Ne uitam la ceva reportaj despre mucenici, când o aud pe una dintre fete:
– Eu n-am mâncat în viața mea mucenici.
Imediat, vine confirmarea și de la soră-sa:
– Da, nici eu.
De mi-a picat fața când le-am auzit.
Dar n-am apucat să le răspund nimic, c-a venit și decisiva, de la Mara:
– Nici eu n-am mâncat niciodată.
Treabă la auzul căreia mi s-au făcut ochii în cap cât pepenii ăia pentru murat:
– Cum adică nici tu? Poate nu-ți mai aduci aminte.
– Nu, nu, zice distinsa foarte sigură pe ea, chiar n-am mâncat niciodată.
Acestea fiind zise, prieteni, vă întreb ca pe frații mei: există vreun loc în București de unde pot să cumpăr mucenici buni? Nu mă interesează că nu livrează, mă duc eu să-i iau.
Atenție! Vorbim despre singurii mucenici care contează, ăia adevărați, moldovenești, covrigii cu miere și nucă, nu despre zeama aia care arată ca și cum a vomitat Vasile în cadă, și-n cadă era apă.
Atenție și mai mare! Nu orice covrig peste care au curs două picături de miere și un pic de nucă pisată este mucenic din ăla bun. Nu, nici pomeneală. Ca să fie, trebuie să îndeplinească următoarele condiții.
Unu. Coca din care e făcut covrigul trebuie și ea să fi fost însiropată bine de tot.
Doi. Când sunt gata și puși în farfurie, mierea trebuie să băltească peste mucenici, trebuie să ți se scurgă pe barbă și pe piept când îi mănânci.
Trei. Stratul de nucă pisată trebuie să arate ca și cum ți-a scăpat mucenicul pe jos taman când ai intrat pe plajă la Mamaia. Și când ai dat să-l ridici, ți-a mai scăpat o dată.
Astea sunt cele trei condiții.
Așadar, dacă prin voia Bărbosului Suprem știți vreun loc în care mucenicii să îndeplinească aceste condiții, vă rog să mi-l lăsați și mie, să mă înfig chiar azi la ei la ușă.
sursa foto (apropo, dacă aveți aptitudini și timp, oamenii ăștia au rețeta cea bună)
Pai dacă tot era rețeta la îndemână, de ce nu v ați apucat, stimabile, de treabă? 🤭🙈
Comentariu beton!54
Ăăă…
Doamnă, MV are setare de advertiser: ştie foarte bine cum trebuie să arate produsul final (bine, mai degrabă cum îl imaginează el), dar nu îl face el!
Comentariu beton!30
Aștept să văd dacă găsești pe undeva Azi, în 11 martie. Am văzut că mucenicii sunt ca florile de 8 martie: pe 8 martie toate magazinele vuiau de flori, pe 9 martie au pus răsadurile în locul florilor, să trecem la treabă, gata cu hăhăiala…
Dacă nu găsești, încerc să fac eu o ghidușie să te scot din impas.
Comentariu beton!15
Băi, mulțumesc tare, dar să nu te apuci de nicio ghidușie, că nu moare nimeni. Dacă găsesc, bine, dacă nu, aia e.
I’m waiting. :))
Sa fie mucenicii asa cum ii vrei tu, trebuie sa ii faci tu. Am făcut eu sâmbăta, și pt prima data, au ieșit de am mâncat pana aproape ni s a făcut rău.
Comentariu beton!21
Da, înțeleg, dar eu sper că nu e așa și ca voi găsi.
Am facut acasa prima data in viata mea ! Batalie a fost pe bietii mucenici. Foarte buni,coca de cozonac,nu asa de mult sirop( mai trebuia putin), dar miere si nuca…la greu. Voi mai face.
Așteptam de la cineva comparația cu cozonacul, știind iubirea manifestată de șefu’ la blog pentru ei 😀
Comentariu beton!22
Dacat ca sa ma laud, mi-a facut soacra-mea,egzact asa!
Nu mai zic pufosi si fragezi, ca la mine asta conteaza mai mult, sa nu fie coca densa, indiferent de gust. Un sirop si niste nuci le poate pregati oricine, dar aluatul…acolo e arta!
Daaar, am facut si eu intr-un an, fara sa fiu vreo experta si au iesit buni.
Poate sa fie o experienta misto” en famille”!
