Sinteză de Marco Badea.
…
Am intrat în cea de 14-a zi de război în Ucraina, iar sirenele de avertizare cu privire la raiduri aeriene au pornit miercuri dimineață din nou la Kiev, Cernihiv, Lubnî, Poltava și Vasilkiv, semnalând rezidenților să se adăpostească în buncăre. De altfel, în timpul nopții au continuat bombardamentele asupra orașelor ucrainene și a periferiilor acestora. Pentru miercuri dimineață, Rusia a anunțat din nou deschiderea unor coridoarele umanitare la Kiev, Cernihov, Sumî, Harkov și Mariupol. Relatez mai jos [la rece] câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat peste noapte:
🔴 Autoritățile poloneze au anunțat marți seară că sunt pregătite să trimită, imediat și gratuit, toate avioanele lor MIG-29 spre baza militară de la Ramstein, în Germania, plasându-le la dispoziția guvernului Statelor Unite, urmând ca acestea să poată fi trimise apoi, cel mai probabil, în Ucraina, ca formă de sprijin pentru armata ucraineană care se apără de două săptămâni de invadatorii ruși. Anunțul a fost făcut chiar pe site-ul guvernului polonez, care a anunțat, de asemenea, că cer Statelor Unite, la schimb, avioane folosite dar care au aceleași capabilități ca avioanele cedate. Polonia a cerut, de asemenea, și altor aliați NATO care dețin avioane MIG-29, să acționeze în același fel. Aviația poloneză deține 21 de aeronave MiG-29 cu un singur loc și alte șase aeronave de același tip cu două locuri. Anterior, prim-ministrul polonez spusese că nu are de gând să trimită avioane și că oferă „deja un ajutor semnificativ în multe alte domenii”.
🔴 Numai că ceea ce părea un anunț plin de speranță, s-a transformat imediat într-o deziluzie. Pentagonul a respins propunerea Poloniei de a-și transfera avioanele de luptă MiG-29 în Statele Unite pentru a fi livrate apoi în Ucraina, numind-o „neviabilă”, a declarat marți secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, citat de CNN. „Pentagonul este în legătură cu guvernul polonez legat de această problemă, dar propunerea Poloniei arată complexitatea transferului avioanelor în Ucraina”, a spus Kirby în declarație. „Pur și simplu nu ne este clar că există o justificare de fond pentru aceasta mutare”, a mai spus Kirby. „Vom continua să ne consultăm cu Polonia și cu ceilalți aliați ai noștri NATO cu privire la această problemă și la provocările logistice dificile pe care le prezintă, dar nu credem propunerea Poloniei este una sustenabilă”, a mai declarat oficialul apărării de la Washington.
🔴 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski făcut marţi un apel la Regatul Unit să facă mai mult pentru a-i ajuta ţara să lupte împotriva Rusiei şi să pedepsească acest „stat terorist”, anunţând că Ucraina va lupta pentru supravieţuirea sa, indiferent de costuri.
🔴 Adresându-se parlamentului britanic, în aplauzele în picioare ale parlamentarilor, într-o sală plină ochi, Zelenski a trecut în revistă metodic, zi cu zi, invazia rusă asupra ţării sale, a descris armele folosite, civilii ucişi şi cei care au rămas fără apă şi mâncare. I-a mulţumit premierului britanic Boris Johnson, care a încercat să joace un rol conducător în sprijinul acordat Ucrainei în faţa Rusiei, a mulţumit pentru ajutorul pe care i l-a oferit deja, dar a insistat că Regatul Unit şi ţările occidentale trebuie să facă şi mai mult, să preseze Rusia cu şi mai multe sancţiuni.
🔴 „A fi sau a nu fi, aceasta este întrebarea pentru noi acum”, s-a adresat Zelenski parlamentului britanic printr-un legătură video. „Nu vom renunţa şi nu vom pierde. Vom lupta până la sfârşit pe mare, în aer, vom continua să luptăm pentru pământul nostru, indiferent de preţul plătit. Vom lupta în codrii, pe câmpii, pe ţărmuri şi pe străzi”, a spus Zelenski, parafrazând unul dintre cele mai faimoase discursuri ale nu mai puţin celebrului şef al guvernului britanic Winston Churchill din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
🔴 De la Bruxelles, prim-vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu clima, Frans Timmermans, a declarat marți că europenii pot contribui la lupta împotriva lui Vladimir Putin prin diminuarea căldurii din casele lor, potrivit The Guardian. „Este greu. Este al naibii de greu, dar este posibil. O putem face și o putem face rapid. Tot ce avem nevoie e curaj pentru a ajunge acolo. Dacă a existat vreo perioadă pentru a face asta, acum este timpul. Alegerile voastre privind câtă energie consumați vor decide cât de puternici suntem în reacția noastră față de Rusia”, a spus Timmermans.
