Nu știu dacă am mai zis asta vreodată pe blog, dar o s-o zic acum. În decursul aceste existențe, mai ales în perioadele în care eram mai tânăr și treceam prin momente foarte grele (mai ales din punct de vedere financiar), m-am gândit de multe ori cum ar fi să plec din țară. De tot, gen. Dar nu mi-am dus niciodată gândurile până la capăt, dintr-un motiv extrem de simplu: mi-a fost frică. Frica aia de necunoscut care te paralizează. Teama că n-o să reușesc să fac nimic și până la urmă o să mă întorc tot aici, cu coada între picioare. Cred că știți și voi foarte bine despre ce fel de frică vorbesc.
Tocmai de-aia am un respect imens pentru oamenii care au plecat din România și-au reușit sa se adapteze, să dea înainte și să le meargă bine și foarte bine în tările în care au ajuns. De altfel, eu în general am un foarte mare respect pentru toți cei care fac lucruri pe care eu n-aș izbuti să le fac, dar pentru cei care practic au reușit printre străini, am un fel de respect aparte. Tocmai pentru că știu foarte bine cât de frică mi-a fost mie să fac același lucru. Deși au existat ani în care asta părea singura soluție izbăvitoare, teama de necunoscut printre străini a fost mai mare decât aceea c-aș putea să mor de foame printre ai mei.
Și mă enervează la culme când văd că oamenii ăștia sunt luați peste picior, mă enervează la culme când văd că presa-i poreclește „căpșunari” sau când sunt acuzați că nu le pasă de România. Practic, după ce în anii ’90 toți cei care reușiseră să fugă din țară pe vremea lui Ceaușescu erau luați la trei păzește pe motiv că „n-ați rămas aici să mancați salam cu soia, ca noi”, treizeci de ani mai târziu sunt luați la mișto pe motiv că sunt „căpșunari” și că oricum odată plecați de aici n-au mai produs nimic bun pentru noi, cei rămași acasă.
Doar că lucrurile nu prea stau așa, dimpotrivă. Românii plecați în străinate au trimis în țara, pe parcursul anului 2019, aproximativ 7,2 miliarde de dolari. Adică undeva pe la un 3% din valoarea brută produsă de economia României. N-o spun eu, o spune chiar Banca Mondială. Având în vedere că în 2017 suma era de 3,7 miliarde euro, putem spune că, în doi ani, banii trimiși acasă de românii din diaspora aproape s-au dublat. Cam cât să-ți scoți pălăria în fața căpșunarilor, nu?
Ei bine, cu toate astea, 46% din români consideră că diaspora are o contribuție mică sau foarte mică la economia locală, 30% nu știu care e valoarea transferurilor către România, iar 43% subestimează valoarea reală a acestora, potrivit unei cercetări derulate de TransferGo în noiembrie 2020. Trist, nu?
Dar ce vă povestesc eu toate astea, când oricum mulți dintre cei care citiți pe aici sunteti deja plecați din țară de multă vreme și știți exact cum stau lucrurile. Iar noi, cei care mai suntem încă prin spațiul carpato-danubiano-pontic, avem cel puțin câteva rude sau câțiva prieteni buni plecați, deci cumva știm și noi cât de greu le-a fost și încă le mai este.
Pentru voi, pentru cei plecați, dar și pentru rudele și prietenii noștri, am astăzi o rugăminte aparte. Haideți să ne alăturăm campaniei „Valorez pentru România”, campanie care include semnarea unei petiții către Banca Națională a României pentru emiterea unei monede sau bancnote, de colecție, dedicate diasporei românești. Zic io c-ar fi cam cel mai modest lucru pe care țara asta l-ar putea face pentru cei plecați. Ce ziceți, ne băgăm s-o semnăm?
Ah, încă ceva, am pus articolul ăsta și pe Facebook. Intrați pe postarea mea și dați-le tag rudelor și prietenilor voștri plecați din țară. Să fie așa ca un semn că vă e dor și că vă gândiți la ei. Hai că nu e mare lucru, chiar putem s-o facem.
Articolul de astăzi a fost scris în colaborare și la inițiativa celor de la TransferGo, o companie de transfer internațional de bani online, în timp real și la costuri mici, pentru persoanele care doresc să trimită bani familiilor lor, fără a plăti taxele mari percepute de bănci. TransferGo este activ pe piața din România din iunie 2015, iar în 2019 a atins totalul de un milion de utilizatori pe plan local.
Compania a fost înființată în 2012 de patru fondatori de origine lituaniană, iar sediul central se află în Londra, Marea Britanie. În prezent, compania are birouri și în Vilnius, Berlin, Istanbul și Varșovia, numără peste 2.5 milioane de clienți din întreaga lume și facilitează transferurile de bani online, rapid și în condiții de siguranță, în 40 de monede diferite. Are acoperire în 66 de țări, primind scorul de 4.9 din 5 stele din partea Trustpilot.
Folosind sistemul inovator TransferGo, migranții pot trimite bani peste hotare folosind un model digital din cont în cont, care înseamnă că banii nu trebuie să părăsească țara: banii sunt transferați local-in local-out.
Și acum, haideți sa semnăm petiția: bit.ly/PetitieRomania!
Da, am rude plecate din țară și chiar dacă nu se pune problema transferului de bani, TransferGo pare foarte ok.
Semnat.
Comentariu beton!15
Nu le dai un câte un tag și pe Facebook? Că nu știu de câte ori mai face cineva ceva mișto pentru ei.
Ok.
In calitate de „capsunar”, cred ca tocmai momentul în care a încetat sa îmi mai pese de părerile celor din țară și de toate articolele, emisiunile etc a fost momentul în care am considerat pasul ca fiind „de tot”.
In continuare o sa spun peste tot ca sunt roman, o sa vorbesc despre România și o sa votez cât se mai poate(având în vedere toate părerile ca dacă ai plecat, nu ar trebui sa mai votezi…)
Comentariu beton!69
@Sva, pentru cît contribuiți la economia națională, fără însă a consuma resurse, ar trebui ca ponderea votului vostru să fie *2…
chapeau!
Comentariu beton!45
Am vrut să zic și io, dar a zis@costică tot ce era de zis.
Niciodată, niciodată diaspora nu va putea fi oprită să voteze. Niciunde nu există o astfel de practică, iar statele dezvoltate își onorează diasporă.
semnat, cam cu nod în gît; și, din cauza celor 4 ani ai fie-mii, luni îți și spun dacă în viitorul apropiat voi mai avea sau nu IP de RO…
ok asta cu bancnota da’ mai tare ar fi să nu fie doar de colecție ci chiar să se facă plățile pentru sumele trimise din străinătate, cu aceste bancnote și ele să rămînă în circulație…ori depresie națională ori explodează (iar) mămăliga
Comentariu beton!21
Hai @Costica, hai ca poti! 👍😊
Da, să știi că m-am gândit și io c-ar fi mult mai mișto să nu fie doar de colecție.
Am. Oameni ok care trudesc din America, Canada, prin Europa. Mai mult sau mai putin realizati. Dar cel mai important, oameni carora nu le pute tot ce inseamna Romania sau roman.
Comentariu beton!24
@Mariuse, și crezi c-ai putea să încerci un tag către ei, pe Faceboook? Că, în naivitatea mea, trăiesc cu impresia că s-ar putea bucura că se găndește cineva și la ei.
Buna dimineata, Mihai. Tot “căpșunar” si eu. Cind am plecat in 2008, am plecat cu un copil de 8 ani si unul de 4 luni. Am plecat doar pentru ei. Aveam in țara, la 35 de ani, tot ceea ce aveam nevoie, doua locuri se munca bine plătite, casa si cel mai important, aveam cu noi părinții, familia, prietenii. Nu toți romanii plecați din țara au plecat de “foame”. Noi am plecat pentru ca simteam ca nu e ceeea ce vrem pe mai departe pentru copii. Legat de banii trimiși acasa, inutil sa mai vorbesc. Vacantele de vara si iarna făcute timp de 12 ani acasa. Nu stiu daca am ajutat in vreun fel România, dar de la un punct încolo nici ea nu ne-a mai ajutat.
Ce e cel mai dureros e faptul ca acasa ne mai așteaptă doar un părinte.
