Pe grupul de whtsapp de la școală, regina fashion-ului tot primește mesaje de la doamna învățătoare, cu tot felul de teme sau fișe pe care ar trebui să le facă fetele în perioada asta.
De fiecare dată când vine să-mi spună c-a mai trimis învățătoarea câte ceva de făcut la română sau că le-a mai dat niște exerciții la matematică, nu-mi trece prin minte decât un singur lucru: zi-i, te rog, cât poți tu de elegant, să și le bage-n locul unde n-o bate soarele.
Să nu mă înțelegeți greșit, n-am nimic cu femeia, dar zilele astea îmi este perfect paralel (că tot îmi permite limba română să folosesc această analogie matematică) dacă nu știu fetele care e deîmpărțitul și care e împărțitorul, când se folosește cratima sau c-au uitat tabla înmulțirii cu 7.
Nu, serios, eu deja știu toate astea, ba chiar poți să-ți spun teorema lui Pitagora sau când au domnit Ștefan cel Mare și Constantin Brâncoveanu, dar să vezi ce, astăzi, acum, în acest context halucinant și haotic, niciuna nu-mi folosește la nimic, tot izolat în casă stau și tot nu știu când se va termina mizeria asta de pandemie.
Ce voiam să vă spun, doamna învățătoare, cu tot respectul, înțeleg că vreți sa vă faceți datoria, înțeleg și că vreți să aibă copiii activitate școlară în perioada asta, dar pentru că nu trăim vremuri normale și pentru că nimeni nu știe ce ne așteaptă mâine, prefer să la văd făcând chestii care să le aducă bucurie în ochi, iar temele la mate și la română sau blestematele alea de fișe se pare că nu sunt printre ele.
Copiii au nevoie de ajutor, de multă înțelegere și iubire, în perioada asta, au nevoie să simtă adulții lângă ei, nu de teme aruncate aiurea pe email.
Am prieteni care-mi povestesc despre învățătoare care folosesc Zoom de două ori pe zi, pentru a le insufla copiilor o oareșce urmă de umanitate și ordine și pentru a-i ține aproape în nebunia asta, dar la noi îți aruncă temele și aia a fost, lasă că se descurcă ei sau îi ajută părinții. Well…
Așa că, prefer să le văd făcând puzzle, prefer să le văd citind aventurile pisicii asasine, prefer să ne uităm la o comedie la care sa râdem toți ca chiorii, sau, de ce nu, prefer să le văd jucându-se pe tabletă. Iar la română, matematică și ce mai au prin programă, să facă doar când și dacă-și doresc ele. Dacă nu, nu.
Vă promit eu, doamna învățătoare, că dacă ieșim cu bine din toată nebunia asta, o să stau să fac temele cu ele în fiecare zi, până învață nenorocita aia de tablă a înmulțirii și până o să viseze unde se pun cratimele. Dar până atunci, dacă nu vor, aș prefera să nu le forțez să facă nicio temă, chiar și cu riscul să repete anul. Măcar să aibă ce să repete și să-mi spun eu cu ciudă la toamnă „vezi, bă, ce bine era dacă le lăsai să facă exercițiile alea”.
Mno, cam asta am avut de spus și se pare că nu sunt singurul care gândește așa. Acum mă duc să le trezesc și să le pun Lion King.
Iar voi, nu vă grăbiți să dați cu parul, e strict părerea mea vizavi de copii, școală și teme, în vremea pandemiei. Ce să fac, dacă nici mie nu mi-a plăcut școala.
P.S. Bonus, dacă nu l-ați văzut, o să vă amuzați la videoul ăsta chiar dacă nu sunteți părinți.
Bună dimineața, total de acord, motiv pentru care nu-mi stresez copilul. Mai lucrăm din când în când, dar, exact cum spui, după ce că ne chinuim să facem față situației generale, nu vreau să ne mai chinuim și cu teme și fișe. Nu e vacanță, dar nici perioadă normală de școală nu e. Când ne frământăm cu întrebări despre când și cum se termină pandemia și dacă vom fi bine atunci, chiar nu mă interesează metoda figurativă. Și vorbesc din perspectiva nu numai a unei mame, ci și a unui cadru didactic. E bine să învețe cei din anii terminali, dar în ritmul lor propriu. In rest, sănătate și să auzim de bine, că avem mare nevoie!
Comentariu beton!50
Când îmi trece fugitiv prin cap că dacă îmbolnăvim s-ar putea s-o cam mierlim, temele alea sunt ceva de care mă interesează extrem de puțin.
Cam așa lucrează copiii mei. Este o metodă de reactualizare a noțiunilor învățate și de evaluare. Se numește lapbook,copii sunt încântați,creativitatea lor este nelimitată. Aș pune poze dar..
Cunosc vreo 3 cadre didactice si, in baza celor povestite in ultimii ani, cred cu tarie ca vina/insistentele nu sunt ale invatatoarei, ci vin pe firul idioteniei, de la minister/inspectorat/director de scoala… nu stiu cati profesori cunosti personal, dar te apuca plansul cand povestesc ce se intampla. A nu se intelege gresit, adica exista si profesori/invatatori foarte prosti, fara niciun ajutor din afara, dar nu cred ca-s majoritari.
Comentariu beton!36
Da, da, știu ce zici. Dar eu interacționez direct cu învățătoarea, deci de la ea am pretenții.
Nu cred ca ai inteles unde bat, si ei la randul lor is verificati daca au trimis rahaturile alea, adica VERIFICATI, asta voiam sa subliniez. Plus ca, doamna isi face traba, voi sunteti acasa. Puteti alege sa nu dati curs invitatiilor la stiintificare (inventat acum).
Comentariu beton!36
Ba da, ba da, am înțeles că trebuie să „raporteze”.
@Dr. Acula: Aveți dreptate multă. Între noi se spune că unii directori au condiționat plata salariilor de dovada realizării online a lecțiilor. Sindicatele au trimis deja adrese pe tema asta la minister, care a zis că…. analizează situația.
Comentariu beton!17
@Dr. Acula, dar nu-i vorba de nicio vina/insistenta.
Oamenii astia, cadrele didactice, lucreaza de acasa, wfh, da?
Voi, cei care lucrati de-acasa va faceti treaba, va plateste angajatorul daca nu livrati la timp, daca nu terminati proiectul/aricolul/campania? Asa si ei.
Copiilor n-o sa le placa niciodata la scoala, dar poate un program zilnic de teme le va da senzatia de putin normal in tot haosul asta.
Sunt cadre didactice care nu doar furnizeaza teme pe net, intra in legatura video cu copiii la ora fixa, interactioneaza mai mult cu elevii.
o sa trecem si de asta!
Nu-s cadru didactic, nici in familie nu am si nici copii de scoala nu mai am. Sunt o baba comunista! 😆
Comentariu beton!69
@moatza – da, perfect adevarat, dar cum se poate cuantifica rezultatul eforturilor acestor profesori? Scoala romaneasca va iesi din cacat in perioada asta de carantina? Spre deosebire de un business, unde cifrele vorbesc, in cazul scolii se pot face mult mai multe „artificii” – bugetul suporta plata salariilor (profesorii nu „produc” nimic, in sens tehnic/tehnologic), examenele/programa/ce vrei tu se pot ajusta foarte simplu la situatia actuala: in intervalul de suspendare a cursurilor s-a pierdut materia de la lectia – la lectia -> materia aia nu mai intra in evaluari. Plus ca, statul acasa al elevilor nu are impactul economic al, sa zicem, trimiterii in somaj tehnic a muncitorilor dintr-o fabrica. Adica ne facem noi scenarii apocaliptice pe niste subiecte care pot fi tratate la „si altele”, dar tre sa-si pazesca inspectorii si cei din minister scaunele…
Repet, si cu asta inchei, nu zic sa nu se procedeze intr-o maniera de bun simt, dar sa nu ne punem tarana in cap ca daca profesorii trimit teme pe net/whatsapp, elevii sunt ca si la scoala, iar rezultatele vor fi aceleasi (adica proaste oricum, vezi cifrele de dinainte de pandemia asta).
