De fiecare dată când am scris despre cât de ușor poți să recunoști românii într-un aeroport sau despre cum în aeroporturi poți să-ți dai seama imediat că civilizația este încă la ani lumină de noi, a fost imposibil să nu apară ofensații care-au sărit de cur în sus și mi-au explicat doct că nu e chiar așa, că nu doar românii sunt melteni, că și alte nații fac exact la fel.
Mă refer, desigur, la vestitele cozi de la îmbarcare, formate cu mult înainte să înceapă formalitățile de boarding. Mă refer, desigur, la cum se ridică toți în picioare și așteaptă cu bagajele pregătite, deși avionul încă rulează pe pistă, iar stewardesele roagă pe toată lumea, cu lacrimi în ochi: sit down, please, sit down, please! Evident, fără succes, toți așteaptă startul ca să țâșnească spre nu se știe ce.
Nu mai insist, că știți și voi le ce mă refer și cum recunoști de la mare distanță porțile unde așteaptă românii sau ce se întâmplă în avioanele pline cu concetățeni de-ai noștri.
Ei bine, de fiecare dată când am scris despre, au apărut vajnicii apărători ai neamului să-mi explice că „nu doar românii fac asta”.
Așa că acum mă simt foarte dator să vin cu niște mici lămuriri suplimentare.
Context. Oamenii de la Renault au politică de companie să nu organizeze deplasări cu zboruri ale unor companii low-cost. Mai ales când deplasările implică grupuri mari, așa cum a fost și cel din care am făcut parte.
Așa se face că am zburat cu escală, și la dus și la întors, pentru că nu existau zboruri directe București – Sevilla și retur, în zilele în care am mers noi.
Acum că aveți contextul, probabil vă întrebați ce importanță are c-am zburat cu escală? Teoretic, n-are nicio importanță, dar practic are una foarte mare: au existat două segmente unde n-au prea fost alți români în afară de noi. Că n-au de ce să fie pe un zbor München – Sevilla sau pe Sevilla – Viena.
Mi-aș fi dorit să fie de față toți ăia care-mi explicau că „nu doar românii fac asta”, să vadă și ei cum nu s-a format nicio coadă la porțile de îmbarcare de la Munchen către Sevilla și de la Sevilla către Viena. Toată lumea stătea relaxată pe bănci, oamenii s-au ridicat doar când s-a anunțat prin difuzoare că începe boardingul.
Știți de ce? Pentru că în afară de noi, nu mai erau alți români de-aia.
Dar știți unde mi-aș fi dorit cel mai tare să fie ăia care-mi explică doct că „nu doar românii fac asta”? În cursa de la Sevilla la Viena, acolo mi-aș fi dorit să fie.
Zborul a avut un pic de întârziere, așa că înainte de aterizarea la Viena s-a anunțat în avion că pasagerii care trebuie să prindă zborurile de Paris, Napoli și Varșovia sunt într-o „situație critică” (am citat exact cuvintele șefei de echipaj).
Da, mi-aș fi dorit să fie de față toți ăia cu „nu doar românii” când, după aterizare, un avion întreg a rămas pe scaune și i-au lăsat să iasă primii pe cei care aveau de prins zboruri de Paris, Napoli și Viena.
Știți de ce? Pentru că noi am fost singurii români din avion, de-aia. Ce șanse aveau oamenii ăia să mai prindă zborurile dacă un avion întreg s-ar fi ridicat în picioare, cu bagajele în mâini? Niciuna, aucun, nessuno, nic.
Da, știu, sunt hater și vorbesc urât despre românii mei. Băi, da, așa e, dar nu despre toți, ci doar despre ăia care-mi dau motive.
E din același ciclu cu depășirea prin parcarea laterala. Exista un orgasm neaoș să îl faci pe fraierul din fața ta.
Comentariu beton!68
Am lucrat 12 ani la OTP, recunoșteam românii dintr-o privire. Avem noi un fel al nostru de comportament, de ținută. Majoritatea erau ok sincer, și asta pentru că deserveam companiile de linie. Cea mai cool nație ever sunt olandezii, KLM erau cei mai mișto.
Comentariu beton!60
Așa crezi tu pt că nu lucrezi cu ei zilnic ;))
Comentariu beton!14
Mdea, vreau să văd și eu unul ok la Schipol sau chiar personal navigant la bord.
Politicoși da’ până la „cool” e cale lungă. Lungă de tot.
Aaaah, de-aș avea câte 5 euro pentru fiecare “vai, dragă, de când ai plecat îți put românii, te-ai dat cu nemții”, n-aș mai fi acuma în metrou în drum spre serviciu, ci pe vreo plajă în Grecia 😀.
Extrapolând, refrenul cu “dar nu numai românii” îl văd frecvent pe paginile amicilor useriști. Am încercat să le explic infantilismul și inutilitatea argumentului de tipul “doamnaaaa, dar și Ionel e obraznic, nu numai Gigel”, însă n-am avut deloc succes 🙄.
Comentariu beton!79
Adică nu s-a aplaudat la aterizare? Pffff, ce zbor nașpa…
Comentariu beton!66
Băi, s-a aplaudat la greu la aterizare la Boston pe o cursă Alitalia. Și cred că am fost doar 2 români în cursă.
De ridicat de pe scaune, nu s-au ridicat.
Bine, și aeroportul din Boston e o minune de aeroport unde se vine la aterizare direct de pe apa aia mare, senzația e super…
Comentariu beton!18
In zilele astea orice aterizare cu Boeing merită aplauze
Comentariu beton!86
E rău ( necuviincios, inadecvat, cum vreți să îi ziceți) sa aplauzi la aterizare? Fetița mea de ex se bucura maxim de momentul acesta, iar eu zâmbesc și aplaud odată cu ea. E ceva greșit aici?
Comentariu beton!12
@Elisa Claudia, și fetele mele făceau cu mâna metroului care intra în stație, ier eu zâmbeam și le încurajam. Problema aparea dacă aș fi făcut asta când eram singur și odată cu mine toți ceilalți de pe peron și din vagoane. Înelegi diferența? Că e mișto ce face fetița ta, dar nu se aplică și celor mari.
Bucuria copiilor e neprețuita și ne aduce fericire în priviri și în suflet. Dar (excepție făcând cazurile în care aterizarea chiar e dificila și merita aplaudata îndemânarea piloților) nu vad de ce ai aplauda.
Hai sa aplaudam și autobuzul când ajunge în stație.
Comentariu beton!29
Cine te oprește să aplauzi, aterizarea,autobuzul,sau orice altceva? In fond și la urma urmei,nu toți sunt Arnold Schwarzenegger,să sară din avionul aflat în zbor,și poate unii chiar se bucură când ajung la sol în siguranță!
Comentariu beton!14
Io aplaud cand vine 23 in statie. Dupa 15 min de asteptat chiar merita.
Cat despre avion, nu-mi place deloc sa zbor, pe toata perioada zborului stau incordat si stresat, urasc zborul. La fiecare trepidatie ma ia cu toate alea, deja ma vad cazand ca balega din cer, fara a putea face ceva. Asa ca la aterizare mai scap cate-un „bine booossss” si plesnesc din palme. Si nu stiu cum sa ies mai repede din tubu ala de aluminiu si sa simt pamantu sub picioare.
Comentariu beton!13
De cand sunt navetist pe calea aerului am invatat sa ii recunosc fara sa le aud graiul si de multe ori din comportament si daca vorbesc in engleza prin aeroporturi, si de foarte multe ori prefer sa stau departe de ei, imi place sa calatoresc singur exceptie facand doar cand e sotia cu mine, sunt vaccinat cu, comportamentul lor, chiar daca sunt mai putini pe rutele pe care fac naveta tot sunt si sunt usor de recunoscut.
Comentariu beton!46
Scrieti acest comentariu in limba romana, sunteti roman si totusi va referiti la romani ca si cum ar fi vreo ciuma de care va feriti cat puteti.
„Ei” sunteti si dumneavoastra.
Nu am sa inteleg niciodata ura asta fata de propriul popor si propria limba. Cu ce va ajuta concret sa vorbiti in engleza in preajma romanilor?
In 2005 am fost cu bursa la Paris. Am locuit intr-un camin cu studenti internationali. Eram un grup micut de romani si spaniolii din camin erau circumspecti fata de noi. Totusi am avut multe activitati impreuna si dupa vreo luna, unul dintre ei mi-a marturisit ca am reusit sa-l convingem (desi nu ne-am propus in vreun fel) ca romanii pot fi oameni civilizati, buni, primitori, distractivi si nu doar hoti, prostituate si raufacatori. Generalizarile astea ne fac foarte mult rau, noua tuturor.
Comentariu beton!108
Alina, Keepcalm are niște probleme cu virgulele, daaaaar…ce a scris el e că recunoaște românii după comportament, chiar dacă aceștia vorbesc în engleză din diverse motive. Nu că el vorbește în engleză ca să îi țină la distanță.
