De ce să mint, am râs când am citit acest articol în care Marius își exprimă nedumeriri de genul „nu prea îmi dau seama cum funcționează faza asta, suntem un cuplu, stăm împreună, dar avem banii separați.”. Am râs pentru că nu înțeleg de ce cele două noțiuni s-ar exclude. Unde e problema dacă într-un cuplu fiecare își ține banii separat? Că nu mă prind.
După care am mai râs un pic când a venit cu concluzia: „Când fiecare trage pentru el e cam dificil să vezi cum va arăta viitorul împreună, inclusiv pe plan financiar”. Oare ce-o fi așa de dificil? Că până la urmă, eu îmi câștig banii mei, ea își câștigă banii ei, iar dacă suntem într-un cuplu, aceiași bani pe care-i câștigăm fiecare separat ne vor ajuta să rezolvăm și cu viitorul financiar comun.
Mi se pare destul de desuetă și în neconcordanță cu vremurile o abordare de genul ăsta. Pur și simplu nu înțeleg de ce ar fi în pericol viitorul financiar al cuplului dacă cei doi au fiecare banii lui. Dacă amândoi trag la aceeași căruță nu este absolut nimic în pericol, noi facem cuplul, nu cuplul ne face pe noi. În capul meu, catalogările de genul ăsta sunt din aceeași serie cu zicerile alea bătrânești: „bărbatul trebuie să aducă mai mulți bani în casă decât femeia”. Pe sistemul ăsta, dacă femeia e atât de bună în ceea ce face încât ajunge CEO la vreo multinațională sau își face un business care-i aduce bani mulți, trebuie să divorțezi în secunda doi. Că nu se cade așa ceva, maică. Mda, a sunat secolul 19 și și-a cerut zicătorile înapoi.
Am avut timp să experimentez în această viață și treaba cu banii la comun. Nu zic că e foarte rea soluția, dar poate să duca la frustrări atunci când unul dintre cei doi vrea să cheltuie niște bani, iar celălalt găsește această cheltuială nejustificată. Da, știu, fabulez, în cupluri totul e roz și frumos, nu există niciodată frustrări din cauza banilor cheltuiți de partener. Aham.
Hai că vă explic pe scurt cum stă treaba la noi, adică un cuplu în care există și doi copii. Am pomenit despre copii pentru că tot Marius mai dă un exemplu care m-a lăsat cu gura căscată: „dar când apar copiii ce te faci? Mama plătește pamperșii, tata laptele praf? Mama plătește grădinița particulară, tata cursurile de canto?”. Mă depășește total această ipoteză în care fiecare dintre cei doi ar trebui sa plătească separat partea lui de cheltuieli pentru copii.
Uite cum arată soluția pe care am găsit-o și-am pus-o în aplicare. Mi se pare de departe cea mai eficientă, extrem de funcțională și, mai ales, negeneratoare de frustrări.
Am deschis un cont comun pentru cheltuielile curente, „fixe” cum le zic eu, adică cele care sunt aproape aceleași lună de lună. Cont căruia i-am asignat două carduri, unul stă la mine, celălalt stă la CeaMaiMiștoFemeieDinLume. La începutul lunii, fiecare virăm în contul ăsta comun aceeași sumă. Și de-aici acoperim absolut tot: chirii, rate, întrețineri, interneți, curent electric, abonamente, mâncare, toate cheltuielile școlare și extra școlare ale copiilor, tot, tot, tot. Vi se pare că sună a „mama plătește pamperșii, tata laptele praf”? Că mie nu mi se pare.
Pe același principiu, am deschis și un cont comun de economii. În fiecare lună vărsăm amândoi în el sume egale, doar că spre deosebire de contul pentru cheltuieli, de banii ăștia nu ne vom atinge decât în caz de ceva nasol de tot. Sau, dimpotrivă, în caz de ceva extrem de mișto. Și uite așa am rezolvat și cu „viitorul financiar”.
Și cam astea ar fi sumele care intră în categoria banii noștri, banii familiei cum ar veni. În rest, amândoi facem ce vrem cu ce ne mai rămâne. Dacă ne mai rămâne, desigur.
Nu spun că asta ar fi soluția ideală pentru toată lumea. E foarte posibil să existe oameni care vor să pună la comun toți banii. Foarte bine, bravo lor, dar de aici până la „când fiecare trage pentru el e cam dificil să vezi cum va arăta viitorul împreună, inclusiv pe plan financiar” e o cale extrem de lungă. Să aibă fiecare din cuplu banii lui nu e același lucru cu „fiecare e cu aia a mă-sii și plătim nota jumi-juma când ieșim la restaurant”.
Faptul că sunt într-o relație nu mă reduce pe mine ca persoană, ca individ, la zero. Am și eu nevoie de bucuriile și plăcerile mele pe care mi se pare normal să mi le acopăr din banii mei, nu din banii noștri. Că n-are fashionista nicio vină că eu fumez, de exemplu. Nu vreau să spun aici cam ce sumă dau lunar pe țigări, dar de ce mi le-aș cumpăra din banii noștri?
Și țigările ca țigările, dar poate mi se pune pata să mă plimb pe Transfăgărășan, sau să dau o fugă la Cluj să mănânc un foie gras de stă mâța-n coadă (caz real, dar nu vă spun unde e foie gras-ul), ori să fac o plimbare la Sofia, că e mașina nouă și n-am stare acasă (tot caz real). De ce ar trebui să cheltuiesc din banii noștri pentru că mi s-a sculat mie într-o sâmbătă dimineață să mă plimb 1000 de kilometri?
Sau, și mai și, într-o bună zi mi se pune pe chelie să-mi cumpăr un PlayStation5 sau niște jante beton și am banii ăștia în contul meu. Sau poate vreau s-o duc pe fashonistă într-un city break, și vreau să fie o surpriză, păi aș cam vrea să pot face asta și fără să-și dea seama c-a dispărut o sumă frumușică din banii noștri. Că mie-mi plac surprizele.
N-o mai lungesc, c-ați înțeles ideea. Pe scurt, vreau să pot cheltui oricând din banii mei, vreau să-mi pot satisface micile mele nebunii și plăceri fără să fiu nevoit să întreb pe nimeni dacă pot face asta. Și fără să mă simt vinovat sau să mă gândesc că i-am rupt de la gura copiilor. Că nu i-am rupt.
Cam asta e soluția pe care am găsit-o, soluție care ne permite să avem fiecare banii lui, să existe și banii noștri pentru cheltuielile curente, dar să asigurăm și acel „viitor financiar” comun.
Sunt foarte curios cum se desfășoară lucrurile la voi. Banii la comun sau?
Acum nu se mai pune problema, dar mi se pare cea mai bună formulă să pui la comun banii pentru cheltuieli comune și cu restul fiecare face ce vrea. Dacă apare o cheltuială comună mai mare, gen renovări sau ceva asemănător se stabilește din timp. În rest dacă eu vreau să merg la un concert și jumătatea la pescuit, fiecare cu banii proprii.
Comentariu beton!24
.. la noi, banii sunt la comun .. când îi ai, nu ai probleme de genul că TU de ce ți-ai luat aia, că EU mi-am luat-o pe ailaltă .. doamna e cu achiziția haine și încălțăminte, eu cu gadget-urile (nimic extra-mega-scump) – pe decență amândoi .. ca idee, nu exista limită de preț – ți se bucură sufletul la ceva – ia-ți-l ! – și așa stresul cotidian ne ucide; măcar la mărunțișuri sa ne mai bucurăm ! (și rezistăm de 17 ani)
Comentariu beton!56
Las și eu asta aici că e pă subiect… https://imgur.com/a/gRcC0Od
Comentariu beton!41
Eu nu am avut niciodata banii „la comun”, cu nimeni.
De 13 ani nu stiu ce salariu are sotia. Nici ea, ce venituri am eu.
Intotdeauna eu am putut sa acopar cheltuielile „fixe”, cum le spui tu. Inclusiv cumparaturile de zi cu zi pe care le fac eu saptamanal (urasc sa mergem la cumparaturi impreuna, nu suntem eficienti).
Cand a aparut copilul, nevoile evidente de zi-cu-zi (pampers, lapte praf etc) s-au adaugat firesc pe lista mea de cumparaturi saptamanale. Ea a inceput sa-i cumpere hainutele (am incercat si eu dar a fost un dezastru).
Banii sunt un subiect inexistent in cuplul nostru.
Doar acum cativa ani, inainte de o operatie cam nasoala, i-am dat o lista cu IBAN-uri unde aveam eu bani.
Se dezbate încă. Ce zici?35
N-aveai suficienți 🤪 d’aia a reușit operația.
Glumesc aiurea, te rog nu o lua ca pe un afront.
Comentariu beton!42
N-avem banii la comun, dar ne-am inteles tacit ca eu sa economisesc si ea sa plateasca uneori mai mult din cheltuielile comune. Dar nu e nici o regula foarte clara, nu stam sa calculam nimic niciodata, e total natural. In rest eu pun deoparte cam aceasi suma in fiecare luna pentru amandoi(castig mai mult si se balanseaza), fiecare face ce vrea cu ce ramane. Nu ne-am certat vreodata din cauza banilor. Eu am si un hobby mai expensive cu hainele si pantofii, sigur din ce ramane dupa cheltuieli si economii
Dacă femeia e coastă de drac și banul e ochiul dracului … cine draq e dracu’ ? 🤪😈
Comentariu beton!16
E coasta lui Adam, n-ai reținut tu bine. 😀
Tot un drac. 😜
Comentariu beton!13
Deci, dacă ți se scoală să te duci pe Transfăgărășan, dar momentan ești șomer, iar ea este CEO la o multinațională, te împrumuți la ea sau stai acasă?
Comentariu beton!58
Cand esti șomer cică se scoală mai rar, că e transfagarașanu inchis..
Comentariu beton!48
Cred că sunt multe aspecte de luat în calcul. Gen, de când ești șomer? Că una e să fii between jobs, să mai ai bani prin cont, să nu te afecteze deloc la cap că ești șomer, ba chiar să-ți facă bine o perioadă fără job. Și alta e să fii de multă vreme, vreme în care tu nu mai produci niciun chior, nu mai ai nimic pus deoparte, iar ea plătește cam tot prin casă. Ce să zic, ca să-ți mai ardă de mers pe Transfăgărășan sau dat o fugă la Sofia, în condițiile astea, trebuie să fii făcut dintr-un aluat aparte.
Ca să nu mai zic că există și varianta în care ești șomer de multă vreme pentru că așa ați hotărât împreună: ea să-și vadă de jobul ei care produce mai mult decât ai produce tu, iar tu să crești copiii. Condiții în care ‘șomer” ăla sună altfel.
Detalii, man, detalii. Astea nu contează, că doar cuplul e format din oameni, nu din job-uri.
Noi cheltuim banii noștri în toate situațiile. Nu am banii mei, nici ea nu are banii ei. Nu stau să transfer de pe cardul meu pe un card comun sau nebunii d-astea. Am de cheltuit? Înșfac primul card pe care îl văd prin zonă sau iau cash-ul care e la îndemână și aia e. Ca idee, cash scot de pe cardul meu, că am condiții mai bune, iar plată cu card de pe al ei din aceleași motive.
Comentariu beton!48
@Ioane, fiecare face cum crede că-i e mai bine. Am experimentat și varianta cu toți banii la comun, nu mi-a plăcut. Am în plan să plec singur pe undeva, prin Europa, după ce se mai domolește pandemia și după ce mă vaccinez. M-aș simți extrem de prost să știu că iau banii ăștia din bugetul familiei. Evident, aș putea să-i iau, nu s-ar supăra nimeni, dar eu tot prost m-aș simți. Vreau să am libertatea să pot face chestii de genul ăsta fără să am niciun fel de remușcare. Iar femeia de lângă mine rezonează cu asta, că doar împreună am găsit soluția.
@Mihai, până la urmă ai dreptate. Fiecare știe ce și cum. Eu am văzut niște faze între oameni căsătoriți de ceva ani, faze de genul „Îmi dai și mie, te rog, 15 lei să-mi iau un pachet de țigări, și ți-i dau înapoi când ajungem acasă?” sau „Uite aici 50 de lei din cei pe care mi i-ai împrumutat săptămâna trecută. Restul ți-i dau mâine că acum n-am la mine acum.” Bănene! Cum, plm? D-aia sunt un pic mai sceptic la faza asta cu banii separați.
Trist este că cel puțim două cupluri din cele din genul de mai sus au divorțat până la urmă.
Comentariu beton!39
@Ioane, dacă ajungi să ceri împrumut pentru un pachet de țigări, sau nenorociții ăia de 50 de lei, atunci divorțul este o binecuvântare, nu ceva nasol.
Banii la comun. Din salarii alimentam: contul curent ( din care eu platesc tot ce tine de facturi, taxe, cumparaturi generale, etc), contul ei ( cheltuielile ei si cumparaturi online), ambele la aceeasi banca, ambele cu cardul lor dedicat. Apoi contul comun de economii in care intra si alocatie copil, depozite lei, fonduri de investitii si euro de la „saltea”.
Ne stim parolele, pin-urile, etc., in caz ca se intampla ceva cu vreunul dintre noi.
Comentariu beton!20
Cred că ideea e ca fiecare cuplu să își găsească varianta cea mai potrivită pentru ACEL cuplu. Ceea ce funcționează bine la unii, poate să nu funcționeze la alții.
Comentariu beton!50
Exaaaaaact. Eu m-am triggeruit de la articolul ăla pentru că venea cu concluziile alea de secol trecut: dacă nu pui banii la comun nu sunt€ti un cuplu care tage la aceeași căruță. Băejnebun?
Corect. Aranjamentul lui Mihai funcționează dacă partenerii au venituri similare. Dacă raportul lor e disproporționat ( de exemplu 1 la 10 sau 20), atunci ori avem banii noștri, ori chestia cu divorțul e soluția.
asa e. Mie nu mi se pare, de exemplu, corect ca daca unul castiga 3000, iar celalalt 800 sa puna sume egale in contul comun
Eu am ales sa fiu singur deci nu am dileme din astea.
Din cate stiu, in tot cercul meu familial si de prieteni apropiati totul este la comun (poate mici „doseli” in vederea surprinderii placute a partenerului) cu o singura exceptie: prietentul respectiv a trecut printr-un divort din care a iesit rau (si) din punct de vedere material. Nu sunt genul sa scormonesc in astfel de lucruri dar am inteles ca acum (intre timp s-a recasatorit, are si copii, e mult mai bine fata de cum era in timpul primei casnicii) procedeaza cam cum s-a mai scris pe aici. Da, mai putina pasiune, mai multa ratiune.
Comentariu beton!14
Zici că s-a apucat fostul meu soț de scris. :))
A venit cu textele astea atunci când eu am pus pe picioare o afacere, iar el tot încerca să își asume merite și să ia o bucățică. Bine că n-am apucat să facem copii, sărăcuțul era foarte temător pentru “viitorul comun”, el văzuse altceva la mami și la tati.
