Eu sunt genul ăla de individ care nu e în stare să rețină prețuri din supermarket. Serios, dacă mă întrebi acum cât am dat pe lapte, pe pâine sau pe caserola de mici, habar nu am. Poate de-asta până zilele trecute nu mi-am dat seama cu adevărat la ce nivel au ajuns prețurile produselor alimentare din țara asta. Dar în weekend am ieșit cu fashionista la film, iar la întoarcere am zis să ne oprim la mega, că tot nu prea mai aveam nimic de mâncare prin casă.
Well, n-oi fi eu foarte isteț pe partea cu prețurile produselor luate individual, în schimb sunt deosebit de pe fază la partea cu scosul cardului și plătitul la casă. Pentru mine ăsta este indicatorul suprem al inflației și al nivelului de trai: când iese bonul la casă și-mi spune casiera suma.
Băbăieți, băi oameni buni, nu mai făcusem decât cumpărături ocazionale din supermarketuri. Pe genul, am rămas fără cafea, am dat o fugă să iau cafea. Nu mai avem pepsi sau ouă? Stai că mă duc io la mega. Și alte d-astea. Dar să fac cumpărături în toată regula, nu se mai întâmplase de multă vreme. Și-am avut un șoc când a venit totalul la casă: 685 de lei. Șase sute optzeci și cinci de fucking lei.
O să ziceți că probabil m-am spart în figuri și de-aia. Iar eu o să vă spun că nici pomeneală, când vreau să mă sparg în figuri, mă duc la cârciumă, nu-mi cumpăr mușchiuleț de vită Kobe, din supermarket, să mi-l fac io pe grill acasă. Ba mai mult, pentru că de data asta chiar m-am apucat pe bune de cură (sunt în a zecea zi deja), din coș lipseau niște chestii fără de care n-aș fi conceput să plec înainte. Gen, cutiile de înghețată Nirvana (patru, dacă n-aveau decât d-alea medii, sau două, dacă aveau din cele mari) plus alte mizerii pline de carbohidrați. Nada, nimic din toate astea nu se mai regăseau acum în coșul meu.
Sau o să mă întrebați „dar cum de nu ți-ai dat seama până acum cât s-a scumpit mâncarea?”. Am o explicație, desigur. Nu e ea concepută de cel mai ascuțit creion din penar, dar o am. De mai bine de doi ani (da, dinainte de pandemie) comandăm mâncarea aproape exclusiv prin bringo, iar plata întotdeauna o fac cu cardul. De fapt, habar nu am dacă se poate și cu cash, probabil că se poate, dar la mine în casă nu există vreodată suma aia în cash. Ei, faza e că mereu făceam comandă seara târziu, iar când venea livratorul nu mai aveam nici chef, nici timp, de introspecții din astea gen „s-a scumpit mâncarea sau nu s-a scumpit?”. Dădeam cu cardul și căram rapid cumpărăturile în casă, să scap odată, să mă întorc la serialul meu sau la ce făceam când m-a întrerupt bringo. De-asta nu prea aveam idee despre cum arată cu adevărat dezastrul prețurilor la mâncare.
Sincer, eu nu-mi amintesc să mai fi lăsat vreodată banii ăștia la megaimaj pe cumpărături din astea de haleală de zi cu zi. Da, știu c-am mai lăsat cândva o sumă binișor mai mare de 500 de lei, dar era înainte de un Crăciun și-am plecat de la mega ăla cărând amândoi ca hamalii. Acum am avut doar două pungi pe care le-am dus singur, nici măcar n-a fost nevoie să le las jos când am căutat cheia de la mașină prin buzunare.
Ei bine, cam ăsta a fost momentul în care a început să mi se facă frică pentru ce va urma în această țară. Și asta o spune un om care totuși n-a avut o problemă să scoată din buzunar aproape 700 de lei exclusiv pe mâncare. Nu-mi pot imagina cum se descurcă o familie cu doi copii în care părinții câștigă salariul minim pe economie. Pur și simplu nu-mi pot imagina din ce plătesc chirie și utilități, după care trebuie să le mai rămână si bani de mâncare, de haine, de rechizite și de toate celelalte pe care le cunoaștem cu toții. Despre vacanțe sau alte extravaganțe, nici nu mai vreau să amintesc, nu văd cum le-ar mai rămâne vreodată bani și pentru așa ceva.
Este aproape absurd ce se întâmplă în România, dar cel mai trist este că nu pare să intereseze pe absolut nimeni.
Pe mine a început să mă bată din ce în ce mai serios gândul să plecăm în altă țară.
P.S. Pentru că sunt absolut convins că or să apară polițiștii internetului care îmi vor explica doct că sunt un superficial dacă vorbesc doar despre scumpitul mâncării, în condițiile în care au crescut prețurile la absolut tot, am o recomandare: nu vă mai obosiți, dincolo de orice sunt un român neaoș pe care nu-l arde decât ce bagă la maț.
sursa foto
Da, s-a scumpit îngrozitor mâncarea. Pe cine să intereseze, pe domnul ăla care zicea senin că el cheltuie DOAR 10.000 lei lunar?
Comentariu beton!71
N-a zis asta, a zis că e un „om cu nevoi simple” iar cei de la A3 au scos din context, au presupus ei cam cât are salariul și au făcut un titlu de știre. Asta nu-l face mai puțin detestabil pe individ (din alte considerente), dar să nu lăsăm adevărul să strice o știre bună.
Se dezbate încă. Ce zici?28
@Gigi, m-ați ucis cu acest adevăr în cazul domnului Vîlceanu. Indiferent cum ai lua-o, tot asta a zis. Da, a3 a schimbat un pic sensul, dar să știi că „nu economisesc nimic din salariul lunar” oricum ai da-o tot asta înseamnă. Că cheltui tot salariul ăla ca să „trăiești simplu”. Salariu care e exact 10.000 de lei.
Știu ce zici, dar ideea e cam aceeași.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.17
@tinky, sigur că da, că despre asta este vorba. Plm, boss, chiar nu puteți trece de literele care formează cuvintele ca să ajungeți la sensul din spatele lor?
10000 lei lunar nu sunt multi care ii câştiga in Ro dar sa ii cheltuie asta inseamna 15000 net sa poti cheltui 10000 pe nevoile de baza.
ma mai certam cu un amic pe treaba cu valceanu. Mentiune: personajul ala este detestabil si ar fi foarte util pe post de stergator de penisuri la un bordel din ferentari.
dar.
1. Nevoi simple nevoi de baza
2. 10000lei is 2000e. Nici macar nu a zis ca cheltuie 10mii lei ci ca are nevoi de baza si ca nu ii prea raman economii, de unde aia au scos asa ca asta are nevoi de baza de 10000lei.
3. Io cu nevoi destul de simple cheltui in jur de 3500e/luna. Da, Grecia, dar masinile acelasi cost au si in suedia si in Romania si, in Grecia in vacanta am platit aceiasi bani ca si amicii din Romania
4. As zice ca un ministru care zice ca traieste doar din salariu de ministru poa sa suga linistit un penis de magar
Se dezbate încă. Ce zici?14
@animaloo, tu, sau familia ta, cheltuiti 3500 de euro pe luna pe „nevoi destul de simple”? Cate persoane din familie au venituri?! Cate persoane numaram in familie?
Cam se incurca notiunile
B0$$, au făcut Lidl comparația prețurilor HU vs RO ș-a ieșit HU mai ieftin, nu cu mult, dar mai ieftin. Bine, salariile-n Ungaria nu-s nici ele strălucite, dar acolo beneficiază oamenii de impozite mai mici & co.
Nu-ș în ce domeniu activează CMMFDL, dar tu poți scrie pe blog de unde vrea mușchiu’ tău pe planetă, doar țeavă de net să ai. Iar fetele s-ar adapta foarte rapid oriunde.
Că tot e nașpa pă Olanda, bașca mai ai ș-o maestră-n arta culinară prechină p-acolo, io spun c-o să vă descurcați bine cu injineru’ la o bere caldă pă terasă. Suzana și Vasile s-ar putea să strâmbe din mustăți, la-nceput, dar le „spurci” cu somon olandez proaspăt ș-ai încheiat bâlciul. 😀
Comentariu beton!67
De fapt Ro a iest mai ieftin daca luam reperul pret, dar Hu a iesit mai bine per total deoarece au calculat pret cos cumparaturi ca si procent din salariul minim, iar acesta din urma este mai mare la ei.
Comentariu beton!20
Apropos de Olanda, și aici au crescut preturile în ultimul trimestru. Am ajuns de la 80-90 eur coșul săptămânal la 115-125. De cand m-am mutat m-a șocat faptul ca în Olanda preturile din supermarket (AH, cred ca poate fi echivalentul lui Mega)sunt cam aceleași cu cele din România, desi salariile sunt…minim triple…chiar daca vorbim de salariul „mediu”. Facem o lista de produse sa fac poze cu preturile?
@LadyRose, păi este echivalentul lui mega. Sunt același grup. 😉
Daca stai in Haga sau prin jur – am fost la Haagsemarkt, preturi super ok, marfa buna. Dai o raita pe saptamina si te-ai scos la juma’ de pret pe legume si fructe. Nici pestele nu e rau, alegere incredibila, au citeva tarabe si poti negocia.
Da, uite, aspectul asta nu l-am luat în seama, eu nu locuiesc in capitala Olandei, poate se reflecta și asta în preturi. Dar cum zice Montele, nici nu ma duc la piață de weekend mereu, acolo chiar e distractiv de dus sambata pe la 12 pt legume/fructe/peste. Stau în Arnhem.
