Poate ați văzut deja, poate nu, dar azi a circulat intens o știre despre managerul spitalului din Găești care a anunțat că va vaccina și alte persoane, după ce medicii din spitalul condus de el au refuzat să se vaccineze. Nu știu dacă e așa, eu am sunat la spital și mi-a răspuns o doamnă care aproape plângea. Mi-a zis că sună telefonul întruna de azi-dimineață și că chiar nu știe ce să-mi spună. Poate s-or fi speriat cei de acolo când au văzut ce amploare a luat știrea, habar nu am. Cert e că, dacă chiar a făcut asta, cinste managerului c-a avut curajul să vaccineze alți oameni, în loc să arunce dozele de vaccin la gunoi.

Pentru că, dacă nu știați, fix acolo ajung vaccinurile nefolosite. Odată ce-a fost scos de la temperatura de -80 de grade, vaccinul se poate păstra 5 zile în frigider normal și încă 5 ore, după ce a fost scos din frigider. Cum dintr-un flacon se pot face 5 vaccinuri, dacă ai deschis cutia și ți se prezintă o singură persoană la vaccinat, după cele 5 ore, dozele ajung fix la gunoi. De-aia zic că, dacă managerul de la spitalul din Găești chiar a făcut asta, pălăria mea se află în colbul de la picioarele dumnealui.

Dar dincolo de știrea că și printre medici există covidioți (mă refer, desigur, la cei care refuză vaccinarea), altceva mi se pare mie foarte important. Probabil că în situația spitalului din Găești se află majoritatea spitalelor unde există centre de vaccinare anti-covid. Poate nu e cazul celor din marile orașe, dar sunt convins că prin țară se întâmplă fix ca la Găești. Iar dacă directorii nu au curaj să facă ce-a făcut omul de la Găești, unde credeți că ajung vaccinurile? Da, exact, la coșul de gunoi.

Evident, toată treaba asta ar fi putut fi evitată dacă oricine ar fi avut acces să se înscrie în măreața platformă pentru vaccinare pusă la dispoziția populației de autorități. Era atât de simplu, când managerii de spital constatau că le rămân vaccinuri, doar se dădeau telefoane către cei înscriși:

– Bună ziua, suntem de la spitalul X, vreți să vă vaccinați azi?

– Da, vreau.

– Ok, aveți două ore să ajungeți la noi, vă așteptăm.

Dar, din păcate, varianta asta nu există, pentru că în platforma lu’ pește se pot înscrie doar cei din faza 1. Pentru că atât s-a putut.