În rest, comentariul tău se înscrie în linia generalizării de care povestea Mihai😊
Comentariu beton!101
Alina, cu totii suntem romani si nu cred ca cineva de aici se dezice de aceasta calitate. Totusi, statistic, poporul roman este needucat, necivilizat si analfabet functional. Faptul ca alegem sa ne distantam si sa nu fraternizam cu aceasta de aceasta parte majoritara a romanilor arata ca suntem niste adulti sanatosi care tinem sa ramanem cu mintea intreaga si ca vrem sa ne bucuram de diversele experiente. Eu unul nu ma feresc sa vorbesc romaneste si nici nu imi neg ascendenta ( si sunt mocan de la munte) dar nu inseamna ca trebuie sa ma amestec cu ei.
Comentariu beton!160
Alina, ma nu știu, dar după 22 de ani petrecuți „afară” ma cam dezic și eu de „ceilalți” români… ce sa fac, asta este, recunosc, prefer sa trec pe lângă fluierând.
Totuși, saptamana trecută am fost martora la o discuție de vreo 6 români in metrou, da vorbeau tare de zici că erau singuri in metrou. Schimbau păreri despre care tren sa ia ca sa ajunga pana nu stiu la ce gară, ce schimb sa faca si vizibil propuneau asta unuia dintre ei, care am bănuit dupa conversație ca era nou pe aceste plaiuri. Mi-am călcat peste confort, ca despre asta e vorba pana la urmă, nu neapărat de mândrie, si le-am spus doar ca linia pe care voiau sa o ia la stația respectiva e in greva in ziua aia, asa ca mai bine sa rămână pe itinerarul B. Ma rog. Mi-au mulțumit și au coborât si basta. Uneori depinde si peste ce specimene dar, dar asta este, avem dreptul de a ne manifesta sau nu, de ne a fi rușine cu ai noștri (sau cu noi insine) sau nu, si avem dreptul de a remarca diferențele de comportament și educație, pentru ca ele există si nu are rost sa le ascundem sub preș sau sa le cautam scuze…
Comentariu beton!50
@Bertha, multumesc ca ai lamurito pe @Alina in legatura cu ce am vrut sa scriu, sigur a inteles si ea in ciuda problemelor mele cu virgula din postul respectiv.
In legatura cu ce am scris despre romani nimic nu ma poate convinge ca e altfel decat am spus.
Ianuarie 2024. Ne întorceam din vacanța după anul nou, acasă. La poarta de la care decola avionul din România, o gălăgie ca pe stadion. Plin de oameni, fiecare cu genți, gentuțe, etc toate urmând a fi îndesate pe unde se putea.
Negăsind scaune, ne-am așezat vis-a-vis, ca să ținem un ochi și pe zborul nostru, mai ales că acolo tocmai se închiseseră porțile si nu era absolut nimeni.
Peste vreo două minute apare un cuplu, el făcând live pe Tik, Face…
– Am venit și noi aicea, la bogăție, shopping, lux că doar nu vom sta acasă ca săracii să ne inghețe….
Nevastă-sa se zlizea ca o imbecilă.
Nu vă mai zic despre faptuk că atunci când s-a deschis poarta era ca la revoluție și că cei care aveau un singur bagaj mic au trebuit să și-l pună la picioare că na’ nu mai era loc din cauza celor care aveau trolere, gentuțe, pungi din duty free, etc
PS: dacă vreți să vedeți cum suntem ca nație, zburați cu low costul in Anglia & Spania….
Comentariu beton!15
să înțeleg că, voi ăștia care ați fost la Sevilla, ați făcut de rîs mîndrul neam dac!? ce era dacă făceați o coadă mică…?
Comentariu beton!110
O coada mica mititica tot era ceva, decit deloc 😀🥂
Comentariu beton!18
Măcar niște „palme” la aterizare și tot salva ceva. 🤣
Eu zic că ne fac mult bine, cu condiția să nu ne culcăm pe o ureche. Chiar azi mă gândeam la bietul Golescu, nu suficient de cunoscut ca mare patriot. Cu cîtă sfială si ocolisuri face introducerea la impresiile lui de calatorie in Occident (adică de la Brașov la Viena), ca să poată apoi să relateze despre civilizația intilnita acolo. Limba română de atunci nici macar cuvinte nu avea pentru realitatile de acolo: teatru, parc, fântână arteziană etc. A trebuit să născocească el niste cuvinte caraghioase, doar ca să explice. Și Golescu nu era un orisicine, dar tot se temea de țîfna colegilor boieri. Si iată-ne, din 1824 in 2024.
Comentariu beton!39
asta după ce domnul Constantin Radovici din Golești, aka „cel dintâiu călător” (Iorga), aka Dinicu Golescu, a trecut peste șocul la vederea cizmelor țăranilor austrieci, în timp ce în țară existau multe sate cu o găleată pentru apă la 2-3 familii;
io am vrut dăkît să ne rîdem, nu voiu să fiu trasu de urechi
Comentariu beton!22
Si banuiesc,nu am vazut,ca nu numai in aeroporturi recunoastem romanii de la distanta ! Nu ne vindecam de mitocanie asa usor. Ori furtisaguri,ori manele,ori trelinguri,ori papornite…etc.
Comentariu beton!33
Toate astea se cheama saracie! Saracia pe care a observat-o si Dinicu Golescu (din postarea de mai sus) cand a semnalat cizmele taranilor austrieci. Chiar nu se ințelege ca am fost/suntem o tara saraca in comparatie cu tarile occidentale, tara care a stat mult sub influenta/ocupația estului slav si ca asta nu se poate schimba asa de usor?!? Cum vreti sa se comporte oameni care nu au mai iesit pana acum din tara, care merg poate prima oara cu avionul? E adevarat ca bunul simt nu este totdeaubna legat de traiul bun, dar este influențat de saracie…
Trebuie sa iesimin lume, chiar facandu-ne de ras tara, ca sa vedem cum sunt ceilalti si sa invatam de la ei comportament, civilizatie si in plus mai trebuie să devenim si noi ceva mai bogati ca sa nu ne pierdem cumpatul in fata vieții din occident si sa nu umplem avioanele cu papornite si pungi cu lucruri din dutty free pe care nu le gasim acasa. Dar asta va mai dura, asa cum spune si seful de blog in titlu postării…..
de fiecare data cand ies afara din tara ma surprinde, si imi place, senzatia ca oamenii sunt relaxati, ca nu au nimic de demonstrat. La noi exista, la cei mai multi de fapt, o agresivitate lasa, o incrancenare de a nu pierde ceva nu se stie ce, o nevoie de a iesi in evidenta acum pe loc, de a nu lasa pe altul sa faca un pas inaintea ta, o vesnica demonstratie desi nu cred ca oamenii aia stiu ce au de demostrat, o frustrare trasferata pe altii. Si vorbesc aici de clase sociale foarte diferite.
uite o intamplare care spune multe. fata a fost cu fosta nevasta intr-o excursie, au mers cu masina cu ceva prietena care are un bmw micut. toate bune si frumoase. fata mi-a zis ca la cabana a venit un baiat de varsta similara cu a ei sa ii zica fetei proprietare ca ce bmw e ala, ca el, ma rog, parintii, au un x4 care este mult ma tare si mai scump. asta e mentalitatea noastra bine intiparita in creierul copiilor inca de mici. Te duci sa ii spui unui adult ca parintii tai au un bmw mai tare . wtf is wrong.
Comentariu beton!61
@Razvan – Ce-ai scris tu e perfect adevarat, toti am vazut asa ceva macar o data in viata, dar o sa incerc sa raspund la intrebarea ta din final. Daca era retorica, imi cer scuze.
Sunt MULTE chestii in neregula cu lumea (nu numai cu romanii) in general: UNU – noi (si alte natii din zona asta) avem o istorie recenta complicata, care a lasat urme SI in educatie/comportament/etc: la noi istoria recenta contine >50 de ani de „cozi” (adica resurse INSUFICIENTE pentru toata lumea) si abia vreo 30 de ani de o oarecare relaxare. Cand vom fi in situatia sa avem 50 de ani de cozi vs. 100 de ani de relaxare … poate ca o sa fie altceva, nu cred, doar sper; DOI – sunt tari-si-tari, sunt aeroporturi-si-aeroporturi asa cum sunt si oameni de toate felurile; am vazut, de exmplu, britanici care faceau chestii necivilizate, si la ei in tara dar si prin alte locuri, de te lua capul, chestii pe care la romani inca nu le-am vazut, de-asta personal ma feresc cat pot de generalizari; TREI – am patit-o personal la Roma dar si la Munchen si am simtit cum e sa fiu tratat ca un cetatean de mana a doua, complet nevinovat, doar pentru ca pasaportul meu era ala care era. PATRU – noi, intr-adevar, avem mizeria asta de „cultura” in care daca tot nu vrem/putem sa ne luptam pentru o cheste reala sau care sa conteze, imediat ne varsam frustrarea in nimicuri gen „pun cheia de la masina pe masa ca sa vada fraierii ca am valoare” sau „l-am facut pe fraier la semafor” … csf, ncsf.
„Motive” de genul mi-au venit in cap asa, fara eforturi majore, probabil ca mai sunt si alte chestii care declanseaza mecanismul psihologic gresit in oameni.
Ce zic eu e simplu: orice „efect” are si o cauza pe undeva.
Dar, per total, si eu sunt in aceeasi „barca”: daca vrei „o tara ca afara”, apoi nu exista scuze sa te comporti ca un kkt de om (cand e clar ca poti sa te comporti civilizat) sau sa nu incerci sa inveti si sa te civlizezi in timp.
