Mi-a venit ideea asta când eram la meci, la Praga, și-am văzut că și noi și Sparta jucăm cu Betano pe piept.

După care m-am luat cu altele și-am uitat de ea, dar lasă că mi-am adus aminte zilele trecute. Prin urmare, m-am apucat să caut câte echipe din Liga 1 (care nu întâmplător se numește Superliga, de la Superbet) au ca sponsori principali case pariuri sau cazinouri online.

Ce-am găsit? Ia uitați cum arată clasamentul, la zi, al primei ligi din România:

1) Superbet (U Cluj)

2) Betano (U Craiova)

3) Oțelul Galați

4) Player (CFR Cluj)

5) Petrolul Ploiești

6) Win2.ro (Dinamo)

7) Unibet (Hermannstadt)

8) MrBit (Unirea Slobozia)

9) Superbet (Rapid)

10) Betano (FCSB)

11) Superbet (Farul)

12) Sepsi OSK

13) Efbet (UTA)

14) Maxbet (Poli Iași)

15) Unibet (Botoșani)

16) F.C. Buzău

Așadar, în prima noastră ligă există doar patru echipe, din șaisprezece, ai căror sponsori principali nu sunt case de pariuri sau cazinouri online. Patru, atât. Cele pe care vi le-am colorat în albastru.

Nu știu cum vi se pare vouă informația asta, de la mine nu se vede prea bine.

După care m-am gândit că poate sunt eu tâmpit, poate că toate campionatele din Europa sunt în aceeași situație, moment în care poate c-ar trebui să-mi văd de treabă.

N-am avut cum să iau la mână toate campionatele din Europa, asta nu e muncă pentru un singur om, dar le-am verificat pe cele cinci mari: Spania, Anglia, Italia, Germania și Franța. Iată ce-am găsit.

Spania

Prima ligă, La Liga, are 20 de echipe. Dintre cele 20, niciuna nu are ca sponsor principal vreo casă de pariuri sau vreun cazino online.

Cu mențiunea că Sevilla FC încă nu are un sponsor principal, nu apare niciun logo în partea din față a tricourilor.

Nu știu dacă în Spania este reglementată prin lege treaba asta cu sponsorii case de pariuri, dar dacă nu este, respectul meu pentru La Liga s-a dus la cer. O să vedeți mai jos de ce.

⚽ Anglia

Premier League numără tot 20 de echipe. Să știți că m-am mirat un pic după ce-am terminat să le verific. Mai bine de jumătate, adică unsprezece, au sponsori legați de industria pariurilor. Vă las mai jos care sunt:

◾ Brentford – Hollywoodbets;

◾ Aston Villa – Betano;

◾ Bournemouth – bj88;

◾ Nottingham Forest – kaiyun.com;

◾ Fulham – Sbotop;

◾ West Ham – Betway;

◾ Leicester – BC.Game;

◾ Crystal Palace – Net88;

◾ Wolverhampton – Debet;

◾ Southampton – Rollbit;

◾ Everton – Stake.com;

M-a surprins ușor neplăcut cât de multe sunt, să știți.

⚽ Italia

Serie A are tot 20 de echipe. Doar trei dintre ele au sponsori din industria de pariuri:

◾ Inter – Betsson;

◾ Parma – Admiral;

◾ Lecce – BetItaly;

Cu mențiunea că Parma și Lecce au câte două logo-uri pe piept, unul mai mare și unul mai mic (după banii pe care-i dau sponsorii). În cazul ambelor, logo-ul mai mic este cel legat de pariuri. Uite, ca să înțelegeți exact ce zic, așa arată tricoul Parmei.

Una peste alta, raportul de 3 din 20 mi se pare destul de rezonabil.

⚽ Germania

Bundesliga are 18 echipe. Una singură, VfB Stuttgart, are ca sponsor principal Winamax.

Nemții sunt oameni serioși, prieteni, treabă care uite că se vede.

⚽ Franța

Ligue 1 are 18 echipe. Doar două au pariuri pe piept:

◾ Havre – Winamax;

◾ Strasbourg – Winamax;

Bun, îmi plac și francezii.

Aș fi putut să mă opresc aici, fiindu-mi deja destul de evident că echipele din țările serioase, cu excepția celor din Anglia, nu au treabă cu fenomenul. Dar nu m-am oprit, am mai verificat încă trei prime ligi din Europa. Da, da, să știți c-am muncit trei zile la articolul ăsta, chestie care m-a surprins până și pe mine.