@LadyRose stai in Gelderland, daca te superi un pic pe preturi poti sa dai o raita in Germania, a12 continua in Germania si te duci in Emmerich am Rhein, cred ca iesi mai ieftin, macar o data pe luna, asa facea vara mea cand statea in Strasbourg, trecea Rinul la nemti ptr orice, cumparaturi, restaurant, distractii…la noi bejetii din Sverin si imprejurimi trec la sarbi ptr asta, giurgiuvenii cred ca merg la Ruse, nu stiu cata lume mai merge la Chisinau pentru cumparaturi, stiu ca era un sport la un moment dat, ca era ieftinache.
Preturile au explodat in ultima perioada, si va fi mai rau la iarna, ca se duc in preturi scumpirile la carburant aka transport, gaz, curent…
Noi cei dn Belgia mergem in Olanda ca este mai ieftin 🙂
Cei din Olanda merg in Germania.
Si cei din Germania nu stiu ce fac :))
Comentariu beton!14
@Adela cei din Germania in Polonia iar polacii nu stiu unde in Ukraina poate pt anumite servicii gen dentist care e muult mai scump decat in Ro sau decat stiam eu ca e in Ro.Apopos de umblatul dintr-o tara in alta sa cumperi mai ieftini am fost intr-un assignament in Elvetia si ce crezi fugeam in Franta sa cumparam produse de igiena si curatenie plus carne de vita pana s-au prins elvetienii de shpil si aveam mqx voie 500gr de carne de vita de persoana per masina adica juma de kil nu era mare chestie.In fine merita pt detergenti, fâsuri de curatenie, sampoane, ulei chiar si haine sa mergem 4 cu 1 masina era un saving frumusel .
acelasi cos la auchan e mai scump acum cu aproximativ 150 de lei versus in 2018, cand m-am mutat unde stau acum.
@Andrei, problema e că mie mi s-a părut mai scump cu 150 de lei față de acu’ câteva luni. Dar probabil din cauză de bringo.
Si inca auchanul are si chestii mai ieftine la acelasi sortiment. Pe mine m-au blocat preturile cand am vazut pretul la l de ulei (din ala ordinar,nu cine stie ce !). Practic s-a dublat pretul ! Vai steaua noastra…
Comentariu beton!19
Ai un typo acolo la „sunt la a zecea cura deja”.
Comentariu beton!37
Mai vorbim peste două luni. 😁
Atunci cand o s-o-ncepi pe-a unşpea, banuiesc.
Comentariu beton!32
Nu aveai ce sa cauti la mega daca erai la cura de slabire. Punct. Poate asta e singura solutie pentru astia de stau pe scaun si dau din gura toata ziua…si la propriu si la figurat😂😂😂
Mănânc acest căcat cu eradicarea sărăciei de ani buni. Știu, sună socialist dar nu poti avea pretenții de ecologism, dezvoltare de orice fel, când lumea, tara, se sufoca de sărăcie. Oameni care muncesc pe 1500 de lei, da, știu căcatul mestecat pe bloguri de autori, comentatori, cu să se ducă în altă parte, să vândă, să se recalifice, etc.
De aia spun salariul minim trebuie săltat bine, facut un calcul realist, cu ce cheltuieli minime are românul ca să trăiască ca un om si hai să începem de acolo. Spun asta ca unul care are oameni angajați, nu aș putea să le dau oamenilor mei 1500 de lei. Mi-ar fi rușine de mine.
Comentariu beton!112
Da, dar dacă scazi nivelul de sărăcie și-l crești p-ăla de trai, cum plm să te mai voteze pentru un kil de făină și-un litru de ulei? Miașpula în morții lor.
@Edelweiss: ce vrei tu presupune un cadru legislativ coerent și oameni care știu cum să lucreze cu și în acest cadru. Ce pretenții să ai de la un ministru de finanțe fost economist la un SRL de cartier?
Iar cadrul legislativ coerent e doar un basm frumos. Și cocoșul din „Punguța cu doi bani” se dovedește a fi un mai bun economist comparativ cu miniștrii de finanțe avuți de România din 1990 încoace.
Comentariu beton!43
Există deja un calcul făcut și se numește ”coșul minim de consum pentru un trai decent”. De exemplu, pentru o persoană singură, valoarea lunară a coșului pentru anul 2020 a fost de 2818 lei, iar pentru familia de referință (2 adulți+2 copii) a fost de 7278 de lei. https://romania.fes.de/fileadmin/user_upload/pdf-files/comunicat_cos_lunar_trai_decent_2020.pdf
În plus, de anul trecut, există o lege care spune că valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent este elementul principal de fundamentare al salariului minim. http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/229146
Institutul Național de Statistică ar fi trebuit, conform acestei legi, să actualizeze până acum valoarea (lucru care încă nu s-a întâmplat și nici nu se va întâmpla din ceva erori în anexa cu cheltuielile defalcate). Ar trebui modificată legea, se pare.
Comentariu beton!30
Da, Anduța, știu datele, dar cu ce îi ajută pe ăia care iau în continuare 1500 lei. Fix cu ce ne ajută pe noi spitalele regionale si autostrăzile care brăzdează țara. Pe hârtie.
Comentariu beton!32
Edălvaisule, nu le dai 1500 pentru că nu ești un prostălău și le asiguri angajaților mijloacele să-și cîștige singuri +mia aia de euro;
cît despre un salariu minim decent stabilit de stat, mai va!
acum (că-s în domeniu) e mare scandal cu obligația pe care ne-am asumat-o, pentru banii europeni, de a renunța la încălzirea cu lemne începînd din 2023 or so (dată la schimb, mi-a șoptit o păsărică, pentru banii de autostrăzi); lăsînd la o parte faptul că ăștia vînd lemn de lucru (calitate superioară aducă) la lemn de foc, că-i prețul mai bun, ceea ce mie mi se pare un delict de mediu, sunt sigur că statul nu va putea sponsoriza mai mult de 2-3 ani încălzirea oamenilor săraci iar asta va declanșa un mecanism socio-economic de creștere a salariilor, însoțit, evident, de o îmbunătățire a productivității muncii; asta mi se pare „șopîrla” maximă pe care a băgat-o Ghinea în PNRR;
respect!
Edelweiss, tu ești un angajator român care zici de ”românul ca să trăiască ca un om”. La un alt articol, ai zis că salariul minim ar trebui să fie 2500 lei net și că-l plătești pe tractorist cu 5500 de lei. Mai mult, că ai ridicat remunerația în zonă. Tot atunci, mai spuneai despre unii de la o fabrică care veniseră să angajeze oameni pe 1460 lei net plus bonuri și transport. Adică acei angajatori voiau să-și plătească angajații cu mult sub față de cât ar fi trebuit pentru ca aceștia să poată trăi minim decent, conform datelor. Știu că știi datele, ba mai mult, le și înțelegi și ți se pare firesc să le pui în aplicare.
Întrebarea ar fi de ce alți angajatori nu o fac? (Mă rog, se cam știu răspunsurile la această întrebare, e o retorică) Și, mai departe de asta, de ce reprezentanții patronatelor în Consiliul Tripartit nu iau în considerare aceste date? Sau hai, să zicem că patronatele sunt reprezentate de oameni precum cei de la fabrică, de ce nici măcar premierul sau ministrul Muncii nu le iau în considerare?
Cum ar fi ca nu doar sindicatele să vorbească despre aceste date la acele negocieri, în timp ce restul doar de indicatori macro-economici și de ”formulă de calcul predictibilă pe termen lung”?
Momentan, datele nu-i ajută foarte mult pe salariați. Pe de altă parte, abia din 2018 s-a pus problema cuantificării traiului ”ca un om” în România. E un proiect pe termen lung și în care, din păcate, nu prea se pot asmuți câinii pe influențatorii și decidenții de la vârf, așa cum ai făcut tu cu angajatorii ăia. Sau, nu știu, s-ar putea?
Eu am spus că salariul minim ar trebui să fie minim 2500 de lei. Dar, hai, să fie 2500 de lei. Iar pentru mine 5,5 k net pentru un tractorist bun, care să exploateze corect utilajul nu mi se pare mult. Pentru mine dezideratul personal nu este să îmi schimb Tuaregu, Q, GL-ul anual sau la doi ani este acela de a nu scuipa oamenii în urma mea. M-a învățat multe despre cum să rămân om, muica mea, indiferent cât de sus sau jos mă poartă viața.
Comentariu beton!44
E un detaliu minor, dar, pentru clarificare, ai spus: ”Salariul minim ar trebui să fie 2500 lei. Net. Da, știu, piața liberă, cerere-oferta dar piața aia liberă la noi să înceapă de la 2500 lei net garantat.” Oricum, realist vorbind, știm cu toții că este utopic să avem așteptarea ca salariul minim stabilit de stat să salte brusc de la 1524 lei la 2500 sau 2818 sau cât va fi valoarea traiului minim decent/”ca un om” pentru 2021. Dar ce putem face e să contribuim, cât mai mulți, la micșorarea prăpastiei dintre realitate și utopie. Angajatori, angajați, politicieni. Asta ca să revin la ”cu ce-i ajută pe ăia care iau în continuare 1500 de lei”. Tu o faci deja. Sunt și alții care o fac și, sper eu, numărul acestora va crește tot mai mult în perioada/anii următori. Desigur, există și alte variante: prăpastia asta să rămână la fel de mare sau chiar să se mărească/adâncească și mai mult. A, și că mai zici că ”sună socialist”: nu e vorba de socialism aici, ci de justiție socială.
cand munca e impozitata cu 47%, iar capitalul cu aproape nimic, asta se intampla. Impozitele pe terenuri, cladiri sunt minuscule. Ca in tarile bananiere
recapitulez: impozitare minuscula la cladiri si terenuri, impozitare 1 sau 3% din venit la microintreprinderi, sau 16% la impozit pe profit. Versus 42-47% impozitarea pe munca (salarii). Pai de ce sunt salariile mici? De aia! Par de stanga?!