Comentariu beton!28
Cryptoprocta ferox – apreciez raspunsul tau.Din pacate chiar nu era retorica intrebarea. Dar la 30 de ani de la caderea comunismului suntem la faza cu masina mea este mai tare ca a ta. Aceasi dorinta de a demostra ca suntem mai tari decat vecinul prin lucruri cumparate de regula pe credit. Si devine tot mai rau. Nu sunt de meserie psiholog asa ca nu pot sa imi explic clar motivele, eu vad doar efectele.
Am patit si eu ca am fost tratat ca cetatean de mana a doua sau am fost tratat cu reticente si precautii din cauza unor concetateni care s-au dat in spectacol. Este un aspect neplacut dar la care din pacat nu avem ce face decat sa ne comportam civilizat pentru ca lumea sa inteleaga ca nu toti romanii sunt necivilizati.
Asa cum am zis nu imi este rusine sa vorbesc romaneste, nu imi este rusine de pasaport, nu imi este mie rusine pentru concetatenii nostri care se comporta ca animalele. Este doar o realitate de care ma protejez, ca multi altii de fapt. Din ce in ce mai mult percep o fractura in societate care nu este bazata pe venituri cat pe comportament si o divizare intre oameni educati si needucati.
Comentariu beton!20
O mică vina sa aibe și companiile lowcost care vând mai multe bilete decât locuri în avion? Au fost o mulțime de știri pe subiectul acesta la un moment dat.
E vina CFR-ului! De asta acum ne grăbim cu toții…să recuperăm orele state prin vagoane…păi da!
Comentariu beton!45
😅😅 am ras!!!
Adevăr grăiești
Am călătorit prin Europa pe rute care nu includeau românia, de ex spania-italia sau germania-franta și este o diferență enorma, începând cu organizarea din aeroporturi si pana la civilizația călătorilor, în sala de așteptare și în avion. Nu cred ca mai trăim noi sa vedem și la români același nivel. Am ajuns sa ma feresc sa vorbesc în română de teama ca voi fi perceputa ca una din aia care se înghesuie la coada sau aplauda la aterizare
Comentariu beton!30
Confirm. Cu o săptămână în urmă, pe ruta București – Dortmund și retur. Mai ales retur. Nu mai zic de gălăgia din avion. Adulții erau mai vocali decât copiii, care copii erau cam un sfert din totalul pasagerilor. Si nici nu a frânat bine avionul ca deja erau in picioare!! Se rugau fetele din echipaj de ei să se așeze 🤦
Comentariu beton!27
Intotdeauna m-a mirat nevoia unora sa-si spuna povestea vietii persoanelor de linga ei in avion.
Eu zic ca toate padurile au uscaturile lor si, faptul ca e din-ce-in-ce mai rau (asta cu aeroportul e doar un exemplu) tine de „filozofii” de viata de genul „… dau un ban, sunt client, fac ce vrea muschiul meu. …” sau „… democratia/libertatea e sa fac eu ce vrea muschiul meu si mai da-i in pixul meu pe cei din jur…” si asta tine mai mult de educatie si mai putin de nationalitate.
Plus ca, in exemplul de mai sus, intervine si un factor imposibil de ignorat: CURSA DE LINIE.
Pe curse de linie eu apreciez (ochiometric) ca sunt sanse mai mici (poate chiar si zero) sa vedem apucaturi din astea de „piata” indiferent de oras/companie/nationalitatea pasagerilor. Asta in timp ce pe zobruri low-cost, cumva, procentul de melteni este mult mai ridicat, indiferent de oras/companie/nationalitate.
Si asta are de-a face cu PRETUL – eu nu sustin ca doar ce e scump e bun, dimpotriva – dar un pret mic clar lasa acces la acel bun/serviciu si unui „public” care, pe scara evolutiei, e mai aproape de maimuta decat de homo-sapiens.
Balamuc – si ma refer le tot pachetul, vorbit tare, mancat, ragait, basit, aruncat mizerii pe jos, stat claie-peste-gramada, imbulzeala – am vazut si pe la alte natii cu pretentii mai mari decat ale noastre. Italienii, de exemplu, sunt tot pe-acolo, se bat cu succes pentru locul I cu „romanache”, ii remarci de la distanta in orice aeroport la fel ca si pe „romanache”.
Ca sa nu mai vorbesc de rusi/belarusi/ucraineni: acum vreo 4-5 ani, cand am ales o destinatie in care sa fiu 100% sigur ca nu dau de „romanache”, mi-a iesit figura in sensul in care am gasit acolo ZERO concetateni de-ai nostri … babaiatule dar am dat de de-alde din astia (eu nu fac deosebire intre limbile rusa/belarusa/craineana deci pentru mine toti o apa si-un pamant dar mi-au confirmat oameni din staff-ul hotelului ca sunt turisti de TOATE cele trei nationalitati) si, de atunci, privesc cu mai multa intelegere si calm concetatenii mei care fac gesturi din astea mizerabile. Nu ca-s de acord cu astfel de mizerii, doar ca privesc fenomenul ceva mai detasat.
Ca e perfect adevarat faptul ca, cu cat te duci spre vest, sansele scad sa apara mizerii din astea, de acord.
Sau ca „romanache” sunt, probabil, acolo peste medie la orice tine de apucaturi de kkt/mizerie/lipsa de educatie are si asta legatura cu fenomenul imbarcare si cu asta sunt de acord.
Comentariu beton!36
QED
Comentariu beton!13
@Cryptoprocta ferox: dacă românii-s zero la educație, ruso&co. sunt la -10.
Comentariu beton!13
N-ar fi problemă ca fiecare pădure are uscăturile ei, dar ce te faci că uscăturile au pădurile lor?! 🙂
Comentariu beton!31
@Ananas – pe asta o sa o notez pe undeva.
Mi-ai facut ziua, multumesc!
eu intr-o excursie Viena-Melk cu vaporul si autocarul , limba engleza + spaniola.Ghid – roman. Ce au putut sa faca spaniolii din grup este indescriptibil- galagiosi si nesimtiti la max.Ghidul roman nu stia cum sa ii mai tempereze.Aveai un loc atribuit si veneau spaniolii si ti-l ocupau.Cand vorbea ghidul in engleza ei tipau unii la altii pe limba lor.
Dupa aceasta excursie am incetat sa mai consider concetatenii mei cei mai mitocani/ necivilizati din lume
Comentariu beton!18
Observ o omisiune importanta: Sa nu uitam ca foarte multi romani sunt plecati din tara pentru a munci si a scapa de saracie. Si slujbele la care au acces acesti oameni nu presupun efort intelectual. De aici rezulta in medie un gen de calator cu avionul care nu se incadreaza in standardul „european”. pentru ca alti muncitori europeni fac naveta cu masinile, ei locuiesc mai aproape de aceste locuri de munca. Nu are legatura cu gradul de civizatie al tarii, ci de gradul mediu de civilizatie al calatorilor. Nu spun ca ai nostri sunt mai necivilizati, spun ca ai lor, cei care zboara, sunt turisti sau oameni de afaceri, cu o alta valoare media a gradului de civilizatie…
Românii si-au facut renume in afara. Si nu e magulitor de loc. In aeroport ai dat exemplul cel mai bun.
Sunt unii care fura, altii care inseala. Ce retin vesticii? Nu ce e bun, ci ce e rau. Am inceput sa am probleme din cauza celor care nu tin cont de nimic.
In Belgia e un scandal despre diplome false cumparate in special de tunezieni in România. S-a cerut anul trecut ajutorul ministrului român, Rafila. A facut ceva? Nu.
Comentariu beton!20
Prima data când am mers cu avionul in România, am văzut si eu coada aia formata in fata unui ghișeu gol.
Noi aveam deja locurile pe bilet si biletul pe telefon si, când s-a mai subțiat coada, ne-am așezat si noi. Pana atunci, mai fumasem doua țigări.
Ne-am întrebat apoi de ce mama dracului s-au înghesuit aia ca disperații? Ca sa stea încă o ora in zona aia de îmbarcare unde nu ai absolut nimic de făcut?
Comentariu beton!11
Poti sa scoți românii de la coadă, dar nu poți să scoți coada din români🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!22
Bre, sa va zic de ce e coada la imbarcare. Tot omu nu vrea sa dea bani pe bagaj la cala sau sa astepte bagajele la destinatie, deci avionul se umple cu valize , iar tu, daca urci mai tarziu, ori stai cu bagaju in brate/ la picioare ori ti l duc undeva unde habar n ai. Asa ca daca esti mai lung si vrei sa intinzi picioarele in fata si nu sa ti burdusesti rucsacul sub scaun, te urci la inceput cand ai sanse sa ai overheadul liber sa ti pui boarfele. Iar cu ridicatu’ , daca ai stat 3 h intr un scaun, ai amortit naibii si vrei sa te misti cat de repede poti. Si nu, nu i chestie romaneasca, sincer . Stiu, opinie nepopulara
Comentariu beton!20
@Ank, nu am păr pe cap de câte ori am auzit scuza cu „dacă mă urc mai târziu nu mai am unde să-mi pun bagajul”. Am câteva sute de zboruri la activ. Înototdeauna mă urc în avion printre ultimii, NICIODATĂ n-am rămas fără loc deasupra, în compartimentele speciiale. Ok, poate că uneori nu-mi țin bagajul fix în cel de deasupra mea, ci unde mai e loc.
