O să facem așa. Eu vă spun care e restaurantul unde voi mânca până la sfârșitul acestei vieți, de fiecare dată când voi ajunge în Barcelona, iar voi o să trimiteți un gând pios către mine dacă ajungeți să mâncați acolo și să vă spuneți: „uite, bă, c-a avut dreptate Vasilescu”.
Dar, înainte de toate, deși am mai explicat asta de nenumărate ori, o s-o mai spun odată. În orice oraș aș ajunge, fac tot ce pot să găsesc cârciumi care nu se pot încadra la „tourist traps”. Vreau să am parte de experiența locală, vreau să mănânc ce mănâncă oamenii ăia care locuiesc acolo și, dacă se poate, la prețuri ca pentru localnici, nu pentru turiști.
N-am nicio problemă să găsesc restaurantele de genul ăsta, e suficient să te îndepărtezi de zonele pe unde colcăie turiștii și sa te uiți cu atenție la cârciumile care-ți ies în drum. Cu siguranță îți vei da seama care e ăla pe care-l cauți. Peste tot pe unde am ajuns, am aplicat metoda asta și-a funcționat de minune.
Dar, de data asta, la Barcelona, a fost și mai simplu. Mara are un prieten bun care îmi e amic și mie, iar omu’ nostru e setat fix pe același gen de cârciumi. Prin urmare, când mi-a zis Mara că Mihai (așa-l cheamă) insistă să mergem la restaurantul ăsta, direct acolo ne-am dus când ni s-a făcut foame.
Și-am descoperit, prieteni, o cârciumă de cartier, un tapas bar care funcționează din 1955. Când intri, te prinzi din prima că ăsta e locul pe care-l cauți: Jai-ca. O să vă spun atât: SEN-ZA-ȚIO-NAL. Tot ce-am mâncat a fost Dumnezeu. Iar ca prețuri este de departe cel mai decent loc în care am ajuns în ultima vreme (uite și unde-l găsiți pe maps).
Deși o să vă orientați și singuri, la fața locului, ce vreți să mâncați, o să vă las și eu trei recomandări. Trebuie să vi le las, pentru că efectiv m-au spart astea trei (le veți regăsi și-n pozele de mai jos):
👉 Tortilla de patatas. Eu am descoperit la Madrid preparatul ăsta, specific spaniol, care este un fel de omletă cu cartofi în ea. Dar, fraților, tortilla pe care o fac oamenii ăștia de la Jai-ca face pilpilcă de sus pe toate tortillile mâncate la Madrid.
Dacă vă uitați peste poze, o să vedeți că tortilla are deasupra niște felii de pâine unse cu ceva roșu-roz. Ceva-ul ăla fiind sos de roșii amestecat cu usturoi. Vă spun, pâinea aia a fost făcută în directă colaborare cu îngerii, imediat după ce Bărbosul Suprem terminase de conceput rețeta de la tortilla de patatas. Altfel nu-mi explic. Se poate comanda și separat (pâinea, zic), ceea ce am și executat.
👉 Bomba de la Barcelonetta. O vedeți și pe ea în poze, arată ca o chiftea mai mare, cu niște sosuri peste. După ce-am luat prima înghițitură, am înțeles de unde îi vine numele.
👉 Patatas de Jai-ca. Ăștia sunt cartofii prăjiți specialitatea cârciumii. Și ei apar în poze. Lasă cartofii, că e greu să greșești niște cartofi prăjiți, dar sosul ăla cu care vin este ceva din altă lume, fraților, ăla face toată muzica. Nu aveți cum să nu vă comandați patatas de Jai-ca dacă ajungeți la cârciuma asta.
Apropo, toate sosurile, de la toate preparatele care au sos, sunt făcute de oamenii ăia, în bucătăria lor, nu sunt cumpărate. Treabă care se vede și, mai ales, se simte de la primul dumicat.
Nfine, ca să încheiem, vă las doar astea trei recomandări, dar aș fi putut să scriu despre absolut tot ce-am mâncat acolo (au fost mult mai multe), pentru că absolut tot a fost, după cum ziceam mai sus, SEN-ZA-ȚIO-NAL. Dacă nu era așa, nu ne duceam să mâncăm în fiecare dimineață și în fiecare seară doar aici, noi fiind cazați într-o zonă care este literalmente înțesată de cârciumi.