@VladS:
Interesant cum toti veniti cu kkt-urile astea intodeauna. Ai uitat sa specifici si ca aia cu masini sub euro 5 nu ar trebui sa mai circule pe strazi sa nu-i deranjeze pe „boieri”.
Fi atent la calcul simplu la ceea ce, din punctul meu de vedere aberezei:
*Ai credit pentru casa pe 30 de ani
*La finalul perioadei, cu dobanda minima anuala de 4% dai inapoi cu 120% mai mult decat ai imprumutat, si asta ca banca nu e institutie de binefacere
*Vi tu baiat destept si spui, bah saracilor, de maine platiti 3% impozit pe propietate
*Dupa ce termini creditul, ai mai dat aproape pretul de achizitie al locuintei la stat sub forma de impozit
Ba, dar unul nu se gandeste sa zica, cum draq facem ca dobanzile, ca tot suntem in UE sa fie la fel ca cele din Vest. Cum facem ca pentru acelasi job, multinationala sa dea cam acelasi salariu si in Franta si in RO.
Tu esti ca profesorii aia de doi bani care cer fondul clasei de la parinti in loc sa-l puna pe director sa ceara bani de la primarie – cum este legal – ca e mai usor sa santajezi decat sa-l tufi la cap pe functionar, nu?
btw… Vezi ca si impozitul la o masina pana in 2000 cm3 e cam 10 euro pe an. Nu ar trebui majorat si asta?
@Adib, nu inteleg de ce romanul este pornit sa puna cuvinte in gura altora. Ce are su.la cu pas.ula cu ce am spus eu?! Cu ce masini sa circule sau nu. Sau dobanzile bancilor cu ce am spus eu? Vorbeam de impozitarea la stat pe munca, total disproportionata, nu de dobanzi la bănci, care n-au nimic cu statul. No, lasă!
‘Neata, adica e mai scumpa ca asta vara cand am fost eu in RO?Oricum mie mi-a dat un pic cu soc cand am platit vreo 600 ron la Auchan si nu luasem decat niste chestii gen Actimel, iaurturi, unt, niste ceafa pt gratar, mici, branza din aia buna cum nu gasesc aici exact asa vreo 2 pungi pe care le-am carat f usor.Stiu ca maica-mea se plange de asta ca facturile s-au marit ca toate sunt extrem de scumpe etc.Acum vreo 3 sapt i-am trimis de aici detergent de rufe, vase, sampoane etc pt ca stiu ca sunt mai ieftine aici.Noroc ca stau la tara si sunt inca in putere, fiind la pensie au timp sa creasca pasari deci carne si oua asigurate, legume etc la fel.Dar cu pensiile lor de profesori cred ca au in jur de 1700 lei fiecare curand la ce valori au facturile: curentul 200 lei lunar, gaze, apa, gunoi, net si cablu, si medicamentele pe care eu niciodata nu le-am gasit decat cu plata full necompensate o sa le fie f greu si le voi plati eu de aici.Si aici am observat ca s-au scumpit usor adica daca sticla de lapte proaspat de 3.2% era 2 lei acum e 2.10 sau 2.2 depinde de unde o iei.Deci presupun ca un 5-10% fata de anul trecut sau acum 2 ani a crescut insa aia s-a intamplat si cu euro care acum 5 ani era 4.2 zloti di acum e 4.5.Sanatate! Deci la vara o sa am surprize si mai mari sa inteleg
la aceasta categorie de varsta medicamentele sunt problema, inghit mai mult decat jumatatea bugetului 🙁 Macar nu trebuie sa astepte cu lunile pt o programare la specialist, asa ca in vest. Partea buna din cea rea 🙁
stai, 2 lei litrul d elapte?! in RO e 5.6
acuma noi nu stim ce ai cumparat de la mega, ala e de fite, daca ai dat-o pe bio si eco se aduna repede o suma mare. 700 a fost recordul zilei?
lasand gluma, da, s-a scumpit mancarea. nici eu nu mai vand meniul zilei cu 12 ron ca il vand cu 16, dar de castigat, castig la fel. si se zvoneste ca se va mai scumpi.
Nu era nimic bio sau eco în coșul ăla. Băi, dat NIMIC.
pai si eu daca ma duc la lidl ( ca ala e langa mine) si cumpar cateva chestii, asa jumatate de punga , nu scap sub 100 ron, fara sa iau ceva scump anume.
@MV, iar te-am prins cu fofîrlica!
sau n-ai luat fructe și legume, că pungile alea îs bio…
@costicăm, aveam o conopidă luată FĂRĂ pungă. Și-o caserolă mică de struguri. Caseroala era de plastic, deci nada bio-eco. 😀
Ce pot spune este că acum 5 ani când am ales să mă mut în UK băiatul cel mic bea lapte Aptamil. Din fericirea îl găseam și aici. Preț asemănător 50 lei vs 10 £. Toate bune și frumoase, doar că…având salariu minim la îndemână în ambele țări, mi- a venit ideea să fac un calcul.
Rezultatul a fost:
– cu banii pe o zi de muncă in Ro – 1 cutie
– cu banii pe o zi de muncă in UK – 5 cutii
Am înțeles expresia “acolo are altă valoare banul” ….
Comentariu beton!48
50 lei/zi salariu? Parca da cu virgula totuși, 50×20 =…? Doar 1000 lei e salariul minim?
Ai dreptate. Si in FR era la fel acum trei ani.
Dar si:
– chirie pe zi Bucuresti = 1 cutie
– chirie pe zi Rouen = 6 cutii
Idem bilet tramvai, impozit si asigurare auto, parcare, etc, etc
Nu vorbesc de bere (pahar 0,25 ml !!!) la carciuma.
Sau un pachet de tigari.
Astea nu sunt necesitati
Da, în 2016 crescuse prin mai de la 1.050 la ….undeva pe la 1.200 brut, dacă îmi amintesc bine 50×22 ….e pe acolo.
Eu am noroc că stau într-un orăsel mic si nu e scumpă chiria 😁
@Mariuse, îți arde de glume așa de dimineață? Ea vorbește de acum 5 ani. Când probabil că atât era, îmi e lene să caut. Știu însă că acum salariul minim net e 1380 (din 2300 brut) deci cu siguranță că acum 5 ani a fost 1000 și un pic cum spune @Alina.
Comentariu beton!17
WOW, 700 de lei sunt aproximativ $235AUD. Pai cu banii ăștia (cu toate ca și aici s-au scumpit toate) umplu un cos din ăla mare. De banii aia ne luam cam absolut totul pentru o saptamana (inclusiv detergent, bla, bla, bla). Un litru de lapte este $1.5-2 (4-6 lei) un kg de zahăr $1.2 (nici 4 lei), un kg de mușchi de vita $33-35, adică vreo 100-110 lei, un litru de benzina este $1.7=5.1 lei. Și toate astea in condițiile in care un salariu mediu in Aussie este $4200/luna! 😜😊👍
Scump nene, scump! Dincolo era mai ieftin!
Detergent? Visezi. Nu era nimic necomestibil în coșul ăla. Mai bine zis, coșulețul ăla.
@Mihai, pe bune, aici tot ce înseamnă detergent, săpun, pasta de dinti, spuma de ras, etc, sunt după virgula. Când îmi amintesc ce însemna in Ro când se terminau toate (ale dracu, cam toate o data), era jale.
Am un magazin alimentar, undeva la tara, adica unde salariul minim e de baza. Ma ingrozesc, efectiv, de cate ori primesc marfa alimentara. Incerc sa calculez preturile in asa fel incat sa nu fie prea mari, ca lumea sa-si permita, si sa nu fie asa de mici, ca sa-mi pot permite eu cheltuielile aferente. E o jonglerie.
Comentariu beton!28
Vaidepln, te cred. Chiar că jonglerie. 😞
Atata vreme cat nu se scumpesc caietele…
Daca te incalzeste cu ceva, sa stii ca nu numai in Romania s-a scumpit mancarea. Si in Germania au sarit preturile binisor.
Ce am vazut eu, la cartofi. Punga de 2,5kg era, asta vara, 1,09 euro. Acum, punga are 2 kg si costa 1,5 euro.
De benzina, nu mai spun. La Shell a sarit de 2 euro si nici la statiile mai ieftine nu e prea departe. Trebuie sa merg in Luxemburg sa fac plinul ca, acolo, e inca mai ieftin.
Da benzina si in Polonia a crescut 1.2 euro pe litru la Shell.Sunt ceva benzinarii mai ieftine gen Tesco sau Auchan dar sa bat drumul pana la ele nu metita ca nu-i cu mult mai ieftin.Cartofii, merele orice aliment produs local nu s-au scumpit f mult.Ce este de import da intr-adevar insa eu nu prea cumpar produse importate ca polonezii produc mult intern si sunt bune.
