Dacă ați ajuns vreodată la un psiholog (și cu altă ocazie în afară de aceea de a obține hârțoagele necesare pentru permisul de conducere), aproape sigur v-ați trezit că vă pune întrebarea: ce-ai schimba la tine? După care te pune să numești niște lucruri pe care chiar le-ai schimba la tine.

Și-atunci, în liniștea cabinetului, cu un necunoscut în fața ta, ești nevoit să te analizezi rapid și să răspunzi sincer la o întrebare pe care de cele mai multe ori eviți să ți-o pui.

Nu sunt psiholog, deși aș putea fi terapeut cu specializare de Facebook. Să fim serioși, s-au specializat ei românii în epidemiologie și strategie militară, și nu mă pot face eu psiholog? Dar, deși nu sunt, exercițiul în sine mi se pare extrem de interesant. Pentru că odată numite lucrurile pe care le-ai vrea schimbate la tine, cumva te ia așa o senzație de liniște și pace. Nu te ține mult, dar te ia.

De-aia o să vă provoc și eu azi: zi-mi trei lucruri pe care le-ai schimba la tine.

Dacă intrați în joc și vă hotărâți să răspundeți, vă rog io s-o faceți exact ca la un cabinet de terapie, adică sincer. Răspunsuri de genul „sunt prea ambițios, perfecționist și nu-mi place să întârzii”, păstrați-le pentru interviurile de angajare.

În cazul că vă e tărșă de ce vor zice alții, comentați anonim, schimbați-vă nick-urile și numele sub care comentați de obicei, dacă asta e condiția să răspundeți onest.

Știu, e un subiect greuț pentru o zi oarecare de joi în care mai e și frig afară, dar știți cum zic speakerii motivaționali, nu? Schimbarea începe de la noi.

Când vă zic că undeva în străfundul sufletului meu am mari regrete că nu fac bani dând din gură în fața fraierilor. Ăl mai tare life coach din lume aș fi, pă teorie sunt as.

Nfine, revenind, ce-ai schimba la tine?

Încep eu:

Primul. Să am mai multă răbdare. Fraților, nu suport să aștept. Dar deloc. Uite un exemplu. Foarte aproape de mine sunt patru farmacii, una lângă cealaltă. Dacă intru în prima și văd două persoane care așteaptă, am și ieșit de-acolo. Uneori, ajung să le iau la rând pe toate patru, pierzând mai mult timp decât dacă aș fi așteptat după alea două persoane de la prima. Să vă mai spun că uneori, la volan, prefer să ocolesc sute de kilometri doar ca să evit potențiale locuri în care s-ar forma ambuteiaje?

Al doilea. Să nu mă mai enervez atât de rapid. Sunt coleric. Și cu asta am spus tot.

Al treilea. Desigur, regina schimbărilor pe care le-aș face la mine: să nu-mi mai fie ATÂT de lene. Prieteni, dacă ar exista un Campionat Mondial de Lene, eu aș fi an de an campion mondial. Dar nu că aș fi campion, aș fi la o distanță imensă de locul doi. Îl mai ține minte cineva pe Serghei Bubka? Omul a fost cel mai bun săritor cu prăjina, din lume, niște ani buni. La competiții, toți ceilalți știau că participă ca să se bată pentru locul doi. Ei bine, eu sunt Serghei Bubka al procrastinării.

Mno, acum să vă aud pe voi.

sursa foto: freepik.com