Cât deespre scuza cu rificatul în picioare cât avionul încă e pe pistă, pe motiv c-ai amorțit stând trei ore jos, sper că nu vorbești serios. Nu de alta, dar nu te reține nimeni să te plimbi pe culoarul ăla de câte ori simți c-ai amorțit. Poți sa stai în picioare trei sferturi din drum dacă asta vrea mușchiul tău.
Bănene…
@Ank, despre chestia cu ridicatul in picioare e de fapt o chestie de securitate, dupa cate știu. Atata timp cât avionul rulează, nu ai voie sa te ridici in picioare, pentru ca exista pericolul sa frâneze sau mai știu eu ce, si daca mai si cazi si iti spargi dinții, pe cine dai vina?
Comentariu beton!13
@Ank: 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
La ultimele zboruri la care m-am imbarcat era notat pe bilet un nr de ordine pentru imbarcare. Cred ca ceva de genul: randurile 1- 3 nr de imbarcare 1 + prioritar copii, randurile 4 – 8 numarul 2, 9-13 numarul 3 samd. Se striga numarul si tu te infiintezi la poarta. Nici nu am stat la coada si bagajul a stat ori deasupra noastra, ori langa. Acum nu pot sa zic nimic de zborurile de România ca nu am mai calatorit spre Bucuresti din vara trecuta. Eu vorbesc de Bruxelles, Valencia si Milano.
@Mihai Vasilescu eu n-am prins încă suta de zboruri dar pot jura că a devenit tot mai naşpa. Se ignora îmbarcarea cu prioritate, dau drumul la grămadă acum. Acum chiar îți expediază bagajul la cală că grābiții de adineauri au burduşit toate de sus şi apoi stai de prost să-ți recuperezi bagajul (sau deloc) la bandă. La ultimele sosiri la Nürnberg a avut rost să mă grăbesc să ies printre primii că nu ştiu naibii de ce se încăpățânau să aibă doar 2-3 ghişee deschise la control – în general erau tot 2-3 avioane unul după altul. La Berlin era automatizat controlul, scanai Ausweisu’ şi hai tai-o!
Eu nu calatoresc foarte des cu avionul dar cand o fac stau linistita pe scaun. Nu ma ridic decat atunci cand se anunta de imbarcare si primul val a iesit deja. Pentru ce atata graba? N-ai loc in avion, stai pe culoar? O singura data au asteptat cei de la Aeroportul din Egipt dupa noi dar nu mult, 5 minute si asta pentru ca s-au devansat si acolo lucrurile putin.
Gluma favorită (dar ancorată bine în realitate) când eram pe barcă: Cum recunoști un român în (puneți aici ce locație exotică vreți)? Are o sacoșă de plastic în mână.
Eram în dry-dock prin 2006 undeva în fundul unei insule secundare de Hong Kong. Lângă noi era tras ditamai cargo-ul din care coboară la un moment dat un tip la vreo 40-50 ani. Șapcă, șlapi, bermude de blug, un tricou Billabong și o sacoșă cu ”Crăciun Fericit”…am strigat după el, era căpitanul cargoului, din Suceava.
Comentariu beton!57
Bai, asta cu punga de plastic „de 1 leu” e brand de tara cu mult inainte ca blonda lui Baselu´ sa descopere acea frunza cazuta prin gradina maicii domnului.
E adevarat ca s-a mai rarefiat fenomenu´ in ultima decada dar inainte puteai sa-ti gasesti poarta pentru OTP traversand un intreg aeroport urias gen Schipol, JFK sau Heathrow fara sa te uiti la panourile de ghidare, doar urmarind pe domnul/doamna cu punga din fata ta.
A functionat de fiecare data, ba chiar am castigat banutzi cu mici pariuri de gen pe vremea cand stateam mai mult prin aeroporturi decat pe acasa.
Da, dincolo de nesimtire, romanii au un je ne sais quoi care-i identifica dintr-o multime, dar si noi avem un nas pentru a ne detecta conationalii dintr-o mie (si a ne lua masuri de precautie, dupa caz).
Adevarat!….. dar nu despre toți, ci doar despre ăia care-mi dau motive si sunt foarte , foarte multi !
E cumva ceva comun pentru calatorii din Europa de Est, am remarcat. Ah, si pentru rusi, cand puteau 🙂
Pe de alta parte, cand citesti in presa de cazuri in care o companie care incepe cu Wi si se termina cu zz care anunta ca avionul e plin si cei ramasi la capatul cozii nu mai ai loc…. parca te ia de cap putin 😀
Comentariu beton!11
Dar e bine ca atunci cand iti cumperi biletul sa verifici daca iti specifica faptul ca este stand by ticket (pentru ca avionul este deja plin dar statistic nu vin toti pasagerii). Si daca ai citit si acceptat cand ai facut plata inseamna ca ti-o asumi.
@Prazaru: fals! Wizz vinde bilete pentru un avion de 220 de locuri, ăla întârzie/se strică pe undeva și ajunge la cursa ta un avion de 180 de locuri. Iar tu, cu bilet normal ba poate și cu loc plătit nu apuci să mai urci în avion dacă esti spre capătul cozii. Au fost zeci de asemenea întâmplări in ultimul an.
Offtopic: din cauza asta, anul trecut am avut 2 bilete de plecare (unul seara si unul dimineața), să fim siguri ca ajungem la destinație in timp util.
Fix asa. La fel de usor recunosti romanii in vacante, de regula la hotelurile care practica All Inclusive. Ar fi un intreg roman de scris pe tema asta.
Pff cu hotelurile depășești romanul… Cred că și Comedia Umană e o prefață la ce ai putea scrie …
Stai liniștită, toți esticii fac așa. E concepția să facă pagubă de toți banii… Acum 2-3 ani am fost Bulgari și eram puțini români în hotel, dar alte nații mi-au sărit în ochi, nu ai noștri!
@Alexandra: o-ho-ho…ar iesi un roman cu multe volume…
Tu zici de români în aeroport…păi cum, domnule,coada , aglomerația,datul din coate ,încă ne sunt sport național, uitați-vă lume când se mai deschide o casă la un hipermarket.Acolo se vede cel mai bine ce spune jupânul aici.N-ar lăsa să intre primii pe cei cu 2 pâini și un iaurt nici să îi pici cu ceară.
Și puțin pe alături cu discuția:cum la psihoterapie rezultatele nu se văd a doua zi,nici educația nu se vede de la o săptămână la alta.
Fix ieri am zburat Suceava-Luton, coada s-a format la ghiseu cu jumatate de ora inainte sa inceapa imbarcarea, fiind aeroportul minuscul efectiv nu te mai puteai misca prin sala aia, noi alegem sa stam la sfarsit si din motivul ca avand copii mici prefer sa raman unde e toaleta ca pana se face imbarcarea siguuur mai avem o urgenta. Ei am avut si ieri drum la toaleta si efectiv a trebuit sa dau din coate sa trec prin multime.
Dupa ce s-a inceput imbarcarea primii oameni, cei cu prioritate si infanti au iesit afara in fata unui lant ce nu ii lasa sa treaca mai departe. Afara ploua :)))
Cand am ajuns sa urcam in avion era plin de lume pe scara avionului si eu urcam incet cu cel mic de mana, fara sa ma grabesc undeva cand aud un barbat: doamna dumneavoastra aveti copil mic trebuia sa intrati prima la imbarcare ca aveti prioritate, ii replic ca stiu da nu ma grabesc nicaieri… raspunsul lui rastit m-a lasat masca: nu ma intereseaza ca nu va grabiti, trebuia sa fiti in fata nu sa ne incurcati pe noi acum!
Comentariu beton!24
@Laura, se grabea el? Din cate imi dau seama, calatoreati cu acelasi avion si ajungeati la aceeasi ora la destinatie🙄. Nu inteleg cu ce il incurcai. Gizăs craist ce oameni 😑
Deși multă lume a apreciat comentariul, vreau sa fiu the party pooper și sa am o alta opinie: deși nu am copii îmi sunt dragi și pot înțelege plansetele și foiala din avion sau din aeroport, atâta vreme cât părinții fac tot posibilul sa evite unele aspecte care deranjează. În cazul tău, ai evitat sa mergi cu segmentul „copii” pentru ca au fost puși sa aștepte în ploaie. Ok, înțeleg. Se putea remedia probabil dacă se atrăgea atenția unui salariat din aeroport. Tu ai ales sa aștepți un pic și sa mergi cu segmentul „adulti”, dar ai ales sa oprești coada ca să lași copilul sa urce singur acele scări, mai greu, în ritmul lui (presupunând ca intre timp s a oprit ploaia și era vreme favorabila plimbării și explorarii). Înseamnă că cei din spate s au oprit cu valizele de 10 kg în mana pe scări, ca să va jucați voi. Când ți s a atras atenția, în loc sa iei copilul în brate și sa lași coada sa meargă, sa sa te tragi putin într o parte, ai ales sa fii deranjata. Mi se pare o atitudine tipic românească, sa știi ca libertatea ta se termina unde începe sa deranjeze pe ceilalți și nu ți se cuvine totul dacă ai de mână un copil mic 🙄
Comentariu beton!14
Da, perfect de acord, nici noi nu vrem să stăm la coadă la îmbarcare. Insă de fiecare dată când nu am stat la coadă nu am mai prins loc de bagaj de cabină pentru ca meltenii își întinseseră toate bagajele de cabină ultra îndesate și hainele și nu mai aveam unde. Și am stat cu ele sub scaune, sau în spatele ultimului rând de scaune, sau mai rău, ni le-au mutat la cală și apoi am stat mult să le luăm (pe Otopeni). Vorbesc strict de low cost, cu astea ne-am permis să mergem. Avioane mici și înghesuite, nu e o plăcere sa stai cu mini valiza de cabină sub scaunul din față. Plus că la low cost sunt mereu povești de cum vând ăia mai multe bilete decât locuri și dacă nu stai la coadă e posibil să rămâi pe-afară.
