Știți care e cel mai greu lucru atunci când vinzi ansambluri rezidențiale și trebuie să le faci reclamă? Că e foarte greu să zici despre ele ceva care să iasă din tiparele clasice: finisaje, suprafață, amplasare și preț. Eu știu extrem de bine asta, pentru c-am avut la job câțiva clienți dezvoltatori imobiliari. Am și acum coșmaruri când îmi amintesc că venea perioada din lună în care trebuia să lucrez pentru ei și să încerc să scot din tărtăcuță ceva care să sune măcar un pic altfel față de ceea ce prezentau toți ceilalți dezvoltatori de pe piață.
După care, indiferent cât de bine finisat și ideal plasat ar fi rezidențialul, indiferent cât de bune sunt prețurile, partea și mai nasoală e că mai începe hate-ul utilizatorului de internet. Scump, domnule, scump, la banii ăștia îți iei două în partea ailaltă. Nu e lângă metrou și altele de același fel. Nfine, cred c-ați prins ideea, că doar trăiți și voi pe același internet.
De-aia am rămas mut de admirație când am primit comunicatul de presă al celor de la Liziera de Lac și-am constatat că pe oamenii ăștia îi duce capul și-i duce bine de tot. Zic asta pentru că eu nu m-aș fi gândit în viața mea să scot un album foto care să prezinte fauna prezentă în zona pădurii din jurul Lacului Tătaru, adică exact zona în care ar urma să te muți dacă te tentează una dintre casele construite de ei.
Cred că nu mai e nevoie să explic de ce mi se pare mișto ideea, nu? E o treabă șmecheră să vii cu acest album foto în care să prezinți peste 80 de specii de animale, păsări, amfibieni și reptile care trăiesc în habitatul din jurul complexului și să le spui simplu oamenilor: uite care sunt vecinii necuvântători de la Liziera de Lac.
Moment în care, indiferent că ai de gând să te muți sau nu, indiferent că ai în plan să-ți cumperi casă sau nu, e imposibil să nu-ți treacă prin cap ceva de genul: bănene, cum ar fi să mă trezesc dimineața în triluri de prigorii și ciripit de filomele? Cum ar fi să pot face excursii în natură, în papuci și-n halat, la câteva minute de casa în care locuiesc. Cum ar fi să-mi cresc copiii într-un loc ca ăsta? Ce? Vouă nu vă vin întrebările astea când scrolați prin album? Că mie mi-au venit.
Iar acum, pentru că nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, vreau să vă dau și vouă câteva albume foto cu cele peste 80 de specii de la Liziera de Lac. Doar că vouă vreau să vi le dau în format fizic, să le puteți răsfoi cu mâinile voastre, mai ales că realizarea grafică este una excepțională. Iar dacă mai aveți și copii, credeți-mă, albumul ăsta face cât 100 de lecturi obligatorii din insipidul ăla de Sadoveanu. Nu vreți să știți cum s-au minunat mini-fashionistele la fiecare pagină în care descopereau câte o specie de care nu auziseră vreodată.
Pe scurt, vreau să le trimit cinci albume celor cinci dintre voi care-mi povestesc când au văzut ultima oară un animal sălbatic în mediul lui natural. Nu la zoo, nu țestoasele voastre din terariile de acasă, nu arici ținuți în casă, nu pisici, nu căței. Ultima voastră întâlnire cu animale, păsări, amfibieni sau reptile aflate în mediul lor natural. N-o să trag la sorți, o să-i aleg eu pe cei cinci în funcție de cât de drăguț au povestit cum a decurs întâlnirea.
Nu pot să închei fără câteva cuvinte despre ce înseamnă, rezidențial vorbind, conceputul Liziera de Lac:
Situat în sud-estul Bucureștiului, pe malul lacului Tătaru și la doar 15 minute de stația de metrou Anghel Saligny, complexul rezidențial îmbină avantajele locuirii în mijlocul naturii cu facilități urbane avangardiste adaptate la stilul de viață contemporan. De aceea, Liziera de Lac dispune de grădiniță, complex sportiv cu piscină și terenuri de baschet și tenis, zone pentru activități sportive, de relaxare și petrecere a timpului liber, un Community Hub cu spațiu pentru co-working și întâlniri, restaurant și cafenea, magazin, farmacie și zonă de îngrijire medicală de prim-ajutor, petshop, piste de biciclete, promenadă în jurul lacului, parcări individuale și comune, securitate permanentă și stații de încărcare auto electrice. Mai mult, viitorii locatari vor dispune de un sistem inteligent de administrare a gospodăriei. Prima fază a construcției constă în 94 de case și clădirile publice și va fi livrată în primul trimestru din 2022.
Cu speranța că v-am fost util, atât pentru azi. Hai cu poveștile, c-o să-mi mulțumiți când primiți albumele.
Acum o săptămână , în afara zidurilor cetații Adamclisi. Cu o broască țestoasă. Știu: nu-i drăguț deloc (la mine fantezia și subtilitatea sunt la nivelul unui butuc mai groscior nițel). Doream doar să mă laud! 🙂 Spor la scris cititorilor tăi. Fără-ncrâncenare!
Comentariu beton!15
@Victore, n-ai întrebat-o și tu unde se grăbea?
https://imgur.com/iYIrGV2
Tu nu vezi ce privire fioroasă avea? Nu prea îți mai vine să faci nimic! 😀
Eu mă întâlnesc zilnic cu animale în mediul lor natural. Stau la casă, am 1100 m teren, nu dau cu insecticid și am curtea plină de șopârle. Mai mici mai mari sau pui. Sunt incredibile cum merg pe pereții casei sau pe alei. Și păsări, grauri mai ales, care vin și-mi ciugule roșiile. Dar și coțofene.
De porumbei nu mai zic , sunt la ordinea zilei.
Comentariu beton!15
Era o seara calma de august, vantul abia ce adia, auzeam o pasarica ciripind prin fereastra deschisa, mai precis era aseara chiar. Am dus gunoiul si am deranjat o multime de gandaci din mediul lor natural, de la ghena.
( ai zis ultima, nu?)
Comentariu beton!35
Cine te pune să duci gunoiul seara?
Sotia
Comentariu beton!124
Morrisey, acest comentariu „Sotia”, ahahahaaaa. Cum as putea sa-ti dau 100 de manute verzi?
Comentariu beton!24
O casă de aia nu puteai și tu să ne faci cadou că să vezi ce curgeau poveștile despre dragostea noastră ptr necuvântătoare. Apropo de trilul pasarelelor…..în locuinta din uk am niște tufișuri, iubite tare de mierle,băi frate, nu vă doresc să vă treziți în fiecare dimineață cu cântecul lor, după o săptămână deja îmi lipsește zgomotul mașinilor din România.
Stai liniștită că mă trezesc două luni pe an în sunetele alea imposibile scoase de grauri. 😉
Pai:
Acum o saptamana, pe drum spre Bulgaria, statea o testoasa. La Makaza, in munti. Pe strada statea, era vie. O clipa am fost tentat sa o iau cu mine in vacanta, doar ca nu aveam cazare platita pentru ea.
Ulterior, am gasit una pe la Gyola, in mediul ei natural. Colaboratoare, nu a fugit, am facut si niste poze.
Acum 3 saptamani am dat de un sarpe de casa prin curte la tara. Acum o luna, am auzit ceva din gura unui urs in miez de noapte si tot asa. Tot la tara, am grija de niste randunici care nu sunt chiar randunici, dar nici vrabii. Au niste pui, sotia a fost atenta la lectiile de zbor de le dadea unul din parinti, de invatase si ea sa zboare, numai ca n-avea aripi :)).
Comentariu beton!25
Provine dintr-o familie veche din cartier. Am găsit-o aici cînd ne-am mutat, acum 26 de ani. E scumpă la vedere. Îmi ţine tovărăşie cîteodată seara, cînd fumez pe balcon. Aseară aţipise pe streaşina vecină dar nişte căţei zăbăuci au început să latre din senin şi au trezit-o. I-a certat vreo jumătate de oră. E prietena mea, cucuveaua. Nu ne vizităm, doar se lasă admirată.
Comentariu beton!36
Am trei ratoni vecini.
Le-am făcut o poza anul trecut când erau pui https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10158857317090774&set=a.70273705773&type=3
In caz ca nu stiati puii de raton miauna aproape la fel ca pisicile și le plan crontanelele.
Comentariu beton!19
😢 Nu funcționează link-ul!
@Victore, funcționează, io am văzut ratonul. 😉
Io mai bine tac că dacă vă povestesc vă dați seama că sunt neam cu Xena :)))
Taci și scrie !!!
Comentariu beton!14
La categoria grea – niște urși și un vulpoi. Cu ăsta din urmă m-am întâlnit nas în nas, tranzita curtea. I-am și spus, hei, fârtate, ia întinde tu rufele astea pe sârmă că pe mine m-a luat așea cu leșin :)))
Poveștile cu urși le las pe altădată.
La categoria ușoară – o ciocănitoare, o pupăză, mierle, coțofene, grauri, guguștiuci și pițigoi. Și un cuc, dar nu se lasă văzut. Astea rod tot. Zmeura, vișinele, perele. Merele nu prea le plac, dar le înțeleg, sunt soi d-ăla văratec, acre.
Comentariu beton!12
Dezvoltă și poveștile cu urși ce aduc groaza!
Io sunt curios de cucul ăla timid care nu se lasă văzut 🙂
Comentariu beton!16
Mdea…
Locuiesc lângă o pădure… deci probabilitatea de a mă întâlni cu un animal sălbatic este destul de mare. Am văzut cerb din ăla mare cu coarne, cum vezi în filme, căprioare, iepuri, porci mistreți în pădurea asta… pe toți din mașină ce este drept.
Într-una din zile la un moment dat, aud câinii că lătrau de zor. În spate aveam niște lemne pentru iarnă. Mă nene, din direcția respectivă aud și niște sunete mai ciudate. Mă duc să verific… când colo, între lemne, era un pui de căprioară pitică. De obicei, caprioarele nu își lasă puii în spate decât dacă se află în pericol și pleacă de acolo pentru a îndepărta pericolul, urmând ca ulterior să se întoarcă sau a fătat doi pui și unul a parut mai beteag și mama a crezut că nu va supraviețui. Cred că a fost mai mult varianta a II-a, deoarece am mai lăsat puiul acolo vreo două sau trei ore dar mama nu s-a întors.
M-am dus și am cumpărat lapte dulce, am încropit un țarc și vă rog să mă credeți că i-am dat lapte cu seringa. Am anunțat autoritățile, în speță pădurarul, deoarece este interzis să deții animale sălbatice. A venit ăsta acasă și a constatat că este o căprioară… Felicitări aveți un pui de căprioară! Cum adică felicitări! Nu îl iei să ai grijă de el? Un sec nu!
Plm a mai crescut, i-am făcut țarcul și mai mare și deja îl chinuiam. Mi-a fost frică să îi dau drumul în natură, deoarece era cam crescut în „captivitate” așa că m-am gândit să îl sun pe veterinar… poate are o cunoștință la vreo grădina zoologică. Mi-a zis că are. A venit a luat-o și dusă a fost!
După vreo trei luni îl opresc pe stradă ca să îl întreb de sănătate și îmi spune că a murit. Nu știu de ce, dar circumstanțele decesului cred că au fost altele… în fine am scris puțin cam mult și m-am cam enervat scriind asta, ținând cont de cât m-am chinuit cu ieduța. Toate cele bune și să aveți parte de o zi extraordinară!