Comentariu beton!16
Poate, da, dar nu în familia asta. :)))))))))
mpare foarte rău, dacă ziceai ieri, acum fetele ar fi clefăit sfinți moldovinești, că io la 4,30 am fost la bucurești; și mucenici (sfinți) am mai lăsat acasă vreo 20, cred? că moldovencele așa-s: „facem cîțiva, să mănînce fata…”; îhî, un lighean d’ăla mare au făcut; nici nu vreau să-mi închipui dacă nu erau „doar cîțiva”…
PS descrierea este exactă, dar ai omis ceva; trebuie să fie atît de însiropați încît să nu ți se rupă în mînă, sub greutatea stratului de nucă, dar să nu fie necesară dantura în procesul de masticație
Comentariu beton!16
Da, ar fi fost un amănunt important, dar cred că e un amanunt valabil doar de la Buzău încolo. Crede-mă, în București nu există pericolul să fie prea însiropați. Mai degrabă îi găsești prea puțin spre deloc însiropați.
off-topic (oarecum), da’ vă roagă fratele vostru să-l ajutați să nu facă o depresie cruntă;
mă uit la Tuzla King, mă rog, nu acum, acum stau în oemveu’ bulgăresc și scriu cererea asta; deci l-am văzut pe nenea rambo cum îl sfătuiește pe un tînăr să nu se dedice profesiei de infractor ci să meargă la colegiu; că „nu are importanță specializarea; diploma îi spune unui potențial angajator că vreme de 4 ani te-ai prezentat regulat într-un loc, te-ai achitat onorabil de sarcini și ai obținut o recunoaștere a acestui lucru; deci sunt șanse mari ca, dacă te angajează, să-ți faci treaba și să nu falimenteze din cauza ta”…; ei, și cum citeam io pe litere explicația de mai sus, îmi vine-n cap ideea: „băi, asta s-a mai spus într-un film!”; și de azi-noapte nu îmi găsesc liniștea: în ce film s-a mai dat replica asta? știu că nu-s normal la cap, da’ vă rog io, dacă știe careva… altfel la noapte, în loc să dorm după aprox 1000km, tre’ să mă apuc de arat pe cîmpiile internetului…
săr’na!
@costicămusulmanu: în alte țâșpe mii filme și seriale s-o spus replica aia, nu’ doar-n serialul ăsta. E un laitmotiv americănesc că poți ajunge plin de bani și fără școală.
Fain PS-ul cu decriera insiroparii mucenicilor. Exact asa!
Ai scris Bucuresti sau Budesti? 😄 Eu am luat de la Budesti, comandati de sotia mea, asta ca am avut drum la Valcea, insa nu a fost impresionata doamna. Si nici eu prea mult, mergeau mai insiropati. Altfel sunt buni, au ceva nuca, insa nu se compara cu ceea ce ai descris. Asa ca mare grija la recomandari, gusturile difera, soc si groaza 😂
Tu vrei mucenici sau baclavale în formă de 8 ?
Comentariu beton!56
Dadada, nu zici rău. :)))))
Tu acum zici? După ce i-am mâncat? Cei mai buni mucenici sunt făcuți în casă de mătușa noastră. Dacă știam, păstram 4 bucăți, că am mâncat o tavă. Acum mă simt vinovată.😁
Poți să încerci la Pâinea lui Dumnezeu de pe Sisești, lângă Rompetrol. Sunt buni, dar nu sunt ca cei pe care i-am mâncat noi. Plus că mai au și alte bunătăți care pot să compenseze.😁
Cozonaci la Nea Vasile, strada Calistrat Grozovici. Am mancat sambata, erau fix cum ai descris, dar atentie mare: stai infipt acolo si fa in asa fel sa-i iei cand sunt calzi, e imperios necesar a fi consumati pana sa se raceasca de tot, ca isi cam pierd din farmec
Grain trip
Găsești ce vrei la patiseria Comteia din Piața Amzei. E pe partea dreaptă cum vii dinspre Calea Victoriei. Nu te uita că arată că un chioșc din anii 90, unde se vinde la geam.
Ieri am stat la coadă de la 16:15 la 17:00, însă ultimii 5 mucenici i-a luat o doamnă în fața mea :((
Dar nea Mihai a zis că face în fiecare zi.
Încearcă și vezi cum sunt.
Comentariu beton!26
Asta e celebra patiserie de la Amzei, cu cele mai bune merdenele! Și alte plăcinte grozave. Da, arată ca în anii ’90, dar acolo e istoria Bucureștiului, erau și înainte de ’89. Nu știam că au și mucenici, la anu acolo ne ducem, acum ne-am făcut pofta oarecum.
Comentariu beton!14
Visez si eu de vreo 3 zile ca mananc mucenici (măcinici) din astia buni. Le simt si gustul in gura. Si n-am de unde sa cumpar 😭. Si daca vreau sa fac, nu imi ies asa de buni.
