Dacă tot am pornit pe acest drum anevoios, dar atât de plin de satisfacții, al prognozelor, o să mai fac una azi.
Nu știu cum funcționați voi, dar eu am nevoie măcar de o vacanță pe vară. Și când zic vacanță, zic că trebuie să plec undeva, oriunde, să nu mai știu de București. Iar dacă e să pot alege, aș prefera ca “oriunde” ăla să fie în afara hotarelor spațiului carpato-danubiano-pontic. Doar că, din păcate, există șanse ca vara asta să nu se poată merge nicăieri, nici măcar la poporul frate și prieten bulgar. Dap, ultima oară când am verificat, România nu-și dăduse acordul să se înscrie în “bula” înființată de Bulgaria, Grecia și Serbia, pe motiv că, citez din domnul ministru al economiei și turismului: ”Cred că românii vor prefera turismul românesc”.
Moment în care sunt nevoit să vă zic extrem de sincer și cât pot eu de deschis: fraților, dacă nu se va putea ieși din țară la vară, am belit-o până la cotor și dincolo de el. Și-o să vă explic imediat de ce sunt în halul ăsta de optimist.
Știți voi toate campaniile alea despre “să încurajăm turismul din România; să-l ajutăm să treacă peste această perioadă neagră; să facem rezervări în țara asta care e atât de frumoasă; să redecoperim România”. Le știți, da?
Mno, toatea astea în teorie sună foarte bine, sună extraordinar, sună mirobolant de-a dreptul, dar, în practică, am o neagră bănuială că patronii din turismul românesc vor face tot ce pot ei ca să-și scoată paguba într-o săptămână, hai două, în cel mai rău caz trei.
Cam ce înseamnă asta? Păi înseamnă că deja am văzut postări ale unor cetațeni de pe Facebook, mai curajoși ei din fire, care încercau să-și facă ceva rezervări pentru vara asta, care pe la mare, care prin Deltă, care pe la munte, și erau șocați de prețuri. Ba chiar, am văzut la cineva (îmi pare rău că nu mai țin minte la cine) o postare în care omul povestea că făcuse încă de prin ianuarie-februarie niște rezervări pe undeva prin Deltă. Evident, după ce a început nebunia cu izolarea și carantina, le-a anulat că, na, de ce să le mai țină, când nimeni nu știa nimic din ce ne așteaptă.
Zilele trecute, după ce-a văzut că se relaxează treaba, același cețățean a încercat să-și refacă rezervările, în acelasi, loc, în aceeași perioadă. Toate bune și frumoase, a găsit camerele libere, mai avea doar să dea cu cardul, când a observat un micuț amânunt care nu mai corespundea cu rezervarea inițială: prețul era cu 2000 de lei mai mare. Băbăieți, înțelegeți ce zic io aici? Nu cu 100 de lei, nu cu 200, nu cu 1000. Prețul era mai mare cu fucking 2000 de lei, ceea ce aproape că dubla suma inițială, deși perioada era aceeași, locul de cazare era acleași, totul era neschimbat față de prima rezervare.
Ei bine, de asta mi-e cel mai teamă. Că patronul român, din mărețul turism românesc, va umfla prețurile în disperare, pentru că ”fraierii ăia oricum n-au unde să se ducă, așa că ia să-i ard io acum cât se poate”. Uitând, desigur, că mai urmează și alți ani în care mai are de trăit din același business și că dacă-l prostești pe client o dată, a doua oară s-ar putea să nu mai ai ocazia.
Acestea fiind zise, cam asta ar fi prognoza mea pentru o vară plină de turiști români în țara lor. Mi-aș dori extrem de tare să mă înșel, mai ales că fetele chiar au nevoie să ajungă la mare, dar având în vedere cam tot ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani în turismul românesc, ar trebui sa se întâmple un miracol ca să n-am dreptate.
eu sunt optimist! 🙂 Sunt sigur ca se va putea pleca in strainatate si ca ministrul nu va avea incotro si vom da si noi acordul in „bula”. No, ca m-am bagat si eu in „prognoze” si nu-i a buna! 🙂
Comentariu beton!22
Să te audă Iisus cel înviat a doua oară la Constanța.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.11
@Cristian, bo$$, cel mai tare pe lumea asta mă amuză să văd cum intră cretinii să facă spume la gură pe aici. Ți-am mai zis că ăsta e și motivul pentru care îți las comentariile.
Cât despre cojones, nu știu cum să-ți explic, dar dintre noi doi eu sunt ăla care poate fi identificat, care poate fi așteptat la ieșirea de la muncă, pe scurt, dintre noi doi, eu sunt ăla asumat. Tu ești doar unul care latră din spatele tastaturii. Și asta doar atâta vreme cât are netul plătit de mă-sa, din pensie. Pwp, bo$$.
COPY/PASTE:
Un tip cu o camila in desert…merge el ce merge, la un moment dat camila
se opreste.
Se chinuie el ce se chinuie…degeaba.
O ia pe jos cu camila, spre SERVICE-ul de camile.
Odata ajuns mecanicul il intreaba:
– Care-i treaba frate?
Tipul:
– Este…jigodia asta nu mai vrea sa mai mearga, ce sa ma fac? Mecanicul:
– Sus pe rampa cu ea!…Urca tipul camila pe rampa, mecanicul o studiaza
foarte bine, dupa care acesta
isi ia in ambele maini 2 caramizi si loveste camila la „TESTICULE”.
-Camila de durere o ia la fuga, nimeni nu o mai poate opri, la care tipul
spune:
– Bine domnule dar acum cum o mai prind?
La care mecanicul:
– SUS PE RAMPA!!!…
Dacă nu înțelegeți despre ce este vorba: @Cristian, sus pe rampă! Acum să vedem dacă ai cojones!
Comentariu beton!19
Da, șerif, ai dreptate, știu că sunt un idiot irecuperabil. [comentariu modificat de deținătorul blogului, pe motiv de prostie excesivă a comentatorului]
Se dezbate încă. Ce zici?14
Asta nu prea mai e prognoza ca deja o stim toti ….sigur asa va fi cu turismul autohton.Sa privim cu optimism spre iulie,august sperand in deschiderea granitelor ca am nevoie de mare ca de aer mai ales anul asta.Pe de alta parte ,parca mi e si rusine ca eu ma gandesc la vacanta si vor fi atatia oameni care se vor gandi in ce parte sa o ia ptr a asigura painea de fiecare zi ,sunt multe locuri care oricum nu o duceau grozav nici inainte de pandemie iar acum au ramas inca inchise ,tare mi e ca vacanta va fi ultima grija a romanului.
Comentariu beton!29
Da, din păcate cam așa stau lucrurile.
Un litoral străin, clar, nu se-mpiedică românul într-o declarație de ieșire din țară, dar cu ce bani?!
https://www.news.ro/economic/analiza-1-iunie-odata-incetarea-somajului-tehnic-cel-putin-130-000-companii-isi-vor-pune-problema-vor-relua-activitatea-vor-face-angajatii-platiti-pana-acum-stat-1922405126262020051319372642?fbclid=IwAR3roTCHGFdIQX9woLgSLB8UxBgB9dEJ4YyOCKV1v1Ps248l4tSeOVUof0Q
Fii atent aici la ce zice fratele tău: cu toată criza, o să geamă litoralul românesc de lume ca pe vremea lui Ceaușescu. Pun pariu pe ce vrei.
Si atunci, daca anticipezi asa o cerere, nu e absolut firesc ca preturile sa creasca?
Cum să nu, mai ales dacă te doare în fund de clienți.
Eu, de eram o blondă voluptoasă, m-aș fi dus la bulgari să achiziționez castraveți și la greci după niște ulei … dă măsline😜 Pentru economie, nicidecum în scop turistic 😋. Cine poate interzice liberul schimb de … toate cele, a ?
Până una alta, eu sunt eu și se pare că anul acesta mă duc, maxim, pe drumul vinului 😊
Visit Romania – ză land uof choices 😏
Da’ dacă erai brunetă ce-avea?
Mergeam la turci … să-i cotropesc 😋
Comentariu beton!22
HM ,cu brunetele ce ai?
@claudia Ehh, n-am nimic, da’ aș avea … mă declar lesbian și puțin misogin. Suferiți dă misandrie ?
@Habare dar dacă erai roșcată unde te duceai „nebunatică” mică?
