Sunt mai bine de 5 luni de când mă plimb pe jos, zilnic, câte 3-4 ore prin preafrumoasa noastră capitală. Am devenit dependent de plimbarea asta, n-aș mai putea să-mi concep viața fără ea. Mai ales că între timp am rezolvat și problema durerilor de picioare, mai precis a arsurilor din tălpi. În sensul c-am reușit să găsesc perechea de adidași care mi-a schimbat viața. Și nu glumesc, poate voi scrie un articol despre.
Iar partea cea mai mișto a plimbării este că iau contact cu ce se întâmplă în jur, că iau, de la fața locului, pulsul acestui oraș. Și tot ce pot să vă spun este că nu stăm foarte bine, că mai avem tare mult până departe, unde departe însemnă civilizație. O să înțelegeți exact de ce zic asta, după ce-o să citiți cele câteva lucruri pe care le observ aproape zilnic:
👉 Scuipatul pe stradă e sport național. Nu pot să furnizez o statistică exactă, dar așa, din ochi, aș putea spune că trei-patru oameni din zece n-au nicio problemă să scuipe sau să-și sufle nasul pe stradă. Și nu, nu mă refer la suflatul nasului în batistă, ci ăla prin procedeul clasic: „astup o nară și suflu zdravăn pe cealaltă, undeva tot se duc mucii ăia”. Unde e „undeva” ăla, deduceți și singuri. Treabă care face să-mi fie dor de vremurile când se purta mască peste tot. Plm.
👉 Trec aproape în fiecare zi pe lângă o mamă, o tipă tânără, care iese cu copilul în cărucior. De fiecare dată când o văd, e așezată pe una dintre băncile de pe Kiseleff. Copilul doarme liniștit în cărucior, iar ea citește. Cărți, gen. Pare genul de corporatistă aflată în concediu de maternitate. O tipă educată, ați spune, că altfel nu-mi explic de ce de fiecare dată are câte o carte în mână. Well, prieteni, covor de coji de semințe „d-alea tărcate, dă floare” rămâne sub banca pe care citește, în timp ce doarme copilul. De vreo două ori am vrut să fac poză, dar mi-a fost jenă. De alte câteva ori am avut tentația s-o întreb: „auzi, la tine acasă faci la fel? Mănânci semințe pe canapea și scuipi cojile pe parchet?”. Dar mi s-a făcut lehamite de lehamitea mea. Plm.
👉 Probabil suntem singura țară din lumea asta în care pietonii le mulțumesc șoferilor că-i lasă să traverseze. Și vorbesc aici despre pietoni aflați pe trecerea de pietoni. Absolut toți șoferii nevoiți să oprească la trecerile de pietoni (ăia care opresc, desigur) se uită cu niște priviri crunte la sărakii ăia care s-au găsit ei să traverseze tocmai când treceau ei pe acolo. Iar sărakii simt asta și ridică umili o mână în semn de „mulțumesc, mărite șofer, c-ai binevoit să oprești tocindu-ți 0,1 milimetri din discurile de frână”. Plm.
👉 Dacă tot a venit vorba despre trecerile de pietoni, măcar jumătate dintre cele de pe traseul meu sunt ocupate cu mașini parcate. Dar cel mai trist este că proprietarii lor ar fi avut opțiunea să le parcheze câțiva metri mai încolo, adică în locuri unde nu există trecere de pietoni. Dar nu, n-ai să vezi. Poate să se laude Clotilde cât o vrea ea cu Ferrari-urile ridicate de pe zebre, că în trista realitate înconjurătoare, nimeni n-are nicio problemă să parcheze pe ele. De sute de ori mi-am propus să fac poze tuturor mașinilor parcate de treceri, de pe traseul meu, de tot atâtea sute de ori am renunțat. Cui prodest? Plm.
👉 Poate o să vi se pară că exagerez cu ce spun aici, dar nu există să nu văd bărbați care se pișă pe Kiseleff. Și nu-i văd doar cu titlul de excepție, îi văd în mod regulat. Serios, doar ieri am dat peste doi care-și goleau vezica pe bulevard. Profită de faptul că între trotuar și gardurile clădirilor există un buffer de spațiu verde, și se pișă liniștiți. Pe sistemul „hai că sigur nu mă vede nimeni după tufișurile astea, aflate la doi metri de locul prin care merg oamenii”. Da, înțeleg că vina nu e doar a lor, că wc-urile publice lipsesc aproape cu desăvârșire din București, dar, boss, chiar așa, să te piși în mijlocul orașului? Plm.
👉 De la Piața Presei Libere există pistă de biciclete până în centru. Pistă pe care circulă la greu bicicliști, trotinetiști, velocipediști și tot felul de alți utilizatori de mijloace de transport alternative. Bănene, deși e ditamai trotuarul pe lângă pistă, probabil cel mai lat trotuar din București, maimuțele de pietoni aleg să meargă tot pe pista de biciclete. Efectiv nu-i interesează că aia e pistă. Mă depășește cum de reușesc să-și țină nervii bicicliștii când văd cimpanzeii mergând relaxați fix pe pistă.
Dacă ați fost vreodată la Viena, la Munchen, la Amsterdam, sau în orice alt oraș din ăsta unde se circulă la greu pe bicicletă, știți cu siguranță că ăia de acolo nu se joacă, dacă mergi ca vita pe pistă, ești victimă sigură, te vei trezi dat de-a berbeleacul în mijlocul pistei, în aplauzele celor de pe margine. Pentru că NU AI CE CĂUTA să mergi pe acolo. Plm.
👉 Dar nici bicicliștii sau ceilalți utilizatori de mijloace de transport alternative nu sunt vreo lumină a civilizației, să știți. Îi doare și pe ei în cur de reguli, stați fără grijă. Văd zeci de bicicliști traversând pe trecerile de pietoni, călare pe biciclete, deși legea spune clar că trebuie să coboare. Pe scurt, când le convine lor funcționează în regim de automobil, când nu le mai convine, se transformă rapid în pietoni.
Nu respectă sensurile pistelor de bicicletă. Pe o parte a bulevardului e sensul de dus, pe cealaltă e cel de întors. Neah, nu-și bat capul cei mai ecologiști dintre muritori cu așa ceva. Am văzut inclusiv accident între doi bicicliști, fix pe motivul ăsta: unul dintre ei mergea pe contrasens, iar celălalt nu se uita în față. Am plecat de acolo când erau la nivelul de: „ba pe-a mă-tii”, încă nu se luaseră la bătaie. Plm.
👉 Cât privește trotinetele electrice de închiriat sunt un cancer al drumurilor publice. Eu le-aș interzice până nu se reglementează strict cine are dreptul să le utilizeze. La modul absolut haotic în care sunt utilizate, mă mir foarte tare că nu sunt accidentați zeci de trotinetiști zilnic. Loviți nu doar de mașini, ci bătuți și de pietonii pe care-i agresează cu nesimțire maximă. Plm.
👉 Apropo de traversatul lui Nicușor Dan, cu copilul, prin loc interzis. N-aveți idee câți părinți văd zilnic făcând asta, pe Jiului și pe Kiseleff, al doilea fiind unul dintre cele mai aglomerate bulevarde ale Bucureștiului. Absolut de fiecare dată mă întreb unul și același lucru: de ce, coaie? Ca să scutești cei 50-100 de metri de mers pe jos până la trecerea de pietoni? Uneori chiar mai puțin. E asta o miză ca să te pui în pericol și pe tine și pe copilul ăla? Plm.
