Ești la un restaurant bun, nu la o cârciumă de cartier, deci și cu prețuri pe măsură.
Te uiți prin meniu, alegi ceva ce-ți face cu ochiul, vine mâncarea, te apuci să bagi în tine și, surpriză, constați că nu-ți place. Dar nu că nu-ți place, efectiv nu ai cum s-o mănânci, indiferent cât ți-ar fi de foame.
Ce faci?
Atenție! Când te prinzi că nu-ți place, te prinzi de la primele două-trei înghițituri, nu după ce mănânci minimum trei sferturi din farfurie.
Cum mi-a povestit mie o prietenă, care avea restaurant în Spania, despre niște unii care au comandat, au lins farfuriile, iar la final au refuzat să plătească pe motiv că nu le-a plăcut mâncarea. De-a fost nevoită femeia să cheme Guardia Civil. Evident, primul lucru pe care l-au întrebat și polițiștii a fost: dacă nu v-a plăcut mâncarea, de ce-ați golit farfuriile?
Deci nu așa, că așa nu e în regulă, nu prea mai sună a bună-credință. E cum ziceam mai sus: a venit mâncarea, ai luat două-trei guri și ți-ai dat seama că nu-ți place.
Ce faci?
sursa foto: freepik.com
Cer nota, plătesc și plec. Cu nota mentală să nu mai calc în veci acolo.
Comentariu beton!80
Păi și pleci așa flămând?
@MV: da, prefer să plec flămând, doar ca să nu-mi vărs mațele acolo de scârbă. 🤢🤢🤢
Comentariu beton!26
Tocmai am aterizat cu frate-miu într-un local cu specific italian. Ș-am comandat pizza. Ce mă distrează că ospătarii știu italiană.
Comentariu beton!16
Cred că Bărbosu’ s-o apucat de făcut aici pizza. O fost DIVINĂ!!! 👍👍👍
Am vrut să cer ketchup, la bășcălie, da’ o zis frate-miu să șed blând să nu-l fac de râs.
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!43
Exact așa am făcut. Și abia așteptam să merg acolo 🙈
Se vedea în bucătărie din stradă. Foarte profi și fain mi s-au părut. Era mereu multă lume, design care ne plăcea…
Dezastru total la mâncare. Arăta demențial. Gustul era groaznic! Nu rău în sensul de stricat, dar o asociere foarte nefericită de gusturi, ptr noi. Că restul mâncau… 😳
Am rămas și nemâncată. Nu mai era nimic deschis (la bucătărie).
Simplu, chemi ospătarul și comanzi altceva. Ăla ia mâncarea și îți aduce noua comanda, apoi te întreabă care a fost problema de nu ți-a plăcut prima comanda. Îi spui frumos și aia e. Am pățit așa acum mulți ani undeva in Iași și totul s-a rezolvat civilizat și respectuos.
Comentariu beton!28
Fără să plătești și ce nu ți-a plăcut, da?
Am patit ceva de genul, am chemat chelnerul ,am schimbat cu altceva si la sfarsit am primit si 15% discount din nota. Era un Ramen in care taiteii erau cam Vii in sange. Sa intamplat la Vagamama(lant de restaurante cu specific japonez) in Uk.
Dacă nu îmi place pentru ca nu este suficient gătită sau este alterata, chem ospătarul și îl rog sa rezolve problema.
Dacă nu îmi place pentru ca… hmmm… nu agreez melcii, dar am vrut să-i încerc și da, mi-am confirmat ca nu îmi plac, aia e! Chem ospătarul, comand altceva și gata. În orice caz, plătesc ce am comandat.
Comentariu beton!30
Și dacă nu-ți place pentru că pur și simplu nu-ți place?
@Mihai, știi cum e…de gustibus… Nu e vina nimănui ca nu îmi place mie mâncarea. Tot plătesc!
Comentariu beton!26
Depinde de ce nu-mi place😂.
Am comandat ceva nou ce e bun dar nu este pe gustul meu, atunci tac din gură și ori comand altceva, ori mănânc acasă.
Dacă am comandat ceva ce am mai mâncat și înainte iar preparatul din farfurie nu are nici o legătură cu ce ar trebui sa fie…atunci chem frumos ospătarul și îi explic acest lucru, solicitand fie să îmi facă din nou preparatul, fie să îmi aducă altceva.
Comentariu beton!21
Fără să plătești ce nu ți-a plăcut, da?
„Ieri, ziua femeii, chef de chef, cadouri, flori…
azi, ziua barbatului, pe toate femeile le doare capul…”
Normal ca va sclifositi la haleala… 🤣🤣🤣
Comentariu beton!18
Stai, mă, că io sunt acasă, pe canapea. 😁
@tavi: Femeile care au dureri de cap când vine vorba de mișcat-n penis, sunt paralele și-n bucătărie. 😉
Comentariu beton!20
@MV, atunci, daca esti in zona de confort si la cura:
„- Mihai, am taiat o gaina, ce vrei sa fac din ea?