Așa că, deși nu am face asta, stăm și noi la coadă la îmbarcare 😟
Dar nu, nu aplaudăm și nu ne ridicăm de pe loc imediat după aterizare.
Am mai mers cu serviciul și cu companii de linie și da, acolo e mult mai bine.
Și mai am un of legat de low cost. Cum nu verifică ăia bagajul mic de cabină, cel de pus sub scaun care ar trebui să aibă o anumită dimensiune. Și eu îmi fac griji, măsor, fac liste, împachetez cu grijă și apoi, la coadă, văd oameni cu ditamai rucsacii ca ăia de munte, plini ochi și trec și mai ocupă apoi un loc în plus la depozitat bagaje deasupra pentru că evident nu au loc sub scaun 😠
Și alt of că nu respectă prioritatea dacă o ai sau, mai rău, mai mult de jumătate de avion are prioritate, deci e ca și cum nu ar fi.
Suntem tara unde toata lumea alearga ca sa ajunga nicaieri.
Comentariu beton!26
Noi mergem la Londra cu British Airways de ceva vreme. De cand low cost-urile s-au porcit cu bagajele nici nu este mult mai scump. Un bilet BA basic (care include trollerul de cabina), luat din vreme, costa uneori mai putin ca la Wizz cu acelasi bagaj. Nu am gasit imbulzeala nici la imbarcare nici la coborare. La BA imbarcarea se face in ordinea grupurilor de pe bilet incepand cu coada avionului. Iar coborarea se face in ordinea randurilor incepand din spate spre fata. O data am asteptat cam trei sferturi de ora pe pista la Heathrow sa debarcam si atunci au fost invitati sa coboare primii cei care aveau legaturi. Lumea asculta instructiunile echipajului. Poate am fost noi norocosi, ce sa zic.
Comentariu beton!15
Am mai povestit cum, în primul meu zbor, imediat ce avionul a atins pista cu roțile, la aterizare, au început aplauzele, iar individul din spatele meu a spus, luând telefonul de la ureche
„- Se cunoaște, bă, că sunteți români, că sunteți singurii care aplaudă la aterizare.”
Nu m-am putut abține și am spus, ca pentru mine
„Totodată, în timp ce aplaudăm, vorbim la telefon, deși însoțitoarea de zbor a zis să închidem telefoanele până oprește avionul.”
Aș fi vrut să îi văd fața…
Am coborât printre ultimii din avion, că n-aveam nimic de prins după.
Comentariu beton!14
@LucianM, perfect de acord – daca imi doresc ceva de la viata, asta ar fi sa imi iasa in cale cat mai putini idioti/melteni din astia in general.
Dar, cum nu am de ales, prefer la orice ora din zi sau din noapte sa am de-a face cu porcul-porc, ala „asumat”, pe care-l doare in lupa de orice/oricine decat sa gasesc un „lup moralist” care ii atrage atentia porcului-porc in timp ce el face un alt kkt la fel de nepotrivit in context.
La porcul-porc nu e loc de dubiu sau surprize – ala nu se schimba, daca ii atragi atentia e degeaba sau poate chiar sare la bataie – dar, daca ai norocul si il reperezi din timp, macar ai ocazia sa iti faci traseul in asa fel incat sa-l eviti si sa-ti vezi de viata.
Eu fac parte din ofensatii aia care iti spun ca nu doar romanii sunt melteni. Ieri am citit o stire cum o familie din Germania au ajuns cu rulota pe un drum forestier din judetul Neamt suspendati deasupra unei rape de 30 m si au sunat la 112 sa ceara ajutorul.
Alt exemplu, cand am fost eu in Germania acu 20 de ani, in supermarket intrau cateva doamne si cu sacosa si puneau 2 morcovi in cosul de cumparaturi, 2 in sacosa si tot asa.
Stiu ca exemplele mele nu au legatura cu avioanele, dar noi ii vorbim mereu pe ai nostri cand fac ceva rau, dar cand castiga premii nu spune nimeni nimic de ei. Nu stim sa ne apreciem valorile.
Boss, lasă că exemplele tale n-au legătură cu avioanele, tu nu înțelegi altceva. Iei niște situații punctuale și mi le dai drept exemple, ele fiind doar niște excepții. Da, meleteni sunt peste tot, nu există nație fără melteni, doar că la noi sunt majoritari. Tu mi-ai dat două exemple din Germania, ambele fiind excepții. E posibil să nu înțelegi ce spun, dar măcar am încercat,
Și Paulescu care a inventat insulina, să nu uităm de el.
Comentariu beton!15
Ce ziceam acu’ o ora jumate =)))))))) „Dar nu numai romanii, doamnaaaa educatoareeee, da’ si Ionel a fost obraznic, pe el de ce nu-l vedeti, buhuhu”.
Cât de cât superb 😀
Comentariu beton!11
Asa e, Geostorm.
Am citit si eu azi ca este un proces la Toulouse cu unii care s-au imbatat, au plecat cu un avion mai mic- fara coada 😁- si au sarit cu parasuta in zbor de noapte. Ce nu s-au gindit ei, a fost ca pilotul n-a mai gasit pista de aterizare, ca deh, erau acreditate doar zborurile de zi si nu aveau felinare. A busit avionul, el a fost recuperat de prieteni si baliza avionului a dat alerta de a venit aviatia civila dupa ei. Avea pilotul 2 grame de alcool.
Nah, melteni peste tot 🤣🤣🤣
Felicitări! Nu vedem zilnic intre noi un premiant.
Darwin awards!
Mi s-a parut amuzanta o faza intr-un aeroport mic de tot de prin nordul Europei.
Ca sa va faceti o imagine, era cam de dimensiunea autogarii Filaret, cu un duty free cat un Shop&Go. Eram deja in Schengen, deci nicio graba nici la pasapoarte.
Ma intorceam in Romania cu un zbor de Wizz. Au schimbat poarta de 2 ori, dar din timp. Cei aproape 300 de romani (parca atatia intra intr-un Airbus) deja asezati la coada se plimbau ca o mare omida prin aeroport, urcau, coborau scarile. Si ce se mai enervau ca ce oropsiti sunt.
Partea neamuzanta a fost ca apoi s-au blocat la intrarea in avion, iar noi ultimii am ramas in ploaie si frig in timp ce auzeam stewardesele cum ii roaga frumos sa elibereze culoarul ca mai sunt oameni pe scari care stau in conditii meteo „nefavorabile”.
Mai avem…mult si bine.
Comentariu beton!14
Prin aceeasi situatie am trecut si eu in octombrie 2021; a trebuit sa merg de urgenta in Romania si am luat un zbor cu escala in Mallorca.Chiar daca mergeam in Romania intr-o situatie neplacuta pe care din pacate ni se intampla tuturor,pot spune ca a fost cel mai frumos zbor Spania-Romania in cei 20 de ani de cand fac aceasta ruta,dar cred ca si pentru restul zilelor pe care le voi avea de trait.De la Zaragoza la Mallorca eram eu,doi romani,si restul nationalitatilor europene,iar pe ruta Mallorca-Bucuresti,romani care se intorceau din vacanta,plus 20-30 de alte nationalitati;nimeni nu s-a radical in picioare inainte sa se descuida útiles avionului,nu a fost necesar sa apuntes nimeni,sa repite de mai multe orí sa se puna centurilw,sa se opreasca telefoanele,toata lumea purta masca fara obiectiuni,etc…ce sa va mai spun,o calatorie de nota 10+!
Prin aceeasi situatie am trecut si eu in octombrie 2021; a trebuit sa merg de urgenta in Romania si am luat un zbor cu escala in Mallorca.Chiar daca mergeam in Romania intr-o situatie neplacuta pe care din pacate ni se intampla tuturor,pot spune ca a fost cel mai frumos zbor Spania-Romania in cei 20 de ani de cand fac aceasta ruta,dar cred ca si pentru restul zilelor pe care le voi avea de trait.De la Zaragoza la Mallorca eram eu,doi romani,si restul nationalitatilor europene,iar pe ruta Mallorca-Bucuresti,romani care se intorceau din vacanta(romani cu un nivel mai ridicat de cultura si educatie,un nivel normal zic eu,pe care foarte multi din romanii rezidenti in Spania din pacate nu il au)plus 20-30 de alte nationalitati;nimeni nu s-a radicat in picioare inainte sa se deschida usile avionului,nu a fost necesar sa anunte nimeni,sa repete de mai multe orí sa se puna centurile,sa se opreasca telefoanele,toata lumea purta masca fara obiectiuni,etc…ce sa va mai spun,o calatorie de nota 10+!