@Dr. Acula, până când nu intră materia aia în evaluări? până dă copilu’ BAC-ul, deși acum e în cls. a v-a?! să mă explic:
copiii sunt casă de câteva săptămâni deja. în cel mai optimist scenariu mai stau acasă tot martie și aprilie. asta înseamnă vreo 2 luni.
zici să scoatem materia din astea 2 luni. când și cum recuperează acele informații?! programele sunt atât de aglomerate că profesorul nu va putea să recupereze 2 luni nepredate în anul următor. pe ici pe colo materia este interconectată. ajunge copilul să dea capacitatea/BAC-ul și nu știe simplificarea la fracții, cel mai mic multiplu comun, unghiul ascuțit, descompunerea în factori primi sau cratima pe care o pomenea Mihai….
să-ți zic o fază. când eram în clasa a vii-a m-am internat în spital pe data de 9 mai, operație, circotecă, externat pe 15 iunie, stat 6 luni la pat, recuperare, am amânat 1 an medical. în primăvara ”anului școlar” pe care l-am stat acasă, taică-meu, prof de mate m-a luat pe sus la orele de clasa a vii-a ca să-mi poată preda materia pe cele cca 3 săptămâni (scot săptămâna cu tezele, ultima săptămână de școală când nu se mai predă). teoretic, putea s-o facă și acasă, dar a fost mai simplu pt toți să mă duc la școală, cu viitorii mei colegi din anul următor.
din nefericire nimeni nu și-a dat seama că ar fi trebuit făcută treaba asta și pt orele de română.
la examenul de admitere la liceu (am fost pen-ultima sau ante-pen-ultima generație care a dat admitere la liceu) am scăpat la mustață fără nimic din bucățica aia de materie. cumva nici măcar atunci n-am realizat că eu nu știu niște chestii.
am realizat că eu pierdusem niște chestii abia în clasa a xii-a când am făcut ceva pregătire pt admitere la facultate și eu auzeam prima oară ever în viață de nu mai știu ce tip de complement și încă nu mai știu ce. am reluat atunci bucățica aia de materie.
la asta mă refer. de la câte examene scoți bucățile alea de materie și pt câte generații?
@Ady – „de la câte examene scoți bucățile alea de materie și pt câte generații?” – de la toate si pentru totdeauna. In afara de clasa a XII-a, la ce ti-a folosit ca stiai de tipul ala de complement? Exact!
Pe principiul „la ce mi-a folosit cutare” scoatem toată materia începând cu gimnaziul.
Nu mi-a folosit mie personal. Dar nu știu nimic despre toți ceilalți.
Mi-ar fi putut folosi pt un examen la o facultate care mi-ar fi adus mai multe șanse de a avea un job mai bun.
Zic și eu!
Sunt doar parțial de acord cu tine. Sunt cazuri în care se dau multe teme… Mulți sunt debusolați de faptul că înainte copiii făceau temele la after. Eu care știu câte aveau înainte zic doar că acum e mai lejer. La ale mele asta e o mica fărâmă de normalitate in lumea asta atât de anormală și au speranța că se vor întoarce la școală. Eu una prefer să facă teme decât să stea non stop pe jocuri/ filme. Mai ales că înainte stăteau 4 ore /zi la școală și mai lucrau acasă încă minim 3 – acum in 2-3 ore termină totul
Comentariu beton!46
Și? Care e problema că termină tot în 2 ore? Tu realizezi că anul ăsta școlar e posibil să nu mai existe, da? Vezi imaginile din italia? Crezi că alora le mai arde de teme la italiană și matematică? Serios, când îmi trece prin cap că s-ar putea s-o mierlim toți, mi se rupe de teme.
Mihai, #Gabriela are dreptate in ceea ce spune.
Esti cam panicat, stai chill… Hai frate, viata merge inainte! Copii trebuie sa-si antreneze mintea continuu si, pana la urma, ce vrei sa faca? Sa stea toata ziua cu ochii in tv sau in telefon? Eu cred ca asa ii condamni la lobotomie … Iar chestia cu mierlitul las-o pe seama celor care ignora mesajele autoritatilor si regulile in situatii de urgenta. Parerea mea!
Capul sus, esti tanar! 🙂
Comentariu beton!48
@Danonino, pentru că, desigur, singurele activități pe care le pot avea copiii sunt telefonul și televizorul. Ale noastre nu au telefoane, le place să citească și să facă puzzle, de exemplu. Și încă ceva, chiar dacă ar sta doar la tv în perioada asta, tot nu cred că se lobotomizează.
Șerif, acu cat o au pe „doamna” e bine. Sa vezi ce mișto e in clasa a cincea, că profii nu vorbesc între ei și se trezesc toți în aceeași zi să-i bombardeze cu de toate. Fie-mea mai are puțin și face depresie. Oricum, pentru copii e greu să înțeleagă că nu e vacanta. Plm, nu mă duc la școală, e vacanță!
Comentariu beton!31
O, da, nici nu vreau să mă gândesc.
Păi de-aia am și spus că sunt stresată într-un fel,copila mea de a 5a știe că e vacanță forțată de situație, dar stai mama să facem teme,de pe telefonul meu,că al ei e doar de joacă, fără cartelă..
Să mă plătească toți profesorii, să ne dea încă o alocație în criza asta în care facem teme în locul profesorilor de la școala.
Am copil de clasa a 8 a. Curg temele. În seara asta am aflat că au de citit despre circumstanțiala de cauză care nu li s-a predat la școală. Să citească cu atenție fișa trimisă și să urmărească linkul dat.
E si o stare data dracului dupa atata izolare …
Stai să vezi peste încă două săptămâni.
Eu înțeleg ce vrei să zici, dar privește un pic din punctul de vedere al învățătoarei. Ea are un job și niște obligații și este verificată dacă și le-a îndeplinit. Dacă nu le-a îndeplinit este sancționată.
Nu poate lua decizii după capul ei. Până când ministerul nu hotărăște:
1. Starea de urgență se termină curând, avem timp să terminăm materia prima sistarea următoarelor mini-vacanțe și prelungind un pic anul școlar sau
2. Suspendăm/înghețăm/anulăm (care o fi termenul corect) anul școlar și-l luăm la toamnă de la capăt sau
3 orice altă soluție care ar permite s-o lase baltă acum cu temele și activitățile…
învățătoarea este obligată să-și facă treaba, altfel și-o ia în bot.
Dacă vrei să discuți cu cineva, discută cu cine are putere de decizie- inspectoratul, ministerul, etc.
Știu că tu interacționezi cu învățătoarea, dar ea e ultima verigă din lanț.
Comentariu beton!32
Evident, știu toate astea, dar am preferat să mă adresez învățătoarei.
Exact! Nu profesorii sunt vinovați pentru ideea asta ci ministerul! Dacă vreți să faceți ceva, bombardați – i pe cei din minister și din inspectorate cu telefoane și mailuri până renunță la inepția asta! Altfel, în curând, copiii or să vrea să fugă din casă de atâtea teme!
De ce ai preferat asta dacă ea nu are putere de decizie?
De ce o pui între ciocanul ministerului și nicovala ta?
Crezi că nu-i ajung restul stresurilor: ne dau sau nu salariile, ne dau salariile dacă îngheață anul, cu ce hrănesc copiii, plătesc ratele/utilitățile dacă nu ne dau salariile dacă înghețată anul, cum fac eu lecții on-line că n-am făcut în viața mea, oare mama e bine acolo la x sute de km depărtare, etc?!
Acu’ pe bune, ce ai cu învățătoarea de vreme ce ea e aproximativ în aceeași oală cu copiii la capitolul ăsta?!
Comentariu beton!64
Ady, eu stiu oameni care au fost trimisi acasa si nu-si mai bat atata capul daca iau sau nu salariul, pentru ca stiu sigur ca nu-l iau. Adica mi se pare de porc victimizarea asta a celor din invatamant, sunt oameni genul celor care munceau in baruri, restaurante, afaceri care pur si simplu au pus lacatul si gata. In ziua de astazi cel mai ok e sa o bananai la stat, serviciu sigur, leafa ok, in majoritatea cazurilor o ardem pe sistem sa treaca ziua si ne vaitam ce greu este. Ii plangi pe profesori ca se gandesc la mama lor care e departe, ca poate n-au bani, ca…Eu iti spun sigur ca exista oameni care chiar au ramas fara sursa de venit si-s mult mai in rahat decat ei.Si care chiar nu au ce pune pe masa copiilor , care habar n-au din ce o sa-si plateasca chiria, utilitatile. Si nu, nu-s in situatia aia, daca te gandesti ca de aia sunt revoltat, dar vad ca atat se rahatesc unele categorii profesionale ca-s ei miezul din dodoasca si-s asa de afectati de parca ceilalti sunt scursurile societatii si merita tot ce-i mai rau.