– Palinca ” 🤣
Comentariu beton!29
@John, oare de ce e scuza exclusiv feminină asta cu migrena? 🤔
Că acu-mi dau seama că n-am auzit niciodată pe un bărbat zicând: „Băi am fost aseară la o gagică, da’ n-am făcut nimic, că mă durea capul”!😂😂😂
Comentariu beton!30
Mihai, eram convins ca erai pe la un birt, cu chelnerul dupa tine:
„Haideti, domnu’, de o ora s-a sleit ciorba aia, o mancati, o platiti, ce faceti?”
„Imediat, sa vad ce da exit poll-ul pe blog….”
😁
Comentariu beton!72
@Nemo, 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@Vic,
„- Domn doctor, cum e cu impotenţa asta, se instalează aşa deodată?
– Ei, nu chiar deodată, te face de râs de vreo două-trei ori până să se instaleze definitiv.🙃😂
Comentariu beton!28
@JT, stiu eu pe una care gateste dumnezeieste, dar cand aude de pat… mai pune de o ciorba… 🤣🤣🤣
Comentariu beton!27
@Vic: pentru că-s toante. 🤣🤣🤣
@tavi: aia n-o avut parte de penis așa cum trebuie, d-aia preferă bucătăria-n locul dormitorului.😎
@Nemo: exit pollu’ zice că ciorba de burtă-i pe locul întâi cu 45%, urmată de cea de văcuță cu 30%, iar cea de pui n-o scos 5%, deci nu prinde meniul următor. 🤣🤪🤣
Comentariu beton!15
@vic Stai așa, adică eu sunt singura femeie care și-a luat scuza cu migrena?
Ma scuzați, ma duc să dau un telefon.
Comentariu beton!17
Oficial ziua bărbatului este pe 19 Noiembrie boss. Pe 9 Martie este prilej de șpriț😀
@Andreea 🤣
Ce coincidență. În acest moment am terminat de mâncat. Nu mi-a plăcut. Am ciugulit ceva și gata. Plec. Pe aici nu mai calc. Ungaria, Szeghed, Halászcsárda.
🤕😤
Comentariu beton!15
Ohooo, acolo trebuia sa te opresti acu 10-15 ani, nu acum. 😋
Comentariu beton!15
Nu am patit sa fie ceva necomestibil. Am mancat asa mancarea, mai putin incantata, si nu m-am mai intors la restaurantul ala daca nu mi-a placut.
Daca ceva a fost aiurea la mancare (par in mancare, salata nespalata, snitel prajit un ulei cu gust de peste) am spus chelnerului si nu mi-au pus niciodata pe nota acele feluri de mancare.
Nu știu cum să spun ,dar poate mă înțelegi:nu comand dacă nu îmi place ce scrie în meniu ,la un restaurant de respect,civilizat ,etc.Și apoi,crezi că n-am cumpărat și de prin supermarketuri ceva și acasă nu mi-a plăcut?ultima dată,la o săptămână chinezească,am încercat jackfruit,lăudat de toți…ete mie nu mi-a plăcut ,l-a mâncat gunoiul după 3 zile.Am dat vreo 7 lei ,deci nici pagubă prea mare n-am făcut.
Să știți că rar am întâlnit ceva care să nu-mi placă. Eu colind mult (acu’ sunt pe la Constanța, de fapt mă-ntorc, sunt pe autostradă), și-mi aleg cam ce știu că am mai mâncat. Uneori comand ceva pe care n-o întâlnești oriunde, iar dacă nu-mi place nu mai iau si altădată in acelasi loc. Oricum mănânc, chiar dacă nu-mi place, pentru că io am trăit pe vremea lu’ Patrocle și știu ce greu era😄😄
Bine, am omis ceva, masa mi-o decontează firma, da’ totuși, și când merg în interes personal tot la fel procedez. Dar mi s-a întâmplat să mânânc la același restaurant și într-o zi să-mi placă altădată nu. Depinde de ce bucătar ai noroc în ziua respectivă. Dar v-am zis, rar mi se întâmplă, iar scandal nu fac, plătesc și gata.
Comentariu beton!23
@Anel,”îți mulțumim, Partid iubit, că ne-ai călit!”
Nu puteam să n-o scriu acum, că imi stă pe limbă de când am citit titlul😘
Pai depinde. Daca nu imi place ca mi se pare ca este stricat ceva prin mancarea respectiva, nu e cald etc corbesc cu chelnerul.
Daca, in schimb, nu imi place pentru ca pur si simplu nu imi place felul acela de mancare, atunci aia e, a fost alegerea mea, platesc si imi vad de drum.