Multumesc pentru articol. Am plins.
Comentariu beton!73
Oamenii pe care îi știu eu plecați din țară, n-au plecat niciunul pentru bani. Toți aveau aici tot ce le trebuia, dar au ales sa plece ca să nu mai simtă bătaia de joc generalizată din țara asta.
Da sa se facă cu moaca lu iliescu…asa, de aducere aminte si pt. cei plecati dar si pt cei rămași…
Comentariu beton!23
Dacă nu mi-ar fi silă să-i văd fața lui Ilici, asta ar putea fi o super idee. Măcar că ne-am aduce aminte de unde a început, și tot ar fi.
Sau cu a lu’ Dragnea. El a reusit sa-i coalizeze pe toti.
@Redoo – asta ca in caz de amnezie brusca cu tendinte de revenire in RO, sa le vina mintea la cap si sa ramina acolo! Eventual una si cu o gorila din jandarmerie cu textul „remember 10 august!”
La 47 de ani, impreuna cu jumatatea mea, am luat ce s-a putut, in doua valize mari si doua genti de mana, si ne-am oprit la „capatul pamantului”. Dupa cum spune si @Manu mai sus, nu saracia a fost cea care ne-a impins sa facem acest pas. A fost greu la inceput, uneori punandu-mi intrebarea daca am facut un lucru bun.
Acum pot sa afirm cu toata taria „a fost cea mai buna decizie care am luat-o in viata mea”. Si asta nu o spun doar eu, ci si fiul meu sau nora mea. Dupa 4 ani si jumatate de „stat cu capul in jos”, am schimbat culoarea pasaportului. Ne-am adaptat aici si ne place cu adevarat. 😊👍 Cred ca mi-ar fi greu sa ma intorc sa traiesc in Romania acum, avand experienta vacantelor petrecute acolo si vazand ce se intampla. Totul este atat de diferit: civilizatie, nivel de trai, natura, clima…absolut totul.
Trimit si eu ceva banuti mamei pentru a-si completa pensia, dar nu stiu daca pot folosi aici TransferGo.
Comentariu beton!35
Nu știu nici eu dacă merge TransferGo la tine, dar cred că găsești imediat la ei pe site.
Sunt și nu sunt în asentimentul tău în privința acestui articol. Știu că îmi voi umple frigiderul astăzi (dar nu-i bai, că vine Crăciunul). 🙂
O să vă vorbesc nu din perspectiva celor care vizitează bula asta și care sunt oameni de o altă calitate decât cei despre care va vorbesc eu în cele ce urmează. Am rude plecate și știu despre ce este vorba. Mulți dintre concetățenii mei de la țară sunt plecați. Fratele meu și cumnata au fost mai mult plecați decât să stea în țară. Au fost în perioada în care granițele nu erau deschise și în care au fost hăituiți pentru că nu aveau documente. Au fost plecați în Grecia, Spania, Italia și iarăși Spania. Le este bine acolo pentru că reușesc să câștige cu mult mai mult decât o fac în România. Nu lucrează niciunul pe ceea ce făceau în țară. În țară câștigau mai mult decât decent pentru o familie cu un copil și care nu avea rate de plătit și utilitățile le făceau jumi-juma cu părinții.
Nu au plecat decât mânați de un singur gând: să facă cât mai mulți bani. Asemenea lor, mulți dintre cei despre care va vorbesc. Au făcut un copil pe care l-au crescut bunicii, lângă care nu au fost la 14 ani, nici la capacitate și își compensează lipsa cu diverse cadouri. Nu au fost acolo când a fost victima unui bully, nu au fost acolo pentru ședințele cu părinții, nu au fost acolo când a avut probleme de sănătate. Băiatului îi este foarte dor de el…oricât de mult am încerca noi să îi acoperim acest gol, nu este posibil. Îi înțeleg și pe ei, chiar dacă scopul lor nu mi se pare unul de natură să îi facă niște părinți mai buni.
Revenind la restul celor care sunt plecați din satul meu – muncesc prin diverse locuri, revin în țară vara și uneori de Crăciun, toți încearcă să creeze false impresii despre ei și lasă capul în jos atunci când toate minciunile despre „cât de bine ne este nouă” ies la iveală. Populează birturile din sat, urlă ca apucații și dacă îi întrebi de ce se comportă așa, zic că le încalci drepturile de cetățeni europeni și că pe ei nici „carabinierii” nu îi deranjează așa cum o fac „gaborii români”. Au plecat spre mai bine sau pentru că în România nu dispun de aptitudinile necesare pentru a câștiga mai mult? Au făcut-o pentru a le fi mai bine și nu trebuie să ne plângem că ne „pleacă frații” în alte părți pentru că nu au unde să muncească. O fac pentru că acolo este mai simplu să-ți găsești un loc de muncă în care să câștigi 1000-2000 de euro pe lună, în timp ce în România, banii ăștia se câștigă foarte greu.
Știu că o fac în condiții grele și că nu este deloc ușor să fii printre străini. Și-mi pare tare rău! Pentru că nu în cazurile despre care va vorbesc eu, nu lipsa materială i-a determinat pe oameni să plece, ci dorința de a avea mai mulți bani. Pentru ce? Nu pentru a-și asigura o bătrânețe liniștită, pentru că oricum mulți încă muncesc la negru, ci pentru a le fi bine pe moment, pentru a avea mașini bengoase, case cât mai mari și pentru a le „arăta celorlalți cât de bine o duc ei.” Orice ați spune mulți dintre voi: cei care rămân în urmă, copiii, părinții, bunicii, nu sunt deloc avantajați că primesc niște bani și diverse cadouri – nu compensează și nici nu înlocuiesc prezența părinților, a copiilor și a bunicilor. Atunci când le este greu, nu își șterg lacrimile cu bani. Nu îi ajută cu nimic în momentul în care închid ochii și știu că nu își vor mai vedea niciodată ființele cele mai dragi.
Nu este totul despre bani, oameni buni!
P.S. Repet, nu fac referire la bula asta.
Comentariu beton!84
Nu cunosc nici măcar un singur om care să fi plecat din România de foame sau strict pentru bani. Niciunul.
Asta pentru că te „învârți” prin cercuri selecte. Cei care pleacă de la țară, pentru asta o fac. Și ca să vorbesc și prin raportare la cazuri reale – frate-meu a plecat pentru că a zis că s-a săturat să fie singurul care nu are o mașină tare și că nu putea strânge banii din ceea ce câștigă în România. Veniturile lor cumulate erau în jur de 3500-4000 Lei. Ceea ce, pentru niște oameni de la țară, fără nicio rată, fără să aibă de plătit cine știe ce (v-am zis că făceau facturile jumi-juma cu părinții, ceea ce fac și acum) era mai mult decât decent. Acum câștigă jumătate din banii ăștia, dar echivalentul în euro. Încă nu și-au luat o mașină, dar au investit foarte mult în casă.
Iar dacă zici că nu ai cunoscut oameni care să fi plecat de foame, te invit în satul meu. Îți fac o prezentare și o să înțelegi de ce. Vis-a-vis de mine este un vecin care asta a făcut. Avea 3 copii și doar el lucra. Era o mare jale la el în casă. Așa că a plecat în Grecia. În câțiva ani, a dărâmat cosmelia și a ridicat o ditamai casă, pe două etaje. Când a fost criză, a venit acasă. Și-a deschis o firma de construcții în țară după ce s-a întors. Acum, casă este neterminată pe afară, așa că a băgat pe unul cu barul despre care va tot povesteam pe aici. Are probleme mari de sănătate și unul dintre copii este în Germania ca să câștige pentru a plăti datoriile din urmă pe care le-a făcut cu firma. Vrei să mai continui?
Comentariu beton!31
Păi n-am zis că nu există oamenii despre care vorbești tu. Încercam să-ți spun doar că eu nu cunosc vreunul și că există oameni care au ales să plece pentru cu totul altceva, nu pentru că mureau de foame în România sau pentru că n-aveau bani de o masină șmecheră.