Se dezbate încă. Ce zici?29
@Marius M.
1. îmi pare foarte rău pt oamenii ăia.
2. ceea ce faci tu aici e: ”fac voluntariat la un azil de bătrâni/dar de ce nu la un cămin de copii, copiii au mai multă nevoie de tine”, ”mă preocupă soarta animalelor abandonate/un copil n-ai adopta, egoisto”.
3. în cazul oamenilor despre care vorbești nimeni nu-i acuză că de ce nu mai servesc la mese, de ce s-au închis cârciumile și pensiunile, de ce aia și ailaltă. nu sunt acuzați pt niște decizii pe care nu le-au luat ei.
4. sunt bugetar. instanțele încă funcționează pt că sunt tipuri de dosare care trebuie judecate indiferent ce se întâmplă. deci mă duc la serviciu. dar îmi tremură inima în mine, și mie și colegilor, că dacă ne trimit acasă ne trimit pe 75% din salariu de bază (fără sporuri, fără nimic). acum niște ani a venit Boc care a tăiat salariile bugetarilor. nimeni nu poate garanta că nu se poate întâmpla la fel.
n-a mai fost niciodată din ce-mi amintesc eu să înghețe anul școlar. așa că nimeni nu știe dacă oamenii ăștia vor fi plătiți pe timpul ”înghețului”.
azi, după primele 2 ore care au fost nițel mai umane am muncit de-a ieșit untul din mine, cu 3 ore suplimentare, ca să nu mor mâine.
ca idee, azi inima mea a sărit vreo 2 bătăi, ”lingeam” un dosar când am realizat că domiciliul reclamantei e într-o zonă roșie din străinătate. efectiv mi-a înghețat creierul câteva secunde până am căutat adresa expeditorului de pe plic. m-am calmat când am văzut avocat din România.
da, știu, o să zici de medici, de casieri de la supermarket, de toți ăia care iau contact cu sute de oameni zilnic. iartă-mă că mă preocupă un pic mai mult soarta mea.
@Ady,
Tremură inima în tine că dacă te trimite acasă te trimite pe 75% din salariu de bază (fără sporuri, fără nimic)?! Păi dacă ASTA te preocupă pe tine înseamnă că habar n-ai ce înseamnă somaj. Nu tehnic (adică d-ăsta elegant) ci ăla adevarat care îți dă vreo 500-600 lei/lună, și asta numai maxim 1 an. Apoi e zero!
În situația asta sunt majoritatea lucrătorilor care ieri aveau un job sigur și azi nu-l mai au. Atât în Ro, cât și în restul Europei.
Așa că, raportat la restul populației, te poți considera privilegiată, nicidecum o victimă.
@Laura, aproape tot anul trecut am fost în șomajul despre care vorbești. Așa că știu.
Tremură inima-n mine că am terminat economiile anul trecut și în 4 luni n-am avut timp să le refac nici pt 2 săptămâni. Ba chiar mi-au dat părinții să supraviețuiesc pt că salariul de debutat e mic.
Pe lângă rată și cheltuielile apartamentului propriu (căldura la RADET o plătesc și că stau, și că nu stau acolo), am chiria (din care mi se decontează 60%) și cheltuielile unde efectiv locuiesc.
Se suspendă activitatea, unde stau?! Proprietarii n-or să se supere dacă incetez contractul, dar pe cine găsesc să mă mute (când am venit am făcut 2 drumuri cu mașina plină ochi), vor fi sau nu restricții de circulație?!
Dar nu despre asta e vorba.
Este vorba despre faptul că cei pe care i-a adus Marius M în discuție sunt căinați (pe bună dreptate), iar învățătoarei i se impută niște lucruri asupra cărora n-are nicio putere de decizie și e în același shit ca și copiii.
Chestia asta cu temele pare sa fie marota tuturor!
Mai tineti minte, cand erati la scoala, cate teme/ lecturi suplimentare aveati pe vacante?
Bine…mie mi se cam rupea in paispe de temele alea. Cat despre citit, citeam ca disperata orice imi pica in mana, minus lecturile alea „obligatorii” care erau cele mai cretine care se puteau gasi.
Atunci mi-am promis eu ca nu le voi da, NICIODATA, teme de vacanta elevilor mei. Si am reusit sa ma tin de promisiune.
Erau socati bietii copii cand le spuneam ca „nu, fara tema la franceza, ca e Craciun/ Paste/ Vacanta Mare si trebuie sa va jucati, nu sa trageti in jugul temelor”.
– Cum, doamna, ca noi avem teme de vacanta si la Religie, la Educatie Tehnologica si la Muzica! Iar prima nota de dupa vacanta e nota pentru tema DE vacanta!
– Vai, copii! Trebuie sa vorbesc eu cu d-l X, ca, se pare ca la Educatie Fizica nu aveti nicio tema!
Comentariu beton!33
Mulțumesc mult de tot că spui și despre asta ceva. Nu mai pot. Fiică-mea e mai stresată acum față de cum era când mergea la școală. Profii ei, ca mulți alții în țara asta, au luat de bune RECOMANDĂRILE de a ține legătura online cu elevii. Și au făcut tot felul de conexiuni pe internet pentru LECȚII și TEME. DA, TEME CU TERMEN DE PREDARE. Dacă nu s-a putut conecta parcă a intrat în fibrilații. Era cu telefonul în mână, agitată că nu-i preia tema. A rezolvat în final. A trecut la altele: română, mate, chimie, engleză, istorie, proiect la desen despre nu știu ce. Aude cineva din minister????? Profii nu știu că elevii noștri sunt obișnuiți cu predarea față către față?
Da, e nevoie să îi ții conectați de școală. Dar aș vrea să știu dacă părinții acestor copii ar munci ceva de acasă DACĂ S-AR SUSPENDA ACTIVITATEA DE LA EI DE LA JOB CA ȘI CEA DE LA ȘCOALĂ?
Mulțumesc că îmi dai posibilitatea să îmi vărs oful.
Se dezbate încă. Ce zici?16
Când profa de română i-a anunţat pe elevii clase nepoatei mele mari, Daria, clasa a 7-a, că a creat un grup pe whatsup pentru a recupera ce nu s-a înţeles din materie şi a înainta in studiu, acţiunea a fost primită cu aplauze de aproape toţi copiii. Nu e obligatoriu să participe dar copiii îşi iubesc profesoara şi o oră pe zi chiar lucrează. Metoda a fost preluată şi de profa de mate. Sunt doua profesoare cu metodă ce place copiilor. Poate sunt excepţii, nu neg dar e bine că sunt şi profesori care şi-au apropiat elevii în aşa fel încât aceştia să simtă lipsa acestor ore. De ceilalţi profesori, de celelalte materii, Daria nici nu aminteşte, în afară de proful de pian şi de profa de vioară. Asta e dovada de respect.
Cea mică, clasa a 3-a, a primit şi ea vestea că învăţătoarea pe care o iubeşte mult le-a trimis pe grup teme pentru acasă cu îndrumările de rigoare. Nu se entuziasmează dar nici nu se alarmează, o dată la 2 zile o cheamă pe soţie să o ajute să rezolve ce a primit, din proprie iniţiativă şi nu ca pe o corvoadă. Face când se satură de filme şi joacă.
Deci, se distrează amândouă iar lecţiile astea fac parte, la ele cel puţin, din capitolul distracţiilor. Efortul este exclus!
Marea problemă este alta. Colegii din clasele respective sunt foarte ataşaţi unii de alţii. Ce se va întâmpla când se vor relua cursurile, poate chiar peste un an şi vor vedea că vor fi câteva scaune goale? Cum să le explicăm fenomenul fără să le scădem încrederea în noi? Pentru că cei care vor lipsi pentru totdeauna, vor lipsi în primul rând din cauza părinţilor şi a celor care trebuie să-i ocrotească!
esti prea pesimist, nu s-a intamplat nici in China nici in Italia, copiii din fericire sunt la adapost de pericol. Dar e posibil ca unii sa se mute, sa renunte la scoli private, sa isi piarda bunici
@Gabriel, depresia nu-i buna!
copiii se vor intalni toti dupa ce trece nebunia, in plus, acum sunt mereu in legatura unii cu altii.
sa-si faca temele linistiti!
