Zilele trecute a lăsat colegul Baxter un comentariu care mi-a făcut pielea de găină și sufletul mic de tot. Pentru că exact așa a murit bietul taică-meu: la masă, cu două femei lângă el (mama și mătușă-mea) incapabile să-l ajute în vreun fel.

Mai mult ca sigur niciuna dintre ele nu auzise de manevra Heimlich, iar dacă auzise nu le-a folosit la nimic. Nici lor, nici lui taică-meu. Ăsta e motivul pentru care l-am rugat să povestească toată întâmplarea, poate mai învață cineva ce are de făcut în situații de genul.

Vreau să-i mulțumesc lui Mihai pentru găzduire, sunt onorat că pot scrie ceva pe blogul lui, blog pe care îl citesc cu mare drag de câțiva ani. Nu știu cât talent la scris am, dar dacă m-a invitat să povestesc, am scris ceea ce urmează cu speranța că va fi de folos cuiva.

Și pentru ea, pentru soția mea care mi-a salvat viața.

Îți mulțumesc, draga mea! Te iubesc!

Soția mea are două licențe: asistentă de medicină generală și asistentă de farmacie. Practică ambele meserii, asistenta unui medic de familie și asistentă la o farmacie. O face cu drag de meserie și cu empatie maximă pentru pacienți, are peste 20 de ani de experiență.

De toate aceste calități am avut nevoie vineri, 1 septembrie.

Am preluat-o de la serviciu, ca de obicei, puțin după ora 20. Am ajuns acasă și-a urmat cina, împreună cu mama soacră (care locuiește cu noi). Urmăream cu toții și un post tv.

Pentru finalul cinei aveam un pepene delicios, marfă de Galați. Eu eram la prima felie când un pic de suc de pepene a plecat pe căile respiratorii. Simțeam că m-am înecat deja un pic, am vrut să tușesc, dar n-am reușit.

Imediat, la câteva secunde, a plecat tot pe traseu greșit si o bucata de miez. Aia a fost cea care a blocat aproape complet respirația. Spun „aproape” pentru că încercam să inspir pe gură, dar tot ce reușeam era un fel de șuierat, nu pot descrie exact sunetul. Mama soacră era în fața mea la masă, soția în stânga, cu ochii la tv.

Auzind zgomotele pe care le scoteam în încercarea disperată de a respira, privirile lor s-au întors spre mine.

N-aveam cum să le spun ce-am pățit, nu puteam nici să respir, darămite să vorbesc.

Noroc că soția a înțeles imediat. S-a ridicat rapid de la locul ei și-a trecut în spatele meu cât eram încă pe scaun, doar mă aplecasem un pic în față spre masă, căutând aerul care nu voia să vină.

– Încearcă să te ridici și inspiră pe nas!

Așa a spus asistenta mea personală, cu un pic de spaimă în glas, dar fermă.

Am făcut ce mi-a zis, dar tot nu puteam respira. Mi-a spus ulterior că fața mea căpătase deja o nuanță de roșu apoi s-a făcut vineție.

M-a lovit cu palma pe spate de câteva ori, nu chiar drăgăstos, apoi în timp ce mă ridicam de pe scaun a pus mâinile în poziție pentru manevra Heimlich. Atunci m-am gândit că am șanse de supraviețuire.

A făcut manevra de două ori și-am simțit cum s-a mișcat bucățica de miez de pepene. S-a mișcat suficient cât să pot să trag aer de vreo două ori, rapid. Apoi a început tusea.

– Tușește tare cât poți de tare, am auzit iar vocea soției.

Am tușit până la lacrimi, îndelung, am dureri la mușchii abdominali și acum. Bucata de pepene ieșise de mult, dar eu am continuat să tușesc.

Cam asta a fost tot. A durat doar câteva secunde, dar sunt convins că, dacă nu era soția, acum nu mai avea cine să scrie rândurile astea. Până venea vreo ambulanță aș fi fost de mult în stop cardio-respirator, adică aș fi avut parte de un sfârșit absolut stupid.

M-am și gândit atunci cum vor suna știrile: ȘOC ȘI GROAZĂ, PEPENELE UCIGAȘ! Un bărbat de 57 de ani și-a găsit sfârșitul asfixiat cu o bucata de miez de pepene. Dă click aici să afli cum s-a întâmplat tragedia.

După ce trecuse tot, eram în bucătărie, la o țigară, cu stăpâna inimii mele și=am avut o replică super haioasă, credeam eu:

– Ai avut șansa să scapi de mine. Nu puteai să mai aștepți 2-3 minute?

Răspunsul ei a fost… de nereprodus aici, mult prea multe beep-uri.

Asta a fost povestea miezului de pepene care era să mă trimită să aflu dacă mai există ceva după ce trecem în lumea de dincolo. Sunt convins că încă mai sunt în lumea asta datorită soției și cunoștințelor ei pentru o asemenea situație.

Ar fi grozav să știe cât mai multe persoane obișnuite despre manevra respectivă, nu numai cadrele medicale dar și oamenii obișnuiți.

O să închei spunând atât: în sâmbăta care a urmat după seara aia, cerul era mult mai albastru și muzica mult mai plăcută.

Sănătate vă doresc tuturor!

P.S. V-am lăsat explicații despre manevra Heimlich. Mai jos aveți și un video.