Prin vara am avut socul asta cand am venit in vacanta, in Romania. Atunci am descoperit cu stupoare preturi mai mari ca in Franta (salariul minim 1500€). E f trist ce se intampla.
1500 brut.
Soțul meu este agnet de vânzari și a primit de la producători anunț ca de la 1 noiembrie se va scumpi faina Băneasa cu 20 % și condimentele kamis cu vreo 17% plus altele. Doar astea mi au venit în minte acum. Dezastru, vor ajunge oamenii sa stea în frig si sa mănânce doar parizel cu pâine. Știu pensionari care se ani de zile dau drumul la centrala când se face frig afara cu minus, în rest stau cu 3 straturi de haine pe ei. De acum ce vor face?
Așa se întâmplă când nu te uiți.. te ia pe nepregătite..
Cam de la începutul pandemiei au început creșterile..
Aveam ganduri sa schimb masina (actuala are 13 ani, focus 2, inca merge foarte bine) imi doresc una mai mare. Buget cam 30 mii euro, dar cand privesc in zare vad numai scumpiri, crize, inflatie, dublari de preturi la utilitati. Deci cred ca voi amana investitia cu masina, habar nu am daca decizia e corecta ori nu. Imi este frica sa arunc 30 mii si maine sa fluier a paguba.
Comentariu beton!21
eu am să dau niște valori aproximative ale cheltuielilor lunare de supermarket pe mâncare, strict obligatorii (deci fără alcool, fără alte prostii luate doar pentru a umple frigiderul și apoi a le arunca) pentru familia mea, 3 persoane:
1. carne, pește, 150 de lei
2. lapte (în jur de 15 cutii pe lună), iaurt, sana (în jur de 10 cutii pe lună), 150 de lei
3. brânzeturi (multe), unt (2-3 pachete), smântână (2-3 cutii medii), 200 de lei
4. legume, fructe 150 de lei pe lună
5. dulciuri, 100 de lei
6. apă, pâine, zahăr, ulei, ouă 150 de lei.
7. altele (de la muștar și drojdie, la cafea, esențuri și sosuri) 150 de lei.
ideea e că s-au scumpit toate, dar consider că, fără a da banii pe prostii, 1200 de lei pe lună este o sumă cu care se poate hrăni mai mult decât bine și sănătos orice familie din trei persoane din românia. ce văd însă, în românia, e un comportament compulsiv la cumpărături, mai ales la alea alimentare. când văd în coșuri o grămadă de alimente și băuturi inutile și nesănătoase ajung să cred că, în primul rând, acolo e problema.
Se dezbate încă. Ce zici?22
Legume si fructe doar 150 lei carne si peste 150 lei pt 1 luna ? Adica 30 zile? Inseamna ca mancati doar in weekend acasa toti 3.
Comentariu beton!22
10 kg cartofi, 20 de lei
ceapă, morcovi, 10 lei.
roșii, ardei, castraveți, 40 de lei
altele, maximum 50 de lei
fructe variate, 80 de lei pe lună
carnea înseamnă aproximativ 50 de lei carne pasăre, 50 de lei carne porc, restul pește și carne vită. sunt 2 zile pe săptămână în care nu mâncăm carne (nu din motive religioase), iar porțiile sunt mici, așa cum trebuie să fie!
Se dezbate încă. Ce zici?9
Hrana da cu 1200lei, vin apoi produse de curatenie, igiena personala, curent, chirie sau rata la apartament, apa, gaze, net, telefon.Imbracaminte, incaltaminte, rechizite/diverse cheltuieli pt educatie pt 1 copil.
Comentariu beton!16
obiceiurile de consum difera f mult de la o casa la alta.
am cunostinte care spun ca daca termina branza pe care o iau de la parinti, de la tara – un fel de cas de vaca care mie, de exemplu, nu imi place – nu cumpara altceva. ptr ei aia inseamna branzeturi si nimic altceva.
fructele nu exista decat in gradina parintilor, atat, doar ceea ce creste acolo. ea e asistenta, a venit sa ne faca un tratament si era cu fata de 10 ani. au vazut pe masa la noi pomelo si nu au stiut ce fruct e asta.
sau nu cred ca stiu ca vinul se cumpara la sticla de la magazin. nu, ala-i zaibaru’ in bidon, de la tata.
si altele, si altele!
depinde f mult ce vrei sa consumi, ca pulpe de pui la 6-7lei inca se gasesc.
deci unul zice ca-i fitza vita Kobe, altul ca-i fitza pomelo.
eu, mai in gluma, mai in serios, ii zic omului ca daca altii ar fi avut banii nostri, ar fi facut palate! nu ca sunt extrem de multi, doar ca altii s-au obisnuit cu alt mod de viata.
Se dezbate încă. Ce zici?21
@aura, eu cred c-am scris clar: „valori aproximative ale cheltuielilor lunare de supermarket pe mâncare, strict obligatorii”. nu de alta, dar tema este legată de prețul la mâncare, nu de prețul chiriilor!
@moatza, știi ce-i grav? că cei care iau pulpe la 6-7 lei iau, de regulă, bidoane întregi de sucuri absolut nocive și inutile, toate prostiile pline de zaharuri și grăsimi, produse consumate absolut aiurea și care epuizează bugetul multora. nu mai pomenesc de alcool (și ăla prost) sau țigări…
eu am o problemă cu obiceiurile noastre de consum! de ce aruncăm atât de multă mâncare? de ce intrăm în fiecare zi în magazin? de ce cumpărăm orice ne cade sub ochi? de ce nu facem o listă, ne ținem de ea, și mergem la cumpărături pentru mâncare o dată pe săptămână sau o dată la 10 zile?
Se dezbate încă. Ce zici?11
@Moatza, asa este eu una la fructe si legume nu ma incadrez la 150 lei pe luna si nu arunc mancare repet.Noi tot 3 suntem.Carne de porc nu mancam dar mancam vita, peste si pui.Peste saptamanal deci in jur de 30 lei saptamanal.Dar 1200 pe luna cam asta e costul un adult si 2 copii in cazul meu pt mancare si igiena cum lucrez remote exclusiv haine pt mine nu prea am mai cumparat si nici costume la curatatorie nu am mai dus.Vine rata la casa 1400, facturi vreo 650 deci 3500 in total pt baza.Benzina, asigurare masina, mentenanta masina, o iesire la un restaurant, o bere , gradinita copilului mic care este de stat deci platesc doar mesele , extracurriculare ( inot, robotica) inca vreo 1000 pe luna.Deci 1000 de euro la 4.5 zl/1euro am nevoie sa traiesc eu si 2 copii decent.Daca mai punem tuns, manichiura, cosmetica etc si nu sunt genu de rup saloanele in 2 prefer sa am un ban pt situatii de criza cum am trait in Februarie in 2 sapt a trebuit sa inlocuiesc si masina de spalat vase,aspiratorul si expressor cfea au decedat dupa 8 aniuna dupa alta.Daca nu aveam rezerva de urgenta probabil ca as fi inlocuit aspiratorul si cam atat.La electrocasnice sunt picky vreau de calitate deci sunt mai scumpe merg pe principiul sunt prea saraca sa imi iau lucruri care se vor strica dupa max 2 ani sau sunt clasa de consum energetic mare pt ca totul este pe curent la mine in bucatarie ca deh asta e sistemul aici.
@berenger, cred că după tine s-au luat guvernanții când au calculat salariul minim pe economie, la ce cheltuieli ai, poți pune lejer și deoparte.
,,eu am o problemă cu obiceiurile noastre de consum! de ce aruncăm atât de multă mâncare? de ce intrăm în fiecare zi în magazin? de ce cumpărăm orice ne cade sub ochi? de ce nu facem o listă, ne ținem de ea, și mergem la cumpărături pentru mâncare o dată pe săptămână sau o dată la 10 zile?”
@berenger, tocmai ce ziceam, obiceiurile difera mult de la o casa la alta.
nu vorbeam de cumparaturi pt o viata sanatoasa, diete, chestii. vorbeam doar despre ce se consuma, random.
de exemplu, eu nu-s chitita sa ma tin de lista. lista-i ceva orientativ, am pofte, chefuri, nebuneli, viata-i scurta.
cu aruncatu’ nu-s de-acord.
apoi conteaza cat de mult mananci in oras sau comanzi. ma gandesc c-ai cumpara mai putina materie prima daca mananci de la altii. chit c-ai plati-o si rasplati-o! s-a scumpit mult si mancarea de-a gata, oriunde-ar fi ea.
@berenger,
150 lei/lună carne, pește, 3 persoane. Rezultă 50 lei/lună/persoană. Rezultă 1,66 lei/zi sau 12,5 lei/persoană/săptămână. Adică vreo 50-100 grame maxim de persoană/săptămână. Sau o dată la 2 săptămâni o carne mai de calitate, nu tacâmuri de pui. Deci cei care depășim această cantitate suntem predispuși spre excese, cumpărăm compulsiv și aruncăm mâncarea? Wtf.
A stai, cum naiba reușiți să împărțiți 50 grame în 5 zile? Că 2 zile aveți pauză de carne.
Comentariu beton!15
M-am uitat acum la valoarea calculată pentru hrană în coșul minim de consum pentru un trai decent, pentru 3 persoane. Este 1274 de lei. Problema risipei alimentare este una foarte validă. Dar eu aș pune problema traiului lunar. Așa că aș fi curioasă cum e la Berenger cu alte cheltuieli: rată/chirie, ultilități, transport, telefonie, internet, tv, îmbrăcăminte, încălțăminte, cheltuieli pentru produse de uz casnic și de igienă, sănătate, educație, vacanțe/relaxare, fond de economii. Cheltuieli lunare sau, ideal, anuale.
