Dacă tot am deschis ieri cutia Pandorei, ziceam că n-ar fi o idee tocmai rea să continuăm și azi pe aceeași temă. Măcar în amintirea neuronilor pe care i-am pierdut definitiv de fiecare dată când m-am enervat, de mi se zbătea vena aia groasă de la tâmplă, în spatele câte unui analfabet funcțional cu permis de conducere.

Situația e așa. Merg pe autostradă, pe banda unu (adică aia din dreapta, de la margine) care e liberă și goală ca un muzeu bucureștean în zilele când nu e cu intrare moca. După care îl ajung din spate pe un cetățean și vreau să-l depășesc. Dau semnal stânga, regulamentar, trec pe banda doi și ajung rapid în spatele cetățeanului.

Moment în care constat cu uimire că cetațeanul ori este atașat emoțional de ea (de banda doi, adică), ori, din motive care le scapă muritorilor de rând, e înțepenit cumva acolo. Cert este că-și continuă drumul netulburat.

Pentru că sunt un tip foarte finuț și elegant, în primă fază, odată ajuns în spatele prospătului posesor de bandă, continui să rulez așa cu semnalul stânga funcționând, că, na, poate n-a observat omul că vreau să-l depășesc. Evident, reacționează la semnalul meu stânga cum reacționează un motan surd când îl strigi pe nume. Așa că mă hotărâsc să-i atrag totuși atenția că nu e singur pe drum și-i dau două flash-uri scurte. Fără să fiu agresiv, doar așa politicos, pe genul „salut, boss, scuză-mă că te inoportunez, dar aș cam vrea să trec”. Evident, din nou, nimic.

Ei, ajunși în acest moment al conversației noastre automobilisitice, începe să mi se zbată vena aia de la tâmplă despre care ziceam mai sus. Mai ales că de foarte multe ori am și contact vizual cu respectivul, adică îl văd ca se uită la mine prin retrovizor, dar pur și simplu îl doare in cur. Cedez nervos și-i mai dau o serie de flash-uri cu semnificația clară „coaie, gata, de ajuns cu gluma”.

Din nou, nimic, nicio reacție. Pur și simplu continuă să ruleze pe blestemata aia de bandă doi, fără să aibă nici cea mai mică intenție să treacă pe prima. Păi de-aia i-a cumpărat lui mă-sa autostradă, ca să se dea la la o parte din fața tututor proștilor care vor să-l depășească? Ce naiba.

Evident, în cele din urmă nu mai rezist și trec pe lângă el, prin dreapta, deși este ilegal, deși tocmai pentru că e ilegal am stat atâția kilmetri în spatele lui, ca să nu fiu nevoit să-l depășesc prin dreapta.

Este foarte tare că toți, băi dar absolut toți, fără excepție, în momentul în care treci pe lângă ei și le faci acel semn, foarte descriptiv, cu degetul la tâmplă „șefu’, ești nebun?” se uită la tine extrem de mirați, de parcă în secunda aia te văd prima oară. Mă rog, ăia care nu te înjură.

Dar partea și mai mișto este că în tot timpul cât eu m-am chinuit să trec de idiot, în spatele meu de obicei se formează o mini-coloană. Prin urmare, imediat îi vine rândul să se enerveze și ăluia care fusese până atunci în spatele meu. Fără niciun fel de efect, desigur. Îl văd și pe el în retrovizor cum îl ia la flash-uri, dar în cele din urmă cedează nervos și-l depășește tot pe dreapta.

Mă întreb cam ce om trebuie să fii, cam cum trebuie să ai creierul construit să te uiți la ăia care trec pe lângă tine prin dreapta și tu să continui sa mergi liniștit pe banda pentru depășire?

Însă cel mai și cel mai frustrant este când toată treaba asta se întâmplă noaptea. Dacă ziua se mai poate să fii cu mințile în altă parte și sa nu observi că în spatele tău e unu’ care vrea să te depășească, noaptea nu ai cum să nu observi că ai o pereche de faruri din spate. Mă rog, n-ai cum decât dacă ești orb sau nesimțit, și cum orbii nu prea conduc, mai rămâne o singură variantă.

Am scris toată povestea asta pentru că în ultima vreme mi s-a întâmplat mai des ca niciodată să dau peste posesori din ăștia de banda doi, iar eu, cu creierul meu amărât, nu reușesc să găsesc nicio explicație pentru care oamenii ăștia nu se dau la o parte. Repet, vorbim despre condus pe autostradă, deci nici gând să se pregăteasca să facă stânga, vorbim despre banda din dreapta liberă, nu tu blocaj, nu tu ambuteiaj, și cu toate astea eu dau peste minimum trei-patru specimene din astea la fiecare drum pe autostradă. De ce? Ce-i mână în lupta asta oarbă? Că nu reușesc să mă prind.