La mine în zonă e un magazinaș din ăla non-stop în care mai intru din când în când. Sau, mai bine zis, în care am intrat de fix trei ori până acum, motivul fiindcă că nu găsisem la megaimaj mizeriile alea pe care le fumez io. Iar non-stopul ăsta era, cum ar veni, următorul magazin din drumul meu spre casă.

Faza e că, după puțina mea minte, nu cred că se simte prea bine pe partea economică. De magazinaș zic, cred că prea lesne nu-i e, având în vedere că pe o rază de 150 de metri, mai găsești două megaimaj-uri (dintre care unul e tot non-stop) și o benzinărie care are și-un market destul de bine aprovizionat. Evident, tot non-stop și asta.

Cum s-ar zice, concurența e acerbă, trebuie să lupți sa supraviețuiești, mai ales când potențialii tăi clienți sunt rătăciții ca mine care n-au găsit ce le trebuie la megaimaj și le e lene să mai meargă până la celălalt.

Ei, după cum vă ziceam, am intrat de fix trei ori în magazinul ăsta. De fiecare dată din cele trei, dar absolut de fiecare dată, m-a spart atitudinea vânzătoarei, fraților. Era aceeași de fiecare dată, da.

Bănene, în toate cele trei dăți, femeia asta, vânzătoarea, a avut așa o atitudine de nici nu știu cum să v-o descriu. O combinație între regina Angliei, care a fost deranjată pe budă de intrarea inopinată a unui majordom, și superioritatea plină de aroganță a lui Marlon Brando, în Nașul. Rezultatul fiind o privire plină de scârbă.

Vi s-a întâmplat vreodată să mergeți pe stradă, să nu fiți atenți pe unde călcați și să simțiți ceva moale sub picior? Iar când vă uitați pe ce-ați călcat, să vi se confirme cele mai rele temeri când vedeți moțul maro scoțând vesel capul de sub talpă? Mno, fix așa se uita și vânzătoarea, în timp ce pe gură îi ieșea un și mai plin de scârbă superioară:

– Mdea, ce-ț’ dau?

Iar când zic „scârbă superioară” cuvintele sunt prea sărace față de ce simțeai cu adevărat când o auzeai și, mai ales, o vedeai.

Pe scurt, după a treia experiență de genul, mi-am jurat că nu mai intru acolo nici dacă rămâne ultimul loc de pe lume de unde aș putea să-mi iau țigări. Mai bine mă las de fumat, dar acolo nu mai intru, să risc să mai trec încă o dată prin toate astea.

În schimb, mă gândeam la bietul om care are non-stopul ăsta și care, probabil, face și el tot ce poate. Încearcă să supraviețuiască, să țină deschis, să ia marfă la un preț cât mai bun ca sa poată ține marja de profit cât mai sus. Pe scurt, face și el ce știe mai bine ca să țină deschis, să aibă ce pune pe masă și el, dar și angajații lui.

N-am nicio îndoială că i-a fost mult mai bine până să se deschidă al doilea megaimaj (care e chiar vizavi și e deschis de câteva luni). Acum îi e mult mai greu, probabil că lună de lună înjură în gând marile corporații care omoară micile afaceri și-și face socotelile dacă închide sau nu.

Băi, da, nu contest că marile corporații omoară micile afaceri, dar, vedeți voi, până la marile corporații, te mai duc în faliment și oamenii pe care-i angajezi. Că nu degeaba poporul român, în marea lui înțelepciune, are vorba aia cu omul care sfințește locul. Fix așa e. Doar că în cazul de față, nimeni nu sfințește nimic.

Concluziile le trageți voi azi.

sursa foto: freepik.com