Începând de azi până peste hăt 9 zile, fratele vostru va fi mai mult pe drumurile patriei decât în fața calculatorului. Pentru că exact atât va dura ceea ce poartă numele de ROCHARGE 2022 by Vitesco Technologies. Adică un mega-test-drive numai cu mașini electrice, test din care, recunosc cu mândrie, voi face parte.

Vom testa nu mai puțin de opt mașini full electric pe traseul: București – Brașov – Târgu Mureș – Cluj Napoca – Zalău – Aleșd – Oradea – Râmnicu Vâlcea – București.

Știți care este cea mai mișto parte la tururile astea multi-brand  organizate de Meșter? Aia că nu sunt sponsorizate de vreo marcă auto. Dacă vă întrebați nedumeriți ce e atât de mișto la asta, o să vă luminez tot eu. Poți să scrii ce vrei tu despre mașinile pe care le testezi, nu te simți obligat în vreun fel să-i dai sponsorului ce-i al sponsorului. La CarsAndRoads, adică turul din primăvară, am scris fix ce-am simțit și ce mi-a trecut prin cap când am condus mașinile respective.

Adică exact ce se va întâmpla și în acest ROCHARGE 2022 by Vitesco Technologies în care voi testa eu, cu mânuțele și cu piciorușele mele, opt mașini electrice dintre care nu mai avusesem ocazia să conduc decât două. Celelalte șase vor fi noutăți absolute, pentru mine, și abia aștept să le conduc.

Pe lângă că mă voi lămuri pe partea de dotări și de ce poate fiecare dintre ele, voi avea ocazia să le testez autonomia. Să văd eu cu ochii mei „cât ține bateria” în condiții de rulat reale, cu trafic real, cu pante, cu rampe, cu depășiri, cu ambuteiaje, cu stat în coloană, cu tot ce știți și voi că înseamnă traficul de pe autostrăzile superbe, dar inexistente, ale acestei țări.

Pentru că, prieteni, nu știu cum intenționează să le conducă colegii mei de tur, dar eu am de gând să le conduc exact cum aș merge cu o mașină pe motor termic. Tocmai pentru a-mi da seama de diferențele reale dintre ele. Prin urmare, la final, când se va calcula autonomia reală pentru fiecare model în parte, o să știți că în media aia sigur-sigur sunt incluse și cifrele pe care le voi comunica eu în fiecare seară. 😊

Încă ceva foarte important. Le vom testa în condiții reale de infrastructură disponibilă la ora asta, în România, pentru mașinile full-electric. Adică stații de încărcat, prieteni. Vă dați seama că nu plecăm cu generatorul de curent după noi, prin urmare vom fi nevoiți să apelăm la infrastructura reală a României. N-aveți idee ce curios sunt care este situația din teren pentru că visul meu, care se va împlini odată și-odată, este să am trasă în fața casei o electrică. A mea și numai a mea.

Iar voi veți afla toate astea, pentru că evident, voi scrie aici fix ce cred eu despre mașinile respective.

Pentru că probabil câțiva de pe aici sunteți curioși ce modele vom testa, vi le las pe toate mai jos.

Până ajungeți la ele, o să vă scriu câteva cuvinte și despre cei care au făcut posibil ca acest tur să se întâmple, adică partenerii oficiali. Cei datorită cărora pot să scriu ce vreau despre mașini, după cum vă spuneam mai sus:

➡️ Vitesco Technologies, producător de tehnologie pentru mașini electrice și nu numai. De altfel, au dezvoltat pe alocuri părți din mașinile pe care le avem cu noi în acest test.

➡️ BT Leasing – Green Partner al ROCHARGE. Vor prezenta pe parcursul road trip-ului soluții speciale de finanțare pentru electrice.

➡️ Michelin – care pune la bătaie noile anvelope Pilot Sport EV dedicate exact acestui tip de mașini.

➡️ Autonom – partener de mobilitate modernă, care oferă automobile electrice atât la închirierea pe termen scurt, cât și la cea pe termen lung (adică prin Leasing Operațional).

➡️ Server Config – partener tehnic de tradiție a evenimentelor Autocritica. Găsiți pe site-ul oficial produsele lor refurbished dedicate profesioniștilor care au nevoie de putere mare de calcul.

➡️ Renovatio e-charge – care oferă cea mai vastă rețea de stații de încărcare din România.

➡️ MOON România – care ne vor aștepta la dealerii VW și Audi, din orașele prin care trecem, cu stații de încărcare ultrarapide de până la 300 de kW.

➡️ MOL România – cu stațiile din rețeaua proprie, denumită MOL Plugee.

➡️ Enel X Way – pune la dispoziție rețeaua de stații care începe să se extindă în toată țara.

➡️ Euronews România – partener media al evenimentului.

Acum vă las cu mașinile:

Audi Q4 Sportback e-tron

BMW i4 M50

Hyundai Ioniq 5

Kia EV6

Lexus UX

Mercedes-AMG EQE

Renault Megane E-Tech Electric

Volkswagen ID.5

Volvo XC60 PHEV (Safest Safety Car)