Iar eu ți-am răspuns – asta se întâmplă pentru că te „învârti” prin cercuri selecte. Oamenii din bulă noastră sunt speciali și au altfel de motivații decât cele ale persoanelor despre care va povesteam. Iar diferența se observă și din felul în care se comportă după ce stau acolo. Cei despre care va vorbesc eu, NU SE SCHIMBĂ absolut deloc, nu își însușesc nimic din ceea ce înseamnă cultură occidentală, ci rămân aceeași oameni, numai că au mai mulți bani.
Încerc să îi determin pe ai mei să se întoarcă. Știu că le este foarte greu, mai ales că acolo stau în chirie și acasă nu aveau de plătit utilități și nici chirie. Știu că lucrează amândoi în domenii care au legătură cu Horeca și treaba nu este atât de okay pe cât mi-o zugrăvesc ei. Știu că este al naibii de greu să te doară ceva și să fie nevoie să rabzi pentru că trebuie să mergi la muncă pentru a-ți primi salariul. Ei muncesc legal și au primit ajutor financiar pe perioada pandemiei, dar i-am simțit crispați pentru că nu câștigau că atunci când lucrau normal.
Oricât de mult am încercat, nu am reușit încă să îi conving. Mereu zic „mai stăm un an și gata”. Am îngropat 2 bunici și pe socrul fratelui (din 2008 până acum) și ei tot plecați erau. Copilul crește și o face fără un model patern lângă el. Noi discutăm foarte mult, numai că eu sunt doar unchiul, nu tatăl sau mama lui. Este foarte greu. Al naibii de greu. Emoțional, ajungi să fii vraiște. Nu știu în ce măsură o să îl facă pe băiat mai fericit o mașină tare și o casă mai mare. O să fie la fel că la Xbox și alte gadgeturi…este mișto un timp, apoi…
Comentariu beton!43
Știi ce e foarte trist, @Constantine? Că de fiecare dată, dar absolut de fiecare dată când vine vorba de noi, ăștia de dăm cu sapa în străinătățuri, se găsește câte cineva care să-i scoată în față taman pe cei de care zici tu. Ție ți se pare că sunt majoritari, dar nu sunt. Doar mai stridenți.
Știu mult mai bine decât tine subiectul, pentru că știu comunități de expați și știu cam de ce au plecat. De la medici, cercetători, ingineri, programatori, până la oameni care lucrează pe șantier sau în restaurante. Oameni decenți, care se străduiesc să-și întrețină familiile din România. Cei care nu au reușit să și le ia cu ei încă.
Altfel, te invit să-ți cauți de muncă în străinătate. Legal, desigur, nu la negru. Vii tu mai apoi și scrii cât de ușor a fost să finalizezi procesul și să îți aranjezi toate treburile? Nu, nu discutăm de anunțuri găsite pe net, ci de procesul de angajare, cap-coadă.
Comentariu beton!31
@Didina
Nu știu de ce ai tu impresia că România este țara cu cel mai mare număr de intelectuali pe metru pătrat care au ales să plece de aici. Ce să vezi? Nu prea este. Pentru că respectivele comunități sunt formate în mare parte din oameni obișnuiți, nu din „savanți de renume mondial”. Mulți dau cu sapa, nu se plimbă cu mapă.
Nu am plecat în afară pentru că sunt la un nivel la care câștig extrem de bine în România. Și da, lucrez cu mulți clienți străini. Care m-au invitat să mă alătur companiilor lor și să mă mut în străinătate. Nu îmi este teamă să merg la un interviu pentru că „tot ceea ce am, port cu mine”, așa că, dacă am reușit să îmi schimb domeniul de activitate și în 7 ani să fiu unul dintre cei mai buni în ceea ce fac (și lucrând pentru străini) mă califică pentru a mă descurca și în afară. Numai că, vezi tu, nu mă interesează să văd străinătatea decât în vacanță.
Așa cum i-am spus și lui @Vasilescu, vă „învârtiți” în cercuri selecte și nu vedeți care este realitatea. Una care este destul de nasoală, dragilor, numai că mulți dintre noi alegem să tragem preșul peste. Nu trebuie să fim de acord asupra tuturor lucrurilor pentru că nu suntem „yes mani”. Fiecare cu părerea lui. Numai că, pentru imparțialitate, hai să punem toate cărțile pe masă, nu doar pe cele care ne conving și care dau bine în poză.
Comentariu beton!44
@Constantin, n-a zis nimeni niciodată că trebuie să fim de acord tot timpul, e ok să avem păreri diferite. Dar zi-mi și mie o chestie, de unde știi că realitatea este cea pe care o știi tu? De unde știi că realitatea nu e cea pe care o știu eu? Te întreb pentru că ai scris „nu vedeți care este realitatea”. Or realitatea pe care o văd eu este formată numai din oameni care au plecat din țară pentru cu totul alte motive decât că mureau de foame în România și n-aveau bani de un bemveu cu volan pă dreapta. Pe ce te bazezi când zici că realitatea ta e cea corectă? Eu pot să admit că ai dreptate, dar aș vrea să înțeleg și dacă chiar ai. Sau dacă nu e doar impresia ta, falsă, bazată pe faptul că cei pe care îi știi tu sunt mai stridenți și mai vocali.
Știi, dacă te iei după cele două curți, din vecinătatea case mele, unde se petrece cu manele aproape în fiecare weekend, ai putea crede că locuiesc într-un cartier de maneliști. Dar realitatea este că în restul de 40 de case și în cele două blocuri nu pune nimeni nicio muzică, oamenii doar își văd de viețile lor. Dar dacă vii pe la mine exact într-una dintre serile cu manele, o să-ți zici „doamne, în ce cartier de maneliști stă ăsta”.
De-aia te întreb pe ce te bazezi? De unde știi că cei mai mulți care au plecat sunt cei descriși de tine?
@Constantin, ai înțeles pe lângă. Nu am spus că cei despre care zici tu nu există, nici că România este plină de intelectuali. De altfel, nici nu i-am menționat doar pe ei. Pentru mine om decent înseamnă orice om care muncește legal și care își respectă obligațiile de cetățean, pur și simplu nu contează meseria. Nici aia de pe diplomă, nici cea pe care o practică.
În al doilea rând, faci presupuneri despre mine. Știu cum este la țară, mi-am petrecut o parte din din copilărie și, ulterior, din vacanțe acolo. Am muncit și la câmp, am fost și trimisă cu animalele, nu sunt cine îți imaginezi tu că sunt. Da, știu cum e să mergi la budă în fundul curții și să te speli în lighean. 🙂
Ei, în afară de cei care cad morți de beți în șanțuri la 9 dimineața, în afară de cei care pleacă pă Italea, să strângă bani de „bemveu”, mai sunt și ceilalți. Cunosc personal oameni care nu știu acordul subiectului cu predicatul, dar care sunt corecți, decenți și au plecat la muncă în străinătate pentru că nu aveau de ales.
N-avem cum să fim de acord, pentru că discutăm de lucruri diferite, ai luat aiurea comentariul meu. Încercam doar să atrag atenția asupra faptului că era, în sfârșit, un subiect pozitiv la adresa celor din diaspora. De regulă, primim lături. Mi-ar fi plăcut tare mult să rămânem într-o notă pozitivă, nici gând să mă cert cu tine sau cu oricine altcineva.
Altfel, all good? În ultima vreme pari cam agitat.
Comentariu beton!22
@ Vasilescu
Mă bazez pe ceea ce discut cu oamenii, și nu doar cu cei din zona mea.
@ Didina
În regulă. Să păstrăm tonul pozitiv și să mințim frumos în continuare. Pot să te întreb de unde ai concluzionat că sunt agitat?
Se dezbate încă. Ce zici?16
@Constantin, păi și dacă discuți cu ăștia de la cele două case de lângă mine, sau cu prietenii lor care apar doar la petreceri, o să afli că „la toți le place manelele, bosule”.
@Constantin, discuția se încheie aici, din punctul meu de vedere. E de doi bani treaba aia cu mințitul. Toate bune.
Știţi ce este mișto? Că voi aveţi impresia că toţi românii plecaţi din ţară au făcut-o din motive de cultură, ca să schimbe aerul și să vadă cum o mai duc cei de pe acolo. Și că trimit bani în ţară din dor de patrie. Trimit bani celor din familiile lor și atât. Punct. Iar iniţiative din astea, cu bancnote omagiale, nu au nicio valoare. Bine, poate din punct de vedere al publicităţii, că altfel, nu știu cui ajută. Hai să nu o mai dăm pe asta cu patriotismul că mi se face greaţă.