Sunt absolut convins că mai am și altele, dar nu-mi mai vin în minte acum când scriu. Aia e, dacă mi-a fost lene să le notez. Plm.
Asta cu bicicliștii care traversează călare mai vezi pe aici, dar, de regulă, sunt persoane în vârstă și „amatori”, adică 70+. Pe cei „profesioniști” nu i-am văzut niciodată traversând pe zebră călare pe bicicletă.
Semințe nu am văzut să se vândă-n magazine, așa că am scăpat de coji.
Flegmele și pișatu’-n gard costă scump (€500), deci nu prea sunt, daaaaar fiecare parc are o toaletă publică gratuită, curată.
Că-mi adusăi aminte: traversatu’ aiurea se face și aici, doar de către bătrâni, din ce-am văzut eu. Restu’ țin la bani. 🤭
Comentariu beton!53
@JT, peste tot există și uscături. Numărul lor face diferența între țară bananieră și țară civlizată.
@John Temple Lidl, de exemplu, are oferta relativ constantă de semințe de floarea soarelui și mai sporadic și de bostan. Cam scumpuțe dintotdeauna. Pe lângă români mai sunt spărgători fruntași de semințe ca turcii și cei de la sud de Dunăre. Dar nu pe stradă și în parcuri.
@AleBlaga: binențeles că națiunile conlocuitoare-s spărgătoare de semințe. Asta le este limita.
De când m-am mutat în Austria, în 2017, n-am călcat în Lidl, ci doar în Billa, Hofer, Penny.
Se dezbate încă. Ce zici?9
@John Temple Plm Hofer e Aldi! Chiar dacă în franciză. Și au și ei semințe 😎. Am zis de Lidl ca exemplu. Îmi amintesc cu nostalgie raftul bogat cu semințe de spart la Billa din Sf. Gheorghe.
PLM. Iar e John primul !
Comentariu beton!70
Sunt treaz de la ora 4. Ca să fim înțeleși. 🤣🤣🤣
Se dezbate încă. Ce zici?20
@JT, tot cu găinile te culci? 😛
Comentariu beton!18
@Shoric, vorbește frumos despre vecinele lui. 😛
@Shoric: io mă pun la somn la miezul nopții.
Fără vecine, că nu-i frumos. Fiecare doarme la el, respectiv la ea acasă.
Cu vecinele nu se doarme, se…dansează. 🤣
Comentariu beton!17
Sunt eu in concediu, ca altfel manca praf 🙂
@Morissey, :)))))))) corect.
Cine se culca odata cu gainile… se culca si a doua oara… 😀
Apropo de benzile de biciclete:
Eu ma asigur si cand banda intersecteaza accesul catre trecerea de pietoni. Ca poate vajaie un biciclist sau, mai rau, unul cu electrica.
Acum vreo 10 ani, in Belgia eram, trotuarul divizat in 2. Jumate cu pavele gri, jumate cu rosii. Fara marcaj. Eu, ca badea la oras, umblam relax pe semibanda rosie. 2 claxoane nervoase mai tarziu si m-am prins. Am avut noroc ca nu mi-a zis nimic omul, o fi priceput ca nu-s din localitate.
Comentariu beton!27
Eu mi-am luat-o în Viena cu un biciclist care era să mă arunce de-a berbeleacul.
Locuitorii Vienei sunt un caz special. Mai ales națiunile colorate. 😬
Se dezbate încă. Ce zici?16
Eu umblam ca turista: incet si gura-casca la cladiri, canale si flori. I s-o fi facut mila omului si n-a zis ce era indreptatit sa zica. Sorry, sorry, am baiguit.
Păi și eu fix la fel, doar că probabil ăla vedea mulți căscați ca mine în fiecare zi și i se luase.
@Mihai Vasilescu
Fix în Viena și eu, toamna trecută, tot cu un biciclist. Eu căscam gura pe la clădiri, arhitectură, alea-alea și deodată mă trage soțul rapid într-o parte. Am văzut doar o cască vâjâind prin fața ochilor – trecuse într-o viteză!…
Trăind de 15 ani and counting la apă caldă, îmi sar cumva și mai strident în ochi chestiile astea când dau prin România. Și pentru că uneori am limbrici, respectiv mă mănâncă-n dos, mă mai exprim și față de cunoscuți.
Unii înțeleg și-mi dau dreptate, oftând cu resemnare. Alții însă, se ofuscă: “eeee, impresii de diaspora, lasă că am mai fost și noi prin țări străine, dragă și am văzut că e la fel!” 🙄
Le-aș spune că depinde de țări și de locațiile din țările alea. Le-aș mai spune că whataboutismul “dar ceee, și alții…” n-a dus niciodată la progres. Dar ce rost are să mai spun ceva….?
Comentariu beton!52
N-am nicio îndoială că in orice țară de pe lumea asta există maimuțe necivilizate, ce contează este doar numărul lor. Ca să întelegi, aici, din 10 pietoni care se deplasează pe Kiseleff, cel puțin 5 merg pe banda de biciclete.
Evident ca sunt. Dar atitudinea „ceee, pe altii de ce nu-i vedeti” n-a adus nimic bun de cand e lumea si pamantu’. Ca si cum, daca altii put in autobuz, e perfect OK sa nu se spele nimeni.
Comentariu beton!27
Ai văzut cum vrei tu să treci pe zebră și nea șoferu îți face semn ușor disprețuitor cu mâna, hai treci sărăkie pedestriană, că îți fac o favoare clară, m. ue care ești tu pe jos? Ce. ui le-am arătat eu la ăștia, poa’ coboară vreunu.
Zilele trecute am aruncat cu sticla de apă după un biciclist din ăsta care nu avea loc de noi pe trotuar și prezența noastră pe trotuarul lui îl încetinea. Nu l’am nimerit dar nici el nu a oprit. Nu l’am înjurat totuși, am aruncat sticla în tăcere ca un domn ce sunt.
Comentariu beton!53
Șticla era goală sau plină?
@Edelweiss: ai aruncat sticla la gunoi sau după el? 🤭
@JT, păi nu e același lucru?
@MV: 🤣🤣🤣
Da, ai și tu dreptate.
Nu, șerif era o sticlă( pet) de juma, de abia cumpărată. Lăsasem sacoșele jos și vroiam să mă hidratez, și claxona absolut isteric Lance ăsta că era pe trotuarul lui, ce pll. Și am aruncat cu sticla aia în el, doar nu mă apucam să fug după el. Cum să arunci cu o coajă de sticlă goală în unu, este lipsă de respect și eficiență.
Comentariu beton!43
@Edelweiss, din ce știu eu, dar poate știu greșit, circulația bicicletelor se face pe carosabil, nu pe trotuar. Evident, în cazul în care trotuarul nu este prevăzut cu pistă pentru biciclete (nu cred că era cazul de așa ceva la Buzău).
@Edelweiss: headshot? 😈
Nu era băi nici o pistă, că nu’s chiar așa nebun.
@JT, nu l-am nimerit.