Se dezbate încă. Ce zici?16
Și? A luat o bucățică? 😛
Trei ani mai târziu…încă mai caută ce a văzut la mami și la tati, dar nu în bucățica mea. :))
@MaiBineNu: tu n-ai văzut că ți-ai luat o fufă și nu un bărbat? 🤣🤣🤣🤣🤣
Pulifricii „băiatu’ mamii” sau „fata tatii” sunt de evitat. Au probleme grave la mansardă.
@John Temple de atunci am învățat să identific rapid “the red flags”. :))
Băi îmi place la nebunie „rațiunea” asta pe care o identific la anumite persoane, care s-au fript cu ciorbă, iar acum suflă și-n iaurt.
Asta e valabil pentru toți, nu doar pentru @MaiBineNu, eu nu spun decât atât: dacă întâlnești o persoană inteligentă, care ar dori să își vadă interesul, fac pariu cu tine că deși ar fi plin de stegulețe, tu nu ai fi în stare să vezi nici unul. Iar, atunci când ai vedea, ar fi deja mult prea târziu!
Nu degeaba se rup contractele prenupțiale pe la americani! Aaa stai că asta se întâmplă doar în filme!
@BaGheRa, te-ai dus prea departe. Nu m-am fript si nici nu suflu in iaurt. Am identificat problema inainte sa ma frig si am actionat in consecinta. Persoanele inteligente isi urmaresc propriul interes in bucățica lor. Cei despre care vorbesti tu se numesc psihopati si te asigur ca ii recunosc rapid.
@MaiBineNu, dacă tu zici, cine sunt eu să te contrazic…
1. Este normal că fiecare să își apere și să își argumenteze alegerile.
2. Nu există metodă „corectă” și metodă „greșită” de gestionare a finanțelor familiei. Există numai ce își doresc cei implicați în poveste.
3. Deși e irelevant cum își țin alții banii și ce au decis pentru viitor (fiecare cuplu are, oricum, dinamică și nevoi diferite), oamenii se vor certa întotdeauna pentru bani. Fie că sunt ai lor sau ai altora.
Comentariu beton!28
@didino, păi una e să-ți argumentezi alegerea cu „la mine/la noi așa funcționează lucrurile” și alta e să vii cu exemple de genul „Când fiecare trage pentru el e cam dificil să vezi cum va arăta viitorul împreună, inclusiv pe plan financiar”. Că mie de-aici mi s-a pus pata.
@didina, nu vezi că oamenii nu acceptă altă variantă decât a lor? Li se pare dubios că la alţii funcţionează altceva decât la ei.
@Didino, bani să fie….
Financiar ăsta are foarte multe aspecte, @Vasilescule. Dacă privești lucrurile simplist, punem suma X lunar într-un cont, atunci da, e apă de ploaie. Ambii parteneri virează banii acolo și aia e. Dacă, însă, discutăm de alte metode de investiții – proprietăți, acțiuni etc., atunci se complică situația. Dar n-am chef să intru în amănunte de genul ăsta, facă fiecare cum îi este mai bine.
@didino, da, privesc lucrurile extrem de simplist, la fel de simplist cum le privea articolul de la care m-am activat. Unde nu se vorbea despre investiții – proprietăți, acțiuni etc, ci despre cine plătește pempărșii. Mă rog, și pempărșii ăia pot fi considerați un fel de investiție pe termen lung. 😀
@Redoo, exact. 😁
@GabiI, păi nu? Cearta cu a mea e mai mare, mai bună sau frumoasă nu se aplică la orice? Doar suntem pe interneți. 😜
@didino, tu te duci și îți cumperi pământ pentru flori, răsaduri, și alte chestii pentru plăcerea ta, iar domnul inginer, șuruburi, scule și alte alea-alea! Care are plăcerile mai costisitoare? 😜😂
Emil, pot doar să-ți zic că patru bormașini nu costă puțin.
@Giani Mucea, mie îmi spui? Acum de curând am achiziționat niște surubelnite si niște capete de șurubelnița, și am bagat mâna destul de adânc in buzunar. 🤔😮
@Giani Mucea,
Măi, dar și voi… Ok, 1-2 bormașini. Dar 4?! Mănânci bormașini la micul dejun? 🙂
@Laura G: zic „bormașini” la modul general, include diferite sub-categorii (ciocan rotopercutor, șurubelniță electrică etc). Nu zic că-s toate necesare, dar ajută. Spre exemplu, e foarte ușor să lucrezi cu o bormașină cu baterii și o șurubelniță electrică în același timp.
Deja ma inverzisem de invidie, ca eu am doar doua. Bormasini. Si altceva. Dar daca-i pe tot ce se roteste, am castigat, am vreo 5.
@Giani Mucea,
Mie-mi zici? Avem un dulap plin cu scule, șuruburi, cutii, cutiuțe, fire, mațe. La fiecare minimă reparație mai cumpără câte-o ”minune” – toate-s minuni 🙂
Și să nu uit de silicoane – are tuburi speciale pentru fiecare material/gaură/fisură.
Când îl văd că intră pe ușă cu (încă) un tub de silicon, respir adânc și număr până la 10 🙂
Comentariu beton!22
@Marius M: Păi n-am luat în considerare flexul, router-ul și dremel-ul.
@Laura G: Mi se pare normal, siliconul expiră destul de repede.
Neee, nu ma mai joc. Am doua flexuri, biax (un fel de dremel dar mai hotarat, la vreo 1500w), tot ceva ca un dremel dar alta firma. Plus imprimanta 3d, un router cu laser si unul cu freza, care-i in constructie si modificari de vreo 2 ani:)). Asta separat de 2 rotopercutoare, doua bormasini si o surubelnita electrica. Nu ma laud, doar incerc sa-i explic doamnei ca exista si mai rau .
Ramai dator:))
Gata, băieți, am înțeles. Fără scule sunteți terminați 😂
Tocmai am realizat că am nevoie de niște hobby-uri ceva mai costisitoare, să echilibrăm un pic balanța. 🤣🤣🤣
Rochii, pantofi, bijuterii și machiaje nu colecționez. Ceva sugestii, vă rog? Mulțumesc anticipat.
@Marius M: Ohoo, da, mă dau bătut. Deși imprimanta 3D n-am pus-o la socoteală – pe lângă faptul că nu se rotește, mai e și stricată. Și când nu era stricată, oricum era proastă. Nu se vinde, doar vreau să o fac de rușine.
Băieți, să știți că eu am citit cu mare interes discuția despre scule. Am verificat ce înseamnă dremel și router cu laser și freză, că aveam un gol în cultură. Dremel văzusem, dar nu știam că așa se cheamă.
Nu știu să le și folosesc, dar am pretenția că la nivel teoretic, mă pricep la scule. Cel puțin așa mi s-a zis.
Așa că vreau să vă mulțumesc, mi-am îmbogățit cunoștințele.
@didina, Poate ceva foto/video? Și acolo sunt scule scumpe, ca să rămânem în temă.
1. Corect
2. Corect
3. Foarte corect
@didina, Kitchenaid.
@Alexandra D, am deja. Partea foarte amuzantă e că tot cu telefonul fac majoritatea pozelor, din motive de lene. 🙂
@Anouk, iată o idee excelentă, mulțumesc. Acum am un Bosch, dar nu prea îmi place de el. 😁
@didina, mă așteptam ca bucătăria să fie deja complet echipată, cu cele mai bune echipamente de prăjiturit :)))
@Alexandra D, bucătăria este deja mai mult decât echipată, însă nu am să înlocuiesc un produs încă funcțional cu altul mult mai scump, care face exact același lucru. Ca fapt divers, cea mai importantă „sculă” pentru prăjiturit este cuptorul, iar ăla e fix ce trebuie. 😉
Aici e musai sa avem, fiecare, propriul cont cu propriul card.
El are un salariu fix si, din contul lui, pleaca, in fiecare luna, chirie, lumina, internet, Netflix si alte cheltuieli fixe.
Contul meu, in care suma intrata variaza putin, e pentru cheltuieli zilnice si mofturele.
Ce economisim merge pe cardul de credit.
In momentul asta, tragem tare pentru economii, in speranta ca, la inceputul lui mai, daca s-o putea, sa tragem o fuga de cateva zile, la Paris.
Ah! Eu sunt genul ala rar de femeie care se duce la cumparaturi cu lista, iar bonul de casa e copia fidela a listei.
Lista e binecuvantare. Am observat ca nu fac niciodata cumparaturi impulsive, ca sunt prea concentrat sa nu ratez nimic de pe lista ( am cazierul cam patat aici si incerc sa ma reabilitez 🙂 )
dacă nu te duci la supermarket flămând sunt mai multe șanse ca bonul să fie copia fidea a listei de acasă.
eu mai scap în păpușoi, dar un 10-15% așa, în plus față de listă.
Soția câștigă net ceva între 8000-10.000 lei, decent zic. Eu, personal nu as munci cât muncește ea pentru banii ăia . Da na, carieră. Eu, rednec mă doare în pwla de aspirații, eu vreau sănătate și libertate. Din ăia îmi mai face câte un cadou mișto, copiilor,mai plătește câte ceva, în rest ai ei. Eu din ce scot o parte cumpăr valută și aur, #săfie. În rest știe unde sunt banii, ea se ocupă de facturi, tranzacții online, singura legătură cu banca la mine este via Apia. În rest eu cu sacoșa de bani, tu cu sacu, roaba, cisterna, la umbră frumos. Ea este stăpâna inimii mele și banilor mei.I’am făcut eu cadou un Fiat 500 de ziua ei, i’am făcut.
Fiecare face cum crede, cum merge la fircare.
Comentariu beton!29
Așa, bv! Auzi, aurul il cumperi faptic? Lanturi, ghiuluri, lingouri,monede…că sunt oameni ce vor să tina ei lingoul in mana…sau investesti pe bursă?
Sunt prea prost pentru Bursă. Faptic. Am un prieten cu bijuterie și îl topește..
Pai banii lui sunt banii noștri. Banii mei sunt banii mei 😂
Glumesc. N-avem banii la comun sau la necomun. Avem, cumpăram, n-avem…nu cumpăram sau folosim cardul de credit 😎 (mai mult el pt sculele de pescuit). Banii se fac, noi sa fim sănătoși.
Facturile le plătim fără sa ținem cont care cine. „ai sa plătești apa/gazu/curentu’?”.
In general el achita facturile pt ca e mai conștiincios, eu ma ocup de alimente si haine .
Când vrea fiecare câte ceva își ia și aia e. Eventual anunță „vezi ca mi-am luat X lucru”. Celalalt întreabă „mai avem ceva?” :)) El e mai cumpătat, eu mână larga (ma tratez pt ca vreau sa fiu un exemplu bun pt le copii) dar funcționam f bine. De 8 ani de când suntem împreună nu am avut discuții legate de bani, conflicte pe aceasta temă.
Daca ar apărea cred ca as fi foarte supărată și ar fi un motiv sa ma retrag. Deh, fiecare cu traumele lui. 😬
Am fost între – o relație de vreo 3 ani (doi ani locuit împreună, apoi eu m-am „retras” la țară). Când am luat primul salariu și am vrut sa i-l înmânez, îmi spune :”nu, fiecare cu banii lui”… A fost nasol tare, după fiecare cumpărătură, să vedem cât trebuie să- ți dau, voia surprize, dar făcute doar cu banii mei, fără să primesc la rândul meu ceva… La un moment dat, trebuia să cheltuiesc eu ceva mai mult pentru că stam în casa ei, deși singurul motiv pentru care am făcut pasul a fost să fim o familie. Exemplul tău Mihai cred că este cel mai viabil, poate îl aplic la următoarea relație 😉.
Am deschis cutia Pandorei. Din ce mi-a comentat lumea, mai ales pe Facebook, cam 50% sunt cu banii la comun, 40% fiecare cu banii lui, un 10% au găsit o soluție mixtă, gen ce faceți voi.
Nu am zis că e soluția ideală pentru toți, la noi funcționează, la alții nu. Dacă sunt considerat învechit asta e, îmi asum. Probabil depinde și de valorile comune, chestii care ar trebui verificate înainte să formezi un cuplu. Nu zic că toți trebuie să gândim la fel, dar dacă tu ești genul econom și ea sparge banii, sau invers, tu doar spargi și ea doar strânge, în timp tot vor apare niște fricțiuni.
Comentariu beton!30
Io m-am activat pentru că părea că dai verdicte în articol. Am lăsat în text chestiile de la care mi-am zis „wow, de unde le scoate?”. 😉
Mihai, dacă e să fim corecți ai ales doar părțile care ți-au convenit ție și le-ai omis pe celelalte. Nu era un verdict, nu erau sfaturi financiare că nu sunt consultant financiar, am și scris că poate nu văd eu lucrurile corect, dar să nu lăsăm asta să îți strice articolul tău.
Las aici și încheierea articolului:
Au fost perioade când am câștigat eu mai bine pentru că am avut joburi mai bine plătite, au fost perioade când a câștigat Mihaela mai bine pentru că a avut ea joburi mai ok, au fost și perioade când eu sau ea nu am lucrat sau am fost plătiți slab, dar nu ne-am pus niciodată problema la modul ăsta, hai să împărțim cheltuielile la doi și în rest fiecare cu banii lui, ne mai vizităm seara din când în când.
Voi cum procedați în familie, aveți bugetul la comun sau separat? Și dacă e separat, cum funcționează sistemul?
Comentariu beton!28
Păi eu am pus părțile de la care m-am activat, ar fi fost culmea să-ți copiez articolul integral. Cine voia să-l citească pe tot avea link către el.
Încheierea articolului e ierelevantă pentru mine, e bazată pe un exemplu punctual, în timp ce restul a fost cu generalizări de genul „nu prea îmi dau seama cum funcționează faza asta, suntem un cuplu, stăm împreună, dar avem banii separați”. Uite că poate funcționa.
Nu am zis că nu poate funcționa, doar că mie mi se pare mai dificil să umblăm cu conturi separate, la noi avem acces deplin la toate conturile, nu stăm să facem viramente și calcule. Dar dacă funcționează bravo vouă, toată stima.
Comentariu beton!27
La mine banii sunt la comun si e dificil sa fie altfel. Sotia nu castiga extraordinar, e asistent medical in privat. Daca ar fi sa punem in mod egal, cred ca ar acoperi cheltuielile curente si cheltuielile cu copilul (ma rog partea ei). Asta nu ma face cumva sa ma simt superior, cocos, sau din secolul 19, asta e situatia. Mi s-ar parea nedrept ca sotia sa nu se bucure de anumite lucruri doar pentru ca a ales un domeniu mai prost platit. Nu poate toata lumea sa fie CEO sau sa aiba afaceri, poate asa pare din bula unora.
Comentariu beton!43
Păi nici nu trebuie sa te simți din secolul 19 pe motiv că faci mai mulți bani decât soția. La fel cum nu trebuie să te simți prost dacă ea face mai mulți bani. Ce încercam eu să zic este că e total irelevant cine face mai mulți bani într-un cuplu. Gândește-te că putea sa fie invers, să alegi tu să fii asistent și ea să aibă jobul tău. Care era problema?
+1
Dacă era invers, ea nici nu s-ar fi uitat la el.
Se dezbate încă. Ce zici?10
@MV: încă multe femei(evident că acestea n-au toate tiglele pe casă) vor să aibă lângă ele bărbați care câștigă mai mulți ca ele, chiar dacă ele câștigă suficienți bani pentru amândoi.