Ah, să nu uit, oamenii de la Jai-ca au și pagină de Facebook, unde o să găsiți niște fotografii cu mâncarea lor mult peste ale mele. Atâta doar, să fi apucat să mâncați ceva înainte să vă uitați. 🙂
Altfel, dacă tot am dat titlul „Unde să mănânci în Barcelona”, o să vă mai las o recomandare. De fapt, două.
Dacă ești pe Rambla și te-a luat foamea aia mare, dar nu vrei să mănânci la tourist traps-urile care împânzesc zona, prima mea recomandare ar fi să mergi în piață, în Mercado de La Boqueria. Acolo e raiul street food-ului, n-are cum să nu-ți plouă în gură la fiecare pas.
Dar să presupunem că n-ai chef de mâncat în picioare, vrei să stai la o masă, să-ți revii, să te odihnești un pic. Ei bine, atunci o să vă spun că la doi pași de Rambla, pe una dintre străduțele laterale, am găsit un restaurant care se numește Miño (aici este). La oamenii ăștia am mâncat paella aia din poze, paella care a fost de la decentă în sus. Plus o crema catalană, bună și ea.
Cam atât despre unde să mănânci în Barcelona, dar sfatul meu sincer și total dezinteresat este să ajungeți măcar o dată la Jai-ca, indiferent în ce zonă sunteți cazați. Mai ales că e la fix trei minute de stația de metrou Barcelonetta, deci se poate ajunge lejer. O să-mi mulțumiți după.
Deja îmi plouă-n gură!
Arată mișto butoiul ăla pus la intrare!
Gata, m-ai convins! Mai trebuie doar să ajungem la Barcelona! 😀
Comentariu beton!14
Da. Greul a fost rezolvat. 😁
L-am notat. E și relativ aproape de unde voi avea cazare (45 de minute de mers pe jos).
Stația de metrou Barcelonetta e la mai puțin de două minute de cârciumă. Ca să știi.
Păi dacă nu merg pe jos într-un oraș nou, să casc gura, parcă nu e turism. 🙂 Dar pentru orice eventualitate, am cumpărat și carduri Barcelona Travel, că nu se știe când ai nevoie să te urci într-un metrou să ajungi la Jai-Ca. 🙂
Comentariu beton!15
M-a luat o foameee, bine că nu ai scris articolul ăsta aseară, că nu mai puteam dormi. Oare există oameni pentru care mâncarea să nu fie un fel de orgasm? Și oamenii ăștia sunt de invidiat sau de compătimit? Pentru mine mâncarea este primul obiectiv turistic.😁 Apoi mai vedem ce vizităm.😁 Mdeci, mi-e foame și mi-e dor de ducă. Vezi, Mihai, vezi ce mi-ai făcut?
Comentariu beton!24
+1 😁🙃
Neața. Curcubeu pe cerul gurii. Te cred pe cuvânt ca sunt foarte gustoase dar și vizual arata super. O zi bună să aveți.
Pana acum am mancat paelia in Budapesta. A fost chiar buna, dar e dincolo de orice indoiala ca nu se compara cu cea de la mama ei de acasa
Luni? Încep săptămâna așa? Offff!
Putem vedea si niște poze cu tine, fața si profil, înainte si după Jai-ca? Zic si eu. Nu dau cu paru`.
Comentariu beton!18
Interesant! un articol de acest tip, pentru orasele din Ro, ar fi grozav. Și comentariile ar fi savuroase.
Explică-mi și mie, te rog, cum faci să găsești locurile alea bune într-un oraș străin. Că io-s regina tourist traps, zici că am magnet la ele. Te uiți înăuntru? La ce ești atent? De unde știi că oamenii care-s acolo nu stau la o beutură doar? Bănuiesc cumva că-s mai multe elemente, dar te rog fie-ți milă și zi-mi puțin. Cum faci să le găsești dacă n-ai un prieten acolo.
În primul rând trebuie să te îndepărtezi de zonele cu cei mai mulți turiști.
Da, te uiți în restaurant, dar nu știu cum să-ți explic ce să urmărești. Simți imediat când cârciuma aia e pentru localnici și când nu. Eu, cel puțin, îmi dau seama imediat. Plus că, de multe ori, sunt clienți acolo și p-ăia îi citești imediat dacă sunt turiști sau nu.
Și-n plus dacă te decizi să intrii și localnicii se uită la tine de parcă le-ai intrat în sufrageria personală încălțat ești în locul potrivit. Mi s-a întâmplat în Dublin, unde am mâncat foarte bine la un preț foarte decent.
