Știți povestea aia despre cum pandemia a divizat societatea în două tabere care acum se învrăjbesc una pe cealaltă? Well, când este vorba despre analfabetism funcțional să știți ca există o singură tabără, în sensul că analfabeții lor sunt la fel de analfabeți funcțional ca analfabeții noștri. Stați că vă explic imediat.

Fără să vreau am declanșat zilele trecute un adevărat studiu despre analfabetismul funcțional. Și când zic studiu, nu mă joc cu cuvintele, nu de alta dar vorbim despre un articol care a ajuns la 90.000 de cititori unici. Știți, există sondaje de opinie care se desfășoară pe eșantioane mai mici de 90.000 de oameni. Există orașe măricele, din țara asta, care nu au 90.000 de locuitori. De-aia vă zic că articolul meu poate fi catalogat fără probleme ca „studiu”.

De ce zic că l-am declanșat fără să vreau? Pentru că titlul inițial al articolului a fost „De ce se plimbă ambulanțele goale cu sirenele pornite?”. Dacă ar fi rămas în forma asta, sunt absolut convins că nu s-ar fi întâmplat mare lucru, pentru că proștii nu-și pun întrebări, proștii au doar certitudini. Iar „de ce-ul” ăla are darul să bage groază în orice urmaș al dacilor liberi posesor de neuron unic.

Doar că, ghinion, mi s-a părut prea lung titlul și-am scos „de ce-ul”, așa am ajuns la varianta de lucru: „Ambulanțele se plimbă goale cu sirenele pornite”. Ce-a urmat, puteți să vedeți cu ochii voștri AICI. S-a declanșat jihadul, pentru că analfabeții funcțional s-au trezit față în față cu o certitudine. Că era vorba doar despre titlu și că, dacă citeai articolul, constatai că nu se plimbă nicio ambulanță aiurea, n-a mai contat absolut deloc.

Lăsând la o parte reach-ul imens (nu-mi amintesc de vreun articol în ultimii ani care să mai fi trecut de un milion), like-urile și share-urile, postarea a generat peste 1400 de comentarii. Ceea ce, teoretic, ar trebui să fie un lucru bun. Practic, nu prea e, pentru că 99% dintre ele sunt de la oameni care au citit doar titlul. Nu, nu exagerez deloc: 99% dintre cei care au comentat au citit EXCLUSIV titlul, dar n-au avut nicio problemă să-și exprime o părere doar pe baza lui.

De aici încolo, doar am constatat că există o singură diferență majoră între cele două tabere de analfabeți funcțional: direcția pe care se duceau comentariile:

👉 Antivaxxerii: Da, așa este, știm de multă vreme că se plimbă goale cu sirenele pornite.

👉 Vaccinații: Nu este adevărat, cum puteți spune așa ceva când spitalele sunt pline?

Am lăsat aici direcțiile formulate în varianta lor elegantă, pentru că, așa cum vă imaginați, în realitate eleganța lipsea cu desăvârșire, comentariile fiind mult mai aproape de formulări colocviale de genul:

👉 Antivaxxerii: S-ă moară măta crezi că nu știa-m?

👉 Vaccinații: Vedeateaș p-e tine la ATI c-a să m-ai scri de anbulanțe

Dar cam astea erau singurele diferențe. În rest, dacă aveți nervi și răbdare, puteți intra să vă delectați cu înjurături, blesteme și amenințări de la cetățeni cărora le curge scuipat din gură, dar, cu toate astea, au exact aceleași drepturi ca noi toți. Din păcate.