Numai cine n-a căutat vreodată să închirieze sau să cumpere un apartament în vreun oraș mare al României nu știe în ce mod greoi se lucrează la ora asta cu multe dintre agențiile imobiliare. Începând de la site-uri care arată rău, unele complet necitibile de pe mobil, cu informații neactualizate și poze de slabă calitate sau neconforme cu realitatea din teren, până la proverbiala neseriozitate a agenților imobiliari, totul se mișcă așa într-un fel de inerție care pare să spună „tu ai nevoie de apartament/casă, nu noi”. Eu mai aștept și azi, după niste ani buni, să mă sune vreo trei agenți din ăștia care mi-au închis telefonul zicând: „revin eu în cinci minute”.

Dar cel mai și cel mai mult îmi displace teama agenților de a pune proprietarul în legătură cu potențialul client. Da, știu, le e frică să nu se înțeleagă cei doi pe direct și să-i „sară” cu comisionul, dar mi se pare nejustificată dacă te interesează job-ul pe care-l prestezi. Pentru că dacă-ți faci meseria cum trebuie, alergi, te zbați, vii cu oferte de apartamente bune și în exclusivitate (ce nu-mi place treaba aia cu același apartament oferit către trei-patru agenții), programezi vizionări la ore decente și vorbești deschis despre avantajele și dezavantajele caselor pe care vrei să le închiriezi/vinzi, nimeni niciodată nu va avea motiv să încerce să te sară din schemă, doar ai dovedit că-ți meriți banii.

Buuun, de ce am făcut introducerea asta destul de lungă? Pentru că în sfârșit am găsit un site mișto care te ajută să închiriezi ce-ți dorește inimioara sau să te orientezi spre cumpărare exact după criteriile care te interesează. Fără neconcordanțe, fără omisiuni voite, fără „vă sunăm noi”, fără nimic de genul ăsta. Se numește wizmo.ro și este aur curat, fraților. Hai să vă zic de ce. Are interfață prietenoasă și pe pc și pe mobil (tocmai ce vă spuneam că multe dintre site-uri nu se pot citit de pe telefon). Anunțurile sunt puse gratuit de către proprietari (care au tot interesul să fie totul ca la carte). Mai are o chestie care este unică pe piață la ora asta: sistem de review-uri prin care utilizatorii sunt îndemnați să dea feedback agențiilor. Ceva în genul stelelor pentru hoteluri de pe booking. Poate, în primă fază, nu realizați cât e de tare chestia asta, dar sunt convins că pe măsură ce clienții vor da feedback și vor răsplăti sau vor taxa comportamentul agențiilor, sistemul de review-uri va face diferența.

Și nu în ultimul rând, wizmo oferă posbilitatea conversației prin chat cu mesagerie între deținătorul anunțului și potențialul client (cât de tare e asta? în sfârșit o să poți afla în scris ce te interesează cu adevărat. în plus, rămân salvate, nu mai trebuie să iei notițe pe care nu le mai găsești niciodată când ai nevoie de ele). Ah, mai e o chestie care pare banală, dar nu e. Anunțurile cu cele mai multe detalii (asta însemnând fotografii cât mai numeroase și descrieri cât mai elaborate) vor avea prioritate. Adică ne vom lua adio de la vestitele prezentări cu două poze, dintre care una este „priveliștea” care se poate observa pe geamul de la bucătărie. Pe scurt, avem de-a face cu o platforma care le permite utilizatorilor sa navigheze, să caute, să salveze, să-și facă shortlist-uri și să comunice usor. Adică un mare pas înainte. Mno, cam asta e, eu zic că sună beton.

Din câte am înțeles, cei care au lansat wizmo au experiență internațională pe piața imobiliarelor și vor să aducă și la noi modul profesionist în care se lucrează afară. Care sunteți plecați din țară știți exact despre ce vorbesc, nu cred că ați avut vreodata probleme legate de agențiile imobiliare. Well, uite că a început și la noi. Să fie într-un ceas bun.

P.S. Eu zic să vă salvați link-ul de la articolul ăsta, nu se știe când aveți nevoie și o să vă întrebați “oare unde citisem despre site-ul ăla șmecher de imobiliare?”.

mihai_vasilescu_apartament