🔴 Ria Novosti, o agenție de presă rusă care răspândește propaganda Kremlinului, susține că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu se află la Kiev, într-un buncăr, ci cel mai probabil la Brașov în România. ⚠️ RIA încearcă să susțină această teză citând un proiect online numit „War on Fake”, care se chinuie să demonstreze că înregistrările lui Zelinski din buncăr sunt editate și trucate. Informațiile prezentate de presa rusă sunt false. Adevărul este că președintele ucrainean se află la Kiev.
🔴 Cum era de așteptat, prețul petrolului a crescut marți cu aproximativ 4%, în contextul în care Statele Unite și Marea Britanie au anunțat interzicerea importurilor de petrol rusesc. Decizia ar putea să perturbe și mai mult piața mondială a energiei, relatează Reuters.
🔴 Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, marţi seară, că, deşi condamnă invazia militară rusă în Ucraina, nu va susţine interzicerea importurilor de energie din Rusia. „Deşi condamnăm ofensiva militară a Rusiei şi războiul, nu vom permite ca familiile ungare să fie puse să suporte costurile războiului; iar sancţiunile nu trebuie să fie extinse la domeniile petrolului şi gazelor”, a afirmat Viktor Orban, după ce a discutat cu premierul britanic, Boris Johnson. Extinderea sancţiunilor occidentale asupra sectorului energetic rus ar constitui „o povară foarte mare şi disproporţionată” asupra Ungariei, a subliniat Viktor Orban. Premierul Ungariei a explicat că principalele importuri de petrol şi gaz în ţara sa sunt din Rusia şi că cele mai multe locuinţe au instalaţii de încălzire cu gaz natural. Economia Ungariei „pur şi simplu nu poate funcţiona” fără petrol şi gaze din Rusia, a mai spus Orban.
🔴 La rândul său, ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a justificat, marţi, decizia Berlinului de a nu interzice importurile de petrol rusesc, ca răspuns la invadarea Ucrainei, afirmând că un astfel de demers ar arunca Germania în haos, iar pentru Kremlin ar fi mai degrabă un câştig decât o pierdere, potrivit Reuters. „Dacă oprim aceste importuri chiar acum, mâine nu vom mai putea să ne mişcăm în Germania”, a declarat Baerbock pentru canalul online de televiziune al publicaţiei Bild, adăugând că lucrătorii esenţiali, precum profesorii şi asistenţii medicali nu ar mai putea ajunge la serviciu şi s-ar putea înregistra pene de curent.
🔴 Palatul Elysee a precizat marți seara că exclude pentru moment impunerea unui embargou asupra importurilor de gaze rusești, după ce Statele Unite au anunțat că renunță la toate importurile energetice din Rusia, potrivit BFM TV. Președinția franceză a subliniat că „Statele Unite nu sunt dependente de petrolul și gazul rusesc”, spre deosebire de țările europene, subliniind însă voința de a „suprima dependența de petrolul și gazul rusesc” pe termen lung.
🔴 Norvegia, al doilea furnizor de gaze naturale al Europei, după Rusia, produce deja la capacitate maximă și nu poate majora livrările, a reafirmat marți seară premierul Jonas Gahr Støre, citat tot de postul de televiziune francez BFM TV. Grație imenselor zăcăminte offshore, regatul scandinav acoperă în prezent circa 20% din consumul european de gaze naturale, față de 45% în cazul Rusiei.
🔴 „Sunt recunoscător Statelor Unite și președintelui Joe Biden pentru faptul că au lovit direct în inima mașinăriei de război a lui Putin prin interzicerea importurilor de petrol, gaz și cărbune din Rusia. Să încurajăm și alte țări și lideri să vă urmeze”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter după ce președintele american Joe Biden a anunțat, marți, interzicerea importurilor rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în SUA.
🔴 Gazoductul Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, vizat de sancţiuni adoptate de Berlin şi Washington după invazia rusă din Ucraina, este „mort” şi nu poate fi „resuscitat”, a declarat marţi subsecretarul american de stat Victoria Nuland.
