Persoană oarecare se apucă să declare în stânga și-n dreapta pe interneți: „vreau să ies de pe rețelele de socializare, nu mai vreau Facebook, nu mai vreau pe internet, am nevoie de detox online. O să mă concentrez pe viața adevărată, aia offline, vreau afară în natură, vreau să mă umplu de bine și de frumos, de azi online-ul nu mai există pentru mine. Nu sunați, ies eu din când în când.”.

Buuun. Sună extrem de bine, aproape că sunt invidios pentru această decizie sublimă. Mai mult de atât, câteva luni mai târziu, îi dau unfriend. Pentru că, ce să vezi, am constatat că chiar a ieșit de pe rețelele de socializare, persoana nu mai e prezentă pe Facebook, nu mai postează nimic nicăieri, prezență online zero, e în plin detox digital, s-a întors la natură, la frumos și la viață adevărată, online-ul nu mai există. De ce naiba să-o mai țin în listă când își dorește cu totul altceva? Unfriend-ul se impune de la sine, plus că o și ajută în demersul cel nobil.

Treaba e că nici nu i-am dat bine unfriend, că vine întrebarea:

– De ce mi-ai dat unfriend?

Eu, surprins:

– Ăăă… de unde știi că ți-am dat unfriend? Parcă ieșiseși de pe rețelele sociale, erai în plin detox de online, în plină reîntoarcere la frumos și la natură?

Persoana:

– Ieșisem, dar mai intru din când în când.

Gen, dimineața de câteva ori, la prânz doar asta faci, după care mai intri de zece-cinșpe ori și seara, am completat eu în gând înainte să-i dau block.

Nu vă mai suport pe toți ăștia care mâncați rahat doar ca să vă aplaudați singuri când îl mâncați.

Vrei detox de online și rețele sociale? Vrei să te întorci cu fața spre natură și spre frumos? Minunat, te înțeleg perfect, dar nu veni să-mi scoți ochii că de ce ți-am dat unfriend. Ți-am dat tocmai ca să te ajut să revii mai repede la natură și la frumos, să te detoxifici mai cu spor. Cum ar putea să te afecteze unfriend-ul meu când tu nici n-ar fi trebuit să știi de el?

E exact ca și cum te-ai apuca să strigi în gura mare că te-ai lăsat de fumat, dar mi-ai cere țigări de câteva ori pe zi. Aaa, că tu doar te prefaci că te-ai lăsat de fumat, dar fumezi pe ascuns în baie, asta nu mai e treaba mea, e doar ipocrizie. Eu doar îți respect dorința și nu-ți mai dau țigări.

Orice asemănare cu persoane reale NU ESTE întâmplătoare.

sursa foto: freepik.com