Am mai scris și mai demult la acest subiect, fă un zbor prin state să fii șocat cum de imbarca aia pe rânduri și cum ies cate unu și restul stau pe scaun.
Ne apropiem și noi au început să îmbarce și la noi pe zone iar daca plătești câțiva euro in plus gen 15 euro ai loc în primele două secțiuni cu extra leg room, și treci fluierând pe lângă cei care așteaptă de 40 min in picioare să se îmbarce „primii”
Problemele menționate de tine sunt mai prezente la low cost, dar le mai vezi și pe curse de tarom si klm. După ce trece prețul de 500E pe bilet, 😉 nu prea le mai vezi 😉
Referitor la situația cu întârzieri și pierderea legăturilor: în 2012, pe un zbor Air France București -Paris s-au anunțat că vom avea o întârziere de cca. 45 min la aterizare. Eu aveam cam 1 oră și jumătate până la zborul următor, deci cam strângeam din popou!
Am anunțat stewardesa despre situația mea și cu 15 min înainte de aterizare m-a luat de mânuță și m-a așezat pe primul scaun de la clasa business, lângă ușă. Vă las pe dvs. să ghiciți cine i-a dat umilință lui Ussain Bolt când s-au deschis ușile!
P.S. Da, am prins zborul de legătură, a ajutat mult și faptul apartenenței la UE, care m-am scutit de controale suplimentare.
Da, recunosc, nici eu nu suport manifestările lor (şi ca să fie clar, sunt româncă şi trăiesc în România, si nu neg asta aşa cum se tem unii prin comentariile de mai sus, dar cum zicea un deştept antic „odi profanum vulgus et arceo”). Şi da, veneam din Italia şi lângă mine s-au aşezat nişte români de români, cărora le-am răspuns neaoş…”mi dispiace, non capisco” (şi uite cum am mai dat apă la moară unora)!
Plus coada la verificat bagajele!
Am prins acum vreo 2 ani o coada de aproximativ 30 de persoane care s-a transformat intr-o gramada haotica de 300 de persoane. 90% se bagau in fata, „finut”, fara sa ne priveasca in ochi pe fraierii care nu au scoala vietii si stateam ca prostii in rand. Cand mi-am pierdut rabdarea si le-am atras atentia, mi-a replicat imediat un mitocan obraznic ca „am chef de scandal asa de dimineata”.
Ca o comparatie, in Italia de exemplu, am asteptat minute bune langa zid pentru ca nu am vazut coada unde sa ma asez pana am inteles ca se intra direct, fara coada 😅
Aşa cum spunea cineva mai sus, coada a devenit o necesitate nu doar din cauza românilor. Asta deoarece deşi ai bilet cu prioritate, ajungi uneori să te afli în acelaşi autobuz de transport spre avion cu cei care nu au prioritate la îmbarcare, iar când ai ajuns în avion la locul tău descoperi compartimentul de bagaje alocat locului tău plin cu bagajele unora care stau pe partea cealaltă a rândului sau trei locuri mai încolo.
Păţit chestia aia pe Ryanair în urmă cu câteva săptămâni, atât la dus, cât şi la întors. Ba mai mult, la întoarcere tot compartimentul era ocupat de o nesimţită care stătea pe ultimul loc din avion şi nici nu a avut bunul simţ să răspundă când am întrebat al cui e bagajul, aşa că i l-am scos şi i l-am pus pe culoar, iar altcineva i l-a mutat în alt compartiment. Să vezi panică pe ea la aterizare că nu îşi găsea bagajul, iar când i s-a atras atenţia că nu a reacţionat când s-a întrebat în avion al cui e bagajul, a zis că era dreptul ei să pună bagajele acolo pentru că era spațiul gol.
Iar despre partea cu aplaudatul la aterizare, îmi pare rău să o spun, dar după ultimele evenimente deja a devenit o normalitate să aplauzi când mergi cu Boeingul, de bucurie că a aterizat intact.
Doamne apără și păzește! Dar tu știi că nu e obligatoriu să-ți ții bagajul STRICT în compartimentul de deasupra ta, da? Și că le poți lăsa ORIUNDE în avion? Gizăs fucking craist!
Ultima oară când am zburat cu wiZ, am avut două bagaje de mână. Un troller pentru compartimentul de bagaje și un rucsac de pus sub scaun.
Când am vrut să pun rucsacul sub scaun, însoțitoarea de bord mi-a spus că nu e voie.
Văzându-mi privirea confuză, a continuat: aveți locul din dreptul ieșirii de urgență, acel spațiu TREBUIE să rămână liber. Dați-mi rucsacul și am să vi-l așez eu în compartimentul de bagaje.
Vreo 5 rânduri mai în spate.
Te las să comentezi situația.
Românii care călătoresc în afară sunt asemenea elevilor mei când plecăm în excursii. Sunt copii de la țară, se vede clar că nu au prea ieșit din satul lor. Unii sunt stânjeniți. Alții, ca să își acopere complexul de inferioritate, se poartă mai anapoda decât o fac la ei acasă, atrag atenția tuturor. Vorbesc tare, se împing…. Observ priviri uneori, aud și comentarii acide alteori. Le atrag atenția copiilor când găsesc momentul potrivit, dar nu mi-e rușine cu ei. Vor învăța, cu timpul, să se poarte civilizat.
Noi, românii, încă suntem copiii de la țară. Eu am călătorit foarte puțin cu avionul. Eram crispată, bănuiesc că se vedea din avion că sunt un est european neumblat prin lume. E adevărat, nu am făcut gălăgie și nu m-am îmbulzit la cozi, deși stăteam cu inima strânsă să nu plece avionul fără mine.😀
Fiți mai puțin critici cu românii, se face și poporul nostru mare până la urmă.
Comentariu beton!37
nu vreau sa sune a „Dar si altii”, dar este „si altii” :D.
Singura data cand am vazut stewarzii disperati au fost spre/dinspre maroc. Erau cateva specimene: romanii x 2.
Dar, cum zbor mai des cu romanii, ma bucur mai tare de ai nostri decat rarele zboruri exotice 🙂
Am inteles ca englezii, in vacanta, mai sunt epici. Dar, zborurile mele spre anglia nu prea au avut experiente de gen.
Nu inteleg, care-i treaba cu aplaudatul cind aterizeaza avionul? Mie chiar imi place :-)) Mi se pare un obicei dragut. Asa, cam cum ai zice „Saru-mina pentru masa”. Nu se zice prin alte tari, si ce daca?!
In plus, cum de felul meu sint stresata in avion, sint chiar fericita cind avionul se pune pe pista. Or fi si altii stresati asa ca mine, care-si manifesta usurarea de-a fi aterizati cu bine prin aplauze.
@Jual, pentru cine sunt acele aplauze? Piloții nu le aud… După 2001, toată zona din spatele cockpitului a fost întărită și piloții nu au cum să audă aplauzele.
Dar hai s-o punem într-un alt context! Cele mai periculoase faze ale zborului sunt în zona +3 (trei minute de la momentul când începe rulajul pe pistă) și -8 (8 minute până cînd avionul iese de pe pistă și rulează spre poartă). De ce ți-ai dori să distragi atenția piloților într-o fază critică a zborului? Piloții au multe de făcut după ce avionul atinge pista și se liniștesc doar când au oprit avionul și au închis motoarele. Deci, pentru cine sunt aplauzele acelea? De ce ți-ai dori să distragi atenția piloților când comunică lucruri foarte importante cu turnul de control după ce aterizează, reduc suficient viteza și focusează pe ieșirea de pe pistă și pe traseul ulterior până la poarta de îmbarcare? Plus multe alte lucruri prevăzute în check list-urile lor.
Noroc că peretele ce separă cockpit-ul de cabină și căștile prin care comunică între ei sau cu turnul de control/ground control/ATC/etc. sunt cu funcție de atenuare a zgomotului exterior. Gândește-te la asta data viitoare când ți-ai dori să aplauzi după aterizare!
Comentariu beton!17
@ Cristian, uite, multumesc sincer pentru explicatia tehnica! Intr-adevar, acuma inteleg inutilitatea acestui gest.
@Cristian, ok nici eu nu stiam asta. Mi se parea un obicei inofensiv si dragut
Mă amuză teribil faptul că, de la „foarte mulți români sunt melteni în aeroport”, se ajunge la cu totul alte subiecte. Tare greu ne e să comentăm strict situația dată 🤣
„foarte mulți români sunt melteni” – fixxed that for you
Orice pădure are uscăturile ei!
Aș putea să scriu două-trei cărți cu experiențele mele avute în 8 ani de zboruri pentru Emirates Airline… Am văzut pasageri care nu știau să folosească toaleta… Sunt românii printre cei mai necivilizați pasgeri? Cu siguranță nu! Avem uscăturile noastre însă!