Iar atunci când am zis că „asta este realitatea” nu m-am referit la realităţile din această bulă, ci am făcut la cele ale oamenilor pe care îi cunosc eu. Care tot români plecaţi în afară sunt.
Și, scuze, @Didina, dar am omis să trec „ne” în construcţia propoziţiei „să ne minţim frumos”. Mea culpa! Scuze, dacă ai înteles altceva. Chiar nu vreau să îţi faci impresii greșite.
Comentariu beton!25
Bosule, mi s-a luat de discuția asta. Înțeleg că ești incapabil să schimbi punctul din care vezi lucrurile. În accepțiunea ta, dacă n-ai plecat afară pentru că mureai de foame în România, sau pentru că voiai să-ți ridici cea mai mare casă din sat, sau să vii cu cea mai tare mașină, înseamnă automat c-ai plecat pe motive „de cultură, ca să schimbi aerul”. E ok, ne oprim cu discuția aici, că după aia iar îmi aduc aminte cum le plângeai de milă românilor care au semnat contracte de împrumut, după care nu mai voiau să returneze banii, pe motiv că sunt săraci și n-au de unde. Lucru pe care, desigur, nu-l știau și ÎNAINTE să contracteze împrumutul. Dap, bine, pa.
Cum zici tu. Fiecare cu punctul lui de vedere. Dacă l-ai înţeles greșit pe al meu, asta este. Nu trebuie să fim pe aceeași lungime de undă. Nici să ne schimbăm perspectiva ca să fim în ton cu trendurile.
Toate bune!
P.S. Când mă ia cineva cu „bosule” deja înseamnă ceva…nu ceva frumos…
@Constantin, deci tu vii cu o inițativă cu spririt românesc sută la sută, de genul hai să aruncăm cu căcat în campania despre care a scris Vasilescu. O pui în practică, adică vii și arunci cu căcat, singurul tau argument fiind că „așa sunt oamenii pe care-i cunoști tu”, dar te enervează că te-am luat eu cu „bosule”. Ce-aș putea să mai spun? Ai zis tu tot, bosule.
Semnat, dar când mă uit în jur…
Da, știu…
Bună dimineața!
Am semnat.
Zi frumoasă!
Familie de arhitecți, stabilită în Londra. Șofer + cofetăreasa in Birmingham. Inginer in Franta. Inginer în Germania. Profesor în Praga.
Ăștia sunt toți niște oameni foarte dragi sufletului meu, pentru care acasă e „acolo”, nu mai e aici.
Nu mă miră ignoranța concetățenilor referitoare la contribuția Diasporei la bugetul național. Degeaba se studiază economia în liceu. Prea puțini sunt cei care înțeleg cum se formează finanțele publice, chiar dacă există un consens legat de utilizarea lor, adicătelea că se fură.
Te miră că avem concetățeni care au impresia că Diaspora nu contribuie cu nimic?! Nu demult citeam pe blog comentariul unui clujean jet bejet, care se plângea el despre cum chiriașii din oraș nu plătesc taxe în Cluj, dar beneficiază de infrastructură și publice.
În dulcea-i neștiință, colegul de comentarii pe blog pierdea din vedere că singurele taxe și impozite care se varsă strict la primăria de domiciliu sunt cele pe bunuri mobile (mașini, remorci etc.). Dacă eu dețin un imobil în Cluj, unul în București și am domiciliul în Brașov, nu primăria Brașov este cea care încasează impozite, ci Cluj și București. În schimb, dacă eu trăiesc și muncesc în Brașov, TVA și accizele plătite în Brașov se vor întoarce (parțial, desigur, cealaltă parte rămânând la bugetul central) la veniturile primăriei Brașov. La fel se întâmplă și cu impozitele pe venituri salariale.
Tot ce trimit ai noștri de afară alor noștri din țară finanțează economia națională. Numai pentru că se taxează indirect (vezi TVA) nu înseamnă că nu contribuie la bugetul național. Ca să nu mai vorbim de contribuția la bunăstarea beneficiarilor. Dar e greu să înțeleagă asta românașii naționaliști și patrioți, degrabă mâncători de salam cu soia.
Comentariu beton!21
Și de ce nu le faci o surpiză? Dă-le un tag pe Facebook la postarea mea. Să vadă că mai există oameni care să gândesc și altfel la ei.
Am plecat fix acum 5 ani din tara ,si desi vreau sa ma intorc ,nu stiu daca o sa ma acomodez.Mereu zicem la anul plecam si mai trece 1 an.Am plecat de la 0 (doar cu limba engleza ) si ne am integrat asa usor.Am facut aici lucruri ce in tara sunt imposibile.Mi au dat sansa sa devin aici ,ce in tara doar visam.Si,iata am economisit 5 ani sa imi fac o casa ,acasa.Dar,e ceva acolo care imi zice „nu face asta „.
Comentariu beton!12
Am. Îmi vin în minte în primul rând oamenii care se descurcau bine sau foarte bine și aici, dar în diaspora au ”înflorit”, profesional și personal. În plus, ”afară” au căpătat curaj să facă și alte lucruri în afară de a munci și a câștiga bani. Precum copii, de exemplu. Știu un caz de om care refuza să aducă pe lume un copil în ”țara asta”, deși își dorea mult. ”Afară” e acum la al patrulea.
Comentariu beton!19
Apropo, la voi s-a pus vreodată problema să că stabiliți în Grecia?
S-a pus după ce a terminat el facultatea și, conform planurilor inițiale, ar fi trebuit să se întoarcă în Grecia. Mie mi-a fost frică să mă mut acolo, așa că a rămas el.
Și nu-ți pare rău?
Mi-a părut rău prin primii ani, când am văzut ce înseamnă jobul lui și cât de greu e să lucrezi în construcții în România. Iar Grecia îmi părea ceva mai evoluată la capitolul acesta, plus că ar fi avut și ceva ajutor suplimentar, deci normal că am avut ceva guilty feelings. Din fericire, între timp s-au rezolvat.
Strict în ceea ce mă privește, n-am niciun regret. A fost și e mult mai bine pentru mine să trăiesc în România și să fiu doar turist în Grecia.
Mihai, sunt plecată din țară din 2004, nu am regretat niciodată alegerea făcută și de curând am dobândit cetățenia britanică. Poate pare o tâmpenie dar lucrul ăsta mă face să mă simt mai puternică 😀
Articolul tău mi-a mers la suflet mai ales cand știu câți bani am trimis în anii ăștia în România.
Mi se pare o idee genială. Felicitări ție și celor care au avut aceasta idee!
Da, și mie mi-a plăcut ideea mult de tot.
Rude apropiate sau mai de departe stabiliţi în SUA, CANADA, ANGLIA, IRLANDA, GERMANIA, SPANIA, prieteni stabiliţi sau originari din SUA, HAWAI, DANEMARKA, SUEDIA, FRANŢA, GERMANIA, JAMAICA, IRAK, SIRIA, CIPRU! Mi-e dor de toţi şi mă bucur că sunt bine acolo unde sunt, mai puţin pentru cei din SIRIA, ei fiind refugiaţi în altă zonă.
De ajutor sunt febeul şi whatsup-ul dar nu e totuna.
Am văzut meciurile de fotbal aseară şi alaltăseară. Dezolante sunt tribunele acelea goale! Fotbaliştii sunt ca şi actorii, toţi au nevoie ca de aer de aplauzele şi de entuziasmul spectatorilor! Rămâne un sentiment de neîmplinire fără ele. Aşa şi cu întâlnirile pe whats up.
Că tot ai zis de Facebook, de ce nu le dai tag pe postarea mea cu articolul ăsta? Fă-le o bucurie.