🔴 De la Washington, președintele american Joe Biden a spus că președintele rus Vladimir Putin nu va avea niciodată succes în cucerirea întregii Ucraine. „Putin pare determinat să continue pe calea sa criminală indiferent de costuri”, a declarat Biden la Casa Albă, citat de CNN. „El a făcut deja ca două milioane de ucraineni să fie refugiați. Rusia ar putea să continue să macine în avansul ei cu un preț oribil, însă asta este deja clar: Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Putin. Putin ar putea să ia un oraș, însă nu va reuși niciodată să dețină țara. Și dacă nu răspundem astăzi asaltului lui Putin asupra păcii și stabilității globale, costul libertății și cel pentru poporul american va fi chiar mai mare mâine”, a mai precizat Joe Biden.
🔴 Unilever a suspendat toate importurile și exporturile de produse către Rusia precum și toate investițiile în acest stat, scrie New York Times. Gigantul alimentar și de produse de consum va înceta și toate cheltuielile cu publicitatea din Rusia și spune că nu va profita de pe urma prezenței din Rusia. „Vom continua să furnizăm produsele alimentare și de igienă esențiale de zi cu zi, făcute în Rusia pentru populație. Vom supraveghea atent evoluțiile. Ne alăturăm apelurilor pentru sfârșitul acestui război și sperăm că pacea, drepturile omului și respectarea legii internaționale vor triumfa”, au declarat oficialii Unilever într-un comunicat, Compania multinațională britanică de bunuri de larg consum a mai transmis că operațiunile din Ucraina au fost oprite și că se concentrează pe siguranța angajaților și a familiilor, inclusiv prin sprijinul acordat în evacuare, acolo unde este necesar. De asemenea, compania s-a angajat să doneze produse esențiale Unilever de 5 milioane de euro pentru efortul umanitar.
🔴 După anunțul celor de la McDonald’s, Coca-Cola a anunțat marți seară că își suspendă operațiunile în Rusia, ca urmare a războiului din Ucraina, relatează BBC News.
🔴 La scurt timp, Pepsi-Cola și Starbucks au anunțat, de asemenea, că își încetează vânzările în Rusia. Analiștii spun că anunțurile reprezintă o lovitură puternică dată pieței de consum din Rusia ca răspuns la războiul pe care Kremlinul îl poartă împotriva Ucrainei de aproape două săptămâni.
🔴 Pentru a zecea zi la rând, Bursa de Valori de la Moscova va rămâne închisă și pe 9 martie, a anunțat Banca Centrală a Rusiei marți, conform CNN. Banca Centrală susține că doar operațiunile limitate vor fi permise. Bursa de Valori este închisă de pe 28 februarie, în contextul în care SUA, UE și alți aliați occidentali au impus sancțiuni, iar rubla rusească a scăzut la un nivel record față de dolarul american.
🔴 În același timp, vânzarea de valută de către bănci va fi suspendată până pe 9 septembrie, a anunţat într-un comunicat de presă Banca Centrală a Rusiei. Între 9 martie şi 9 septembrie 2022, „băncile nu vor putea vinde valută străină cetăţenilor”, se arată în comunicat, care adaugă că, în schimb, cetățenii ruşi vor putea totuși, în această perioadă, să meargă la bănci și să schimbe în ruble valuta pe care o dețin. Rubla a doborât luni noi recorduri istorice de depreciere faţă de monedele occidentale, în contextul în care Rusia este lovită de sancţiuni occidentale fără precedent, care au vizat în special Banca Centrală şi cele mai mari bănci ale ţării.
🔴 Ucraina a primit în ultima săptămână cantități mari de ajutoare de primă necesitate, precum mâncare, haine și medicamente, dar și echipamente militare, a afirmat, marți, premierul ucrainean, Denis Şmihal. Circa 3.000 de camioane cu 20.000 de tone de produse alimentare, haine, medicamente şi echipamente militare au sosit în Ucraina în ultimele şase zile, a precizat Denis Şmihal, potrivit agenției de presă germană dpa. De asemenea, 10 miliarde de hrivne, echivalentul a aproximativ 306 milioane de euro, au fost donaţi armatei ucrainene printr-un cont înfiinţat în special în acest scop, a adăugat premierul ucrainean. „Le mulţumim tuturor celor care ajută Ucraina”, a mai spus Şmihal.
