Eu sunt genul de individ care nu-și face vacanțele, excursiile, city break-urile sau ce mai există în materie de colindat aiurea, prin agenții de turism. Nici măcar agregatoare de zboruri nu folosesc. Mai mult de-atât, n-am putut nici măcar o singură dată în viața asta să mă bucur de o ofertă din aia șmecheră gen „boss, ce tare sunt, am prins bilete la Berlin cu cinșpe euro dus și întors”.

Mă rog, de prins am prins, dar n-am luat, pentru că prețurile ultra-mega-mici nu sunt în perioadele pe care le vreau eu, ci atunci când vor companiile aeriene, adică în cele mai nasoale perioade pentru vizitat locul respectiv. Or nu mă încântă cu absolut nimic c-am prins un Berlin la cinșpe euro, în decembrie sau ianuarie, când tot ce poți să faci p-acolo e să înjuri frigul și să te adăpostești din berărie în berărie.

Revenind, ziceam că nu prea apelez la serviciile agențiilor de turism dintr-un motiv pe care îl consider cât se poate de întemeiat: nu văd de ce banii mei ar mai trece printr-un terț (agenția), atâta timp cât sunt și eu în stare să găsesc zboruri și cazări la prețuri similare sau chiar mai bune. Unde mai pui că-mi și place să fac asta.

Caut zboruri și cazări cu îndemânarea unui agent de vânzări în tursim. Ah, ba nu, având în vedere că le caut pentru mine, cred că sunt un pic peste orice agent de vânzări. Probabil aș cumpăra printr-o agenție doar dacă n-aș avea alternativă. Și, dacă e să mă iau după cum au arătat ieșirile mele din ultimii zece-cinșpe ani, se pare c-am făcut alegerea corectă.

Iar acum ajungem la ce voiam să vă povestesc de-am făcut introducerea asta lungă. Tot văd pe Facebook oameni care ar fi trebuit să fie plecați pe te miri unde în perioada asta și, pentru că pandemie, acum stau în casă și se plâng că agențiile de turism prin care cumpăraseră se coiesc să le dea banii înapoi.

Așadar, iată încă un motiv pentru care mă felicit că fac totul cu mânuța mea, și că la o adică nu trebuie să-mi pierd timpul și nervii certându-mă cu duduile și cetățenii de prin agenții pentru banii mei. Asta dacă ai cu cine să te cerți, desigur, că există șanse să nu-ți răspundă nimeni.

Ca să nu mai spun c-am citit și o poveste penibilă despre o companie aeriană (am uitat care era, că n-aș fi avut nicio jenă să-i dau numele) care refuza să-și anuleze zborurile înspre și dinspre Italia, deși autoritățile deja le interziseseră. Evident, ca să nu dea banii înapoi sau măcar ca să mai tragă de timp, pe sistemul „noi te-am așteptat, dar tu n-ai venit”.

Pe 4 aprilie ar fi trebuit să plecăm la Palermo. Din păcate, s-a întâmplat nebunia asta și n-a mai fost să fie. Biletele de avion le luasem la Ryanair și vă spun foarte sincer că le pusesem cruce. Numai când mă gândeam câte sute de mii de oameni au de luat banii înapoi, și mi-i imaginam p-ăia de la Ryanair scoțând telefoanele și serverele de email din priză.

Well, exact în ziua în care s-a anunțat închiderea traficului aerian cu Italia, cei de la Ryanair mi-au trimis un email și mi-au dat două opțiuni: să-mi returneze banii în maximum 7 zile sau să-mi dea un voucher pe care să-l folosesc când vreau io. Evident, am optat pentru prima vairantă. Și ce credeți, în cinci zile aveam banii înapoi în cont fain frumos și elegant. Chestie care m-a făcut să-mi crească până la cer respectul pentru băieții ăștia de la Ryanair. Repet, în mintea mea le pusesem deja cruce banilor.

Iar cum cazarea era prin booking, iar eu iau ÎNTOTDEAUNA cu posibilitate de anulare, a fost floare la ureche să-mi recuperez și banii ăia. Mno, uite de-aia uneori e bine să nu te zgârcești la câțiva euro, diferența dintre „cu posibilitate de anulare” și fără, măcar stai liniștit că, dacă e ceva, îți iei banii înapoi.

Acestea fiind zise, sfatul meu pentru voi e unul singur. Da, o fi mișto și comod să cumperi pachetul gata făcut de o agenție, că nu mai stai să pierzi timp cu căutat zboruri sau hoteluri, dar după capul meu e mult mai bine să fii la mâna ta. Nimeni, niciodată, n-o să stea sa caute cazările cum ai face-o tu, iar la zboruri, să mă scuzați, dar niciodată n-am văzut la vreo agenție preț mai bun ca ăla pe care l-am găsit eu direct la companiile aeriene. În plus, dacă e să se ajungăbla situații din astea nasoale măcar te cerți direct cu ăia la care ajung banii tăi, nu prin intermediar.

De altfel, am așa o bănuială că mulți dintre voi ar fi trebuit să plece pe câte undeva în perioada asta, că venea și vacanța de Paști, venea și 1 Mai, lumea începea să umble. Cum stă treaba, v-ați recuperat banii? Că de plecat e limpede că nu mai plecăm nicăieri ceva vreme.