PS. Dacă povestea mea este aleasă câștigătoare trimite te rog albumele la mini-V-uri!
Comentariu beton!51
Eu ti le-as da tie pe toate 5 pt comentariul asta!
Eu ti le-as da tie pe toate 5 pt comentariul asta!
Desi am detectat o gramada de comentarii misto.
Eu m-am dus fizic cand am auzit cerbul facand ca toti dracii in padure sa vad ce e. L-am gasit in actiune :))
Mie mi-a ieșit în față la vreo 50 de m în pădure (l-am văzut și am încetinit)… a ieșit primul, mândru ca un trofeu… s-a uitat stânga nimic, dreapta, vine un prost, dar avem timp să trecem… și ca un gentleman a zis haideți fetele… au trecut cel 6 căprioare din turma lui și apoi a trecut și el țanțoș după ele! După asta mi-am continuat liniștit drumul spre casă!
Comentariu beton!22
Eu. După mulți ani de locuit în același bloc și întrebări zilnice fără răspuns, am reușit să-l văd pe „animalul” care-și pirogravează pereții. Zilnic. CU BORMAȘINA. E vecinul de la 5. El crede că e în habitatul lui natural. Eu cred că nu.
Se pune?
Comentariu beton!75
@Eleno, io zic că se pune. Mai sălbatic de atât cu greu o să găsești. 😛
Ieșind cu pustiul din casa unde eram cazați, pe zidul unui munte din spatele casei, era o șopârlă cât un deget de copil. Al meu era în extaz că e puiuț, nu neapărat ca vede o șopârlă. Ii plac puiuții de orice animal.
Asta fu’ ultima, in rest vedem animale in habitatul natural, care nu strâng caca după animalele lor. Zilnic!!!!!
Comentariu beton!17
Acum 3 zile la 200m de casa. O barza isi cauta mancare prin iarba de pe terenurile unde nu s-a construit inca. A alergat-o vreo cateva minute pana s-a plictisit biata barza si a zburat. Ma uitam cu grija sa nu-l ciupeasca deoarece iferenta de inaltime intre ei cred ca era vreo 5 centimetri. Il lasa sa se apropie pana la 1 metru jumate, doi, apoi zbura vreo 10 metri si iar il chinuia. A fost distractiv, chiar daca radeam de bietul pui si nu de barza.
La Crevedia avem niște broscuțe verzi și rotunjioare care stau pitite după pernele de pe terasă. Și mai sunt niște gușteri care-și fac veacul în tufele de lavandă. La Corbu avem în curte o familie de țestoase pe care o hrănim. Și doi arici care stau sub rulotă. Cel mai nasol a fost să ne obișnuim cu urletul șacalilor care vin la cuiburile de fazani de prin împrejurimi. Și e umpic creepy când le vezi ochii în lumina farurilor. Ah, și era să uit de prietena mea lăcusta gigant care stă pe perdea😁.
Când zici „urletul șacalilor” nu te referi la politicieni veniți la vânătoare de fazani, da?
Locuim la marginea satului, oarecum. Pe timpul restricțiilor a fost super bine pentru copii. Mergeam în fiecare seară să ne plimbăm pe câmpul de lângă casă și căutam să vedem animale: de la grupuri de căprioare, care iarna vin până lângă gardul nostru, până la fazani, vulturei, lilieci, vulpi (care fac prăpăd printre păsările din curte). Deja broscuțele din curte au devenit domestice 🤭, deci nu le mai pun la socoteală. Însă cel mai recent am avut concert din partea unei cucuvele. Nu mai venise de anul trecut și, deși mi se face pielea de găină când o aud, îmi era dor de ea. Nu mai zic că e și destul de arătoasă 🦉.
Când ies la alergat, cel mai tare mă enervează fazanii: sălbatici. Unul nu ar sta la poză. Cred că am văzut şi o pupăză, dar şi asta rachetă. Doar vulpile, înainte să dispară, mă mai fixau o clipă cu privirea.🙆♀️
@Adina, te înțeleg.
Ah, când am citit titlul mi-a zburat gândul la specii precum gherțoiul de bloc și țăranul de mall (fiecare cu ce-l doare). Dar la astfel de vecini nu m-am gândit. Și, dar-ar naiba, chiar aș vrea să îi am. Mișto rău ideea!
Anglia, Northampton
unde am locuit pana acum 2 ani vedeam constant vulpi si căprioare pe langa blocuri; era o lunca de râu (Nene River) unde erau adăpostite dar ieșeau la plimbare noaptea.
unde muncesc: cel putin 20 de iepuri pe zi ( Spatton)
aici e normal sa vezi asa ceva.
Cea mai mare bucurie primăvara este sa mergem in pădure sa ” vizionam” ghioceii si brândușele. De obicei, doar noi, bipezii. Anul acesta, in timp ce ne îndreptam spre pădure, am simțit brusc ca am fost prinși in jocul Jumanji.
Abia coborâsem din mașina când in tropăieli si fornăieli si grohaieli, in fata noastră la vreo 10 metri, a traversat strada in goana o interminabila turma de porci mistreți! Jumanji! 10 – 12 porci mistreți de toate dimensiunile, care mai de care mai dolofani, cu masculul feroce in fata, au trecut duduind șoseaua.
Si când respiram ușurați ca nu ne-au văzut, la vreo doua minute, a apărut din pădure grohăind subțire si disperat, cel mai mititel porcușor sălbatic. Bai, așteptați-mă si pe mine, disperaților! Oricum, nu am mai fost așa relaxați ca altădată. Ce ghiocei, ce frumusețea covorului de brândușe! La fiecare crenguță care pocnea sub pașii noștri roteam priviri disperate in jur! Mistrețul!!! Hal de gluma!
Comentariu beton!19
Paianjenul viespe intr-o iesire la pescuit (am prins 3 mrenute pe care le-am eliberat). Este nespus de frumos, l-am vazut inainte pe grupul de fauna de pe fb, dar nu se compara cu realitatea.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Argiope_bruennichi
Am avut sute de intalniri auditive cu grangurul (ala salbatic, nu astia politicieni), insa nu l-am zarit orisicat m-am stofocat eu….
Eu am venit în Covasna în concediu, și am văzut o veveriță neagră cu pieptul alb. Era asa frumoasă… 🥰🥰🥰
Locuiam la Frankfurt de vreo 2-3 luni, singura, fara sot, si eram intr-un apartament la parter al unei case cu gradina in spate, care avea legatura si cu alte gradini (ca asa e pe la altii, n-au taiat tot ca sa faca intr-una blocuri intre case).. in fine, eram intr-o duminica zen, facusem curat, pusesem o masina de rufe, luasem mic-dejuno-pranzul si imi beam cafeluta in pat cu ochii in telefon pe relax gen, cu geamul deschis. Citind eu acolo, liniste, imi apare in privirea periferica o pata mica, in miscare, inchisa la culoare in dreptul geamului..intr-o fractiune de secunda creierul meu bolnav a sarit cat casa ca-mi intra sobolanul pe geam si am tipat, intre timp, abia vazandu-i coada ca s-a speriat, saraca, si a fugit, am realizat ca era o veverita care venise sa cunoasca noua vecina 😂😂… inutil sa mai zic ca desi am pus fistic si nuci la geam, n-am mai pupat neam vro alta vizita, insa le vedeam cum se joaca in copacul din gradina.
Salutari si toate bune!
Comentariu beton!14
Cred că primul animal sălbatic a fost o lisita sau rata de baltă când mergeam cu tata la pescuit, acum vad zilnic jumătate din speciile de baltă de mai sus plus că avem un cuib de șoimi vânturei chiar sub acoperiș, de vreo cinci ani vin și cuibăresc acolo 😁
Fix acum doua saptamani, m-am trezit cu un lastun de casa in balconul hotelului din Bulgaria. Era saracul tehui de caldura, i-am pus o farfurie cu apa, m-am retras din zona sa nu-l stresez si m-am apucat sa caut asociatii de salvare a animalelor salbatice din Bulgaria. Din fericire n-a mai fost nevoie sa le contactez, dupa 40 de minute si-a luat zborul si pana s-a terminat concediul, schimbam apa din farfurie de doua ori pe zi. In rest, locuiesc in Brasov, foarte aproape de Tampa, deci mai un urs, mai o vulpe….
Să fi fost spre scăpătat…încă mai ardea soarele, dar ajunsesem la pod și ne uitam fără prea mari speranțe spre ultimele mașini de raliu ce urmau să treacă…și care n-au mai trecut, doar una.
În fața noatră era colosul de fier și piatră, un fel de podul de la Cernavodă miniatural. I-am zis lu frate-miu că și noi trebuie să îl traversăm, că…”așa se face”. Vreo…350 de metri suspendați…Aflasem că trecuse trenul acum vreo oră…deci e safe. Pe acolo se trece doar o dată pe zi, și ăla semi-gol. Și nici electrificat nu e, că dacă se poate face fum, de ce nu ?!
Am urcat anevoios, căci era panta abruptă. Ne-am selfuit reciproc, am țopăit pe plăcile de lângă șine ce se cam curbau sub greutatea noastră, am arătat cu dejtu la…nimeni, că era zona goală. Dar de sus ! Pe cănd pășeam noi agale, s-a auzit o goarnă…hopa, stai că nu-i a bună! Bagă goană, că eram pe la mijlocul podului cumva…Al dracu tren s-a găsit să mai treacă o dată. Era loc lăngă el, dar…senzația nu cred că ar fi meritat.
Nu ne-a prins pe pod…dar cu siguranță ne-am mișcat mai repejor decăt țestoasa pui pe care am văzut-o urcănd pe una din marignile podului. O să o pun deseară la story, să fac dovada.
PS. nu vreau album, în caz că. Păsările ălea sunt din deltă toate :))
Orele 18:00, familia mea începuse plimbarea de seară: noi, părinții, inițiaserăm programul „ruperea de stresul de la serviciu”, iar cea mică era entuziasmată că mai iese din casă.
Străduță cobora lin către lacul Herăstrău, partea mai ascunsă, care mângâie vizual casele din cartier.
Liniștea familiei este ruptă de frânarea bruscă a celei mici și lansarea pe un ton cântător a exclamației:
– Uite, mami, ce drăguț e! Parcă e din Cenușăreasa!
Mda, ați ghicit, era un șobolănel, că aceia care o ajutau pe Cenușăreasa in filmul animat să facă diverse.
Ne-am oprit la o distanță de siguranță, plini de respect față de reputația lui de purtător de boli, apoi ne-am îndepărtat de locul unde am văzut că mai avea și alți frați, surori, unchi și alte rubedenii.
Comentariu beton!13
Ultima oară cred că a fost un cosaș mai mărișor, zilele trecute, l-a plimbat fii-miu din Zărnești în capitală, intr- un pet. Va îmbunătăți calitatea cosașilor bucureștenii, era frumușel și vînjos, de munte.