Comentariu beton!21
Numai ce am vazut pozele si mi s-a facut foame😋
La Jai-ca cred ca am fost si eu acum vreo 10 ani. Am rugat atunci o loclnica sa ne recomande un restaurant local. Si era intradevar la numai 2 minute de metrou, pe o straduta ingusta. Am mancat atunci tortilla si un copănel de rață confiată cu legume. Ce imi amintesc e, ca eram insarcinata cu juniorul si a doua zi mi s-a facut rau pentru ca domnul sot s-a gandit sa manance tot usturoiul crud pe care ni-l dadusera cu o seara inainte ca sa ne ungem feliile de paine😂
Io am citit doar titlul, încă n-am curaj să citesc și articolul. Am scrolat și mi-au trecut prin fața ochilor niște farfurii, da’ m-am dus direct la secțiunea comentarii. Of, doamne…:))))))))
Comentariu beton!11
Mor de foame . Cât de bine arată! 😍
Să vă fie de bine! 🙂
Notat! Gracias! Daca e deschis din 1955, sigur o sa mai fie si cand vom ajunge noi, intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat… pana atunci salivez la poze 🤤🤤🤤
Moama, mă gândesc să iau bilet la Barcelona numai că sa ajung la Jai-ca. La boqueria am incercat, a fost foarte bun (puțin cam picant pentru noi, acolo unde am mâncat, n am ajuns decât o zi prin zona și am ales o tarabă unde era coada mai mare).
Hai salut la tuturor, oamenii ăștia de la Jai-ca aveau, acum ceva vreme, când îmi plimbam izmenele prin Barcelona, bolas de carne picante, mâncai doua, că trei erau multe deja și intra berea ca în nisipul de pe plaja St Juan…..demențial erau….mai sus pe aceiași strada era un restaurant libanez, nici ala nu era rău deloc mai ales dacă îți place tipul lor de mâncare….
Să vă fie de bine! Dar deacu’ revenim la dietă, da?
Pâinea aia bună cu ceva roșu-roz se numește „pa amb tomàquet” și se prepară simplu de tot, în orice bucătărie!
O felie de pâine „de pages” (adică pâine albă, rotundă) se prăjește, se freacă bine sau după gust cu un cățel de usturoi, se pune puțin ulei de măsline, apoi se freacă bine cu o roșie dintr-un soi popular pe aici. Roșiile astea cresc buchet pe crenguțe și se pot păstra agățate luni de zile. În lipsă de tomaquet din ăsta poți să folosești cam orice roșie zemoasă. Stilul de Madrid este că se dă roșia pe răzătoarea mare, se amestecă cu puțin ulei de măsline și se pune pe aceeași felie de pâine prăjită frecată cu usturoi.
Bon profit!
Comentariu beton!12
Mda. Un singur neajuns: cu traficul tău Jai-ca o sa devina turistic pana când ajung eu. :)))))
Apetisant review!
Mulțumesc
TOCMAI am citit ca sunt 2 locații deci vom găsi loc:))))
Deocamdată salvez locația.
La poze doar salivez😜
Vând mașini, cumpăr barcă. 😜
O venit sfârșitu’ lumii, că mie-mi plouă-n gură de 40 minute?
🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤
Comentariu beton!13
@John, și mie, de la 8 🤣🤣🤣🤣🤣
@Vic: așa ne trebuie dacă l-am provocat să pună poze cu mâncare. Ne-a dat? Da, ne-a dat la papilele gustative de ni se „limbă plimba-n gură”. 🤣🤣🤣
@John, ce faci, tati, te solicita blonda, este?😄
@Anel: nici nu pot dormi de ea.
🤣🤣🤣
@John, se vede, te trezești târziu😄🤣
Fiindca trebuia sa existe si un Titi contra, anunt aici ca mi-a fost suficient sa ma uit mai atent la mustatile alora din paella, ca sa-mi treaca orice gind de foame, brusc. Da, eu sint aia aproape singura pe lume care nici sa se uite la fructe de mare nu poate, darmite sa le manince, sa mor daca stiu de ce :), Uite, chiar, asta ar fi o solutie de dieta pentru mine: dieta bazata exclusiv pe fructe de mare. Acum sint gata sa-mi iau scatoalcele, stiu ca le merit! :)))
@Teodora: nu-i musai să mănânci ce-i-n poze, sunt convins că au și alte preparate la fel de gustoase.
Nici io nu mă omor după fructele de mare, dar tot aș comanda tot ce-i-n pozele de mai sus.