Indiferent ca e „criza” sau nu, prefer concediu in strainatate din simplul fapt ca acolo conditiile sunt „regesti” fata de Rominia 🙂
Comentariu beton!17
Și eu am încolțit un gând de mare, abia răsărit, nici nu m-am uitat nicăieri, dar daca zici că așa e cu prețurile, nici nu-mi mai vine.
depinde. Eu am rezervat acu’ doua zile in Vama Veche pt mijloc de iulie. Preturi neschimbate. Aia din Delta sunt stat in stat, totdeauna mai scump, dar si locuri mai putine. (bine, si in Vama e scump, ca de obicei, dar n-am observat schimbari mari de tarife, desi locuri au ramas, deja, putine, s-au camd dat, cum bine zice Mihai mai sus. Va fi inghesuiala! 🙂
Ultima, cea mai proaspătă pățanie cu hotelierii români. Duminică seara făcut rezervare pe booking la hotel Hanul Ancuței din Roman. Selectat perioada 26-29 mai pt colegii noștri care au o lucrare acolo. Minunat. Cameră liberă, plătit cu cardul, primit confirmarea rezervării. Ajung băieții la hotel. Hotelul închis pt renovare. Sunat la hotel, cerut să vorbim cu managerul. Managerul ne-a dat cu flit. Sunat la bancă să anulăm plata. Nu se poate că am autorizat-o. Concluzia fi tufuți și cu banii luați. Alt hotel, altă rezervare, totul ok de data asta. Cât despre vacanță pe litoral, am fost deja la mare și ne-am pregătit rulota pentru sezon. Montat cortul, verificat baterii, pompe, boiler, aer condiționat. Plantat salcie și adus mușcate curgătoare, pus ghirlandele de beculețe solare😁, că la noi e concurs care are rulota cea mai frumos amenajată!
Comentariu beton!39
Cum, mă, v-a luat banii deși avea hotelul închis? Hai că mi s-a urcat pulsul.
Îhî. Nu s-a deranjat să anunțe la booking și s-a bucurat la 600 de lei. De banii ăștia mai cumpără niște lavabilă😁
Comentariu beton!17
@Adina: io le doresc să le ia alții sicrie de banii ăia. ‘Tu-i în gură de hoți.
OPC?
Comentariu beton!15
@Adina, anunti Booking si iti returneaza banii. Nu mi s-a intamplat sa nu imi dea banii sau sa nu imi caute chiar cazare mai scumpa si sa mi-o dea la banii platiti initial.
Comentariu beton!22
Am vorbit la bancă și trebuie mers personal la ghișeu pentru anularea plății. N-am întrebat dacă-mi trebe și dosar cu șină. Hotelul va fi reclamat peste tot. Să fii antreprenor în România este fun de tot🙂
Comentariu beton!17
Florr, am scris la ei. Vedem.
@Adina Ai scris cu văcsea pă perete ? Vandalizareee 😋
HM și eu mă gândeam la niște măscări scrise pe pereți😁
io zic ca John Temple.
Dacă turistul ăsta român e chiar atât de disperat și dobitoc încât să accepte orice mizerie din partea patronului de hotel și restaurant, atunci merită să fie „jefuit”. Merită prețurile mărite la aceleași condiții jalnice.
Din anumite motive nu am mai plecat în vacanță p-afară în ultimii doi ani. Și nici la noi, la mare sau la munte, nu am fost. Și n-am murit deloc, nu mi s-a terminat lumea, nu am luat-o razna (mai mult ca de obicei 😜).
Nu puteți ieși anul ăsta afară în concediu? Sunt prea nesimțiți patronii din turismul autohton? Stați frumos acasă sau marcați banu’. Simplu.
Comentariu beton!60
Ioane, fiecare alege cum îl duce capu’. Dar pe mine mă inervează rău di tăt, turiștii ăia de plătesc sejur la 2 stele și au pretenții de 4. Noi am ales varianta rulotă. Cănd eram angajați ne-am permis vacanțe cu ea prin Europa. Am fost și la ski în Austria vreo două săptămâni. Au ăia niște campinguri pentru iarnă de mare angajament. Dar de vreo 6 ani nu mai avem timp să hălăduim. Așa că am campat la mare, mergem acolo de câte ori avem chef iar dacă ni se pune pata, plecăm cu avionul sau mașina pe la alții. A avea rulotă este și un avantaj că pot să-mi iau cățelul fără probleme. Bine, mai sunt și alte avantaje dar rulotismul nu se potrivește oricui.
Comentariu beton!22
@Adina, hai in Aussie, aici turismul pe care îl descrii tu e sport național! Sa vezi pensionarii din sud (New South Wales, Victoria, SA) , cum își iau talpasita prin luna Mai când vine frigul, spre nord (Cairns, Bariera de corali). Și se mai întorc prin Octombrie! Și noi ne-am gândit la varianta asta pentru pensie, dar mai vedem.
Adica ieri prevesteai ca moare covidul si azi ca se scumpesc cazarile in Ro?
Baboiu’ Vanga iti zic de acum. Concediu, eu da, ea niet, poate prin toamna ceva, a boierit-o doua luni, asa ca ceva scurt, sfarsituri de saptamana. Desi cred ca daca moare coronavirusu’ sfarsiturile astea de saptamana o sa fie dese rau de tot. De litoral ma doare-n cot, nu mi place harmalaia si inghesuiala asa ca pot aia sa umfle preturile cat vreau si sa ma astepte . La fel si pentru destinatia preferata de vacante a bucurestenilor, Valea Prahovei. Om trai si om vedea cum a zis orbul.
Comentariu beton!22
Baboiu’ V/Ranga 😋 – mortală rău de tot exprimarea 👍
Io m-aș fi dus la croați la mare, dar încă nu-i timp pierdut. Până-n septembrie mai este…
Croatule 😋 zi iute ce vizitează vecinele la tine ?
Ahh … Pacea lumii 😏
E rece apa la ei ca naiba, m-am oprit odata la ei cateva zile cand ma intorceam din italia la sfarsit de iulie si nu m-am simtit bine deloc in racoarea aia, am stat doar pr cel mic(pe vremea aia mai venea uneori cu noi), poate la alti le place apa rece, mie nu
Copy Paste Mode on x 2
Doi poponari discută. Cum e apa ? Rece ca p…. dă-te că sar bombă.
Vasile e la bar cu prietenul sau Ion. Beau ei o bere, doua trei, in timp ce discuta mai multe lucruri. La un moment dat Vasile se opreste, isi scoate telefonul si o suna pe sotia lui. Omul spune pe un ton sec:
– Alo, prepara apa calda deoarece nu vreau sa pierd timpul cand vin acasa. Apoi inchide.
Ion putin surprins se uita la Vasile si cu un ton admirativ ii spune:
– Esti un adevarat barbat, asa trebuie vorbit cu femeile, cu autoritate.
La care vine raspunsul:
– Dar ce credeai, ca o sa spal vasele cu apa rece ?
Comentariu beton!32
@HM: Vecinele mă vizitează pe mine când nu-s bărbații acasă (acum, de exemplu), iar când le vin soții, de obicei merg în Mallorca sau Ibiza, dar nu știu unde or merge acum, cu „înghesuiala” asta.
@keepcalm: io ultima dată când am fost, am fost în septembrie și apa a fost foarte bună. Destinația mea preferată e Lopar.
Incurcate sunt caile Domnului, noi cei de afara vrem concedii in tara, nu stiu daca toti insa multi sunt sigur ca in concedii vor sa vina in tara, voi cei din tara vreti concedii afara, am fost si eu unul din cei care voiam concedii afara insa dupa multi ani afara nu mai vreau, vreau in tara
Comentariu beton!18
@keepcalm: în perioada 1986 – 2003 am fost pe litorarul românesc în fiecare an. În unii ani am stat 14 zile la mare, în alții 30 zile, depinde cum visam noaptea. De aceea, acum merg pe la alții: am fost la greci și nu-mi place, la italieni a fost OK, dar la croați mi-a plăcut cel mai mult.
Muncesc intr-un oras pe litoral John, cu posibilitate de plaja din aprilie pana in octombrie uneori chiar si noiembrie, nu ma dau in vant dupa statul pe plaja, vreau pur si simplu in tara in concediu, la verdeata, la munte la tot ce este pe la noi
Cat despre litoraul romanesc nu ma dau in vant dupa el, am fost odata si mi-a fost suficient, de acolo am fugit direct la munte pentru 2-3 zile
@keepcalm, Emirate? 😜 Normal ca vrei la răcoare…ți se coc creierii, acolo! 🥵
@Emil, cateva sute de km mai sus, ksa
@keepcalm, Aramco?! 😉
@Emil, nu, dar 90% din productia noastra e pentru ei
@keepcalm: la mine, muntele-i la o oră de mers cu mașina, dar mie întotdeauna mi-a plăcut marea. Doar să nu fie cu înghesuială.
@John, hai încoace la vara (Decembrie – Martie) si îți garantez ca poți sa mergi la plaja, și in jurul tău pe o raza de 15-20 de metri nu te deranjează nimeni! 😉👍
@keepcalm, pe buneeee….vrei concediu in tara…?! Eu de fiecare data cand ma intorc in “Tara”, ma enervez. Am decis cu jumatatea mea iubita, cand parintii nu vor mai fi, vizitele in Ro vor fi mult mai scurte, sau aproape deloc! Ok, domiciliul meu este “cu capul in jos” , deci nu voi mai avea motive intemeiate pentru vizite in Ro.