Comentariu beton!19
Lasa boss, aici prin grija ….(‘mnezeii și hristosii mamii lor de idioți) au facut pista de biciclete cum spui matale, pe carosabil, adica langa bordura, exact pe unde-s gurile de scurgere pt apa pluviala. Care guri de scurgere dupa cum scrie in sfanta scriptura a romanasilor, nu pot fi la nivelul asfaltului, ca n-avem tehnologia necesara. Asa ca daca mergi cu bicicleta la 20 m iesi de pe pista ca iti rupi roata sau te arunca in cap daca treci peste rahatul ala sau trebuie sa ocolesti o masina parcata exact pe pista lulii . Veață.
Se dezbate încă. Ce zici?19
@Marus M, zi merci că nu v-au făcut vreun pod.
Nu mă porni ca avem si de ăla. Inchis de un an, ruta ocolitoare pe drum de tara gen aratura, cu gabarit maxim acceptat de 12 tone din cauza de baraj dar trec pe el si cu 40 de tone. Stau si se scarpina in cap cum sa-l demoleze de au ajuns sa-i scuipe si aia din Nato care au o manevra cu adusul blindatelor de 70 t si se intreaba cum sa o faca. Era greu in plm sa faca alt pod mai jos cu 10 m si sa-l demoleze pe asta după. Dar na, macar is bucuros ca e plina lumea de idioti mai mari decat mine.
Comentariu beton!19
Headshot-ul l-a dat Vasilescu buzoienilor la faza cu „la voi nu ie piste de biciclete”.
@pazvante kioru, ei ar vrea să facă, dar nu-i lasă istoria. Că te fură mersul pe pistă, și-odată de trezești din Muntenia în Modova. Sau invers.
Tot in sectorul 1, strada din cartierul Primaverii, sens unic: o tipa cu o masina luxoasa si buze mari, circula in sens interzis. Eu ma lipesc de o masina parcata, bombanind, ca sa treaca printesa buzata. Printesa buzata scoate capul pe geam si urla la mine: ” Da, merg pe sens invers, care e problema ta, fa? De ce dreacu mergi pe strada?”
As merge pe trotuar, zic, dar n-am loc de masinile parcate acolo, si nu pot sa zbor, doamna.
Ea: ” sa te ia dreacu de sarantoaca, ce dreacu cauti fa p’aci?”
Comentariu beton!73
Păi și n-avea dreptate? Ce dracu’ căutai tu PE STRADA EI?
🤣🤣🤣🤣🤣
Am râs în hohote de se uita lumea la mine ce am.
Comentariu beton!18
La mine in oras s-a facut un interzis acum cativa ani. Oras mic, nu metropola. Eram in dreapta, intra unul pe interzis, avea numar local, deci fara scuza ca nu stie, „shofiorul” scoate capul pe geam si-i ureaza boului cele de cuviinta, boul tare-n clanta, eu pierita pe scaun.
Tot aia in culpa fac p…gura mare.
Si tot aia cu bun-simt se chircesc de jena.
Pai ce se caut, ma duc sa muncesc pe plantatie. Si nu, nu pot merge pe trotuar, pentru ca ambele sunt ocupate de masini parcate.
Âmi cer scuze la doamna cu buze de silicon si masina bengoasa, dar tot pe strada excelenţei sale o sa trec, ca banii pe care ii primesc de pe plantatie nu imi ajung sa imi iau si io niste strada.
Comentariu beton!16
Cel mai mare stres e când traversezi și se face roșu între timp, nu se știe dacă mai scapi cu viață.
Comentariu beton!26
Deși legea spune clar că trebuie să dea prioritate pietonilor suprinși pe trecerea de pietoni de culoarea roșu a semaforului.
Dar eu în articol vorbesc despre trecerile de pietoni nesemaforizate, la astea șoferii se simt de parcă îți fac o imensă favoare c-au oprit să treci.
Da, știu, doar că eu ziceam că și la alea semaforizate poți să dai de bizoni de trafic.
Absolut.
La treceri de pietoni m-am învățat să pornesc de la premiza că șoferii pot fi ușor descreierați. Nu doar o dată, când am chef de plimbări nocturne, câte-un idiot trece lansat deși s-a făcut verde pentru pietoni de două secunde, fie pentru că nu mai poate să oprească ( doar e noaptea, poate să-i dea pedală ), fie că n-are chef (ia mai dă-l naibii pe boul cela de vrea să treacă, la ora asta să stea acasă). Vorbim de intersecții în orașe, deci luminate, semaforizate. Cum sunt sigur că pierd disputa fizică împotriva unei mașini, aia e. Unul din motivele pentru care prefer să mă plimb prin pădure.
Comentariu beton!13
Comentariu tarziu, dar as vrea sa lamuresc o chestie, apropo de soferii care fac semn pietonilor ca pot sa treaca pe trecerea nesemaforizata.
Eu ca pieton, daca nu sunt sigur ca masina care se apropie o sa ma lase sa trec, raman pe loc, pentru ca nu vreau sa risc o coliziune (asa sunt eu, cu oase mai moi decat tabla de masina). Asta inseamna insa ca uneori masinile respective sunt nevoite sa opreasca de tot.
Ca atare, cand sunt eu la volan si vad un pieton care vrea traverseze, incetinesc din timp si ii fac semn (intr-un mod elegant, zic eu), ca pietonul sa stie ca poate sa traverseze linistit (cel putin in ceea ce ma priveste, daca sunt mai multe benzi de circulatie); astfel am sanse sa nu fie nevoit sa opresc de tot la trecere, ci doar sa schimb in viteza a 2-a si apoi sa trec un urma pietonului.
Asta cu multumitul se intampla si in Franta. Toata lumea ridica mana cand traverseaza. Prima data nu intelegeam de ce ma saluta pietonii.
Comentariu beton!36
Și în UK. Aici am văzut prima oară chestia asta.
Comentariu beton!17
Și în Cehia. Pt că oamenii au învățat să se respecte. Și pentru că „educație”. Și dacă oprești ca să treacă, se grăbesc să treacă în ritm alert, nu să citească pe telefon in timp ce tu aștepți. Inclusiv vârstnicii.
Am umblat prin mai bine de jumătate din Europa asta. NICĂIERI, în orașele mari, nu multumesc pietonii șoferilor. NICĂIERI. Poate vorbiți despre orășele micuțțe unde toată lume se cunoaște cu toată lumea. Dar atunci poate ar trebui să aveți inspirația să nu le mai ziceti „Franța” sau „UK” sau „Cehia”. C-am fost în extrem de multe orașe mari din țările astea și pietonii nu le mulțumeau șoferilor pentru ceva ce-i obligă legea să facă.
Confirm la Paris, unde locuiesc. Daca nu cu mana cel putin un zambet sau un semn din cap. Reversul medaliei e ca si pe aici incep sa apara romanisme in trafic, gen depasit pe dreapta etc., dar nu se face coloana in spatele nesimtitilor totusi. Ii vad insa destul de des, mai des decat acum ceva ani…
Și în Madrid se întâmplă, de regulă când oprești pentru o persoană sau două.
@Mihai Vasilescu, daca mai tin minte bine de pe la scoala, cand faci o afirmatie din asta absoluta, este suficient un singur contraexemplu ca sa fie debunked. Uite, eu locuiesc intr-un oras mare din Europa centrala si zau ca vad pietoni multumind. Sunt si pieton, si sofer si merg si cu bicicleta (nu in acelasi timp).