Pentru mine a fost ușor: am plecat la 19 ani, pe vremea când se cumpărau vizele en-gros de la baieții de la SPP (pt cunoscători, salut Cosmin:) ). Intre timp am luat și cetățenia țării unde „prășesc”. La fel ca cineva mai sus, eu sunt cumva controcurent 🙂 Eu sunt unul din ăia care mă feresc să spun că sunt de origine român. Din mai multe motive: după deschiderea granițelor, au venit valuri care au facut ravagii, in toate sensurile (au furat, dat in cap, cei care au venit la muncă au acceptat toate condițiile, acest lucru ducând la scăderea plății etc etc). Am spus că mă feresc să spun că sunt român, nu că mi-e rușine. La fel cum nu am nici o vină, nu am nici un merit de a mă fi născut in România. Am meritul că am pus osul la treabă, m-am comportat exemplar și am luat cetățenia țării de „adopție”. In România mai vin in medie o dată la 4-5 ani pt părinți, in rest ori vin ei când simt nevoia (pe banii mei) ori ne vedem pe net. Altfel, nu-mi face plăcere să mă intorc acolo. Ultima dată când am fost in țară m-am simțit destul de nasol peste tot, parcă eram un pește afară din acvariu. Oriunde mergeam mă simțeam umilit pe banii mei..In fine.. De semnat, am semnat. Cât despre aplicație, probabil voi incerca, până acum am folosit exclusiv ceva de la concurența lor.
Comentariu beton!19
N-ai de ce să nu încerci. De folosit vei folosi tot ce te coafează pe tine, dar dacă TransferGo sunt mai buni, de ce nu?
Da, am avut părinții plecați în Italia 10 ani. Acum sunt pensionari în România. Și da, încă mai am. Știi de ce încă mai am? Tocmai pentru ca a plecat. Într-o perioada crunta din viata ei, când din toate punctele de vedere era la pământ, a avut curajul sa plece. Și dacă în România era „sănătoasă tun”, la primul control medical făcut în Anglia s-a dovedit ca nu. Acolo are parte de tratament, fără sa ii tremure sufletul dacă ii ajung pastilele de la o comanda la alta. Acolo a făcut o școală de asistente de stomatologie și acum lucrează într-o clinica moderna. Și tot acolo, în ciuda bolii, i s-a dat șansă să poată face un copil.
Dar cel mai important este faptul ca sora mea trăiește.
Comentariu beton!26
Am și rude și prieteni plecați din țară. Unii sunt plecați încă din vremea ailaltă. Unii au plecat relativ recent. Iar pe unii mi i-am făcut prieteni când deja era plecați.
Toți au plecat cu gândul să își facă o viață decentă. Nu au alergat după bani deși toți muncesc mult. Și indiferent de vârstă sau ocupație, indiferent de țara pe care au ales-o, tuturor le-a fost și le este greu. Și îi respect pentru puterea de a face asta. Și îi îmbrățișez pe toți.
Am plecat din tara „impinsa” de la spate. In 2013 am terminat facultatea si am realizat ca o sa am oricum nevoie de banii parintilor sa traiesc asa ca am luat o valiza si am plecat. Ai mei erau deja aici de vreo 12 ani si eu in toti astia 12 ani am refuzat sa vin, cum sa las casa, prietenii, scoala? M-a lovit realitatea in plin, nu stiam limba ( vorbeam fluent engleza si franceza da’ nu italiana mama ei de limba imi parea chineza, mi se punea un nod in gat cand trebuia sa vorbesc), nu cunosteam pe nimeni de varsta mea, cand dormeau ai mei dadeam drumul la apa in baie si plangeam. Faptul ca am venit la ei a fost un esec pentru mine, sustinusem mereu ca o sa raman in Romania, crezusem mereu ca dupa totii anii in care mi-au fost trimisi bani pentru scoala, pentru chirie, pentru haine o sa imi gasesc acasa un job care sa imi permita sa fiu independenta( sa ne intelegem am terminat studiile la Universitatea Bucaresti, intr-un domeniu in care este nevoie de personal calificat dar sunt posturi putine si alea pe bani putini sau ma rog nu atati cat sa iti ajunga sa traiesti).Nu a fost sa fie asa.
Au trecut 6 ani de atunci, sunt casatorita, am un copil, am cumparat o casa si am job cu mult peste asteptarile mele. Am avut noroc de oameni buni si rabdatori asa cum putini gasesc intr-o alta tara. La inceput toti te privesc de sus si nu cred in stare de nimic, la actualul job m-au angajat pentru curatenie si volantinaj, dupa 1 an aveam gestiunea unui muzeu pe mana. Nu regret ca am plecat din Romania, ne mai intoarcem in vacanta din cand in cand si atunci parca nu as mai veni inapoi. In preajma sarbatorilor de obicei vars cateva lacrimi, nimic nu se compara cu ” Acasa de sarbatori” .
Comentariu beton!15
Teama că n-o să reușesc să fac nimic și până la urmă o să mă întorc tot aici, cu coada între picioare.
Ei, eu zic că aici e cheia. Reușești abia când ai putut să te-mpaci cu ideea că te-ai putea întoarce. Și nu, nu e nimic aiurea, am trecut și eu prin etapa asta. Eșecurile (deși nu văd de ce ar fi unul, uneori pur și simplu se întâmplă să nu te potrivești în societate) nu numai că fac parte din viață și sunt firești, dar aș spune că sunt necesare. Ne modelează mai bine decât succesele.
Faină campania, am să semnez petiția. M-ar fi încălzit mai mult să fi văzut niște pedepse în dosarul 10 august, dar asta nu depinde de cei de la TransferGo. 🙂
Da, și io trăiesc cu impresia că nu depinde de cei de la TransferGo să vedem niște condamnări pentru 10 august. Dar mai trăiesc și cu speranța că până la urmă vom vedea.
Eu sunt plecata de multi ani din tara!!!Si daca as da tag cred ca ar trebui sa dau la jumatate din lista de prieteni de pe facebook!!o zi frumoasa si super tare initiativa ca sa nu mai zic câta dreptate ai cu articolul acesta!!!
Am.
Am si semnat.🙂
Da’ un tag pe Facebook nu le dai? 😉
Mihai, am si eu aceleasi sentimente: regret ca nu am avut curajul sa plec si admiratie pentru cei care au ales sa plece. Am multe rude stabilite in strainatate, dar durerea mea cea mai mare este faptul ca jumatate in mine e in Germania. Sora mea geamana s-a mutat definitiv din tara in urma cu 10 ani. Au plecat de greu ce le-a fost: sotul ei avea o firma mica de prestari servicii care a murit la criza de acum 10 ani. Ea lucra in Romania pentru o corporatie, avea salariu foarte bun. Au cumparat un apartament cu prima casa chiar inainte de criza, apoi a venit copilul, apoi falimentul firmei. Inainte ca baietelul lor sa implineasca 1 ani, cumnatul meu a plecat in Germania la munca, temporar, ziceau ei. Au stat separati aproape un an pana cand a venit vestea: sora mea si-a pierdut jobul, adica in timp ce era in concediu de maternitate i s-a desfiintat postul. S-au trezit cu rate de platit la apartament, cu chirie de platit in Germania. Au luat decizia sa plece si ea cu copilul si asa au facut. Am simtit la propriu ca sunt rupta in bucati de durere. Am ajutat-o sa impacheteze, i-am dus bagajele la camionul care pleca in zona lor, apoi am dus-o la aeroport si am vazut-o cum pleaca impreuna cu copilul. Am suferit cumplit o buna bucata de vreme, imi lipsea enorm, plangeam noaptea cand nu ma vedeau ai mei, sotul si copiii. Mi-au trebuit ani sa inteleg ca daca ii iubesc trebuie sa accept ca daca lor le este mai bine acolo, acolo trebuie sa ramana. Ii vad o data sau de doua ori pe an. S-au adaptat, muncesc pe branci si pentru ei acolo e „acasa”. Am momente cand urasc din rasputeri mizeria asta de tara, aici, din cauza rahatului in care suntem scufundati, am pierdut doi dintre cei mai dragi oameni din viata mea: mama a murit la 55 de ani intr-un spital din Satu Mare din cauza unui picior rupt si a unui medic corupt si incapabil, sora mea si-a luat lumea in cap ca sa isi poata creste copilul.
Nu mi-am pus niciodata problema banilor trimisi acasa din diaspora, tin altii socoteala asta, am vazut deseori aceste cifre prezentate la stiri. Indiferent despre ce sume vorbim, dramele traite acasa de cei ramasi, de copii mai ales, si sentimentul dezradacinarii si tristetea singuratatii a celor plecati nu pot fi cuantificate de nici o statistica din lume.