Am mancat sambata la Panner in Bran. Acum ca tot ai furia rosie, te face pe tine in Bran? Tocmai bine, daca pleci acum, te intorci cand termina fetele scoala
Parc-as zice ca asta-i sugestia zilei
In fiecare an fac comanda la Cofetaria Constance, de pe dr. Felix. Este mai safe asa si nu stai la coada, doar ridici comanda.
Merge! Buni! Cam de 8:50-9:00 coca ca de cozonac, insiropati suficient, nuca multa. Eu am luat vreo 6 mucenici mai mici de la cofetaria Maria. Tot aia e ca sunt in acelasi grup de firme
Livrez fericire – Love you choux. Sunt cei mai buni din Bucuresti. Ieri am luat :).
@Dana erau insiropati? Am vazut ca erau f mari si aratau f bine, dar nuca de pe ei era cam mare si la fel si pretul 🙂
Da, sunt insiropati! Au muuulta nuca si da, este taiata mai mare. Se vand 3 buc in cutie, nu se pot cumpara mai putini si sunt f mari si da, pretul pe masura 😊.
Mersi de rețetă. M-am gândit și eu la mucenici, dar nu s-au materializat. Se pare că trebuie să muncesc la ei azi.
Și eu am un copil care nu a mâncat vreodată mucenici. Soțul îți va mulțumi. E moldovean din Brăila și avea poftă pe nouă martie. Noroc cu rețeta ta, zic să îți mulțumească.
Pese. Mereu mă întreabă ce citesc pe telefon…
NON SENS!!! Moldovean din Braila!!!! Sar in sus toti brailenii daca ii faci moldoveni! Sotul meu era brailean si sustinea sus si tare ca brailenii sunt din Muntenia în caz ca nu sunt braileni si doar atat!
PS Si totusi a luat de nevasta o moldoveanca (fac astea niste parastase!!!!) Din pacate asa a fost…..
Asta cu Braila si moldovenii e nasoala!! Se stie Galati e in Moldova, Braila in Muntenia. Orasele cred ca sunt despartite de vreo 15-20 km maxim 😂, dar na…. orgolii mici de provincie
Cofetaria Alice de pe Mihai Bravu
Cunosc cafetaria Alice de pe vremea cand locuiam in blocul din fata lor. N-am mai trecut de ani de zile pe la ei. Poate ajung pe la ei in vara. Sper. Prajituri bune mai fac oamenii astia 😋.
Eu am o nedumerire: daca mucenicii copti sunt moldovenesti, aia ciorba sunt muntenesti, ardelenii ce fel de mucenici fac ? Noi in Dobrogea nu facem discriminare, ii mancam in ambele feluri. 😀 Eu am facut de vineri o oala mare din aia fierti (sotul ii prefera pe astia si a tras pe ei tot weekend-ul asa ca mai este doar o portie pentru azi) si pe 9 martie m-am dus la cele doua patiserii din jurul casei si am luat din aia copti de la amandoua pentru comparatie. Proaspeti si buni au fost toti dar ar mai fi mers o tura ca sa delibereze juriul care au fost cei mai buni 😀
Comentariu beton!12
Mucenicii ardelenești sunt lipsă.
Comentariu beton!12
@Mirela V: ardelenii-s cu brânzoici și cozonac. N-am mâncat niciodată mucenici, dar la ce-m citit p-acilea de-a lungul anilor despre ei, nu mă tentează deloc.
Acum nu mai știu, dar pe vremea lui Ghiță Funar probabil exista ideea să facă mucenici din unguri.
Nu există „mucenici ardelenești”. Așa cum nu există „gulaș Moldovenesc”.
Comentariu beton!11
Mucenicii ardelenesti se numesc kurtos kalacs !
Tot cu miere (aia originali nu aia de la tarabe) si cu miere !
Dar ca si la papanasi, nu conteaza fierti sau prajiti, oricum ar fi sa fie primiti !
Nu știu sa îți spun pentru București, dar la piatra neamț știu la aproape toate cofetăriile și brutăriile, unde sunt buni și unde sunt nașpa. Ii excludem pe cei facuti in casa ca nu se pot compara. De vreo câțiva ani am pasiunea asta de a manca mucenici de la cât mai multe firme, ca să vad unde sunt cei mai cei. Anul asta am lasat si recenzii pe google. Sa stii ca hobby ul asta face rău la cura de slabire. Am văzut pe propria piele 😜. Mucenici fierți nu am mai mâncat de mulți ani. Aștept sa îmi facă cineva din aia cu aluat de casa, nu de la Kaufland. Probabil ca mai am mult de așteptat ca durează vreo 2 zile numai sa ii formezi și sa ii usuci un pic🫣
Cred ca e prima data cand vin cu un comentariu, desi te citesc de mult. Dar asa intrebare nu ma poate tine pe margine. Eu am gasit anul acesta cei mai buni mucenici, cu toata descrierea ta de mai sus, la cofetariile Ana Baking. Au fost delicious, s-a lasat cu mult lins de degete, nu puteam irosi tot acel sirop 🙃
La Cassandra, fix cum ai descris. Dar i-am incercat doar pe cei mini, pt cei normal size nu ma pot pronunta.