@Emil: Am acolo, în Australia, niște prieteni. Ei stau undeva aproape de Melbourne. Mă tot invită de 3 ani să-i vizitez, dar n-apuc. Poate-n decembrie…
@Emil, am jumatatea mea cu mine insa restul sunt in tara, si ai ei frati au tendinta de a se intoarce, ori pentru mine gcc nu sunt o optiune, am multi ani aici si m-am invatat cu aceasta cultura insa e clar ca ma voi intoarce in tara, ca e vb de concedii , da, am vazut mai putin din romania si mai mult de afara, da imi doresc, concedii in ro, concediile mele nu au o tinta fixa, ne urcam in masina cu tot ce ne trebuie si la drum, ne place sa vizitam, nu stam mai mult de 2-3 zile intr-un loc
Io îs mai privilegiat așea, în sensul că la munte merg, da’ nu plătesc nimic (deh, m-a lăsat barza prin zonă). Iar la mare, dacă am nevoie, merg la sigur cu cazarea. Numai că nu sunt fan mare decât peste hotare aka Turchia, Bulgaria și Grecia. Nu sunt patriot, asta este! Nici la ei nu este cum se laudă în reclame, dar este mai bine ca la noi. Măcar, dacă mă înjură cineva, să nu înţeleg. Sau să o facă cu zâmbetul pe buze.
Este normal că să aibă loc o creștere a preţurilor. Asta, pentru că hotelierii români vor să-și scoată pârleala pentru vacanţele alea de weekend prelungit pe care le-au pierdut. Nu vreţi voi să îi lăsăm cu buzuliţele umflate?
nu s-a creat nicio bula, a fost doar o prima discutie, cei patru premieri urmeaza sa ia o decizie, Digi 24 cam exagereaza.
Bulgaria, Grecia și Serbia au semnat deja. Și nu înțeleg cu ce exagerează digi atâta vreme cât îl citează pe domn ministru.
Din punctul meu de vedere, nu e deloc greu să-i spui hotelierului care încearcă să te ia de fraier un Hai siktir fericit! Nu moare nimeni dacă nu merge într-un an în vacanță acolo unde și-a propus.
Dar mai e și aspectul ăla cu cererea și oferta. La care e valabilă aia cu prost e cel care dă, nu cel care cere. Și de ce ne-am supăra dacă-și cheltuie proștii banii?
Comentariu beton!20
Eu aștept să văd dacă Marius M a muncit suficient încât să primesc tichete de vacanță și după aia mai vedem.
Asteaptă.
Iartă-l, @GabiI, e în fibrilații, nu știe dacă are norocul să-și facă tricou cu „Doamna Didina” ‘au ba. 🤭
Lasati specificatii precise, daca e. Adica trebuie scris Doamna Didina sau poza cu mirifica d-voastra faptura? Unde anume pe tricou, stanga dreapta, sus , jos, adica la inima, pe plamanul stang, pe burta, pe spate. Sa fim mai exacti, nu ne jucam cu lucrurile serioase.
@Domnu’ Marius Mî, nu vă bateți capul, vă trimit io dizainu’ gata făcut, numa’ să-mi spuneți dimensiunile cât de cât. Câți de „X” asortați în mod normal la „L”? 🤪
Eu ma duc la greci in august. Mi-am luat bilete de avion si am rezervat cazarea inca din februarie si nu le-am anulat. Singurul meu stres, dar nici ala prea mare, este zborul cu avionul, din cauza numarului de omuleti. Dar imi iau masti din alea smechere si sper sa fie ok.
Photoshop frumos, mândru, drăgăstos,
Unde merg la mare, anu’ ăsta, frăţioare?
Si noi, tot weekenduri pana prin toamna, asa.
Norocul nostru e ca avem o gramada de locuri aici, aproape de nu avem destule weekenduri ca sa le vizitam.
Prin toamna, poate reusim sa ajungem si acasa, in Romania, sa ne vizitam familia. Asta, evident, numai in cazul in care nu ne baga aia in carantina, izolare sau mai stiu eu ce le trece lor prin capetele alea patrate.
Mare, tot in weekend, ca sunt 200 km pana la Rotterdam. Cort, mancare pe plaja si scapam cam cu 200 euro/weekend. In astia intra berea, nu si iarba!
As pleca ieri, oriunde si in Vama si’n Mamaia si la greci, doar sa plec.Dar problema va fi inghesuiala de peste tot daca, si aici inca am dubii, daca se va respecta aia cu distantarea sociala, adica locuri la terase, taverne la jumatate, sezlonguri pe plaja la fel.Si sa zicem la greci unde te cam plimbi din plaja in plaja, daca pana acum o faceai ca era cool sa le incerci pe toate acum ce facem…la 7 trezit tot poporul si in masina si pe ei sa prindem sezloange.Eh..ce poate sa fie mai rau decat sa mergi din plaja in plaja si sa te asezi pe la pranz cand esti batut deja de soarta si de soare in cap unde o fi ca nu mai conteaza oricum..Si aia cu plaje private, sezlongurile si camera cum ar fi, cum fac ei? Ca se stie ca sunt toate inghesuite ca sa incapa tot poporul…Mie de chestiile astea mi-e groaza vara asta, cozile de peste tot indiferent ca e Romania sau altceva..
Am ascultat ieri o emisiune la radio, în care am auzit termenul ”coronataxă”. Coronataxa este suplimentul de bani pe care unele stabilimente (terase, restaurante în special) din afara țării îl solicită clienților lor în special pentru a mai acoperi pierderile suferite în lunile în care afacerile au stat pe loc, sau pentru cheltuielile suplimentare cu materiale de protecție și dezinfectare. Un fel de apel la solidaritate, inclus pe bon, în cuantum de cam 10% din nota de plată. În emisiunea respectivă, ascultătorii erau întrebați cum ar privi o astfel de taxă în România. 90% au zis că huooo, ei nu ar fi de acord cu așa ceva, 9% că ok, doar cu condiția ca banii să ajungă la personal, nu la patron, și 1% de acord cu susținerea business-ului în sine.
Personal, m-am gândit că la noi nu se va întâmpla așa ceva, ci se va aplica preponderent clasica metodă de creștere a prețurilor, unii mai mult, alții mai puțin, fiecare după diverse criterii, inclusiv ”take it or leave it, că mai am 100 la ușă care sunt dispuși să plătească acest preț”.
În fine, eu nu concep vară fără mare, exact cum zici, copiii au super mare nevoie de ea și efectele benefice în special asupra sănătății le ridic în slăvi. Acum rămâne de văzut ce ”coronataxă” va fi dispus fiecare să plătească, mai ales dacă se adeverește prognoza de azi. Și nu doar în bani, ci și în nervi, în scârbă, în frustrare că trebuie să te mulțumești cu ceva ce n-ai fi ales în mod normal , în…
Ipoteza ta e tulburatoare, nu imi vine sa cred ca cineva ar putea face asa gest.
Dar confirm …. 4 nopti in Delta la nenea Eurolines 740 EURO, 9 nopti in GR, 700 Euro. Aceeasi perioada. Cu ceva mic dejun in Delta, recunosc, ca sa nu fiu partinitor.
… asa cum Altex a fost singurul magazin non-food DESCHIS in pandemie ca, deh, Ostahie/discutii/cotizatii pentru campanie sau dracu’ stie, posibil ca si de-alde Eurolines sau altii ca el au pus „presiune” sa fie bine ca sa nu fie rau.
Daca guwerener-ul vietii nu semneaza „bula” cu Serbia, Bulgaria si Grecia, imi da grecul voucher si la anul viitor ma duc tot colo. Iar vacanta de vara 2020 o fac la mine in curte. Da’ comedia neagra in care banii mei ajung buzunarul mizeriilor de patroni din turismul „made in RO” nu se lanseza anul asta.
Comentariu beton!18
Norocul meu că nu-mi mărește nimeni prețul la mers cu cortul propriu. Sper doar să avem voie cu cortul anul ăsta.
Comentariu beton!15
Zici și tu că mergi la munci agricole…
@Constantin,Păi da, merg la cules. De scoici.
Este exact ce s-a intamplat cu disparitia si scumpirea produselor alimentare din luna martie. Agitatie mare, nebunie la cumparaturi, scumpiri bruste ca apoi sa revina la o normalitate relativa.
Am citit ieri că în câteva state europene, odată cu redeschiderea teraselor a apărut coronataxa, pe care o plătește clientul. Ca să acopere cumva pierderile suferite pe perioada celor 2-3 luni de nefuncționare și a materialelor suplimentare necesare pentru funcționare. Și cum litoralul a fost inabordabil de 1 mai, na, probabil că cineva trebuie să suporte aceste pierderi. Dacă vrei să fii cineva trebuie să umbli la buzunar, musai. Că nu o fi ușor să petreci 1 mai în iulie, de exemplu.
Păcat. Nu am mai fost pe litoralul nostru de foarte mult timp și în aceste condiții probabil că nici nu am cum să ajung, indiferent de cât de mult îmi doresc să stau ca o șopârlă la soare, pe nisipul încins.