Comentariu beton!13
Comand altceva. Daca e un restaurant bun, respectabil, ma vor intreba motivul si schimba cu altceva, fara sa platesc ce n-a fost bun.
Cand am vrut eu sa incerc o nebunie si nu a fost ok, am platit 🙂
Complicat.
Ma gandesc ca daca ar fi ceva cu adevarat scump, dar sa stiu exact cum trebuie preparat si ce gust trebuie sa aiba si sa vad ca ce-i in farfurie n-are treaba, chem ospatarul, discut, civilizat, cer banii inapoi si plec.
Nu as cere altceva in loc, pentru ca sunt convins ca ar fi sanse mari sa fie gatit corect, dar cu ingredient surpriza – flegme al dente.
Dar repet, asta inseamna sa stiu sigur ca ceva e gresit rau in farfurie, nu ca badea Costel din Cucuietii din Deal, care cere muschi de vita si urla ca de ce e roz si crud.
E unul din motivele pentru care eu mananc ce stiu sigur ca imi place. Daca nu imi place, e clar ca e o problema. Experimente culinare nu prea fac, decat acasa, ca pot sa ma injur singur.
Nu mananc fructe de mare. Nu imi plac. Dar asta nu inseamna ca am dreptul sa cer banii inapoi sau altceva, pentru ca pot fi gatite si de Jamie Oliver, mie nu imi plac. Testat.
Am patit sa comand ceva mai ieftin si sa vad gatit prost. Din nou, feluri de mancare cunoscute. Nu am mancat. In functie de dispozitie, m-am certat sau am platit (bacsis 0) iar a doua oara n-am mai calcat pe acolo.
Comentariu beton!11
Nu se exista. Daca nu misca prin farfurie sau nu arata ca si cum a mai fost mancat odata de altcineva, se mananca!
Asta pentru ca desigur nu as fi nebun sa comand mancare de orez cu prune uscate, acea singura mancare necomestibila, acea anomalie a naturii.
Comentariu beton!20
Ai incercat varza cu pește?
@Lucian M, am fost invitat la masă de o cucoană din Ghana. Am avut inspirația să intreb inca de la birou ce gătește și când mi-a spus că are ciorbă de capră cu pește m-am pitit toată ziua ca să uite. Probabil că mancam, dacă migar fi fost foarte foame, dar aveam de unde alege😊
Să știi că în astfel de momente eu împart mâncarea benevol…
Dacă mâncarea nu îmi place pentru că e ceva stricat, chem, explic și clar nu mi se va cere să și plătesc. (gen pui însângerat).
Dacă mâncarea nu îmi place că sunt eu mai delicat atunci….aia e!
În veață, numa’ cine nu bagă limba nu se arde!
Comentariu beton!20
Am pățit, ne-a adus o ciorbă puțin expirată. Nu tare, dar suficient cât să se simtă. Chemat ospătarul, dat ciorbă si explicat problema, a mers în bucătărie și a verificat și a venit înapoi și-a cerut scuze. Și da, nu am plătit.
An pățit și că soția, cu intoleranță la lactoză, să comande o ciorbă de văcuță, care surpriză avea smântână. Știam că în cazul ăsta cuorba e fără smântână, dar ne-au explicat că la ei in restaurant așa se face. Problema era că nici nu scrisul ingredientele…așa că nu am plătit nimic, nici măcar nu a gustat din ciorbă pentru că era plină de smântână.
De curând am mâncat un meniul zilei de la restaurantul la care merg cel puțin o dată pe săptămână. Papa bun, și pentru că mai aveam chef de pierdut timp, am comandat si papanași. Care mi s-au și lipit de cerul gurii fiind cruzi. Am spus scurt că plătesc meniul, apa si ciubucul și trăiesc cu speranța că data următoare nu mi s-a scuipat în ciorbă!🙂 A fost prima dată când am refuzat să plătesc și sper că si ultima. Bine, am mai avut o dată un incident, tot la acest restaurant, când am comandat impreună cu o prietenă un platou pescăresc de două persoane, pe care se aflau sortimente de pește in dublu exemplar. Supărarea a pornit de la o singură mini-mămăligă, cam cat un măr. Prietena mea, colțoasă, a facut mare tam-tam cerând a doua mămăligă, până a venit chiar patroana sa ne împace. Ca idee, eu am mâncat peștele cu noduri, o ospătăriță era gata să plângă, patroana a făcut vreo două drumuri pe la bucătărie și bucatăresele nu ne-au dat nici de-ale dracu incă o mămăligă. Și nici n-am mai dat pe acolo vreo lună de rușine!🙄🙂
Comentariu beton!17
dacă prietena îi moldoveancă se explică…
@costicămusulmanu, mai rău, oltence amândouă. Că am mârâit si eu puțin, daca tot nu ne ajungea mămăliga si tot iesise scandal.