Multumesc pentru articol. Votez si eu.
Comentariu beton!28
7miliarde probabil pe acte.
In realitate cred că suma e cel puțin de două ori mai mare.
Nu toți oamenii au încredere în bănci sau alte sisteme electronice de transfer și comisioanele lor aferente.
Comentariu beton!14
Normal că doar cei de pe acte. Pe restul nu prea ai cum să-i cunatifici.
Am baiatul cel mare in anul 4 la o facultate din Olanda.
Am vrut sa aiba posibilitatea sa vada cu ochii lui si sa compare.
Nu cred ca se mai intoarce.
Fie-mea a fost cu o bursă de 6 luni în Portugalia. Am fost convins că nu se mai întoarce. S-a întors. N-am înțeles niciodată de ce. Adică am înțeles, că nu-s idiot, cert e că eu am încurajat-o să rămână acolo.
@Mihai: da-i timp. Si eu am studiat in UK si m-am intors in RO. Aproape zece ani mai tarziu am revenit in UK, de data asta cu nevasta si copii.
Pur si simplu nu am vazut solutii viabile pentru copii in ceea ce priveste educatia si sistemul de sanatate din RO.
Da, am o foarte bună prietenă care a plecat în urmă cu vreo 12-13 ani. Predă limba română la Universitatea din Napoli (da, chiar există străini care vor să învețe limba română). S-a căsătorit și s-a stabilit acolo, revine ”acasă” cu mari emoții de fiecare dată.
S-ar întoarce (definitiv) și mâine dacă lucrurile ar sta altfel pe aici.
Am folosit TransferGo și e tare fain. Voi semna și petiția.
Bună ziua, Mihai și chapeau! Bună ziua, blog! Sunt de cincisprezece ani în Italia și da, pentru bani dar nu, nu pentru mine. La cum sunt eu făcută, sălărașul de bibliotecar îmi ajungea. Am fost atrasă de mică de idei, de cultură, de spirit, că erau gratis. Sau poate pentru că sunt născută în zodia vărsător. Nu știu.
Povestea plecarii mele în străinătate este foarte interesantă și total împotriva firii mele- fricoase- și total împotriva sentimentului meu profund patriotic- istorie, înaintași valoroși, sacrificiile lor, limba română.
M-am adaptat cu foarte greu mai ales că am plecat la peste patruzeci de ani, vârstă înaintată, oricum ai lua-o. Cine cunoaște cât de cât Italia, înțelege mai bine ce scriu eu aici.
Ieri am făcut ultima chimioterapie, cu număr 12! Am avut cancer. Limfomul Hodgkin. Excepțional am fost tratată!!! Am fost profund impresionată de personalul medical și le voi rămâne pentru totdeauna recunoscătoare. Tratamentul TOTAL GRATUIT. Am estimat suma ca fiind în jur de o sută de mii de euro- chimioterapia, analizele săptămânale de sânge, ATAC și PET, un fel de rezonanță magnetică, neutronică, pentru văzut în interior totul. Un PET costă 1300 euro.
Dedic moral toată această discuție despre bani prietenelor mele de pe fb cu tumori, Miriam, Simona etc, care, din păcate au murit. În România. Nu au avut bani suficienți, ajutor suficient din partea sistemului sanitar român. Am promis prietenilor mei că dacă voi avea vreodată cancer, îl voi învinge. La vremea aceea erau vorbe dar uite că vorbele au devenit fapte. Cum spuneam, am avut totul gratuit- așa e în Italia- plus suport moral din partea apropiaților. M-am rugat mult, neîncetat și am simțit constant ajutorul lui Dumnezeu. Sfânta Xenia m-a însoțit mereu știind că am fobii n.
A început totul cu un prurit. De aceea vă scriu: atenție la semnale, oricât de mici și de nesemnificative vi se vor părea!!!!
DAR mai ales: FIȚI VOI ÎNȘIVĂ!
Petiția o voi semna, desigur dar nu mai sunt pe fb ca să dau share. De pe 10 febr. 2020 nu am mai atins alcoolul și țigara căci aveam obiceiul să-mi rezolv stresul, singurătatea, necazurile cu „ajutorul” lor. Iar o altă adicție, o altă aruncare în valuri: fb ul. Am plecat de pe fb. Voi organiza biblioteca de la Spitalul care m-a îngrijit și mă voi ocupa și de o parte estetică a camerelor și a holurilor. Sunt austere iar bolnavul are nevoie de culoare, de frumusețe. Am confecționat văzuțe din sticle de plastic, le -am acoperit cu hârtie gofrată sau materiale textile, pietricele și le-am mai pictat cu ojă. Am cumpărat floricele sau le-am făcut eu și toate camerele au așa ceva. Toți pacienții au observat și s-au bucurat iar personalul medical a fost foarte mulțumit și impresionat. Aici medicii nu iau nimic, asistentele nu au buzunarele așteptânde, pacienții nu dau nimic! De asta lumea a rămas foarte uimită de mine.
Cam prin februarie vor începe să-mi crească părul, genele, sprincenele. Cam două luni durează de la ultima chimio. Acest text lung ca o zi de post este un mesaj pe care-l doresc de speranță. Nu ca să plecați dintr-o țară care nu are un bun sistem sanitar ci dimpotrivă, să punem umăr de la umăr, mână de la mână, vorbă de la vorbă ca să construim în România tot ceea ce ne dorim. Visul meu? Să mă întorc în țară și să muncesc pentru ea, să aplic tot ce am învățat în Italia.
Amin!
Comentariu beton!65
@GMT, multă, multă sănătate! 🙂
Tot ce pot să-ți urez este să-ți îndeplinești visul.
Chapeu, stimată doamnă!
Nu cred că există cuvinte suficiente pentru a încuraja pe cineva care se confruntă cu astfel de problemă, așa că va doresc doar să va vedeți visul împlinit! Și, desigur, păstrați-vă optimismul și gândiți pozitiv!
@GMT: Doamnă, îmi era dor de dumneavoastră. Acum am primit răspunsul pentru unele dintre întrebările mele. Faceți parte dintre cei care mi-au mai alinat sufletul cu atitudinea lor înțeleaptă, aici pe blog. Sănătate multă dumneavoastră și soțului.
Multa sanatatate @GMT
Didina, mulțumesc din suflețel! Să fie la toată lumea sănătate, că-i tare greu fără ea!
Mihai, mulțumesc ! Poate că-mi va purta noroc urarea ta! Eu l-am urmărit pe Starețul Efrem de la Vatoped, Muntele Athos în conferințele lui, sunt pe youtube. Are întâlniri pe zoom cu românii – din România și din diasporă- care-i pun întrebări iar el le răspunde. Sunt diasporeni plecați de zeci de ani, realizați, care dau semne de suferință, mai ales în Canada, SUA dar și în Europa. Și unii vor să se întoarcă. Părintele ce-i sfătuiește? Iar părintele zice că cine poate să se întoarcă în România, să o facă! Va veni repede vremea când se va trăi mai bine în România decât în occident. Dacă vom trăi, vom vedea…
Constantin, mulțumesc mult de urări și de încurajări! Chiar că-mi prind foarte bine în acest moment! Am ieșit din tunel, a fost o călătorie interesantă totuși, o declar bună și folositoare. Onorată să am și cancerul în cv! 🙂
RMD, acesta este un mesaj pe care-l consider cadou de Crăciun! Foarte frumos! Îmi merge direct la suflețel și acolo o să rămână pentru totdeauna! Întâlnirile noastre aici nu au rost dacă nu ne ajutăm și sufletește! Sunt convinsă că mai toți avem nevoie mai mult sau mai puțin…
Am mai intrat și pe alte bloguri dar nu am putut rămâne și m-am întrebat de ce. Nu mi-am găsit locul, aici mi-l găsesc mereu. Se respiră aer de libertate, aer inteligent, aer sufletesc. Este și meritul lui MV, se simte că-i blog muncit, simțit, iubit, îngrijit. E atent, e prezent, e creativ. Cum tonul face muzica, iată-ne și pe noi adunați aici ca să mai schimbăm o vorbă!