@Gabriel, uite aici un link care te poate ajuta, man. chill
https://www.paginadepsihologie.ro/cum-facem-pace-cu-anxietatea-in-criza-mondiala-din-prezent/
Bună ziua tuturor!înainte de orice,stimate domn M.V.,m-ați uns pe inimă….dă naiba în ea de școala copiilor,eu nu știu decât că, copiii,după două săptămâni de izolare în casă, au luat-o razna cu tv,internet, jucării și jocuri. Până și cel cu autism, care e izolat el de fel,din cauza bolii,și tot s-a plictisit și a obosit făcând doar drum între casă și curte.Cealalta de clasa a 5a ,de o săptămână lucrează de pe whatsapp al meu,eu dictez ca la școală fiecare mesaj in parte,o materie pe un mesaj ,dar am ajuns ca jumătate de zi ,cam 6 ore practic în loc să ne jucăm, odihnim,tv sau orice treabă gospodărească, să o stăm numai în mesaje și teme,fiindcă în fiecare zi ni se amintește că n-o sa pună note de trecut clasa sau n-o să le încheie situația școlară. Deci,în plină pandemie,am înnebunit pe zi ce trece din probleme care altădată nu existau,fiindcă fata scria singură fără ajutor în timpul școlii.
@ Monica, ei bine, nimeni nu va încheia situația școlară pe baza evaluărior din sursa WhatsApp/facbook/alte platforme, nu e legal. Singurul scop este sau ar trebui să fie parcurgerea materiei.
@Sandra Maria: fii-miu este a V-a. Proful de mate le-a spus clar că după ce se vor reîntoarce la școală vor fi notați in funcție de cum și-au rezolvat temele postate pe WhatsApp și pe platforma online pe care școala le-a pus-o la dispoziție. Păstrez print screen-ul 😬
@Laura, pastrează print screen-ul, ideea este ca pot primi o notă eventual pentru activitatea aceasta, dar situația șolară nu poate fi încheiată cu acea notă.
Cam din acest motiv spuneam de învățământul la distanță, acolo ar trebui să fie reglementat sistemul de evaluare regulat după ce a fost parcursă o etapă de învățare, conținuturile fiind parcurse acasă după ce au fost primite in format electronic dar și scris unde e posibil. Acum e vorba de un mix, copiii până acum au obținut deja un minim de 2 note, ar trebui reglementat modul de evaluare pentru această perioadă.
Copilul poate fi cel mult notat pentru activitatea desfășurată acum și așa cum spune profesorul. Media finală nu poate depinde doar de notarea din această perioadă.
si eu stau cu fata asa ca am experienta. Nu e rau ca se mai dau teme , asa cat sa nu uite, dar asta inseamna cateva probleme la mate si cateva la romana, la modul fara stres si relaxat ( am constatat caa mea e cam praf la mate). Dar nu ne putem transforma toti in invatatori sau profesori, cata vreme facem probleme pe care le-a mai facut este in regula, dar sa ma pui pe mine, de exemplu, sa explic notiuni matematice noi unui copil de clasa 3 este aberant in conditiile in care eu, si 99% din parinti, nu stim de fapt sa explicam pe nivelul acelui copil. Poate ca eram bun la matematica, dar stiu sa explic pe intelesul meu nu al fetei. Asa ca mai fac cu ea probleme cat sa nu devina salbatica de tot, in rest incerc sa gasesc metode creative de petrecere a timpului. Inca se mai poate merge in drumetii si iesi din casa ( in familie, atat) dar ma gandesc ca va veni momentul , sper ca repede, in care va fi blocata circulatia si atunci chiar ramanem 100 % in casa. Chiar daca va fi greu de gestionat statul in casa, sanatatea copilului este mai importanta. zic si eu. anul scolar se poate si repeta, nu e o tragedie.
Și eu credeam și as fi crezut ca lucrurile trebuie privite cum zici tu. Dar am intrebat și eu un om priceput (scoala multa facuta pe bune + experienta de vreo 20 de ani)…
Hai sa ne imaginam urmatorul scenariu: suntem, peste sase luni de stat in casa, la sfarsitul epidemiei. Și incercam sa ne reluam vietile anterioare. Incepem, deci, sa ne reluam activitatile anterioare. Cat se va putea. Pentru aceia dintre noi care avem copii minori, asta inseamna inclusiv cea scolara. Daca elevii și, mai ales, profesorii (adultii se stie ca sunt mai rigizi și se adapteaza mai greu) se rup de tot de viata anterioara, revenirea va fi grea și turbulenta. Și atunci? O parte a solutiei este ca acum sa se dea sarcini și activități de învățare relevante dar nu mari consumatoare de energie și timp, iar activitățile propuse sa fie echilibrate. Nu se incarca timpul elevilor și al familiilor lor, scopul fiind in principal menținerea conectării elevilor la activitatea școlară. In plus, aceste activitati online cu elevii sunt importante și dintr-o altă perspectivă, aceea a normalizării cat de cat a vieții actuale a profesorilor, elevilor și familiilor acestora. Este esențial ca, inclusiv pentru păstrarea echilibrului psihic, și profesorii, și elevii, și familiile acestora să continue să faca cat mai multe din ceea ce făceau de obicei, dar într-o forma adaptată provocărilor actuale, scopul de a invata efectiv la diversele materii fiind deci unul complet secundar. Astfel, se previne inclusiv instalarea depresiei, prin constructia unui sens și a încrederii în existența unui viitor (speram, bun!), după ce va trece această perioadă dificilă.
Bine, toate astea or fi ele inteligibile și de acceptat la unii parinti, dar sigur nu la cei care isi dadeau copiii pachet la scoala + after school și care ii recuperau la 17-18, fara sa fie prea interesati și implicati in ce și cum faceau copiii lor la scoala. Vorba unuia: copilului meu educatia i-o face scoala; eu, cu entertainmentul și vacantele. Cam ca femeile nobile de pe vremuri, care dupa ce nasteau isi dadeau copiii la doica, care ii crestea, alapta etc. și ii livra parintilor cateva zile ori ore, sa vada cum le-au progresat odraslele.
PS Asa cum vad eu bula asta, sunt convins ca alaptarea este la loc de cinste. Insa la fel de convins sunt ca pentru imensa majoritate se intra in paradigma asta odata cu datul copilului la gradinita (obligatoriu cu program prelungit!) și la scoala primara (after school obigatoriu).
Comentariu beton!35
in mare ai dreptate, dar cred ca unii parintii nu sunt obisnuiti sa interactioneze cu copilul , sa il ajute daca e necesar la teme, sa ii sistematizeze activitatile daca e cazul, sa il stimuleze ( capaciteze) sa fie pozitiv si in general sa petreaca cu el mai mult de 2 ore pe zi seara facand diverse activitati incitante si in acelasi timp distractive pentru el. Este usor sa il plantezi la tv sau sa ii dai telefonul, dar nu rezolva nimic.
nu ne-am obisnuit noi , dar aceasta va fi noua stare de normalitate, insa asa cum am vrut sa zic mai sus nu noi parintii trebuie sa facem lectii cu el ci trebuie gasita eventual o formula online pentru ca invatatoarea/profesorul sa faca lectii cu el. Fapt care ridica intrebarea daca este posibil tehnic si ce se intampal cu copiii ( multi) care nu au acces de fapt la net.
@razvan, pai multi profesori fac lectii online cu elevii, se vad, interactioneaza potrivit situatiei.
cat despre faptul ca unii parintii nu sunt obisnuiti sa interactioneze cu copilul …ei, aici e problema. citeam o duma de-asta care circula zilele astea: cica de cand cu wfh vorbesc mai mult cu nevasta-mea. chiar am descoperit ca-i fata buna, mi-a zis ca avem si doi copii!
cam asa.
nu-i nimic, care se simte pierdut de interactiunea fortata cu copiii, poate folosi generosul timp liber de care dispune acum ca sa recupereze. va constata ca si copiii sunt de treaba.
Comentariu beton!15
@Moatza, eu am dat peste alte două dume:
1. De când cu wfh vorbesc mai mult cu nevastă-mea. Pare chiar de treabă. Mi-a zis că lucrează în domeniul medical. Și am descoperit pe ecranul televizorului e negru dacă este închis.
2. Zilele astea mulți părinți vor descoperi că poate nu profesorul era problema.
Comentariu beton!22
Da,da. Multi isi descopera copiii acuma. In ce priveste nevasta daca a fost nevoie de wfh ca sa o descoperi atunci poate ca nu e casnicia\legatura potrivita. Ca e greu sa stea amandoi acasa plus copilul\copii , cu asta sunt de acord. Noi ne-am stabilit niste legi casnice pentru bunul mers al problemei
Poate ca multi fac online dar nu toti. Ca sa fie echitabila.continuarea anului scolar ar trebui ca toti sa faca online si nu cred ca e posibil.