PS. Ce intr-adevar nu am vazut – sofer care sa lase alt sofer sa intre de pe o alta banda cand se ingusteaza drumul, si ala lasat sa multumeasca cu avariile. N-am vazut aci in urbe, asta nu inseamna ca nu exista in toata Europa de Vest.
@rox, nu, boss, nu e adevărat că un singur contraexemplu este suficient să demoleze o argumentație. Alea se numesc excepții, iar excepțiile tocmai asta fac, întăresc o regulă. Că altfel nu se numeau excepții. Hai că e simplu. Dacă zici că în Africa majoritatea oamenilor sunt negri, nu demolezi afirmația pentru c-ai văzut tu și niște albi pe-acolo.
Tigarile aruncate cu nonsalanta si printr-un gest atat de „normal” in statiile STB inainte de urcarea in mijlocul de transport, pe geamul autovehiculului scump de multe ori. (Masinile astea noi nu sunt dotate cu scrumiere!) PLM
Cefele late si coloratii care nu-si platesc calatoriile STB, dar nici nu sunt intrebati de sanatate de controlori! Cersetorii si aurolacii din aceleasi mijloace de transport in comun. PLM
Lipsa semnalizarii schimbarii de sens, incadrarea gresita cu intentie (pe banda obligatorie pentru stanga) pentru ca apoi, fara semnal sa intre cu tupeu in fata ta (prostul ce stai in coloana pe banda potrivita!) pe banda ce merge inaine, folosirea telefonului mobil …. PLM
Si multe altele, ca am scrie aici saptamani intregi… PLM
Comentariu beton!47
”Cefele late si coloratii care nu-si platesc calatoriile STB, dar nici nu sunt intrebati de sanatate de controlori! Cersetorii si aurolacii din aceleasi mijloace de transport in comun. PLM”
”băieți” pe stradă: ”frate, a zis la radio că Nicușor vrea să facă autobuzul gratis” – ”da` ce, mânca-ți-aș, până acum se plătea??”
Comentariu beton!33
trist oraș bucureștiul ăsta. mai trist decât oricare altul din țară!
oricum, dincolo de toate, din ce în ce mai rari oamenii care merg pe jos. nici nu știu să spun cum e faptul că eu, când mai trag pe la birou, înainte de 8, trotuarele sunt goale, iar mașinile stau în trafic în cozi urbane de mulți km, astfel încât eu fac cei 3 km pe jos mai repede decât cei care merg cu mașina pe același traseu – chestie observată și validată aproape de fiecare dată.
Comentariu beton!24
Mă amuz uneori, în special vinerea, luându-mă la întrecere cu câte o mașină de pe Kiseleff, sensul spre ieșirea din oraș. Rar se întâmplă sa nu căstig, deși de la Arcul de Triumf până la casa Presei, unde părăsesc traseul, sunt 2.5 kilometri. 😀
ce-i nasol e că tu și cu mine suntem primii care le inhalăm noxele!
Da’ de ce ții neapărat să mergi pe Kiseleff? Ai frumusețe de parc în paralel. Mai faci ceva pași în plus dar asta era ideea. Iar de la Miorița poți să o tai pe Tipografilor către 1 Mai.
@danezule, la început am încercat prin parc, dar mi se pare foarte boring. Și cum îți trebuie multă voință ca să faci asta în fiecare fucking zi, plictiseala este ultimul lucru de care am nevoie. Prefer să merg pe bulevard, dpar ca să văd oameni, cu riscul aferent de noxe, evident.
nu situ dacă suntem noi mai cretini ca alții, dar ce știu cu siguranță e ca, nu e exista poliție și aplicare a legilor.
nicăieri!
nici printre mașini, unde e o jungla „care pe care”, legea celui mai iute de picior, mai mare, mai șmecher, și mai ales între pietoni, care nici nu provoacă probleme grave.
suntem țară cea mai libera de pe pământ. e aproape anarhie!
Comentariu beton!20
Fix asa. In toate domeniile nu numai in circulatie. Sat fara caini e tara asta…
As mai adauga ca si obicei misto: nestransul de cacat de caine.
Chiar ieri am avut conflict cu o zdreanta (o nespalata de vreo 17 ani) ca de ce nu-si strange cacatul dupa caine de pe trotuar, dar a zis ca n-a observat (vorbea la telefon, micuta de ea), apoi a plecat nonsalanta fara sa stranga.
I-am zis din nou sa stranga, dar a zis ca ma bate si pe mine si pe nevasta-mea ( eu eram si cu copilul)
Acu ce sa zic, merita ea o bataie de sa se cace pe ea?
Ce s-ar fi intamplat daca ma apucam de ea? Am stat trist toata seara, ca efectiv nu ai ce sa le faci la astia, daca politia nu-si face treaba, nu vad cum te poti bate cu astia pe strada, fara sa intri la puscarie.
Comentariu beton!49
Aideplm
Eu singura solutie pt astia o vad ca fiind: bataia. Eu nu cred ca astia pot fi educati altfel.
Deci, am si io o dilema: cum se poate evita puscaria avand astfel de specimene in cartier?
Chiar vreau sa fiu alaturi de copil, nu sa fac parnaie pt un taranete care nu-si aduna cacatul de la caine.
Voi cum ati proceda, sau cum i-ati “educat” pe vecinii vostri de cartier in privinta asta?
Comentariu beton!18
Răspuns ușor: te muți în zone mai spălate. Am încercat să le atrag atenția însă ghici ce? Mizerabilii se coalizeaza. Avea așteaptă să iasă cu bătaie să aibă ce filma și pune pe tictoc și fb. Iar după 2 faze din astea în care m-am ales doar cu nervi și chiar cu o stare fizică de rău am ajuns la concluzia că maimuțele trebuiesc lăsate în teritoriul lor, privite ca la safari și trecut mai departe.
Comentariu beton!21
Pare scârbos, dar te-ai gândit sa întinzi puțin rahatul de câine pe fața stăpânului? Cred ca ar fi o soluție mai ieftina decât bătaia…plm
Comentariu beton!21
@AdyC. M-am gandit si la asta, dar tot la bataie s-ar ajunge.
Probabil, cel mai ok ar fi mutarea in alta zona, desi nu e exclus nici acolo sa gasesti aceleasi specii retardate.
Adica eu am cam intalnit toate categoriile de varsta care faceau asta, pur si simplu lipsesc cei 7 ani de acasa si putin creier.
@Aderentiu hehehe am văzut un film scandinav în care unul a rezolvat problema căcatului canin: a amenințat că face șoșon potaia 🤓
Tot scârbos e, dar strâns, aflat unde stă javra cu animalul și lăsat la ușă? Asta urmează să fac, m-am cam săturat de slalom când ieșim afară.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.1
Dnul Aderențiu,fratele meu a primit amenda într-o situație similară cu a dv.
Și toate astea deoarece milițiile (națională, rutieră, locală) stau bine ascunse și așteaptă pensia. Jandarmii ies doar când e de bătut cetățeni ce nu sunt de acord cu politica di stat și di partid. Cică acum e o campanie cu „Trotuare libere” cu numere scurte corespunzătoare fiecărui sector. Până nu-i umplem de sesizări nu vor face nimic. Păi ce ei au dar șpagă pt loc la stat să muncească? La stat e stă nu se muncește.
https://strazipentruoameni.net/proiecte/trotuarelibere
Banene, daca n-ar scuipa melteanul pe strada, n-ai putea sa-ti identifici conationalii de prin tari straine. Eu ii ginesc de la distanta. Cand ajung langa ei si ii aud bagandu-si lupa in toate cele, am si confirmarea.
