Salutare tuturor! Dacă săptămâna trecută am convenit cu Mihai să sărim peste rubrică deoarece Ares și-a zăngănit armele prea aproape de noi, de astă dată am insistat ca lista să apară. Părerea  mea este că indiferent de drame, avem nevoie de muzică, să trecem peste moarte, să mergem spre moarte, să ne cântăm eroii, să ne urlăm ura dușmanilor.

Muzica este aici în noi, cu noi, și o să continue cât timp ultimul om va avea voce și suflet.

Și o să șoptesc asta la gura unei fântâni, singur să nu știe nimeni, îmi era dor de voi, dor de scris despre muzică.

News

🔵 ”Vulgar Display of Power” albumul, și ce album, celor de la Pantera împlinește azi 30 de ani.

🔵 Cannibal Corpse au fost încoronați de către revistele de gen ca AC/DC ai death-metalului, și oamenii se pare că au declarat că sunt mândri de comparație.

🔵 Meshuggah, mamă cât ador trupa asta, au făcut video la unul dintre cântecele de pe noul album care se pare că va apărea la începutul lui aprilie.

🔵 Evergrey au ieșit cu noul lor single, Save us, care prefațează noul album ” A Heartless Portrait ”

🔵 Crowbar vor scoate și ei album nou ”Zero and Below”, dar până atunci au intrat, cu dreptul zic eu, cu un video la noul single ”Bleeding From Every Hole”.

🔵 Kirk Hammett, nenea creț de la Metallica vrea și el un solo project așa că anunțat EP-ul ”Portals”. Chiar sunt curios cum să sune, sper că bine .

Dacă considerați rubrica de news un plus la ce se întâmplă aici, o facem la fiecare apariție, mai stufoasă, cum îi stă bine unei chestii serioase.

Acum gata cu preludiul să trecem la treabă.

➡️ Don Bolo – Bahamut (2022) 4/5

Hai să vă spun ce am trăit eu când am dat dat play la ce a făcut nenea ăsta cu muzica.

După primele 10 minute aveam fața unuia găsit de o minge venită din neant care îl lovește nemilos în ouă și figura lui Andi atunci când Pro-ul i-ar cere retroactiv toți banii primiți de acest heruvim nepătat care nu știe nimic de declarațiile halucinante ale doamnei.

Un amestec de jazz, punk, doom și naiba mai știe ce, ceva ce Diablo Swing Orchestra ar scoate după ce ar mânca un lighean mare de ciuperci halucinogene și ar găta două sticle de absint.

Dă-i play AICI

➡️ Power Paladin – With the Magic of Windfyre Steel (2022) 3,5/5

Am trecut peste logo-ul absolut tâmpit, power rangers style și am zis să îi dau o șansă. Oamenii vin din Land of Gods, adică Islanda și vin cu un power lipicios tare.

De la gen eu nu mă aștept la inovații, doar că nu mai pot înghiți  cantitatea de clișee care m-au făcut în ultimii ani să evit partea asta a metalului,  Battle Beast sau unii ca Power Paladin și ca alți câțiva mă contrazic cu plăcere.

Ori m-au prins cu optimismul în vine sau m-am tâmpit eu, în cazul meu ambele pot fi valide, am ascultat albumul de vreo două ori și am cântat absolut demențial la coada de la mop.

Dă-i play AICI

➡️ Sabaton –  The War to End All Wars (2022) 3/5

Am amici care mi-ar da cu mare plăcere minim un cap în gură pentru că nu îmi iau lumina de la Sabaton în materie de power. Recunosc meritele acestor veterani care au umplut goluri și au ținut power-ul sus, care au propriul festival la Falun, un fel de primaria urbei în care îți faci piața denumește singurul bulevard cu numele tău și asta ante mortem.

Am ascultat albumul și nu pot spune că am căscat sau am căutat disperat ultima capodoperă Carla s Dream însă nici nu am sărit la tubul de deodorant să fac pe rock staru dezlănțuit care plutește libelulic pe palmele legiunilor nesfârșite de fane fanatice.

Este un album care pentru mine nu iese cu nimic în evidență, poate ca element oarecum surprinzător ar fi reîntoarcerea la un power mai tradițional. Clar un album de ascultat iar pentru fani un motiv de bucurie și sincer au și de ce, eu unul i-aș mai da un spin sau două, fără probleme.

Dă-i play AICI

➡️ Sylvaine – Nova (2022) 4,5/5

Aici, ăia de mai sus pentru nota asta mi-ar mai da pe lângă capul în gură și o cazma între omoplați.

Înainte de a fi vasluit, hai să îmi explic frugal alegerile extrem de subiective de altfel.

Tipa asta, norvegiancă a reușit ea pe albumul ăsta să facă singură ce alții fac cu un band în spate și poate mai bine.

Fiecare instrument respiră, i-a fost lăsat spațiul ăla vital ca să se audă muzică bună iar vocea intră atunci când are maxim de impact.