Fix asa, am mancat o tava in week-end. Facuti de soacra-mea.
Eu sunt mare (spre foarte-mare) amator de mucenici. Bine, eu mananc din aia „ciorba” fara nicio problema, dar astia facuti din material de cozonac … deliciu! Intra „ca focul” 2-3 bucati intre primele doua cafele ale zilei.
In alt ordine de idei, eu am incercat in timp diferite modele/surse si am un singur verdict: cei mai prosti mucenici facuti in casa sunt oricum peste media celor cumparati. Or fi si patiserii/cofetarii care fac mucenicii AIA care trebuie, nu zic nu, doar ca eu nu i-am gasit pana acum.
Nu știu dacă vei mai găsi azi, teoretic sunt în ediție limitată. Totuși, poți da o fugă până la un TipTop, sunt destul de dese prin București. Eu am luat pur întâmplător de la ei și chiar mi-au plăcut. Mari, cocă bună, bine însiropați, multă miere și nucă cât să mănânc și după, din cutia în care vin.
Tip Top e o gluma de cofetarie. Sunt dpdv calitativ cam de nota 5. Apropos actionarii sunt arabi, deci macinici arabesti reinterpretati
Intră pe site-ul cu Cozonac Bujor. E din Suceava, dar au şi ceva stand in Bucureşti.
Domnule,nu știu să-ți spun dacă azi mai face cineva mucenici moldovenești,dat fiind că a trecut ziua.Dar sigur că am văzut și făcut:zeama aia care arată jalnic poți să o faci și fără scorțișoară in exces,din cauza aceea arată așa.Mai ales că multă lume pune scorțișoară când termină de fiert,eu pun doar când îi mănânc,ca să arate bine .Am luat sâmbătă o pungă de la Penny,prietenii tăi cu 3ro, excelenți sunt;i-am fiert cum scrie pe punguță, puțin reci au fost și mai buni.
https://www.poftadepaine.ro/
Noi am cumpărat de la ei și ne-au plăcut. Nu sunt foarte dulci să leșini de la ei. Nu știu dacă livrează, au magazin pe Titulescu.
Poftă bună
0
0
Patiseria Andreea, de la Ozana, pe Blvd Th. Paladdy. Sunt sigura ca gasiti si azi.
+1 Sau la locatia de la Piata Muncii daca e mai aproape
La cofetăria Maria sînt foarte însiropați, dar nu cred că siropul ăla conține miere. De obicei se găsesc cam 2 săptămîni după 9 martie. Pe la stația de metrou Aurel Vlaicu, pe șoseaua Pipera.
Dacat ca sa ma laud, mi-a facut soacra-mea,egzact asa!
Nu mai zic pufosi si fragezin ca la mine asta conteaza mai mult, sa nu fie coca densa, indiferent de gust. Un sirop si niste nuci le poate pregati oricinen dar aluatul…acolo e arta!
Daar, am facut si eu intr-un an, fara sa fiu vreo experta si au iesit buni.
Poate sa fie o experienta misto” en famille”!
Mucenicii ca mucenicii, eu ma întreb ce articol va scrie Vasilescu pentru mâine dupa 40 de pahare de vin…? 😝
Eu sint din Cluj, prima oara am auzit de mucenici aici pe blog. Asta pentru cei ce intreaba, cum sint cei din Ardeal, sint inexistenti.