Pitica mea a primit teme si la sport :)))) (filmulete cu exercitii usurele ce pot fi facute si in casa) Sincer, nu-mi pare rau ca are o ocupatie cu temele astea. Si le face cand vrea, cum vrea, nu o obliga nimeni. Ma intreaba cand nu intelege. Acum cica sunt in saptamana altfel, asa ca e pauza de la lectii online. E bine sa-si ocupe mintea cu ceva, altfel o apuca plansul… isi da seama ca e inchisa in casa, ea care in mod normal sta cel putin o ora pe zi in parc (iarna) si cel putin 5 ore vara…
Comentariu beton!16
dacă-mi permiți o sugestie: să nu mai privească exercițiile alea la sport (măcar p-alea 🙂 ) ca teme (știm toți, temele sunt câh), ci ca pe o modalitatea de a face mișcare, de a se menține în formă. deschide geamul și le face în fața lui. (geeeeez, parcă-s pediatrul meu de acu’ 1000 ani și pozele din abecedar- tot de acu’ 1000 ani 🙂 ).
Salutari. Depinde din ce punct privești cu temele astea, depinde de context.
De exemplu eu sunt sofer de camion iar soția asistenta medicala. Amandoi nu ne permitem LUXUL de a sta(lucra) de acasa, asa ca copilul in vârstă de 13 ani e cam singura pe acasa 8-10 ore pe zi. Temele astea de care povestești mai sus mi se pare mie ca o țin in priza, tocmai mi-a zis ieri ca e cam sătulă de Netflix si Youtube.
Comentariu beton!24
da-le naibii de teme la copii, mai bine am discuta sugestii de omorat timpul, cu si fara copii. eu ma gandesc sa zugravesc prin casa, asa ca sa am ce face, inainte sa o luam toti razna si sa ne omoram reiproc. da, stiu, se face deranj si o sa miroasa dar va tine macar o saptamana. Nu este cea mai creativa idee si habarnuam cum sa implic fata in treaba asta altfel decat sa o las sa deseneze aiureli pe pereti , dar pe moment altceva nu am gasit care sa ne consume energia.
oricum sunteti norocosi ca , copilul nu mai vrea la tv . as vrea sa zica si a mea ca s-a saturat.
eu sunt de acord cu tine. azi la 7 am primit mes de la invatatoare pe wa.i am dat „citit ” fara sa l citesc .ma urmeresc mesajele ei mai rau ca rata de la banca .la religie are tema sa construiasca un sfesnic🤦. dar asta cu scoala imi aduce aminte de o intamplare de anul trecut cand fii mea aia mare a terminat liceul si a avut o ultima sedinta cu parintii inainte de bac.eu nu le am cu sedintele la scoala, dar na , m am dus la asta. note proaste la mate , suparare mare . si in final diriginta a intrebat cine vrea sa vada simularile de la mate.toti parintii au raspuns ca da.in cor. eu p’ asta n o inteleg. ok, ma uit la lucrare , dar la ce ? nu mai stiu nimic la mate decat ceva de baza . acu’ ma intreb: aveau toti pasiuni ascunse pt. polinoame si monoame sau si au descoperit brusc in sala aia de clasa veleitatile pitagoreice ? unii s or mai pricepe nu zic nu, dar toti?? sub un pretext oarecare m am ridicat, m am scuzat si am plecat.sa vezi ce priviri pline de ura mi au aruncat. nici daca le ceream un imprumut nerambursabil nu reactionau asa.
Voi mai ţineţi minte ce ziceam atunci când intram în vacanţa de vară? Pe aia cu „dărâmarea școlilor, mo***ea profesorilor…”. Cum aruncam cărţile, uniformele și tot ce avea legătura cu școala?
Și acum vreţi să le răpiţi această bucurie celor mici? Forţată, neforţată, vacanţa asta trebuie să fie mai libertină. Nu cred că vă doriţi niște copii care să capete brusc niște stări de boală care o să vă dea fiori mai ceva precum coronavirusul. Pentru că și cei mici se pricep la manipulări. Chiar mai bine decât noi. Pentru că, deh, noi adulţi, ei, copii…adică mai multă imaginaţie și mai puţine griji.
Apropo, dacă tot sunteţi acasă, alături de ei, bucuraţi-vă că îi aveţi lângă voi. F*ck work, let’s have fun!
Salutare! Eu fix acum sunt in „ora”. Eu lucrez intr-un colt de camera si pitica in altul. Si ma bucura aceste interactiuni online, pt ca asa descopera si parintii adevarata capacitate a odorului din dotare! Cand indraznea invatatoarea ( care e cel mai bland si mai empatic om pe care l-am cunoscut, care iese din tipare si le-a facut la scoala niste ore dementiale) sa ne spuna chestiile elematare de bun simt: sa nu-i culcam tarziu ca sunt irascibili dimineata, sa-i scoatem la joaca, sa petrecem timp cu ei, ca…, reactiile erau „mvai, copilul meu?!”. E, acu ne „bucuram” cu totii de acesti domni Goe!
Iar „lectiile”, cum arata, cred ca tin de fiecare invatator in parte, de felul ei. Daca inainte nu iesea din copertile cartii, e lovita-n moalele capului, pt ca aceasta perioada scoate cadrele din tipare.
Comentariu beton!28
Pentru că nu toți care citesc aici au FB, las textul din link. ”Până acum am rezistat bine, azi noapte însă m-a copleșit o criză de plâns izvorâtă din toate zilele astea cât m-am prefăcut că viața merge înainte, am muncit și am făcut lecții, am mimat o oarecare normalitate. Au ieșit din mine azi-noapte în hohote frica, boala, panica de moarte, groaza că am putea muri amândoi, că am putea lăsa copiii orfani.
Am avut apoi revelația că toată maimuțăreala asta cu școală și lecții online, cu examene și restricții (“Nu e vacanță!!!”) e o capcană stupidă. Nu trăim vremuri normale. Nu știm ce va fi mâine, poate în câteva săptămâni vom muri de plămâni. Astea vreau să fie ultimele zile alături de familia mea? Să-mi chinui copiii cu lecții și să țip la ei că petrec prea mult timp online? Să-i oblig să facă toate fișele și proiectele date de niște profesori la fel de debusolați ca elevii? Într-o lume depășită de evenimente, când nimic nu mai e sigur?
Nu, categoric nu. În perioada asta pe care o traversăm avem nevoie mai mult ca oricând de apropiere, avem nevoie să fim buni unii cu alții, să ne iubim și să ne aratăm asta, să ne dăm voie să facem se simțim. Să o lăsăm mai moale cu disciplina și școala, tone de fișe și teste, că nu astea sunt prioritare acum. Probabil ca anul școlar se va îngheța la un moment dat. Și dacă nu, n-o să fie un capăt de lume că au pierdut copiii trei luni de materie școlară, că n-a dat sau luat cel mare capacitatea sau că n-a învățat cea mică toate literele. Pentru asta e tot timpul din lume. Important acum e să supraviețuim și să rămânem sănătoși la trup și la minte.”
Pentru că mi se pare că exprimă foarte bine ceea ce pe mulți îi frământă în aceste zile: teama de o moarte altfel decât și-au imaginat-o până acum, asta dacă și-au imaginat-o. A lor, a celor dragi, sau așa, la modul general.
Eu mi-am imaginat-o în diverse feluri, inclusiv pe cea în care mergem veseli în vacanță cu mașina în Grecia să zicem și dă peste noi cineva cu altă mașină și ne omoară. Pe toți, sau doar pe unii. Sau nu ne omoară, dar ne lasă schilodiți pe viață. Sau îi cade unuia dintre noi o bucată de tencuială de pe o clădire și rămân copiii orfani de un părinte. Sau, cum i s-a întâmplat tatei, ia vreunul o infecție nosocomială din spital și, după cum probabil știți deja, asta e cu risc mărișor de moarte pe la noi. Sau, cum i s-a întâmplat soțului, se rupe o placă sub el și cade de la 3m. Sau, de ce nu, mergi pe trotuar, intră unul cu trotinetă electrică în tine la 20km/h și ăla ești. Am fost martor la o fază de genul prin vară, evitată în ultima secundă. Sau ești bine mersi și pac, te trezești cu un diagnostic fatal. Și pot veni cu o grămadă de exmple de genul, că la imaginat nasoale sunt expert.