O bijuterie din punctul meu de vedere, poate cel mai bun album de pe această listă.

Dă-i play AICI

➡️ Kenn Nardi – Trauma (2022) 4,5/5

Ca ascultător de Anacrusis de prin 1991 și martor al evoluției de la thrash la progresiv, al multiplelor despărțiri și reuniri, un fel de Bahmu cu Prigoană, am fost surprins de apariția în 2014 a albumului solo a mastermindului bandului, Nardi.

Și a scos nene, ca unul care de mult timp nu mai era scos, două ore juma de album și vreo douăjopt de cântece, ” Dancing with the Past ” se numește acest un fel de ” Tânăr și neliniștit ” al muzicii.

În 2022 probabil că ăia de la studio i-au tăiat curentul sau nu i-au mai dat drumul la ușă ori femeia lui la chemat la masă, nu se știu motivele, că nu a mai recidivat.

Un smarald de album, fete și băieți, genul de progresiv pe care eu ca răcan neinstruit în ale genului îl pot mesteca cu plăcere.

Dă-i play AICI

➡️ Hath – All that was Promised ( 2022) 4/5

Dacă la primul album au navigat clar pe apele unora ca Sulphur Aeon, pe albumul ăsta au avut grijă să stea cât mai departe de orice fel de alte ape și bine au făcut. Un album de concepție proprie, fără prea multe influențe recognoscibile, un album de la cap la coadă rulat cu pedala la podea.

Dă-i play AICI

➡️ Unexpectance – Vortex ( 2022 ) 4.3/5

Spaniolii m-au lovit direct în stern cu o corridă de sunete, cu forța unui taur nerăbdător să își întâlnească destinul în arenă. La ora când am ascultat albumul, trupa vânduse doar câteva exemplare, asta demonstrează că muzica nu este întotdeauna dreaptă.

Pot spune doar atât, trupa asta merită mult mai multe viziualizări, mult mai multe albume vândute, mai mult orice vreți voi.

Dă-i play AICI

➡️ Mountaineer – Giving up the Ghost (2022) 3,8/5

Probabil că merita o notă puțin mai mare dar atât am putut da la o primă ascultare. A fost exact cum m-am așteptat o lansare  cathartică despre moarte, renaștere. cu momente delicate dar și cu tușe groase de gri, cumva o aduce a Soundgarden dar asta până intră în pâine vocalul . Un album de pus clar pe orice fel de listă.

Dă-i play AICI

➡️ Beth Hart – A tribute to Led Zeppelin (2022) 4/5

Sună a un fel de blasfemie, este? Ei bine pentru unul ca mine nu este absolut deloc . Despre album ? Elogii pentru Beth din partea unuia care înghite cu noduri Led, Doors și altele din perioada aia.

Lasă că îmbătrânești și o să îți curgă altfel în urechi, în suflet, mi-au spus unii, never, am spus eu, ai să vezi, au continuat ei.

Ei bine, dragii mei, pășesc spre cincizeci și nu s-a schimbat nimic, ăia tot nu îmi plac, îi respect, îi ascult pasager dar nu sunt pe playlistul meu, nu încercați să mă convingeți de contrariu că nu aveți cum să vă înțelegeți cu nebunul.

Dar ce a făcut Hart îmi place, are aerul ăla de nou-nouț nu mirosul ăla de ciorbă reîncălzită.

Mi-ar fi plăcut să descopăr eu ce a scos Beth dar meritul este al unui băiat, dacă vreți lecții despre progresiv sau despre partea mai finisată a muzicii, sunați la el, pe care îl citesc cu mare plăcere și cu care sper să beau minim o bere, fără alcool.

Dă-i play AICI

Cu voia gazdei, poate mai ciocăniți și pe aici, tipul este băiat primitor, are casa și sufletul mare,

➡️ Ezkaton – To Those Who Fell (2022) 3,7/5

Roman, cel din spatele proiectului a anunțat pe bandcamp că pune mâna pe armă să își apere patria, pentru că da, omul vine din Ucraina.

Muzica curge gri printre ruine și suflete sfărâmate, speranțe îngropate sub rachete, șenile și sânge.

Dă-i play AICI

➡️ Venom Prison – Erebos (2022 ) 4/5

Bandul ăsta reușește acolo unde formații nou apărute dau greș, datorită tranziției între solo-uri absolut fenomenale, părțile de bass și a vocii cu modulații perfect integrate în linia melodică. Exprimarea de mai sus este un rahat prețios, un fel de să scriu ceva ca să umplu chestii goale.

Ar trebui ceva de genul, tipă la voce, rea și cu coaie, album rupere, play direct la maxim, puneți șifonierul în ușa dacă aveți vecini cu abonament la biserică sau cu nervii în pioneze.

Dă-i play AICI

Vă salut, mă înclin, aveți grijă de voi și ai voștri, în pace!

Pentru propuneri, poze cu pisici, reclamații, acatiste cu dedicație, mângâieri pe zulufi la: [email protected]