O seara placuta si lunga cu prietenii la curte langa Bucuresti. Pleaca lumea si ne punem pe rearanjat scaunele si mesele. Cine era frumos si se incolacea de piciorul scaunului meu… un serpisor asa de vreo 50 cm. Soc si groaza…toti din familie avem oroare de serpi. Cred ca faceam AVC de fata cu toti prietenii daca dadeam cu mana de el. Am stat in casa 2 zile sa fim siguri ca a plecat 🙂
Mhm, da’ să vezi ce mișto e când îți intră vecinii ăștia nepoftiți în casă… Imaginează-ți-l pe ingineru’, semi-adormit, că se-ntâmpla noaptea povestea, cu un borcan într-o mână și un carton în cealaltă, cum „vâna” broscuțe prin casă. Zece bucăți a scos, una câte una, intraseră să se adăpostească de o furtună nasoală. 🤭
Altfel, da, e foarte mișto să ai „jungla” lângă casă, pot să confirm. Pentru mine, „a da la boboci” e cu sensul ad litteram, nu metaforic. Ies dimineața, cu cafeaua în mână, să hrănesc rațele și lișițele de pe balta din spate
Comentariu beton!15
@didino, hai că vin io personal să-ți aduc albumul. 😛
Deja îmi miroase a PCR 😉🤣 Ce nas fin am, klar n-am Covid, feri-m-ar Dumnezeu!
@Vasilescule, hai că pun de-un risotto de rață cu trufe. 😛
@HM, feri-te-ar! 😁
Poveste din categoria „Nu părăsiți marcajele turistice”
24 aprilie 2021. Tură ușoară spre cabana Susai, de dezmorțire pe ultima zăpadă. La câteva sute de metri de când am început să urcăm, îl văd pe prietenul meu cum se întoarce „Ursul, să-mi bag p*la”. Eu „Unde, unde?”. Fix în față, în dreptul copacului pe care era marcajul, cel mai mare și frumos urs pe care l-am văzut până acum. Am ridicat noi bețele, am făcut puțin zgomot, nu avea nicio treabă. Părea oarecum plictisit. Și cum stăteam noi și discutam cum să ne retragem, de undeva de sus din pădure iese alergând un pui destul de mare, se oprește în fața mamei (probabil), se uită la noi și pe urmă își continuă coborârea. Abia după ce nu l-am mai văzut pe „ăla micu'” s-a mișcat și mama, coborând după el
Comentariu beton!13
Noroc că ala micu nu a mers spre voi. Ursoaicele atacă, dacă se apropie puiul de oameni 😁
Eh, eu probabil avand sinapsele infundate cu marmelada, când am citit ,, “Ursul, să-mi bag p*la”. Eu “Unde, unde?” , am fost pe spate, crăcănat de ras.
Mă scuzați, continuați.
Comentariu beton!14
Urs n-am vazut liber, in rest, cam de toate. Am inteles ca-s dusi în pribegie la o doamna care ii hraneste si e bucuroasa cand ii vede. Ultimul, mai pe salbaticie , a fost o vulpe, ma jucam cu fiara, am vazut că ciuleste urechile si a taiat-o la fugă, am crezut ca e alt caine sau ceva si se bat. Ma uit in directia in care fuge si vad o vulpe jigărâtă lângă gard, zic gata, șnitele o face. Ti-ai gasit, s-a oprit la vreo doi m de ea si a inceput sa dea din coada. Și io mă bazam pe el să mă apere dacă apare vreun urs.
Comentariu beton!16
Fiara dvs. e bine informată privind distanțarea socială vizavi de vulpile jigărite 🤪 Rabia încă e prezentă în România și unii dintre principalii vectori de răspândire sunt vulpile. Referitor la urs … e concurs ? 🤪
E vaccinat, boss, mănâncă iepure turbat si n-are nimic.
True story. Duminica am plecat spre Topola și am trecut vama pe la Negru Vodă. Mergeam după un Vw Jetta de Sibiu, care parea ca știe toate reducerile de viteza de la treceri și gropile de la bulgari. În fata mai era o mașină. Cum mergeam noi asa vad ceva alb negru departe în drum și mașinile cum frânează. Ceea ce părea un câine, văzut de aproape era ditamai barza stand în picioare, nemiscata, pe linia de la axul drumului. Am filmarea de la camera de trafic din mașină;)). Sper. O descarc când ajung în țară.
Acum un an, in Aprilie, in plină pandemie, cu copil de o lună după noi, ni s-a părut cea mai bună idee sa ne cumpărăm casă. Văzut, plăcut, cumpărat. Sa menționez că eu am văzut o singură dată casa și am zis “asta e, o luăm”? Măcar sufletul meu pereche s-a gândit să o vadă și cu un inginer și cu un arhitect, casa fiind construită prin anii ‘50. Prin Iunie am terminat cu actele și de atunci tot renovăm la ea (a se citi “au rămas doar pereții și nici ăia toți”).
Hai ca v-am plictisit cu introducerea.
În urmă cu o lună am fost sa admirăm ușile noi, cea care dă in curte fiind de sticlă. Frumoasă ușa, o lăudam noi pe acolo, ieșim să o vedem și din curte și tot admirăm, behăim, își aprinde al meu o țigară și la un moment dat amândoi muțim… în propria curte, la nici 10m de noi, vedem ditamai căpriorul care mesteca niște pere și se uita uimit la noi. A stat câteva minute bune, nu a fugit, se vedea că e obișnuit cu prezența umană.
Casă luată la impuls, niciun regret.
Comentariu beton!22
Soțul meu este vânător de 20 de ani (știu, acum o să imi sară în cap toți iubitorii de animale, care mănâncă porc, pui, vită și mai știu eu ce). Prin urmare, cunoaște toate obiceiurile căprioarelor, ciutelor, cerbilor, mistreților, urșilor, etc. Înainte de fiecare vânătoare, studiază zona, le pândește să vadă ora la care apar, unde apar, către ce parte pleacă, cât stau într-un loc, etc. De câteva ori, zm fost și eu cu el, să vedem cerbii. La fix ora 20:30 min, după cum a spus acasă, au și apărut. 3 erau la număr. Au sesizat prezența noastră, că eu nu sunt făcută pt așa ceva, nu am stare să stau liniștită într-un loc, dar nu au fugit. S-au oprit din mâncat, își îndreptaseră capetele, și erau doar atenți. Superbe animale. Ce am tot căutat să văd, dar încă nu am reușit, au fost urșii. El văzuse de câteva ori, eu încă nu, dar e timp pt toate.
Animale văd zilnic, dar nu în mediul lor natural. Sunt bipede, locul lor ar fi pe câmp sau în pădure, dar locuiesc în București sau în alte orașe și sate.
În mediul lor natural am văzut acu’ o lună berze în niște sate din Ardeal. Era plin de cuiburi pe toții stâlpii de telegraf din zona aia.
Și am mai văzut un șobolan mare și gras fix în mediul lui natural, pe pragul vecinilor de vis-a-vis, la etajul 4, când ne pregăteam într-o seară să ieșim la plimbare. Viteza cu care ies de obicei din casă piticii mei a fost net inferioară celei cu care au intrat înapoi, mai mai să ne dea cu roțile-n sus pe mine și pe soție.
„Iiiiihhh…ce e ăla?” „Ce să fie, e dementul ăla de Remy, a venit să ia ingrediente pentru ghiveciul ăla de legume al lui!”🤣🤣🤣
Administratora era să facă preinfarct când i-am zis de noul „locatar” din bloc și nici nu ieșisem bine pe ușa administrației că deja răcnea în telefon la „the exterminator”. Au venit ăia cu deratizarea ca vântul și ca gândul de repede așa că nu cred că se mai poate vorbi de rozătoarea respectivă în mediul ei natural pentru o vreme.😁
De atunci, în momentul în care se iese din casă, ușa se întredeschide încet și prudent, se spionează atent palierul, de mai multe ori, apoi se iese pă sailănt, cu atenția mărită, atmosferă care contrastează grav cu haosul pe care cei doi îl făceau înainte.
Despre ideea cu albumul foto al celor de la Liziera de Lac nu știu ce să zic… Da, ideea e originală, dar cred că reduce un pic numărul potențialilor clienți. Adică, nu toți sunt apreciază vecinătatea cu caragața cu obraz oranj și bâlbâcul de baltă cu cioc albastru sau ce alte jivine mai au ei pe acolo. Eu încă mai am coșmaruri cu nenorociții ăia de pescăruși care îmi dădeau trezirea la ora 5 pe vremuri când locuiam în Constanța. Ca să nu mai zic de șerpi sau șopârle care nu se numără chiar printre favoritele oricui. Am văzut acolo în album chiar și un mistreț. Hă hă hă, ar fi mișto să-l vezi pe vecinul Petrică, ieșit să-și spele mașina în parcare, cum fuge disperat cu găletușa și burețelul fluturându-i în mâini, alergat de un mistreț isteric, în timp ce bufnița cu freză bej râde de el din cuibul făcut în parabolică.🤣🤣
Comentariu beton!36
Ba e o mișcare foarte bună asta cu prezentarea vecinilor sălbatici pe care au făcut-o oamenii ăștia. Dacă îți plac și îți place și locuința, o iei. Dacă nu îți plac animalele, știi dinainte ce este acolo și nu cumperi. Că e nașpa să nu știi și să ai surprize după ce ai semnat contractul.
@Ioane, foarte bine, așa-i trebuie lu’ vecinul Petrică dacă-și spală mașina și produce ape reziduale într-un asemnea habitat. Ia să-i cheme pe băieții de la Vehicool, să vezi cum nu mai are treabă cu mistreții. 😀
@Mihai, da’ ce, pe băieții de la Vehicool nu poa’ să-i alerge mistreții? :))
@Lucian M, ce spui tu e de bun simț, dar nici unui dezvoltator vreodată în Ro nu i-a trecut măcar prin cap să prezinte eventualilor clienți punctele slabe (că pentru unii chiar asta sunt) ale clădirilor construite și zonei unde sunt construite. E sinucidere curată! La noi treaba funcționează pe principiul: Vrea clientul animale pe lac? „Are, dom’le, animale câtă frunză și iarbă. Egreți, cormorani, șărpi, tot ce trebe!” Nu vrea clientul animale? „N-are, dom’le, nu există. Doar vreun greiere sau lăcustă, ceva, mai mult vara și joia după-amiază…” Vrea clientul metrou? „La 5 minute pe jos!” Prin pădure, pe după lac..🤣🤣
Dar să scoți album zoologic cu fauna din zonă? E ceva deosebit, și chiar nu o spun ironic sau rău intenționat.
Comentariu beton!14
Cosași odihnindu-se…
Aveam vreo 10-11 ani, în vacanța de vară, ca de obicei stăteam la țară la bunici și îi ajutam la strânsul fânului, la treburile prin gospodărie, vă dați seama, vacanţa la iarbă verde.
Am plecat de dimineaţă cu bunicul, care s-a apucat să cosească câteva brazde, timp în care eu întorceam ce cosise cu o zi în urmă, să se usuce – procesul tehnologic al fânului într-un episod ulterior…
Deodată, de sub brazde, au început să sară vreo 3 – 4 cosași – un fel de lăcuste verzi, mari cât o palmă de copil. Vă dați seama că vreo jumătate de oră am întors fânul cu picioarele, alergând după ei, până am prins doi. Moment în care mi-a venit geniala idee să-i iau acasă. Dar cum? Eram în mijlocul câmpului și nu aveam nimic altceva decât sacoșa cu mâncare și o sticlă cu apă.
Evident, bunică-meu s-a coborât la mintea copiilor și a scos punga de hârtie în care aveam niște brânză și am băgat fericit bestiile verzi acolo. Pe după amiază, cand ne-am așezat la masă, am scos și punga de hârtie – vorba vine, pentru că cele două, după ce au mâncat firimiturile de brânză, au ros și punga, harcea-parcea, și au plecat ţopăind fericite și cu burta plină 😀. The end
Despre cum am găsit cel mai frumos gândac – 5-6 centimetri, verde auriu strălucitor, într-o balegă de vacă, vreţi să vă povestesc?