O pediatră-n US se plângea că nu mai găsește bărbați adevărați pentru că ea avea undeva la $20k/lună.🤣🤣🤣
Interzicerile de genul „nu-ți iei P5” trebuie să se termine invariabil cu „marș la mă-ta”.🥳
Am avut cont comun în ambele căznicii și tot pulii de suflet s-au dus. Și conturile și căzniciile.
🤣🤣🤣
Ș-acum o perlă d-a lui Cooper: a woman should complement your life, not be the focus of it. 😎
Se dezbate încă. Ce zici?14
De unde concluzionam că nu e bine sa ai cont comun cu o.pediatra din sua..
Comentariu beton!26
Avem banii la comun si ne merge foarte bine asa 🙂 El are talentul de a ajuta banii sa dispara miraculos de pe card asa ca punem ambele salarii la comun,avem listuta de cheltuieli la inceput de fiecare luna unde stabilim sumele iar apoi (daca mai raman) facem 50-50 restul si ii cheltuim cum vrea sufletelul nostru. Pentru noi functioneaza si sa ne validam unul altuia cumparaturile mai consistente ca ulterior sa nu regretam ca ne-am aruncat banii pe geam(been there,done that). Asa,ne mai punem frana unul altuia sau ne entuziasmam impreuna. Sincer,cred ca totul tine de comunicare si incredere pe oricare varianta ai merge
Toți bani la comun, și practic eu administrez bani. Eu plătesc ce este de plătit (in cazul in care nu avem “direct debit”), eu fac tranzacții. Pe ea nu o interesează toate astea, singurul lucru care îl vrea, este sa aibă pe cardul de credit suficienți bani (si are sa își cumpere și o mașina dacă vrea). De multe ori habar nu are câți bani avem in contul de “savings”!
Dacă as aplica metoda ta @Mihai, ar fi cam nasol (pentru ea) datorită diferenței mari dintre salariile noastre.
Comentariu beton!18
amin
Eu și fostul am ținut banii separați, iar cheltuielile comune erau împărțite pe sistemul: acum plătesc eu, data viitoare plătești tu. Aveam salarii aproximativ la fel și nimeni nu trebuia să justifice cheltuielile personale.
Ne-am despărțit cât se poate de civilizat la notar fără să avem nimic de împărțit și socotit. Motivul n-a avut nici o legătură cu partea financiara.
N-aș suporta să stau să cer voie cuiva să-mi cumpăr ceva ce-mi doresc din bani munciți de mine.
@Ioana, dar a zis cineva ca trebuie sa ceara voie??? 🤔
Are un card in geanta cu $15000 pe el, și după 33 de ani împreuna am încredere ca nu flituiește banii aiurea! 😊
@Emil
Dacă vreodată te-ai întrebat de ce e corupția cum e în țara noastră, gândește-te câți sunt la putere & au neveste care, tot așa, nu se simt bine dacă nu au x bani pe lună.
Ai explicat mai bine decat mine fix situatia noastra, cu diferenta ca este card de debit nu de credit cel atasat contului ei. Si ca nu sunt bani pe el incat sa cumperi o masina din simplu motiv ca ala e cardul dedicat cumparaturilor online. Deci safety 1st. Dar sunt destui pe :))
Noi strangem bani sa ne luam o casa cu banii jos deci trag tare pe economii, pe cand ea trage tare sa isi limiteze cheltuielile.
Singurul aspect unde nu strangem cureaua sunt vacantele. Copilul, dar si noi inca, avem nevoie de experiente.
@Phaff, ce legătura are “sula cu prefectura”? Eu muncesc la mina de ma cac pe mine, nu sunt cine știe ca mare mahăr!
@Morrissey, avem și cardul de debit, are are bani grupa pe el și care e atasat contului de “mortgage” cu dobanda variabila. In momentul in care suma din card acoperă contul de casa, banca nu ne mai ia dobanda! Tocmai ce am reușit sa acopăr acea suma, dar mai este celălalt cont cu dobanda fixa. Sper ca in 5 ani sa reușesc sa termin.
@emil
Are, tocmai că are.
Eu cred că important este ca ambii parteneri să aibă aceleași principii despre administrarea banilor. Că altfel vor apărea discuții indiferent cât de mulți bani intră în conturi.
Comentariu beton!28
daca ne-am ascunde banii unul de celalalt de ce am avea incredere ca nu ne ascundem si alte chestii? transparenta, banii la comun, cardurile la liber, pin-urile stiute de amandoi, nu vad ca intr-o familie sa functioneze membri autonom
Dar cine a vorbit vreo secundă despre „ascuns” ceva? Și noi ne știm pinurile, avem acces la toate cardurile și știm cât câștigă celălalt. Nu despre asta este vorba, când ajungi să ascunzi lucruri într-un cuplu, probelmele sunt de altă natură, nu financiară.
pai gandirea asta de independenta financiara pentru mine e paguboasa. Daca eu am chef sa mananc burgeri si nu vreau sa platesc si pentru ea, din banii mei, si ea nu are buget de burgeri, mananc singur si dupa mine potopul?
Hai să n-o ducem în absurd, că nu am scris așa ceva. Dimpotrivă, chiar am zis în articol că asta nu înseamnă că mergem restaurant și ne plătim nota jumi-juma. Exemplul ăsta cu „ea n-are bani de burgeri și eu n-am chef să plătesc pentru ea” e din cu totul altă zonă. Ăla nu mai e un cuplu.
pai fiecare cu banii lui, nu?
Fiecare cu banii lui nu înseamnă că suntem și meschini, că nu ne urâm. Dar nu înțeleg de ce exemplele tale se duc doar în zona de „ea vrea ceva și eu n-am chef să plătesc pentru asta”. Exemple care mai sunt și pur teoretice, că la noi nu se întâmplă asta, și am o bănuială că nici la voi. Nu de alta, dar eu pot să vin cu contraexmplul CONCRET: am cumpărat un citybreak despre care ea nu știa nimic. Și-a ieșit mișto surpriza.
pai si noi mai facem d-astea, dar din banii „nostri”, nu ai mei sau ai ei.
is curios cum se alimenteaza conturile alea de care vorbeste lumea, de cheltuieli generale. care e paritatea? cine cat pune in cont? rata la masina o plateste ala care merge mai mult? rata la casa o plateste ala care sta mai mult acasa? factura la electricitate o plateste ala care are mai multe device-uri sau ala care baga mai mult la spalat?
o functiona, nu zic nu. la noi nu se aplica si imi e greu sa imi imaginez cum functioneaza autonomia financiara intr-o familie. atat. let’s agree to disagree
Am spus-o mai sus și o s-o mai zic o dată. Exemplele astea (în care sunt convins că nici tu nu crezi, dar n-ai găsit altele) „rata la masina o plateste ala care merge mai mult? rata la casa o plateste ala care sta mai mult acasa? factura la electricitate o plateste ala care are mai multe device-uri sau ala care baga mai mult la spalat?” sunt pură meschinărie. De altfel, am scris în articol cum plătim toate astea alimentând contul comun.
Și, da, putem să nu fim de acord, că nu e ca și cum măi pui administrator la tine în familie. Că nici eu nu te pun la mine. 😉
Mihai, eu nu inteleg cum ar fi asta intr un cuplu, unde sa zicem ca sotia castiga doar suma pe care trebuie sa o puna in contul de cheltuieli fixe, sau sa zicem si maxim o suma modesta in contul de economii? Ce ar trebui sa faca sa ii ramana si ei bani de un ciorap, chilot sau sa nu mai zic de ceva mai consistent?
@Andree H, mai aruncă un ochi pe comentarii, c-am răspuns la întrebarea asta. Tot lui @cismaru i-am răspuns.
@Mihai, dacă ar fi sa facem cum spui tu, și sa punem intr-un cont comun pt mortgage, mașina, cheltuieli curente, facturi utilități, ea ar rămâne uneori cu “buza umflata”, iar eu cu bani destui in contul meu. După care vin și ii spun “uite iubito, ți-am transferat ceva bani in cont, ia-ți ce vrei”?
“O pasa, cât de darnic ești!” 🤔🙁
Comentariu beton!12
@Emil, o s-o mai zic o dată, că văd că citești doar comentariile care îți convin. Pot sa admit că sistemul meu este ideal pentru cei ale căror venituri sunt comparabil egale. Sau pentru cei cărora, după ce au pus banii în conturile comune, le mai rămâne câte ceva. Acum e clar? Dacă veniturile sunt total disproporționate, probabil trebuie găsit alt sistem. Cel cu banii la comum ar putea fi unul.
@cismaru
Andrei, gândirea asta nu îți stă bine.
@phaff depinde de unde te uiti. mi se pare ca nu poti avea chestii cu bataie lunga atata vreme cat fiecare e cu a ma-sii la bani. punem bani la comun pt cheltuieli, punem bani la comun pentru economii, restul ura si la gara, banii mei, plm, fac ce vreau, nu te mai fute grija pe tine. plus ca, am mai zis, cheltuielile se impart dupa algoritm, utilitate sau folosinta?
daca unul castiga 1000 de lei pe luna si celalalat 10000, ala cu 10k se duce in pl cu satelitul, ca isi permite, are bani, in timp ce celalalt se uita la gura podului.
ori suntem familie, ori suntem colegi de apartament
Mă uit aici, printre comentariile asemănătoare, cu „banii noștri” – unde relațiile sunt de fățiș & profund neîntemeietoare.
Ai dreptate, ți se pare.
Dacă alocarea pecuniară e o problemă fundamentală, de ce nu e asta un indiciu că, în fapt, bătaia lungă e avariată din start? Controlul obsesiv la ce face el/ea demonstrează că nu ai încredere deloc în omul de lângă tine, iar motivul banilor este de gargară, miza fiind alta.
Vă verificați lunar sau săptămânal la mesajele din telefon și email?
Dați raport comandorului(oarei) la orice lucru, unde nu e de față celălalt?
Înainte să vă culcați, ultimul gând despre celălalt e „Ce a omis să-mi spună astăzi?”.
Dacă n-aveți încredere în celălalt cu banii proprii („proprii” – în sensul că fiecare aveți bani nesubscriși într-un cont comun), de ce aveți încredere at all în celălalt? Crezi că infidelitatea, de exemplu, se vede la un sold al contului & un tabel în Excel, titrat „Cheltuieli pe luna cutare”? No way, Jose.
Dacă nu ai încredere în celălalt cu banii proprii, de ce țineți morțiș să aveți chitanțe pentru orice lucru cumpărat dintr-un cont comun, dacă (oricum) tot ajungeți să vă justificați cheltuielile în fața celuilalt; dacă tot la ceartă se va rezuma totul în cazul în care n-ai cerut permisie de la dl/dna comandor?
Dacă el câștigă 10,000 & ea câștigă 1,000 – e cum spui tu, oricât de profund de greșite sunt motivațiile.
Dacă ea câștigă 10,000 & el câștigă 1,000 – cei doi nu vor forma un cuplu, de niciun fel, fiindcă ea o să caute unul care câștigă 11,000 & el e ocupat să nu-și pună capăt zilelor fiindcă ea nu vrea să aibă de-a face cu el.
Alternativ, pe modelul tău, ea va fi un control freak peste el fiindcă banii ei sunt banii ei, iar banii lui sunt banii lor.
Cred că neîncrederea permeabilă, pe care încercați s-o ascundeți prin tot felul de filtre & justificări precare, o să vă ajungă din urmă sub o formă sau alta.
Problema de început este că vă prefaceți să credeți contrariul.
te grabesti la concluzii, habar ne avand cum se intampla lucrurile la noi. fara sa ne verificam telefoane, mesaje, mailuri, nimic. fara sa ne justificam cheltuieli, fara sa fim obsedati de ce spui tu acolo. si fara sa avem fiecare ”banii lui”
@cismaru
🧿Am pus ‘blockquote-ul’ dar nu știu de ce s-au șters din formatare a textului. Nu am creat răspunsurile să fie grele de citit.🧿
Nicio grabă, comentariul anterior e moderat de lung, fără citările aferente.
Din același principiu evocat, cum că habar nu am cum se întâmplă lucrurile la voi – eu nu am certitudinea că nu mă minți, că nu ești tu Andrei & ești soția lui care îmi scrie dezavuările, că nu omiți niște confirmări sau suspiciuni rezonabile fiindcă nu vrei să-mi dai ulterior dreptate sau din cauza propriei abnegări la starea de fapt ș.a.m.d.
Din același principiu evocat, e corect așa?
Dacă banii sunt dovada libertății omului, a independeței, și nu autocoruperii în dependență, voi nu vă acordați libertate și încredere.
Din nou subliniez ultima parte; neîncrederea permeabilă ascunsă, filtrată & precar justificabilă, ca două cuțite unse cu otravă & ațintite în spatele celuilalt înspre inimă, o să vă ajungă din urmă și producă neplăceri din cauza frustrărilor („frustrărilor” scris cu politețe) acumulate. Problema rămânând că vă prefaceți să credeți contrariul.
@cismaru – independența financiară este unul dintre cele mai utile aspecte ale educației primite de la părinți de-a lungul vieții. Nu am cuvinte să spun cât de recunoscătoare le sunt pentru asta, că m-au sprijinit și m-au încurajat să-mi găsesc calea care să mă ajute să-mi plătesc si mofturile, nu doar nevoile de bază, să nu umblu după măritiș ca să aibă cine care să-mi finanțeze mofturile, ci din iubire. Cred că n-aș fi stat nici 5 minute lângă un partener care mi-ar fi spus că independența financiară e „păguboasă”. Jesus Christ… ce mentalitate… Este cel mai de bun simț lucru pe care îl poate face orice om pentru sine în procesul de maturizare, indiferent că e bărbat sau femeie. Iar ca femeie este de-a dreptul iresponsabil să NU ai banii tăi (nu ascunși, doar ai tăi, separați).
Altă chestie – banii la comun în bancă sunt doar la nivel de concept. Pentru că practic, unul e titular de cont și celălalt împuternicit. Deci se pune problema în contul CUI sunt puși banii la comun.
Iar banii separați, nu înseamnă bani ascunși (pot fi, dar istoria ne învață că cei mai mulți care ascund bani sunt cei care îi pun la comun. I wonder why…) Înseamnă – la oamenii responsabili și maturi dvdv financiar – că banii stau în conturile cui i-a primit în loc să fie plimbați de la unul la altul pentru luare la cunoștință. Nu ascunși.
@phaff – sunt cu soțul meu de 15 ani, de la început am câștigat cam cât el, poate un pic mai mult și în timp tot mai mult. În ultima vreme, printr-o întorsătură de evenimente fericite venite după multă muncă, am ajuns să câștig în unele luni mult mai mult decât el. Nu 1:10 ca în exemplul tău, dar oricum de câteva ori mai mult. Ce să fac? Să caut altul? Sau nu e diferența destul de mare încât să justifice căutarea altuia?
@Cismaru, sunt exact pe aceeași lungime de unda. 😊👍
@Phaff, suntem cu banii la comun de 33 de ani, și am trecut și prin bune și prin rele. Eu nu am afirmat ca sistemul propus de Mihai nu este viabil, dar îi dau dreptate lui Andrei 100%. Celor care fac altfel, le doresc o căsnicie frumoasa și lunga ca a mea!