🔴 Miniştri de externe din statele NATO, care au vineri o reuniune extraordinară la Bruxelles consacrată invaziei ruse în Ucraina, s-au manifestat împotriva creării unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, solicitată de Kiev, relatează agenţiile de presă EFE şi DPA. „O zonă de excludere aeriană ar însemna că NATO ar intra în conflict, întrucât forţele NATO sunt cele care ar implementa această zonă de excludere aeriană”, a explicat ministrul de externe ceh Jan Lipavsky. „NATO este o organizaţie defensivă şi trebuie să ne apărăm membrii, aceasta este misiunea noastră”, a adăugat şeful diplomaţiei cehe. Totuşi, el a confirmat că ţara sa şi altele din NATO vor continua să furnizeze Ucrainei arme pentru ca aceasta să-şi poată crea propria sa zonă de excluderea aeriană împotriva aviaţiei ruse. Apelurile de creare a unei zone de excludere aeriană în Ucraina trebuie tratate în mod realist, a declarat la rândul său ministrul luxemburghez de externe Jean Asselborn, avertizând asupra riscului de escaladare a conflictului. „Cine ar urma să o impună?”, a întrebat el, atenţionând că o intervenţie a NATO în Ucraina ar fi o catastrofă. „Cred că trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ”, a punctat Asselborn pe acest subiect. Şi ministrul de externe croat Gordon Grlic Radman a subliniat că NATO este o alianţă defensivă şi că „dorim să evităm confruntarea”.
🔴 Leonardo DiCaprio a donat 10 milioane de dolari forțelor armate ucrainene pentru a sprijini armata, armamentul și ajutorul umanitar celor care rămân în țară, anunță Corriere della Sera, care citează Ukrinform, agenția de presă ucraineană. Bunica lui Leonardo DiCaprio, Elena Smirnova, a murit în 2008, la vârsta de 90 de ani. Ea era originară din Odesa, orașul cu ieșire la Marea Neagră.
🔴 Statele Unite au indicat marţi că o nouă coloană rusă înaintează spre Kiev dinspre nord-estul capitalei ucrainene, în timp ce principala coloană a forţelor Moscovei care vine din nord stagnează de câteva zile, relatează AFP. „Am vrut să vă atrag atenţia asupra faptului că ei (ruşii) încep să încerce să înainteze spre Kiev dinspre nord-est”, a declarat jurnaliştilor un înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA. „Estimăm că sunt la aproximativ 60 de km de oraş”, a mai precizat acesta, fără a spune câte vehicule sunt implicate.
🔴 Această a treia coloană din nord-estul oraşului face parte din „efortul” Moscovei de a „încercui Kievul şi de a-l forţa să se predea”, a spus oficialul american. „Deoarece nu au făcut progrese geografice pe care credem că se aşteptau să le facă, au intensificat bombardamentele asupra oraşului cu un amestec de rachete, foc de artilerie şi lovituri aeriene”, a adăugat el, tot mai mulţi civili fiind afectaţi.
🔴 Conform CIA, între 2000 și 4000 de militari ruși au fost uciși până acum în războiul de agresiune pe care Putin l-a pornit împotriva Ucrainei. Șeful CIA, William Burns, a declarat că serviciile SUA au participat la „schimburi intensive de informații” cu Ucraina, inclusiv în ce privește planurile de luptă ale Rusiei și că vor continua să facă acest lucru în fiecare zi. Sunt șanse puține ca Putin să mai dea înapoi, a mai precizat Burns, însă CIA nu vede cum dictatorul rus ar mai putea să-și atingă obiectivul de a ocupa Kievul și de a-l înlocui pe președintele Zelenski cu o marionetă pro-rusă. Estimările CIA arată cifre semnificativ mai mari decât cele transmise de autoritățile ruse, care spuneau, în urmă cu șase zile, că doar 500 de ruși au murit în conflict.
🔴 Președintele rus Vladimir Putin a emis un ordin de restricționare sau interzicere a importurilor și exporturilor anumitor produse și materii prime din Rusia în 2022, dar o listă cu acele produse care vor fi restricționate și/sau interzise nu a fost încă definită de guvern, relatează presa de stat RIA, care citează decretul privind măsurile economice externe speciale menite să asigure securitatea Rusiei. Guvernul va trebui să definească lista statelor care vor fi acoperite de aceste decizii în termen de două zile, spune presa de la Moscova, care adaugă că aceste restricții nu vor acoperi produsele sau materiile prime transportate de cetățeni pentru nevoile lor personale, potrivit CNN. Interdicția lui Putin vine în momentul în care președintele american Joe Biden a anunțat marți că administrația sa interzice importurile rusești de energie ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.