Comentariu beton!23
Ha 😁 Pana sa incep sa citesc, am crezut si eu, ca si @Elena P si @Lucian M, ca te referi la cimpanzeul sau porcul de vecin cu doua picioare.
Nu a fost ultima data, dar a fost chiar…cum trebuie. Acum cativa ani, safari in Kenya. Intai singura, apoi, pt ca imi lipseste o doaga, si cu copilul dupa 6 luni. Mno, ce sa zic…greu de descris in cuvinte. Misto varietatea, misto frumusetea animalelor in habitatul lor, dar sa stai sa studiezi comportamentul lor neperturbat de (aproape) nimic e wow rau. Aproape uman (in sensul bun 😂) cateodata.
Eram cu jeep-ul pe un drum de-ala rosu si prafos. O familie de maimute traverseaza. Adult, copii, la sfarsit alt adult. Parea mama. Unul din plozi se mai juca prin tufisuri. Ma-sa tipa pe limba ei, ala nimic. Ignore total. Masina asteapta. Ma-sa ii zice iar ce i-o fi zis, ala ii intoarce coorul la propriu. Ei, cand se enerveaza asta si il ia de o aripa si il impinge sa treaca drumul, nu inainte de a-i altoi una la popou de cred ca l-a usturat pe rebel pana a doua zi. In tipete de mama deloc zen, sa ne intelegem. Spectacol.
Al’data, tot niste neamuri de-ale noastee, o familie de macaci parca, pe marginea unei pante f abrupte, gen râpa. Unu’ saracu’ era chiar in râpa, agatat de niste radacini sa nu alunece, pe „mal” toata familia tipa la el, mai aveau putin si isi puneau si mainile in solduri. Ma uitam, ce naiba o fi facut amaratu’ asta de il cearta tot satul? Da’ el nimic, spasit rau, cu capul in piept, nika nu zicea. Cred ca o comisese rau 😂
Familie de elefanti adunata in jurul unui pui bolnav…
Lac langa lodge. La apus, vin la adapat. Maimute intai. Vin girafele, fug maimutele. Se adapa alea, vin bivolii tâgâdâm-tâgâdâm, beau apa si aia, incepe sa duduie pamantul, apar elefantii, fug repede bivolii. Mai aveau putin si isi predau stafeta 😁
Leopard(ita) care tocmai fatase, urca repede un copac alergata de niste leoaice, se plictisesc alea si pleaca, dna leoparda coboara si se intoarce in pestera la pui…
Multe. Priceless, zau.
Pacat ca nu reusesc sa pun poze, mi-a explicat Mihai de fo 2-3 ori, dar eu nu pricep si nu.
Superb albumul!
Comentariu beton!27
misto albumul ăla ce să zic, dar cu șerpii ăia acolo, desi neveninoși, cred că au pierdut o gramadă din potențialii clienți ; cine plm vrea să iasă din casă si la 100 de m sa dea peste un șerpălău din ala?
Dacă tu crezi că șerpii ăia stau așa în drum, să dai peste ei… Albumul a fost făcut de Doru Panaitescu care a muncit patru ani să strângă toate fotografiile astea. Deci nu cred c-o să dai așa tam-nesam peste serpi în drum. 😉
Nu-ș de ce am avut eu sentimentul că e mâna lui Doru la mijloc…
M-am întors nu demult dintr-un concediu în care am umblat prin sudul Turciei. Mașină închiriată. Undeva, prin zona Marmaris (încă nu începuseră incendiile), pe o șosea sălbatică traversa agale o țestoasă. Așa cam ca la vreo 50 de cm lungime, adică mare.
O ocolesc atent, dar apoi opresc gândindu-mă că trece vreunu’ mai grăbit și o lovește. Hai să o scot în iarbă! Dar, până să cobor eu, se oprește un turc care venea din sens opus, se dă jos, o ia și o duce pe marginea drumului. Aaa, zic, e ok, s-a rezolvat; dau să mă urc înapoi în mașină. Însă îmi dau seama brusc că nu e ok – ăsta o mutase, dar o dusese înapoi pe partea de unde venea țestoasa. Săraca, ce-o fi fost în capul ei – „plm, tre’ s-o iau de la capăt”. Probabil că ar fi traversat din nou. Așa că m-am dat jos încă o dată și am mutat-o pe partea cealaltă a drumului. N-a zis merci, nu s-a uitat înapoi, dar cred că a fost mulțumită.
Comentariu beton!24
Saptamana trecuta 2 sobolani de apa pe aleea de langa Dunare.Pasari, veverite in aceeasi zona vad 5 din 7 zile in drumul spre serviciu.
Cred ca povestea mea ar putea fi reluata, cu mici modificari, de foarte multe persoane. Acum cativa ani ma intorceam spre Bucuresti dintr-o vacanta in zona Sibiului si, din motive care nu-mi mai sunt foarte clare, am luat-o pe Transfagarasan. Dupa ce am trecut de Balea drumul s-a aglomerat si, la un moment dat, am ajuns sa mergem in coloana. Mi se parea oarecum inexplicabil, nu era o zona in care sa se formeze o coloana in mod obisnuit. In fine, dupa ce am avansat taras grapis cam o suta de metri am vazut si motivul: o ursoaica si cei doi pui ai ei se plimbau relaxati pe marginea soselei. Fiecare sofer se oprea cand ajungea in dreptul ei si o fotografia. In functie de dispozitie, ursoaica se oprea, poza sau, dimpotriva, trecea rapid mai departe. Am facut si eu poze desi doar prin geamul masinii. Acum, inteleg, poate fi o discutie daca am vazut ursoaica in mediul ei natural sau nu. Avand in vedere ultimele evenimente de la noi din tara, as indrazni sa spun ca mediul ei natural este peste tot acum.
Mno. Să fie de poveste atunci. Acu vreo 1 an jumătate , cand era lockdown cam peste tot și ne lua cu depresie de la stat în casa, am decis cu jumătatea mea mai bună (ma rog, lui i a venit ideea, ca io-s anti tot ce înseamnă altă mișcare decât datul în tastatură sau shoppingareală și aia de vreo 2 ani online) să ne plimbăm cu bicicletele prin pădure. Nu la noi, ci la nemți, că p’acolo ne făceam veacul. Ne minunam ce piste de biciclete aveau exact in pădure, ce aer curat, mna, ca-n natura. Hiba era că și băusem vreo 2-3 litri de lichide și eram la o depărtare consderabilă de o toaletă, iar jumătatea avea o necesitate fiziologică. Boon. Găsim un tufiș mai ferit, mă pun sa stau de 6, că p’acolo iei amenda pt așa ceva. Omul meu se apuca de dezbrăcat. Nu dureaza 2 secunde că aud un foșnet infernal, de am zis ca se zguduie toată pădurea. Când mă întorc spre sursa zgomotului, al meu cu pantalonii in vine stătea blocat și se uita la tufișul din fata lui (aprox 2 metrii înălțime) cum se mișca din toate încheieturile. Mi-am zis: „Boss, ești pe cont propriu și cam până aci fusă” și mă pregătesc să o zbughesc. Era clar că eu scap. Mă așteptam la un urs sau ceva animal fioros, din tufiș însă iese o căprioară cu 2 puișori și saltă grațioasă spre pădure. Plimbarea cu bicicletele a luat sfârșit pentru ca n-am cărat și haine de schimb la noi.
Comentariu beton!30
La mama, dorinta de comuniune om-natura a luat nastere acum cativa ani, cand s-a hotarat sa isi cumpere 2000 mp intr-un sat in judetul ala in care nu exista librarii 😅 Zis si facut, asa ca a ridicat o mini casa in care am jurat ca nu ma va prinde prea des, deoarece eu eram bine-merci oraseanca, iar specificul ei hoarding nu a dus la un mediu potrivit pentru niste copii mici, iar diverse lemne cu cuie, ferestre si mai stiu eu ce alte resturi nu fac zona prea “safe” pentru niste copii de varsta la care merg la gradinita. Ehe! Si apoi, life happened: a venit pandemia, s-a desfiintat si gradinita la care mergeau copiii, iar eu am ramas fara job in urma unor restructurari la firma, ajungand blocata intr-un apartament de bloc cu 2 copii in varsta de 2, respectiv 4 ani, iar perspectiva de a ajunge la spitalul de nebuni nu era atat de atragatoare. Am dat dispozitie sa se stranga toate resturile periculoase din curte, am impachetat, si am
plecat in minunatul sat Sarbenii de jos, din Teleorman, unde am petrecut vreo 4 luni. Casa este langa un parau si diverse lighioane ne viziteaza. Cei mai draguti sunt aricii, clar. Anul trecut am vazut unul singur, pe care mama il lasa sa manance diverse fructe si legume din curte. Ce am observat, insa a fost ca daca se apuca sa manance dintr-un dovlecel, de exemplu, zilele urmatoare continua sa manance din acelasi, fara sa ii strice pe toti. Anul asta avem doi pui de arici care vin la intalnirea cu mama in fiecare seara la ora 19.30, pentru ca s-au obisnuit sa primeasca bobite pentru caini, apoi pleaca in recunoastere prin curte. De asemenea, mai are un grangur: o pasare super galagioasa, care a trezit-o toata vara la ora 6 dimineata, batand cu ciocul exact sub geamul in dreptul caruia dormea mama. Apoi o urmarea pe la toate geamurile si ciripea galagios cat e ziua de lunga. Stiti vorba aia cu: se culca odata cu gainile? Ei bine, nu se aplica grangurilor. Asta bate in geam si face galagie pana la 11 noaptea. A mancat TOATE ciresele din singurul cires pe care il are mama. In alta seara, in timp ce eram in curte, a venit o vulpe! Noi nu ne suparam, oricum mama nu are pasari, asa ca i-a aruncat si ei niste mancare de oameni. In plus, o catea salbaticita s-a aciuat in curte anul asta. Nu mai e salbatica deloc intre timp, ba chiar i-am zis mamei ca are pui si sa o dea afara din curte ca sa o urmarim. Ne-a condus pana la puii ei, intorcandu-se din cand in cand ca sa vada daca suntem pe urmele ei, asa ca acum avem 1 catea si 4 pui (pentru 3 am gasit deja stapani).
Comentariu beton!27
Da, dar Sadoveanu se da la bac. 🙂
Locuiesc la țară, aproape de pădure, deci tot timpul am de a face atât cu prietenii domestici cât si cu cei sălbatici. De vreo trei ani împart curtea cu Gustav (și mai nou cred că și cu puii lui sau ai ei 🤔). Nimeni nu stie de unde a apărut Gustav, dar e foarte drăguț ca și companion. In fiecare dimineață iși face siesta la soare in fața casei, de cele mai multe ori sta pe scari sau cocoțat pe gard. E foarte pașnic, nu se sperie, nu fuge, nu ataca, ba chiar cred ca asculta cand vorbesti cu el (stiu ca intr.o dimineata i-a zis bunica mea sa iasa din terasa si a plecat singur usor suparat fiind certat😅). Gustav e o frumusețe, de la an la an pare tot mai mare, are niste culori superbe, o nebunie de verde cu albastru si alb care stralucesc asa frumos in soare. Acum chiar si vecinii il plac, pentru ca se duce in vizita pe la vecini si dupa ce au inteles cat de pasnic este si au trecut peste ideea de „uite un gușter, hai sa il omorâm” aud des „hei l.am vazut pe Gusti la mine in gradina”. Acum cred ca are si pui pentru ca vad tot mai des mini-Gusti care mișună prin gospodarie. El/ea stie ca nu are voie in casa si nu are voie sa isi bage nasul unde nu trebuie, nici nu o face, am stabilit de la inceput „Gustave tu iei gradina si gazonul, eu iau casa, terasa si beciul”. Gustav nu este domestic, nu am încercat vreodata sa il prind, el doar stie ca in curtea mea este in siguranta oricand, stie ca putem coexista iar eu tot ce pot face e sa ma bucur ce culorile lui minunate in fiecare dimineata însorita.