@Anduța,
Nu contest că se poate trăi cu suma asta, ba presupun că sunt foarte mulți care o fac. Sunt genul ăla de ardeleancă de îmi dai un pui pe mână și îți fac 3 feluri de mancare. Am exagerat în postarea mea, știu bine, dar am făcut-o pentru o cauză nobilă. Coșul ăla e un indicator de sărăcie, nu poți veni să îmi spui că este ok, dacă îl depășești te spargi în figuri.
Mona, eu n-am scris cu intenția de a-i da dreptate lui Berenger. Observam doar că se încadrează la acea valoare din coșul minim, calculată pe baza unor indicatori nutriționali asemenea, minimi. Care coș poate fi privit ca un indicator de sărăcie, dar eu îl privesc ca pe un instrument de conștientizare a ce ar presupune un trai minim decent, zilnic, lunar, anual. Nu contest că poți trăi sănătos cu hrană în valoare de 1200 de lei, după cum nu contest nici că poți cheltui mai mult, având grijă la risipa alimentară și fără aruncat banii pe ”prostii”. Curiozitatea mea era legată de cum vede Berenger restul elementelor din acel coș. Asta pentru că am avut uneori ocazia să aflu că ”hai, măi, ce relaxare/vacanțe sau fond de economii, astea-s lux-uri” sau ”cum adică trebe apartament cu 3 camere și minim 60mp la o familie de 4? Noi ne-am crescut copiii în garsonieră și n-am mai murit.” Este o discuție continuă despre ce înseamnă sărăcia pentru fiecare, ce înseamnă traiul minim decent sau luxul.
@ anduța, cheltuielile mele lunare sunt cam așa
1. alimente obligatorii, 1200, alimente neobligatorii, maximum 300 de lei (există și astea, bineînțeles, dar există pentru că mi le permit)
2. igienă, 500 de lei
3. combustibil, 500 de lei (era cam 350-400 acum 2 luni)
4. utilități, maximum 950 de lei (atât am plătit în februarie 2021), minimum 340 în septembrie 2021.
5. haine, în medie 1000 de lei pe lună
6. cărți, concerte, în medie 1000 de lei pe lună, în ultimii 2 ani mai degrabă cărți decât concerte (deși am bilete la concerte amânate de la cluj la roma și de la berlin la bucurești)
7. educație, 1000 de lei pe lună, 8-9 luni pe an
alte cheltuieli lunare (ce includ și ieșiri în oraș, asigurări și o mulțime de alte mofturi), 2000 de lei.
nu plătesc chirie, nu am rate, iar cheltuielile depășesc rar 60% din venituri.
@ mona, spui așa: „12,5 lei/persoană/săptămână. Adică vreo 50-100 grame maxim de persoană/săptămână.” conform calculului tău, tu mănânci carne ce costă 125-250 de lei pe kg. dar da, tocmai ce m-am întors de la masă unde cred că am mâncat maximum 20 de grame de guanciale
Valoarea aceea pentru ,,coş minim decent” cam e cum spune Mona: un indicator al sărăciei. Pentru că nu reprezintă un standard pentru un trai decent, ci pentru un trai minim decent, acceptabil în percepția persoanelor cu venituri mici și nu în percepţia altor categorii sociale pentru care acesta va părea insuficient.
Cu alte cuvinte, ,,minim decent” ăla înseamnă cât de mult poţi trage de puţini bani ca să nu mori de foame. De aceea eu aş şterge acel ,,decent” din nume.
Pe de altă parte, e adevărat că luarea în consideraţie a acestui coş minim înseamnă un pas înainte pentru a avea un punct de plecare în calculul salariului minim. Dar ideea ar fi ca salariul minim să nu aibă voie să scadă sub valoarea acestui coş de subzistenţă și ideal ar fi să poată fi mai fi mai mare pentru a face loc, timid, și cuvântului ,,decent”. Și, să nu uităm, că vorbim aici doar de coșul de hrană. Iar coșul minim general cuprinde, de fapt, mai multe categorii de produse si servicii.
Solandi, deci în loc de ”Coșul minim de consum lunar pentru un trai decent”, cum i-ai spune? ”Coșul minim de consum lunar de subzistență”? Și nu vorbim de coșul de hrană, ci de cel total, care pentru o familie de 4 (familia de referință 2 adulți+2 copii), de exemplu, era calculat anul trecul la 7278 de lei.
@berenger, ai toata admiratia mea daca reusesti sa te incadrezi in bugetul ala.
Am incercat si eu sa tin evidenta stricta a cheltuielilor dupa articolul lui Mihai cu Banometrul dar nu mi-a iesit deloc. Mai intai am tinut toate bonurile in ideea ca le centralizez mai tarziu. Apoi m-am speriat de cate bonuri s-au strans (o punga de 2.5 l pe luna) si le-am mai lasat putin. In final am aruncat bonurile fara sa ma uit pe ele.
Gata cu educatia financiara pe 2021.
@pvladc, am râs cu sughițuri. :)))))))))))))))
@Mihai, sa stii ca sotia nu radea cand imi zicea: „Vlad, fa ceva cu bonurile alea ca arata ca naiba!”. Asta pentru ca eu strangeam bonurile in hol, in tavita aia in care ar trebui sa stea cheile si alte nimicuri si cand dadeau pe afara le puneam in punga. Iar punga am pus-o intr-un sertar unde avea ea o cutie cu diverse.
Acum vad clar ca ma autosabotam :)))
Băhăhăhăhăhăăă :))))))))))))))))))
Berenger, deci 20% din coșul alimentar lunar sunt alimente neobligatorii, precum cele pe care le observi în alte coșuri de supermarket și le pui pe seama comportamentului compulsiv. Pe care tu le cumperi doar pentru că ți le permiți, deci ai putea lejer renunța la ele, la o adică.
Mergând la restul cheltuielilor necesare traiului, ai și acolo o împărțire între obligatoriu-neobligatoriu? Scuze, dar dacă tot am început conversația, sunt curioasă cum arată la tine cheltuielile lunare totale obligatorii, excluzându-le pe cele pentru asigurarea locuinței. Nu că locuința n-ar fi ceva obligatoriu, ci pentru că această nevoie e deja acoperită în cazul tău.
@anduța, cheltuielile mele lunare obligatorii (mâncare, igienă, transport, utilități) nu depășesc 3000, 3500 de lei pe lună. atât am cheltuit anul trecut în cele 2 luni de claustrofobie impusă, ajustând cu prețul neconsumat – atunci – al combustibilului. cheltuielile totale sunt dublul acestei sume, de regulă, dar cei mai mulți sunt pe cărți (da, dau 1000 de lei pe lună pe cărți în ultima vreme) și pe educația mâței. avem probleme cu hainele, că ne țin prea mult, iar vacanțele și ieșirile de weekend, multe, cu costuri mărișoare, nu le-am pus aici. alea sunt din economii și sunt irelevante în discuție…
în rest, să știi că cei 20% adiționali la mâncare, de multe ori nu se cheltuie. ideea e că suntem trei oameni care mâncăm puțin, nu suntem pofticioși (fiică-mea, de exemplu, este singurul copil din lume care urăște cartofii prăjiți, iar dulciuri mănâncă din an în paști, fără excese, deși sunt tot timpul în casă, de o grămadă de feluri), știm, și eu, și nevastă-mea, să facem mâncare bună – nu există la noi conceptul de mâncare comandată sau semipreparată.
Anduţa, ,,coşul minim” de hrană, fără ,,decent”. Sau poate trebuie să iau lecţii de la @berenger care se descurcă să cumpere alimente de calitate cu aproape suma stabilită.
Iar ,,de subzistenţă” ar fi salariul minim actual, de fapt.
Adică: salariul minim actual este de 1380 net. Deci 2 adulţi ar câştiga pe lună 2760 lei net. În timp ce coşul minim DECENT pe anul 2020 era de 7278 lei pentru o familie 2 adulţi şi 2 copii.
Am înţeles că din 2021 salariul minim net va fi de 1524 (2550 brut) şi nici aşa nu se apropie prea mult de coşul minim din 2020 (3048 lei ar fi 2 salarii). Însă cine ştie cât va fi pe vremea aia valoarea coşului minim, la cât au crescut preţurile în ultimele luni. Deci prăpastia va fi și mai abruptă.
Cât despre ce a scris iniţial @berenger referitor la cheltuieli (comentariul la ora 13; 59), făcând un calcul simplist, rezultă că 3 persoane cheltuie 8450 pe lună (dintr-un câştig lunar de aproximativ 14000 lei).
În timp ce coşul minim pentru 3 persoane (pe 2020) ar fi aproximativ de 6100 – 450 economii = 5650 lei cheltuieli lunare. Bine, asta dacă şi salariile ar fi pe măsură, dar 2 salarii minime fac doar 2760 lei în scenariul cel mai trist.
Deci, deși suma pe alimente e destul de ok la el (deși aş fi curioasă cât este de fapt în realitate, dacă ar aduna valoarea tuturor bonurilor alimentare și nu doar ar aproxima) sare și el destul de mult peste coșul minim, deși tonul și substratul mesajelor lui se vor a fi ecoul unui om foarte cumpătat şi econom. Deci, cum era vorba aia? ,,Mai ușor cu pianul pe scări.”