Am pățit asta. Am comandat ceva friptura de vita. Friptura, buna. Garnitura, legume care ar fi trebuit sa fie la grătar și care erau crude. Da’ crude, nu așa. I-am spus chelnerului care, oricum nu avea vreo vină si, la final, am platit jumatate din pret. Evident, carciuma cu pricina a ajuns pe lista neagra. Plus review prost pe site.
Am pățit de vreo trei ori. O singură dată nu am plătit pentru că ospătarul a luat decizia asta. În rest mi-a venit nota de plată cu felul respectiv trecut pe ea. Am plătit fără comentarii. Eu am decis să comand, eu am decis că nu-mi place. Poate altor clienți le place acea mâncare. Că dacă e nașpa și nu o cumpără nimeni, mă gândesc că nu ai cum s-o lași în meniu. Un exemplu concret este restaurantul Laguna Verde. Am comandat saramură de crap care nu a fost deloc pe gustul meu. Dar alți clienți au golit farfuria.
Comentariu beton!14
Platesc si plec, ei sigur m-au pierdut ca si client, restaurante sunt destule.
@Vasilescu: cum, domle, să nu plătești?! Te-a obligat cineva să intri acolo și să comanzi ”aia”???
G H I N I O N: ai comandat, plătești!
Nu stiu ce as face pentru ca nu mi s-a intamplat sa nu imi placa absolut de loc mancarea. Daca nu sunt multumita, nu las bacsis.
Dar domnul sot a patit-o in Paris. Nu ca nu era mancarea buna, dar dupa ce a mancat jumatate din felul de mancare a dat de un gandac „well cooked”. L-au chemat pe bucatar care s-a albit la fata si apoi a scris un bilet pe care l-au dat ospatarului pe post de plata. Ospatarul se pare ca a ramas cu gura cascata si fara bacsis🤷♀️😂
Comentariu beton!15
@AdinaE, mai nou, dupa fructe de mare se servesc fructe zburatoare 😂😂😂
@Tavi, da, sunt la moda, au proteine🤣🤣🤣
@AdinaE: și fructele de coteț au proteine.
🤣🤣🤣
@JT 🤣🤣🤣
intră moldovanu’ în restaurant, comandă 2 feluri, vin, desert; la sfîrșit zice că n-are bani; se cheamă șeful de sală, se cheamă paza… nu-s parale! pac-pac, două palme și-l scoate în stradă cu un șut în cwr;
la o lună vine iar, iar nu plătește; de data asta este scos afară, unde i se aplică o corecție zdravănă și i se pune în vedere să nu mai calce p’acolo;
după 3 luni, apare iar; mănîncă, iar nu plătește, așa că este scos în spatele restaurantului unde bodyguard-ul îl lasă mai mult mort decît viu; în timp ce se aduna de pe jos, zice:
– băi frati, da’ ci s-o măi scunchit mîncariaaaa…
PS nu-mi place că nu-i gătită bine (crud/ars etc), nu plătesc; nu-mi place că nu-mi place, aia e, mănînc sau nu mi-e foame; da’ să-i ferescă dumniezo să boteze jinu’!!!
Comentariu beton!38
@costicăm, pot să îl promovez? Că e prea bun!
Moșioane, bi mai ghest, da’ am alta și mai bună, riăl laif, cu moldovanu’; matale ești mai nou p’aci, așa că sigur n-o știi;
la mine la giob îi șî un moldovan, di la Bălțî, din republicî adicî; ei, șî omu’ îi cu jîtiu’ la (lîngă, no) Ieșî, da’ în uichend sî duși acasî;
și povestește:
șî, cum stătem noi în vamî sî ni aducî pașapoartili, ni dăm gios din marșrutî, la o papiroasî; omu’ nieu, cămeșî albî, frumos di dus la nuntî, îș ie o cafie di la tonomat; șî, taman cîn’ s-o ducî la gurî, o păsăricî, pîc… un găinaț în cafiaua mujîculu’; cafa, giumati pi cămeșa lui! amu’ noi șîdem șî ni uitam cum a sî sî porniascî aista a înjiura…
da’ el, puni păharu’ la o parti, sî uitî în sus, fași doauî cruși pravoslavnici șî înșiepi:
– Bojî moi! Doamni, mulțănescu-țî, Doamni, cî vașili nu zboarî…
Comentariu beton!23
Ăi@costicâ,ăi, mă râd singur prin casâ ăi! 😂😂😂
Am și io un frati moldovan aci, p-asta sigur n-o prinde că i se va părea normală 😂😂😂
Mi s-a intâmplat să primesc supa alterată. Am returnat-o, am explicat, și-au cerut scuze și n-am plătit-o. DAR: am fost aseară să-mi desfund ciacrele cu fetele. Pe site un meniu, acolo altul, cică la prânz e una, seara altă treabă. Diferența de la cer la pământ: la prânz, supe, sandvișuri, chestii normale, seara, muguri de rostopască în reducție de ciuperci albastre. Și noi acu ce facem? Plecăm, da unde să mergem, că peste tot era plin. Am găsit până la urmă niște cartofi fierto-copți care chiar au fost buni, pentru fete, iar eu mi-am luat o porcărie de sendviș cu anșoa, mic și scump. Am plătit, că nu era vina lor că nu mi-a plăcut mie. Dar m-a enervat treaba cu schimbatul meniului, măcar sa fi scris undeva clar treaba asta. Scump, fițe, nu mai calc acolo în veci, da’ plin. Oi fi eu pretențioasă, aia e.