E minunat sa iesi dimineata in miros de iarba proaspata, ciripit de pasari, sa.ti bei cafeaua iar langa tine sa stea cel mai dragut partener. Uneori mai si glumim, ne reîncarcam bateriile pentru o noua zi.
Comentariu beton!24
Ultima oară chiar acum câteva minute. Meduze. Niște turişti au mânat una mai la mal să le-o arate copiilor lor şi să-i facă poze în continuu. Scârbos. De turişti zic.
Comentariu beton!14
Acum o luna. Am iesit la o plimbare mai lunga cu masina si, la un moment dat, ne- am oprit la Cheile Dobrogei. Fii-mea a inceput sa exploreze imprejurimile si a descoperit o colonie de popandai. “Mom, uite marmota!”Din pacate, nu am avut staniolul la noi…😀🤪
Comentariu beton!14
Nu eu,mama.
La cules de ciuperci in padurea satului ei natal,unde mergea de ani buuuuni.
Traditie de familie, sa mergem dupa galbiori, iutari,etc. De cate ori nu am umblat noi amandoua,singure singurele!
Mama era la tara de cateva zile,imi zice ca da o tura si prin padure.
Si ma suna dupa ceva vreme.
-Eee,ia ghici cu cine m-am intalnit eu in padure?
Iau eu vecinii la rand. Nuuu.
-Hai sa-ti dau un indiciu. Cu o mama si doi copii.
No,acum chiar eram in ceata,ca nu stiam pe nimeni care sa se incadreze aici. Cine sa fie?
-Am dat peste un pâlc de ciuperci. M-am aplecat sa le culeg si am dat nas in nas cu o ditamai mistret(oaica) si purcelusii ei,care-si cerea si ea partea ei din ele.
Eu,cand am auzit-o la telefon: soc,groaza si nu mi-am mai simtit genunchii!
Mama singura, sa dea peste o scroafa cu purcei! Mi s-a facut rau.
Am intrebat-o cum a reactionat. No,si aici incepe:
-M-am uitat la ea si i-am vorbit linistit(!!!!!) si calm(!!!!). I-am zis sa ma lase in pace,sa ma duc acasa,ca si eu am copii care ma asteapta acasa,sunt si eu mama,ca si ea.
Eu: Si? Si? Si?
-S-a intors si a plecat linistita in treaba ei.( 2 linistite!!) M-am gandit sa-mi continuu treaba si sa termin de cules ciupercile alea,dar am zis sa nu-mi fortez norocul.
No,si de atunci s-a terminat cu explorarile ei in padure de una singura. Am grija sa ii aduc aminte de fiecare data ca nu mai merge cu „fiind baiet paduri cutreieram” si cu mistretul ma-ntalneam.
Comentariu beton!16
În Croația, la vreo 20km de Zadar, acum 3 săptămâni. Eram cu copila într-un caiac, într-un golf foarte fain, cu apă limpede și liniștită. La un moment dat, am văzut ceva ieșind la suprafață. Copila a strigat că e un delfin, eu am cam înțepenit de târșă – conștientul îmi spunea că nu are ce să fie periculos, dar fiind pe apă, departe de mal, am cam înghețat. Era o broască țestoasă marină, Caretta Caretta.
Frățică, am simțit că leșin de emoții și bucurie. A fost un moment unic pentru mine, l-am văzut pe Steve Irwin în fața ochilor, scena fiind povestită de Sir David Attenborough.
A fost super tare. La mal am căutat pe google că nu puteam să cred. Am vorbit cu niște localnici și mi-au zis că sunt foarte norocos, mulți dintre ei nu văzuseră niciodată țestoase marine.
Înainte de faza asta am „salvat” câteva țestoase terestre, rămase cu picioarele în sus, pe drum. Nici din alea nu văzusem până atunci. Nu vorbesc de cele care trăiesc prin lacuri, țestoase terestre.
În rest, unde ne-am mutat, vedem frecvent iepuri, căprioare, bursuc, și tot felul de păsări.
Experiența din Croația va rămâne cu mine până mi-or bate cuiele. Copila a fost, la fel, tare marcată de fază. E terminată după tot ce înseamnă natură. Îmbrățișează copaci prin pădure și le mulțumește că ne dau oxigen – da, la nivelul ăsta.
PS Ar fi super încântată de un asemenea cadou.
Comentariu beton!25
Uitasem de Caretta Caretta, mulțumesc de reamintire ❤ Am văzut și eu un exemplar în apele Mediteranei, într-un concediu în Creta, am mers cu un catamaran ale cărui flotoare (să le zic așa) subacvatice aveau pereți de sticlă și puteam vedea fauna marină. A fost superb. Sunt specie protejată și erau și atenționări pe plajă că nu trebuie atinse dacă ies la mal.
P.S. Nici eu nu mă înscriu la album, l-aș da lui @Dr Acula de mai sus 😊
Ultima oară am văzut o mamă de mistreț responsabilă, care a trecut DN-ul din Sinaia spre Târgoviște (Calea Moroieni), s-a asigurat că e ok zona, a inspectat pădurea in care voia sa meargă apoi a plecat repedei. Noi deja eram în curte în liniste și ne uitam la cât de mare și frumoasă e, cum strălucește blana pe ea.
S-a intors cu 12 bucăți de mici mistreți, dragălași, care au trecut DN-ul mai organizat ca grupul de la gradiniță.
Nu s-au oprit să vorbească pe trecere, nu s-au facut glume și nici nu a fost nevoie să se țină de mână pentru a trece strada.
Apoi au urcat pe lângă gardul din metal și s-au oprit, pentru că cel mic a început să țipe și să exclame cât de drăguți sunt.
Mama mistreț a venit ca un dragon furios până în gard, cred că dacă nu era de metal ori nu era acolo, nu aș mai fi povestit întâmplarea pentru că aveai impresia că scuipă foc prin nări.
Văzând că nu e niciun pericol, că niciun om ori câine nu iese din curtea delimitată, cu 2-3 grohăituri și-a adunat odraslele și au fugit spre pădure, pe un deal înclinat, pe lângă copaci doborâți, pierzându-se în zare.
Iar noi am rămas să vorbim despre cum nu ne apropiem niciodată de animale sălbatice si cum e indicat să le observăm de la departare doar dacă suntem în siguranță.
Comentariu beton!17
Acum cateva luni eram cu motorul la o tura prin padure (pe traseu pentru asa ceva) si la un momentdat zarim o caprioara. Oprim motoarele, ne oprim si asteptam sa vedem ce face. Dupa cateva minute si-a luat la revedere de la noi si na, ne-am continuat drumul.
O intalnire mai ciudata unde am stat cu morcovul infipt a fost pe Lepsa, unde doi pui de urs mergeau linistiti pe mijlocul drumului; in stanga muntele abrupt, in dreapta parapet.
Norocul a fost ca la un momentdat s-au plictisit de atata asfalt si au coborat in padure pe sub parapet, iar norocul si mai mare ca nu a aparut si mama-urs de pe undeva.
Anul trecut in Neptun. Pe terasa hotelui veneau tacticoase 3 vulpi sa ceara mancare. Pasnice, dar nu se apropiau mai mult de 1 metru de oameni.
Pe alei pe langa bloc vad arici aproape in fiecare seara.
La noi la la bloc e un arici care vine pe furis noaptea la furat mancare de caini si baut apa cand e cald. E baiat cuminte, vine pe la 10 ca la unspe trebuie sa fie in pat.E bine tolerat de cainii de la scara din cauza tepilor cred…l-am vazut de multe ori, cred ca-l trecem la intretinere daca mai sta mult pe aici! Nu vreau albumul ca nu ma pot muta.
Stau la casă, într-un sat de lângă un oraș din nordul țării și am tot felul de animale prin curte și în jur. Începând de la șobolanii zburători (adică porumbei și guguștiuci), țărci (adică coțofene), vrăbii și ciori până la melci și alte târâtoare. Mai nou avem prin zonă și un arici.
Cel mai mișto e când se ceartă vrăbiile … NOT!
@Mihai, despre ce întâlnire vrei sa scriu: cu canguri, Koala, șerpi, șopârle, câini dingo, delfini, papagali obraznici, păianjeni otravitori, posum, emu, iguane, meduze otrăvitoare, pești care sa înoate pe lângă tine?
Fără sa ma laud, cred ca nici unul dintre voi nu aveți ocazia sa va întâlniți cu “prietenii sălbatici” atât de des ca mine.
Bagă despre TOATE.
Pai de exemplu intâlnirile cu cangurii, au fost de trei tipuri: amicale, te bucuri de ei ca îi vezi, și rămâi cu amintiri frumoase; nu tocmai prietenoase, când dai peste el, fata in fata, la câțiva metri distanță, și te cam sperii când îl întâlnești (poate avea 80-100 de kg, și pot fi agresivi); sau când mergi pe drum, ai 100 km/h, și brusc după o curba îți apare in fata animalul, care nu ai cum sa îl eviti, și îți face botul la SUV, praf (Toyota Hylux, cu bull-bar).
Cu delfinii, este superb, mergând încet pe Jet-sky, te trezești cu ei înotând pe lângă tine.
Cu iguana, mergeam pe munte undeva in Central Queensland, și deodată in fata noastra, un exemplar de peste un metru lungime, la nici doi metri de noi. Stai calm, aștepți sa plece din poteca, și îți vezi de drum.
Sau… te duci la niște prieteni la piscina, dar cineva observa ca era o problema cu supra-plinul piscinei. Când am deschis capacul, o mică surpriza, un piton de cca. 1 m in sistemul de supraplin, bloca scurgerea.
Sau te duci la copii, aștepți sa vina băiatul tău de la munca, și când ajunge in fata casei, te suna, și îți spune ca nu poate intra in casa, căci pe grătarul ușii de intrare era un șarpe.
ȘAMD! Sunt multe altele, la fel de palpitante!
@Emile, nu om avea canguri, koala și ce ai mai înșirat tu pe acolo, dar avem foarte multe căprioare blonde. Neotrăvitoare, e drept, dar orișicât, mă întâlnesc zilnic cu ele. 😁
Sa vorbesc despre aligatori, maimute, elefanti, hipopotami, sau pui de caprioara, iguane, papagali, sau alte pasari – toate astea de pe terenuri de golf ?
Sau despre plimbarea ghepardului tinandu-l de coada, despre tigri in Thailanda, scarpinati pe burta, sau pui de lei, despre varanul de Komodo, sau despre șerpi incolaciti ( Sentosa ), sau despre rechini, ori poate despre pisici de mare, sau pinguinii din Africa de Sud, sau despre cei pe care i-am vazut seara dupa lasarea intunericului in Melbourne ( daca nu ma insel ), sau loths ( in Costa Rica ), sau balene ? Cred ca diversitatea Australiei este de exceptie, dar e un pic mai complicat de facut poze celor 5 Big Predators, in aceeasi zi, in acelasi parc national – in 2 țări diferite, deci de 2 ori …
Nu mi-am pus vreodata problema sa fac un album cu animalele pe care le-am atins, sau incalecat…sau cu care am inotat. Dar e o idee buna, mulțumesc !