Cine vrea să facă mucenici și nu se sinchisește prea mult de rigorile tradiției, poate coace mucenici moldovenești chiar dacă a trecut sărbătoarea din calendar. Garantez eu că nu se vor supăra cei 40 de sfinți. Dacă nu ați găsit o rețetă bună, aruncați un ochi pe rețeta de la Jamila. Arată foarte bine. Rezultatul rețetei, că de el vorbim😁. Mi-au ieșit mucenicii până și mie, care nu am veleități de masterchef. Uitați-vă ce minunăție de aluat: https://www.youtube.com/watch?v=SJIn5GCaYQA
Am gasit pe Instagram niste oameni care fac recenzii la localuri din oras si au facut si un top al mucenicilor (sunt vreo 4 postari, recomand sa NU priviti nemancati): https://www.instagram.com/reel/C4CwkMnIjQ2/?igsh=MWt1Z2pjZXM3eXJneQ==
La cofetăriile Ana Pan/Ana Baking sunt cei mai buni! Am lucrat acolo, știu ce zic, exact ca în descriere și am încercat în multe cofetarii dar la ei sunt exact cum trebuie! (am crescut în Moldova cu acești mucenici). În fiecare an cumpăr de la ei și sunt la fel, aceiași rețetă!
Am luat eu ieri de la Ana Pan si nu au fost deloc buni. Un aluat uscat si deloc insiropati.
Mamăăă, nu am mâncat de ceva timp și mă țin să îmi iau și eu 2 să bag și nu am reușit 🥸
Îmi plouă În gura când am citit descrierea ta 😱
Cofetaria Alice de pe Mihai Bravu! Daca mai au….
Te-ai mai cantarit ? 😀
😁
Brutaria Artizanii by Demetra, Drumul Taberei. Dar trebuie sunat și verificat dacă mai au.
Porcii comozi – Amzei
Din sarbatoarea asta eu raman la cele 44 de pahare de vin pe care, probabil, o sa ajung sa le beau pana la final de an si asta pentru ca nu-mi plac dospiturile fara umplutura.
Nici inelele fara pietre pretioase!🙂
Ai atatea pretentii ca daca mai plangi mult iti fac eu cativa, desi eu n-am facut niciodata mucenici ne-bucuresteni. (As dori totusi sa mentionez ca ce iese din cuptorul meu e mereu foarte bun).
Este o brutarie pe la Mihalache, Brutaria cu maia parca ii spune, am luat anul trecut de la ei…deliciosi. Eu anul acesta am avut noroc cu o vecina care are manute de aur si a facut pentru doritori la comanda. Daca nu gasesti, da-mi de veste, vorbesc cu vecina sa coaca pentru maine seara si miercuri ti pot livra in zona de nord a capitalei.
Poti incerca la Ana (colt Beller) – poate ca sunt mass market, dar rai nu sunt.
La Graintrip (Bulevardul Nerva Traian, nr. 16), au toate produsele facute cu maia, ceea ce le face si mai usor de digerat. Recomand orice fac ei. Au si varianta traditionala (aluat dulce cu nuca si miere), dar si o varianta cu aluat de croissant cu pasta de fistic si sirop cu apa de trandafiri.
Deci, ca să concluzionez din capu ‘ locului, am fost la patiseria din Amzei, că eram în apropiere când am citit, și am luat merdenele și mucenici. Merită, ce să zic. Mucenicii, gustoși, pufoși, însiropați, cam puțină nucă. Dar na! poți să cumperi o cutie cu nucă pisată de la Lidl și să mai presari deasupra.
Bacania ROD, sunt atat de insiropati si dulci, incat l-am mancat in 2 reprize.
Nu va merge nimeni pana la patiseria 7 cai din Piata Salajan… Dar na, sa zic totusi despre ei.
Eu am intrebat/comandat prin telefon mai intai, ca sa nu fac drumul degeaba (telefonul afisat de google maps).
Am făcut acasă… 40 de bucăți, au ieșit imperiali! Aluat pufos, sirop mult, nucă la fel, am plesnit mâncând! Noroc că am împărțit și prietenilor, altfel era grav!!!
Casa Capsa:
https://cofetaria.capsa.ro/produs/mucenici-moldovenesti/
Iar aluatul trebuie să fie un aluat de „semi-cozonac” , cum spunea mama mea !
Mama face exact cum ai zis tu, chiar cateodata mi.i lasa sa pun eu peste ai mei cata miere si nuca imi trebuie, adica eu pun cu mult mai putin ca altfel zic ca tine, i.am tavalit prin nisip? Si intrebare de nota 1000. De ce se fac in forma de opt? Daca se faceau in forma de 40 nu mai intrebam…
Eu de 20 de ani tot ce cumpăr în materie de dulce cumpar doar de la Alice de pe sos Mihai Bravu intre Piata Iancului si Vatra Luminoasa. Sunt cele mai bune produse de cofetarie și patiserie pe care nu le-am regăsit nicaieri desi am incercat tot de la lux pana la cele de cartier. Nu sunt umflate cu zahar sa lesini sunt facute după retetele normale de acasa.
Singura cu care pot compara este Casa Capșa.
P.S. ieri 11 martie aveau inca mucenici