Concluzia? Dacă e veche, sau are probleme (nefăcută, arsă, d-astea) semnalez frumos, cer înlocuirea felului sau alt fel de mâncare. Dacă e vina mea că n-am căscat bine ochii, am comandat greșit sau nu mi-a plăcut, aia e, plătesc și tac.
Soțul meu a pățit-o. Nu eram prima dată în restaurantul respectiv, ne plăcea mâncarea lor foarte mult. Ce a comandat el, berbecuț parcă, era foarte sărat. A chemat ospătarul, i-a spus că nu poate mânca, a comandat altceva. Ba chiar a spus că nu e problemă, plătește ambele porții. Cu nota a venit bucătarul care și-a cerut scuze. Gustase și el din mâncarea refuzată. Nu ne-au taxat-o
Comentariu beton!11
La restaurant elegant fix atunci chelnerul vine să te întrebe dacă e ok mâncarea și îi spui. Sau te oprești și îl aștepți și îi spui. De obicei îți oferă soluții, în funcție de ce problemă ai. De regulă dacă e ceva ce nu au făcut ei bine, îți oferă alternativă și nu plătești, evident.
Dacă ai comandat tu ceva fără să ai habar, cum am făcut eu aseară, am crezut că e altceva, na, mănânci, nu mănânci, plătești. Mâncarea era gătită excelent, dar nu s-a potrivit cu imaginea din capul meu :))
S-a întâmplat însă în restaurante foarte scumpe, e drept, să nu-i placă cuiva de la masă ceva și nu i-a pus pe notă, ba a trimis chef-ul și o sticlă de vin la masă, dar la cât de astronomică era nota, chiar nu conta.
Nu am pățit niciodată așa ceva, deci nu am cum sa ȘTIU cum as reacționa, dar pot face câteva scenarii:
1. Comand ceva ce cunosc și știu că îmi place, dar e alterat sau prost gătit (prea puțin sau prea mult). In acest caz, fac reclamație (nu doar verbal, musai in scris, in majoritatea restaurantelor există o condică de reclamații și sugestii, iar dacă nu există, ar trebui sa existe) și plec fără să plătesc. Nu comand altceva, pentru că sunt șanse foarte mari să folosească tot ingrediente neconforme sau sa nu știe să gătească nici felul celălalt.
2. Comand ce știu și cunosc dar nu îmi place gustul sau aspectul (fără a fi neapărat în prima categorie). Plătesc și plec (fără să mai comand altceva, e posibil sa fie pur și simplu bucătarul habarnist și să nu îmi placă nimic din ce as putea comanda).
3. Comand ceva ce nu am mai mâncat (mai fac experimente din astea, mai ales în străinătate) și constat apoi că nu îmi place. Plătesc fara sa comentez. Dacă există în meniu ceva cunoscut, comand. Dacă nu, plec în altă parte unde găsesc ceva cunoscut.
Am patit-o la niste banali cartofi prajiti cu snitel. Restaurant bun,oras de provincie. Snitelul a fost ok,daaar cartofii prajiti erau tari pietroi ! Am mancat din snitel si am rugat ospatarul sa-i spuna bucatarului ca a uitat sa dezghete cartofii ! La scurt timp apare patroana si intreaba care-i baiul. Ii explic si o rog sa verifice . Argumentul ei era ca asa este soiul cartofilor respectivi…! Nu i-a trecut pe nota de plata dar nici nu a recunoscut gresala…
Dacă nu i-a trecut pe notă, fără gălăgie, se pune că a recunoscut. Părerea mea.
Am pățit cu calamari și pești necurățați sau nespălați bine. Am mâncat până când am ajuns la zona dubioasă, am chemat ospătarul cu rugămintea să o ridice imediat. Nu s-a pus problema sa trebuiască să plătesc. Fața mea spunea tot. 🤢
Stiu ca nu răspunde la intrebarea articolului, dar eu am patit invers. La un restaurant din Cluj, cu mai multe prietene, una din ele a comandat vita, care a fost prea in sange pentru gustul ei, a gustat doar un pic din ea, a lasat carnea in farfurie si a mancat doar garnitura. Cand au venit sa debaraseze, au intrebat daca nu i-a plăcut, vazand carnea aproape neatinsa. A raspuns ca a era prea in sange si nu a putut s-o manance. Si-au cerut scuze si nu au trecut-o pe nota de plata, deci nu a platit-o. Aceasta la initiativa restaurantului, fara ca prietena mea sa fi facut vreun repros sau scandal :)) Deci cred ca răspunsul depinde de mai multe variabile, de ce anume nu ti-a placut, e o chestiune de gusturi sau de eroarea bucătarului, ce politica are restaurantul, abordarea personalului etc.
