Am ieșit zilele trecute cu un prieten la o bere. Bere care până la urmă s-a dovedit a fi suc, că eram amândoi cu mașinile. Mă rog, detalii, nu despre asta voiam să vă povestesc.

La un moment dat a venit vorba despre drumul meu la Nordkapp. Mă bucur de fiecare dată când mă întreabă lumea cum a fost, să știți.

Am povestit ce-am povestit, după care, omul meu a zis că l-ar tenta să meargă și el. Nu m-am mirat, aproape toți oamenii cărora le povestesc despre experiența din nord ajung la concluzia că le-ar plăcea și lor să meargă.

Dar omu’ meu părea la un nivel un pic mai sus de „mi-ar plăcea și mie”, așa că m-a lovit hotărât: cât te-a costat tot? Drumuri, hoteluri, benzină, taxe, poduri, parcări, pe scurt, tot.

Prieteni, m-am blocat la întrebarea asta. De ce? Vă spun eu de ce. Pentru că, deși au trecut aproape trei luni de atunci, nu știu cât m-a costat tot. N-am stat și nici n-o să stau vreodată să adun cât am plătit pe ceva ce eu consider a fi una dintre cele mai mișto experiențe pe care le-am trăit în această viață.

Tot ce știu, cu siguranță, este c-a fost mai scump decât m-aș fi așteptat și c-au existat multe cheltuieli pe care nu le prevăzusem de acasă. În rest, nu știu și nici nu vreau să aflu.

Cu ce mă ajută să știu că m-a costat 4.120 sau 6.753 de euro? Oricât m-ar fi costat, nicio sumă nu poate egala bucuria pe care am simțit-o sus, lângă The Globe Monument. Și nu doar acolo, pentru că m-am bucurat tot drumul, am savurat fiecare minut, fiecare oră, fiecare zi din experiența asta. Cu ce m-ar ajuta să știu exact cât m-a costat?

Vă dați seama că ăsta al meu s-a crucit larg când i-am explicat și lui toate astea, da? Pe motiv de „cum, bă, să nu știi cât te-a costat TOT? Nu ești sănătos?”. După care m-a lovit din nou când m-a întrebat dacă mai plecam dacă știam dinainte cât o să mă coste? Suma exactă, gen.

Am ridicat încă o dată din umeri. Aș fi plecat indiferent cât mă costa. Desigur, cu condiția să am banii, să nu trebuiască să mă împrumut sau ceva. Da, ok, n-aș fi plecat dacă asta presupunea să-mi cheltuiesc și ultimul leu din cont sau să intru masiv în banii din rezerva strategică (să nu-mi spuneți ca n-aveți o rezervă strategică, că nu vă cred).

Sper să nu ajung niciodată să renunț la o experiență pe care mi-o doresc, doar ca să am mai mulți bani în cont. Mi s-ar părea extrem de trist și lipsit de orice bucurie. Atâta vreme cât pot să-mi îndeplinesc visuri, fără să mă destabilizez financiar în niciun fel, nimic nu mă va opri s-o fac.

De-aia vin și vă întreb ca pe frații mei: ce-ați fi ales, oameni buni? Ați fi trăit clipa sau ați fi pus banii deoparte?

Uite, ca să fie și mai simplu, presupunem că v-ar costa 5.555  de euro să aveți parte de o experiență pe care v-o doriți mult de tot, experiență care poate fi orice vreți voi, nu musai o călătorie.

Ce faceți? Alegeți banii sau să trăiți clipa?

Să știți c-am ales intenționat o sumă care nu e de neglijat pentru nimeni.

P.S. Acest articol este parte din campania BCR prin care suntem îndemnați să luăm deciziile, inclusiv financiare, care ne pot duce mai aproape de cine suntem noi cu adevărat. Și de ce ne dorim, de fapt, în viață. Pentru noi și pentru cei dragi, din jurul nostru. Detalii despre cum ajută BCR oamenii în astfel de decizii, găsiți aici.