@solandi, nu cred c-am depășit vreodată, cu cheltuieli curente, 7000, hai 75000 de lei pe lună. multe cifre de acolo sunt la valori maxime și nu cred că mi s-a întâmplat ca, în aceeași lună, să am și plăți mari la utilități și să cheltui bani mulți pe ieșiri în oraș, de exemplu. în rest, discuția inițială era strict despre mâncare. și da, cu facturi în mână, nu dau pe mâncare mai mult de 1500 de lei pe lună!
Solandi, da’ chiar: ”Cum se poate hrăni mai mult decât bine și sănătos orice familie de 3 persoane din România cu 1200 de lei pe lună/300 de lei pe săptămână?” De la procurarea ingredientelor până la farfuriile zilnice/săptămânale, cu ”porții mici, așa cum trebuie.” Ar putea fi interesantă o astfel de lecție. Pentru că avem fiecare câte 2 copii, ar trebui să alegem unul dintre ei pentru lecție. Eu sunt în dilemă. L-aș alege pe fiu-miu, ca să văd cum se aplică lecția pentru un adolescent, aflat într-un puseu de creștere și care face activitate fizică destul de intensă. Da’ mi-e că dacă porția de carne e de genul ”20 de grame”, mușcă pe cineva, ca supliment. :-))
Comentariu beton!14
@anduța, n-am spus niciodată că stilul meu se potrivește pentru adolescentul tău mâncăcios. eu am spus inițial cu totul altceva, iar discuția a evoluat în cu totul alte direcții, și văd multe frustrări pe aici pe tema asta. ceea ce, în țara alimentației nesănătoase, a obezității infantile și a aruncatului mâncării la gunoi nu mă miră… ceea ce mă amuză este că mulți iau ceea ce spun eu ca insultă personală…
berenger, inițial ai spus că ”1200 de lei pe lună este o sumă cu care se poate hrăni mai mult decât bine și sănătos orice familie din trei persoane din românia.”. Îți dai seama că mulți am luat ce înseamnă ”mai mult decât bine și sănătos” și l-am aplicat familiilor noastre, unele poate formate din oameni care țin extrem de mult la ingrediente, la proveninența lor, precum și la niște calcule nutriționale bazate pe sex, vârstă, stil de viață și efort fizic depus zilnic și ne-a cam dat cu virgulă. Personal nu m-am simțit insultată sau ceva, doar m-a agresat un pic mental extrapolarea familiei tale la orice familie din România. Și, recunosc, m-am amuzat la faza cu ”porții mici, așa cum trebuie” și alea 20 de grame de guanciale. Poate că un pic cam agresiv, dar na, ăsta e stilul meu de amuzament. 🙂
păi, @anduța, dă-mi voie să recunosc, m-am înșelat: nu orice familie din românia compusă din trei persoane se poate hrăni cum mă hrănesc eu. cei mai mulți, de fapt, nu pot. pentru că statisticile alea cu obezitatea, cu supraponderabilitatea, cu bolile cardiovasculare etc., etc. nu apar din nimic. ca și statisticile alea cu educația financiară…
În concluzie, la observația ”Avem o mare problemă: au crescut într-un hal fără de hal prețurile la mâncare și se pare că nimănui nu-i pasă de asta” poziția ta eu o percep ca pe ceva de genul ”pfff, dar problema principală nu sunt prețurile la mâncare, ci că sunteți o țară de obezi/supraponderali, bolnavi și needucați financiar, care nu știți să vă hrăniți bine și sănătos cu bani puțini, cum o fac eu.” Știu că poate nu asta ai intenționat să spui, dar mie asta-mi transmiți. Mai degrabă ziceai simplu; ”Mi se rupe de creșterea prețurilor la mâncare, nu mă afectează, iar dintre cei care sunt afectați, consider că cei mai mulți își merită soarta.”
ce să fac? înțelege ce vrei (oricum asta faci), indiferent la ce spun eu!
Nu trebuie să faci nimic. E doar o simplă (porție de) discuție în care nu ne-am înțeles. La altele poate că ne-om înțelege mai bine.
Aha, deci n-am înnebunit eu ! Si mie mi s-a făcut de ducă rău de tot . Simt că nu mă mai regăsesc în tara asta de kkt. Ieri, pentru prima dată după ce a venit valul 4 am ieșit să-mi rezolv din probleme. Atâta mitocănie, nesimțire, jeg, răutate…nu știu cum naiba, ori eram oarbă pana acum, ori nu era chiar așa. Mi s-a făcut scârbă, pur și simplu. Și da, și eu am impresia că dau mult mai mult acum pentru cumpărături de zi cu zi și nu mă dau nici eu în figuri cu bio, trio și alte finețuri. Si apropos, Mega nu e chiar de fițe. Au si ei produsele lor pentru saraci, reduceri, etc, totul e sa stii cum sa alegi produsele.
Eu nu mai văd niciun motiv pentru care aș mai sta aici. Senzația mea este că doar supraviețuim, noi ăștia care muncim cinstit, și eu nu mai vreau asta. Vreau sa ma bucur de viată, nu sa-mi număr monedele una cate una si sa fac spagatul pana la salariu. Vreau sa-mi vad copiii fericiti printre copii la fel de bine crescuti cum i-am crescut eu, nu sa-i învăț cum să supraviețuiască printre copii de ghiolbani si cocacalari.
Comentariu beton!50
Facem o gașcă și plecăm? Eu mă bag, serifu’ ar pleca și el…. Ne adunăm noi.
Io vreau sa il sustin pe Mihai, in caz ca (inca) cineva mai are in2eli: la Mega cu ce pui intr-un cos umpli doo sacose maxim. N-au carucioare din alea mari de om gospodar (de aia muschii mei nelucrati prefera alte marketuri)
Deci, scump nene
Greșit. La mega la care merg eu au și cărucioare din alea mari, de supermarket. Pentru că, ghici ce, e mare cât un supermarket d-ăla unde mergi tu. Nu toți mergem la shop & go și ne minunăm ca e scump. Înteleg c-ai vrut să fii ironică, dar încearcă să fii ironică după ce ai toate datele problemei.
In UK mancarea era ieftina ,chiar foarte ieftina daca faci raportul cu castigurile salariale .Acum, dupa pandemie ,au inceput sa urce preturile la tot ….benzina ,electricitate,gaz ,logic ca si marfurile alimentare au luat o in sus.Mi a placut raspunsul lui Johnson cand se vaitau astia ca nu au soferi si sa dea drumul la vize ,le a zis ….perioada salariilor mici a trecut ,vreti oameni, cresteti salariile si imbunatatiti conditiile de munca ,nu creste economia daca te bazezi pe forta de munca prost platita si necalificata
@Claudia, da și mie îmi place cât de perfid și ipocrit poate fi. De parcă mărirea salariului minim o decide mama. Abis azi când se discută bugetul, nea Sunak va propune 9.50 minim pe oră. Să și-l bage undeva, că javre sunt și pe aici.
Eu sunt de un an si un pic in capitala. Numai aici au fost posturi sa ma pot transfera. Si chiar trebuia sa plec. Platesc jumate din salariu doar pe chirie,facturile plus intretinerea inca multe sute de lei. Pentru mancare poate mi-ar ajunge bani pentru vreo 2 saptamani. Nu mai vorbesc de alte nevoi. Si,da, cand merg la Auchan, dau cu vreo 50 lei mai mult pe ce luam acum cateva luni. Si eu sunt singura. Daca nu as avea ceva pus deoparte din perioada cand am fost acasa si nu aveam cheltuielile astea, eram muritoare de foame.
Si eu ma gandesc zilnic de ceva timp sa plec, da’ nu stiu de unde s-o apuc. Nu ma mai regasesc nici cu ce fac, cu ce muncesc. In meseria mea nu mai e de stat aici. E doar batjocura. Si deja nu prea mai pot.
Ce muncești?
@Sonia: Olanda? 😀
Va inteleg perfect. Si pe tine, Sonia, si pe tine, Mihai.
La mine era doar gand de a pleca. De o luna nu mai e gand si am trecut la fapte: imi caut in mod activ job in alta tara.
Prima pe lista: Olanda. Apoi, in ordine, in functie de timpul acordat si joburile gasite: Irlanda, Belgia, Italia.
Inca nu am primit prea multe raspunsuri ci mai mult contacte de la agentii, insa pana in primavara sper sa gasesc ceva.
Profesor, Mihai..
Da,John, ar fi trebuit de mult…
@Sonia: io nu cred că nu-ți găsești un job de profesor pe specializarea ta-n Olanda. Io-n locul tău m-aș interesa, doar din curiozitate. 😉
@Sonia te poti reorienta de la profesor la orice altceva : trainer pana la HR.Daca vb engleza si sau inca o limba straina in afara de lb romana, te adaptezi usor si inveti usor poti face orice.Orice este tehnic se poate invata partea de soft skills e mai greu de invatat lucru pe care tu il ai deja lucrand ca profesor.Nu te descuraja incearca in zone ale businessului unde crezi ca te-ai potrivi.Succes!
Locuim in UK. Mama a trebuit sa vina la noi lunile trecute ca am avut niste probleme si nu ne-am fi descurcat fara ajutor.