În fine, personal mi se pare ușor ciudat să ai o vârstă, o experiență de viață cât de cât și să nu-ți fi pus aceste probleme până acum, mai ales trăind în România. Dar cum sunt un susținător declarat al lui ”mai bine mai târziu decât niciodată”, cu toată bulversarea/frământarea, chiar anxietatea sau panica în unele cazuri aferentă procesului marilor descoperiri personale, mă opresc aici.
Legat de treaba cu școala, avem în familie aceeași atitudine față de ea ca și înainte de virus. Respect, conștiinciozitate, dar până la un punct și pe modul chill. Din punctul meu de vedere școală=plăcerea/bucuria de-a învăța. Dacă nu e, poate că nu strică să o cauți până o găsești, în câteva materii, în câțiva profesori, sau în câțiva colegi. Soțul are ideea că școală=cultură generală. Bunicii au și ei idei, profesorii lor la fel și tot așa. Copiii încă și le descoperă pe-ale lor.
Legat de virus, personal am mare speranță că noi vom trece vii și nevătămați de urgia asta, conform statisticilor ne ajută vârsta, ne ajută starea de sănătate cunoscută în prezent. Dacă o fi să fie altfel, prefer să mă stresez și să mă activez atunci. Între timp, nu mimez nicio ”normalitate”, ci pur și simplu fac ce pot ca să mă adaptez cât mai bine la actuala și viitoarea ”normalitate”.
Da, mimăm nornalitatea, asta era. Și nu e nimic normal în tot ce se întâmplă zilele astea.
ești morbidă rău de tot
Brrrr 😯
Mihai, din punctul meu de vedere, mimatul e bun, util și constructiv doar când se joacă ”mima”.
Toni, eu o văd altfel. Iubesc viața, dar sunt conștientă că la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, mai liniștit sau poate mai tragic, sau poate chiar stupid, se va sfârși. A mea și/sau a celor pe care-i iubesc, sau a celor pe care nu-i iubesc, dar mi-s dragi, sau poate nu mi-s dragi, dar îi plac, sau poate nici nu-mi plac, dar îi știu și fac parte din viața mea. Mă gândesc la viață și mă gândesc și la moarte, în proporții care diferă în funcție de context. Dar mai mult la viață, per total.
PS Sunt la fel de morbidă ca de obicei, dar da, am insistat mai mult pe partea asta în ultima perioadă din motive de circumstanțe. Sorry dacă ți-am provocat ”brrr”, probabil și altora.
eu nu m’am gândit când scriam de execuții la majoritatea comentatorilor, cu excepția lu @gmt, @ventidius și alți câțiva
Eu am în jur de 40+ ani, am dormit pe străzi prin UE unde am fost tâlhărit, bătut, mi s’au pus laxative & câcat în mâncare, dar nu m’am gândit la moarte cum te gândești tu
Astăzi nu mă mai pot uita la filme porno că mi’ai stricat zen’ul
Nu mai scrieți oameni buni despre cum o să muriți, că e înfiorător rău de tot 😐
Toni, sigur că da, eu zic să lași aici o listă cu ce și cum să scriem fiecare și se rezolvă. 🙂
Eu nu am copii minori, dar colegele care au se plâng toate de cantitatea mare de teme primite de copiii/nepoții lor. Și trebuie să avem o măsură în toate! Nu e firesc să primească atâtea teme, într-o situație atât de complicată ca cea în care ne aflăm. Însă la fel de important este să nu piardă legătura cu ”școala”, cu învățatul sistematic, pentru că sunt copii. Creierul lor are nevoie permanentă de stimuli, altfel se ”gripează” ca un motor de mașină. Soluția ar fi așa cum bine a punctat @Alphas, ” Este esențial ca, inclusiv pentru păstrarea echilibrului psihic, și profesorii, și elevii, și familiile acestora să continue să faca cat mai multe din ceea ce făceau de obicei, dar într-o forma adaptată provocărilor actuale, scopul de a invata efectiv la diversele materii fiind deci unul complet secundar”.
Doar atât voiam să zic: ești un om foarte fain 🙂
Acum sunt un elev în ţara lui Johnson. Şcolile s-au oprit, dar profesorii ne dau teme zilnic prin email-ul şcolar sau printr-un site, şi trebuie să demonstrăm că am lucrat. La unele materii, încă dăm teste, folosind nişte site-uri dedicate (satchel:one, educake, kerboodle).
Un prieten de-ai mei folosesc Whatsapp pentru temele de la majoritatea materiilor, iar profesoara de română le predă prin Discord.
când aveam vacanță, nu’mi făceam nicio temă, doar îmi cumpăram manuale în septembrie
Copiii ar trebui să stea cu părinții și să petreacă momente frumoase alături de ei în aceste momente
Asta e o chestie care a apărut din nimic și cine știe cât o să țină, ar trebui să fie bucuria copiilor
Asta arată și cât de bulangii sunt unii învățători și profesori
Așa…iar pentru copiii ai căror părinți încă muncesc în afara casei, ba unii chiar mai mult ca înainte, ba chiar expunându-se pericolului de-a fi infectați (cum ar fi personalul medical de la infecțioase, să zicem, dar nu numai), ce zici c-ar trebui?
prea mulți de „ba chiar”, în numele Lu Alah!
E o situație prea particulară
Însă mai bine să te gândești la așa ceva decât la felu cum o să mori 😆
Ce situație e particulară? A copiilor care nu au părinții acasă în aceste momente, pentru că la ei nu se aplică wfh? Sau a copiilor care au părinții acasă, pentru că la ei se aplică wfh, dar tocmai pentru că w-ul din wfh înseamnă să muncești, momentele frumoase sunt tot cam la fel ca înainte? Sau a copiilor orfani? Deci da, ia mai gândește-te la asta, dacă tot ai ceva timp liber în locul vizionării filmului porno de astăzi.
Cât despre gânditul la felul cum o să mori, numai acum ceva zile îi spuneai lui Constantin în contextul unei discuții despre cum îți vezi viitorul în lipsa plasei de siguranță (părinții tăi), iar răspunsul tău a fost că îți vei trage un glonte în cap la 70 de ani. Deci te-ai gândit și tu la cum o să mori, dar ori ești ipocrit, ori ai uitat, ori nu ai fost conștient de ce scrii, ori tu știi ce-a fost în capul tău. De asemenea, una e să te gândești la moarte (personal mi se pare tot dovadă de inconștiență să n-o iei în calcul, în timp ce trăiești ), sau la faptul că ești muritor și altceva să te gândești la sinucidere. Înfiorător. Brrrrr și eu.
Mie mi-ar place sa-i auda pe profii de romana citindu-le romanele pe care nu le citesc singuri, sa le recite poezii, sa fie activi ei pentru pontaj, sa fie cat mai atragatori sa -i tina pe copii legati acolo in grup, sa-si povesteasca aminitiri din copilarie si lista poate continua. La matematica este mai greu, matematica nu poate fi povestita, dar ilustrata da. Fetele mele, una de 16 ani si una de 20 (studenta) vor sa socializeze, si nu doar cu mine sau intre ele, cum sa faca altfel?? Totusi, unii parinti mai au serviciu si chiar muncesc, unii chiar pot muri! Viata merge inainte!!
Dacă au 16 și 20 de ani și nu au cu cine socializa în afară de tine și între ele, abia asta e foarte trist și temele nu le vor ajuta cu nimic.
Uau, ce subiect, nu mai am copii mici , dar pentru ca eu m-am ocupat mereu cu ajutorul si supravegherea lor la aceste teme cred ca mi-ar fi placut sa am timp suficient astfel incat sa nu facem teme pe regim ,,presiune/lipsa timp/oboseala” . Ar fi momentul ideal sa aloci 2 h/zi , sa poti explica copilului tema asa cum nu ai avut timp niciodata. Si 2 h/zi nu sunt multe, da, putem sa ne gandim ca maine murim si la ce ma ajuta daca copilul nu isi aminteste perioada ca o vacanta fericita. Dar mintea trebuie stimulata, si e bine ca in momentul in care incep sa tureze motoarele (pt ca oricat de pesimisti suntem, cu totii visam la ziua aia in care toata aceasta nebunie se termina), copilului sa nu ii fie greu . Nu sunt de acord pentru tone de teme, dar program de 2h/zi e ok, iar alegerea materiei la care simtiti ca trebuie lucrat trebuie sa va apartina. In rest, pt limitarea abuzului de teme exista varianta ,, ups nu avem semnal” sau si mai bine ,, uite ce cucoana, eu ca parinte nu sunt de acord cu impunerea temelor”.