Undeva prin 2005-2006 eram într-un zbor din Australia (Melbourne oare?) spre Dubai. Aud în timpul îmbarcării limba română vorbită de 3 tineri ce se întorceau spre România via Dubai. Mă rog, limba vorbită este puțin spus pentru că aveau un stil de comunicare utilizat de oamenii cu probleme de auz. Am sperat că se vor liniști și vor dormi în cele 14 ore cât dura zborul. Am sperat degeaba! Erau deja chercheliți când au urcat la bord și au mai cerut băutură tot zborul. Nu au dormit, nu au profitat de niciunul dintre cele peste 1.000 de canale video și audio oferite în acel Airbus A340-500 și tot ce au făcut a fost să vorbească tare, să râdă în hohote și, cel mai rău lucru pentru mine, să facă glume proaste despre pasageri și despre mine și colegii mei.
I-am lăsat în pace și am instruit colegii să aplice tehnica celor 3D (Delay, Dilute, Deny) când mai cer alcool. Aveau probabil însă alcool din Duty Free când au ajuns la bord și au știut să ascundă acest lucru. 14 ore în care 3 pasageri au deranjat continuu alți 240. Am fost la ei de minim 10 ori să le cer să înceteze să mai fie zgomotoși însă după fiecare vizită, coborau tonul pentru 2-3 minute după care o luau de la capăt.
Acum, poate mă veți scuza că nu le-am vorbit în limba română ci în engleză. De fiecare dată. Habar nu au avut că sunt român până după aterizare când, le-am transmis în limba română că aș fi putut ruga căpitanul să cheme poliția din aeroport pentru ei. Le-a căzut fața însă unul din ei s-a redresat rapid și mi-a spus ”Aoleu! Ești românaș de-al nostru! Dă-ne și nouă câteva beri să avem în aeroport până la următorul zbor!”.
Suntem într-un proces de evoluție și lucrurile nu se schimbă peste noapte! Dar, comparând comportamentul românilor cu cel al pasagerilor din multe țări din Africa, Orientul Mijlociu sau din subcontinentul Indian, suntem departe de ei și poate pe calea cea bună. Sper asta!
Comentariu beton!26
Dacă sunteți cuminți și mă rugați frumos, vă voi povesti experiența mea cu toată echipa olimpică a României ce se întorcea de la Jocurile Olimpice de la Sydney în Octombrie 2000. :))
P.S. #coșmar
P.S. 1. V-am avertizat că am material pentru 2-3 cărți!
Comentariu beton!21
La polul opus, o altă experiență.
Tot în perioada 2004-2006 și tot un zbor din Australia spre Dubai. Un zbor mai lejer cu cca. 60-65% din locuri ocupate.
Suntem antrenați să observăm detalii ce nu par uzuale sau normale. Nu mi-a fost deci greu să observ o persoană de sex feminin de cca. 55-60 de ani ce părea tristă și chiar a plâns în timpul acelui zbor. Era într-un loc la geam pe partea dreaptă a avionului cu cele două locuri de lângă ea neocupate. Am decis să merg la ea să văd care este problema.
Are you ok? Nimic… Est-ce que vous parlez français? Nimic. Lei parla Italiano? Nimic! Sprechen Sie Deutsch…. Nimic!
Never mind!
Încerc să aflu ce naționalitate are așa că îi cer pașaportul. ”Passport, please?” Mi-l arată cu teamă. Pașaport românesc… Imaginați-vă șansele și surpriza mea. Apoi imaginați-vă surpriza dânsei când m-a auzit vorbind limba română…
Era tristă pentru că a părăsit Australia și și-a lăsat în urmă fata măritată acolo. Plângea crezând că nu o va mai vedea vreodată. Imaginați-vă că cineva vă asculta și vă înțelegea într-un zbor peste Oceanul Indian unde nu v-ați fi imaginat vreodată că veți fi. Dar sunteți! Și nu sunteți singuri! Imaginați-vă!
Habar nu am cât a contat că i-am adus mâncare din First Class… Habar nu am! Cred totuși că faptul că nu a fost singură în acel zbor a contat mult mai mult decât caviarul sau homarul pe care i l-am servit.
Alți români în lumea largă, alte povești. Hai să nu generalizăm! Orice pădure are uscăturile ei! Dați-le 2-3 decenii și vor evolua cu siguranță! Puțintică răbdare stimabililor!
Comentariu beton!25
@Cristian, oare tu ești stewardul român pe care l-am întâlnit pe zborul Londra – Bangkok in august 2001? Ce surpriza plăcută am avut când, la primul meu zbor intercontinental, speriată și rugându-mă în gând sa ajung cu bine înapoi acasă deși abia plecam spre Australia să îl însoțesc pe soț la o conferința, am auzit un steward tânăr si simpatic întrebându-ne în româna: sunteți români, nu-i așa? Văzuse numele noastre romanești in lista zborului British Airlines ceea ce era mai rar atunci și se bucura și el ca are si pasageri din Romania. Era cred de loc de prin Ardeal, nu îmi mai amintesc bine din ce oraș, și ne-a vorbit despre munca lui ca steward, oferindu-ne băutură la discreție. Noroc ca nu prea eram băutori. Oricum, mi-a ușurat mult din emoții iar când am traversat ținuturile aride ale Afganistanului si am văzut munții Himalaiei, mi-a trecut de tot frica si nu m-a mai îngrijorat mersul cu avionul la capătul pământului.
Ieri, cursa wizz, zbor de 1 ora si jumatate: 3 locuri libere inca in fata noastra. Auzim- uite aici 3 locuri libere, intrati – sotul catre sotie si fetita. Pustiul meu ridica capul din telefon si ma intreaba vizibil contrariat: dar nu ar trebui sa mearga la locurile lor? I-am raspuns soptit ca ba da si am urmarit epopeea, caci foarte curand au ajuns si cei care aveau loc acolo: 3 persoane care nu calatoreau impreuna. Pana s-a terminat imbarcarea tatal a incercat sa ii trimita pe cei 3 austrieci/nemti, in diverse combinatii, vorbind romaneste si un pic de engleza, pe locul lui respectiv locurile sotiei + fetitei. A renuntat abia cand a venit sotia sa ii spuna ca e loc liber langa ele.
In alta ordine de idei, nu stiu in ce stil tund frizerii nostri, dar in epoca de dinainte de zborurile low-cost recunosteam barbatii romani prin aeroporturi dupa tunsoare 🙂 si desigur portile de imbarcare dupa coada:) 🙂
Locuiesc în Nairobi (Kenya) și, de curând, am zburat înspre Mombasa (cursă internă) cu Jambojet – să zicem un low-cost de-al lor, o companie subsidiară a Kenya Airways. Nu doar că toată lumea (90% erau localnici, foarte puțini turiști au fost la zborul respectiv) a așteptat cuminte, cu centurile de siguranță încă puse, ca avionul să ”parcheze”, dar s-au ridicat doar când acest lucru a fost permis, iar coborârea s-a făcut în ordine: mai întâi rândurile de la 1 la 5, și așa mai departe, tocmai pentru a nu se crea haos. Cuminte, decent, civilizat, într-o țară din lumea a treia. 🙂 Zboruri faine să avem, fără incidente și fără melteni,
Comentariu beton!18
Si eu am calatorit cu avionul prin Africa si intradevar nu imi amintesc lucruri care sa ma fi deranjat in vreun fel…
Mâine-poimaine fac in Aeroportul Madrid-Barajas 15 ani de când lucrez acolo.
Pot doar sa confirm ca pe romani îi recunosti de la distanta. Pe Bulgaria, asemenea.
Cred ca ne-a rămas in sânge, este ceva transmis din tata in fiu mania asta de a forma cozi, de a ne buluci gramada.
Mai avem nevoie de generații sa ne treacă astea.
Pe romani ii recunosti de la o posta. Lucrez in sala de operatie in Anglia. A venit in mai multe zile o tipa (chirurg), fite in cap, comportament agresiv, care se recomanda in engleza ca fiind „Diilia”. In fine, le intreb pe colegele mai vechi din ce tara e, ca mie, dupa comportament mi se pare ceva de prin Europa de Est. Nesigure, mi-au zis ca a venit din Canada. Hmm! Am cautat-o dupa nume in Registrul medicilor si e romanca get/beget. Nu vorbeste romana cu niciunul dintre romani, de altfel 🤣
Imagina-ti-va un zbor low-cost (Iasi-Memmingen), cu doar cativa muncitori romani, iar in rest, cetateni din Republica Moldova. Care au baut tot timpul, au vorbit tare, s-au descaltat…
Io-s de acord cu tine total.
Hai ca tot suntem un popor și o națiune, salutari din Chișinău! Nu neapărat cei care se ridica în picioare in avion imediat cum acesta săruta pista sunt din România, poate sunt din RM 😁. Pana nu demult se învățau 4 clase, asta cine învăța desigur. Apoi au venit comuniștii și i-au făcut pe toți tractoriști și lucrători de ferme, nu prea avem cultura călătoriilor căci nu avem de unde. Ușor, ușor ne vom învața!
