Mă gândeam la o chestie. A postat zilele trecute seniorul Cetin despre cum își făcea el griji că uitase să-i spună soției să conducă cu grijă, când a plecat femeia de acasă.

Pentru analfabeții funcțional, o să fac precizarea că omul făcuse doar o glumă.

Faza e că de la gluma lui Cetin, mi-am adus aminte că pe mine mă crispează îngrozitor urările de genul ăsta când plec pe undeva. Dacă mi-ai spus să am grijă sau ceva asemănător, brusc mă ia panica.

Evident, totul având și rădăcini adânci în bietul meu creier, pentru că există un moment T0 de la care am început să mă tem de sfaturile cu „ai grijă”.

Eram student și ajunsesem la ai mei, la Vâlcea, într-o vacanță de Paști. M-au sunat foștii colegi de liceu să-mi spună c-au aranjat să facem un fotbal, să mai dăm jos sarmalele și salata dă biof. Cum naiba să refuzi o asemenea propunere, mai ales că pe vremea aia cântăream cam cât jumătate de pui de gostat.

N-am să uit niciodată că ieșisem deja din casă, coboram scările, când a deschis taică-meu ușa și a strigat după mine: SĂ AI GRIJĂ!

Multă vreme m-am întrebat, încă mă mai întreb, ce l-o fi îndemnat să facă asta. Poate aș fi înțeles o urare de genul dacă încă aș mai fi locuit cu ei. Dar eu eram la București de aproape trei ani, practic știam să am grijă de mine. Sau chiar daca nu știam, oricum nu era el de față să-mi ureze să am grijă, de fiecare dată când ieșeam din camera de cămin.

Nfine, pe scurt, ziua aia s-a transformat într-un dezastru. Terenul unde am jucat era terenul de sport al unei școli, împrejmuit cu gard de sârmă. Gard în care am fost împins la un moment dat, printr-un umăr la umăr cât se poate de în spiritul meciului.

Ca să nu cad, m-am sprijinit în gard, doar că fix în locul unde am pus mâna era o sârmă care mi-a intrat la baza degetului mijlociu de la mâna stângă și mi-a retezat ambele tendoane. A fost extrem de ciudată senzația să constat, acolo la fața locului, că nu-mi mai pot mișca degetul pentru că nu mai avea ce să-l tragă, tendoanele fiind retezate.

Mă rog, m-am regrupat și m-am dus la spitalul care era literalmente după gardul în care mă accidentasem. A fost o experiență năucitoare să ajung la camera de gardă a Spitalului Județean și să constat că i-am întrerupt pe oamenii ăia din masa de Paști. La propriu, i-am întrerupt. Erau cu sarmalele, ouăle roșii, cozonacul și vinul pe masă când am intrat eu cu mâna din care se prelingea pe jos sânge.

Nu vă mai spun că mi-au făcut o injecție antitetanos EXACT în rana deschisă, că vă stric definitiv dimineața. Mă rog, nu mai insist, am tras multă vreme, mai trag și acum, de urmările acelei zile. Cam asta ar fi explicația pentru care mă crispez tot când îmi urează cineva să am grijă.

Toate astea se întâmplau pe 1 mai 1994. N-am cum să uit vreodată pentru că este și ziua în care a murit Ayrton Senna. Probabil și lui i-a spus cineva „să aibă” grijă cum conduce când a plecat spre pistă.

Desigur, acum vreau să aud și poveștile voastre legate cobit.

sursa foto: freepik.com