🔴 Armata rusă a anunţat, marţi, un nou armistiţiu pentru evacuarea civililor din Ucraina de la ora 07.00 GMT (10.00 – ora Moscovei), informează AFP, citând presa rusă.
🔴 5.000 de persoane au fost evacuate cu succes din Sumî în Regiunea Poltava, transmite canalul de Twitter ucrainean The Kyiv Independent. Presa din Ucraina mai scrie că una dintre bombele lansate marţi în regiunea Sumî a ucis 22 de oameni şi a distrus 26 de case.
🔴 Un tren militar blindat aparținând armatei ruse a fost mutat din Crimeea în regiunea Herson din Ucraina, potrivit unui videoclip publicat pe rețelele sociale.
🔴 Președintele chinez Xi Jinping este „tulburat” de „dificultățile” pe care Rusia le întâmpină în invadarea Ucrainei, a mai declarat marți directorul CIA, William Burns, citat de AFP. „Cred că președintele Xi și conducerea chineză sunt puțin tulburați de ceea ce văd în Ucraina”, a declarat oficialul unei comisii a Congresului SUA.„Nu au anticipat dificultățile semnificative pe care rușii urmau să le întâmpine”, a explicat el. China, care menține bune relații cu Moscova, a refuzat până acum să vorbească despre o invazie a Ucrainei și s-a mulțumit să „regrete” conflictul din această țară, spunând totodată că „înțelege” preocupările de securitate rusă. În timpul audierii sale în fața Congresului SUA, șeful CIA a mai precizat că China este „îngrijorată” de impactul pe care l-ar putea avea apropierea de regimul lui Putin asupra „reputației” acesteia, urmărind îndeaproape și posibilele repercusiuni asupra economiei chineze. Intervenția lui Burns vine după ce Xi Jinping a reiterat, într-un apel cu liderii francezi și germani, marți, opoziția de principiu a țării sale față de sancțiunile internaționale, spunând că măsurile luate împotriva Moscovei „vor cauza prejudicii tuturor părților”.
🔴 Premierul Boris Johnson le-a spus liderilor celor 4 țări ce alcătuiesc grupul de la Visegrad, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria, că trebuie pregătit un „Plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei, relatează Financial Times. Una dintre persoanele care au participat la întâlnirea dintre cei 5 șefi de stat a declarat că aceștia au ajuns la un consens privind necesitatea de a reconstrui Ucraina, însă că detaliile exacte privind finanțarea eforturilor nu au fost deocamdată stabilite, discuțiile fiind la un stadiu foarte preliminar. Financial Times mai notează că, deși o astfel de mutare ar fi una de un simbolism puternic, ea nu ar strânge nici pe departe suficiente fonduri precum cele necesare reconstruirii unei țări distruse de război. „În această perioadă, o perioadă foarte scurtă de timp, loviturile aeriene și bombardamentele au distrus 211 școli, 34 de spitale, mii de clădiri rezidențiale și zeci de mii de apartamente obișnuite”, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski, afirmând că distrugerile provocate de Rusia în Ucraina sunt „imposibil de calculat”.
🔴 Ukroboronprom State Concern, compania națională de armament a Ucrainei, a postat un anunț pentru militarii forțelor armate ale Rusiei, spunând că le garantează 1 milion de dolari pentru fiecare avion furat de la forțelor aerospațiale ruse și 500.000 de dolari pentru fiecare elicopter de luptă.
🔴 Fostul prim-ministru rus Serghei Stepașin a declarat marți că Moscova ar putea opri furnizarea de petrol și gaze naturale către țările NATO și alte state neprietenoase, dar că măsura nu este luată din considerație față de cetățenii europeni, relatează agenția de presă rusă Interfax. „Dar astăzi nu ne gândim la state, ci la oameni. Inclusiv la oamenii din Europa. De aceea Rusia continuă să furnizeze resurse energetice”, a spus el. „Cei care refuză astăzi aceste provizii nu se gândesc la propriii cetățeni”, a conchis Stepașin. Acesta a fost prim-ministru al Rusiei sub premierul Boris Elțîn între lunile mai și august din 1999. Ulterior el a ocupat mai multe funcții birocratice din cadrul aparatului de stat rus, fiind văzut ca un tehnocrat la Moscova.