Noi încă avem vacanța in Egipt rezervată pentru mijlocul lui septembrie. Dacă nu se da drumul la granițe o iau razna. La noi in țara nu vreau pentru ca prețurile nici in momentul de fata nu reflecta calitatea serviciilor.
Dacă nu Octombrie/Noiembrie da io tot ma duc in Egipt :)))))
Nu m-as mira deloc sa aveti parte de niste preturi de “ The Ritz-Carlton” pentru un hogeac de *** pe minunatul litoral romanesc! Cred ca nici daca mi-ar plati cineva vacanta pt. Mamaia sau mai stiu eu unde, nu m-as duce!
Vacanta de anul asta… pauza, asa ca m-am hotarat cu banii economisiti sa imi iau un JetSki? Corect, nu? Vara care vine ma dau cu JetSki-ul!
@Emil, ai copii?
si daca n-ai nu infiezi unul de patruj’de primaveri pentru cateva saptamani?! 😀
@Vlad, da am, dar de ce ma intrebi (are 30 de ani, căsătorit). Pai cu cine crezi ca am pus la cale chestia cu JetSki-ul? Aveam programată o vacanța in Europa in Iunie-Iulie …și pa! Așa ca in Decembrie când vine vara aici, o sa fiu motorizat pe apa! 😜😊
@Bogdan Întâiul, as înfia, dar sa fie o “orfelina” de vreo 25 de primăveri, 90-60-90…! 😉
@Emil, eee, asa da! De aia intrebam, ca ma gandeam ca ori nu ai, ori sunt deja mari. Si ai mei sunt mari. Ma gadeam la ailalti, care nu-si permit sa spuna copiilor ca ciuciu vacanta anul asta, stati acasa 🙂 Faina treaba cu schi jetul, bucura-te de el! Imi pare rau pt vacanta din Europa, poate la anul. Vai, ce te vom invidia in decembrie!
@vlad, m-a amuzat treaba aia cu „…nu-si permit sa spuna copiilor ca ciuciu vacanta anul asta…”. 🤣🤣 Cum adică, nu-și permit? Da’ ce, copilul m-a câștigat la loto?
Am doi copii mici cărora le place la mare, mai ales că ei au cunoscut doar condiții de Cipru și Grecia. Cum am zis într-un comentariu mai sus, n-am mai fost în ultimii doi ani la mare.
Bineînțeles că au întrebat de ce nu mergem, când mergem etc. Am explicat pe înțelesul lor care sunt motivele și le-am zis că vom merge iar când vom putea, și gata. Au înțeles. Și chiar dacă nu înțelegeau și se isterizau… „Jet, bă, te duci la mare când oi fi mare și oi avea tu bani, dacă nu-ți convine.”
Unde scrie că trebuie vacanță în fiecare an? Dimpotrivă, cred că e profund greșit să îți înveți copiii așa.
@Ionuț, între 2000 și 2010 nu am fost deloc la mare. Și nu am murit! Ei bine, de când am copii, am ambiția să îi duc in fiecare an la mare, cu eforturi foarte mari pentru că ne descurcăm ca dracu’ cu banii. Și eu, și eu merit vacanța aia în fiecare an! Să schimb aerul, să am grijă de ei (de copii) non-stop și în altă parte decât acasă. Mulțumesc, nu vreau la țară în loc de mare, cum au zis unii pe-aici! Iar la munte, deși îmi place mult, încă nu ne aventurăm pe trasee pentru că piciul se cere în brațe după 100 de metri și ce-am făcut?! Avem prieteni de familie care își lasă acasă mezinul (cu una dintre bunici) și iau doar copilul cel mare care e înțelegător și rezistent la drum lung. Noi nu am putut și nu am vrut niciodată să facem așa.
@Ionut, absolut de acord cu tine! Am crescut intr-o familie modesta unde vacanța însemna in cel mai bun caz “o tabăra” la Năvodari (asta dacă își permiteau părinții sa o plătească), iar prima vacanța ca adult am avut-o prin ‘88, in “luna de miere”!
Niciodată nu am promis băiatului meu “luna de pe cer”! Totul a fost, după posibilități!
@Ionut, ai dreptate, asa e. Aveam insa in cap si ce spune Blanche, dar si cazul surorii mele, care are o fiica care a invatat ca nebuna anul asta pt medicina. Si in ziua de Craciun sau de anul nou invata pana la 7-8 seara. Deci sunt destule cazuri in care, daca ai banii, preferi sa platesti tarifele alea nesimtite, in aceste conditii speciale cu care nu ne-am mai intalnit pana acum. Pentru ca merita copiii, sau meriti tu, sanatatea mintala, etc. Nu ma refeream la cei care nu au banii si nici la conditii normale, cum le prezinti tu. Asta e doar parerea mea. P.S. Toata adolescenta am fost in vacanta in fiecare an, dar cu cortul, la Felix sau la Saturn, ca atat isi permiteau ai nostri, profesori fara sase case, si era foarte fain, apoi eram dusi la bunici. Din tot putinul lor, nu s-a pus vreodata problema ca ciuciu vacanta, nici pt ei, nici pt noi
P.S. Apropo de scumpiri, dincolo de mancatul din brisca si din conserve in vacantele tineretii mele, fii-mea locuieste in alt oras din mandra Romanie si ma suna acu’ doua zile sa-mi spuna ca si-a facut o „pofta” si a comandat ceva de KFC. Cand i-a ajuns comanda a intepenit de cat de mare era diferenta de pret fata de dinainte de pandemie (fara transport, bineinteles). Habar n-am cat erau preturile la KFC inainte, sau acum. Singura mea placere vinovata e Mac-ul cu porc si sos de hrean, dar nu m-am mai „rasfatat” cu el de vreo 6 luni. Deci nu doar in turism s-a ajuns la asemenea practici 🙁
Aoleu, m-am ambalat, sa ma opreasca cineva! 🙂 Stii ce-mi mai amintesc, de prin anii 80′? Ca nu m-au lasat sa merg in ceva excursie de 1 zi. Si, cand am insistat sa aflu de ce, pe mama a busit-o plansul rau de tot. Dar rau, frate! Pentru ca nu avea ce pachet cu mancare sa-mi puna… Ca nu are din ce face un sandvici, doar mancare de cartofi gatita si niste slanina de la bunici. I-am spus sa-mi faca un sandvici cu slanina. A ramas surprinsa, pt ca eu nu mancam asa ceva. Mi-a facut, m-a lasat. Excursia a fost minunata! No, cam de aia gandesc asa, mai buna sau mai rea, prefer sa aiba vacanta, faci ce poti in conditiile de care dispui. Decat o data la 3 ani in Cipru sau Grecia, prefer sa-i duc o data acolo si, in rest, unde si cum se poate. Nu mi se pare ok varianta ta, dar, precum spuneam, e doar parerea mea. Iar pt vacantele de cand vor fi pe banii lor… astept sa ma duca ei pe mine 🙂
@Vlad, ce înseamnă să faci compromisuri! Mă refer la sandwich-ul cu slănină. 🙂 Eu m-am născut în ’81 și până în ’90 ne-au dus părinții an de an la mare. Pe urmat au divorțat și mama cu 3 fete nu și-a mai permis… În 2000 am câștigat eu o tabără la mare la un concurs interșcolar (am apărut și la televizor), mi s-a asigurat tot: transport, cazare și masă. Doar niște bani de buzunar am mai primit, noroc că luam bursă la liceu. Deci știu pe deplin ce înseamnă lipsurile, ca mulți alții. Nu îți imagina că fac foamea ca să îmi duc copiii la mare an de an când am zis de eforturi! Am putea să facem altceva cu banii aceia, dar alegem să nu!
Cât despre Ionuț sunt sigură că este vorba despre lehamite față de litoralul românesc pe care fiecare dintre noi am căpătat-o sau o vom căpăta. Plus motive medicale despre care numai el te poate lămuri.
Noi nu finanțam turismul din RO nici măcar când locuiam acolo, nu am fost nevoiți a plăti cazare, darămite acum. 🙂 Anul ăsta pas la mers cu avionul, am anulat oricum biletele în martie, vom pleca doar cu mașina, în locuri ne-aglomerate. Germania și nordul Franței sunt pe listă. Până una-alta, sunt foarte multe locuri mișto de văzut în Olanda, am o listă lungă. Planul e să vedem câte unul în fiecare weekend.
Problema mare pt. mine e că, indivizii ăștia aveau prețuri muuult prea mari pt. ceea ce ofereau cu mult înainte de pandemie . Deci , nimic nou sub soare ! Oportuniști or sa apară întotdeauna mai ales că oportunitatea lor se bazează de cele mai multe ori pe fițe ( am un lapsus acum și nu reușesc să.mi amintesc termenul specific din DEX !)
Eu am avut rezervare la bulgari pentru luna august, rezervare luata din noiembrie 2019.