@Rox
Încă nu ești într-atât de comodă să realizezi că ai avea lunar, net, mult mai mulți bani. Încă n-ai ajuns la cifra aia, de unde ajungi să-ți faci niște calcule. Nu FUM („Fuck you money”), ci IDGAFAM („I don’t give a fuck anymore money”).
Pe de altă parte, la fel de posibil e că nu te-a enervat atât de tare să-ți faci acele calcule sau, eventual, el e cel grijuliu să nu te supere fiindcă știe că nu-i va mai fi bine fără pușculiță.
Spune-ți singură: care ți-e limita față de el? Suporți totul sau e o linie de „gata, asta a pus capac”? Nu trebuie să-mi spui, ia-o ca pe un îndemn de introspecție, să te cunoști [mai] bine sau să-ți reconfirmi chestii despre tine, față de bărbatul tău, până unde…
@Emil
Dându-i 100% dreptate, sau 50% sau 49% sau mai puțin, lui Andrei, confirmi că ești părtinitor, în ciuda faptului că sistemul lui Mihai nu e viabil.
Înseamnă că, de fapt, îi dai 0% dreptate lui Mihai.
Felicitări pentru cei 33-34 ani, asta nu garantează că va fi una de 35, 36…
@phaff – din meseria mea nu o să câștig niciodata IDGAFAM. Nu-s notar, parlamentar sau mai știu eu ce. Pot să câștig bine, foarte bine, acceptabil, dar nu de intors banii cu lopata. Dar e interesant cum esti tu sigur că mai devreme sau mai tarziu o sa-i dau papucii pentru altul mai cu bani, că sigur daca-s femeie, musai sunt și materialistă. Treaba e că soțul meu câștigă suficient cât să avem mancare, facturi plătite (din care normal că platesc si eu) si sa-i rămână destul ca sa-si faca mofturile ocazionale cu gadgeturi, ca nu i le cumpăr eu, deci nu are cine știe ce avantaje materiale de pe urma mea.
În altă ordine de idei, am avut o perioadă în care din cauza unor tampenii combinate cu alegeri neinspirate am ajuns să mai am bani abia de-o ciunga. Oare și soțul meu s-o fi gândit „bă, oare o mai suport pe asta si iresponsabilă si fără bani sau caut alta mai serioasă?”
Observ si din alte comentarii că ți se par greu de înțeles alte dinamici de relație decât clasicul „bărbatul aduce mai mulți bani si femeile numai după asta umblă”. Lăsând la o parte cazul nostru care e doar de „câțiva” ani, stiu un caz asemanator care rezista de mai bine de 30 de ani. Nu doar că nu si-au dat papucii, dar chiar fac planuri de bântuit prin lume imediat ce vine pensia. Oameni care și-au dat seama ca e important ca în relație să existe bani suficienți si e mai putin relevant cine si cat aduce din totalul lor. Si e interesant sa urmărești cum se completează, cum fiecare își aduce contribuția la întregul relației, care – ce sa vezi – nu înseamnă doar bani, ci și multe altele.
Nici nu trebuie, n-ai ajuns să-ți faci acele calcule de care ziceam.
Dacă n-ai fi fost materialistă, nu ai fi cu bărbatul de acum. Ai putea să nu te minți, să-ți faci autonegare, așa de flagrant?
Când ajungi să-ți faci calculele acelea, o să te bântuie tot mai mult gândul să-i „dai papucii”, când începi să numeri banii și începi să descoperi că ești o femeie independentă (parcă așa se spune), care se poate lăsa de „fraer” & ar ieși, net lunar, pe plus. Că e pentru altul sau nu, e o conjunctură asta…
Vezi că ce ți-am scris, e lejer valabil și pentru el.
Numai pentru dumneata e pandemie?
Și zici că nu ești materialistă…
Chiar, oare?
Repet ce ți-am scris adineauri, în cazul în care nu ai înțeles: dacă n-ai fi fost materialistă, nu ai fi cu bărbatul de acum.
Tu nu ești ei; dacă apucă pensia.
Banii sunt totul, nu te/ne mai minți în halul ăsta.
La noi nu exista si nu a existat niciodata nicio discutie legata de bani, pe sistemul ” de ce ti-ai luat aia? Da’ tu de ce ti-ai luat-o pe aialalta? etc. Si noi avem un cont comun pe care il alimentam numai pentru creditul bancar. Restul cheltuielilor sunt impartite mai mult sau mai putin echitabil, iar diferenta se completeaza la cumparaturi si altele „de-ale casei”. Vrem, in viitorul apropiat, sa facem exact ca voi: un cont comun pentru toate cheltuielile „clasice”, mai mult sau mai putin fixe, si sa ne pastram conturile actuale pentru placerile personale. Nu ne uitam niciodata la cine, ce plateste, pentru ca la sfarsitul lunii, daca ar fi sa tragem linie, am ajunge cam la aceasi suma. Nu exista nici „da-mi te rog cu imprumut”. WTF? E o relatie serioasa, sau asa.. sa fie? Suntem in aceasi barca, sau suntem in aceasi barca numai cand totul e ok? Si cand intra apa, sarim imediat? Nu stiu, dar mie mi se pare foarte aiurea ca intr-un cuplu solid, sa iei CU IMPRUMUT de la partener – nu vorbim de sume mari, de cazuri aparte, vorbim de cheltuieli de zi cu zi. Deci? Barca comuna, sau fiecare cu aia ma-sii? Mie se pare mult mai healthy sa punem la comun ce e pentru casa, si sa pastram o parte pentru noi. Vorba ta, cand vrei sa oferi un cadou mai scump, sau pur si simplu sa faci o surpriza? Cum faci? Mai ales daca partenerul e genul care verifica conturile frecvent?
Oricare ar fi solutia aleasa pentru gestionarea financiara, important e sa convina amandurora. Daca e sursa de stres si frustrari, ceva nu e ok… Si banuiesc ca mai depinde si de salariul fiecaruia. Cred ca daca sunt diferente foarte mari, poate deveni mai dificil sistemul asta.
Bottom line, fiecare cum stie, cum poate, cum se simte bine 😀
Sunt complet de acord cu ce zice Mihai in articol.
M-as simti super naspa sa cumpar ceva ce nu e necesar (moft) din banii ei, pt dorinta/nebunia mea.
De ce din „banii ei” și nu din „banii noștri”?
Moftul meu e cat salariul ei. Ai retrage suma egala cu salariul ei din „banii nostri” fara remuscari?!
Dacă suntem împreună, da. Sau aș discuta înainte și poate m-ar convinge că moftul meu merită sau nu merită ditamai grămada de „banii noștri”.
Fiindcă ar mai și varianta în care moftul tău e cât salariul ei, doar că salariul ei e de 5 ori mai mare. Și atunci cum o joci p-asta? Renunți la moft sau găsești o cale prin care să folosești și o parte din banii ei, și ai tăi, adică „banii noștri” pentru moft?
In cazul asta va trebuie sa ceri aprobare (sau sa te justifici) de fiecare data cand vrei si tu ceva pt tine.
Doar nu muncesc ca un cal de dimineata pana seara si la final trebuie sa si cer aprobare pt un moft pe care mi-l permit si vreau sa mi-l fac.
Parca imi si imaginez cum ii explic sotiei de cata nevoie am eu de niste jante Japan Racing si cum mi-ar face ele viata mai usoara 😅
@Valentin, pleci de la premisa că tu ești ăla care muncește mult, aduce mulți bani și are nevoie de Jantele alea pe care tu le poți lua din „banii tăi”. Cum ar fi să fii ăla care nu aduce bani mulți (din diverse motive), care depinde de „banii ei” ca să trăiască, și să vrei jantele alea? Nu-i așa că, în acest caz, „banii noștri” sună mai bine decât „banii mei” (care nu prea sunt) și „banii ei”?
Și nu e vorba de cerut voie ci de discutat în cuplu ca doi adulți responsabili care se iubesc. Atunci chiar nu contează a cui sunt banii ăia.
Comentariu beton!16
Am fost in ambele tabere si au fost momente cand ea a avut salariul mai mare.
Cu cat aveam veniturile mai mici, cu atat mofturile erau mai mici (spre inexistente in unele situatii).
Dar n-am putut niciodata sa ma duc sa-i cer ei bani ca sa-mi fac eu un moft.
N-ai prins-o p-aia că dacă vorbești despre „banii noștri” nu trebuie să te duci să-i ceri ei bani, este? 🤣
Eu sunt mai de moda veche si am fost invatata ca femeia tine casa in sensul ca eu administrez banii si bine am facut pentru ca el e mana sparta ,eu sunt mereu calculata ,pe principiul ,bani albi pentru zile negre.Intr o casnicie de 33 de ani au fost diferite momente cand unul a castigat mai bine ,altul mai putin sau chiar deloc ,niciodata nu ne am certat in perioadele de timp cand nu am avut bani ,discutii au mai aparut in perioadele cand aveam mai multi bani ,de ce, poate o sa intrebati ,pentru ca eu sunt pe principiul daca o masina are 4 roti si ma duce de la X la Y nu vad de ce sa o schimb,exemplul poate fi extins .Pe de alta parte, logic fiecare are cardul lui si ne stim codurile pin ,etc dar cheltuielile importante se fac de comun acord ,in rest nu i am tinut socoteala la cat cheltuie pe tigari ,in perioada cand fuma ,nici el nu ma intreba cat costa nu stiu ce parfum .Sincer nu prea cred in banii separat dar fiecare functioneaza dupa cum e.
Se dezbate încă. Ce zici?17
Un cont comun in care varsam fiecare 30% din salariu.
30% se duc in conturile de economii restul+ bonusurile fiecaruia ( cand sunt) si-i cheltuie fiecare cum vrea.
@Miki, și cum vine chestia asta, când unul câștiga de trei ori mai mult decât celălalt? Unul sa zicem bagă 1000, iar celălalt 3000? 🤔😜
Comentariu beton!13
Bani la comun, dar și împărțiți oarecum. Am observat ca toți cei care au comentat sunt persoane în cuplul cărora ambii muncesc .
La noi e altfel dat fiind faptul că doar soțul muncește. Câștigă destul de bine încât să ne permitem să rămân acasă să mă ocup de copil până va fi înscris la școală.
Cum „împărțim” banii? Păi lunar trecem pe hartie tot ce înseamnă facturi, cheltuieli și punem banii deoparte ca să fim asigurați, o parte mai mică intr-un cont de economii sau zile negre, iar apoi îmi virează în contul meu o sumă pt, chestii zilnice și ce mai am eu nevoie. Bineînțeles că și el rămâne cu bani și își face orice pofta dar nu e genul mana largă. Doar cand e vorba de mașină, aici de multe ori cumpără tot felul de chestii să îmbunătățească zice el, lunar găsește cate ceva de schimbat în mai bine. 😂 E pasiunea (și meseria totodată) lui, banii lui, fiecare cu „jucăria sa.
Eu, din banii mei (de la el 😂) cumpăr ce mai lipsește, unele cumpărături esențiale sau zilnice, mici cadouri, mici sau mari plăceri personale. Ne descurcam foarte bine așa și sincer nu ne-am certat niciodată pe tema banilor.
În momentul în care mă voi reangaja, (ca am vorbit și despre asta cand am hotarat de comun acord să rămân acasă) banii din salariul meu vor merge o parte intr-un cont pt viitorul copilului.
Testat ambele variante: cu banii la comun, dar eu castigam mult mai mult decat sotul. Iar el se simtea umilit… Cu al doilea sot, avem cheltuieli comune la care contribuim in mod egal si in rest, fiecare cu banii lui. E adevarat, sotul meu actual castiga putin mai mult decat mine. Dar, in orice caz, niciodata nu as fi suportat sa dau explicatii de ce vreau 3 perechi de pantofi sau 2 genti sau 2 esarfe sau…sau… 😉 Si nici el nu trebuie sa imi explice de ce ii trebuie nu’s ce router sau casti wifi nu mai stiu cum, cabluri, surubelnite si altele…
Un router d-ăla șmecher = 1000 lei, o (altă) geantă (useless) = 1500 lei cel puțin. 🤣🤣🤣🤣🤣
Le-am spus asta tuturor femeilor cu care am fost: mă doare-n 14 de hainele, pantofii și gențile tale, îmi place de tine cel mai mult în costumul Evei.
Decât să dea țșpe mii € pe chestii inutile, prefer să-și facă abonament la sala de fitness/zumba/rumba/whatever.
Degeaba are țoale și accesorii de mii €, dacă atunci când se dezbracă îi curge clisa pe burtă și pe buci. 🤣🤣🤣
Se dezbate încă. Ce zici?13
un router super bun e 2000 :D, d’ala care sa iti duca un server Plex la calitate buna.
Posete si esarfe…no comment. Nu ma pricep. But wait…
Parca stiu ceva pe subiect…dar daca nu e Burberry degeaba ca nu se vede brandul. Sau daca e LV toata lumea va crede ca e fake cum sunt 99.9% din cele puse in circulatie la noi.
Stiti povestea cu francezii si vacantele in Japonia inainte sa aiba japonezii magazin oficial LV, Hermes etc? Plecau cu o geanta, poseta, o vindeau acolo cu profit si isi plateau excursia.
Suna interesant? Am scris asta ca sa subliniez disperarea unora de a avea un obiect de lux.
@Cucurigu: io n-am nici router șmecher (e chinezăria dată de providerul de net), nici server plex (am câteva HDD-uri portabile 3-5 TB), iar bani toc pe mașină. Că ceasuri am destule acum. Prea multe, chiar. Iar pe parfum am tocat pentru că mi-am făcut stoc 1 litru de parfum 🤣🤣🤣 Tom Ford – Tobacco Oud (eau de parfum) că nu știu când voi mai găsi un parfum care să-mi placă așa mult.
Deci, oricum fac, tot ies mai ieftin decât prostiile pe care toacă banii o femeie. 🤣🤣🤣
chinezaria data de provider e destul de performanta. Daca nu ai nevoie de ceva special e arhi suficienta.
Cu parfumul ce sa zic, dupa ce am folosit acelasi parfum 2-3 sticle am devenit alergic la aproape orice parfum de la brandul respectiv. Nu stiu ce baga in ele. Am trecut pe altceva natural. Si erau cumparate din tari cu apa calda, nu de pe aoro 😀 daca stii ce zic.
@Cucurigu: n-am cumpărat niciodată parfumuri de pe net, ci doar din magazine situate în țări cu apă caldă.
Ultimul parfum luat e Gucci – The last days of summer. Se pare că e pe placul doamnelor. Io nu-s așa încântat de el, dar am zis să mai schimb, din când în când.
@JT, incearca si Shaik No 77, cred ca il folosesc de vreo 8-9 ani
@John, fițosule, m-am dus la Mall sa întreb parfumul tău, și era sa dau pe spate! 😮 Este AUD $420 o sticluța de 150 de ml. 😮😂
@Emil, cel mentionat de mine e ceva mai ieftin, il gasesti in jur de 200€ 🙂
@keepcalm, mersi de informație! Vreau sa îl caut, căci îmi plac parfumurile bune. Am coleg de munca, umblat mult prin Dubai, și el mi-a povestit de parfumurile din emirate. A zis ca sunt deosebite, și cred chestia asta pentru ca și mâncarea lor este deosebita. Când o sa trec prin Qatar data viitoare, trebuie sa încerc.