E, in Amsterdam, prin centru, o straduta din aia ingusta, cu trotuare de 50 cm latime si carosabil de 2 m latime. Pai, daca ai pus un picior pe carosabilul ala, ai belit-o! Te rastoarna trei biciclisti. Si mai pui picioru, nah; ca, daca iei strada aia de la un capat la altul, cand ajungi la sfarsit, esti spart fara sa fi intrat in vreun Coffee-shop.
Trotinetele electrice au devenit, cred, o problema generala. Si pe aici, circula peste tot, nu se respecta absolut nicio regula (uneori, nici culoarea semaforului), plus ca trotuarele nu foarte late sunt blocate cu trotinete din alea inchiriate prin aplicatie si ramase fara baterie. Zac, pur si simplu, abandonate pe te miri unde.
Adevărul este că da, cam peste tot pe unde am fost în ultimii doi ani era nenorocire cu trotinetele vieții.
îmi spun cunoștințele de prin olanda că acolo se pune în discuție foarte serios ca trotinetele electrice să meargă doar pe stradă, nu pe trotuar, nu pe pista de biciclete, urmându-se toate consecințele legale și de periculozitate aferente.
Încă nu ai văzut scutere și motociclete pe trecerea de pietoni fără să încetinească, mașini și alte bâzdâgănii întoarcând/ schimbând sensul de mers tot pe trecerea de pietoni și muuulte altele. Cea mai tare fază a fost când un nene cu ditamai gipu’ nu s-a lăsat până nu a ajuns în dreptul meu și mi-a transmis gingaș un „făăă, ești obligată să mă lași să intru în fața ta, blabla” a oprit circulația pe două benzi ca să îmi transmită asta în fața spitalului Grigore Alexandrescu. Dar pietonul care scuipă galeș semințe pe trecerea de pietoni sau cel care așteaptă ca celălalt pieton să atingă trotuarul și apoi trece și el sau livratorii sinucigași 🥺 știu se grăbesc din multe motive dar eu sunt în pragul infarctului când îmi trosnește oglinda și îl văd deja sub roți. Sau moda apărută anul ăsta cu datul din mână în loc de semnalizare, eh, zici că vâslesc sau că este noul prototip cu propulsie eco manuală
Stai, cum adică „datul din mână în loc de semnalizare”? La ce te referi? Că bicicliștii sau trotinetiștii sunt obligați să semnalizeze cu mâna schimbările de direcție.
@Mihai Vasilescu nu ştiu, poate e vorbă de căștile cu lumini. Am și eu una cu 3 lumini, două laterale de semnalizare și centrală roșie. Acționate de pe ghidon. Bateria e tot în cască. Am renunțat, la lumina zilei nu puteam bunghi pe ghidon ce lumină era activă iar noaptea nu mă dau cu bicla. Așa că vâslez în continuare alternativ după cum e cazul.
Nu, despre șoferi vorbesc 🙄 și sunt destul de mulți, știu cum e cu biciclitu’ sau motociclitu’, aia zic, nu înțeleg sensul datului la vâsle din autoturisme
La Cluj se circulă pe trotuar. Si cu bicicleta, și cu trotineta electrică. Și cu viteză, nu așa oricum. Nu, nu pe piste, că nu sunt piste chiar pe toate trotuarele. Se circulă pe mijlocul trotuarului. Unul de-ăsta pe trotinetă era să-l spulbere pe fiu-meu, după care tot el a urlat că n-am grija să țin copilul lângă mine. Pe trotuar. În stație.
Habar nu am ce zice legea despre trotinete, pe unde trebuie să se deplaseze dacă nu există pistă, pe trotuar sau pe carosabil. Au schimbat-o de atâtea ori că nu mai știu. Dar la biciclete știu că trebuie să se deplaseze pe carosabil.
Pe carosabil. E ca la biciclete, peste 14 ani n-ai ce căuta pe trotuar. Unul a dat de un polițist. Ăla i-a făcut semn să treacă pe carosabil, trotinetistul a trecut pe carosabil vrro 10 metri, după care a urcat înapoi pe trotuar.
Mihai…. Aici in Elveția e legal sa treci pe trecerea de pietoni calare pe biță, da’ io n-am curajul asta. Coji de Semințe nu vezi. Sau ăștia nu mănâncă. Daaaar, am ceva colege la munca printre care și o românca care ghici… toate chistoacele le arunca pe jos pe motiv ca nu este Cos. Este Cos la 20 de metri mai încolo. Piste pe aici căcălău. Uneori sunt combinate cu alea de pietoni dar ne descurcam. Cei mai prost utilizatori de biță sunt școlarii de orice vârsta. Se pun la povesti in mijlocul ei și aia e. Cei mai mulți sunt de naționalitate italiana, portugheza și spaniola. Și ăștia îs certați cu bunul simt in general. Chiar am la munca o bully portugheza care ieri mi-a pus capac. Dar azi o sa-i fut dumnezeii și morții mamii ei. 😏😏😏ii fac reclamație la șefa. Ca un sezon întreg, anul trecut, i-am suportat proasta creștere și lipsa de educație. Deci tampiti îs peste tot.
Ia verifică să nu fie ca în Olanda. Gen să fie legal să treci pe bicicletă doar pe trecerile de pietoni aflate pe traseul benzilor de biciclete.
păi, boss, ăsta-i articol pentru zi de luni? reacționarule!
da’, acuma că l-am citit, tradu-mi și mie „plm”, te rog; e cu accentul pe „mea” sau, în spirit autohton, cu „u” lung?
Prima variantă.:D
Mă, articolul e perfect pentru o zi de luni. Ce-am uitat eu cu desăvârșire e că azi e zi liberă. 😀
Shukran Costică pt podcast ul ăla cu ornitorincii sau ce vorbe spun ei acolo. Fain rău!
Mihai las’ că și eu o întrebam pe o colegă săptămâna trecută de ce nu ne putem vedea azi la birou 🤔. „-Pai nu spuneai că lunea vii? – Ba da! – Și? – Lunea asta e liberă! – Ăăăă OK Ne vedem peste 8 săptămâni atunci” Poate o fi dreak aia cu Măicuța din august 😇
Bună ziua! Problemele pe care le ați „povestit” mai sus, sunt peste tot în România, și nu doar în prea (frumoasa) noastra capitala. Apropo de Kiseleff, am fost în București de curând, din motiv de târg la Romexpo, și da, cu părere de rău trebuie s-o spun, am văzut de toate:adică făcut pipi fix pe bulevardul cu pricina, dar și în Herăstrău, cozi de semințe pe lângă, sub/pe bănci, coșuri de gunoi răsturnate, și trafic de-an boulea, cât incape, deși eram pe banda de pietoni. Inclusiv trotinete lăsate la voia întâmplării, fix în mijlocul drumului. Când vii din provincie, sincer te aștepți ca doar la tine acasă sa vezi asa ceva, dar nu, capitala probabil deține recordul proporțional cu numărul de locuitori as spune. Și da, îți lasă asa un gust amar sa te „împiedici” de toate acestea.