P.S. Nu poți fi Titi contra, poate Tanța contra. 🤣🤪🤣🤣🤪🤣
@JT, ai vazut(ca tot sintem la oratanii marine) serialul Caracatita? Ai uitat de Titi? ps. stiu ca nu ma obliga nimeni sa le maninc, ma incurajam si eu ca sa nu ma mai uit la pozele alea cu cartofi, ce naiba! 🙂
@Teodora: Mi scusi, Contessa, non l’avevo riconosciuta. 😎
Așa și eu. Dar am descoperit că există și paella valenciana, care este făcută tradițional cu carne de iepure, dar și cu pui (nu chiar așa tradițional). Este delicioasă, dar nu știu dacă se găsește și în Barcelona. Posibil să fie o chestie specifică zonei Valencia.
@Raluca, evident că se găsește, o aveau și unde am mâncat paella asta.
De retinut, multam fain!
Sunt nemâncata, tocmai am studiat pozele, am leșinat de pofta, mi-am revenit, toate papilele mele gustative au luat-o razna și au călătorit instant în mijlocul La Boqueria, unde este imposibil sa intri și sa nu vrei sa cumperi cam tot ce e pe acolo. Am comis-o vara trecuta. 🙈🙈🙈
Ihmmm, Mihai, te rog, cum se numește restaurantul acela din Paris cu platoul imens cu sushi?
citind (cu noduri în gît, că pot pune primul gram de mîncare în gură abia la ora 12,30) articolul tău, m-am simțit iar ca în anul II de facultate;
într-o zi de joi sau vineri, cînd frigiderul are un atribut comun cu fetele de la striptis iar buzunarele studenților au un ecou mai ceva ca la Scărișoara, venind de la baie am simțit miros de grătar de la vecinii (și prietenii) de vis-a-vis; evident, intru; acolo era apocalipsa, varianta haleală: masa goală, camera plină de fum iar unul dintre ei, aplecat peste pervaz, urla afară:
– băăăă, creștinilooooor! lumea-i ruptă de foame și voi faceți grătaaaaaaar!???
pentru că da, cei de la etajul inferior scoseseră bolțarul (cei mai tineri căutați pe google bolțar-reșou) pe geam și prăjeau niște carne, umplînd astfel de fum toată partea aia de cămin;
și da, au scăpat nebătuți, lumea era mai liniștită pe atunci;
PS mulțam de ponturi, da’ tre’a să te gîndești că ăsta-i totuși un articol de uichend…
Comentariu beton!16
@Costicămusulmanu: că bine zici. Mă pun să-mi fac niște mici. Cu muștar. Cică-i tot p-acolo. 🤣🤣🤣
Bai pe cuvant, sunt in sedinta de 2 ore jumate si m-a pus ala cu coarne sa ma uit la poze chiar inainte sa inceapa. Mno, NIMIC din ce s-o discutat nu am retinut.
Daca ma pun astia pe liber, tu si Jai-ca sunteti de vina. Plus ca sigur am si un inceput de ulcer, ca pana la 13 cel putin nu apuc sa mananc dar de salivat … as putea umple butoiul ala din poza ! DE DOUA ORI !
Da, asa e, unde mananca localnicii e de regula mai gustos si nu atat de scump plus ca ai parte de chestii autohtone, nu „bucatarie internationala”. Doar ca, asa cum ai spus, trebuie sa te abati un pic de la zonele aglomerate.
Comentariu beton!11
Am vorbit despre mancare, am vrut poze, parfumuri,dezmatzuri din astea grele .No acum avem! Mihai, ti-ai frecat mainile si ai umplut „pajina” cu poze…sigur asa a fost ,ai gandit ” ia sa le dau astora material , sa se sature” …yummmmmm.
Pofta bunaaaa ! va urez,cu nodul in gat si dor de duca pe meleaguri iberice.
Glandele mele salivare sunt stimulate la maximum!🤤
Să vă fie de bine și…Doamne, ce vă mai invidiez! ❤️
Nu e corect ce faci..pui pozele astea de food porn când eu sunt la lucru, ruptă de foame și sistemul nu merge??
Anyway, să-ți fie de bine, voi ține minte Jai-ca pentru proxima vizită la Barcelona.
Maioneză, piure de roșii crude, sardine pisate, capere sau tarhon, sare, piper – am o bănuială că din astea era compus sosul de pe cartofii prăjiți. Am ghicit?
N-am nici cea mai vagă idee, cert este că n-ai spus cel puțin unul dintre ingrediente: usturoiul.
Vaaai, e extraordinar sosul ăla, să te lingi pe degete! Unde am mâncat în Barcelona nu m-a dat pe spate, dar varianta din Malaga.. senzațională! Mai ales că era ușor picantă. Tot așa într-un loc dosit, ne-turistic.