Știam eu de ce te iubesc!😂😂😂
Stai fata, ca e luat, are copichili.
@Ionut, am râs cu lacrimi! Ești foarte talentat! Beton comentariul tău!
Scăparea o sa vină când nu va mai funcționa internetul…. Adio ore…. Eu, personal țin cu tine, Mihai…. Da o n plm de treaba…. După ce va termina 12clase sigur va ști și folosirea cratimei și tabla înmulțirii, asta dacă nu e complet idiot, iar dacă e idiot devine politician și gata…. Acum e mai important sa fie sănătos și fericit. În alta ordine de idei, probabil și doamna învățătoare e presata de sus sa trimită nu știu ce situații sa și justifice activitatea, de exemplu ieri eu am primit un email de la un sefulet care lucrează de acasă ca trebuie sa mi completez un căcat de training. Inițial am vrut sa l trimit undeva la origini cu trainingul lui cu tot dar na…. Asta e jobul lui… Păstrați va moralul și simțul umorului și nu uitați niciodată în istorie nu am învins noi pandemiile,ele s au plictisit și au dispărut, va dispărea și asta…. Unii vom supraviețui, alții nu…. Știu toți speram ca nu ni se va întâmpla nouă…. Dar asta e… Chiar nu prea putem face mare lucru… Pana și aici în Anglia BJ put the herd in the barn
N-am copii, nu-s cadru didactic, dar articolul asta mi s-a parut foarte acorat in realitatea actuala:
https://www.facebook.com/groups/2391249044500181/permalink/2399935503631535/
Eu atât pot spune: mă bucur că nu mai am copii la școală. Bine, cea mică e studentă, dar face cursuri online și zice că e ok.
Si la mine fiica-mea este studenta si a revenit acasa. Face cursuri online si zice ca este destul de OK. Atata doar ca de ieri a inceput sa le rateze pe cele de la opt, ceea ce confirma ipoteza mea de lucru din lunile anterioare. Ca stim cu totii ca este inuman sa te culci la 2-3-4 si sa te trezesti la 7.
Lumineaza-ma! Am mai scris o postare, in word, ca imi merge aiurea netul. Si nu stiu daca am incarcat-o si a fost barbierita de proprietar (MV), ori am pierdut-o pe traseu si este cazul sa o reincarc. Ca io scriu la un raport si am pus-o la footnote, in textul raportului
Te luminez. Am scos comentariul lui @Ionuț și, implicit, replicile la el, că era păcat să zacă aici, îl fac articol să-l vadă cât mai multă lume.
Te prezinți la mine cu două lăzi de Corona după ce trece apocalipsa. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!14
Mă prezint și cu trei. Doar să treacă odată.
Ce belea, mai povesteste-ne, Covidu din povestea ta e mai fain decat ce citim in presa 😜
Da, sigur. Spune-le asta și părinților copiilor doamnei mele. (Învățătoare fiind).
Au ajuns să spună că vor și ei jumătate din salariul doamnelor învățătoare, pentru că ei fac cu copii teme acasă.
Culmea..Nu vor fișe sa le facă împreună cu copii lor, dar nu vor nici să ii lase să se joace all day.
Vor ca doamna sa stea cu ei pe Zoom minim 5-6 ore, iar ei să nu aibă nicio grija. Cretini părinți..
Frate, ești cu el acasă ..dacă tu nu te descurci cu 1 copil, doamna cum se descurcă cu 21?
la fel de mult primeau copiii teme si inainte de nebunia asta, doar ca parintii nu observau sau nu ii interesa. copiii mergeau la scoala, faceau lectii si primeau teme cu duiumul, dar parintii veneau tarziu de la serviciu, erau obositi si nu mai aveau chef sa se intereseze de ce fac copii.
acum stau acasa si unii si altii, iar parintii au ptr prima oara ocazia sa vada cad de multa materie se baga pe gat copiilor si cat de multe teme primesc.
Comentariu beton!15
O fi, boss, dar nu e cazul la mine.
Cât a fost fii-mea în școală mi-am dorit pentru ea să aibă un echilibru. Și lecții, și ieșit pe-afară cu prietenii, și stat la computer.
Mie oricum mi se pare groaznic modul în care se face școală la noi. Acum era o ocazie să se încerce și altfel.
Eu cred că în situația asta excepțională se văd educatorii, formatorii cu adevărat talentați. Să le trimiți copiilor lecții de făcut de parcă ar fi niște roboței mi se pare exagerat. Cred că ar fi mai potrivit să adapteze lucrurile pe care e nevoie să le învețe copiii la situația actuală. Cred că ar fi mai util să aibă lecții deschise ținute online în care să discute despre ce se întâmplă, pe înțelesul lor, în care să îmbine și noțiunile incluse în programă ca să le și pună mintea la lucru. Copiii au nevoie să învețe tot timpul. Contează modul în care o fac.
Uneori învață mai multe dintr-un film decât din lecțiile predate sec de școală.
Citesc si ma minunez !
Toti invatatorii din scoli au studii maxim post liceale sau cei mai in varsta chiar liceale.
Profesorii de gimnaziu si liceu au studii universitare si un curs de o ora pe saptamana din anul trei in anul 5, de pedagogie.(asta pentru cei care au facut 5 ani de facultate)
Deci au egal sau sub media studiilor celor care scriu pe aici.
Si atunci de unde atata panica ca raman copiii nescoliti?
Sau au ramas copiii/profesorii fara orele de meditatii in particular care mareau notele de la scoala si banii din buzunarele anumitor profesori ?
Sanatatea copiilor mei sunt bunul cel mai de pret.
E poate ultima lor vacanta petrecuta cu bunicii si parintii in viata.
Asadar fac pipi in aceste momente pe
faptul ca o sa piarda un an sau doi de scoala.
By the way si noi primim zilnic de la diriginta un PDF cu tema zilnica.
O scrie o pune in scanner si o trimite pe mail la tot grupul.
Stiu sigur ca nu citeste pe aici si ii trasmit :
„Bai vaca dracului invata macar acum inainte sa mori, sa redactezi si tu un document in word/excel pe care sa poata lucra copiii.Sau pune copiii sa te invete cum sa faci asta” !
Se dezbate încă. Ce zici?13
1. Mai nou, învățătorii au studii universitare, respectați-i mai mult. Oricum, TOȚI OAMENII MERITĂ RESPECTAȚI, nu doar cei cu studii superioare, cum insinuați malițios mai sus.
Dacă doamna dirigintă nu știe ceva la calculator este pentru că nu are studii de informatică. E specializată pe un domeniu. Poate că nu toți părinții știu engleză sau franceză sau informatică sau fizică (deși au studii superioare), dar acesta nu e un motiv să-i numim „vaci” sau „boi”. Sunt specializați în alt domeniu.
2. Eu am făcut în anul I curs săptămânal de 2 ore de psihologie. În anul II, curs de pedagogie de 2 ore, săptămânal. În anul III am avut metodica predării disciplinei, 2 ore săptămânal în sem. I, și practica pedagogică, în sem. II, alte ore. Am participat la toate, căci am fost studentă serioasă. Am vrut să fiu profesor, nu am intrat în învățământ pentru că nu mi-aș fi găsit de muncă în altă parte, cum a fost cazul unora. Ca mine erau trei sferturi dintre colegi. Deci nu mai generalizați după niște cazuri pe care le știți dumneavoastră.
Doamna dirigintă, totuși, în cazul în care citiți pe-aici, să vă traduc ce așteptări are Sorin. Știți dumneavoastră întrebările alea de genul ”Dacă azi ar fi ultima zi a vieții tale, ce-ai face?”. Ei, dacă vă întreabă cineva în perioada asta ceva de genul, printre răspunsuri ar trebui să fie și ”să învăț tehnoredactare”! 🙂
unii, ăia mai bătrâni, dar bătrâni bine au liceul pedagogic. pe vremuri se intra ca la medicină, 10-12 oameni pe un loc. și se făceau 5 ani, nu 4. cu ore de pedagogie, psihologie, metodica predării, draci, nebuneli, cu practică, cu lecții deschise (elevul de liceu făcea o lecție în calitate de educator/învățător, de la pregărirea lecției cu toate hârțoagele aferent, până la predat, ascultare, punctare).