N-am nicio o îndoială că aceleași probleme sunt peste tot, doar că eu nu prea mă plimb pe jos prin alte orașe, așa că povestesc despre ăsta pe care-l văd zilnic.
Daca te face sa te simti mai bine (stiu ca nu, dar n-am alta introducere) biciclistii sunt la fel si in curtea extinsa a lu’ Lizzy. Nu o data era sa ma zboare cate unul pe 2 roti pe verdele meu de pieton. Ca sa nu mai zic de mania lor de a se baga in unghiul mort al camioanelor desi scrie mare (pe camioane) “nu te baga, nu am cum sa te vad”. Sa zicem ca nu toti pricep engleza.
De multumit cetatenilor care opresc la trecere sau imi dau prioritate de carucior la refugii (desi nu sunt obligati), o fac si eu. Aici. Cand am fost in Romania, intr-un sat cu blouri nu cine stie ce metropola, cam 2 din 10 masini au oprit. LA TRECERE. Noroc ca m-am dezvatat repede ca se opresc daca sunt eu acolo, ca altfel probabil scriam de pe wifiul lui Sf Petru asta.
Apropo de gunoaie, stateam acum 2 saptamani pe balconul mamei si ma uitam la o tanti care isi plimba patrupezii in iarba din fata locului. Simpatici patrupezi, ca de aia o studiam pe tanti. Pana si-au facut treburile si tanti a trecut impasibila mai departe. Am intrebat-o daca nu strange si a zis ca “oricum sunt o gramada”. Da, idioata pacii, sunt o gramada ca sunt o gramada ca tine.
Faza 2 – soacra-mea sta pe o strada foarte aproape de singurul obiectiv turistic al satului cu blocuri. Care strada e plina tot timpul de masini pentru ca parcarea cu plata de langa e… cu plata. In fata curtii, e un parauas/canal/sant cu apa curgatoare, cum vrei sa-i zici. Intr-o zi, vad un cetatean iesind din masina si aruncand ceva gunoaie in el. Ii zic “ati uitat ceva”. Zice “ah, nu ca sunt biodegradabile”. Zic “nu prea ma intereseaza, va rog sa coborati sa le luati”. Zice ca nu are cum. Scot telefonul, dau sa ii fac poza la numar (habar n-am daca ma ajuta la ceva) si ii zic ca nici o problema, ii fac reclamatie si poate plati costurile scoaterii gunoiului pe post de amenda. Brusc, a putut intra si a si mormait niste scuze ca nu stia ca stau acolo.
Toata lumea vrea o tara ca afara. Dar sa o faca altii.
Cum ai zis si tu, plm
Comentariu beton!35
Bine ca a aruncat in santul din fata curtii si nu direct in curte. La mine in gradina isi arunca o gramada de imbecili gunoaiele, desi pe strada mea sunt multe cosuri de gunoi. Strang la cateva zile, din gradina, sticle si cutii de bere, pahare de cafea, servetele, ambalaje. Odata mi au aruncat o pereche de carje din lemn si altadata chiar un tron de closet. Si locuiesc fix langa bulevardul mentionat in articol, deci, cum ar veni, zona civilizata a capitalei.
Așa sunt educați. Acu’ vreo două zile m-am certat cu o bunică ce adusese nepoțelul prețios să facă pipi în gangul prin care se face accesul către bloc. Budă publică funcțională găsea 20 de pași mai încolo. Când i-am explicat cum stă treaba, m-a trimis la origini. De la origini am moștenit glas puternic și degrabă vărsătoriu de sudălmi.
Comentariu beton!28
Despre mucurile de tigara aruncate pe jos, nu zice nimeni, nimic ?
Acum ceva ani eram cu sora mea si copiii ei (cetateni canadieni, veniti in vizita acasa in Romania) la un loc de joaca in oraselul nostru. Langa noi, un tatic isi supraveghea copilul, fumand pe marginea gropii cu nisip unde se jucau mai multi copii, inclusiv al lui. Terminandu-si tigara, taticul a aruncat mucul in nisipul copiilor, la care nepotul meu cel mic, (4 ani), observandu-l, a luat mucul de tigara fumegand si i l-a intins apartinatorului spunandu-i, cu inocenta, in engleza : „Domnule, v-a cazut ceva!” Mi-ar placea sa cred ca omul a invatat ceva din gestul unui copil chiar daca e canadian si chiar daca i s-a adresat in engleza…
Comentariu beton!29
Trist rău de tot! 😢 Și, da, sunt de acord că poliția nu-și face treaba. Cei mici de frică (motive au) și de lene cei mari de comozi și de prietenie cu unii din posibili pedepsiți.
Ce sa mai comentez si eu.. pe mine Bucurestiul m-a transformat intr-un mare mizantrop.
Dar strict referitor la pietoni pe trecere, inca stam foarte bine. La Istanbul, la Napoli, sa zici mersi nu ca te-a lasat sa treci, ci ca te-a lasat sa scapi cu viata.
Comentariu beton!14
Bine punctat. Fiecare face ce-l taie capul și nimeni nu se gîndește la ”celălalt”. Dar e deja o chestie ce ține de patologia socială, sîntem o societate în cădere/destrămare liberă.
Eu sînt participant la trafic de pe bicicletă și-am remarcat toate, dar toate aceste lucruri.
Plus războiul de clasă dintre șoferi și bicicliști: dacă nu le-ar fi frică de închisoare, rca, amenzi, o bună parte din șoferii bucureșteni te-ar călca pe cap dacă ai sub fund o bicicletă. Manevra lor preferată: depășire înainte de intersecție și virat brusc dreapta prin fața biciclistului care o ia înainte.
Fie ti mila de muritorii de rand si zi ne de adidasii aia..macar in privat..si ai uitat sa mentionezi rahatii de catel lasati probabil tot de „flegmaticii“ aia pe strada
O să scriu mâine despre adidași.
De la un om care poartă șlapi din pele dă șarpe ceri sfaturi despre încălțăminte? pff
In ceea ce priveste soferii si trecerile de pietoni, sunt si locuri mai rele. Poate de acolo si „importul”:
Turcia/Antalia in urma cu vreo 5 ani. Nu, nu eram in vacanta ci cu treaba cu jobul.
Un bulevard cu 2 benzi pe sens ce serpuia cativa kilometri pe malul marii (spre est , drac mai stie cum se numeste). Bulevardul, in zonele mai aglomerate urban avea pasarele pietonale la distante regulate. Am inteles mai tarziu de ce. Dar in apropierea hotelului era o zona mai aerisita si erau treceri de pietoni semaforizate ba chiar si cate una nesemaforizata.