Insa am anulat-o (nu se stie daca vom putea iesi din tara, daca imi trebuie certificat ca n-am covid la iesirea din tara, carantina, etc., sincer nu vreau sa risc) si am facut rezervare pentru Eforie Sud, in acelasi loc in care am fost si anul trecut. Am luat aceeasi camera ca si anul trecut, aceeasi perioada (in jurul datei de 15 august) iar tariful e fix acelasi ca si anul trecut.
Iubesc marea, in fiecare an fac tot posibilul sa ajung la mare macar cateva zile. In Romania sau in alta tara, nu conteaza. Mare si soare sa fie 🙂
Eu nu spun decât atât:
Chiar dacă sunt mulți cei care preferă ca vacanța să fie făcută în afara granițelor, sunt și foarte mulți oameni (poate de ordinul 10 – 100 de ori mai mulți decât cei din prima categorie) care se duc în concediu în România.
Fie că e munte, fie că e mare, fie că turiștii au bani, fie că nu au bani, chiar dacă prețul stabilit de patron este mic sau este mare, stațiunile sunt pline ochi.
Românul patron nu oferă servicii pentru că știe că sunt proști care vor veni pentru că mare sau munte, indiferent de preț.
Românul turist, chiar dacă patronul nu oferă servicii, trăiește cu impresia că „România și asta ne mănâncă tot timpul” și „asta e” … îmi fac concediul, nu contează că dau bani mulți, stau o săptămână și gata. Mi-am făcut o „poftă” și de luni o iau de la capăt.
Am spus că nu mai mă duc la hotel niciodată pe banii mei indiferent că este la mare sau la munte. Am fost o singură dată, la mare, și am plătit dublu sau chiar triplu față de o pensiune și fix aceleași servicii le primeam = bed and breakfast. E drept că cele mai multe pensiuni nu practică și breakfast… dar totuși mănânci de rupi de banii pe care îi dai la hotel pentru breakfast… dacă te duci pe barba ta.
Atunci când nu ai cu ce să compari, ești mulțumit de serviciile pe care le primești, dar când ai cu ce să compari, serviciile hoteliere din România lasă de dorit. Tocmai de aia nu mai aleg hotelurile…
Weekend-ul trecut am fost masina de asistenta pt un grup de biciclisti dornici sa rupa Valea Prahovei in doua. Ne-am cazat la o pensiune la care stiam, cand am ajuns, ca pretul e de 50 lei / camera/noapte si la care am platit, cand am plecat 150 lei/camera/noapte.;))
dar legal, pensiunile sunt deschise acum?
saptamana asta trebuia sa fim in Austria, nici banii sau voucher pe biletul de avion nu am primit inapoi.
Termina, omule, cu previziunile astea! Dupa ce am stat pe baricade doua luni in timp ce colegii se faceau ca muncesc de acasa acum visez la vacanta de vara cum viseaza Dragusanca la un sponsor! Si una din iesiri era planificata in Delta, unde preturile oricum nu sunt mici! Iar auzindu-l la TV pe un cetatean care cred ca are complexul ala de fitze din Sf. Ghe. ca el se gandeste ca anul asta e vreme de mers in Delta….deja ma gandesc ca decat sa cer o salata p’acolo mai bine cer doar un pic de ulei si otet si in loc de salata sa pun direct bani, ca ies mai ieftin!
Oricum, parerea mea e ca nu e prost ala de cere ci ala de da! Si cum in anii anteriori patroneii romanasi din turism au tot crescut preturile ca, mdeh, vouchere de vacanta eu oricum le doresc de multa vremea sa moara in chinuri! Nu toti, doar aia care cred ca piscina cu prosti pe care ii poti scuipa in frunte in timp ce le iei banii este fara fund! Din nefericire am vorbit despre 90% din ofertantii de turism de pe la noi. O sa vedem ce o sa fie, ca inca n-am reusit sa setez corect imprimanta aia de bani si daca preturile o vor lua in sus voi investi banii de concediu intr-o piscina montabila si o carte cu retete de cocktail-uri
nu mai propagati stiri vechi de 2 saptamani, cred ca merita si o mentiune LE in articol – ai reach mare si prin dezinformarile astea ii si incurajezi pe patroni si pe fraierii care nu stau sa se documenteze
intre timp grecii dau drumul la 20 de tari sa ii viziteze, intre care si RO, la fel si bulgarii, de la 1 iunie poti deja sa pleci, pana si in spania si italia poti, de la 1 iulie in spania.
Se dezbate încă. Ce zici?9
Io zic să nu mai propagi tu mâncatul de căcat, că am vizibiltate mare, mai văd și alții și poate au naibii impresia că căcatul e comestibil. Știu c-o să vină ca o lovitură, dar în România până pe 16 iunie este stare de alertă. Deci nu, conform legii nu poți să pleci de la 1 iunie la bulgari decât dacă te înscrii la unul dintre punctele declarației. PLM
Mare Șef, nu are rost să îți faci nervi aiurea și să-ți crească tensiunea fucsia prea mult! Tu nu ai înțeles că Miss Ana nu se referă la Spania și Italia, ci la niște nume comune, ca spania și italia? Adică, în astea ai voie să te duci, că este la ca tanti aia care a completat pe declarația pe proprie răspundere că ea se duce la „penis”, la cumpărături.
P.S. Cât despre mâncatul de rahat, atât timp cât o fac ăia din capul țării (de prin Parlament și partide) nu mai este nevoie de expunere din partea ta. Știm deja că este legal, chiar dacă nu este igienic. Iar noi, ăștia, din bula ta, nu mâncăm decât din ăla scump, din Turcia. Că ăla de turcia nu ne place, fiind contrafăcut.
@Ana, ai dreptate, grecii au dat drumul la granite sa fie vizitati, dar ai omis un aspect…romanii nu te lasa sa iesi :))). Cred ca asta conteaza mai mult. E greu sa intri in Bulgaria cu masina, daca nu poti sa iesi din Romania.
Comentariu beton!20
My thoughts exactly! Pentru ca vreau sa evadez pentru cateva zile, de vreo doua-trei saptamani ma framanta ideea asta, ca ai nostri compatrioti ne vor arde la buzunare de incantare ca vor avea clienti! De parca painea mea e mai ieftina decat a lor si hell, why not pay extra ?!
Eu am planuri de mers in Grecia si am incredere ca nu au cum sa tina ai nostri granita inchisa. Asta daca nu o dau in valul 2 dar deja e rasuflat si spart.
Daca totusi nu dashchid, ramane sa caut niste mexicani cu ceafa lata sa ma treaca granita prin tunelurile dacice si ma duc la bulgari, doar cu rucsac si cort, dar aici pah mioritic nu dau bani la nesimtitii de la mare.
@Mihai Vasilescu
Ce au semnat? Ma intereseaza subiectul si eu n-am gasit informatia, aveti un link in acest sens? Nu mai pot eu de ce spune Popescu, nu va putea Romania sa tina granitele inchise, daca celelalte state membre le vor deschide. Eu am gasit doar ca de la 1 iunie cele trei tari vor permite calatorii de business, motive umanitare, diplomati, nu turisti.
Dacă vrei să-ți fac rost chiar de documentul semnat de cele trei părți, mai așteaptă și tu până mâine-poimăine, că mi-e un pic jenă să-i deranjez pe premierii celor trei țări așa de dimineață. Dacă vrei doar să te informezi, dă și tu un search pe google.
Buna ziua tuturor ,
Faza intamplata saptamana trecuta: incercam sa rezerv pe drum o camera pentru o noapte intr-un hotel din Timisoara fiind intr o delegatie de serviciu ad-hoc si evident intru pe booking, ce sa crezi toate hotelurile la locul lor si toate bune si frumoase. Norocul ca sa-i spun asa , a fost ca am zis totusi sa dau si un telefon hotelului inainte de a face rezervarea sa vad cum sta cu restaurantul din dotare deoarece ajungeam seara si optiuni in oras ioc. Pai sa vezi surpriza mare cand google ul tipa sus si tare ca majoritatea hotelurilor care mi-au facut cu ochiul pe booking erau inchise , iar booking ul te lasa sa rezervi ce vrei tu , eventual sa si platesti ?! Apropo de patania de mai sus…
Zi buna sa aveti !
@Mihai Vasilescu
N-aveti cum sa-mi aratati documentul, pentru ca nu s-a semnat nimic. Cum spuneam, eu am cautat, n-am gasit nimic, nicio sursa de limba engleza nu scrie ca s-a semnat ceva. Si nu stiu de unde a scos presa romaneasca relaxarile pentru turisti, se elimina de la 1 iunie perioada de carantina, dar nu pt turisti, deocamdata se discuta ca eventual de la 15 iunie sa inceapa primirea turistilor cam prin toata Europa. Asa ca Romania nu va putea sa zica nu.
