La Vâlcea, imediat în spatele blocului meu începea pădurea. Mă rog, poate nu chiar „imediat”, mai erau curtea Liceului Silvic și cea a Spitalului Județean, dar imediat după ele chiar începea pădurea. Practic, de la mine din casă, până în pădure făceam mai puțin de trei minute.

Când plecam în expediții, noi, toți copiii din blocul B2, acolo ne duceam, în pădurea de pe deal. Apropo, mi se părea foarte ciudat că practic aveam voie să bat toată Vâlcea aia la picior, mă puteam duce inclusiv să fac baie în Olt, fără sa fiu nevoit să le cer voie alor mei. Dar când plecam în expediții în pădurea de pe deal, trebuia musai să le cer voie, altfel se dezlănțuia jihadul dacă aflau. Și șansele să nu afle erau mai mici decât părul de pe gambele broaștelor.

Da, revenind, în pădurea aia ne jucam noi de-a exploratorii. Mare ne-a fost mirarea în vara în care am descoperit funicularul. Nu era el chiar un funicular, dar noi așa îi ziceam. Era, de fapt, infrastructura pentru un vagonet aerian pentru transportat marfă, din ăla cum mai foloseau minerii. Mai rămăseseră din toată instalația doar stâlpul din vârful dealului, cel de la bază, și cablul oțelit dintre ele. Vagonetul nu mai era prin zonă de mult.

Dar nici nu ne trebuia, că ne transformam noi în vagonete cu ajutorul unor drugi de metal îndoiți. Ne duceam la stâlpul de sus, ne agățam de cablu cu fierătaniile alea îndoite, ne luam un pic de avânt și zbrrr, practic zburam până la baza dealului.

Singura problemă era cea de logistică, adică de gestionare a afluxului de doritori de senzații tari. În sensul că, ușor-ușor, au aflat toți copiii din zonă de funicular și în scurt timp trebuia să aștepți câte o jumătate de oră, dacă nu și mai bine, pentru cele câteva secunde de extaz aerian. Groaznic, vă spun, exact ca la telegondolele de pe Valea Prahovei din zilele noastre.

A fost un pic mai bine, gen s-a mai aerisit un pic prin zonă, în ziua in care a rămas suspendat Adiță, de la etajul patru de pe scara C, undeva pe la jumătatea cablului. Știți, Adiță era un pic mai greu decât noi ceilalți, iar cablul nu avea suficientă înclinație ca să-l poți parcurge dintr-o parte in alta doar cu ajutorul atracției gravitaționale. Dacă nu-ți luai suficient avânt la plecare, riscai să rămâi în aer. Fix asta a făcut Adiță în ziua aia. Dar până la urmă, cu mișcări de balans însoțite de urlete disperate de genul „Băăă, am rămas aici” a reușit sa ajungă la stâlpul de jos.

Dar copiii au memoria scurtă, în două zile incidentul cu Adiță de la patru a fost uitat și trecut la „și altele”, cozile au revenit, și odată cu ele iar au crescut timpii de așteptare la câte jumătate de oră sau și mai mult.

Frustrat de faptul că nu mă puteam bucura de adrenalină după cum voia mușchiu’ meu, am început să caut o soluție în acest sens. Știți că în perioadele de criză apar cele mai bune idei, nu? Bineînțeles, ideea n-a întârziat să apară.

În prima dimineață in care ai mei nu erau acasă, mi-am pus ceasul să sune la 07.00, mi-am luat dispozitivul de coborâre pe cablu (adică drugul de fier îndoit) și m-am prezentat la funicular. Unde eram singur-singurel și liber ca pasărea cerului să fac coborâre după coborâre de câte ori vreau eu. Cam așa credeam că trebuie să arate raiul.

Revenind, ziceam că eram singur, doar eu, pădurea și funicularul, hotărât să fac abuz de adrenalină. După socotelile mele, urmau să treacă minimum trei ore până urma să mai apară următorul concurent.

Cu cântece de îngeri în urechi, mi-am fixat fierătania aia pe cablu, mi-am luat cel mai mare avânt posibil și am dat drumul la zbor. Niciodată nu avusesem o asemenea viteză, practic, simțeam vântul vâjâindu-mi pe la urechi când despicam semeț aerul spre baza dealului.

Un singur lucru nu luasem in calcul: legile fizicii. Știți, viteza aia mare presupunea și un proces de frânare mai lung, odată ajuns la capătul de jos. Lucru la care nu mă gândisem și care, în mod evident, nu prea avea cum să se întâmple așa de la sine. Așa că, de pe la jumătatea drumului (cam de pe unde rămăsese suspendat Adiță de la patru) a început să-mi înflorească în minte un gând terifiant: și eu cum mă mai opresc acum?!

