu bag zahăr;
cît despre cartea lui Carr, ar trebui s-o mai am și acum în format audio, pe undeva; într-o vreme o știam pe de rost, didn’t worked for me…
Iată. Fix ce ziceam.
Nu, prieteni, singurul motiv pentru care m-am lăsat de fumat este ăsta: îmi voiam libertatea înapoi. Nu știu câți dintre voi își dau seama, dar țigările îți condiționează extrem de tare libertatea.
Mereu depinzi de ele, mereu trebuie să fii atent să nu se termine, mereu intri în panică dacă cumva se termină, mereu trebuie să te așezi la restaurant cât mai aproape de ieșire sau să-ți alegi locul la masă în așa fel încât să ridici cât mai puțini oameni în picioare, mereu vrei să stai la terasă deși afară sunt 45 de grade, mereu cauți prin aeroporturi grotele alea împuțite numite „smoking area”, mereu trebuie să faci pauze de țigară când conduci. Cu siguranță mai sunt și altele în lista de „mereu”, dar cred că ați înțeles ideea.
Ei bine, toate astea îți condiționează libertatea. Prin urmare, alegi să fumezi și să te lovești mereu de ele sau alegi să fii un om liber. Nefumătorii nici măcar nu înțeleg ce-am vrut să zic, pentru că ei sunt by default liberi.
Ete pwla motiv. Poate dacă vrei să te faci blogăr de travell@haleală pentru că atunci înțeleg motivul că na, ești tot timpul pe avioane, aeroporturi&restaurante.
Nu te cred, bagă alt motiv pentru care te-ai lăsat de fumat.
🤷♂️
Simte aroma salatelor mai bine acum.
Mie mi-a zis medicul: tampito, mori! Am fumat 25 de ani, ma lasam o saptamana, ma apucam, ma Juram pe rosu ca de maine ma apuc de invatat, slabesc si nu fumez, uitam a doua zi. Tampito mori, si nu m-am ingrasat, nu am avut sevraj, nu visez noaptea. Iote ca acum se putu.
„Altfel, să știți e o senzație extrem de mișto să te lupți cu trei adicții în același timp.” Tare de tot chestia asta! 👍💪
Apropo de recomandarea medicului.
Îmi povestea un fost coleg, că i s-a umflat un picior la un drum spre Paris. A sunat un amic medic, să ceară remedii. Ăla i-a zis să nu-i ceară sfaturi medicale cât timp fumează.
Mai conduce ăsta, ajunge la Paris și descarcă și îl mai sună pe medic. Ăla îi zice așa:
,,-Nu vorbesc cu morți, tu ești mort deja doar că nu știi.”
I-a închis lu’ ăsta telefonul în nas. S-a speriat grozav, a lăsat țigările instantaneu.
Piciorul și-a revenit, anul ăsta are 11 ani de când e nefumător.
mi se pare interesant ca ai descris metoda ta de lasat de fumat si e 90% cea descrisa in carte.
exact asa am procedat si eu. o sa vezi ca in cativa ani o sa uiti cum e sa fumezi si dispar aproape toate tentatiile.
eu recunosc, am o singura tigara de care imi e dor. cand era adolescent, stateam noapte si ma jucam pe calculator. ma culcam pe la 3 dimineata. ei bine, la ora aia ieseam pe geam sa fumez o tigara si era o liniste asurzitoare in oras.
Am fumat si eu dar nu pot sa spun ca imi placea, la inceput a fost un obicei social, apoi un obicei, si apoi am descoperit si beneficiile digestive ca sa zic asa. Fumatorii de 1-2-3 pachete pe zi trebuie ca au niste plamani zdraveni, ca nu inteleg cum io la 2-3 tigari deja respiram greu si ei fumeaza zeci de ani, cantitati industriale si sunt inca bine.
Cat despre sanatate, e o treaba sa mori repede, in 2 minute, alta e sa mori in 6 luni – 3 ani de cancer pulmonar, stiind tot timpul ca urmeaza cat de curand. Chestia asta poate sa schimbe un pic perspectiva.
Felicitari, Mihai si la multi ani! Nu cred ca il urmaresti pe Godina dar pentru mine a fost un exemplu bun: si el „s-a laudat” dupa fix un an ca s-a lasat de fumat si a explicat si metoda pe care am folosit-o si eu cu succes. Fumam un pachet la 2 zile si tot incercam sa ma las de fumat dar de data asta sunt mai sigur ca niciodata ca nu mai pun tigara in gura. Imi tot doream o bicicleta electrica dar sotia (ministrul de finante) nu aproba bugetul pt achizitie. Am facut un calcul si cu banii de tigari pe doi ani, am cumparat bicicleta mult dorita. Sa fiu sigur ca nu ma va batea vreodata un gand de reapucat de fumat, m-am si laudat tuturor prietenilor carora le-am promis ca le cedez scumpa bicicleta daca ma vor mai vedea vreodata prost, adica fumator. Stim cu totii ca suntem sau am fost prosti cat timp fumam sau am fumat. Succes pe calea libera de nefumator!
Dar nu ești nervos? Că atunci când s-a lăsat bărbată-miu de fumat (acum 6 ani), era un pachet de nervi, îi sărea țandăra din orice; într-o lună eram în pragul divorțului, dar l-am suportat și a trecut. Ca să nu mai spun că a ras și tot ce era de ronțăit prin casă!
Am fost, în prima săptămână. Nu neapărat nervos dar nu aveam răbdare să fac nimic. Nimic ce presupunea să mă concentrez mai mult de câteva secaunde.
https://www.laserostop.ro/lp_centre/centru-anti-tabac-bucuresti/?gclid=EAIaIQobChMIuLCCnrC0ggMVJ5iDBx06FQRwEAAYASAAEgLlxPD_BwE
Salut, crezi in așa ceva?
Nu.
Dacă era așa simplu mă lasam demult de fumat
Daca la cafeaua de dimineata sau cafelele in cazul tau iti vine sa fumezi incearca sa bei ceva cu acid gen apa minerala.
La mine a functionat de minune si am 6 ani deja impliniti de fericit nefumator.
Eu cred că e mai ușor de lăsat de fumat decât de zahăr…. să ne zici cum merge asta, mai ales că atâtea produse au zahăr. Adică … și de Pepsi?! și de îndulcitori? numa zic, dar ceva zahăr nu e neapărat rău, zic și eu, pentru energie și de-astea… Cred că trebuia un articol numai despre cum te-ai lăsat de zahăr și alte mizerii cum zici tu. Adică cum, no cheating day, ever?! Ca la țigări? Probabil că și eu aș avea nevoie, dar nu am așa voință… eu mă aburesc cu plăcerea vieții, că și unele mizerii mai rar așa și dulciurile sunt o plăcere a vieții…