Chestia cu scumpirea , pe care cu off o spui in articol , o pot confirma cu mana pe inima , pentru mine nu-i o noutate . Imi petrec anual o parte din concediu in Delta , intr-o localitate importanta turistic . Majoritatea localnicilor sunt implicati in industria asta a turismului , ce altceva sa faca ?! Dar invenstitorii , patronii de pensiuni si hoteluri , nu sunt toti locali , sunt veniti din toata tara …
Dorinta lor de recuperare a investitiei ( sa nu-i spun capatuire ) , este atat de apriga incat iti umfla nota incepand cu transportul , mancarea si sfarsind cu banalele plimbari cu barca pe canale …
Nu stiu daca a mai zis cineva asta … dar de ce statul acasa anul asta nu e o optiune, chiar e un sacrificiu asa de mare? Adica serios acum, prefer sa stau acasa decat sa le umplu buzunarele tuturor „bisnitzmenilor” din turism
Eu cred ca te inseli. Am speranta ca vom putea pleca din tara in vacanta.
Acum am speranta. Nu vrei sa stii cat de panicata am fost in februarie-martie, mai ales ca m-a pus naiba sa vad din nou filmul Contagion care mi s-a parut si cand a aparut, si anul asta, super-ultra-mega realist.
Aveam bilete early booking, zbor cu avionul in Turcia, hotel cu all-inclusive, in 26 iunie trebuia sa plecam. Dupa jdezeci de telefoane si emailuri, am reusit sa anulez biletele cu o penalizare de 100 eur si mi s-a dat un voucher valabil pana anul viitor in decembrie. Mai aveam varianta sa astept sa ma reprogrameze agentia fara costuri suplimentare, undeva prin septembrie probabil, dar eram absolut convinsa ca nu vom pleca niciunde anul asta. Si in niciun caz cu avion, in niciun caz hotel.
Eii, acum ce crezi? Ma uit dupa cazari in Grecia. :)) As vrea sa plecam prin august.
M-am uitat comparativ si pe litoralul nostru. Niste preturi de dau in balbaiala!! Pentru conditii similare de cazare-apartament aproape de plaja, aer conditionat, bucatarie, preturile sunt aproape duble. Am gasit in Sarti-Grecia la 500 eur cazare pt 7 nopti/camera, in Romania e aproape 1000 eur (!!!). Si daca conditiile de cazare sunt similare, nu incape comparatie la curatenia de pe plaje, la oameni, la nimic, Grecia fiind net superioara.
Baaii nici eu nu credeam pana am incercat ceva vacantza la ski sa eau …
Mi a sarit telefonul din mână din ianuarie in aprilie preturili e duble fatza de anii trecuti fmm imi pare rau ca nu pot pune aici bill urile trecute si oferta de amuia a lu nea buching dot com …
Cum faching dracu men !?
https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/amp/world-europe-52742406
https://greekcitytimes.com/2020/05/21/greece-announces-restart-tourism-plan/?amp
Luați mă si în română, dătători de mânuțe roșii. E greu cu engleza?
https://m.hotnews.ro/stire/24019976
Eu as miza pentru strainatate…de acum incolo depinde doar de noi…si in tara si in afara , tot trebuie distantare scoala si am mai mare incredere in straini im ceea ce priveste organizarea in privinta distantarii…iar daca se poate ajunge cu masina in tara respectiva si mai bine….
Fii-mea visează la mare de prin ianuarie. Și mă întreabă și mă tot întreabă când vine vara. La bulgari nu putem să mergem pentru că nu avem mașină, iar în alte țări (Grecia, Italia, Turcia) nu ne permitem. Mergem cu trenul (plus două microbuze) în Vamă unde ne cazăm pe loc. Nu ne luăm niciodată bilete înainte pentru că apar multe variabile la doi copii mici. Vara trecută au avut amândoi varicelă. De fiecare dată am găsit cazare ok, anul trecut cu 170 de lei pe noapte (era să scriu un milion șapte sute că eu și acum folosesc ambele denominații 😛). Până acum nu ne-am întors niciodată cu enterocolite de la mare, dar am cunoștințe care bifează in fiecare an. Ai mei sunt pe modul pizza cat stăm acolo, în rest lactate și fructe (nu combinate, evident). Și înghețată! 🙂 Bărbată-miu a lucrat toată perioada de carantină, deci are zile de concediu. Eu nu lucrez, am mai explicat pe-aici de ce, nu reiau. Nici anul ăsta nu renovăm apartamentul, but I don’t care!
Eu m’am dus vreo 3 ani la rând prin casa de pensii publice cu bilet de tratament pensionari unde se plătește jumătate din pensie
Din ce’am observat pe la stațiuni e jale: În martie nu se dă căldură, hoteluri nemodernizate, mobilier și băi varză, mâncare puțină și proastă, dacă vrei să stai tot sejuru ești luat la ochi (mi s’a pus în mâncare ceva de n’am dormit și m’am gazat 24 ore la hotel ialomița amara) sau dacă nu ești cu turma (laxative în mâncare la hotel hora pentru că am întrebat cum ajung la moschee), șpagă pentru proceduri bune (hotel muncel felix), apă caldă la program
Până acum n’am găsit din păcate unde să stau 16 zile cu 100 € pentru că patronii rromâni sunt foarte lacomi, ca orice rromân de altfel, iar în străinătate tot e prea piperat, chiar și la bulgari
Cel mai bine pentru toată lumea e să stai tu în plc acasă („c” = a calului).
Cei care vor mentine preturile la cazare ca sa ia ochii, le vor tripla pe cele la MD in camera si la ciorba de burta/ ceafa si cartofi prajiti 😉
Dar daca ne ducem noi in concediu in vizita pe la toate bunicile/ matusile de la tara, le dam si o mana de ajutor, mancam bio si dam cu tifla hotelierilor anul asta?
Concediu placut!!
Avem rezervare în Thassos, Grecia la începutul lunii august. Încă nu știm dacă riscăm să plecăm. Gemenii au 1 an în iunie și sincer mi-e cam frică. In iulie trebuie sa confirmăm rezervarea. Până atunci visăm la plajă si la mare, ca poate reușim sa ajungem.
Sunt nebună să mă risc cu 2 copii mici să plec din țară in condițiile actuale?
Voi cum ați proceda în locul meu?
@Dyamisi, pleacă! Crede-mă, la un an și două luni cât o să aibă gemenii în august o să fie mult mai bine decât la anu’ când o să fugă ca potârnichile. De la doi ani încolo trebuie să ai condiție fizică, nu glumă, ca să pleci cu doi copii undeva. Eu mă mențin la 40-42 de kg (și nu că vreau) de când i-am născut. Iar covid-ul… să sperăm că se adeveresc vorbele șefului și se duce naibii în pustii!
(Cineva să mă oprească și pe mine! 😂)
@Greta, nu am nimic cu a te duce la țară, ba chiar mi se pare foarte mișto ca una care și-a petrecut toate vacanțele din copilărie la bunici și merge de cate ori are ocazia. Noi tocmai ne-am întors de la socri unde am stat 9 săptămâni ca să aibă copiii unde ieși în curte. Nu eu arunc cu dislike-uri, am dat unul singur azi și ăla din greșeală.
O întrebare am.
Acum hotelierii români plâng că au nevoie de sprijin și ajutor din partea românilor.
Anii trecuți când cereau pe o pizza 60 lei și pe un șezlong 30 lei noi aveam parte de înțelegere de la ei?
Comentariu beton!16
Well… exaaaaaact.
O să-ți spună că ei din banii ăia trebuie să trăiască tot anul, de zici că-i obligă cineva cu pistolul la tâmpla stângă să facă asta.
În fiecare an se lăudau cu grad de ocupare 99% dar la fisc dădeau 30-40% si acum vor ajutor din partea statului ?
Ce facem Boss? Te iei de turismul romanesc?! Urat, foarte urat din partea ta plus ca s-ar putea sa ti-o iei si de la mai marii industriei autohtone ( guvernanti, proprietari de agentii de turism, de hoteluri si alte acareturi, consultantii lu’ peste etc ) care si-au dedicat intreaga viata, cariera profesionala si avere pentru imaginea si salvarea turismului din Romania.
Te citez „Că patronul român, din mărețul turism românesc, va umfla prețurile în disperare, pentru că ”fraierii ăia oricum n-au unde să se ducă, așa că ia să-i ard io acum cât se poate”. Uitând, desigur, că mai urmează și alți ani în care mai are de trăit din același business și că dacă-l prostești pe client o dată, a doua oară s-ar putea să nu mai ai ocazia.” Ultima fraza imi place maxim pt ca asa ar fi normal, dar ghici ce, romanul, cu o memorie cat o gaina se va intoarce mereu la „prostit”.
@Marius, când ai zis „guvernanți” mi-am adus aminte de Mandolină care le-a dat peste bot finuț la un moment dat ăstora din HORECA, zicând că nu se justifică redeschiderea timpurie a unui domeniu care are o contribuție „limitată” la PIB. Cred că a fost prima declarație a acestei caricaturi de prim-ministru pe care am aplaudat-o. 🤣🤣
@Ionuț, mandolină e pe lângă cu multe. Nu are treabă deschiderea activității cu contribuția la PIB, chiar dacă e real. Dacă aș fi în locul lui aș anula acele vouchere. Problema e că 30 de ani au lucrat in zona gri, să nu spunem neagră, iar acum tot pe căpătuială peste noapte sunt puși. Nu generalizez pt că știu destule afaceri in turism și sau industria ospitalității care sunt de apreciat.