Nu mi s-a întâmplat până acum.
Dar merg pe aceeași atitudine ca a celorlalți:
Dacă nu îmi place pentru că e alterată sau prost preparată, chem ospătarul, explic și văd ce soluție oferă restaurantul.
Dacă nu îmi place pentru că e un preparat nou și nu e pe gustul meu, atunci îl las în farfurie și îmi asum „eșecul”.
Comentariu beton!16
Am pățit să mă salveze chelnerul și să îmi comand altceva. Pe notă nu a fost primul preparat.
Am pățit și cu scandal. Voiam creveți și am întrebat dacă sigur sigur sunt curățați de venă (preparatul era cu decorticați). Omul a zis că sigur sigur. Au venit cu venă și nu m-am atins de ei. Au insistat să plătesc preparatul dar nu am făcut-o. A chemat managerul, a mustăcit ceva și el, dar a acceptat.
Singurele experiențe
Dar pentru că tocmai a fost 8 martie aș vrea să mulțumesc pe această cale iubitului meu care aude des “aww, arată mai bine ce ai luat tuuu! Facem schimb?”
Comentariu beton!15
N-am pățit niciodată sa fie așa de oribilă din vina lor încât să nu o pot mânca și să mă gândesc că n-ar trebui să o plătesc.
Am pățit să primesc o pizza pe care era un fir de păr și am comandat alta diferită și evident că nu mi s-a taxat prima.
S-a mai întâmplat să nu-mi placă o parte componentă, dar dacă s-a putut da la o parte, am dat-o și am mâncat restul. Am comandat o dată un piept de pui umplut cu cașcaval in care bucătarul s-a gândit să pună și niște frunze de salată. Că, desigur, salata flescăită de căldură e ceva deliciu. Am scos-o pe marginea farfuriei, am mâncat restul și n-am mai călcat pe acolo.
Dacă am avut chef de experimente și nu mi-au plăcut, mi-am asumat riscul.
un prea ies la restaurante de fitza, dar la astea obisnuite am mereu probleme cu puiul. ba nu stiu cat se poate imbogati un restaurant la economie de gaz, dar mereu patesc sa fie in sange. si puiul in sange nu bun
Pățesc asta des la carnea de vită. Mie îmi place bine făcută dar, la majoritatea restaurantelor, deși specific asta din start, se pare că tot în sânge/ proaspăt tăiată de pe vacă le place să o facă. Simplu! Îl trimit pe chelner la bucătar să mai treacă o dată prin tigaie carnea/ să omoare vaca! Dacă nu, mă ridic și plec. Că am dat și peste căpoși care susțineau că doar așa se face vita… O faci așa cum vreau eu! P.S. Au fost cazuri în care nu mi-a plăcut mâncarea și nu am mai călcat pe acolo.
Citeam la un moment dat o discuție în care niște oameni (gurmanzi, să le zicem), se întrebau cum e indicat să se prepare vita la restaurante(le cu ștaif).
I-am dat dreptate ăluia care spunea că e mai bine să fie făcută în sânge, că dacă clientul o vrea bine făcută, o mai trece o dată prin tigaie. Dacă e făcută de prima dată bine, nu prea poți, ca bucătar, să inversezi procesul.
Am pățit de câteva ori, dar pt că nu a fost gătit cum trebuie. Am discutat cu cei responsabili, am comandat altceva din meniu, nefiind taxat pentru felul refuzat. In mod normal pentru un restaurant care se respectă nu ar trebui să fie vreo problemă, desigur contează și cine lucrează acolo.
„Ești la un restaurant bun, nu la o cârciumă de cartier, deci și cu prețuri pe măsură.
Te uiți prin meniu, alegi ceva ce-ți face cu ochiul, vine mâncarea, te apuci să bagi în tine și, surpriză, constați că nu-ți place. Dar nu că nu-ți place, efectiv nu ai cum s-o mănânci, indiferent cât ți-ar fi de foame.
Ce faci?”
Răspunsul corect este plăteşti, pleci şi nu mai calci pe acolo niciodată. Simplu.