Eram cu un grup de colegi, fusesem sa mancam la un restaurant si ne intorceam spre hotel. In jurul orei 23.00. Trebuia sa traversam bulevardul. Ajungem la o trecere de pietoni nesemaforizata. Eram 3-5 pasi in fata celorlalti. Ajung la trecere, nu era trafic, ma uit in stanga, se vedeau cateva masini care se apropiau de la o distanta care mi s-a parut rezonabila cat sa franeze lejer. Pun piciorul pe trecere si pornesc in traversare, imi arunc un ochi si spe dreapta sa vad care e treaba cu traficul din sens opus, apoi ma uit iar in stanga. Lucrurile incep sa se deruleze in ralanti. Masinile care se apropiau pe ambele benzi pe sensul meu, se apropiau vertiginos fara sa incetineasca. Mai fac 2-4 pasi normali, privind fara sa-mi cred ochilor la viteza cu care se apropiau masinile. In sfarsit intru in modul pericol si iau un start de care nu ma credeam capabil la 40si de ani si tzusti ajung, cu viteza iepurelui urmarit de o haita de pradatori, intre sensuri, simtind moartea suflandu-mi in ceafa. Masinile vajaie vertiginos in spatele meu. Nici macar nu au schitat vreo intentie de a incetini/frana. Colegii mei, perplecsi, inca nu se angajasera in traversare. Asteptam toti sa se calmeze traficul, sa nu mai fie masini decat la orizont si traversam. Colegii ma intreaba daca sunt bine, incepem sa radem, dar nu era rasul nostru, mai ales eu.
Am aflat mai apoi de la colegii gazde ca ceea ce am facut nu era indicat si mi-au revelat si existenta pasarelelor. Murisera prea multi oameni.
Asadar, multumiti soferilor. Pot fi si mai rai…
Comentariu beton!13
Și eu am obiceiul să-i mulțumesc (arătându-i policele) șoferului. Dar de cele mai multe ori mă retrag puțin de la trecere, asta dacă este 1-2 mașini, și-i las să treacă.
N-ai cu cine, n-ai cum. Chiar acum povesteam cu doamna despre chestiile astea și-mi zicea că ăștia-s majoritari acum, și dacă-ți educi copiii să le pese, vor deveni niște inadaptați social într-o lume de nesimțiți.
A apărut un film pe hbo max. Cu unu care se plimba in Londra pe străzi. Doar că, cu un scooter.
Care e legătură cu blogul? E leit Vasilescu ( în tinerețe;) ? ) Cum ii zice la film?
„Hoțul” :))
S’a zis de trotiniștii și de bicicliștii care trec cu nonșalanță pe roșu?
„Cei mai eco participanti la trafic”, asa cum frumos i-ai botezat pe biciclisti, au o problema pe care am vazut-o peste tot, indiferent de tara: frate, nu exista un imparat al strazii mai mare. Daca esti pieton si calci fara sa vrei pe pista, urla la tine si te si loveste la o adica. Daca e pe carosabil, trebuie sa ai grija de el, ca doar n-o sa te apuci sa-l tavalesti doar fiindca nu are ce cauta acolo. Daca merge cu 10 la ora in fata ta, asta e. Face coloana de masini in spate. Daca il claxonezi, il apuca strechea. Hai pe bune? E dictatura biciclistilor acum?
Ideea e ca oricum te-ai deplasa, un pic de bunavointa si rabdare in trafic nu a omorat pe nimeni. Nici pe biciclisti.
Legat de mizeria de pe jos, imi pare rau ca nu ma pricep sa pun o poza aici cu parcul din centrul Stuttgartului dimineata, inainte sa ajunga firmele de curatenie pe gazon unde au stat toata noaptea tiganii nostri care cersesc ziua in zona. Nu-ti vine sa crezi. Din pacate, in loc sa invete din ce vad in jur, nesimtitii se pare ca-si propaga apucaturile astea si in tarile unde acum 20 de ani nu vedeai asa ceva.
Nu conteaza cum ai invatat cand erai mic. Dupa ce ti-a dat parul pubian si ai vazut si alte lucruri, nu mai e vina nimanui daca nu vrei sa fii om.
Comentariu beton!21
@Dan: de vină e poliția că nu bate la ei ca la fasole și nu lichidează mafia țigănească din zonă. Un pulan pe cocoașă, un Glock în nas și nu-i mai vezi. Dar n-ai cu cine, de când cu această cățea numită Merkel și a urmașilor săi ce-i calcă pe urme. 😈😈😈
Citisem articolul mai devreme si abia asteptam sa am timp sa scriu. Pe langa ce ai scris, nu mai suport dubele parcate langa trecerile de pietoni! Mai devreme mi-au sarit niste copii in fata. Nu, nu aveam viteza mare (abia mergem tocmai pt ca vazusem ca urmeaza trecere), dar nici nu aveam cum sa ii vad ca vin spre trecere din cauza multelor masini parcate si unor magazine inghesuite. Doar putin a fost sa nu intre cel din spate in mine.
Eu când văd că sunt mașini pe trecere și trebuie să traversez, sunt ca-n filmele cu Mr. Bean. Rămân în dreptul mașinii și scot capul în afară să văd dacă vine ceva și să fiu văzută.
Până acum nu s-a întâmplat nimic grav nici pt mine nici pt șoferi.
Am citit articolul dimineaţa. Nu mi-a venit nimic inteligent în minte. Nici după 7 ore nu mi-a venit. Aşa că o să fiu „casual”.
Să ai 7 ani de-acasă a devenit deja moft.
Înainte de a deveni moft, cineva a avut părinţi care au considerat asta un moft.
„7 ani de-acasă” e un element burghez care trebuie strivit cu mânie proletară.
Pentru că „proletarul” nu e ce a crezut Marx că înseamnă, ci un „Dorel” pe linia Partidului.
Comentariu beton!20
Cred că noi ca țară n-avem ăia 7 ani de acasă.
Prima iesire din tara, la inceputul anilor ’90, in Belgia, pentru servici. Facem o plimbare cu colegii in Germania vecina, la Aachen (Aix la Chapelle). Trecere de pietoni cu semafor la o straduta (o banda pe sens). Nu se vede nici o masina, nici un pieton in afara de noi. Cine stie cum sint pe-acolo orasele mici dupa ora 19 intelege… nu era nimeni in vedere. Semaforul pe rosu, noi dam sa trecem ca „dacii liberi” adica de-a dreptul. Intre timp apar doua persoane linga noi, se opresc la semaforul ala rosu si stau – nici un vehicul la vedere.
Ne-a fost rusine (ca deh, crescuti cind inca se mai tinea cont de aia 7 ani…) ne-am intors pe trotuar si am asteptat si noi. Sint aproape 30 de ani de-atunci dar n-am uitat lectia de civilizatie…
Citiva ani mai tirziu am plecat in Franta un sint si-acum. Francezii sint ceva mai „liberali” adica mai trec pe rosu, mai calca din cind in cind pe banda de vélo dar totusi sint niste reguli scrise sau nescrise pe care toata lumea le respecta…
Una care nu apare in lista de mai sus si care ma surprinde de fiecare data (neplacut) cind vin in tara e legata de scarile de la metrou, sau din spatiile publice in general. In Fr se urca/coboara pe dreapta. Daca sint scari rulante, cine nu se misca sta pe dreapta, cine se misca o ia pe stinga. Daca mai sint unii care prin inadvertenta stau pe stinga, e suficient sa le spui pardon si se dau cuminti pe dreapta… Aceleasi reguli le -am observat si prin alte locuri pe unde am mai calatorit. Simplu! Da, dar nu in metroul bucurestean…
”Treabă care face să-mi fie dor de vremurile când se purta mască peste tot. Plm.”
Dacă tu crezi că o mască îi poate împiedica pe ăia care-și suflă mucii pe trotuar, atunci ești un pic naiv.