Pentru mine, locuitul la casă ar putea fi o opțiune doar dacă aceasta este pe malul mării. Dar asta poate şi pentru că nu am experimentat acest tip de trai pe termen suficient de lung cât să-i descoper inconveninetele de netolerat. Altfel, no way, nu e de mine. Am trăit la casă, inclusiv în București, never ever again. Cât mai sus la bloc şi-s ok. Exceptând ploşnițele alea de verdeață care invadează uneori Bucureștiul. Pe la inceputurile apariției lor, de frică şi scârbă le trosneam de le făceam terci când le mai găseam prin casă. Asta până când o colegă cu suflet din acela pupabil mi-a povestit că ea nu le poate omorî, că-i e milă. Că le ia intr-un servețel şi le redă naturii. Mno, dacă ea poate, pot şi eu să fiu mai curajoasă, mi-am zis. Aşa că am lucrat cu mine însămi şi acum, când găsesc vreo ploşniță prin casă, aplic tehnica şervețelului, ba chiar şi alint lighioana cu „scârboşenie mică”. După care o arunc in toaletă şi trag apa. Ştiu, ştiu, mai am ceva de lucrat…
Acum am ajuns să le iau frumos intr-un servețel şi le redau vii şi nevătămate naturii. Da, ştiu că nu fac bine, că sunt dăunătoare pentru plante, dar am decis că asta nu va fi problema mea. Anul acesta n-au prea fost ploşnițe
Eu îmi amintesc din copilăria mea că se spunea despre alea că put de-ți mută nasul dacă le storcești. Ăsta e singurul motiv pt care le iau cu un șervețel, îl fac ghem, arunc tot în toaletă, pun capacul și trag apa. 🙂
Apăi asta se spune şi acum, deşi eu n-am simțit niciodată mirosul respectiv. O fi fost adrenalina care-mi bloca nişte treburi în acele momente, nu ştiu. Bine, mereu aveam grijă să săvârşesc storceala doar pe gresie, să pot curăța mai uşor.
P. S. Eu nu pun niciodată capacul. Dacă reuşeşte, să zicem, să iasă din şerveţel, să înoate până la marginea apei, să se aburce, să se adăpostească în fanta aia de sub colac şi să mă muşte apoi cu prima ocazie? No way! Prea riscant! 😌
Ultimul animal salbatic vazut in București a fost un sarpe in apa in Herastrau. Era micut si gri si mi-a parut rau ca nu am reusit sa ii fac poze.
In Herastrau am mai vazut: rate, pelican, lişițe, cormoran, ciocanitoare, pitigoi, ciocanitoare verde, broaste țestoase, un sarpe de uscat, veverițe si o mama sobolan care isi cara pe rand puii din calea apelor intr-o perioada foarte ploioasa acum 2 ani.
Sunt uneori tururi matinale de observat pasari in cismigiu/herastrau cu cei de la SOR, dar nu reusesc sa ma trezesc 😀
Daca nu vorbim de oras am vazut acu 2 saptamani ursi pe transfagarasan. Vreo 4 adulti si 3 pui adica. M-a intristat aceasta experienta, oamenii aruncau mancare din masina si ursii stateau acolo sa cerseasca. Nimeni sa dea amenzi tampitilor care ii invatau cu prezenta omului.. nimeni sa dea amenda celor ce faceau gratare mai sus pe transfagarasan si lasau gunoaie peste tot..
Ps, nu doresc sa ma inscriu la concurs, este foarte draguta cartea dar prefer sa le caut live prin tara sa le vad eu
Anul acesta in Thassos, la sfarsit de Mai, merg impreuna cu instructorul meu de scuba si restul maniacilor in excursia de deschidere sezon sub apa :).
Prin a treia zi, eu si instructorul decidem sa incepem cursul meu de Night-Diver. Intram din barca intr-o zona pe care o stiam din timpul zilei, langa un perete de stanca, adancimea maxima fiind pe la 22 m sub apa.
Navigam de-a lungul peretului, luminandu-l cu lanternele, eu fiind oricum extrem de entuziasmat de senzatia de scufundare pe timp de noapte. La un moment dat, instructorul se intoarce catre mine si imi face semn sa ma opresc. Ramanem fata in fata cu peretele de stanca in stanga mea, moment in care isi indreapta lanterna spre o zona a stancii dintre noi. In acel moment, stanca a inceput sa se miste… o mare parte din ea: am observat apoi tentaculele si corpul unei caracatite cam cat capul meu de mare cum se desprind de perete, abandoneaza camumflajul si trece plictisita printre noi, facandu-se una cu o piatra de pe fundul apei, recamumflandu-se. Senzatia a fost dincolo de cuvinte.
Mai jos, inainte sa incheiem scufundarea, am avut ocazia sa vad doua gloante cum se misca prin apa: calamari. Daca ai clipit, i-ai ratat 🙂
Noaptea sub apa este… un cu totul alt animal :))
Comentariu beton!16
Știi de ce scafandrii își dau drumul pe spate înainte de scufundare?
?
Pentru că altfel ar cădea în barcă. 😅
In Grecia, Hanioti, marea ca strandul de la Govora. MEDUZA! Maro cu cilii mov. Urzicat, scarpinat, injurat. De sfinti, dumnezei si morti. Apoi inotat cu grija, mormaind despre grijanii. Se pune?
Se pune. 😁
În timp ce citeam frumosul articol de astăzi s-a așezat pe mine o mini-libelulă din fauna Cretei (am ajuns în sfârșit, marea e așaaaa faină!!)
În rest, cel mai recent am văzut veverițele cașectice din parcul universității. Sunt mici și maro închis la culoare, cu o coadă stufoasă mai mare decât corpul. Mănâncă alune căzute din copaci și resturi de la studenți, care la rândul lor au grijă ca ele să traverseze bulevardul în siguranță.
Și chiar dacă nu se pune la animale sălbatice, îmi aduc aminte cu nostalgie de calul alb, mascota universității în timpul anilor mei de facultate. Era folosit pentru a trage o căruță, umplută cu diverse materiale, între diferitele clădiri (da, știu, căruță cu cal până în 2012!!)
Pentru mine reprezenta noroc la examen, așa că dacă nu îl vedeam spontan, mă duceam să-l caut 😁😁
De faimoșii urși din târgul nost nu am aflat din fericire decât prin ro alert..
August 2016, jungla amazoniană
Fix la orele 21, o seară da, o seară ba, timp de 4 săptămâni, Harry ne aștepta la întâlnire așezat pe treapta din mijloc a tamboo-ului.
Harry era gălbui-roșcat (da, da ca acel prinț:) și foarte manierat.
Nu a intrat niciodată în camera vreunuia dintre noi așa cum făceau ceilalți.
În pat nici măcar nu și-a pus problema să ajungă. Oricum concurența pentru pat era mare:) deși ar fi fost de preferat să te asiguri că dormi singur:)
Harry ne aștepta și petrecea cam 1 oră cu noi, la lumina lămpii sau a lunii. Că nu era mereu gaz pentru lampă.
Oamenii junglei spun că sărutul lui e cam „fatal”, nu te omoară, dar stai câteva zile tumefiat. Umflat și colorat în toate culorile curcubeului:)
Nici nu ne-am pus problema dacă Harry e „tarantul” sau „tarantula”:), nu că am fi știut cum să facem deosebiri din astea, tot 8 picioare păroase avea.
Oricum, Harry nu a dat niciodată semne că ar avea vreo preferință pentru vreun gen anume.
Ne-ar fi „sărutat” pe oricare, mâncare pentru el sa fie:)
p.s. – au mai fost si alte „lighioane” ale junglei, dar fiecare are o poveste separată.
Iar premiul să se ducă la niște copii care să se bucure de el.
Lipsesc Manelistu’ de balta si Hahaitoru’ de gratar
Acum câteva zile am văzut o vulpe care era lipită de asfalt. Interesant este faptul că nu a fugit când am trecut pe lângă ea.
In primavara, cand am avut liber la circulat in afara localitatii, fara declaratie, am mers numai prin paduri, pe coclauri. Eram satui de stat inchisi in casa, mai ales eu, cu doi copii, unul de 5 ani si celalalt de 1 an (am nascut fix cu o saptamana inainte sa inceapa pandemia). Asa ca am plecat sa exploram imprejurimile. Toti am fost fericiti, mai ales cei mici, cand au vazut egrete si rate pe lacurile de la Vadu. La Neptun, pe lac sunt mereu lebede si mergem des sa le vedem. Surpriza insa, a fost cand eram pe plaja, la plimbare, si a trecut pe langa noi o lebada in zbor. Nu mai vazusem pana atunci o labada zburand. A fost foarte frumos! Tot in primavara, am fost si la Monumentul Tineretului de la Straja. Pe acolo am vazut si iepuri de camp si fazani. Ce frumos este sa vezi animalele in mediul lor natural! O incantare, atat pentru cei mici, cat si pentru noi, adultii.
Am cumparat de curand un teren la tara, langa Bucuresti si barzoiul negru e unul dintre vecinii mei de acolo. E o mica delta langa teren iar baiatului asta (berzei*nu am cum sa atasez poza) i-am acordat primul ajutor dupa ce s-a electrocutat de un fir de curent de inalta tensiune. Traieste, e bine. L-am vizitat dupa o saptamana si era acolo, prindea broaste.
N-am talent la povestit, așa că sigur nu mă calific, dar totuși.
Când eram prin Centrafricană am fost cu niște macedoneni-albanezi să vedem elefanți. Superb.
Plus ceva crocodili pe lângă un râu, o frumusețe.
La mama la tara intr-un sat din Baragan vis a vis este o casa nelocuita..Din cand in cand zarim pe inserate o cumatra vulpe, stapana de-acum peste curtea ei…
Știu că au mai spus și alții mai sus, dar când am citit titlul mi-am zis, gata concediul pt bossul de boss, a reintrat în zona urbană animalieră. Nu doresc nici un album, sunt destui pe aici care au pitici simpatici.
