Vineri seară am văzut la tv o știre despre o bătrână escrocată de 35.000 euro. Știrea fiind, pe scurt, asta:

„O bătrână în vârstă de 80 de ani a fost păcălită de escroci că va ajunge să defileze pe podiumurile din Dubai și Paris. Infractorii au profitat de naivitatea femeii și i-au cerut, treptat, mai multe sume de bani. În total, bătrâna a rămas fără suma de 170.000 de lei.”

Probabil știți și voi cât de ușor de păcălit sunt bătrânii. Mă rog, nu toți, dar cei mai mulți dintre ei. Dacă mai dai și peste unul care e singur-singurel, nu mai are pe nimeni pe lumea asta, pur și simplu te poți juca cu mintea lui, tot secretul e să-l faci să capete un pic de încredere în tine. Adică exact ce s-a întâmplat și în cazul de față.

Pentru că de-a lungul anilor am mai văzut o grămadă de știri despre bătrâni păcăliți, aproape că nu mi s-a părut nimic anormal la știre, aș fi uitat de ea imediat cum se trecea la următorul subiect. Dacă nu venea ultima întrebare a reporterului, una formulată extrem de insinuant:

– V-ați mai visa la o carieră de fotomodel pentru creme, la Paris?

Modul în care e pusă întrebarea pute tot a „acum v-ați băgat mințile în cap?”. Nici n-avea cum să întrebe altceva, doar la români, în cazuri de genul ăsta, e încetățenită părerea că victima e de vină.

La care, bătrâna, a răspuns EXACT așa:

– Da’ de ce să nu mă visez? Da’ de ce? Fiecare femeie ar visa la niște treburi din ăștea.

Moment în care reportajul se termină brusc. Cred și eu, după o așa palmă peste bot. Cum, frate, s-o întrebi așa ceva, cum? Ce te face pe tine, reporter, să crezi că dacă ai ajuns la 80 de ani nu mai ai dreptul să visezi? Ce?

Nfine, uitasem de știre, dar mi-a apărut azi dimineață în feed această postare. Postare care îmi confirmă din plin de ce a întrebat-o reporterul mizeria aia tendențioasă și îmi dovedește încă o dată cât de buni sunt la suflet românii, cât de empatic este acest popor, cu câtă bucurie în ochi se uită la tine când îți spun: „bine ți-a făcut, nenorocita dracu’”.

Vă zic, așa mi s-a încălzit sufletul, că n-aveam cum să nu vă las aici toate printscreen-urile pe care le-a făcut Daniela după urările empatice ale celor care comentau, pe Facebook, la această știre.

Luați, să vă încălziți și voi, să simțiți bucuria că sunteți înconjurați de un așa popor de oameni blânzi, cu suflete calde.