Eu sunt un mic investitor în turism. Am renovat o căsuța tradițională (în Maramureș) vreo 9 locuri de cazare. Nu am făcut rabat de la lucrari. Nici de la calitate și nici de la tradiție. Vreau sa lucrez totul legal, angajați, taxe nimic la negru. Nu am nicio intenție sa jumulesc clienții, dar pe cuvânt dacă știu cât sa cer pe camera. Toată lumea se plânge de preturi mari. Nu toți suntem la fel. Ne luptam cu turismul la negru etc… Turiștii vor preturi mici, cât mai mici dar preturile mici egal servicii proaste, kitsch etc…. Este imposibil sa nu găsești ceva ok în toată tara…
Comentariu beton!16
@George, n-am nici cea mai vagă idee căt ai putea să ceri pe cameră. Dar e foarte bine că gândești cum gândești și nu ești pus pe jumulit clienții. Asta înseamnă că până la urmă vei ajunge la un raport preț/calitate corect și față de tine și față de clienții tăi.
O variantă ar fi să studiezi prețurile altor unități de cazare din zona ta, luând în considerare ce oferă ele și ce oferi tu și de acolo va fi mai ușor să te orientezi.
Uite, pentru mine un preț acceptabil pentru o noapte într-o cameră dublă cu mic dejun la o pensiune la noi în țară ar fi între 70-100 de lei (depinzând de ce oferă și cum arată). Dacă e mai mult mă gândesc că poate are niște dotări de care n-am nevoie deci nu aș plăti pentru ele, dacă e mai puțin m-aș gândi că poate e ceva în neregulă.
@Rox tu ești puțin cam kitroasă… așa este?
@George ia un hotel de prin zona, vezi cât costă o cameră și poți plasa preturi între 1/3 din prețul respectiv și 1/2 din prețul respectiv cât de cât ca să te incadrezi și în prețul zonei cum zice @Rox mai sus comparativ cu celelalte pensiuni.
La început poți băga un preț promoțional mai mic sau o super oferta 3 la preț de 4, 7 la preț de 8 (ofertele nu se cumulează și se aplică o singură dată), ca să atragi lumea să descopere frumoasa ta unitate de cazare. Și în funcție de clienți poți creste prețul. Dacă e prea mic vin cu grămada, dacă e prea mare nu mai vine niciunul.
@baghera – dacă așa-i zice la voi la „a fi cumpătat” sau poate la „a nu-ți permite ceva”, așa oi fi 🙂 Da’ nu-i bai!
Ideea e că depinde de ceea ce caut. Și dacă caut o cazare basic, fără fițe, fără lux, nu sunt dispusă să dau prea mulți bani pe ea. Până la urmă e o cameră în care dorm, am nevoie să fie curată și să aibă apă caldă, atât.
Poate 70 e cam puțin pentru ce-am enumerat pe acolo, dar 100 chiar nu mi se pare mai ales că am văzut destule unități la prețul ăsta pe site-uri de pensiuni.
Dar uite, vara trecută am dat mai bine de dublu pentru o cazare care a avut în plus și cina, totul gătit pe loc de gazde cu produse din gospodăria lor sau din vecini, produse lactate de vis, cabana la naiba-n praznic de a trebuit să ne ducă și să aducă proprietarul cu mașina de teren că ale noastre nu intrau pe acolo, plus cale liberă prin toată gospodăria lor să le vedem animalele și să ne jucăm cu ele. Pentru „copii de asfalt” ca noi chestia asta a fost priceless.
Sunt multe aspecte de luat în considerare când mă gândesc cât aș fi dispusă să dau, dar strict pt o cazare n-aș cheltui prea mult.
@ Rox……. Dacă ar fi asa simplu…. Produsul meu se încadrează în partea de,, jos,, sa zic asa a zonei premium. În jur nu as avea unde sa ma uit din păcate. Publicul meu țintă au fost și vor fi turiștii educați din tara și străinătate, cel puțin din zona medie, turistul care știe ce cauta când vine la mine. Eu nu am făcut acest proiect sa ma îmbogățesc în 2 ani. M am informat de peste tot, chiar și de pe blogurile voastre, am notat toate nemulțumirile turistului ce le vedeam aici. De asta am respectat și voi respecta specificul zonei. Am refăcut aceasta căsuța de 100 de ani la cerințele de azi. La mine nu o sa vezi inox, termopan, case în culori galben, rosu, albastru acoperite cu tabla… etc cum sunt din păcate 95 la suta din pensiunile din Maramureș . La mine nu o sa poți servi pizza, paste carbonara, etc… La mine nu o sa vezi kitsch și prost gust în amenajare sau comportament…..as dori sa dau un anumit trend în zona…… pentru a valorifica ultimele resurse ce au mai rămas în aceasta minunata zona, zic eu. Înainte am vizitat toate,, pensiunile,, pe o raza de 100 km pătrați, am rămas cu un gust amar. M am pus în pielea turistului…. Totul se face de mântuială. Sunt cinic dar asta este în favoarea mea acum. M ai cam dezorientat cu 35 de lei pe noapte cu micul dejun inclus, sincer îți zic….
@Rox a fi cumpătat și a fi realist sunt două lucruri diferite. Să îți spun o chestie… zilele trecute am fost la un supermarket și am pus în coș următoarele: o sticlă de cola, 2 pâini, 2 pachete de țigări, 2 caserole de mușchiuleț (vreo 10 felii în ambele), o sticlă de apă, 3 punguțe de Joe și ghici care a fost suma pe care am avut-o de plătit la casă? Cam fix suma maximă pe care tu spui că ai da-o pe o cazare pe noapte… 100 de lei. Vrei nu vrei prețurile sunt în creștere, și cei din hoReCa trebuie să fie în trend.
@George, aici de față, a investit niște bani în recondiționarea vilei respective, plătește taxe pentru suma pe care tu i-o plătești, muncește ca să facă curățenie după cel ce a fost înaintea ta, plătește pentru utilitățile de care tu te folosești, repară lucrurile care se strică. Dacă pui astea cap la cap… trăind doar din asta, scuză-mă, dar nu știu cam cât îi rămâne bani în mână.
Și cam cât plătești vs cum te simți după… se reflectă în alegerea pe o vei face atunci când vei decide dacă te vei mai întoarce tot acolo și data viitoare.
Ultima oară când am ales să fiu cumpătat, așa cum spui tu, mai bine îmi băgam un băt… Am nimerit fix într-o cameră din asta unde ai nevoie, doar să fie curată și să aibă apă caldă. Horror, am zis că… nu mai stau în viața mea în așa ceva. Când m-am așezat pe unul dintre scaune, s-a rupt cu mine. Mi-a fost frică să mă așez și pe celalalt. Patul era de pe vremea lui Ștefan cel Mare, din ăla cu arcuri care te înghioldeau la fiecare mișcare. Probabil în viziunea patroanei… ca nou. Televizorul… fită, de ultimă generație… 1980, color ce-i drept. Căldura dată la minim… baba, cumpătată și ea, pe economie… Nu mai zic că a avut pretenția să îi plătesc scaunul, a doua zi când… am plecat suierând de acolo. M-a amenințat chiar și cu miliția… 🤣🤣🤣
Nu stiu cum sa zic, dar eu cand ma uit la turisti, ii impart in trei categorii. De jos in sus, acestia sunt:
1. Turistii de tip ORICUM. Pentru care important este sa se duca undeva, oriunde. Nu conteaza cum ajung, unde dorm, ce mananca. Important este sa fie ACOLO. Locul unde ajung se transforma brusc și pe loc (teologii ar zice ca se transsubstantializeaza) in locul visurilor lor.
2. Turistii tip RAPORT PREȚ-CALITATE. Sunt persoanele care au de regula mai multe planuri alternative, pentru mai multe anotimpuri și chiar pentru mai multi ani. sa ne intelegem, planuri facute la nivelul „Mi-ar plăcea să ma duc (vara, iarna…) în…”. Și care cu doua-trei-patru luni inainte de concediu aleg VARIANTA CEA MAI BUNA A MOMENTULUI, ca pret, luna, sezon climatic, cazari disponibile și preturi la transport, cazare și mancare etc..
3. Turistii tip NU CONTEAZA CAT COSTA, EU VOI AJUNGE… ACOLO. Sunt persoanele care isi stabilesc un loc care nu este mereu doar un loc, ci este mai mult o tinta. Orice loc care nu are MINIM DOUA DINTRE CALITATILE: exotic, scump, exclusivist, luxos nu este luat in calcul. De obicei, persoanele de acest fel fac parte din doua subcategorii: fie sunt persoane care chiar isi permit costurile unei asemenea vacante și și-o acorda ca un mod de auto-gratificare personala, fie sunt persoane care fac eforturi mari (de ex., intarzie plata salariilor angajatilor pana incaseaza urmatoarea factura importanta) ca sa le faca in ciuda dusmanilor care, inevitabil, la intoarcerea din … le vor purta o și mai mare pica.