Avem așa:

⚽ Cehia

După modelul pe care l-am adoptat și noi, prima ligă are nume de casă de pariuri: Fortuna Liga.

Sunt 16 echipe și te cam iei cu mâinile de cap după ce le iei la verificat. Lucrurile stau doar un pic mai bine decât la noi, în sensul că 10 din cele 16 au pariuri pe piept. Iată:

◾ Sparta Praga – Betano;

◾ Baník Ostrava – Fortuna;

◾ SK Sigma Olomouc – Tipsport;

◾ FC Slovácko – Tipsport;

◾ FC Hradec Králové – Tipsport;

◾ FC Slovan Liberec – Tipsport;

◾ MFK Karviná – două logo pe piept, unul este Tipsport;

◾ FK Pardubice – două logo pe piept, unul este Tipsport;

◾ FK Teplice – două logo pe piept, unul este Tipsport;

◾ SK Dynamo České Budějovice – Tipsport;

După care am trecut la liga din țara de care m-am săturat de câte ori mi-a fost dată drept exemplu pozitiv. Mă refer, desigur, la Ungaria.

Serios, am ajuns să mă bucur de câte ori sportivii unguri pierd la vreun sport, indiferent care ar fi ăla, doar ca să nu-i mai aud pe pupătorii în fund de Orban cum încep să-mi explice că: „se vede că la unguri s-a investit în sport”. Am avut semi-orgasm când le-a dat Corvinul patru boabe ălora de la Paksi. În deplasare.

Altfel, este singura ligă în care lucrurile stau mai rău decât la noi. Nemzeti Bajnokság, prima ligă, are 12 echipe. Prieteni, nu mai puțin de 9 dintre ele au sponsori principali case de pariuri. De fapt, nu, e chiar mai rău de atât, pentru că au sponsor principal aceeași casă de pariuri: Tippmix.

Voi înțelegeți ce zic eu aici? Nouă echipe joacă cu același logo pe piept. Nici măcar nu mă duce capul să înțeleg cum de e posibil așa ceva. Iată care sunt cele nouă.

Ungaria

◾ Paksi FC

◾ Újpest FC

◾ MTK Budapest

◾ Fehérvár FC

◾ DVTK

◾ Kecskeméti TE

◾ ZTE FC

◾ Nyíregyháza Spartacus FC

◾ ETO FC Győr

⚽ Ultima ligă pe care am verificat-o a fost Bundesliga din Austria. Care are 12 echipe, doar două dintre ele au pariuri pe piept:

◾ CASHPOINT SCR Altach – Cashpoint

◾ TSV Egger Glas Hartberg – 5 logo pe piept, unul este Admiral

Gata, astea sunt toate.

Să știți că mi se pare destul de nasol cât de intruzivă a ajuns să fie această industrie și cât de tare a acaparat campionatele țărilor mai sărace. Da, Anglia face excepție, dar e singura ligă dintre cele cinci mari puteri fotbalistice din Europa.

O să ziceți că până la urmă e treaba fiecărei echipe ce sponsori își găsește, dar eu cred că nu prea e așa. Ar trebui ca ligile să reglementeze mai strict modul în care se implică casele de pariuri. Nu mi se pare normal că mai multe echipe din aceeași ligă au același sponsor principal. De la un punct încolo, pare un ușor conflict de interese.

Nu zic că așa se întâmplă, dar credeți că Betano, Superbet sau Unibet ar putea să se implice în clasamentul primei ligi de la noi, având în vedere că toate trei sunt sponsori principali pentru câte două echipe?

Ca să nu mai zic de primele ligi din Cehia sau Ungaria, acolo unde consiliile de administrație ale celor de la Tipsport și Tippmixx ar putea stabili ordinea finală în clasamente. Cum se poate să fii sponsor principal pentru aproape toate echipele dintr-un campionat? Cine și de ce permite așa ceva?

P.S. Pentru că mă râcâia pe creier, înainte să dau publish, m-am apucat și de prima ligă din Bulgaria. Ce să vezi, prima ligă se numește Efbet Liga și are 16 echipe. Dintre cele 16, una singură, Krumovgrad, nu are sponsor casă de pariuri. Una singură, prieteni.

Ce naiba să mai zici?

sursa foto: freepik.com