Nu știu cum funcționați voi, dar mie mi-au rămas adânc întipărite în minte niște momente care teoretic ar trebui considerat complet nesemnificative.

Uite, vă dau niște exemple ca să înțelegeți ce zic. Pot să vă spun exact unde eram când am văzut pentru prima oară în viață nutella. Cine naiba ar mai ține minte asta? Sau când am pus mâna prima oară pe o mașinuță cu telecomandă. Sau când am văzut prima oară mandarine. Vorbesc foarte serios, știu exact unde eram când am aflat că fructele alea nu sunt niște portocale mai mici și mai gustoase.

Știu și unde am băut primul pepsi, dar și care a fost prima carte pe care am citit-o. Pe scurt, am foarte multe repere de genul ăsta în minte, deși ideal ar fi fost să nu-mi încarc creierul cu așa ceva. Dar, din păcate, treaba asta nu ține de mine.

Așa se explică de ce știu exact și unde eram și cum am reacționat când am văzut pentru prima oară un joc LEGO.

Eram pe vremea ailaltă, aia în care nu se găsea mai nimic, iar tatăl unuia dintre copiii de la noi din bloc lucra în străinătate. De-acolo i-a trimis lui fiu-său un LEGO. Prieteni, când a venit cu el afară, să ni-l arate, m-a cuprins o sfântă de invidie de nici n-am mai putut să mă bucur de bucuria lui.

Nici n-avea cum să nu mă cuprindă când am văzut poza de pe cutie. Omul primise un LEGO trenuleț, n-am să uit în veci, iar poza era cu trenulețul construit, cu șină, cu gară, cu semafoare, cu oameni care așteptau. Băi, oameni buni, cred c-am și plâns un pic de ciudă, vă spun.

Evident, pentru că vremurile erau cele care erau, n-am avut niciodată un LEGO al meu. La vârsta la care ar fi fost important pentru mine să am unul, nici nu se punea problema, că n-aveai de unde să-l iei. Iar când am avut de unde, nu prea mai eram la vârsta potrivită.

Poate de-aia când le-am luat fetelor seturile de LEGO cu Seinfeld și Friends, am stat cu ele când le construiau. Au fost un fel de cireșe pe tort pentru mine. Lasă că eram fanul ambelor seriale, dar să am ocazia să fac cu mânuțele mele canapeaua din Central Perk sau apartamentul lui Jerry? Priceless, vă spun.

N-am o concluzie la acest articol, am doar niște întrebări: voi ați avut LEGO când erați mici? Dacă da, cum de-ați avut? Dacă n-ați avut, măcar le cumpărați LEGO copiilor? Și dacă da, se bucură de ele? Sau sunt la categoria „și altele”?

P.S. Mai jos avem setul LEGO Friends pe care l-am făcut cu fetele. De cele din cealaltă poză nu m-am atins, pentru că nu-mi spuneau absolut nimic. Da, da, șoc și groază, nu m-a atras niciodată Harry Potter.

rpt