Nu știu dacă sunteți la curent, dar tocmai a început o ușoară psihoză pe plaiurile mioritice. În sensul ca s-au făcut cozi la benzinării, în urma unui zvon cum că se scumpește benzina la 11 lei litrul.

Trecând peste faptul că dacă n-am avea un stat eșuat, ne-am fi văzut de treabă, în loc să ne așezăm la cozi, altceva voiam să vă întreb: v-ați așeza la coadă pentru ăia 3 lei diferență? Gen, să lăsați acum orice făceați, să mergeți la prima benzinărie și să stați timp de vreo două-trei ore, în speranța că mai prindeți un plin la 8 lei litrul. Ați face asta?

Vă întreb pentru c-am făcut niște calcule matematice simpliste. Să presupunem că de mâine se face benzina 11 lei litrul. Să presupunem că asta este o informație reală și pe bune, dacă m-aș duce acum să fac plinul, aș economisi fix 75 de lei.

Rezervorul mașinii mele are 43 de litri. Acum, când vorbim, e pe la jumătate plin. Deci eu m-aș duce să stau niște ore la coadă pentru maximum 25 de litri de benzină. Adică pentru o economie de 75 de lei, nu? Băi, nu știu dar suma asta este fix pix la nivel de cheltuieli lunare. Efectiv nu m-ar ajuta cu absolut nimic c-am reușit să-i economisesc. Și cu ce preț? Cu prețul a niște ore bune de făcut nervi la coadă?

N-am canistre sau bidoane de zeci de litri prin casă, nu mă pot duce să cumpăr 2-300 de litri de benzină ca să zic „da, domnule, uite ce economie babană am reușit să fac”. Și am o bănuială că majoritatea sunteți în aceeași situație, dacă v-ați duce să alimentați, ați băga cât intră în rezervor și cu asta basta.

Dar hai să merg cu raționamentul mai departe, hai să presupunem că eu sunt un caz fericit că am atâta benzină în rezervor, hai să presupunem că TOȚI cei care stau la coadă au rezervoarele goale iască. Hai să presupunem și că, pe lângă că sunt goale, toți au rezervoare cu capacitate de 60 litri. Matematica mea simplă îmi spune că în felul ăsta vor economisi vreo 180 de lei. Rotunjim, zicem că vor economisi 200 de lei.

Teoretic, o grămadă de bani, practic cât reprezintă suma asta în bugetul lunar al unei familii? Pentru că, repet, alimentezi o singură dată, azi. Dacă n-ai posibilitatea să stochezi câteva sute de litri de benzină, data viitoare bagi la 11 lei. Sunt banii ăștia o miză suficientă să lași orice făceai și să pleci să stai la coadă?

Și să nu uităm că pentru economia asta de 200 de lei, am apăsat la maximum pe pedala presupunerilor. Intuiția mea îmi zice că în realitate, economia reală pe care o vor face majoritatea celor care stau acum pe la cozi va fi undeva în jurul a 100 de lei. Merită să te duci la coadă pentru suma asta?

Întreb extrem de serios, pentru ca deja văd știrea asta cu cozile pe absolut toate fluxurile de știri.

P.S. Dacă ți-a plăcut acest articol, am să te rog să intri pe pagina mea de Facebook (adică AICI) și să-i dai un like sau, de ce nu, un share. Pentru că cei de la Facebook încurajează fake news și propaganda rusă, odată cu suspendarea contului, mi-a fost redus reach-ul postărilor. Pot contracara asta într-un singur mod: dacă oamenii interacționează cu postările mele. O să vedeți acest Post Scriptum timp de încă 52 de zile, când îmi expiră toate restricțiile pe cont. Până atunci, doar de voi ține să le faceți mai vizibile.