@Emil, l-am vazut si in aeroport in doha, in ceea ce priveste parfumurile sunt intradevar deosebite, mie imi plac in special cele care sunt combinate, arabesti+altceva, in ceea ce priveste mancarea lor imi permit sa fiu putin scceptic, nu imi place bucataria lor(arabeasca) pentru ca nu prea o au, e un fel e amestecatura din asia de sud mai ales
Dacă te gândești doar la acoperirea cheltuielilor lunare, se poate și cu separarea conturilor. Dar, după cum zicea soția unui mare om, se complică treaba când vine voba de investiții. Și nu numai asta, dar orice plan pe termen lung devine mai dificil când trebuie să îl execuți cu două surse de venit, fără să știi exact suma totală disponibilă acum și fără să ai o idee despre situația viitoare.
Și, într-o familie, planurile pe termen lung mi se par inevitabile.
@Mare Om, ai perfecta dreptate. In cazul nostru, contul de savings este link-uit cu unul din conturile de la casa (mortgage). Cu cat avem mai mulți bani in acel cont, cu atat platim dobanda mai puțin la casa! Deci ce fac? Îmi pun banii separat și plătesc dobanda grupa?
Foarte mișto că băncile oferă posibilitatea asta. Are și sens, dacă ai bani în cont scade riscul băncii. Aici nu există varianta, deși dacă mai scad dobânzile mult ajung negative.
Da, este o chestie super mișto. Dacă ai de exemplu $100000 luați (in contul de mortgage cu dobânda variabila), si in in cel de savings reusesti sa strângi după un timp cei $100000, din acel moment nu mai plătești dobânda.
Aici a ajuns dobânda la case, undeva la 2.5 – 2.7 %.
Sper ca in următorii 5 ani sa o termin de plătit! 😓
Tare, deși trebuie să îți faci calcule – merită să ții banii în cont pentru a nu plăti dobânda, sau să îi investești cu un profit posibil mai mare decât dobânda scutită?
Aici tocmai am recalculat dobânda și, dacă scad partea deductibilă, rezultă puțin sub 1%. Și asta pentru că am vrut eu să distribui niște costuri, că puteam să o reduc la 0,5%.
Un cont comun in care varsam fiecare 30% din salariu pt casa, cheltuieli obisnuite, copil, etc.
30% se duc in conturile de economii restul+ bonusurile fiecaruia ( cand sunt) si-i cheltuie fiecare cum vrea.
Asigurarile de viata + pensii si le plateste fiecare.
De obicei ce ramane necheltuit pe conturile ” independente” ni-i trecem la economii.
Interesant articolul. Chiar vazusem zilele trecute ca a lansat Burcash un curs de educatie financiara pt cupluri.
Noi stam împreuna de aproape 8 ani și încă de la început am “adoptat” soluția ta. Fiecare cu banii lui, iar la început de luna fiecare viram aceeași suma intr-un cont comun pt cheltuielile fixe. In Iulie o sa apăra și un bebe, așa ca doar mărim suma lunară, deci nici mie nu-mi suna a “mama cumpara pamperșii și tata laptele praf” (sau era invers? 🙂 ). Inca de la inceput mi s-a parut cea mai buna soluție, însă de câte ori văd câte o “iuby” reproșându-i soțului/iubitului ca și-a cumpărat alta PlayStation sau ca fumează prea mult, ma felicit pt alegerea făcută. Mai ales ca al meu soț e fan tehnologie, VR etc., iar mie-mi mai trebuie câte o geanta, câte un pantofior, câte o sesiune de Spa etc…
Presupun ca evident situația e diferită când unul din parteneri nu are venituri. Dar eu consider ca situația aia ar trebuie sa fie temporara.
Noi avem banii în conturi separate pentru că așa vin. Și n-apucam să mai facem un cont comun, că nu-s așa de mulți.
Dar ne-am împărțit cheltuielile: eu achit cam tot ce ține de perimetrul casei – facturi, consumabile. El tot ce ține de mașină, impozite, asigurări. La piață (pentru mâncare) cheltuim care cum apucă, mai mult el.
Economii fac mai mult eu, că pentru el cuvântul ”economie” e din altă limbă și nu-l înțelege 🙂
Cheltuielile mari ocazionale le decidem împreună și le plătim cu cardul pe care sunt mai mulți bani.
Comentariu beton!15
Jmecheria cu contul comun functioneaza bine cand ambii sunt cam la acelasi nivel, si au multe de platit.
Dar cand unul din partenri castiga de x ori cat celalalt, sau vine dintr-o familie de N ori mai bogata, care i-a dat un avans in viata, nu prea functioneaza.
Acum cum contorizezi daca unul din cei doi si-a sacrificat cariera, stand ani acasa sa creasca copii? E corect sa ii dai la contul comun doar cat produce si ea? Iar tu sa iti vezi de banii tai?
Sau cand unul dintre soti e mai altruist si lucreaza intr-un domeniu de intrajutorare a semenilor, cu riscul de a castiga mai putin sau nimic.
Ce mai pui la comun atunci? multumirile celor ajutati?
Hai sa fim seriosi.
Cand inca ai nevoie de un cont comun pt cheltuieli marunte, si mai ai nevoie de banii tai ca sa nu dai explicatii sau de frica gandului ca te sa justifici o actiune, esti doar la jumatatea drumului in acea relatie. Si cred ca multi raman acolo for ever.
Si asta o spun eu, ultimul in masura sa dea sfaturi de relatie.
Cunosc cazuri de cupluri cu pasiuni comune, dar ea castiga mai putin, si desi aveau contul la comun, el a cotizat la sfatul meu si i-a achizitionat consoartei echipament sport pentru a isi putea urma pasiunea impreuna. Din banii lui.
Ca pana la urma traiti impreuna si e bine sa va bucurati de viata impreuna, nu fiecare dupa posibilitati.
Am inteles ce zice autorul, am inteles ce zice si cismaru, si va spun ca, o relatie si o viata nu e/sunt o ecuatie contabila.
Astept si alte pareri, Bill si Melinda, Jeff Bezos cu fosta , Elon cu actuala, etc D:
Oare astia ce baga la contul comun ?:D.
Inteleg varianta autorului, cand unul din cei 2 nu poate fi considerat de incredere si cu lasat banii pe mana lui, altfel teza nu are sens pentru mine.
Comentariu beton!24
disclaimer, intotdeauna am fost genul cumpatat, nu am cumparat ceva doar pentru ca imi permit sau pentru ca merit sau pentru ca am vrut sa ma simt mai special.
Asa ca mi-am permis sa economisesc tot timpul, si sa pun deoparte suficient ca sa nu ma bag in datorii pe termen lung.
cine ma vede la supermarket, probabil se gandeste sa imi dea de o cafea la ce moda am pe mine :D.
cunosc oameni din familie care se imbraca mai bine dar castiga de 4 ori mai putin :D.
Aviz amatoarelor de domni bine imbracati, posibil ca imparatul sa fie gol (in cont) 😀
daca va lipiti de unul de asta, si sunteti la fel ca el, posibil sa fie nevoie de mai mult decat un cont comun de cheltuieli si unul comun de economii, si aici ma refer la unul comun de datorii 😀
Recunosc, am fost norocos, m-au ajutat si parintii, nu e tot meritul meu.
De 9 ani impreuna, conturi separate.
Ne am luat casa impreuna, am fost in vacante si avem si alte planuri.
Mie mi se pare soluția ideala.
Normal, cand unul isi doreste ceva ce implică cheltuieli mari, vorbim despre ele si vedem ce si cum.
N as schimba nimic in tot procesul asta.
Eu iau pe card, ea in mana. Stiu unde are pusi banii, nu iau decat daca am nevoie de cash si n-am scos, de obicei nu scot ca platesc cu cardul. Cheltuielile, cum se nimereste. Am atins oarece stabilitate financiara astfel incat sa nu ne mai pese care, cum si ce. Stabilitate financiara nu inseamna ca am 10 masini , insula in Caraibe si servitor, doar ca nu trebuie sa strang din buci la cheltuielile zilnice sau daca trebuie sa iau ceva nu foarte scump. Vila cu piscina imi iau mai la toamna.
@Marius M, am auzit că Trabantul este noua fiță în materie de limuzină! Pe când unul?
Pentru mine masina e un mijloc care ma duce din pct A in pct B cum zicea cineva. Daca porneste, e cat de cat comoda si nu ma bate vantul iarna in ea, e ok.
@Marius M, ca prieten al unui fost posesor de Trabant subscriu la ceea ce ai scris acolo. Iarna ne tragea tac-su cu sania cand eram mici 😁. Mult timp am avut vise umede cu Trabănțelul!
poate unde-i și apropierea de ruși (20km granița cu rep moldova), la mine-i banii mei sunt banii mei, banii tăi sunt banii noștri; nu spui cine cum; avem rată (mare) la casă, utilitățile și copchila, restu’, dacă mai rămîne…vedem; singurii bani pe care-i mai “provizionez” sunt în cazul în care cancerul de mașină începe să “tușească”; așa că, banii sunt la comun, principiul este “avem, mîncăm; n-avem, nu ne este foame”; cine cît cîștigă este absolut irelevant pen’că, nu știu la alții cum a fost, da’ la noi a zis popa “la bine și la rău”; problemele apar, cred, în două cazuri: ori sunt puțini și nu prea știi cum să-i împarți ori sunt prea mulți și atunci pot apărea “nevoi” din ce în ce mai scumpe; dar, din nou, dacă banii sunt motiv de discuții aprinse, relația aia trebuie să înceteze…
Comentariu beton!24
Măi musulmane, ai dreptate. Că la bine și la rău. Noi am trecut prin faza cu zero lei, zero venituri. Și a fost o experiență care ne-a unit si mai mult. Și ne-am dat seama de ce copii super avem. Ne-au susținut cum au știut ei mai bine. A fost un hop pe care l-am trecut și acum realizăm că nu ne mai sperie treaba asta.
Comentariu beton!17
Un singur cont, doua carduri. Totul intra acolo. Eu ma ocup de plata a tot ce tine de casa, educatie copil. Ea se ocupa de shopping. Nu exagereaza, dar cand o apuca se simte. Ma mai enervez eu cand vad tot felul de toale, pantofi. Imi dau seama ca nu pot impiedica toate aceste placeri. Ca sunt eu defect si nu port decat cateva lucruri, e problema mea. Iar cheltuielile cu viciile sunt relativ echilibrate. Ea fumeaza, putin ce-i drept, eu imi cumpar uneori o sticla de vin mai costisitoare.
Cat priveste faza cu barbatul trebuie sa castige mai bine decat femeia: prostii misogine. De multe ori m-am gandit ca daca nevastamea era ceo pe undeva, ce as fi ramas acasa sa sterg praful de pe gazon.😁
Am avut familii de genul asta: era ditai competitia intre ei care aduce mai mult acasa. Si mai si faceau misto unii de altii. Dar si cheltuiau ca boii!
Comentariu beton!19
yep, @Tavi, ce mi-ar plăcea o umilință d’astea…mi-aș face, precum cel de la Craiova (parcă) inclusiv cărți de vizită cu titulatura: “soțul patroanei”…sau, cum mi-a răspuns amicul emigrat în vest (ea cu job, el fără, pentru început), la întrebarea “ce faci?”, “deocamdată p’acasă, prinț consort”…
La noi banii au fost tot timpul în comun. Adică eu am avut și card pe contul lui, și el card pe contul meu, în perioada când eram salariați. Am reușit in cei 29 de ani de căsnicie să gestionăm destul de bine finanțele. Inclusiv copiii au știut ce bani avem, ce vacanță ne permitem sau ce mașină să cumpărăm. Fiecare își găsește varianta cea mai bună. În schimb, eu nu am înțeles faza cu ascunsul de bani sau cu cumpăratul pe ascuns al unor chestii pe care le dorești. Nu înțeleg dar asta nu înseamnă că-i treaba mea. Căci am văzut și astfel de familii. Așa cum am văzut și familii cu varianta spusă de Mihai. Și da, e aiurea să judeci cum își fac alții strategia financiară. De ceva ani, în familia noastră, banii sunt produși în exclusivitate de al meu soț. Și lucrurile stau la fel. Ne consultăm în privința cheltuielii lor.
Comentariu beton!17
La noi, teoretic e fiecare cu banii lui, dar o aplicăm tare prost. Va trebui să adoptăm metoda ta, pt că eu sunt din ce în ce mai nemulțumită.
Eu câștig între 3600-3800 lei, el 2500.
Am un credit pt o problemă medicală, achit 750 lei lunar.
Toate facturile din casă eu le achit, plătesc direct cu cardul în aplicații.
Avem un card de cumpărături pe numele lui, dar pe care tot eu transfer bani pt a acoperi rata lunară, deoarece este deschis la aceeași bancă la care am eu cardul de salariu. Să nu plătim comisioane, gen.
Buba e că majoritatea lucrurilor cumpărate cu acel card de cumpărături sunt mofturi de-ale lui. În fine.
La supermaket, pt faptul că eu am salariul mai mare, se așteaptă să scot eu cardul în 80% din cazuri. Ideea e că nu realizează că după atâtea plăți efectuate, banii rămași pe cardul meu sunt mult mai puțini decât ai lui.
Iar mie mi-e jenă să-i atrag atenția, nu vreau să creadă că stau și calculez banii tot timpul (deși o fac).
Îi spun că nu pot plăti ceva doar când mai rămân cu 200-300 lei pe card, și-i zic că vreau să-i păstrez în caz de vreo urgență până la următorul salariu.
El achită benzina, cheltuielile cu mașina, și din când în când cumpărăturile la supermarket. El are acces la cardul meu (în aplicație), eu nu, deci nu știu ce face cu restul de bani.
Eu n-am comentat nimic până acum fiindcă prin 2017 am stat aproape un an acasă, fără niciun venit, pt că nu-mi găseam serviciu. Am simțit cumva nevoia de a mă revanșa, dar pe termen lung… mă frustrează împărțirea asta inegală a cheltuielilor.
Facem 10 ani de relație, 4 de căsătorie și cam avem probleme de comunicare…
Comentariu beton!21
@Elena: acolo problema nu e banul, ci lipsa comunicării. Dacă nu poți să-i spui celui de lângă tine ce te doare, e JALE.
Comentariu beton!19
@John Temple
Știu că de vină e lipsa comunicării, dar nu știu cum să pun problema, mi-e teamă să nu se ofenseze. Am eu o problemă, știu.
Eu haine îmi cumpăr doar când se rup, cosmetice rar, n-am nici hobby-uri în care să bag bani, dar totuși vreau să pun ceva bani deoparte, să reîncep niște investigații medicale.
El își cumpără o grămadă de prostii din salariul lui, iar mie din salariul meu nu-mi mai rămâne nimic, darămite să mai pun deoparte ceva.
Nu știu cum naiba să-l abordez pe tema asta.