Aici la mine văd că ninge liniștit…Zi frumoasă și mulțumesc din inimă pentru dar!
Alex, mulțumesc frumos și mult! Dar de ce câinele? 😀
Eu vin un pic cu altă perspectivă: sunt și străini (procentul este mai mic decât românii care au plecat din țară, evident) care au venit și s-au stabilit în România, în special în zona rurală. Din Transilvania, e adevărat. Asta înseamnă că ei au descoperit aici ceva ce noi nu mai vedem. Sunt convinsă că nu au venit toți pentru bani, deși sunt italieni, nordici care au investit în agricultură și fac treabă cu asta.
Normal că sunt și straini care s-au stabilit aici. Asta nu face decât să ne confirme o dată în plus ce țară mișto avem și cât de bine am știut să ne batem joc de ea.
Dar îți propun următorul exercițiu de imaginație. Ce crezi că va face unul dintre străinii stabiliți într-un satuc idilic de prin Transilvania când se va confrunta cu vreo boală gravă? Unde crezi tu că va alege să se trateze? La dipsensarul din sat? La cel mai apropiat spital orășenesc? Sau va face cale întoarsă la el în țară ca să-și sporească șansele să rămână în viață?
Acei străini știu care e realitatea în România, nu au venit în orb. Probabil că atunci când mușcă rău vor căuta confortul care le trebuie pentru viață în țara lor sau în alta.
Ce am vrut eu să sublinez este că cei care stau aici (până să apară o boală gravă – de exemplu) au ales să trăiască în acele condiții (suportabile pentru ei) pentru care alții au plecat.
Nu fac o pledoarie României, nu zic că e grădina Maicii Domnului, grosolănia, lipsa de respect pentru viață, iresponsabilitatea față de educație, gunoaiele (și la propriu și la figurat) de care ne lovim, toate astea mă afectează și pe mine. Dar m-am regăsit în justificarea ta: mi-a fost/îmi este frică de necunoscut, de greul ăla primar, de suferință…
Am cunoscut si eu cativa straini ciudati care s-au stabilit pe aici si care afirmau ca nici prin cap nu le-ar trece sa se intoarca. Unul e francez, jurnalist, imi spunea ca la el acasa nu ar fi avut niciodata libertatea si sansele de aici sa faca ce isi dorea. Altul, un belgian de pe langa Liege care si-a deschis o firma care organiza drumetii, era de-a dreptul amuzant. Era atat de incantat de Romania, in special din cauza nivelului rezonabil al coruptiei!!! Sigur, el se raporta la coruptia cu care se confrunta cei care nu au afaceri cu statul. Spunea ca a incercat initial sa faca acelasi lucru acasa si ca a preferat sa isi ia campii. Ma gandesc ca exagera totusi, ca prea era pornit. Ba chiar si un alb din Zimbabwe, cu ceva afacere in turism, dar in cazul lui nu ma mir deloc ca prefera sa nu se intoarca acasa.
Te citesc de mult timp, însă nici un articol nu m.a atins atat de mult ca acesta! Stiu ca majoritatea ne vad pe noi, cei plecati, niste capsunari sau spălători de cururi, si nu ma mira, pentru că așa ne.au caracterizat dragii nostri conducători! Dar, nu suntem toti asa! Nu toti am plecat pentru mai mulți bani sau pentru o mașină mai șmecheră! Eu, spre exemplu, câștigam putin mai bine in tara, fata de cat câștig acum, dar aveam 3 locuri de muncă. Nu am plecat pentru bani, am plecat pentru că m.am saturat de umilința, de înjosire, de bătaia de joc din tara! Refuz sa dau bani medicilor pentru a.si face datoria, nu e nici normal nici uman sa iti fie frica sa te duci la medic pentru ca nu ai bani sa ii dai ca sa te faca bine! Nu suport atitudinea zeflemista pe care din ce in ce mai multi oameni care lucrează în instituții publice sau chiar si in supermarket o au fata de clienti! Mi se pare o bătaie de joc la adresa celuilalt, si parca nu pot accepta sa fiu bătaie de joc pe banii mei! Muncesc de 16 ani, în mare parte doar cu oamenii, si stiu si inteleg cât sunt de dificili, dar chiar si asa, în cele mai proaste zile, aleg sa nu ma port urat cu nimeni! Eu cred ca noi, tinerii, plecam pentru că pur și simplu am inteles ca nu avem cum sa schimbam mentalități, și atunci, decât să te lupți cu morile de vânt, mai bine iti vezi de treaba ta! Dureros cu adevărat sti ce e? Faptul ca pleci, te chinui, o iei de la 0, te zbati sa faci ceva, iti clădești un viitor, dar sufleteste vorbind, esti distrus! Pur si simplu nu iti mai găsești locul nicăieri! Esti bine acolo, trăiești decent, iti permiți să faci lucruri pe care acasa nu ti le permiți cu atâta ușurință, dar in permanenta iti lipseste familia, iti lipsesc prietenii, tradițiile tale si limba ta! Abia astepti vacanțele, abia astepti sa vii acasa, sa.ti vezi familia si pe toti cei dragi, sa iti reincarci sufletul cu ei. Si ajungi, si te lovesc peste bot toate motivele care te.au facut sa pleci! Mizeria, bătaia de joc, șmecheria unora, cumpărăturile pe care ti le arunca in sictir casiera de la supermarket , reproșurile si jignirile ca esti un las, ca ai ales sa pleci, sa.ti fie bine doar tie, ca nu faci nimic pentru tara asta, ca nu ai dreptul să votezi… Si de cand cu pandemia asta, mai nou, le încalci dreptul la viață, vrei sa ii îmbolnăvești, de parcă cineva care s.a dus macar o data in viata la spital în altă țară, ar fi destul de nebun sa mai meargă la spital aici. Sunt multe de spus pe tema asta, si cred ca daca ai aduna poveștile si trăirile fiecăruia, ai scoate un best seller. Ideea este ca, în final, noi, diaspora, devenim încet si sigur niste inadaptati, pentru că nu ne mai găsim locul nicăieri! Oriunde ai fi, iti lipseste ceva, fie ca te macină dorul de casă și de tot „al tau”, fie ca te macină neputința si neajunsurile, ai sufletul măcinat de un gol, un gol si o furie, ca nu poti realiza în țara ta tot ce realizezi in tara altora! Furia ca esti mai respectat și apreciat intr.o tara străină, de niste străini, si nu in tara ta, de oamenii tai! Furia ca, un strain te respecta indiferent de cetățenia pe care o ai, ca te primește si te accepta cu totul, indiferent de accentul cu care vorbesti, indiferent de greselile pe care le faci, indiferent de statutul pe care îl ai, sau nu!
Nu regret ca am plecat, după 2 sarcini pierdute în România, si dupa ce mi.au spus că îmi va fi greu spre imposibil sa duc o sarcina la bun sfârșit, acum mai am 9 saptamani si imi voi tine bebelușul in brate! Si culmea, daca in Romania aveam probleme, aici parca s.au rezolvat, aici nu am mai avut nevoie nici de tratamente, nici de mii de euro de dat pe investigatii si la medici, pentru că lucrez, sunt asigurata medical si toate investigațiile sunt gratuite. Imi cer scuze pentru incoerența cu care am scris, probabil emoțiile sunt de vina! Sper ca am putut transmite exact ceea ce voiam să transmit! Cat despre petitie, semnată si distribuită!
Comentariu beton!40
@Constantine, ești pe recepție la ce zice fata asta aici?
Multa sanatate doamna, inteleg perfect ce spuneti, dupa o vreme de trait afara, multi romani se afla intre 2 lumi, si cu incapacitatea de acomodare totala in una din ele, din motivele mentionate de dvs. Dar incet, cu oamenii potriviti in jur, se poate. V-o spun eu ca si Clujan mutat in Bucuresti (mentionez asta pentru cei ce au idei preconcepute legate de apartenenta la o anumita regiune si cum ca ar fi legata de un anumit nivel de educatie sau tip de comportament), revenit din tari mai civilizate, ca se poate. Oamenii nu se impart dupa regiuni ci dupa caracter, educatie, comportament, altruism etc. Gasiti oameni educati oriunde, precum si needucati. Iar saracia si cu lipsa de educatie, vor cauza intotdeauna pungi de oameni simpli, mai putin educati, cu nevoi primare si care le ocupa tot timpul.Iar 50 de ani de comunism, au facut exact asta. Suntem o natie abia trezita din amortirea celor 50 de ani, in care singura noastra problema a fost asigurarea nevoilor primare, pentru o majoritate covarsitoare a populatiei.