Pe când locuiam în Florida, am experimentat câteva întâlniri cu tot soiul de viețuitoare (șerpi, șopârle, aligatori, chiar și micuțul animal tattoo), puma am avut plăcere a să o evit până a fost prinsă. Cică se îndrăgostise de cartierul unde locuiam și mai ales de parcarea locului de muncă. Șopârlele sunt simpatice, mai mari, mai mici plus că eram obișnuit cu ele de când eram mic și mergeam la prins de șopârle pe la gara de vest din Ploiești. Neah, in Florida au ăștia o specie oribilă, transparentă de vedeam tot în ea. Prima întâlnire a fost într-o seară mă bărbieream și văd cu coada ochiului că se mișca ceva pe un perete. Era șopârla incoloră, ca la ea acasă și nici chirie nu plătea. Cu șerpii ce să zic e minunat când îi găsești în piscină. Ajung intr-o după amiază acasă și aranjez puțin la piscină pt că urma să vină ceva prieteni, mai o baie, mai o bere. Merg si ii aștept în parcarea unui supermarket din apropiere. Ne întoarcem, eu și amicul cu sacoșele de cumpărături, ea că se duce afară la piscină să-și aprindă o tigară, să facă o baie și îi spun să aprindă lumina de afară pt că începuse să se insereze. Nu trece un minut, eu puneam ceva beri in frigider și aud un țipăt, urlet de afară. Scap o sticlă, se duce plii de suflet și împreună cu amicul rupeam ușa dinspre piscină. Prietena lui albă că varul și nu se oprea din țipat și urlat. O calmăm cu chiu cu vai, in timp ce ne arăta șarpele din piscină cum își făcea antrenamentul cu public pt olimpiada ce urma să vină. I- am explicat că este o piscină privată, a înțeles și a plecat pe gura de evacuare a apei. Într-o dimineață am găsit un alt membru al familiei cum își făcea siesta, parcă vrând să îmi arate că ei sunt șefii, iar eu doar un intrus. I-am liniștit cu escapadele lor. Cu aligatorii e mișto, dar nu vreau să văd când se înfurie vreunul și nici să mă alerge. Hotelul unde lucram era oarecum construit pe o fostă mlaștină. Acolo locuia un aligator și ca să nu îi strice habitatul l- au lăsat acolo și avea bucățica lui în cadrul resortului, cu râuleț, mlaștină etc. De la bătrânețe, cred că rămăsese și fără dinți. Tot în cartierul unde locuiam, vine un vecin și îmi spune să am grijă că 3 case mai sus s-au trezit cu un aligator in curtea din spate. Asta chiar nu vreau și atunci am zis, ca să mă obișnuiesc cu ei să merg in Everglades, la o aruncătură de băț. Eee aici chiar că în lumea lor, pe primul de l- am văzut, până să iau barca să mă plimb prin pădurea de mangrove și să le dau pește aligatorilor, am crezut că e mort. Stătea absolut nemișcat sub apă, foarte limpede apa. Eu, „isteț” rău, voiam acțiune, aruncam cu pietricele, el nimic. Am mers lângă el și nimic. Mă saturasem să tot fac „măscări” și m- am uitat mai atent, surpriză, i-am văzut nările cum se mișcau și am realizat cât de idiot am fost să mă apuc să îl întărât. Am luat o barcă din aceea mare cu elice și cu un nene ce părea din filme, plin de cicatrice și am purces pe canale în pădure. La ochiuri mari de apă și cu vizibilitate, opream și scoatem peștele. Nu’ș cum să vă spun dar îi vedeai cu veneau ca niște submarine, iar pe un pui am avut curaj să pun mâna , urmând sfaturile lui nenea. Se pare că sus între ochi nu vede, deși are simțul foarte dezvoltat și musai să te miști rapid. L- am amăgit cu peștele.
Cu tattoo întâlnirea a fost într-o dimineață pe la vreo 5.30, liniște de cimitir, iar eu mergeam la lucru pe jos vreo 2 mile și jumătate. Doar instalațiile de apă se auzeau când treceai pe lângă și te mai udau că nu știai pe unde sunt. Am auzit un foșnet și m- am dat spre stradă să am vizibilitate mai bună era ciudățenia asta care s- a speriat de mine și eu de ea. Nu sunt periculoase ca animale.
Cu puma din cartier, care nu se dădea prinsă e mișto ce sfaturi am primit de la security și cum dacă mă întâlneam cu ea să fac contact vizual, să mă las in jos și să îi vorbesc frumos. Mă bucur că nu am intalnit–o.
In zilele noastre și unde-mi duc traiul, veverițe (cărora mereu le dau alune), vulpi și păsări sălbatice sunt la
ordinea zilei. Și să nu uit șoareci și șobolani.
Comentariu beton!15
Eram la inceput de primavara (nu e ultima, dar e una tare draguta) in Dragoslavele, undeva fix in zona Piatra Dragoslavele, abia plecasem de la masina si depasisem satul cand am vazut o caprioara care pastea linistita iarba chiar intr-una din ultimele curti. Am crezut initial ca este imblanzita si ca sta doar in curte pentru ca nu s-a speriat cand am trecut. Evident ca ne-am oprit sa ne uitam la ea, timp in care ne-a observat si a iesit in drum si a inceput sa urce in spatele nostru dupa care s-a pierdut in padure. Fetele (8 si 10 ani) au fost captivate si tot nu vroiau sa se indeparteze de ea.
La cateva zile in aceeasi zona pe un drum forestier, mergand linistiti la deal, am observat la 150 m mai in fata in curba un „caine” negru si fetele s-au oprit cu teama unui caine de stana mare. Mergand inca vreo cativa pasi „cainele” a devenit evident ca este un urs (nu foarte mare, dar destul). Ne-a vazut in cateva zeci de secunde, s-a ridicat in picioare, s-a uitat la noi si a intrat agale in padure in directia opusa. Fetele au avut 2 reactii diferite: cea mica – hai sa mergem repede ca este ursul si putem sa ne jucam cu el (ea inca nu intelege ca nu prea te joci cu ursul sau ca oricum nu e bine sa o faci ca e animal salbatic si trebuie sa ramana asa), cea mare – hai sa ne intoarcem 😀
Și unde pot fi încărcate pozele ? Că povestea e una…și poza e alta ! Am incercat pe facebook, dar nu sunt admise pozele acolo.
Și, serios : ptomit ca NU PUN poze cu zecile de specii de animale cu adevarat exotice de pe terenul de golf, ci…cu un animal SPECTACULOS fotografiat pe strada, intre 2 case, In Spania !
Nu, nu trișez nici punând poze cu flamingo, care se află la 2-3 km de casa noastra de acolo.
Intri pe imgur.com uploadezi poza și lași linkul aici.
Din pàcate iPhone-ul meu nu reuseste sa deschida nicidecum site-ul respectiv. Așa că nu-mi rămâne decât opțiunea aplicației din App Store. La capitolul “ Posts “ imi da voie sa selectez poze din galeria proprie, sa etichetez, dar cănd să încarc…imi da eroare.
Dacă îmi furnizați o alta variantă de comunicare…poza cu Păunul care umbla pe stradă cred că va merita !
Poate AȘA funcționează :https://www.facebook.com/100064458222436/posts/204517401706866/?d=n
Scuze, cred că aici e link-ul POTRIVIT :
https://www.facebook.com/100064458222436/posts/204544371704169/?d=n
Postările nu sunt publice, nu le vedem. Va trebui să să schimbi audiența lor pe fb.
Pe profil ai doar 3 postări publice (din 13 aprilie, 25 martie si poza de profil din 24 martie).
Pt Solandi : mulțumesc foarte frumos pt feedback. SPER ca acum am remediat si in sfarsit se pot vedea pozele. Nu am reusit nicidecum cu varianta indicata de dl Vasilescu.
La mine la „tara” in Poiana Marului, la 2 metri de mine o veverita rodea dintr-un mar cazut din copac (cred ca s-a pacalit…dupa trei muscaturi l-a aruncat si a luat o nuca de pe jos si a fugit) si a doua zi in magazie, un pars se uita intrigat lipit de perete (ne ducem atat de rar, incat mai avea putin si chema politia pentru tulburare de posesie!)
Am iepurasi si veverite pe peluza din spate. Ii vad zilnic.
Totusi, cea mai cea intalnire cu o salbaticiune in mediul ei natural a fost la Londra, acum cativa ani.
Ies si eu, ca omul, in gradina din spatele casei, sa fumez o tigara. Seara. Stand eu si tragand cu sete din tigara, vad doi ochi sclipind in bezna. Ma gandesc: o fi pisica vecinilor. Bat din picior s-o fac sa se care, ca sunt alergica. Animalul, nimic; venea incet spre mine. Ma uit mai bine. O vulpe! Am intepenit. Ma si vedeam facand antirabice si alea-alea. Bat eu din picior, incep sa-i spun sa plece in treaba ei…nimic. Cred ca era surda. Abia cand a ajuns la un metru de mine mi-a aruncat o privire plina de dispret suveran si a plecat. Nu stiu unde. Stiu doar ca, din cand in cand, aparea pe acoperisul garajului, se prajea putin la soare (bine…ce soare poate fi in Anglia) dupa care disparea din nou.
Cu ocazia asta, am ajuns la concluzia ca, in Londra cel putin, habitatul natural al vulpilor e pragul de la usile din fata sau acoperisul de la garaje. E plin, dom’le de vulpi pe-acolo!
În iulie 2021 pe „coadă ” Lacului Morii la „iesirea ” din Chiajna am văzut o broscuta țestoasă mică a vrut și chiar a traversat strada, eram cu bicicleta și un alt biciclist a luat-o în mână și a intors-o în mediul ei, aproape de lac.
Anul trecut am ieșit la pădure pentru antrenament de tir cu arcul și un grătar. Când căutam o săgeată, am văzut o căprioară. Ne-a privit câteva secunde și și-a continuat plimbarea.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=3088193237944276&set=pb.100002608907600.-2207520000..
Pt dl Emil : Sa vorbesc despre aligatori, maimute, elefanti, hipopotami, sau pui de caprioara, iguane, papagali, sau alte pasari – toate astea de pe terenuri de golf ?
Sau despre plimbarea ghepardului tinandu-l de coada, despre tigri in Thailanda, scarpinati pe burta, sau pui de lei, despre varanul de Komodo, sau despre șerpi incolaciti ( Sentosa ), sau despre rechini, ori poate despre pisici de mare, sau pinguinii din Africa de Sud, sau despre cei pe care i-am vazut seara dupa lasarea intunericului in Melbourne ( daca nu ma insel ), sau loths ( in Costa Rica ), sau balene ? Cred ca diversitatea Australiei este de exceptie, dar e un pic mai complicat de facut poze celor 5 Big Predators, in aceeasi zi, in acelasi parc national – in 2 țări diferite, deci de 2 ori …
Nu mi-am pus vreodata problema sa fac un album cu animalele pe care le-am atins, sau incalecat…sau cu care am inotat. Dar e o idee buna, mulțumesc !
Pentru cei ce au FB: mergeți pe linkul dat de Mihai, cel de imgur.com. Acolo vă puteți autentifica cu contul de FB. De-acolo-ncolo ( 😛 ) încărcatul pozelor e simplu iar în partea dreaptă platforma vă oferă linkul pe care-l puteți pune aici. Știu, e târziu, nu cred că mai citește cineva pe aici dar merita să încerc. Cei fără FB își pot face cont, nu e complicat.
Toate cele bune.
E mai greu cand vrei sa-ti protejezi cele peste 25.000 poze in 400 albume…
Dar multumesc frumos si dvs pt sfat !
Ultimul suflețel pe care l-am zărit a fost datorita lui Mihai. Am ascultat sfatul lui și am cumpărat 2 măști de snorkeling. Măști pe care le caram la plaja, dar nimeni nu întindea mana după ele. Asa ca am poziționat una pe fata mea și am băgat capul sub apa. Pt cunoscători, eram la Porto Katsiky.D3ci capul sub apa, în fața ochilor o lume noua, frumoasa spre extraordinar, pietrele albe îmi sugerau liniste.Și multă frumusețe, numa ca la încă o întoarcere de cap am dat peste Dora.Nemo nu era pe acolo, dar Dora m-a luat prin surprindere.Atat de tare încât am scos capul din apa, racnind și gesticulând ca descreierata.Oricum ai mei nu înțelegeau ce râcnesc sub masca. Au priceput doar ca pot fi deposedata ușor de masca. Ne-am bătut pe ele.Toată ziua am admirat doradele și l-am pomenit pe Mihai. Eu am câștigat cel mai mult, după ce ai mei s-au retras la umbra stâncilor, am considerat ca e loc de încă doua ture sub apa, asa ca seara 3 turiști își savurau berea, iar eu ii dădeam cu aspirina, ca altceva la insolație nu mergea.