Am tot sperat că își dă singur seama că nu e ok să plătesc doar eu totul. I s-a fixat în creier că am salariul mai mare, dar e vorba de doar 1100-1200 lei în plus, nu e o sumă exorbitantă să zici că acoperă toate cheltuielile. Nu înțeleg cum nu-și dă seama că eu golesc cardul pe la jumătatea lunii, și apoi rămân să mă rog de el să ia pâine sau lapte, sau diverse nimicuri…
@JT,
În situații de genul ăsta, problema nu-i că nu POȚI să-i spui. Ba poți. Problema e că spusele alea sunt înțelese anapoda și de-aici se cam blochează comunicarea.
și nu ar fi mai bine să tai răul din rădăcină? ce să aștepți, iluminare divină? mai apare și un copil…
@Elena, io i-aș vira lui diferența de 1300ron și i-aș spune “iaca, acu’ ai tu salariul meu; 3 luni te ocupi de tot ce făceam eu și vorbim dup’aia…”
Comentariu beton!21
@Laura G: dacă sare de cur în sus, atunci mai bine-i spui PA! Arrivedereci! Ciao! Auf wiedersehen!
Decât să stai c-un prost/proastă în casă, mai bine singură/singur.
Motivul ambelor divorțuri băgate de mine a fost exact asta: lipsa comunicării și înțelegerii (era OK că io o-nțelegeam, dar sărea de cur în sus atunci când ea trebuia să mă-nțeleagă).
@costicămusulmanu: ceri prea mult de la unii oameni, crede-mă.
@Elena: El ar trebui sa își dea seama de greutățile astea din bun simt. Mai cu seama ca a făcut și el matematica la școala.
Dar tare mi-e ca se preface ca nu vede și cam profita de tine. Sper sa ma înșel.
Off-topic: sunt însurat. Am văzut o dată o hârtie de 200 lei, e cu un filosof pe ea. Și am auzit că ar exista și bancnote de 500 lei. E adevărat?
Comentariu beton!42
:)))
@VictorR: vise, taică, vise…🤣🤣🤣
@VictorR, da, așa am auzit; nu înțeleg însă de ce ar fi asta off-topic…
vrajeala.
am vazut si io odata de 500 inainte sa le scoata. parca erau galbene?
La noi banii sunt la comun. Suntem amandoi destul de cumpatati. Suntem impreuna de 18 ani. Nu am avut pana acum certuri de la bani. Drept e ca castigam amandoi mult peste medie, asa ca daca unul dintre noi face o aroganta de 1500 de lei nu se simte foarte tare.
Din punctul meu de vedere probabil daca
eu cu nevasta am face asa cum zici tu, Mihai, eu as avea mult mai multi bani de dat pe orice decat jumatatea mea. Si asta o vad ca pe o problema, de ce eu sa pot sa enjoy life mai mult ca persoana cu care imi impart viata?
Comentariu beton!17
Înteleg că asta e o formă de a-mi spune ca tu câștigi mult mai mult decât jumătatea ta, da? Perfect, e foarte bine. Dar te ține cineva să-i bagi din când în când niște bani în cont și să-i spui „sunt pentru tine, iubito, fă ce vrei cu ei”?
asta e problema Misule :”sa-i bagi niste bani din cand in cand” cand ar putea avea disponibilitate mereu la ei, fara sa astepte marinimia stapanului casei
@cismaru, eu n-o simt ca pe „mărinimia stăpânului”. Că la fel de bine poate să-mi bage și ea mine bani, fără s-o simt ca pe „mărinimia stăpânei”.
Daaar, într-adevăr pot sa admit că sistemul meu este ideal pentru cei ale căror venituri sunt comparabil egale. Sau pentru cei cărora, după ce au pus banii în conturile comune, le mai rămâne câte ceva.
@Mihai, pune un disclaimer cu treaba cu aplicabilitatea DOAR în caz de venituri sensibil egale. 🤣🤣🤣
Și să știi că sună fix ca „mărinimia stăpânului” treaba de o zici tu. Fix așa. Parcă îl și vezi pe musiu Ouille cum se bucură la o ciozvârtă aruncată de la masa monseniorului care nu mai țin minte cum se numea, dar era jucat de Jean Reno. „Ia-ți, făi/băi și tu ceva d-aci, că mă simt în bani azi! Ai voie să-mi pupi și picioarele mai târziu că m-am gândit la tine.” 😁
Comentariu beton!27
Sincer prefer metoda in care banii sunt ai nostri si nu trebuie sa ii fac cadou.
Noi avem banii la comun, platim ce e de platit, punem bani deoparte cat am stabilit, la cheltuieli mari discutam, in rest fiecare isi ia ce ii place.
Comentariu beton!15
Rareș pune-ți o întrebare: dacă tu erai gunoier iar ea judecătoare la CCR (sau o poziție cu mulți bani și/sau influență), ce zici, avea ochi să se uite la tine, în care să-și zică „Da, aș vrea să-mi trăiesc viața cu gunoierul ăsta”?
Mie îmi place exemplul ăsta (+și alte variații, tot unde ea e disproporțional cu mai mulți bani și/sau influență) ori de câte ori văd/aud, cu & despre cupluri, „banii noștri”.
@Phaff, o arzi aiurea in bălării! Unde puii mei, ai auzit tu de judecătoare căsătorită cu un gunoier? Vi cu niște chestii, de te doare capu’ frate! 🤨 Ce atâta tam-tam pe tema asta? Se pare ca sunt multe cupluri cu banii la comun, și au o căsnicie super ok. Care este problema? 🤔
@Emil
Exact, QED, tocmai de aceea îmi place exemplul acesta, pe subiectul ăsta, deschis de Vasilescu, și altele asemănătoare, păstrând proporțiile. Demonstrează paguba banilor în comun.
Citește răspunsul oferit @Rox.
@Phaff, am citit răspunsul lui @Rox. Nu găsesc nimic sa mi se potrivească, din gândirea ei. Fiecare cu experiența lui de viața, cu nivelul lui de trai, și de fapt și de drept, “I don’t give a fuck” dacă așa ii place ei sau altfel. 🖕
Principalul este, ca modul cum am conviețuit pana acum amândoi, a fost ok. Iar despre faptul ca am 33 de ani de căsătorie, dar nu garantezi ca o sa facem 34 sau 35, asta este cea mai buna gluma din ultimul timp. Când o sa faci și tu 33 de ani sa îmi scrii! 😉😊
Al meu.
Am observat o chestie de-a lungul timpului. Persoanele (cuplurile) care locuiesc împreună le-aș împărți în 2 categorii:
1. persoane care nu au mai fost implicate într-o relatie – pun veniturile la comun (casatorite, sau prima relație)
2. persoane care au mai fost implicate într-o relatie de căsătorie sau nu – fac cum spui tu – cont comun și pe urmă fiecare pentru el.
Eu nici nu știu cum aș face sau cum ar fi mai bine… tre să mă apuc să citesc că sunt destule comentarii pe care trebuie să le ronțăi, poate învăț și eu ceva!
Eu am o întrebare dacă se termină banii din contul comun și din cel de economii… apoi cum se procedează?
La gazeta de perete (n.r. suntodivășiîmiplace.ro) a apărut și o bârfă care zicea ceva de genul … banii mei sunt banii mei și banii lui sunt banii noștri! Cum comentezi?
Comentariu beton!14
Mie mi se pare ca atunci când nu ai totul in comun e dovada maxima de egoism și neîncredere intre soți.
Da, te iubesc, vreau sa traiesc și să mor lângă tine dar banii mei sunt banii mei si tu, te descurci, treaba ta. Nu o sa te las sa mori de foame dar nici nu e bine sa stii tu ce rezerve am.
E o plasă de siguranță absolut lipsită de sens atunci cand doi oameni chiar se iubesc.
Nu mai e căsnicie , e o afacere cu beneficii si cheltuieli bilaterale.
Pe de altă parte ii inteleg pe cei care intră în relații doar ca sa nu fie singuri si sa aiba un partener de sex , cum aveau oltenii pe vremuri căsătoriile de probă. Sau cei care stiu ca oricum după 45-50 de ani vor divorta că sa își ia un model mai nou de nevastă, că sunt mulți ce intră in casatorie deja cu gandul la divort. Sau asa zișii oameni de afaceri cu nevasta acasă și amantă la firmă care amantă stie ca daca își joacă bine cărțile poate deveni nevasta.
Mai stiu un cuplu, tipa astepta beneficii financiare sau materiale după fiecare act sexual, s-au căsătorit ulterior și nu a mai fost nevoie să plătească, a intrat în drept cum se zice.
Noi avem fiecare conturile personale in care ne intră banii din salarii, ce câștigăm numerar sunt in sertar, avem fiecare cheltuieli personale si profesionale dar la comun, cardurile sunt la mine in portofel pentru ca eu merg mai des in oras la cumparaturi și în sat nu avem POS-uri.
Cand avem cheltuieli mai mari, întotdeauna povestim, cele uzuale și ratele se plătesc de unde sunt bani in cont. Niciodată nu stiu cati bani avem „la leu” ,periodic facem un calcul ce a intrat si ce a ieșit și dacă da cu plus e perfect.
Nu există cheltuiala „a mea” sau „a ta”, toate sunt ale noastre.
Comentariu beton!21
Bosule, plasa de siguranță e exact aia pe care o aplici tu, aia cu banii la comun. Dar ca să-ți dai seama de asta, trebuie să te ducă capul. Ceea ce nu este cazul tău, din nefericire. Iar chestia cu „cardurile stau la mine în portofel” se numește CONTROL. Dar n-ai de unde să știi toate astea, atunci când vii cu exemple despre „modele mai noi de nevastă.
@Ion,
Chiar și într-o relație/casnicie perfectă (dacă există), nu e totul la comun, cum zici tu.
Schiță: masa din bucătărie da, e comună. Dar chiloții lui sunt în alt sertar decât chiloții ei. Sculele lui sunt în alt dulap decât fardurile ei.
Cam despre asta e vorba în articol 🙂
@Laura, te obosești degeaba, omul e caz pierdut.
Ba chiar că mă duce capul.
Suntem de 20 de ani împreună, de 15 căsătoriți , nu avem copii, căsnicii anterioare nici nu ne-am înșelat, deci am mai multă experiență matrimonială decât tine .
Am plecat in viata de la zero.
Fără bani , fără ajutoare, tot ce am făcut am făcut împreună.
Dacă am avut o bucată de pâine am mâncat amândoi daca nu amândoi am răbdat
Dacă stăm sa calculam cine a castigat mai mult si cine a cheltuit mai mult ar fi nedrept oricum am intoarce-o. Cea mai mare cheltuială de până acum de exemplu a fost cauzată de problemele ei in a concepe pe cale naturala si tot ce am câștigat eu cativa ani (zeci de mii de euro) acolo a mers.
Acum avem un copil sanatos. Al cui e copilul? Al ei că ea l-a născut , sau al meu că eu am câștigat banii necesari procedurilor?
Iti pun intrebarea asta doar ca sa vezi cat de greșită e abordarea ta.
Am cardurile la mine pentru că eu merg mai des la oraș dar lista de cumpărături ea o face . Banii cash sunt pe masa la propriu, fiecare ia cat are nevoie dar amândoi suntem responsabili.
Nu bem nu fumăm , nu suntem mana spartă nici unul
Prin cate greutăți am trecut împreună, banii sunt ultimul lucru care sa conteze.
Ce am scris mai sus e parerea mea nu ar trebui să te inflamezi și sa ma faci prost doar pentru ca nu gandesc la fel ca tine.
Comentariu beton!35
@Ion, deci tu vii și spui „părerea mea e că atunci când nu ai totul in comun e dovada maxima de egoism și neîncredere intre soți” și tot tu sari de cur în sus pe pe motiv că ce-ai făcut, că e doar o părere. Păi și părerea mea e că nu te duce capul să înțelegi ce-am scris. Ce-am făcut? E doar o părere.
Hai, bosule, du-te de unde ai apărut, că n-am nervi și răbdare să-mi pierd timpul cu tine.
Te-am atins chiar asa de rău la faza cu oltenii?
Imi pare rău.
Stiu ca nu ma suporți si te enervezi încă dinainte de a citi am scris.
De aceea comentez foarte rar desi te citesc zilnic.
Asta e conceptia mea despre căsnicie:
BANII SUNT ULTIMUL LUCRU DE LUAT IN CONSIDERARE CAND DOI OAMENI SE IUBESC.
Comentariu beton!20
Nu am citit nicio fază cu oltenii, habar nu am despre ce vorbești. Nici măcar nu mă simt oltean. Nu suport oamenii pe care nu-i duce capul, iar dacă tu știi că o să mă enervez, dinainte de a scrie, e foarte clar c-ai mai lăsat și în trecut demonstrații de lipsă de creier. Altfel, habar nu am cine ești, nu știu dacă ai mai comentat pe aici și nici ce-ai mai comentat.
Și, da, sunt absolut de acord cu concepția ta depre căsnicei. Și eu cred fix același lucru. Doar că treaba asta n-are nicio legătură cu ce-am scris azi. Faptul că am explicat cum cred eu că e ok să-și gestioneze finațele un cuplu n-are NICIO legătură cu iubirea și cu căsnicia. Vezi? De-aia am zis că nu te duce capul.
E intr-adevar oarecum greseala mea pentru că nu concep cuplu sau relatie care sa nu duca la casatorie.
Dacă scoti căsnicia din ecuație atunci da, ai perfecta dreptate. Atunci fiecare cu casa lui, cu banii lui cu viata lui.
Ah, deci căsnicie e doar atunci când ai o bucată de hârtie care să ateste asta, nu? Deci iubirea n-are nevoie de nicun ban, dar căsnicia are nevoie de o bucată de hârtie, altfel nu e în regulă. Secolul 19, exact cum am zis în articol.
Auzi, dar dacă eram gay și aveam o relație cu bărbatul vieții mele, cum stăteau lucrurile? Că de iubit ne iubeam, dar nu prea se poate cu bucata aia de hârtie în România. Ce ne făceam cu relația noastră care nu poate să ducă spre o căsnicie?
Ion,
Eu inteleg ce spui si iti dau dreptate.
Dar asta nu inseamna ca toti o vor face. Mai ales daca s-au fript rau in trecut acum sufla si in iaurt. Nu spun ca e cazul autorului pentru ca nu il cunosc suficient sa imi dau cu parerea. Dar cred ca exista cazuri.
Eu sunt genul care nu creez dubii, si atunci lucrurile merg natural. Increderea se castiga in timp iar odata ce ai castigat-o iti permiti sa faci anumite lucruri pe care nu le-ai face cu cineva pe care nu il cunosti bine.
Am incredere 100% in persoana de langa? categoric. Stiu ca la nervi ar putea lua o decizie pripita? categoric. Am ales sa traiesc cu bune si rele fara hartii si multe reguli? da. E reteta succesului pentru toti? evident nu.
Ce vreau sa zic.
Un cuplu e format pe niste nevoi umane, nu pe oameni trasi la indigo de sex diferit ci mai degraba pe oameni care se completeaza.
pare ca tu si sotia ta faceti asta foarte bine. Nu e nevoie sa obtii validare aici. Probabiul nici nu vei obtine. Dar probabil nici nu ai nevoie.