Așa da. Notat și când ajung in Barcelona, aici voi poposi. Am văzut pozele, arată f bine și acum am și convingerea că sunt curcubeu pe cerul gurii. Mulțumesc!
Paella… teapa cu orez! Oriunde, chiar si la ma-sa acasă (Valencia).
La ăștia am mâncat o caracatița în vază. Ne-au dat și o sticla de țuică din partea casei. Oribila le-am dat-o înapoi.
În piață aia de lângă La Rambla.
Am vrut sa iau și m8ste gandaci. 5 euro/cornetu’. Pana mi-am făcut curaj, au plecat vânzătorii.
M-am intors de o saptamana. Verificat multe restaurante. Mediocre cu 2 exceptii. 2 locatii, acelasi patron. Unul cu specific Thai si celalalt Ramen. Langa hotelul nostru din Poblenou. Se cheama KOH si cel de ramen NORU. La primul m-a surprins ca nu ne-au dat nimic gen paine, taietei, orez si nu ne-am saturat si am mai comandat. Atmosfera casual, familiala, preturi un pic peste medie. Gustul de stele Michelin.
Multumesc pentru recomandări. Abia aștept! Merg și eu primăvara asta în Barcelona. Am descoperit un astfel de restaurant „neturistic” in Madrid. Absolut superb din toate punctele de vedere. Și ai dreptate, se vede direct ca sunt localnici în restaurant și nu turiști.
Și am verificat: nu este meci pe Camp Nou când merg eu. Mulțumesc si pentru asta. Că mă trezeam naibii că- și cumpără bilete la meci…
Uite, bă, c-a avut dreptate Vasilescu. 😂
Multumim pentru recomandari. Am luat cina azi, 06.03. Cartofii Jai ca: fenomenali. Bomba impreuna cu sosurile – super. Tortilla cu painea cu rosii – excelenta.
Am mers pe mana ta si vad ca avem gusturi asemanatoare.
Edit: Am incercat si Sangria. De asemenea foarte buna.
Multumesc inca o data.
Ha! Ce tare. 😁
Ai facut vanzare in seara asta. 😂 La iesire ne-am intalnit cu un alt grup de romani care au venit tot la recomandarea ta. Vad ca e noul tripadvisor blog-ul tau 😂
@Vlad, sincer? Io aș avea mai multă încredere într-un om pe care-l citesc, și știu câte ceva despre el, decât în TripAdvisor.
Tare asta cu grupul. 😍
Noi am mâncat bine și la Bombeta (https://www.google.com/maps/place/La+Bombeta,+Carrer+de+la+Maquinista,+3,+08003+Barcelona,+Spania/@41.3805784,2.1877078,16z/data=!4m6!3m5!1s0x12a4a3009e121f01:0x6c4793d10d9bec3!8m2!3d41.3805784!4d2.1877078!16s%2Fg%2F1vq8920k) și La Malandrina (https://www.google.com/maps/place/La+Malandrina,+C%2F+de+Pepe+Rubianes,+3,+08003+Barcelona,+Spania/@41.3782879,2.1888159,16z/data=!4m6!3m5!1s0x12a4a3aa2befd2eb:0x25de3a96c2f83e04!8m2!3d41.3782879!4d2.1888159!16s%2Fg%2F1q6650shj)
Heii! Tocmai ne pregătim sa mergem la Jai-ca. Știam ca ai fost în Barcelona la începutul lunii când am citit articolul despre ce ai văzut și făcut pe aici. L’am cautat apoi pe asta cu mâncarea (știam ca sigur ai scris unul si despre mâncare :)).
Mulțumesc frumos!
Ieri am fost la Jai-ca : geniala mancare, vibe autentic.
Intreaga familie va multumeste!
Ps – mai mergem
Ce tare și ce mă bucur.
Mulțumesc pt recomandari! Suntem la Jai-ca, tocmai am savurat cartofii, tortilla de patatas, bomba…Excelent totul! Mare dreptate ai avut! E de departe cel mai bun loc in care am mancat in Barcelona.
Acum sunt la Restaurante Miño savurand o paella si sangria.
Sa iti dea barbosul sanatate!
Ne spui, te rog, care era si hotelul ala?
Sunt la Jai ca, aștept mâncarea 😀.
Just for info, sunt doua baruri cu același nume, pe aceeași strada
Sunt Jai vechi și Jai nou.
Poftă mare! Te invidiez.