V-am rămas dator cu o poveste prin care să vă explic ce am aflat la evenimentul unde am văzut cu ochii mei cum va arăta viitorul. Pentru că, evident, am aflat mult mai multe decât v-am putut povesti de la fața locului.

Pe scurt, cu ajutorul AI-ului (inteligența artificială) în foarte scurt timp Google va schimba radical modul în care vom face search.

Mă rog, pe alocuri deja l-a schimbat, că multe dintre funcționalități deja există, le-am testat noi, live, când ne plimbam pe străzi prin Paris. V-am și lăsat un video (cel de la final) făcut de mine și de Mara, cu modul în care funcționează aplicația Google Maps având funcția Multisearch încorporată. Lucru pentru care n-a trebuit să facem nimic în afară de a ne instala aplicația Google Lens.

Dar s-o luăm cu începutul, ca să înțelegeți mai exact despre ce e vorba și cât de tare se va simplifica search-ul.

Cu rușine trebuie să recunosc, că până să ajungem la Paris, nu aveam aplicația Google Lens instalată. Abia acolo am instalat-o și-am descoperit ce-i poate pielea, moment în care am înțeles de ce în fiecare lună, funcția Lens este utilizată de peste 10 miliarde de ori de oameni pentru a căuta ce văd folosind camera telefonului sau imagini.

Lens poate fi utilizată direct din bara de Căutare, iar acum Google anunță o actualizare care va ajuta căutarea de pe ecranul telefonului.

În următoarele luni, Lens va putea fi utilizat pentru a căuta pe ecranul telefonului. Cu această nouă tehnologie, utilizatorii vor putea căuta ce văd în pozele sau video-urile din site-urile web pe care intră sau în aplicațiile pe care le folosesc (precum cele de mesagerie sau video), fără a părăsi aplicația respectivă sau browserul.

De exemplu, dacă te uiți la un video filmat în Paris și vrei să afli ce este clădirea pe care o vezi în fundal, apeși lung pe butonul Home sau pe cel de Power al telefonului Android, care activează Google Assistant, iar apoi selectezi „search screen” (caută pe ecran). Lens identifică clădirea, iar apoi poți să dai click pentru a afla mai multe informații despre ea.

Uite, vă las un gif să vedeti cât e de simplu:

Sau dacă într-un video apare un obiect care te interesează (un scaun, de exemplu), afli pe loc de unde poți să-l cumperi sau unde poți să cauți scaune care arată la fel. După ce activezi Google Assistant și apoi selectezi „search screen”, Lens va analiza și identifica elementele din imaginea care apare pe ecran, utilizatorul va selecta pe cel de care este interesat (în cazul ăsta, scaunul care apare în imagine) și va avea acces la diferite opțiuni despre ce fel de informații dorește să primească legate de elementul selectat.

Vă mai las o animație din care înțelgeți imediat:

Iar acum, cireașa de pe tort: cum să combini diferitele moduri de a căuta.

În urmă cu aproape un an, Google a prezentat Multisearch, un nou mod de a căuta, folosind imagini și text în același timp. Acum când vorbim, Multisearch este disponibil la nivel global pe mobil, în toate limbile și țările în care Lens este disponibil, inclusiv în România.

Mai mult de atât, în următoarele luni Multisearch va putea fi folosit global pentru orice imagine care apare în rezultatele căutării pe mobil. De exemplu, cineva caută „idei de living modern” și vede în căutări o masă de cafea rotundă care i se pare mișto, dar parcă ar vrea să vadă cum ar arăta și pe pătrat sau dreptunghi.

Cu Multisearch poți adăuga textul „dreptunghiular” și aplicația îți va căuta o masă în stilul respectiv, dar în altă formă. Sau găsești o bluză care îți place, dar vrei s-o vezi și pe altă culoare: folosești Multisearch combinând poza bluzei și adăugând text cu culoarea dorită.

Iată:

La final, vă las cu cea mai practică și simplă demonstrație: videoul făcut de mine și de Mara când ne plimbam prin Paris. Eram pe o stradă oarecare din Saint-Germain-des-Prés și-am vrut să vedem, live, ce ne arată aplicația Google Maps c-am avea în jur.

Practic, tot ce-am avut de făcut a fost să filmez ecranul telefonului Marei (dacă vă uitați de pe telefon, e ok, dar de pe laptop vă sfătuiesc șă apăsați pe „full screen” în bara de jos a playerului):