De oprit, m-am oprit până la urmă, că altfel nu mai citeați azi pe-aici, dar a trebuit să amortizez impactul cu mâna stângă. Impact in urma căruia degetul meu mic s-a înfipt în ceva, nu știu exact în ce, dar sigur-sigur s-a înfipt în ceva de metal de pe stâlpul care pusese capăt zborului meu. Evident, a fost cu vărsare de sânge și cu tot tacâmul. Noroc că nu erau ai mei acasă, deci am putut să-mi torn liniștit juma’ de sticlă de Rivanol peste degetul mic și să aștept să se închidă rana până s-au întors ei acasă.

Și uite-așa s-a sfârșit brusc, înainte de vreme, aventura mea cu funicularul. Dar partea cea mai tare este că n-am cum s-o uit vreodată, pentru că degetul meu mic de la mâna stângă va purta pentru totdeauna urmele acelei zile: fix în mijlocul cicatricii care atestă că tot ce v-am spus astăzi nu este rodul imaginației mele, am o bucățică de metal desprinsă din stâlpul ăla. E acolo, se vede cu ochiul liber, o să-mi amintească mereu c-am fost și eu cândva copil.

Am scris povestea de astăzi la rugămintea celor de la Vodafone România. Da, m-au provocat să scriu o poveste despre pădure și ușor n-a fost, știți și voi că nu prea sunt genul care hălăduiește prin codrii patriei. Dar așa cum m-au provocat ei pe mine, la fel vă provoc și eu pe voi să scrieți aici o poveste despre pădure.

Scrieți ce vreți și cum vreți, doar poveste cu sau despre pădure să fie. Tot ce pot să vă spun este că poveștile scrise de voi au șanse să ajungă în audiobook-ul „Vocea Pădurii” realizat de Vodafone. Mai precis, va exista un proces de selecție în urma căruia se vor alege cele mai mișto dintre ele.

Singurele condiții pentru ca poveștile să fie eligibile sunt:

➡️ să nu fie scrise sub forma de dialog

➡️ să fie personale și originale

➡️ să fie corect scrise din punct de vedere gramatical (aici mă pot implica eu să vă mai corectez, dacă e)

➡️ să fie civilizate, morale și decente, să îi respecte pe ceilalți participanți la campanie

Nu știu cum vă sună vouă, dar mie-mi sună bine, îmi sună a ceva ce mi-aș dori să se întâmple. Dacă vă sună si vouă la fel, vă aștept cu nerăbdare poveștile.

Poate vă întrebați ce legătură are Vodafone România cu pădurile? Lasă că vă explic eu imediat. Legătura este unul dintre cele mai șmechere proiecte pentru combaterea defrișărilor ilegale. Adică un sistem care recunoaște sunetele din pădure și este capabil să identifice zgomote care n-ar prea trebui să se audă acolo. Ia fiți atenți aici, că vă explică ei mai bine decât aș putea s-o fac eu.

Vodafone anunță, în premieră în România, un proiect de pădure inteligentă, conectată la rețeaua Supernet. Pădurea, situată în județul Covasna, a fost dotată cu un sistem de monitorizare și semnalizare în timp real a sunetelor specifice exploatărilor forestiere, ceea ce ajută la combaterea defrișărilor ilegale.

Sistemul comunică cu rețeaua Vodafone și constă într-o serie de dispozitive numite „gardieni digitali”, prevăzute cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător. Datele captate sunt trimise, prin internet, către o platformă aflată în cloud, dotată cu Inteligență Artificială.

Aplicația analizează în timp real informația primită și, dacă sunt detectate zgomote precum cele de drujbă, de autovehicule etc, care ar putea indica eventuale activități suspecte, trimite tot în timp real alerte către o aplicație instalată pe telefoanele pădurarilor și/sau către un centru de monitorizare zonal sau național. Soluția le permite administratorilor pădurilor să asculte în timp real ce se întâmplă și să intervină prompt în caz de pericol.

Dispozitivele sunt instalate în segmentul superior al arborilor, într-un mod neinvaziv, sunt dotate cu panouri solare proprii care le asigură alimentarea cu energie și sunt protejate de intemperii. Un singur dispozitiv are o rază de acoperire de 1Km și poate preveni defrișarea a peste 3Km2 de pădure.

V-am zis că e tare de tot proiectul? V-am zis. Mai jos am lăsat și un scurt video pentru cei care vor să înțeleagă mai bine cum stau lucrurile.

Și acum, haideți cu poveștile alea despre pădure.