Mă oftic foarte tare când recomand un produs în care eu cred, pe care l-am testat personal, dar mă trezesc cu niscaiva oameni scriindu-mi că nu sunt mulțumiți de acel produs.

Și nu vorbesc despre haterii de profesie, vorbesc despre oameni care au cele mai bune intenții, își comandă ce-am recomandat eu, dar sunt nemulțumiți că produsul nu face ce am promis eu că face. Și vin să-mi bată obrazul. Pe bună dreptate de altfel, și eu aș face la fel în locul lor.

Fix așa mi s-a întâmplat după ce am recomandat măștile de la Printcenter. Am primit o grămadă de comentarii de la oameni care-mi mulțumeau (dacă mi-a scris și fosta soție ca să-mi mulțumească, e clar că măștile astea chiar sunt ce trebuie), daaar, am primit și vreo cinci-șase feedback-uri de genul: „băi, măștile sunt mișto, dar de aburit ochelarii tot mi se aburesc”.

La primul comentariu de genul ăsta, am ridicat din umeri, mi-am imaginat că nu și-a pus omul corect masca și n-am cum să-l ajut. Mai ales în condițiile în care, repet, eu le port, sunt ochelarist, și e pentru prima oară din martie trecut încoace când nu mi se mai aburesc ochelarii.

După care au mai urmat încă vreo trei-patru comentarii cu același feedback, chestie care m-a pus pe gânduri. Acum, că oamenii nu și-au ales corect mărimile sau, chiar dacă le-au ales, măștile nu se pupă cu fizionomiile lor, nici nu mai contează. Contează doar că m-am simțit ca și cum i-aș fi păcălit, deși intenția mea în niciun caz n-a fost asta.

Și m-am ofticat. M-am ofticat atât de tare c-am început sa caut o soluție. Și ce să vezi? Chiar am găsit-o. Serios, weekendul trecut am băgat niște research, am mai întrebat niște prieteni și, în cele din urmă, am dat peste chestia asta.

Cum am văzut despre ce e vorba, n-am mai stat pe gânduri niciun moment și lunea trecută mi-am comandat câte o bucată din fiecare (ho, că sunt doar trei modele cu totul), marți le-am primit și m-am pus pe testat. Așa că acum, în acest moment, vă pot spune doar atât: doamnelor, domnișoarelor și domnilor, vi se aburesc ochelarii indiferent ce mască ați purta? Aceasta este soluția.

Nu glumesc. Am testat toate trei dispozitivele pe tot ce aveam mască în casă, inclusiv pe alea ordinare de unică folosință. Bănuiesc că știți cu toții că la alea ordinare șansele să NU ți se aburească ochelarii sunt mai mici decât să câștigi la 6 din 49.

Băbăieți, cu dispozitivul ăsta care face masca să se muleze perfect pe nas și pe pomeți, pentru că îl adaptezi perfect la fizionomia ta, s-a cam terminat șmecheria. Știți voi firicelul ăla de aer pe care îl simți luând-o pe lângă nas în sus, firicel care inevitabil ajunge pe ochelari? Ei bine, după ce pui unul dintre nofog-urile astea pe mască, firicelul ăla o ia lejer în jos, spre barbă, că pe sus nu mai are pe unde trece.

Ar exista totuși și un mic dezavantaj. Șmecheriile astea sunt făcute dintr-un fel de plastic destul de tare, lucru care le face casabile. Dar nu mi-am dat seama de asta decât când am reușit să rup clema de prindere a unuia dintre ele, pe când mi-l fixam pe mască.

Bine, parțial e și vina mea, pentru că știindu-mă vajnic posesor de două mâini stângi si de degete neîndemânatice, am răscrăcărat clemele de prindere cu ajutorul unui cuțit din ăla bont de friptură. Lucru care s-a dovedit fatal pentru integritatea fizică a dispozitivului. Pățăști.

Dar după ce m-am prins ce-am de făcut, n-a mai fost nevoie de cuțite și alte arme albe. De-aia zic, dacă vă comandați, să nu faceți și voi aceeași greșeală, tratați-le ferm, dar cu blândețe, fără să le amenințați cu cuțitul.

Mno, având în vedere cum merge vaccinarea și că pandemia nu dă semne că s-ar termina prea curând, cred că vom mai fi nevoiți să purtăm măști o perioadă destul de lungă. Așa că, dacă vă tentează, și sunteți în situația în care vi se aburesc ochelarii, indiferent ce fel de mască purtați, nu văd de ce nu v-ați lua măcar câte un set. Mai ales că se pot refolosi la infinit, e plastic, îl speli și e ca nou.

Gata, mă simt extrem de ușurat.