In fine… merg la cumparaturi de frigider si cand ma intorc mama zice cat au fost astea, de curiozitate. Zic nu stiu 20 de lire, 25 habar n am. Evident, calculeaza, se uita la mine si zice ‘pai nu e corect, ca e mult mai putin ca in ro, noi am fi platit mai mult in Romania’
Si asta in conditiile in care si in UK au mai crescut preturile un pic.
Ai mei sunt pensionari. nu au nevoie de ajutor de la mine, deocamdata. Dar le repet zilnic sa nu stea in frig, sa imi zica daca au nevoie de bani etc. Ma omoara gandul ca s ar uita la centrala si n ar avea bani sa o lase pornita. Si din pacate cati nu sunt asa.
In coplarie era o vorba pe acolo pe la bloc ‘astia merita batuti cu lantul ud de la bicicleta’ la asta ma gandesc cand vad ce fac idiotii aia de politicieni.
Veci nu ma ma mai duc la vot. Sa mai stau io la cozi pentru niste nenorociti? Neah…
Numai bine
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.4
@Maria
1/ Iti inteleg frustrarea legata de politicieni
2/ Inteleg efortul mult mai mare pe care l-au depus cei din diaspora pentru a vota
3/ Sa te astepti ca lucrurile sa se imbunatateasca de la sine, cu politicieni alesi doar de altii, pe asta nu o mai inteleg.
Eu am rămas prost când am văzut că un weekend de golf la un club din Capitală te duce cu totul la vreo 1400 de lei. Mi-e și frică să mă uit să văd cât costă un sejur în Egipt.
Comentariu beton!23
Grea dilema: 18 gauri sau una singura?
@Ioane, și stai că n-a început încă sezonul la schi. Să vezi acolo prețuri. Nu știu ce-o să ne facem, zău.
@pazvante, depinde de echipament…
Ioaneeeee :))))
Ionut: cica dac-ai crosa lunga, ai rezultate bune. Iar la golf, la fel.
@Ioaneee, cu 1400 lei mergi 3 persoane in Egipt, 1 săptămână, 5 stele (reale cam 4), AI, avion și transferuri incluse… mai dă-l dreaq de golf, e pt saraci 🙂
Glumesc! Dar găsești Egipt la hoteluri bune, in condițiile de mai sus și la 350-400E/sapt. Știu, nu e golf, dar te sacrifici o săptămână pe malul mării sau la piscina cu în pahar in brațe. Sau dacă ai bulan, au aia teren de golf la hotel 😀
350-400E/săptămână/pers 🙂
ma lasa rece Egiptul, mi se rupe de el
In Iasi, la Lidl, unde preturile sunt ft mici: fara 200 lei, nu ai ce sa iei: si vbesc de lucrurile esentiale.
In general, valoarea unui cos cu produse esentiale si de calitate, care sa cuprinda si legume, si lactate, si mezeluri, etc., e de 400 lei. La Lidl.
La Carrefour si Auchan pretul creste cu 150 lei. Pentru patru persoane.
Deci: valoarea minima a cosului cu produse esentiale si de calitate, pentru patru persoane, (care sa tina macar 2-3 zile) e de 500 lei, in medie. Si asta, daca mancam putin, cumpatat, diversificat.
Asta inseamna 500X3X4= 6000 Lei pentru o familie cu patru persoane PE LUNA!! minim 1500 lei/luna/ persoana, lucrurile esentiale: mancare, igiena, curatenie.
Spuneti-mi si mie: utilitatile se platesc singure, daca ai salariul minim pe economie??
Comentariu beton!21
Am sesizat cum au fost crescute preturile saptamanal de la un timp, atat de catre Mega cat si de catre Lidl sau Cora, magazinele de unde ma aprovizionez eu. Parerea mea este ca avem o crestere de cel putin 20% a preturilor la alimente si cred ca si mai mult la produsele non-alimentare. Recunosc, am avut si inca mai am (sper si de acum inainte) lejeritatea de a nu sti exact cat costa fiecare produs pe care il cumpar. Dar, citesc mai sus, cineva plateste 150 lei/luna pentru legume si fructe. Eu platesc intre 30-50 lei/zi numai pentru fructe: struguri, pere, prune, mere si cateodata, 100 g de afine sau zmeura. Dar zilnic. Pentru 2 persoane. E adevarat, cel mai des, fructe luate din piata, nu de la supermarket. Incep sa ma gandesc ca sunt defecta. In mod evident, consum mult mai mult decat cel care a postat mai sus niste cifre… de neegalat de catre mine. Sunt insa curioasa cu cat vor creste preturile pentru alimente si non-alimente dupa impactul majorarilor la energie electrica si gaze. Cresterile de pana acum nu au acest impact inclus.
Preturile au inceput sa creasca inca de anul trecut, laptele si untul mi s-au parut cele cu crestere mai mare (mai sesizabila). Anul asta a s-a dublat pretul la ulei de floarea soarelui. Saptamana aceasta insa am constatat la Mega unde mergem noi (Mega ala mare de pe Mihalache) ca unele produse pe care le consumam in mod curent nu se mai gasesc. Si nu am fost odata si era stocul terminat, am revenit dupa doua zile si tot nu se gaseau. Vorbesc de produse alimentare de baza, produse romanesti, marci care pretind ca produc in Romania.
Să plecam, da, cred ca nu mai avem nicio speranta aici. Lucrez intr-o institutie publica in care de 3 zile nu se mai poate intra decat cu certificat verde/ de vaccinare. Ghici ce idee a avut conducatorul nostru iubit? Sa iesim afara si sa servim cetatenii in strada.
Pai oameni buni, legea asta (sau ordonanta, ce-o fi), a fost data cu un scop clar nu ca sa gasim noi smecherii solutii s-o eludam!
Moooor cu zile.
Mămicule,și eu cumpăr prin bringo,intr-adevăr că s-a scumpit mâncarea în general,dar mega image au avut dintotdeauna prețuri peste restul supermarketurilor, deci ia de la bringo cu nădejde…apoi nu mai există tentația aia a raftului plin în fața ta din care alegi și nu te uiți la preț, că și ăla parcă e pus special să nu vezi dacă e 8,39 sau 3,89.Deci revino la bringo, că ieși mai ieftin și cu frigiderul mai plin…a,bringo primește și cash, oricât.
Păi dacă stai să faci o analiză, „clasa muncitoare” din România nu prea simte creșterile de preț în special de vreo 2 ani încoace. De ce? Pentru că (părerea mea) peste jumătate din această clasă muncitoare este cumpusă din bugetari. IAr bugetarii au primit fel de fel de sporuri de COVID în ultimii doi ani, pe lângă salariile alea rupte de realitatea celor care chiar muncesc în România, pe care le aveau deja. Când jumătate din țară, poate și mai bine, trăiește regește din pomană, cine să simtă scumpirile? Minoritatea care muncește la privat doar.
Te bazezi pe exemple concrete cand spui ca bugetarii au primit sporuri Covid? Ca sotul meu este bugetar, la fel si cumnata mea si nu au primit nimic. Cat despre salariile alea rupte de realitate, poate in unele regii atonome, ca in rest nu sunt asa mari cum isi inchipuie unii. Am vrut si eu sa ma angajez la stat si pe unde am incercat (inclusiv ministere) se ofereau doar salarii de 2000 – 2500 lei. Daca asta e un salariu rupt de realitate inseamna ca la privatul la care lucrez suntem deja in science fiction ca salariul meu este cu mult mai mare de atat.
Comentariu beton!15
Nici eu n-am primit spor de covid și-s bugetar.
Sotul zice ca eu sunt aia responsabilă cu chitroșenia in casă. Bine ma, lasă să fiu eu aia.
Am o aplicatie pe tel in care bag absolut tot ce cumpar. Daca nu pot imediat, las bonul in portofel si seara fac operatiunea. La piată execut direct cum plec de la tarabă că nu stau prea bine vu memoria pe termen lung.
Dar: aplicatia aia arata pe ce se duc banii. Cu grafice, pe zile, pe categorii de cumparaturi etc. Dacă vrei sa vezi cat erau merele in iulie te duci la iulie si te uiti.
Da, s-a scumpit mancarea ca dracu . Si parca e si mai putină ca inainte.
De ex: luna de referinta iunie:
Ulei 4.70- 6.80
Paine: 3.50-4.20
Mere 2.5- 4.5
Zahar 2.8- 3.90-4
Carnea cam cu 3-5 lei/ kg.
Rechizite copil la inceputul scolii..fara ghiozan 293 lei.
Ce m-a socat : factura la curent. Cat aer conditionat si becuri aprinse? Din 140-160 nu scade.
Cica sunt eu spălăcioasă si o să isi dea demisia mașina de spălat.
Inca mai punem ceva bani deoparte lunar si inca mai iesim un week end din oras.
Dacă iei asa pe bucatele fix ce lipseste in momentul ala nu prea observi ca s-au scumpit. Dar cu 50 60 bani pe luna, cresc toate.
@Miki, ce aplicație? Pare a fi de folos.
@Alta Claudia
Money manager se numesre. Are imaginea o pusculita purcelus, galbena.
@miki, ❤. Mii de mulțumiri!
Astia care dati cu 👎ori aveti cardurile in portofel la neveste, ori vă lasă mămikile cate 5 lei de bere la pet pe masa din bucatarie 🙃.
Hai in Germania, acilea la țară. E fain, mâncarea e mai scumpă decat in Ro, dar raportat la venituri nu, in schimb bagam 2 euro benzina cat de curând. Acum cu verzii și socialistii la putere se va scumpi puternic, ca de, poluare și alte chestii. Poate legalizeaza alte chestii ca sa uite oamenii de cresterea taxelor si scumpirile semnificative la utilități.