Cel mai tare e când se dau jos londonezii la noi…. zici că trebuie să câștige 200 m sprint. Se împrăștie că potarnichile…
Ce ma interesează cel mai tare este înverșunarea cu care romanii, cei despre care vorbim, nu doresc sa se schimbe! Nu cred ca nu observa cum se comporta neamurile noastre mai vestice! Este acest hibrid comportamental, ne place sa ne bucurăm de civilizație, disciplină, dar nu schimbăm nimic în ceea ce ne privește! Și asta ne face să ne simțim “șmecheri”, ca a mers cu mitocănia încă o dată! Nu ne-am născut cu toții la castel, dar a avea dorința de a te continuously self improve, nu prea este o prioritate. Din pacate
Întristează , nu interesează
„se ridică toți în picioare și așteaptă cu bagajele pregătite, deși avionul încă rulează pe pistă”
Nu numai in avion, ci si in tren si alte mijloace de transport. Si daca nu vrei sa astepti 2 ceasuri dupa ei, trebuie sa faci acelasi lucru, dar inaintea lor. Pentru ca se ridica de parca s-ar grabi undeva, ca mai apoi sa se miste cu viteza melcului si pur si simplu sa nu mai ai loc sa treci de ei. Blocheaza avionul vreo 30 de minute, si daca ii mai ai si in fata la check out ai pierdut 1 – 1.5 ore dupa ei. Nu vrei asta, mai ales daca te asteapta cineva sa te ia.
Cat despre aplauzele de la aterizare, mie nu mi s-au parut niciodata ceva negativ, e un semn de apreciere deja traditional, nu vad nimic rau in asta. De ce s-ar supara cineva?
Am zburat de mai multe ori în ultimele luni, in Franța, in interes de serviciu. O dată zbor direct la Nisa și cîteva zboruri la Lyon, cu escală prin Paris sau Amsterdam. Sincer, mă așteptam la comportamente din acestea, cozi la îmbarcare, gălăgie, înghesuit bagaje și tot tacîmul. Dar nu a fost cazul. Nici nu am identificat poarta de îmbarcare la Paris după sacoșe de rafie sau după volumul conversațiilor, nici nu s-a aplaudat la aterizări. E drept că am zburat cu companii de linie, AF și KLM, nu low cost.
Rămăsesem șocat acum vreo 10 ani, cînd călătorisem la Madrid. Zbor cu Lufthansa, escală la Frankfurt. La întoarcere, transfer în Frankfurt, nu a fost nevoie să căutăm poarta de îmbarcare, încă din centrul terminalului se auzea un vacarm de la una din porțile de imbarcare, bașca apăruseră sacoșele de rafie și purtătorii de șlapi (era februarie). În timpul zborului lumea nu stătea pe scaune, era gălăgie ca la piață, la aterizare s-a aplaudat, iar de îmbulzeală nu mai zic. Nu am uitat niciodată zborul acela.
Îndrăznesc să fiu de părere că, deși diferențe de civilizație există în continuare, lucrurile merg totuși spre bine. E vorba însă de genul de schimbare lentă, care ia decenii.
Plus aplauzele de la sfarsit!
Alea trebuie mentionate musai 😊
Super tare subiectul si nu ma pot abține sa nu comentez pentru ca este atât de adevărat și de des trait pe pielea mea ca il urăsc dar este purul adevăr. Da este adevărat ca și alte nații sunt gălăgioase și vorbesc mult de înnebunești dar cu noi e altceva. Avem un renume prost și nu ni se mai trece nimic cu vederea. Prea mulți știu despre mizeriile pe care le fac unii reprezentați ai neamului nostru și prea putini știu de cei mulți reprezentanti care ne au facut cinste. Și avem mulți oameni cunoscuți mai mulți decât alte popoare dar sunt umbriti uneori de cei mult mai mulți care ne au adus tristul renume.
Da și eu ca și mulți din cei de mai sus am trait multe episoade mai puțin plăcute și am spumegat de furie ca trebuie sa evit sa zic de unde sunt pentru ca se lasă tăcerea. E un snobism da stiu nu e corect sa fim bagati toți în aceeași oala dar e un adevăr incontestabil ca ti se pune o eticheta pe care muncești sa o dai jos chiar dacă ala de ți o pune iti este mult inferior dar a avut norocul sa il scape barza mai spre vest.
Sa fim sănătoși.
Cineva vorbea despre comportamentul românilor, justificându-l prin istoria complicată, cozi la alimente, resurse insuficiente…
Altcineva îl cita pe Dinicu Golescu care punea în evidență diferentele de civilizație dintre romăni si occidentali ( déjà !)…
Si eu încerc de foarte multa vreme sa înteleg ce este cu noi, de ce suntem altfel decât cei din Franța, de exemplu, unde traiesc de peste 25 ani.
Dar sa reiau ideea: Dinicu Golescu vorbea deja despre acest …decalaj între civilizatia occidentala si cea româneasca.
Si nu exista pe atunci aceasta aberație, comunismul.
Îl citez pe Patru Dumitriu (scriitor român, trait în Franţa):
„una dintre erorile de evaluare pe care le facem cu toţii este să atribuim excesiv perioadei comuniste inocularea unor deprinderi pe care le considerăm nocive. A plasa viruşii tuturor maladiilor mai mult sau mai puţin benigne doar practicii comuniste ne aşează într-o postură comfortabilă dar sterilă, întrucât ne privează de posibilitatea de a da diagnostice corecte şi de a găsi soluţii efective, nu retorice. Caragiale şi Cioran au făcut biopsia României ante-comuniste, iar în pânzele lui Constantin Rădulescu-Motru nu bate nici o briză socialistă[3], în ciuda avansului acestei doctrine în epocă”.
Constantin Radulescu-Motru
(filozof, scriitor si phiholog) face o analiza magistrala a caracterului si comportamentului românului, însa nu vorbeste despre cauze…
@Maria, vezi te rog raspunsul meu la @Nicoleta…. E vorba de saracie in primul rand, de apropierea de est, de turci, balcanism, etc, etc…
La cel mai recent zbor de anul acesta cu KLM (Amst – OTP), am ramas placut impresionat de faptul ca romanii nu se inghesuiau la imbarcare, nu erau galagiosi si tensionati. Insa un mic procent si-a dat arama pe fata. Desi li s-a comunicat in toate limbile ca bagajul de mana (rucsacul) se tine sub scaun au fost unii care l-au depozitat in compartimentul destinat trolerelor. Normal ca cei care s-au imbarcat ultimii nu au avut unde sa isi mai puna bagajele si uite asa avionul a intarziat decolarea cu 30 min. Macar nu au aplaudat la aterizare. (Copiii au voie 🙂 )
Bai, nu stiu, am zburat foarte mult pana acum vreo 6-7 ani. Cu exceptia Americii de Sud si a Australiei am batut cam tot globul.
Singura natie cu care ne batem de la egal la egal la nesimtire, galagie, dezordine pe transportul aerian sunt israelienii.
Mentionez ca de multe ori (cam de fiecare data cand zborul are Tel Aviv ca destinatie finala) israelenii castiga!
In rest mai sunt britanicii care se imbata frecvent si fac scandal, dar mai mult pe zboruri de vacanta si acolo unde stewarzii nu le tin sub control aprovizionarea cu alcool.
EU nu am sa uit niciodata, cum, pe Un zbor Bruxelles Bacau, m-a trezit o doamna din somn pentru ca vroia sa iasa sa mearga sa vorbeasca cu o Alta doamna. Si acum imi vine sa ii zic de dulce. Evident ca nu am Mai putut adormi LA loc. Domnul care satatea LA geam pe randul nostru mi-a zis asa: scuzati-o domnisoara, din pacate, Asa e LA noi LA Romani! Amin
Acu nu stiu, pe bune cu ce te incurca ca stau oamenii la coada la boarding. Zi merci, ca raman locuri libere sa stai chill pana se da drumul:)). Sau aia cu aplaudatul, bai da ce ne doare?! Lasa nene omu sa se entuziasmeze ca a ajuns cu bine! Iar aia cu inghesuiala la iesire din avion, eu n am mai vazut de vreo cativa ani. Si zbor aproape o data pe luna, diverse tari. Hai ca s-au mai „spalat” si ai nostri….
Am circulat prea puțin, deși sunt in Spania de 21 de ani, majoritatea drumurilor în și din România le-am făcut cu mașina personală ori cu autobuzul, cu avionul am fost numai de doua ori, prima dată, dus întors fără escală, la aterizare atât în România cât și în Spania, s-a aplaudat, am fost plăcut surprins pentru că nu știam de acest obicei, a doua oară am avut-o cu escală atât la dus, cât și la întors, aterizând în Roma, s-au aplaudat destul de puternic, aplauze la care am participat și eu cu câteva palme, dar în România, m-am trezit aplaudând singur, e clar că m-am oprit rușinat crezând că am început prea devreme, dar nu, nu a fost nici devreme, nici târziu, nu a aplaudat nimeni, la întoarcere, în Viena nu s-a aplaudat, iar în Spania nu am mai aplaudat eu, pentru că nu mă asteptam să mai aplaude și alții, iar am greșit, pentru că în Viena au urcat mai multe nații care superau numarul alor noștri, și da, mi-am dat seama că noi suntem diferiți.
Cam fix la fel ca desantul de compatrioți care ocupă o plaja până atunci decenta: „mamaaaaa, mingeeaaaaa” respectiv „unde plua mea e geanta frigorifică?”
Excelentă pregătire militară!
Toate lătrate de la o distanță mult prea mare între interlocutori. Ca aia cred eu ca e problema, nu ca ar fi nesimtiti.
Devine din ce în ce mai scump să nu mai fiu martor la așa ceva.