🔴 Cel mai mare producător auto din Rusia, Kamaz, trece printr-o criză a pieselor de schimb, scrie presa rusă. Camioanele erau echipate cu motoare din SUA, transmisii nemțești, iar alte componente le erau livrate de Bosch.
🔴 Prim-ministru Suediei, Magdalena Andersson, spune că țara nu va lua în calcul aderarea la NATO ca urmare a războiului de agresiune pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei, în ciuda apelurilor opoziției în acest sens. Conform șefei guvernului de la Stockholm, o astfel de solicitare „ar destabiliza securitatea Europei”. Suedia nu s-a mai implicat într-un război din 1814 şi şi-a construit politica externă pe neparticiparea la alianţe militare, dar şi-a întărit relaţiile cu NATO în ultimii ani, în condiţiile în care tensiunile cu Rusia din Marea Baltică s-au intensificat. Totuşi, invazia rusă din Ucraina a relansat apelurile ca Suedia să adere la NATO, la fel şi Finlanda, care a rămas şi ea în afara blocului militar.
🔴 La rândul său, Volodimir Zelenski a afirmat că nu mai vrea să insiste pentru obţinerea aderării Ucrainei la NATO, una dintre problemele care au motivat oficial invazia rusă în ţara sa.
🔴 Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, este vizat în Germania de o plângere pentru „crime împotriva umanităţii”, a anunţat marţi justiţia, conform AFP. Parchetul din Hanovra a confirmat pentru agenţia de presă franceză că a primit şi transmis această plângere împotriva mai multor persoane, printre care şi Schroeder, parchetului federal din Karlsruhe, care are competenţă pe acest subiect şi care urmează să decidă dacă începe sau nu o anchetă care s-ar putea finaliza cu inculparea fostului cancelar sau cu clasarea cazului, fără alte urmări.
🔴 Primarul orașului polonez Przemyśl din apropierea graniței cu Ucraina l-a umilit pe fostul ministru italian de interne Matteo Salvini, aflat în vizită în regiune, amintindu-i acestuia de prietenia sa cu președintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters. În timp ce se afla alături de Salvini în fața reporterilor, primarul Wojciech Bakun a scos un tricou inscripționat cu fața lui Vladimir Putin, spunându-i politicianului italian, președinte al Ligii Nordului: „Uită-te ce a făcut persoana pe care ai numit-o prieten, oamenilor care vin peste graniță, în numere de 50.000 pe zi”. El i-a spus apoi politicianului italian că ar putea să meargă să viziteze împreună un centru de refugiați dacă Salvini este de acord să poarte același tricou cu imaginea lui Vladimir Putin, pe care l-a purtat în Piața Roșie din Moscova în timpul unor vizite în capitala rusă.
🔴 Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), a decis la o întâlnire de urgență ce a avut loc marți, suspendarea cooperării cu Rusia din cauza războiului din Ucraina.
🔴 Japonia trimite Ucrainei veste antiglonţ, transmite CNN, care precizează că acesta este un gest istoric al Japoniei, țară care şi-a respectat Constituţia pacifistă după Al doilea Război Mondial. Este pentru prima dată când Japonia trimite veste antiglonţ în străinătate.
🔴 Deși situația frontului nu s-a schimbat semnificativ, începând de marți seară a fost raportată prezența forțelor cecene ale lui Ramazan Kadîrov, a formațiunilor de trupe speciale Rosgvardia, precum și a mercenarilor companiei militare private Liga (Wagner), la periferia vestică a Kievului, potrivit Institutului pentru pentru Studii ale Războiului din Washington. Mercenarii lui Putin, scrie ISW, s-au angajat cu forțele ucrainene, pentru a debloca tentativa armatei regulate a Federației Ruse de încercuire pe la vest a Kievului. Acțiunea poate indica apropierea unui atac decisiv asupra orașului. Generalul Scott Berrier, comandantul spionajului militar american apreciază că orașul mai are rezerve de hrană pentru maximum 14 zile.
🔴 Într-o analiză mai amplă, Reuters scrie că, alimentată de război, inflația crește și mai mult costurile de zi cu zi din Europa. Benzina a depășit 2 euro în unele state UE, iar scumpirea alimentelor încetinește redresarea economică post-pandemică, deja fragilă.
📸 Poza din această dimineață vine de la punctul vamal Palanca, dintre Ucraina și Republica Moldova. Pe fața acestei copile se vede cât de mare este drama războiului inutil și total nejustificat pornit de Vladimir Putin.
Adaugă comentariu