Comentariu beton!25
Aceeasi abordare si la noi, cu un cont comun pentru cheltuieli in care depunem amandoi aceeasi suma, cont comun de economii in care fiecare depune ce ramane la final de luna. Vacantele au fondul lor propriu de economii la care cotizam amandoi. Achizitiile semnificative se discuta, chiar daca e vorba de banii fiecaruia, asa ni se pare de bun simt si functioneaza pentru noi – pana acum nu ne-am impus limite, in general suntem destul de cumpatati amandoi, pana ni se pune pata pe ceva si rascolim internetul pana gasim (dar asta e alta poveste).
Au mai fost cazuri de forta majora cand nici nu s-a pus problema cine sau cum plateste, am pus banii la un loc si aia a fost, fara sa ne uitam inapoi sau sa facem calcule dupa.
Avantajul nostru e ca avem venituri mai mult sau mai putin egale, sunt convinsa ca aceeasi metoda n-ar mai functiona pentru cupluri cu diferente mari de salarii – oricum prietenii nostri fac misto de noi pentru ca ne tinem banii separat, dar noua ne e ok asa :D.
„Cont căruia i-am asignat două carduri, unul stă la mine, celălalt stă la CeaMaiMiștoFemeieDinLume”
Ciudat. Nevasta-mea nu mi-a zis ca te cunoste si, mai mult de atat, i-ai dat un card la contu tau de economii. Tre sa am o discutie cu ea!!!
Comentariu beton!21
Fuck. Ne-ai prins. 😀
Exact ca tine.Contul lui,contul meu,cont comun,Transferam bani in fiecare luna pt cheltuieli si restul la savings.Daca mai raman ceva,placeri.El este obsedat de mașini si scule,deci scump.Eu sunt destul de cumpătată ,dar îmi place să îi fac cate un cadou fără să se întrebe unde sunt banii.
prin 2003 gajica-mea castiga 14mil si io vreo 8. Pentru putin timp. dupa care pana putin prin 2012 am castigat mai mult decat gajicile mele. Bine, exceptand anu in care am fost cuplat cu o frantuzoaica, dar alte cheltuieli, nu se pune.
Deci nu era chiar la „comun” ci mai de graba: totu eu si fa-ti si tu damblaua cu banii tai. Fosta doftorita ajunsese, dupa rezi, sa castige 800lei/luna. Deh, somer de lux.
acu cu nevasta-mea…timp de 2 ani jumatate singurii bani pe care i-a castigat au fost cand era angajata la firma mea. Deh, daca tot nu castiga bani, macar putina „imbunatatire” fiscala sa facem.
dupa care nu am mai avut firma, deci salariu era singura intrare. Iarasi, fiind 1singur salariu e mai greu cu „comunul”
acum, 2 salarii ne-am impartit asa. Eu platesc apartamentul din stocolm ca e mai scump* si masina, ea plateste apartamentul din gavle. Pe la restaurante platim in functie de cum e mercur. Daca e mercur in retrograd platesc eu sau ea, daca nu plateste ea sau io
Dar, nu inteleg faza cu „stiu pinul la cardul ei”. Nici macar nu stiu exact unde e cardul ei. Daca printr-o chestie ultra ciudata as avea nevoie de bani as pune-o sa imi transfere, la ce sa ma chinui sa mai stiu un pin?
*tapa ei – ala se plateste singur din chirie
Totusi. Stiu un fost cuplu care erau de 12 ani. Si isi calculau banii cam la sange „acum io, maine tu”. Semi spre deloc flexibili. Si nu mi s-a parut normal si, ca atare, s-au si despartit.
@animaloo, știu pin-ul de la cardul ei pentru că m-a mai rugat ocazional să-i scot cash sau mai știu eu ce să fac. Iar ea știe pin-ul meu (sper să-l știe) pentru că am insistat io. Plm, dacă mi se întâmplă ceva, să poată avea acces la cardul meu fără să fie nevoie să completeze munți de hârțoage pe la bănci.
da, in Romania mai e cum mai e, dar aici imagineaza-ti ca nu functioneaza deloc cashul. i-am mai dat eu cardul meu sa plateasca la magazin si i-am zis si pinu, dar cred ca l-a uitat atunci.
am un amic in suedia de vreo 3 ani si parca de cand e acolo a luat-o razna mai rau. in Goteborg.
Pe de o parte admira sistemul suedez si pe de alta parte critica orice masura sociala din Romania. Ai idee ce dracu ii face pe oamenii ajunsi acolo sa se tampeasca?
nu e vb de bautura sau de droguri, ci altceva dar nu imi dau seama ce.
O fi de la lispa luminii naturale mare parte din zi?
Eu știu pin-ul și de la cardurile șefului. Nu înțeleg de ce asta pare ciudat pentru cineva. Nu e ca și cum folosesc cardul altcuiva fără să-i spun pentru ce îl folosesc.
@anuc: ca nu vad de ce l-as folosi.
@cucurigu: realizezibca nu am înțeles nimic, nu?
Ușor de zis cu banii la comun și bani pt.tine separat…cred ca acest lucru se aplica atunci când fiecare din cei 2 câștiga cel puțin peste 5000 ron pe lună…când ai minimul pe economie mai greu cu aceasta utopie…
Da, ai dreptate, ar fi trebuit să specific asta în articol.
Sunt chiar mai de secol 19 decat crezi tu.
Nu ma intereseaza atât hârtia autorității civile cat unirea celor doi din punct de vedere spiritual prin taina cununiei .
Cat despre cuplurile gay, Dumnezeu cu mila. E chiar o tragedie ce se intampla cu oamenii aceea.
Se dezbate încă. Ce zici?4
care e tragedia? nu are cine sa le faca un senvis?
@Ion, well… și cu asta ai cam zis tot.
@animaloo: gay nu mâncă sendviș, ei trăiesc cu apă Evian.🤣🤣🤣
Again..ha?
bai, dar lasa cu „comunu”. Cum is aia ma de sunt suparati ca le castiga nevasta mai multi bani. AIA mi se par miezul la dodoasca.
Io unu sunt chill. Abia astept. Nu e dilema „daca” ci „cand”. Avand in vedere ca ea a inceput cu vreo 3-400e (depinde de taxe si alte mizerii) mai putin decat mine, ea de la 0 io dupa 18 ani de experienta, abia astept momentul in care o sa pot sa ii cer bani sa imi schimb gpsul de la bicla ca a aparut unu nou
@animaloo, unde n-ar da Bărbosu’ să facă fashionista munți de bani, ca să pot să mă umilesc aștepând să-mi scape și mie 1000-2000 de euro pe lună. 😛
@animaloo & @Mihai
Băieți vă voi strica zen-ul. Dacă sau când vor câștiga mai mult decât voi marje mari disproporționate, va fi o chestiune de timp (ca atunci când ești șomer, ceasul începe să ticăie…) când se vor redescoperi cu feminismul sau și deveniți pentru dumnealor un abis de aruncat bani aiurea, iar cash-ing out prin divorț devine instantaneu un profit net lunar.
Poveștile de succes (la prima vedere) sunt acelea unde marja net este egală sau ușor suprapusă, ori acelea unde: el are banii & ea e cu el dintr-un motiv amplu obscur (ex. dependența, formarea de „cuplu frumos”, pentru relație
intimă„intimă” etc), el are banii & ea îl ajută cu banii (ex. nevestele pfa/asociate, de politicieni/șefuți: avocate, notărițe, contabile etc.), amândoi au banii în mână (familii de nomenclatură, de același statut material/financiar/grad pe epolet etc.) și/sau se are pe mână (șantaj) cu ceva împotriva celuilalt păstrând aparențele.Fiți perspicace.
Ce prostie, dar sunt sigur ca esri mandru de logica ta
Ai grijă ce-ți dorești, s-ar putea să ți se îndeplinească, @animaloo, dar să nu spui că n-ai citit unele „prostii” sau logică.
Ești românaș & nu este așteptat să-i dai cuiva dreptate.
ahahahahahaha.
scriu o prostie. Vine unu si imi zice „bah, vezi ca e o prostie”.
„se vede ca esti romanas ca nu esti de acord cu mine”
EPIC
Toti banii la comun, dar pe vremuri mai ea un buzunar in portofel unde statea FSN alaturi de un condom, la multi barbati. Unde FSN insemna fara stirea nevestei. Si unde toate gagicile din tel erau salvate cu nume de baieti. Vremuri grele pentru unii :D. Azi e mult mai simplu cu revolut, tinder alea alea.
Mie imi plac cazurile alea „sociale” unde banii sunt a comun, dar sotii nu afla niciodata de maririle salariale, asa ca fiecare mai are ceva bani pusi deoparte, FSN sau FSB 😀 unii zic ca ii tin pt inmormantare 😀 if you catch my drift…lasa comment.
Noi avem banii la comun și cele mai costisitoare plăceri sunt tot comune. Comparativ cu acestea, costurile pentru satisfacerea plăcerilor individuale pălesc, nu s-a pus niciodată problema de frustrare pe ce și cât cheltuim în aceste situații. Singurii din familie care au și banii lor, separat fiecare, sunt copiii.
Ciudat, dar și la noi copiii au banii separat. Îi mai jefuiesc eu din când în când, dar atâția bunici și Zâne Măseluțe…compensează rapid ce apuc eu să iau. 🤣
Da, la fel și aici. Ba mai mult, dacă n-aveau copiii banii lor, multe colete din pandemia asta s-ar fi întors la expeditor. 😛
La noi sunt banii la comun. Cheltuielile mari – alea pentru care trebuie sa intram in economii sau in credite (casa si masina, ca pentru altceva nu am facut credit niciodata) – le discutam, cheltuielile mici intra in cosul lunar si nu tinem socoteala cat cheltuie fiecare pe el insusi. Fara a fi niste oameni bogati, avem totusi acea stabilitate financiara care ne permite sa nu avem griji legate de bani. Stim ce ne permitem si ce nu, si suntem OK cu asta. La un moment dat ne-am facut fiecare un cont de economii in care ne mutam fiecare cate o suma lunara pentru cheltuieli „no questions asked”, dar nu prea si-a gasit utilitatea.
Am in schimb un cuplu de prieteni, ea a intrat in cuplu cu un copil din casatoria anterioara. Au avut banii la comun cateva luni, apoi pe el au inceput sa il deranjeze cheltuielile facute pe copil. Si atunci s-au separat cu banii, puneau la comun doar cheltuielile cu gospodaria, in rest fiecare cu banii lui. Doar ca la un moment dat diferenta intre veniturile lor a inceput sa creasca. Ea castiga tot mai bine, el stagna. Problemele au aparut atunci cand ea si-a dorit vacante mai scumpe pe care el nu si le permitea. Ce e mai bine sa faci in situatia asta? Ii platesti lui vacantele sau mergi fara el?
Comentariu beton!13
”Au avut banii la comun cateva luni, apoi pe el au inceput sa il deranjeze cheltuielile facute pe copil.” Orice cheltuieli sau doar unele dintre ele?
Jeeez, dar omul ăla când a luat-o cu tot cu copil, ce s-a gândit?
Nu cred că are rost să îți pui problema de a intra într-o relație cu o persoană cu copil/copii decât dacă ești dispus să îi tratezi ca și cum ar fi ai tăi (sau la fel ca pe ai tăi, dacă îi ai), afectiv, financiar si tot ce mai trebuie. Si părintele singur ar trebui sa fie sigur că noul partener e convins că știe în ce se bagă.
Comentariu beton!12
Hai ca va raspund, desi nu sunt foarte relevante fix astea: Anduta – un exemplu: „Nu e cam scump paltonul asta? Si asa nu ii va mai fi bun anul viitor, de ce nu ii cumperi unul mai ieftin?” Rox: unii oameni nu gandesc chiar atat de profund cand intra intr-o relatie. In cazul prezentat relatia cu copilul a fost una super OK dupa ce problema cu cheltuielile a fost transata. Iar mama a putut sa cheltuiasca cu copilul cat a vrut ea. Din banii ei.
Am crescut cu certuri în casă din cauza banilor, și din motivul ăsta, asociez această discuție despre bani cu independența și cu puterea. Pentru mine e foarte important să pot să mă descurc singură. Dacă e ceva ce mă scoate din minți, este sintagma ”la mine în casă…”. Am început să muncesc din a doua săptămână de facultate, doar că să nu-l aud pe taică-miu că-mi reproșează vreodată că m-a ținut el în facultate. I-am luat „puterea” și nu intenționez s-o dau vreunui alt bărbat în viața asta.
În relația lungă, împărțeam costurile fixe iar cheltuielile cu mâncarea/ieșirile comune/consumabile le plăteam pe rând, fără să facem calcule exacte. Am zis că dacă tot pornim de la ideea de parteneri egali, să facem și asta cu banii cât de cât echilibrat. Pentru noi a funcționat, deși și eu am primit critici de la prietene care folosesc sistemul cu banii la comun.
A fost un singur moment de frustrare, apropo de fumat: amândoi fumători, dar eu ajungeam cel mai des la mega, cumpăram la dublu. La vremea respectivă nu-mi permiteam să întrețin acest viciu decât pentru mine, așa că am comunicat această frustrare și aia a fost.
Cred că discuția despre bani este foarte importantă și pentru unii am văzut că e greu de purtat, din diverse motive: fie ceva sechele anterioare, fie raportări diferite din cauza principiilor. Eu una admit că am o problemă la căpuț cu chestia asta, așa că o declar de la început. N-am încercat varianta cu toți banii la comun, dar sincer cred că sistemul descris în articol ar fi maximul pe care l-aș putea accepta.
Toate cele de mai sus se aplică în varianta cu venituri asemănătoare. Dacă el ar câștiga mai mult, s-ar putea să am o problemă serioasă de a accepta surprize scumpe. Ups, scriind acest comentariu am realizat că problema mea s-ar putea să fie mai gravă decât credeam.
Comentariu beton!16
Intitdeauna el a castigat mai mult decat mine..desi eu am invatat oleaca mai mult..da el ii mai bataios..nicodata nu am stiut exact cat castiga, cati cheltuie pt el,sau cat ne costa exact functionarea gospodariei..mai zicem „de la tine sau de la mine” dar mai mult in gluma..pantalonii ii buzunaresc ca nu am incotro,mai ales ca ma innwbunesc dupa zgomotul monedelor cazute pe gresie sau pe parchet…
Da el cheltuie mai mult!!! Io mi-s zgarcita..
Măi Mihai, cum a sunat comunitatea ta din secolul 19 și ți-a explicat că de fapt majoritatea sunt cu banii la comun. Mentalități învechite domle, tu ai vrut să îi aduci în secolul 21 și ei nu domle, noi suntem cu sharing is caring. 🙂
@Marius, eu n-am scris articolul ca să mi-l valideze comunitatea. Eu l-am scris pentru a arăta că există o soluție viabilă și negeneratoare de frustrări.
Și dacă vrei să fiu și eu ironic, pot să fiu: la mine măcar a existat o comunitate care să zică ceva. Wink-wink.
Nu era de validare, ci de cum noi avem impresia că doar varianta noastră e corectă. Mă includ și pe mine aici, de asta îmi place și mie să îmi iau șuturi, chiar dacă nu admit pe moment, că poate greșesc, și e nevoie de mai multe voci ca să mă prind.