Eu nu știu sa inot, dar sub acea apa am avut curajul sa intru cu masca de snorkeling și sa fac ca rechinul. Mihai , am râs ca o descreierata sub apa, am râs de cred ca s-au speriat doradele. Imi curgeau lacrimile.Efectiv nu ma puteam opri din râs. Eu. Să inot. Și sa râd sub apă cu doradele.
Băi, foarte tare. Când io zic că măștile alea sunt aur curat. Și respirai normal sub apă, nu? S-a aburit vreun moment?
Nu Mihai, nu se aburesc deloc! Am folosit-o și eu pe-a mea un pic dar unde am fost eu era apa tulbure rău. Nu vedeai mai nimic niciodată. Nu nominalizez c-o să zică lumea că-s hater. Recomand!
@Victore, ce să-ți fac dacă faci snorkeling la Adamclisi. 🤭
Respiram normal, senzatia e de senzatie😏.
Prin natura fisei postului, omul meu verifica linia cf si de pe locomotiva.
Prin iarna, la una din plimbari, locomotiva a lovit un fazan de camp. Si nu-i prima data cand fazanii se iau la intrecere cu trenul.
Vede omu’ crima si-l suna pe cel ce raspunde de portiunea aia:
-C, fii atent ca la 192+300 locomotiva a lovit un fazan. Zi-i lu’ V sa-l ia si sa-l trimiti la sediu.
Ei au lucratori care in fiecare zi fac revizii pe portiuni de cf, astfel incat toata cf e parcursa si inspectata si per pedes.
-Sefu’, se face, dar o pulpa e-a mea.
Mai departe, vorbeste si asta cu cel ce face revizia, aceeasi placa, se stie: o (alta) pulpa e-a lui, ca doar nu l-o culege de la locul crimei fara sa se-aleaga cu ceva.
Operatiunea e urmarita prin telefon, se stie unde e oratania!
Deja doua pulpe sunt promise, dar hei! vom manca fazan salbatic.
-Sefu’, animal recuperat, trimit prin Vasile, da’ vrea si el o pulpa.
Deja nu mai conta ce promite, doar spera sa fie vreun fazan mutant, sa-i multumeasca pe toti.
Ajunge intr-un final oratania, ce sa va zic… O cioara parea durdulie pe langa jumatatea aia de frati Petreus, da’ bio, salbatic care va sa zica.
Daca vreti va zic si cum l-am fezandat cu tot cu pene, cum l-am jumulit – ca s-a luat si pielea de pe el- si cum la cuptor s-a strans de-a ajuns cat un pitigoi mai rasarit.
Dar si-asa-i trista povestea, cu crime accidentale si recuperari, si cred ca nu asta dorea bloggerul.
Dar csf, n-ai csf, nu toate intalnirile cu vecinii de proximitate sunt fericite.
Vacanțele copilăriei (și majoritatea zilelor făr’ di școală) le-am petrecut într-un sat de munte. Cu urși ce luau animalele din grajduri, cu vulpi ce furau găinile din cotețe, ulii ce intrau în picaj mai ceva ca avioanele din WW2 și alte multe lighioane. Că nu aveam doar pădurea aproape ci și apă.
Cu ursul m-am întâlnit și-n șușa, pe când mă/ne întorceam de la discotecă.
Cu vulpea când duceam gâștele la gârlă.
Cu ulii mă certam aproape zilnic.
Azi nu mă mai cert cu ulii, doar le privesc zborul maiestuos. Mă bucur cu bucuria copilăriei că s-au întors rândunelele în satul meu/în casa mea.
Ursul tot mai vine prin grajduri. Dar mai ales prin livezile de pruni.
Când dispare frunza, pe copacii de pe marginea DN2 puteți observa păsări de pradă privind cu atenție câmpurile.
Animalele mele de companie au fost: un șarpe de apă (pui, de vreo 15cm) pe care mi l-a omorât o vecină, un păianjen pufos și o salamandră (care a evadat într-o noapte).
La blocul bucureștean am/avem o familie de arici de care avem mare grijă.
La plimbările prin zona mea bucureșteană: fazani. Și sub geamul meu un uliu care a vânat un porumbel.
Plus ciorile care descoperă noi tehnici pentru a ajunge la miezul nucilor.
P.S. În vara asta am făcut și o ieșire în deltă, deci cu de toate (lifhioanele). Și am ieșit și pe mare în căutare de delfini. Am găsit pelicani. Cică pelicanii pe mare ar fi chiar mai rari ca delfinii.
O balenă lângă Cabo da Roca. Ieri. Mediu mai mult sau mai puțin natural, având în vedere că nu e chiar obișnuit să vină atât de aproape de coastă. Dar măcar era liberă 😊
Stau la casa , undeva in marginea satului… Am vecini o familie de iepuri de câmp șmecheri tare, au supraviețuit sau au un tratat de neagresiune cu maidanezii zonei. Vara asta am descoperit că mai am doi arici( o prezență foarte discreta – rar îi văd ) dar din care unul sta prost tare cu orientarea spatiala îl trage ața doar către șosea și îl mai întorc din drum, așa ca între vecini. Plus că un vecin s-a pricopsit cu o cucuvea de ceva vreme…te bagă in boale cînd ieși seara la o țigară, te așezi comod, te relaxezi și auzi dihania că încep să buhuhuie pe undeva prin apropiere.
N-am apucat să povestesc ieri, deh, suntem în familybuilding la mare. Azi tragem de ultimul soare cu nori, până ne-om îndura să plecăm de pe plajă.
Surpriza cea mai mare a fost să găsim un arici în grădina hotelului, nu atât pentru noi, cât pentru nepoata de 7 ani din dotare. Cine a păstrat de la masă orice urmă de legumă sau fruct, să hrănim ariciul? Din păcate, aseară era plecat în deplasare și l-am ratat, dar cea mai mișto a fost reacția copilului: „nu-i nimic, trebuie să ne bucurăm că l-am văzut atât de aproape! E prima oară în viața mea când am văzut un arici în iarbă!” Păi n-am fost noi în aventură, în fiecare seară înainte de culcare, să vedem ariciul? Priceless!
Aseară, în Cheile Râșnoavei, cu 2 Martini,mai adolescenți, așa, ca la vreo 200 de kilograme!
Acum 2 saptamani m-am dus la maica-mea, la tara, si am avut chef de plimbat pe dealurile din jurul satului. N-am stat pe ganduri, mi-am luat cateva felii de pita, o bucata de clisa, niste porodici, o ceapa, o bucata de telemea si am luat la picior dealurile. Dupa vreo 2 ore de plimbat m-am oprit sa pranzesc ca mai apoi sa trag un pui de somn la umbra unui stejar batran. Cand am dat sa trec un deal spre casa m-am intalnit de la distanta cu un lup ce privea cu dragoste spre mine. https://ibb.co/D7y3p41 I-am lasat in iarba resturile si l-am ocolit prin cealalta parte a dealului. A fost o intalnire foarte importanta pentru mine deoarece lupul e animalul din sufletul meu.
Man, fără supărare, dar ăla e lup… cum sunt eu stelist 😁.
PS. FCP în ADN!
@BagheRa, e lup, șefu. Un lupan mai tinerel, dar e lup.
@BaGheRa: Nu stiu cu ce echipa tii tu, dar iti garantez ca era lup deoarece in jur nu-s case pe o raza destul de mare si nu prea cred ca ajung cainii prin zona. In fine…
Ține cu luzării ăia de la Petrolul, autointitulați „lupii galbeni”. 🤭
@Mișule, poza nu este foarte clară… și nu bag mâna-n foc, dar din ce știu eu… lupii, mai ales cei tinerei așa cum pare acest exemplar, sunt cam scumpi la vedere.
În fine nu este chiar așa important dacă este sau nu! Nu am zis-o cu rea intenție 😁.
@Radule… echipa este Petrolul și suporterii ei sunt denumiți lupii galbeni
Da, e mult mai important să nu ținem cu lupii galbeni. 💪
@Mișule, simt puțină invidie… 😏
@BaGheRa: Pai nu-i foarte clara ca nu m-am apropriat de el ci i-am respectat teritoriul pastrand o distanta rezonabila fiind animal salbatic si neavand de gand sa-l domesticesc. Ma bucura faptul ca tii cu lupii galbeni si nu cu potaile/javrele rosii. 😀
@Mihai: Ai dreptate nu e chiar lup, e doar un lupisor. 😉 Tinand cont de ce am scris mai sus, sper ca nu esti „caine” si mi-am faultat norocul de-a primi in dar un album. 🙂
@Radule, nu are treabă cu javrele, el este cu Steaua, acum nush daca aia din liga a II-a sau aia a lui Jiji.
Se poate sterge ca-i postare dubla. 🙂
Sub frunzele uscate din gradina hiberna un arici. Asta se intampla prin octombrie-noiembrie anul trecut. L-am lasat in pace pana primavara cand am vazut frunzele imprastiate si am crezut ca a plecat. Prin iunie l-am vazut seara cand iesea la plimbare. Atunci am descoperit ca nu este singur. Avea 4 puisori.
In parcul unde ma plimb aproape zilnic cu fi-miu si cei doi catei au cuib doua lisite. E o bancuta fix la marginea lacului, in dreptul cuibului, mereu il „parchez” pe fi-miu acolo, sa ne uitam la ele (cat se rasfata si mami fumand o tiga stand jos). Am crezut ca sunt sterile, ca toooot stau pe cuib din martie…chiar imi parea tare rau de ele, mi se parea trist ca inca mai clocesc, cand am avut suuuper surpriza saptamana trecuta! Patru ciufuri roșii printre penele mamei. Yeeey! De-abia astept sa-i urmarim crescand.
Si mai am una, o experienta absolut memorabilia… locuim in Olanda si am zis sa ne luam o saptamana la mare in iulie…cum draq sa nu fie cald in iulie? Eh, n-a fost. 16 fucking grade. Anyway, am inchiriat o barcuta cu motor sa ne plimbam pe Veerse Meer(o laguna). Pe pliantul din barcuta iti zicea pe ce insulite poti sa te opresti si sa te plimbi, iar pe una din insulite aparea desenata si o caprioara. Am vazut cateva caprioare din barca si ne-am oprit, ne-am plimbat pe poteca din pădure, iar experienta ne-a depasit cu muuult asteptarile. In orice directie te uitai vedeai o caprioara printre copaci. Mame cu 1-2 iezi, se uitau curioase si asteptau sa ne apropiem pana pe la 25 de metri si apoi intorceau codita aia adorabila si topaiau gratios printre copaci, puii „tzup-tzup” dupa ele. Ne-au traversat poteca prin fata, grup de vreo 15, una dupa alta. Cerbul se uita la noi de la distanta de la marginea insulitei. Absolut fascinant felul cum traiesc atatea caprioare libere si fericite pe o insulita impadurita de 2, poate 3 km patrati si absolut genial mi s-a parut faptul ca poti opri barcuta acolo pentru un mic safari. Obligatoriu de revenit acolo cand va fi pustiul nostru mai mare, ca la 9 luni n-a inteles nimic.