Nu cred ca te-ai rupt în figuri deloc, de șase sute și ceva de lei îți iei câte ceva de haleala de bun simț. Eu am simțit creșterea de prețuri la ieșirile în oraș, la prețul pe noapte ca cabană /pensiune la munte și la hăinuțele de copii. Asta e, vin vremuri maro.
@berenger ,m ai ametit de cap cu calculele astea….niciodata nu am tinut socoteala la cheltuieli asa detaliat desi poate era bine ,aveam acum palat ,lol ,ma indoiesc ….e ca n bancul ala ,tu de ce nu te ai imbogatit daca nu fumezi .@Marius,in primul an ma enervau teribil cu atata zambet mai ales ca l simteam majoritar fals dar acum m am obisnuit si stii ceva ….mai bine un zambet ipocrit cand mergi la un ghiseu decat o fata acra ca n Romania.Au si englezii scheletele lor in dulap dar parca nu asa multe ca ale noastre.Cat despre pretul chiriei ,e mare in uk dar cautati chirie in Bucuresti si munciti pe 2000 deci mai mult decat minimul pe economie si veti descoperi ca mitul cu costul vietii mai ieftin in Romania e doar un mit.
problema la mulți români exact asta este: „niciodata nu am tinut socoteala la cheltuieli”. toată lumea se plânge de prețuri mari și salarii mici, dar nimeni nu face nimic să echilibreze finanțele personale!
Când am venit în Germania, acum 5 ani, cea mai ieftină pâine era 60 de cenți. Astăzi aceeași pâine este 99.
Iar un pachețel de salam pentru sandvișuri era 70 de cenți, iar acum 1,3 -1,5 euro. Salariile, evident, nu s-au mărit cu același raport.
Hai in Romania ca e mai ieftin
@Solandi salariul min net e 1380 de lei?🥶🥶🥶jedusfckingcrist nasol adica 1.58 euro pe ora.E clar ca nu vor face copii si daca fac stau cu parintii gen 3 adulti si 2 copii intr-un apart de 2 dormitoare si 1 sufragerie.Mda e si polul opus care imi scrie ieri pe whatup ca se plateste prost in polonia ca el e freelance si astia dau 190 eur/ zi aduca 4000 euro pe luna si ca e putin si de kkt.Eu i-am spus ca eu actualmente muncesc pe 3700 eur net si mi se pare ok ( nu pun pachetul de beneficii ca sar 4000) doar leafa.Raspuns ” nevermind atunci daca tu accepti sa muncesti pe 4000″ prefer sa stau fara proiecte in cazul asta… 🤷♂️🤦♂️
@Aura, da, salariul minim net este acum 1380 lei (brut 2550 lei).
Şi va fi din ianuarie 2021 de 1524 lei (2550 brut). O avere…
De asta este fix bătaie de joc salariul minim actual în timp ce se cunoaşte şi valoarea coşului minim.
La capatul cel mai indepartat al cheltuielilor, se afla aia de apar la TLC, la emisiunea Cei mai zgarciti oameni din lume, unele faze sunt de-a dreptul penibile, incat imi spun ca nu are cum sa fie adevarat…creierul meu refuza sa creada ca exista oameni care, din zgarcenie, trag apa pa baie odata pe saptamana…
Păi după ce să o și tragă, dacă mănâncă așa cum scria cineva mai sus?!
Boss, se pare că tocmai ai făcut un pas (mic pentru tine, dar, vorba aia, uriaș pentru omenire) afară din bula ta. Nu știu dacă e bine sau e rău, dar pot sa destăinui aici un lucru: forțat de anumite împrejurări, eu l-am făcut acum vreo 5 anișori. Și de atunci, tot în afara bulei sunt. Cam în aceeași perioadă, a apărut așea, mai in forță, USR pe scena politică. Și mi s-au părut minunați. Atât de minunați, încât am vrut să mă implic…am fost chiar voluntar la organizarea mărețului congres de la Cluj. Dezamăgirea mea a fost cruntă, 90% dintre ei nu numai că trăiau adânc înfipți in bula lor, dar nici măcar nu voiau să iasă. Și nu poți face bine poporului fără să ieși din bula ta comodă. Am continuat să îi votez (in continuare, ii consider cei mai frecventabili, nu le contest bunele intenții), dar nu mai am încredere nici măcar în ei. De ce aceasta introducere kilometrică? Pentru o concluzie simplă: România va intra în colaps. Nu am niciun dubiu. E numai o chestiune de timp. Pentru că, de 32 de ani (mai mult, de fapt) cei care ar putea face ceva bun refuza să iasă din bula lor. Să vadă problemele adevărate.
Cum era statistica aia care spunea că 1/3 din oamenii angajați cu forme legale trăiesc la limita sărăciei?
Și-atunci, de ce dracu’ să mai muncești?!
Daca a marit pesedeu’ fie i numele uitat salariile -de caștiga o casieră la primaria Urlați cam cât toate pensiile de pe strada ei … si vin banii pachete-pachete la politistii pe care i vezi doar la radar si restul bugetarilor de …forta … când un doctor de ambulanță ajunge la 7000 de euro pe lună -bani pe care nu i platesc nici emiratezii … cum p mea sa nu fie inflație man …
Cam de cand ne-a incoltit ideea sa parasim cea mai frumoasa tara din lume,am luat prietenii la puricat,la modul badaran,cat e fluturasu,cat e chiria,cat e laptele,etc si concluzia a fost ca traim intr-o tara ff scumpa si cu ff putine facilitati.Sa dau si exemple pt curiosi(daca mint ei,mint si eu dar nu cred):
1.prieteni in Nisa,ea 1500 coco,el nu stiu pe langa job si-a facut acum si o firma etc-1100€ chiria(cu tot cu facturi in afara de internet,in zona turistica,terasa de 11mp si garaj),nasterea la privat 300€(diferenta de la asigurarea medicala),le ramane zic ei cam 1500€-2000€/luna,8h/zi da?acum isi cauta apartament,nu se mai intorc.
2.prieteni in italia:ea 900€,el 1600€,dar baga ore suplimentare(cam 2 pe zi sau sambata) si ii da un fel se bonuri de masa de 600€,rata la apartament 450€,bonurile le ajunge pt mancare,salariul lui le ajunge,iar al ei se duce la economii.
3.cuplu in olanda-1800€ ea,2200€ el,chirie 600€,se vaita ca nu le ajunge,nu au masina,nu se imbraca in gucci mucci,nu stiu ce fac cu banii:)))
4.prieteni in italia-munceste o singura persoana si le ajunge de chirie,mancare,plus mai trimit pachete acasa si se duc si in vacanta 2 sapt pe an,ba chiar si-au luat si apartament in romania.
5.amandoi asistenti in germania-aprox 5000€,chirie 600€,le raman destui, au venit acasa dupa cativa ani,si-au luat ap la bv,au rezistat 6luni,s-au dus inapoi.
Si mai am exemple din UK,Spania,Austria din toti doar cei din Olanda vor sa se intoarca.
Partea trista,de cand ne-am hotarat 100% sa bagam divort de tara,toti ne blameaza,ca ce rau o sa fie,ca va intoarceti voi inapoi,etc etc asta desi le explici ca totusi suntem doar 2 + 2 mate(deci fara extra cheltuieli cu copil) si ca este scump raportat la salariile de aici,totul este ingrozitor de scump,si o spun unii care totusi nu se duc in mega si calculeaza la virgula.
Ce ma frustreaza pe mine(ca sa imi vars off ul) este ca platesti taxe la fel ca altii si primesti mult mai putin inapoi,nu ai scoli,spitale,autostrazi,etc,mancarea si altele au aceleasi preturi ca in alte tari,de fapt totul are cam acelasi pret,chiar si chiriile sunt mai ieftine daca le raportezi la salarii,si totusi sunt o gramada care nu vad asta.
Si ca bonus cam toti prietenii sunt muuuuult mai relaxati,muncesc alea 8h/zi sau luni-vineri,in weekend se suie in tren sau pe autostrada,intr-o ora sau 2,ajung intr-un alt oras sau in natura,fara gunoaie,fara flash uri,salariul le ajunge pt un trai decent fara sa stea cu grija zilei de maine,nu au fonduri pt “privat” in caz de boala,nu dau banii extra sa repare masina din cauza gropilor,nu li se cere spaga nicaieri,stiu exact ce cheltuieli au(ff putine neprevazute fata de aici)si absolut toti au economii(si asta cred ca spune cel mai mult,au economii chiar si un venit,pe cand aici si cu 2 ai emotii de “neprevazut”).
Concluzia este ca desi ne-am “amanetat” ani de tinerete sa avem cat de cat,nimic nu cumpara linistea,degeaba am daca trebuie sa muncesc 10-12 h pe zi,daca atunci cand ies ma intorc cu nervii praf,ca trebuie sa imi iau zile libere sa plec undeva pt ca o zi o fac pe drum cel putin si repet inca nu avem un copil.
Stați să ajungă euro la 8 lei… mai avem mult până departe. Acesta este doar începutul…
Dă-ți peste pătrățele!🤭
@Habare, nu o spun eu, o spune inflația și instabilitatea asta politică! Și Isărescu… care, dacă nu mă înșel, a spus vom putea trece la EURO doar când valoarea lui va fi 8 lei.