În rest cred că e și cum zici tu, dacă ambii parteneri au venituri similare sistemul poate funcționa, și poate fi cum au scris mai mulți, dacă ești la prima relație serioasă (care funcționează) nu ai rețineri să pui banii la comun, dacă te-ai fript de mai multe ori sufli și în iaurt, e normal să cauți un sistem mai sigur.
Noi să fim sănătoși, și să avem bani suficienți de cheltuit, cum și cu cine vrem noi. 🙂
L.E: e ok, am prins ironia, nu mă supăr, știu că nu mă ocup de blog suficient.
Comentariu beton!18
Noi, eu si soțul din dotare, am fost săraci. Bine, am avut casa, datorită soacra-mii, dar am avut o perioada in care efectiv ma gândeam daca o sa am bani de pâine a doua zi. Stiu, se poate si mult mai rau, dar perioada aia a fost rock bottom pentru mine. Adica trăiam doi adulți și un copil din salariul minim pe economie. Al meu. Care banii mei, care ai lui, care ai noștri? După aia ne-am ridicat …un pic. Dar din perioada aia am rămas cu banii nostri in „parohia ” mea. Banii si cardurile stau la mine, si eu trebuie sa am grija sa nu lipsească nimic nimănui. Am invatat sa păstrez bugetul in echilibru. Deci da, puteti sa aruncati cu roșii, dar toți banii stau la mine.Bine, ce-și „produce” soțul nu mă interesează, dar cardul lui de pensie e la mine 😁
P.S. Nu e pensie specială 🤣🤣🤣
Comentariu beton!14
Pentru că doar el are salariu, banii îi gestionăm la comun. 😁 Am zis că doar el are salariu, că de muncit muncesc și eu. Uneori, zice în weekend că de-abia așteaptă ziua de luni să se mai relaxeze.
Mofturi costisitoare nu ne permitem, dar niciunul nu e supărat pe tema asta, prioritari fiind copiii. Ei au conturi separate cum au zis și alții mai sus. De ex. fii-miu e pasionat de dinozauri și o dată pe săptămână își mai ia câte unul. Fata e pasionată de lego, îi pun deoparte banii de la 3-4 dinozauri și își mai ia un set. Cei strânși de la Zâna Măseluță tot pe lego i-a dat, după ce i s-au schimbat incisivii frontali și laterali. Acum așteaptă să îi pice caninii. 🤭 Mă întreba aseară la duș cât oferă Zâna pe un canin. 😁 Băiatului încă nu i-a picat niciun dinte de lapte, dar nu mai durează mult că face șase în mai. Economii nu „ținem”, dar nici nu ne împrumutăm de la un salariu la altul.
Mie cel mai amuzant mi se pare ca oamenii care au comentat pe aici ca tin banii la comun sunt si cei mai agresivi/ ofuscati. Simt asa un vibe de „stiu ca e gresit, bre, dar csf… asa am control”.
Dude… „banii la comun inseamna dragoste adevarata” is sooo wrong on sooo many levels. Iar astia care zic „vai, dar nu avem nicio discutie despre cheltuieli ever” sa imi spuna mie ca nu s-au asezat la masa cu extrasul de cont in fata si nu au primit / dat un comentariu de genul: „Dar, iubita, pe ce ai dat tu 800 de lei luna asta la Farmacia Tei?”. Of course, din toata dragostea vine aceasta intrebare. Inevitabil, contul la comun naste frustrari. Dar va e rusine sa ziceti sau va mintiti pur si simplu ca asa e ok. „Lasa ca iubita ma face sa fiu cumpatat…” E absolut hilar.
Nu stiu cum se face ca fix cuplurile cu banii la comun au obiceiuri de genul: „am rupt eticheta de la rochie sa nu vada prostul cat am dat”, „am luat bonus, dar nevasta nu stie, asa mai beau si eu cu baietii o bere din cand in cand”, „vreau sa-mi iau skateboard, dar nevasta zice ca luna asta tre sa ia farfurii si pahare”. Am crescut intr-o familie ca asta si am vazut langa mine oameni cu astfel de obiceiuri… Fix astia cu toate cartile pe masa aveau o gramada de lucruri de ascuns fata de partener.
Independenta financiara nu inseamna ca nu iubesti si nu iti faci planuri de viitor cu partenerul. Inseamna ca poti sta pe picioarele tale in orice situatie / criza. Iar cei care cred ca „mie nu mi se intampla” sunt cei mai naivi. Divortul e super comun si la cuplurile cu bani separati si la cele cu ouale in acelasi cos.
Evident, femeilor le place sa aiba un card alimentat de iuby, si barbatilor le place sa creada ca isi „asigura” relatia controlandu-le si facandu-le dependente de ei dpdv finaciar.
In incheiere, las si eu asta aici:
„Ce este abuzul financiar?
Abuzul financiar este o formă de violență domestică prin care abuzatorul folosește banii ca un mod de a-și controla partenerul. Este o tactică pe care abuzatorii o folosesc pentru a câștiga putere și dominare asupra partenerilor lor și are ca scop de a izola femeia într-o stare de dependență financiară completă. Prin faptul că acesta controlează accesul femeii la resursele financiare, abuzatorul se asigură că femeia este forțată să aleagă între a rămâne într-o relație abuzivă sau a face față unei sărăcii extreme.”
Succes!
e amuzant sa dai un mesaj ultra pasiv agresiv in care sa ii certi pe ailalti ca nu is ca tine.
O relatie normala nu tre sa fie la modul „da si mie 10 lei pana la salariu”. Ma mai cert cu a mea ca imi tot zice „tre sa iti dau nushcate mii de euro”. Sa ce? Sa ii mutam intre conturi? Nu tot aia facem cu ei?
si asa, daca e sa facem un umor, in caz de divort io am belit pinis
@animaloo ca multi altii de aici, ai inteles fix ce ti-a convenit tie – comentariu de „ma simt cu musca pe caciula”…
nu am certat pe nimeni ca nu e ca mine, ci i-am certat pentru ca isi justifica comportamentele toxice prin „asta e iubire adevarata” si am vrut sa subliniez ce ascund, de multe ori, astfel de obiceiuri.
Iar daca tu crezi ca independenta financiara in cuplu inseamna „te imprumut cu 10 lei pana la salariu”, cumpara-ti ochelari noi. Au explicat altii mai sus destul de frumos ce si cum…
” ai inteles fix ce ti-a convenit tie ” – in continuare esti super pasiv agresiva in timp ce „Razi” de oameni ca sunt agresivi
Aici nu are legatura cu banii in familie ci cu argumentatia ta. Care e proasta pentru ca esti agresiva si ipocrita
animaloo, go back into your cave. o sa rasara soarele si acolo candva. 🙂 hopefully…
ipocrita, agresiva, normal ca tre sa dai si d-astea „feministe” cu grota. Nu prea stiu de unde ai scos partea asta. Ca te-am facut ipocrita? S-a suparat ovarele in tine?
mai sus era si masculul aferent. „normal ca nu esti de acord cu ce prostii am scris. esti roman”
@animaloo ipocrita, agresiva, feminista, ovare… what else? mai ai? tu, mascul feroce ce esti 🙂 mai mai ca ma simt atrasa de tine… :)))
hai, gata, serios. macar eu am dat niste argumente „proaste” cum zici tu. in schimb, tu doar urli ca gorila de pe margine.
let’s agree to disagree. te pup!
@animaloo: păi dacă ești român și stai în grotă, ești evident dac. Că tunelurile alea de sub Carpați nu au apărut așa, din neant. O fi un compliment voalat, cine știe.
Altfel, e interesant să aflu că ținutul banilor la comun în familie e un comportament toxic și că independența financiară înseamnă să ai banii tăi, de care să nu știe nevasta. Niște genii, dom’le.
giani: nu e vorba de unde tine fiecare banii. In fond la final fiecare isi face planurile in functie de cum simte sub nari, ca sa zic asa. Experienta mea de viata zice niste treburi, ca am mai vazut si io un cuplu doo, dar nu despre aia era vorba
ci „Mie cel mai amuzant mi se pare ca oamenii care au comentat pe aici ca tin banii la comun sunt si cei mai agresivi” urmat de un text ultra pasiv agresiv.
Si cand ii atragi atentia ca e ipocrita….vine repede cu „grota”. Plm, oi fi in grota, dar macar nu-s ipocrit. Bine de „elegant” in argumentatie nu am fost acuzat niciodata
@animaloo: gata, iti dau medalie si un pup, ai castigat. sunt o ipocrita. in incheiere, o sa te rog sa cauti ce inseamna comportament pasiv-agresiv pe google, ca folosesti termenul total anapoda. Si nu iti explic eu aici de ce, ca m-am plicisit de scris. O zi frumix!
@animaloo: știu, dar tocmai ideea era că fiecare cuplu are motivele lui pentru asta. Să presupui din start că motivul e de a-și controla partenerul e stupid. Să presupui că nu poți fi independent financiar fără bani separați e tot stupid. Având în vedere și siguranța cu care își susține părerile, ipocrizia și agresivitatea mi se par inevitabile.
Hibrid. În sensul ca avem și conturi individuale (cele rămase deschise prin RO plus câteva pe-aici) și un cont principal comun deschis la recomandarea băncii când doamna s-a relocat pe insula.
Contul comun e de fapt un pachet cu un cont principal (în care se vărsa veniturile principale), card de credit (pentru cumpărăturile curente) și altele. Iar nivelul pachetului este dat de veniturile principale dar ambii parteneri / soti pot accesa beneficiile aferente.
Contul comun are doua carduri atașate din care doar unul este folosit de doamna; eu nu folosesc cash și în general plătesc cu cel de credit (chestie de confort și siguranță).
Avem niste „limite” trasate la modul general (ex. lunar, cheltuielile de pe cardul de credit nu trebuie sa depășească 1/3 din suma disponibilă, suma disponibilă în debit nu are voie sa depășească un anumit nivel pentru ca este contul cel mai expus la risc, etc) și rar vorbim de o analiza a cheltuielilor. Asta și poate pentru ca eu sunt cel care generează cele mai mari cheltuieli – rar, dar cu simt de răspundere (ex. cumpărat mașină pentru doamna de ziua ei).
Aproape toate facturile sunt cu debit direct din contul principal.
Singura zona în care doamna nu are acces (și nici nu s-a manifestat ca ar vrea) e portofoliul meu de investiții. Acolo are idee cam ce intra (anual pleacă o suma din contul principal de economii în cel de investiții) și banuieste ce iese când vede declarațiile fiscale anuale.
Toată viața am vrut să nu depind de nimeni. Și am și reușit. Am avut mereu casa mea, pisica mea, chiria mea și mașina mea. Cât m-a dus plapuma, normal.
Acum 6 ani l-am cunoscut pe domnul inimii mele. Ne-am mutat după 1.5 ani de dating. El a avut o perioadă de depresie în care eu am plătit tot. No problemo. Acum e pe treaba lui. Susține. Susțineam împreună. Doar că…
În octombrie 2019 am aflat că am o boală care mă va face incompatibilă cu câmpul muncii. Forever. Toate iluziile despre independență (inclusiv fizică) fking gone. N-am o concluzie. Doar că unii aveți probleme pentru care aș plăti bani mulți să le am. Dar eu nu mai am opțiunea independenței financiare.
Oricum, mi-a făcut plăcere să vă citesc. Sunteți mulți cu gândirea mea de acum 3 ani.
Ca să fiu la subiect…încă avem conturi bancare separate la care plătim cum putem ratele pentru problemele mele medicale.
PAM PAM!
0 0
Nu vreau să insinuez ceva rău dar vă macină gândul la „sistemul” pe care îl au elvețienii, olandezii/belgienii?
Am un venit lunar peste medie. In sensul ca, fata de venitul average al unui barbat, castig cam de 7-8 mai mult.
Sunt liber profesionist. Asta inseamna ca nu am un salariu pe care sa il primesc o data pe luna. La mine „picura” zilnic. Azi 10 lei, maine 2, poimaine 8 etc.
De aceea, la noi in casa nu exista o cutie/un sertar/ un loc unde sa ne punem banii la comun, pentru ca nu putem sa tinem banii la comun.
Nici nu vad motivul pentru care as face asa ceva. De ce as pune eu 100 de lei si sotul 30 de lei, iar daca vreau sa imi cumpar o geanta sa trebuiesca sa il anunt, sau mai rau, sa ii cer voie?
Nu de putine ori am asistat la magazine la faze in care ea a probat o rochie dupa care era absolut innebunita si ii cauta lui aprobarea din privire. Iar el avea cuvantul final.
Un tip mi-a zis odata ca daca vreau sa imi cumpar o pereche de pantofi, vorbim, discutam, si daca si numai daca am neaparata nevoie, mergem impreuna si imi cumpar. What?
Personal, chestia cu banii la comun mi se pare o forma prin care cuplurile considera ca se valideaza, ca aroga relatiei niste valori in plus chiar si acolo unde nu e cazul.
„Uite, noi suntem niste minunati, avem o reletie perfecta si de aceea, avem banii la comun”.
Nu are absolut nicio legatura chestia asta cu sanatatea relatiei. Din contra, consider ca este sanatos ca ambii parteneri sa isi pastreze independenta financiara.
In cazul nostru, pentru ca eu castig mai mult, chetuielile mari le suport eu. In rest, cum se nimereste. Daca sotul e prin oras si il sun sa cumpere x, y, z, cumpara din banii lui. Luna asta platesc eu gazele si el lumina. Luna viitoare, platesc eu facurile si el cumpara mancarea. Nu tinem socoteala niciodata. Platim ad hoc la casa de marcat.
Nu ma deranjeaza ca eu suport majoritatea cheltuielilor. Imi place sa cumpar lucruri pentru el sau pentru noi, ca pana la urma ce e al meu e si al lui. Dar vreau sa imi pastrez puterea de decizie asupra venitului meu.
In concluzie: banii mei, cheluiti pentru noi.
”De aceea, la noi in casa nu exista o cutie/un sertar/ un loc unde sa ne punem banii la comun, pentru ca nu putem sa tinem banii la comun.
Nici nu vad motivul pentru care as face asa ceva.”
Un motiv de a pune banii la comun ar putea fi, să zicem, pentru a cumpăra un apartament pe care să-l închiriați și/sau să-l lăsați moștenire copilului (dacă aveți). Sau pentru orice altceva ce se încadrează în zona de ”investiții” și care, uneori, poate însemna sume destul de mari. Nu e musai ca toți banii să fie folosiți pentru achitarea facturilor și consum. Cât despre cutie/sertar, se pot ține banii la comun fără a fi vorba de așa ceva, că de-aia s-au inventat băncile și instrumentele de gestiune financiară.
Tocmai pentru că există băncile, exista si creditele ipotecare.
Dacă am vrea sa investim in imobiliare, ma gandesc cati ani ne-ar trebui ca să strângem ban pe ban la pusculita,astfel încât să achitam un bun de 80.000 euro, de exemplu.
De regulă, ne sprijinim financiar reciproc, la momentul efectiv al achiziției, din disponibilitatile pe care le deține fiecare.
Oricum nu mai e cazul.
Si deci, revin la ideea: de ce ai pune banii la comun, zilnic sau lunar?