Din nefericire, în pandemia asta n-am reușit să mă calific nici ca epidemiolog, nici ca infecționist, nici măcar ca sociolog. Mă rog, n-am reușit io să mă redescopăr și să-mi îmbrățișez sinele, ce să mai vorbim despre chestii din astea abstracte.

Deși încă îmi lipsesc aceste calificări, s-ar părea că am totuși un pic de creier și oleacă de simț de observație. Și cum deja ne apropiem de un an și jumătate de când ne chinuim cu mizeria asta de virus, nu pot să nu observ că după fiecare relaxare a mai urmat câte un val de pandemie. Iar partea și mai nasoală e că fiecare val a fost mai agresiv decât anteriorul.

Mie, personal, mi se pare o fractură logică ce-au făcut autoritățile. Mai precis această relaxare, la grămadă, pentru toată lumea, vaccinați și nevaccinați.

Nu pot să nu observ că suntem singura țară care face asta. În rest, absolut toate care au mai relaxat atât de mult măsurile au pus condiția existenței vaccinului, a unui test negativ PCR sau a dovezii că s-a trecut prin boală. La noi, în schimb, de săptămâna asta o să intre toata lumea la grămadă la meciuri, de exemplu. Da, înțeleg că există o limită de 25% din capacitate, dar în rest nimic.

Cât despre măsura cu petrecerile și nunțile fără limită pentru participanți, dacă sunt toți vaccinați, când am citit-o am râs cu zgomot. Îmi și imaginez cum or să patruleze polițiștii de la locală pe la nunți și-or să le ceară dovada vaccinării nuntașilor. Fix la fel cum am văzut la tv spectatorii din tribunele unui meci de fotbal între copii. Era o tribună plină, om lângă om, fără măști fără nimic și nimeni nu le ceruse la intrare vreo dovadă de vaccinare sau vreun test PCR.

Pe scurt, deși mi s-a luat să fiu pesimist și tot ce-mi doresc e să scăpăm odată de mizeria asta, fraților, rugați-vă ca relaxarea asta să nu aducă și valul patru. Că dacă-l aduce, va fi mult mai nasol decât tot ce-am trăit până acum.

Dar dacă vom avea un val patru, acum sau la toamnă, și-o vom lua de la capăt cu restricțiile, măștile, vaccinurile pentru tulpine noi și ATI-urile pline, sper din tot sufletul meu ca toți angajatorii din țara asta să-și dea afară toți angajații care le pun afacerile în pericol refuzând să se vaccineze din motive non-medicale. Ai trei zile să te vaccinezi. Nu vrei? Îmi pare rău, dar ne despărțim. Sunt absolut convins că se vor găsi motive legale pentru desfacerea contractului de muncă. La fel cum sper să fie dați afară și toți bugetarii care vin în contact direct cu mulți oameni, dar refuză să se vaccineze. Și-am numit aici toți angajații sistemului se sănătate și profesorii. Te vaccinezi sau pleci, punct.

Ah, încă ceva, eu nu mă simt deloc fraier că m-am vaccinat. Băi, dar deloc. Nu m-am simțit nici atunci când am făcut-o, nu mă simt nici acum când au scăzut cifrele. Nu de alta, dar m-am vaccinat în primul rând pentru mine, și-abia apoi pentru comunitate. Am făcut-o fiind absolut convins că dacă e să mor, măcar nu mai mor de covid sau nu mai ajung pe la ATI, întrebându-mă oare ce-o să se întâmple în timpul ăla cu fetele. Știți, anul trecut, pe vremea asta, n-aveam nicio speranță să apară rapid vreun vaccin care să ne scape de mizeria asta. Iar acum, că-l avem și l-am făcut, să mă simt fraier? No fucking way!