Poate sunt eu mai norocos, dar mi s-a întâmplat o singura dată să nu îmi placă mâncarea, într-un restaurant din Londra, cu specific spaniol. Eu locuind în Spania, știam ce e o paella buna și un jamón de bellota. Iar jigodia de spaniol, patronul restaurantului in cauză ( bucătar celebru de altfel, tocmai deschisese restaurantul in Canary Wharf) făcea un orez ars cu chestii prin el și îl vindea ca fiind paella iar jamonul era serrano și din cel ieftin. Cum era o invitație pentru câțiva colegi britanici care încă nu savuraseră nici paella și nici jamonul de bellota, l-am chemat pe șeful sală și i-am spus că dacă nu îmi aduce produsele pe care le-am cerut și care erau clar specificate în menu, îl bat de îi sar capacele. Norocul meu că șeful de sală era român, școlit prin restaurantele din Spania și știa și el că vinde gogoși la preț de papanași. Așa că a luat platourile, mi-a adus înapoi ce am cerut, plus o sticlă de vin de Rioja cadou. Doar ca să nu fac scandal. Era restaurantul plin de britanici și de indience, doritori de arome spaniole, așa că nu aveau chef de spectacol. A fost singura dată când nu mi-a plăcut ce s-a servit.
In rest, prin natura job-ului, cam in fiecare săptămână mănânc de 4-5 ori prin restaurante. Diferite. Mai ales prin satele așa numitei „España Profunda”. Castilla la Mancha, Extremadura.
Jur pe bărbosul că de fiecare dată mănânc ca un porc, nu pun un gram pe mine (spre ciuda lui Mihai) și plătesc mai nimic.
Sunt bune restaurantele din orașe. Cel puțin unele. Dar în satele spaniole mănânci ca în rai.
Jur pe bărbosul!
Comentariu beton!17
Slab pe dracu. Când m-ai cunoscut aveam 88 de kilograme la 1,90. Acum am 96.
Iar barba e mult mai mare. Dacă îmi pui un turban pe cap, trebuie doar sa ii sugerez unui ospătar că îl bat și se pipăie la jugulară să vadă dacă nu cumva l-am julit din greșeală.
Am fost la medic săptămâna trecută și mi-a zis că sunt obez. Așa m-am ofticat! 🙂
Dios e sus, veghează. 😁😁😁😁😁
Bine că ești tu deștept. Și slab. 🤭
Îți ceri voie la bucătărie şi le arăți tu cum se găteşte, de se linge bucătarul pe degete.
asta mi s-a întîmplat la o pensiune din orașul regal unde de altfel trag de 15-20 de ani; deși le-am explicat că io, moldovean fiind, am mujdeiul ca o second religion, ei insistau cu apa lor (nu mai zic de usturoiul chinezesc de la metro); așa că, am oprit pe la Burluși, unde o mamaie vindea usturoi, am luat vreo 2 kile; m-am dus în bucătărie și am prestat lecția: usturoiul se pisează; bine! apoi se freacă cu sare grunjoasă; bine! apoi se adaugă ulei de măsline în timp ce se freacă energic; la urmă bagi niște pătrunjel tocat; dacă ești pe fitze, o roșie la grătar frecată în mujdeiul ăla îți dă un 0,23% dintr-o stea; Michelin…
Comentariu beton!20
@costică, tocmai am făcut screenshot la rețeta ta.
@costicăm asta cu fița dă pintrinjel n-o stiam, dar aplic la proxima ocazie!
Pățit anul trecut la un restaurant asiatic. Am întrebat dacă o anumită supă este foarte condimentată (se poate face, eu o gătesc și puțin condimentată). Mi s-a răspuns ca nu este tare “spicy”, am comandat si plătit, dar când mi-a fost adusă supa nu am putut-o mânca, atât era de iute. Iar dacă eu nu o mănânc, care totuși mănânc frecvent “spice”, jumătatea mea nici atât. Ne-am ridicat de la masă și am plecat. Porțiile respective puteau să le “refolosească” căci practic am băgat de două ori lingura in supa respectivă. 🙄😂
Și altă dată, la un restaurant italienesc, nora mea a comandat o porție de paste, dar nu puteau fi mâncate, de sărate ce erau. Am chemat ospătarul (o femeie), i-am explicat situația, nu prea era convinsă, dar i-am spus să o ia și să îi dea bucătarului să guste. Ia adus altceva fetei. Bine-nțeles că a adus altceva si porția “sărată” nu am plătit-o. Dar nici pe acolo nu am mai călcat, căci sunt f scumpi, cu porții mici, si totuși banii îi muncim, nu ne cad din cer. 🤷♂️
@Emil, de fiecare dată când am primit asigurări de la indieni, nepalezi, bangla și alte asiatice nații că mancarea nu e spicy, ci făcută special pentru mine, mi-au dat lacrimile.
Povestea e ca nu scapi fără să îți bage pe gât supliment, ca să dovedești că ți-a plăcut 😓😓😓
Răspund la intrebare, reductio ad absurdum: plătesc ce am comandat.