și mai mulți (maică-mea, deja pensionară, de exemplu și multe dintre colegele ei de generație) au un colegiu pedagogic. liceu teoretic de 4 ani + 2 sau 3 ani de colegiu specializat pe pedagogie. în momentul actual, cu excepția câtorva, facultatea are 3 ani pe sistem Bologna.
cei mai tineri (generația mea, 40 ani sau și un pic mai sus și mai jos) au liceul pedagogic plus o facultate (psihologie, științele educației, litere sau altele).
așa că mai ușor cu pianul pe scări.
@RMD nu am vrut sa jignesc pe nimeni.
Baiatul meu cel mic (12 ani) a invatat singur sa foloseasca word si excel doar din „cascat gura la calculator si stat pe chat cu altii de varsta lui”.
Invatatorii si profesorii din scolile din Romania sunt cu ani lumina in urma realitatii.
Nu e vina lor in totalitate pentru ca odata ajunsi in acest sistem incepe sa le placa ” statul in careu de la inceput de an cu popa si primarul” si ploaia de flori aferenta.”
Deci pana ce vaca aia nu invata sa redacteze un fisier in word sau excel nici eu si nici copilul meu nu o sa privim ca pe un dascal, ci doar ca pe un rau necesar.
PS : Astept si eu de la copiii vostrii o recomandare de joc cool pe PC ceva de genul Counter Strike.
Hai sa fie vacanta pana la anul si nu va mai luati dupa toti ” tristii”.
@RMD stiai ca in Olanda scolile / universitatile fac sondaje de opinie in randul cursantilor referitor la perceptia la nivelul lor depre cum transmit profesorii ?
Profesorii primesc exact ca aici manute verzi sau rosii.
La mai multe manute rosii decat verzi sunt „out” din sistem.
MV, felicitări, man!
Acum iți/vă scriu după câteva ore de pe cealaltă parte a terenului. Nu știu dacă și la voi sunt la fel de bulversați, chiar inerți unii dintre ei, dragii de ei, copiii aproape majori sau adolescenții noștri. Energia lor pozitivă poate fi utilizată în beneficiul lor. Nu putem să-i bruscăm, dar cred că putem să-i stârnim să învețe în primul rând în și apoi din contextul actual. Putem încerca asta cu multă răbdare, oricum ea e cea care trebuie exersată acum.
In legea învățământului există secțiunea învățământului la distanță, ea există, este deci o opțiune viabilă care acum se (auto)promovează.
Nimeni nu amintește de ea, nu vreau sa mai analizez nimic. Dar până la urmă avem puterea și dreptul să supraviețuim cu demnitate și să știm să găsim beneficiul și în aceste momente.
De data asta cred ca greșești. Cel puțin asta e umila mea părere. Îți scriu din mijlocul pandemiei, din nord Italia. Aici, cel puțin pt moment s-a anunțat ca nu se pune problema anulării anului școlar. Și copilul meu primește teme prin mail/WhatsApp. Nu cred ca sunt multe, el lucrează 2-3 ore pe zi de luni până vineri. Eu o văd și ca un mod de a se deconecta de la tot ceea ce se întâmplă în jur. Nu e nimic greșit în a învăța ceva nou, chiar dacă o faci de acasă și nu la școală. Pandemia va trece, mai devreme sau mai târziu. Eu nu mi-aș dori ca al meu copil să repete anul școlar din motive care nu depind de el. Ar fi un an pierdut din viață. De aceea se merge mai departe pe sistemul ăsta. Deocamdată, nu am auzit pe nimeni să se plângă pe aici de treaba asta. În situația asta suntem chemați toți la a face ceva sacrificii: stăm acasă, muncim de acasă dacă e posibil, învățăm de acasă. Și o spune asta unul care și-ar dori sa stea acasă în perioada asta, dar nu e posibil din cauza muncii. E adevărat că e „nenorocire”, dar cred ca suntem la început, greul va veni când toată nebunia se va termina, când va începe adevărata criză (economică, financiară). Cum spunea cineva mai sus, chill… Altfel o luăm razna și este încă prea devreme..
Comentariu beton!16
Doar parinti si copii model in bula asta .Bai ,fratilor voi chiar credeti ca toti copiii au acces la internet sau la un laptop?Mai iesiti din palatul ala de clestar ca va inchideti singuri mai rau decat coronavirusul
„chiar și cu riscul sa repete anul”…nix, no way, pas possible, s-o crezi tu că mai rezist sa mai fac aceeași materie încă o dată. 🤕Și madame la professeur sa fie plătită de 2 ori pt aceleași lecții? Really? 🥺🤦♀️
Și noi avem lecții gârlă, abia fac fata la 2 copii. Fise, benzi desenate, filmulețe; la mate e cel mai greu…Toate astea în condițiile în care fetele mele nu vedeau tableta decât pt jocul cu motanul Tom …ce să știe să atașeze, sa redenumească, maxim 32MB…🤔😤
Mda, cumva mie mi se pare mult mai important să scăpăm cu bine de coronavirus, dar, na, fiecare cu prioritățile lui.
@MV Stai chill. Copiii pot invata si cu parintii morti.
P.S cand citesc unele comentarii simt nevoia sa ma crucesc cu toate ca ma consider agnostic.
P.S 2 As vrea ca un virus d’asta apocaliptic sa functioneze (si) pe baza de prostie
Off topic , eu am primit azi un telefon de la un nr pe care nu-l aveam in agendă. Cum am prostul obicei sa raspund si la astfel de numere, am raspuns si de data asta. Ce sa vezi? Era o tanti de la telemarketing, care voia sa-mi vândă niste perne, si-mi dădea reduceri, si cadoo, si carduri, si puii mei, imi dădea di tăti la numai 249,99 cu transport inclus. Am vrut s-o intreb daca e normala, dar mi-am dat seama ca asta e jobul ei, asa ca i-am comunicat ca o voi contacta eu cand trece criza. A fost taaare dezamăgită….
Oricum, daca sunt copii care urmaresc postarile tale tocmai ai devenit cel mai bun prieten al lor.
Eh, o să trecem noi şi peste această problemă. În China am înţeles că copiii deja s-au întors în fabrici.
Azi a venit o mămică disperată care căuta un zăvor pentru uşa de la terasă pentru că avea un copil care tot deschidea uşa aia şi pentru că nu aveam în magazin ce voia i-am recomandat lanţ la metru cu vârteşug.
Total de acord ! Si pustiul meu e tot clasa a doua si este o frenezie totala abia facem fata .Eu de la serviciu il urmaresc si ii trimit ce se da ca tema.. el de acasa si tot suntem in urma ..🤦♀️ I think it’s time just to breathe …
Am copil de clasa a 8 a. Curg temele. În seara asta am aflat că au de citit despre circumstanțiala de cauză care nu li s-a predat la școală. Să citească cu atenție fișa trimisă și să urmărească linkul dat.
Acum 35 de ani a fost prima dată cand mama mi-a luat partea într-o problemă legată de școală atunci cand învățătoarea mă dădea pe goarnă că nu am citit ce mi se dăduse.” Citește doamnă tot timpul, dacă nu e sub plapuma cu lanterna e pe wc, și-a pus cărți între elemenții de la calorifer, poate nu e ceva in regulă cu ele de nu vrea să le citească pe astea.”
Moderația e calea potrivită. Copiii se simt și ei prizonieri și e firesc sa zică pas temelor. Pe de alta parte nicio ruptură completă de școală/informații/disciplină nu e indicată câteva luni. Eu una îmi doresc să iasă copilul sănătos din perioada asta, inclusiv la cap. Al meu e de grădiniță, facem cam o juma de oră pe zi când are chef niște exerciții, fișe chestii și cam atât. Îi mai citesc despre spațiu, dinozauri, mitologia greacă și ascultam muzică multă.
Sunt destule aplicatii pt tableta , pentru a invata si de drag. Nici eu nu ii stresez cu zoom ci le-am spus sa descarce aplicatiile din Digitaliada precum si lectiile de pe platforma Digitaliada cat si ceva din manual (cateva exercitii pe zi , nu toata tema buluc ) . MathTests , Math masters Torrential Maths sunt si pt cei mici . Aveti dreptate, copiii au nevoie de mai multa atentie din partea parintilor si mai mult, Dvs ca parinti sa nu va aratati ingrijorarea in fata copiilor, ei simt cel mai bine . Numai bine va doresc tuturor !!!
Asta e din ciclul, sa nu stresam snowflakesii.