Anu trecut, cam prin primăvară când era masca obligatorie peste tot l-am văzut pe unu într-o dimineață, din magazinul unde lucram, cum a aplicat ”procedeul clasic” dar cumva i-au ajuns mucii pe mână și încerca să scape de ei. S-a chinuit un pic și când a văzut că nu dă rezultate, s-a șters de pantaloni.
Mă uitam la el și murmuram printre dinți: futu-ți morții mătii de idiot, acuma să vii aici să ceri: – Dă și mie, bos, un furtun dă baie și ca să plătești te lingi pe dește să numeri banii pentru că: e lipiți, bos.
Că din cauza idioților am devenit dependet de Mona 🙂
Comentariu beton!14
Mda, ai și tu dreptate.
Prin locul civilizat in care dau cu sapa, avem pista de biciclete pe malul garlei. Si zilnic pedalez 25 de km pt a ajunge la munca si pt a ma intoarce. Chestia care ma ingrozeste si ma enerveaza de fiecare data, in fiecare zi, nu se asigura nimeni cand trec de pe trotuar pe pista de bici ca sa traverseze strada. cumva tu ca biciclist tre sa casti ochii, sa iti dai seama cam ce ar vrea sa faca ala din fata. 90% NU casca ochii, stanga, dreapta…se duc ca vacile inainte…
Nu se asigura nici cand traverseaza strada daca e trecere de pietoni. Si daca eu franez un fier de 2 tone, nu cred ca e asa dificil sa franezi si tu. In general, daca mergi pe bicicleta, trebuie sa fii mai atent ca pietonii fiindca mergi mai repede, simplu.
azi am fost cu fi-miu in parc. la trecerea de pietoni eram noi, o doamna pe la un 40 asa, si 3 batrani. 5 secunde a rezistat unul din batrani, uitandu-se la semaforul rosu (pentru pietoni) si pe urma la bulevardul oarecum gol. a traversat urmat in scurt timp si de ceilalti doi. mie in cap imi sunau behaiturile pe care le intalnesti la stana, acea coodonare intre mioare care s-ar arunca in prapastie daca macar una ar face primul pas.
m-a intrebat fi-miu de ce au traversat pe rosu (are 3 ani). i-am zis ca „de prosti, unii oameni raman prosti si la batranete. sa nu faca ca ei”
Este o vorbă: Dacă ești nesimțit de mic, atunci când o să fii mare doar te joci.
Unii cred greșit că un om atunci când îmbătrânește ajunge nesimțit, răutăcioș sau urât mirositor. Nu, bătrânii ăia nesimțiți, răutăcioși și urât mirositori așa au fost toată viața lor.
de aceea nu am suportat ca societatea iti impune sa ai respect pentru varsnici. faptul ca ai imbatranit nu e o realizare.
”Societatea îți impune”? Ete pwla, societate.
În Budapesta aproape că m-am speriat când mașinile opreau (fără scrâșnet de roți) la 2-3 metri de trecerea de pietoni. Pe pistele de biciclete n-am îndrăznit să pun piciorul. Băeții pedalau, nu glumă! Sigur aș fi ajuns în Dunăre…
Oare suma oamenilor nesimțiți nu este egală cu suma oamenilor care tac?🤔
Și eu am venit în seara asta din parc unde erau ceva cetățene care scuipai cojile pe jos, cel mai trist mi s-a părut o fetiță pe la 12-14 ani pe banca cu bunica😔, și am ales sa tac să nu zic nimic.
Dar, în naivitatea mea, mă gândesc dacă acele persoane primesc observație de la ceilelati din jur, poate într-o zi o să zică ” hai dracului că nu mai fac că iar sau peste unul cu civilizație…bla…bla.
avem o gramada de trantori care ar trebuii sa faca ce zici tu. politia locala, politie, jandarmerie, angajati la primarie si salubritate. sa imi dea inapoi toate taxele pe care le platesc pentru astia, si ma cert eu cu samantarii
Poate o să vi se pară că exagerez cu ce spun aici, dar nu există să nu văd bărbați care se pișă pe Kiseleff. Și nu-i văd doar cu titlul de excepție, îi văd în mod regulat. Serios, doar ieri am dat peste doi care-și goleau vezica pe bulevard. Profită de faptul că între trotuar și gardurile clădirilor există un buffer de spațiu verde, și se pișă liniștiți. Pe sistemul „hai că sigur nu mă vede nimeni după tufișurile astea, aflate la doi metri de locul prin care merg oamenii”. Da, înțeleg că vina nu e doar a lor, că wc-urile publice lipsesc aproape cu desăvârșire din București, dar, boss, chiar așa, să te piși în mijlocul orașului?
Micul Paris, ca marele Paris.
Apropo de traversatul lui Nicușor Dan, cu copilul, prin loc interzis. N-aveți idee câți părinți văd zilnic făcând asta, pe Jiului și pe Kiseleff, al doilea fiind unul dintre cele mai aglomerate bulevarde ale Bucureștiului. Absolut de fiecare dată mă întreb unul și același lucru: de ce, coaie? Ca să scutești cei 50-100 de metri de mers pe jos până la trecerea de pietoni? Uneori chiar mai puțin. E asta o miză ca să te pui în pericol și pe tine și pe copilul ăla?
Poliția secretă i-a făcut pozele să-l compromită cu ceva, oprobriu zilei, ca petardă.
Nu știu de ce l-ai invocat.
Amice, ești imbecil. Dar asta știam de multă vreme. Ce pula mea mai pozau ăia dacă Nicușor traversa regulamentar? O pulă mai pozau. De-aia l-am invocat, dar trebuie să fii mai puțin imbecil ca să poți înțelege. Nu e cazul tău.
In Belgia pietonii saluta soferii dar e putin din alt film. Pentru ca si soferii saluta pietonii. E o forma de ‘te-am vazut’ intre ei. Si isi zimbesc, ce sa vezi. Berbeci cu biciclete sint si aici, desi e tara biciclista la greu, ca si Olanda (in Olanda pistele sint mai late, ai zice ca au gindit autostrazi cu trei benzi pt biciclete, in rest nu e diferenta. Vara-iarna, tineri, batrini – da’ batrini, frate – hop pe bicicleta). Nu se merge pe pista de biciclete punct, dar mai sint care traverseaza calare si e periculos . Bruxelles nu e Belgia, e alt animal. Cosmopolit si pe cale de consecinta murdar. Biciclistii au suprematia totala, prioritati peste prioritati. Parcat interzis – hmpf. Depinde cit de mult tii la banii tai sau la vacantele la care trebuie sa renunti daca iei amenda. Dar da, parcari disponibile.. Lovitura de gratie vine de la trenuri, unde un bilet dus-intors din Bruxelles pina la noi costa 5 eur in weekend, frecventa trenuri la 15 minute (sintem pe artera principala) iar calatoria dureaza intre 10 min si 17 min, functie de trenul pe care il prinzi (gen personal versus rapid). Mdap. Dispare nevoia presanta de a avea masina. Tramvaiele nu le-am probat, inteleg ca sint la fel de ceas, la autobuze am auzit reclamatii gen intirzieri groaznice fata de orar cu 10 minute intregi, dar drept si greve deci lipsa transport o zi-doua. Nu e Nirvana. Dar salutul ALA intre sofer si pieton m-a uns la suflet din prima.