De ce „ad absurdum”? Pentru că nu aș comanda niciodată ceva care să nu aibe vreo legătură cu ceva despre care să știu, chiar numai fotografică, e.g. creier de maimuță servită in maniera Hanibal Lecter. Dar dacă am comandat, sigur halesc, pentru că am crescut la școala aspră a partidului și stiu cum e să mănânci varză ultramurată, băloasă cu orez cu viermi, care se dorea á la Cluj, dupa o zi de instructie prin noroi.
O singură dată am cerut unui ospătar să imi aducă încă o porție de ciolan (adică de-ala cu tot osul) cu fasole, deși nu terminasem pe primul (da, pot manca liniștit două ciolane la Boița). Când m-a întrebat ce se întâmplă i-am cerut o daltă să sparg gheața de pe lângă os. Fiind din vina bucătarului nu am plătit. Asta era prin Drumul Taberei, la Bârlogul lupilor, acum cel puțin 10 ani
Daca nu gasesc o furnica, musca, greierele vietii pe,acolo si nu mi,a placut gustul am platit si am plecat…e bine de stiut intrebarea ta….alta data vin cu animalul in batista si dau vina pe ei…
Oh, ciolan la Boita, ce amintiri 🙂
Acolo s-a nascut bunica-mea, fie-i tarana usoara si am aflat de minunatul restaurant doar acum cativa ani, la un drum dinspre Bucuresti. Am bagat in noi ca porcii, doamne ce delicios.
ca sa raspund la intrebare: eu platesc. Nu am avut niciodata ocazia de chestii alterate. Exista numai varianta ca nu-mi place. Deci nu mananc. In majoritatea restaurantelor ti se da la pachet din start, asa ca poate mananca barbata-miu a doua zi. Oricum portiile sunt uriase, de cele mai multe ori, si daca mananc bine, mai am acasa inca o data din portia in cauza
Foarte rar mi s-a întâmplat să plătesc un fel de mâncare care să nu îmi placă, indiferent de motiv. În general chelnerii vin să întrebe cum ți se pare mâncarea, dacă e vreo problemă și îmi spun atunci doleanțele, aproape mereu se rezolvă politicos, dacă e un local cu bucătărie respectabilă.
Am primit de câteva ori alt fel de mâncare inclusiv când a fost greșeala mea (am vrut să încerc ceva ce nu mai mâncasem sau felul comandat nu era ce mă așteptam), dar nu consider că în acest caz nu ar trebui să plătesc, atât că am apreciat gestul.
Acum depinde și de restaurant, dacă opresc la o speluncă pe marginea drumului, sau e ceva ieftin, îmi scad și eu pretențiile. Însă în situațiile astea oricum nu prea întreabă nimeni nimic.
Nu mi s-a intamplat sa nu imi placa, dar am prins o data frigarui de pui care inca misca saracul. I-am da farfuria inapoi si am cerut unul gatit. Evident, am platit doar o portie, nu doua.
Si o tura cu o bucata de plastic in farfurie, mi-a dat o alta portie si avea si aia ceva ce nu ar trebui sa fie intr-o farfurie cu mancare, i le-am dat inapoi. Am platit o portie, io fraiera ca le-am mai dat bani.
Asta a fost probabil o vrajeală ieftină pentru a se fofila,pentru a nu plăti .E clar că dacă mănânci 3 sferturi din mâncarea din farfurie,nu mai poți avea tupeul să zici că nu a fost bună mâncarea și să nu plătești.
Deci luai anduiet in lyon. Nimic miros. L-am mancat asa. Nu am intors
Norocu meu Fu in munti unde am gasit ce tre
https://ibb.co/j5m75vT
Stiu. Offtopic
Ciorba de burta si ceafa cu cartofi prajiti, imposibil sa o dai in bara. 😀 Lasand gluma la o parte … patasti. Ies acum multi ani cu o tipa beton si o invit la un restaurant spanion. In general imi place intr-un restaurant nou sa incerc specialiatatea casei, si bunoaca vrea si cerem specialitatea casei, paella cu fructe de mare. Fratello, orez cu creveti dar nu stiu ce naiba de creveti erau ca imi faceau cu ochiul din farfuria mare comuna, zici ca era orez cu libarci. Ea a mancat cu pofta, eu am plecat flamand. Clar am lasat si bacşiş gras sa nu par un scartar infect, altfel riscam sa raman si flamand si nefutut. Never again paella cu fructe de mare.
Simplu. Chem ospatarul , platesc nota si plec dar pe acolo nu mai calc vreodata.
Asta cu facutul scandal sau vorbitul civilizat ca nu iti place nu recomand nici o varianta, pentru ca exista riscul ca ospatarul sau bucatarul sa iti scuipe in mancare pe principiul :”cum domle, nu ii place ce am gatit io…!?
Gandesc asa pentru ca increderea in oameni este pe o scara de la 1 la 10 undeva pe la -2
( minus doi).