Dupa aceasta superplicticoasa introducere, povestea mea. Am fost la Costinesti de vreo patru-cinci-sase ori, pana la terminarea facultatii. Prima data eram in liceu, treceam intr-a 12-a, deci a fost beton. Dupa… s-a mai aplatizat impresia. Mai ales ca m-am și insurat. Spre 2000 am inceput cu Grecia și Bulgaria, dar in fiecare an ardeam și cate o saptamana, 10 zile, chiar doua saptamani si la mare, la noi. Pana a devenit din ce in ce mai nasol și mai scump. Culmea este ca pe masura ce se scumpea, in acelasi ritm se nasolea. Aglomeratia crestea, inghesuiala pe plaja crestea, mancarea devenea deja mult mai inspida decat pe Terasa Tineretului, in 1988… In 2004, din cate imi aduc aminte, revenit acasa, am luat decizia că eu la marea noastra nu ma mai duc decat gratis. Și nici in BG, la All… Stim cu totii ca in viata oricarui barbat vine acest moment trist.
Intamplarea face ca in anii urmatori conjunctura a fost de asa maniera incat, implicat in diverse proiecte, pe langa concediile la mare, pe banii mei, de regula in Grecia si rareori si in BG, am ajuns la noi, la mare… gratis. Adica complet gratis: trei mese pe zi, cazare și transport dus-intors de acasa. De prin 2008 și varianta asta s-a nasolit, asa ca in 2010 am decis deja ca nici gratis la Marea Neagra eu nu mai merg. Ceea ce pana acum am respectat. Și la mare am mers in fiecare an. De regula in Grecia. De regula, pentru ca anul trecut am fost, provocati de fiica noastra, in Bulgaria. Cand spun provocati, ma refer la faptul ca demoazela fusese acolo cu un an in urma, vreo doua saptamani, intr-un proiect. Iar cand s-a intors acasa ne-a zis franc, ceva de genul: „A fost ingrozitor. M-am plictisit de moarte. Acolo e locul vostru ideal pentru un concediu de odihna. Mai ales al mamei!”. Cu deplina incredere in evaluarea ei, ne-am luat cazare la un complex construit la Sinemorets (un fel de Vama Veche a lor). Proprietarii, o respectabila (la prima vedere) familie bulgaro-romana, cu copii studenti in UK și CH, dar și ei vorbitori de romana, spre bucuria noastra. Un loc unde am gasit destul confort, liniste și belfereala strict necesare de la +40 de ani. Și in plus, un loc pe sufletul celor in inima carora mai salasluieste concubinajul tineretii dintre un minim de boema și un strop de spirit artistic. Pentru ca oamenii aceia (proprietarii) au facut-o ani la rand pe Mecena pentru, cred, facultatea de arte plastice de la universitatea (sau academia) de arte din Sofia. Iar rezultatele muncii studentilor și profesorilor lor se vad cam peste tot.
Intrebarea mea, poate cam abrupta pentru spiritul patriotic al onor minstrilor nostri și propritarilor de hoteluri și alte stabilimente la mare: de ce ar trebui sa dau un purcoi de bani sa merg pe litoralul romanesc, în loc sa ma duc la vecinii bulgari ori, varianta mea preferata, aproape vecinii nostri thasioti?
@alphas, cei carora le adresezi intrebarea nu sunt sigur ca sunt cititori ai acestui blog si daca astfel de intrebari au ajuns la urechile lor probabil ca au ales sa le ignore
Imi permit sa mai adaug o categorie: Turistul care merge oriunde atat timp cat e cu gasca lui.
Aici se incadreaza si cei care merg ‘din partea firmei’ cu colegii.
Deci nu conteaza cat costa sau unde, important e anturajul.
Pe bune că nu pot înțelege ce poate fi atât de atractiv la insula aia. Am fost o dată și mi-a ajuns. Grecia (dacă despre această țară vorbim) e MULT mai mare.
In 2017 am fost in Spania, prin Valencia, si am ramas destul de indragostit de orasul asta. Am stat trei zile in Valencia, apoi tras o fuga si pana la Malaga, m-am pozat cu maimuta la Gibraltar, am revenit la Valencia, alt hotel, biciclat prin oras doua zile, mers la plaja o zi. Dupa care am revenit acasa si trebuia sa merg si cu fetita la mare, era cam mica sa o iau pe avion in Spania. Si am platit la Olimp mai mult decat la Malaga, adica 300 lei camera in hotel cu mobila comunista, de la 62 euro (270 lei atunci) intr-un hotel intr-un parc natural, cu piscina si jacuzzi, porci iberici liberi prin padure, mancare traditionala ma rog, chestii normale pe acolo.
Si am jurat ca e litoralul romanesc nici gratis nu mai merg. Am jurat ca betivul ala cu ficatul distrus, ca nu mai bea indiferent ce-o fi. Anul trecut am fost trei zile la mare ca au vrut finii neaparat sa vina pe la noi prin tara si totusi sa nu stam in Bucuresti. Dar, repet, daca nu mai apare o astfel de situatie, nu calc pe litoralul romanesc. 2018 si 2019 am fost in Thassos si tot acolo voi merge. Nu ma pot abtine de la cura de creveti saganaki, calamar umplut cu feta, caracatita, vin grecesc si ouzo. Ah, era sa uit, tot ca betivul, mai calc stramb si bag si niste miel sau ied la protap. Daca e belita pana la cotor, atunci stau acasa. Nu pot suporta ideea ca niste jeguri de oameni vor rade de mine ca imi arde buza sa ies din casa, iar ei imi cer sume nesimtite ca sa le calc pragul.
P.S.
Avea de gand sa fac rezervari in Italia anul asta, cand a inceput nebunia planetara. Citisem de Amalfi pe aici si era o varianta. Nu anul asta.
Sper că România să adere la grupul celor 3-Grecia, Bulgaria, Serbia-și să-si deschidă granițele măcar pentru statele din zonă, că eu am o țicneală,in fiecare să mă duc intr-o țară balcanică.
N-are Serbia și nici Macedonia de Nord șosele sau drumuri ca-n vest,dar măcar prețurile sunt mai mult decât decente și nici cozi de mașini ca pe Valea Prahovei nu sunt…Iar in ritmul in care se lucra anul trecut , prevăd că o să aibă gata autostrada care duce la Ohrid mult mai repede decât oricare alta autostradă din Romania. Iar oamenii sunt foarte cumsecade,am avut doar experiențe pozitive în toate țările!
În categoria asta nu intră Croația și Slovenia,care sunt mult,mult peste noi..Ce mă durea cel mai tare când mă duceam la ei era faptul că ambele au fost țări comuniste,la fel de dezvoltate ca și Romania,am plecat cumva de la același nivel ,dar după 30 de ani sunt cu câteva decenii înaintea noastră,la toate capitolele 😕
Deci, dacă Bosnia Herzegovina nu intră în planuri anul ăsta și nici Auschwitz-ul nu-l văd, măcar la prietenii de la Geoagiu tot mă duc sau o stau în curte la țară, că eu pe litoralul românesc n-am mai fost de 15 ani și nici nu intenționez să merg în următorii 15.
Sigur asa va fi. Oricum si pana acum deja au fost umflate preturile. In 2018, am fost la noi la mare o saptamana la allinclusive. In 2019, am vrut sa mergem la acelasi hotel fiindca ne-a placut. Pretul era cu 1700 lei mai mare!? Asa ca am renuntat si am ales altceva, la un pret mai mic si care nu ne-a placut. Anul asta vom vedea ce va fi, deocamdata nu fac planuri, poate vom putea merge in afara tarii.
Boss, preţurile mărite de hotelieri pentru vara asta sunt perfect justificate. Păi matale ştii că ăia de la Kober au scumpit lavabila aia cu ioni de argint cu care văruiesc camerele şi plus că au investit bani serioşi în reîmprospătarea stocului de prosoape cu care au plecat turiştii anu’ trecut acasă ?. Să nu mai zic cât costă repararea televizoarelor cu tub din fiecare cameră, că o lampă PL500.
Hai, mă, că au tv-uri color, am văzut io. 😀
Sefu’, prefer covid grecesc „dacat” covid romanesc!!
Acuma serios, crezi ca are nevoie romanul de o coronacriza ca sa fie nesimtit? Atat preturile cat si serviciile sunt de multa vreme (daca nu de cand lumea) total inacceptabile in Romania.
Ca mitocaniile vor ajunge la cote nemaivazute daca se inchid granitele sunt convins. Eu unul nu mai merg in tara in vacanta de 10 ani.
Mai acum 2-3 ani, mai in gluma mai in serios, imi zice un coleg ca merge la Mamaia in vacanta. La care replica mea a fost: eu n-am bani de Mamaia, asa ca merg in Sicilia ca saracii… Comparand cheltuielile totale gluma mea era de fapt o trista realitate…