Articol scris de Iulia.

Declanșată oarecum de articolul cu înșelatul (și o să vedeți imediat de ce spun „oarecum”), mă tot sâcâie de câteva zile o întrebare. Mai precis, fix aia din titlu.

Dar. Ca să nu ne legăm de situația expusă, haideți să complicăm lucrurile un pic. Sau poate nu să le complicăm, cât să le modificăm pe ici-pe acolo, prin punctele esențiale.

Vă propun astăzi așadar un joc de tip „Ce-ar fi dacă…?” și vă invit să vă dați cu presupusul sau, dacă ați fost vreodată în situația expusă, să povestiți cum ați reacționat.

Să începem. Se dă următoarea situație ipotetică: 3 persoane. Persoana X, persoana Y și persoana Z. Nu contează dacă cele 3 persoane sunt femei, bărbați, ființe non-binare, astrale sau de pe altă planetă.

Cele 3 persoane se află într-o relație suficient de apropiată unele cu altele. Să zicem, de dragul ipotezei, că cele 3 persoane ar putea fi fiu (X), mamă (Y) și soția fiului (Z). Sau ar putea fi 2 surori (X și Y) și mama lor (Z). Sau 2 frați și unul dintre părinți. Sau 2 prieteni apropiați (X și Y) și soțul/soția unuia dintre ei.

În mare ați înțeles sper unde bat, legat de nivelul de apropiere al relației. Ce încerc să spun este că cele 3 persoane au o relație apropiată nu numai la nivel X + Y sau X+Z sau Y+Z, ci la modul general – X+Y+Z.

Bun. Acu să zicem că persoana Y se poartă urât cu persoana X. Luând la întâmplare unul dintre exemplele de mai sus, să zicem așa:

X este fratele lui Z, iar Y este mama amândurora. Din varii motive, de care poate v-ați lovit chiar voi, mama Y se poartă mai frumos cu unul dintre copii decât cu celălalt, respectiv se poartă frumos cu Z și e o scârbă cu X.

X i se plânge în mod repetat lui Z – fratelui său – de comportamentul mamei. Ba chiar discută lucrurile astea și cu madam muma însăși. Care madam mumă însă nu recunoaște nimic, zice că totul e-n capul fiului X și ea nu a greșit cu nimic.

La un moment dat, X îi spune lui Z: „Bă, eu n-o mai suport pe muma asta a noastră. Se poartă de căcat cu mine și eu nu am nevoie de nasoleală d-asta în viața mea, așa că-mi bag picioarele și rup pisica. Începând de acum, eu nu mai vreau să am nimic de-a face cu ea. Ura și la gară, mă consider orfan de mamă!”

Și aici vine întrebarea mea: să zicem că tu, cititorule, ești persoana Z, iar ceilalți doi (X și Y) sunt mama și fratele tău. Care frate îți spune cele de mai sus. Ce faci? Te duci la mă-ta și o tragi de mânecă, spunându-i: „Bre, mujer, fi-tu ăsta e pe cale să uite de existența ta, că ai cam fost nasoală cu el și cred că ar trebui să dregi busuiocul dacă vrei să-l mai vezi la față”?

Sau ridici senin din umeri pe principiul c-or fi ei amândoi rude cu tine, da nu e treaba ta. Sunt majori, vaccinați, dacă au ceva de împărțit să împartă, dacă nu, fie la ei acolo.

Sau o altă situație ipotetică: X și Y sunt prieteni buni unul cu altul, dar și fiecare dintre ei cu Z. Se știu de ani de zile, au trecut împreună prin bune și rele. Numai că, de la un timp, Y a început să se poarte cam nașpa cu X.

Mai o glumiță deplasată, mai un nerăspuns la telefon în caz de nevoie, mai… pana mea, nu știu, ce chestii nasoale mai considerați voi că îți pot face prietenii.

Idem cu situația de mai sus, X îi spune lui Z: „Coae, eu m-am săturat de ăsta, am fost prieteni atâția ani de zile și acu uite cum se poartă. I-am zis cu frumosu că mă deranjează, l-a durut la banană. Mbag picioarele și de azi ăsta nu mai există pentru mine pe fața pământului!”

Tu, personaj Z, ce faci? Te duci la prietenul comun Y și-l tragi de mânecă, explicându-i că e pe cale să piardă un prieten, sau ridici senin din umeri pe principiul c-or fi ei amândoi prieteni cu tine, da nu e treaba ta. Sunt majori, vaccinați, dacă au ceva de împărțit să împartă, dacă nu, fie la ei acolo?

Mno, sper că ați priceput cam unde mă duc și ce încerc să zic. Situația poate fi extrapolată – zic eu – la orice relație apropiată între oricare 3 (sau mai mulți, de ce nu?) oameni. Și subliniez aici „apropiată” pentru că mi se pare important în context.

Că dacă auzi că Getuța de la conta de la firmă are de gând să se certe cu mă-sa, mna, îți pare rău pentru ea, da e puțin probabil să te apuci să te duci peste mă-sa ăleia să-i zici să nu mai fie vacă cu fi-sa, că nu aveți  o relație de așa natură.

În schimb dacă cele 2 personaje X și Y îți sunt foarte apropiate? Poate chiar rude? Dacă ții la ambele persoane în egală măsură și nu ți-ai dori ca relația lor să fie afectată? Ori poate, la nivel egoist, nu ai vrea ca relația dintre voi 3 să fie afectată de ruptura dintre X și Y?

Ce-ai face atunci? Ți-ai băga nasul unde nu-ți fierbe (teoretic) oala, sau ți-ai vedea frumușel de ale tale, oricât de rău ți-ar părea?

sursa foto: freepik.com