Comentariu beton!14
@Vasilescu
Unde am zis eu că românii plecati sunt căpșunari sau că spală cu*uri, că nu înţeleg la ce te referi?
Nu sunt un patriot, dar dacă este tot atât de bine afară, de ce naiba nu emigrăm cu toţii? Mă duc să-mi fac bagajul, ce naiba!
Se dezbate încă. Ce zici?11
@Cris
Îţi doresc o naștere cât mai ușoară și un prunc sănătos!
Acasă este acolo unde te simţi cel mai bine. Restul, este chestiune de interpretare.
@Constantin, șef, nu-ți mai răspund pe topicul ăsta pentru că ești genul ăla de indvid care poartă ochelari de cal. Pur și simplu nu vrei sau nu ești capabil să vezi lucrurile și din alt unghi. Dar e ok, nu e musai să fim de acord, că de-aia e o lume liberă.
@Cris: Nu, nu santem inadaptati! Avem un job, platim taxe, respectam legile/regulile tarii de adoptie…santem integrati (nu asimilati) in societatea respectiva, ne-am adaptat asadar la noua existenta. Dar da, santem dezradacinati, in orice caz cei plecati mai tarziu de prima tinerete, ne macina dorul de “acasa”, care niciodata nu-i acolo unde santem pe moment, ci “dincolo”. “Ubi panis ibi patria” se aplica de multe ori, dar “ubi patria ibi bene” poate fi un subiect de dezbatere infinita, caci…unde / care este patria?
Eu is plecata de 25 de ani, nu de foame, dar inca mai spun “acasa” cand vorbesc despre Romania. Din pacate nu ma mai asteapta nimeni “acasa”, dar tot vin, macar o data pe an, macar sa aud limba (anul asta a fost o exceptie, din motive independente de mine).
Inca am casa in care m-am nascut si am trait juma’ de viata, mostenita de la parinti, sta incuiata si trista si ma asteapta. Si inca mai sper sa pot locui acolo 3-4 luni pe an, cand m-oi pensiona. Si da, am “lasat” cu drag multi bani in Romania.
Ma doare crunt cand aud comentarii veninoase despre diaspora, facute evident de romani, sau de unii “ex-romani”, care-si reneaga originile si varsa lãturi in urma. De cei din urma mi-e mila uneori, pentru ca tot romani or sa moara, indiferent cat s-or strofoca sa uite de unde vin…
Am citit comentariile.
Eu am fost probabuil printe cei mai norocosi. Am plecat din tara abia dupa ce am terminat studiile si lucrasem deja aici 3 ani. Am plecat pentru ca aveam oportunitatea sa invat chestii pe care aici nu le-as fi invatat, sa lucrez pentru firme uriase (peste 100 000 angajati) si sa ma dezvolt profesional. In acelasi timp, am avut norocul sa nu fiu singurul roman, ci sa fim sute, acolo unde am fost, asa ca nu am simtit ca sunt departe de casa, cu exceptia momentelor cand eram pe strada sau in tramvai si nu intelegeam nimic. Am plecat cand aveam 26 de ani si am revenit la 30. In primul an de stat afara, am zis nu revin in romania indiferent de ce suma mi s-ar oferi. in al doilea an am zis, nu revin nici pe dublul banilor, iar in al 3 lea an am zis ca revin si pe aceeasi bani, si dupa 3 ani si jumatate am si revenit. De ce? Nu am vrut sa imi intemeiez o familie intr-o tara a carei limba nu o plac sau vorbesc bine. Nu am vrut sa fiu departe de parinti, cand au mai multa nevoie de noi. Dupa cativa ani afara, situratii deranjante din romania, devin fleacuri, fata de avantajele de a fi mai aproape de cei dragi, cultura si obiceiurile tale. Nu odata am avut colegi plecati intempestiv, cu parinti bolnavi, care au ajuns doar la inmormantare. Cu totii facem alegeri si traim cu ele, important e sa fim impacati cu alegerile facute. O treime din colegii de liceu si facultate sunt plecati, cativa s-au intors dupa 10 ani de America, Spania, etc…ceea ce imi da speranta ca oamenii vor aduce ceea ce au invatat acolo, si vor deveni mici insule ce vor imprastia normalitatea, iar in cateva generatii, o sa fim bine. Ideal in doar 2 generatii. Nepotii nostri vor trai intr-o tara ca afara. Am aceasta convingere.Pentru ca putem, dar schimbarea nu se face peste noapte. Si nu fara a atinge o masa critica de doritori. Daca azi, cei 7 milioane plecati s-ar intoarce acasa, am avea schimbarea in 10 ani. Altfel in 30-40.
Comentariu beton!23
Lucrurile sunt mai complicate decat cele expuse de tine. Din pacate persoanele care primesc acei bani in tara nu constientizeaza valoare lor si ii cheltuie fara discernamant si spun asta pentru ca am vazut n situatii in care banii primiti sunt dati pe lucruri foarte scumpe si mai presus de toate visul lor estesa-si faca o vila sau sa o cumpere nerealizand ca nu au cu ce sa o intretina nici ei daca se intorc in tara, nici rudele care primesc acesti bani.
O mare parte a inflatiei pe care o avem in tara se datoreaza acestor bani trimisi si cheltuiti cu usurinta. Ar mai fi multe de spus dar ma opresc aici
@Alice, deci tu ai inflație pe lei, pentru că intră valută multă în țară. Felicitări! Dacă ar fi după mine te-aș pune minim guvernator al bnr.
@MV: Cred că o caută deja Banca Mondială, că FMI-ul a și spus că nu poate plăti un asemenea expert, deoarece oricât i-ar oferi e prea puțin. 🤣🤣🤣
Fara sa ma pretind expert, cred totusi ca inflatia nu se limiteaza doar la devalorizarea determinata de folosirea tiparnitei de bani. Exista din cate stiu mai multe cauze posibile ale inflatiei, pe langa emiterea excesiva de moneda. Majorarea cererii ca urmare a cresterii veniturilor unui segment important al populatiei, cresterea costurilor de productie, etc. Pana la urma inflatia este definita ca fenomenul de crestere generala a preturilor si acesta nu este legat obligatoriu de cresterea masei monetare. Daca multi romani primesc mai multi euro de afara, creste si potentialul lor de a da bani pentru achizitia de produse si servicii aici, acest lucru afectand balanta dintre cerere si oferta, cauzand implicit si inflatie, pe langa cresterea importurilor.
@ventidius, inflația înseamnă creșterea preturilor și SCĂDEREA PUTERII DE CUMPĂRARE. Vrei să-ți explic sau preferi să-ți spun doar că înainte de „etc” nu se pune virgulă? Faci ciudat de multe greseli elementare pentru un individ care are expertiză în atât de multe domenii, îngrijorător de multe, îți spun.
Doamna Alice,
Pe langa calitatea „subtire” a acestui comentariu, poate ar trebui sa aduceti in discutie si faptul ca educatia financiara in Romania este la pamant. Apropo, de ce credeti ca romanu’ isi face casa cu banii primiti de la neamuri? Pentru ca nevoia de siguranta este la baza piramidei nevoilor.
Si da, fara un acoperis deasupra capului, e greu sa iti muti aspiratiile catre culmi mai inalte.
Ori societatea romaneasca, in marea ei majoritate, inca se zbate sa acopere aceste nevoi de baza. Si marele Stat Roman, prin institutiile sale, incurajeaza aceste vulnerabilitati, prin lipsa de politici publice care sa le adreseze…
Imi este dor de parintii mei, de fratele meu. Fiecare revedere incepe si se termina cu lacrimi.
Castigam, ca familie, in jur de 7000lei/luna lucrand in corporatii…
N.am plecat, Constantin, de dorul unui BMW. Si majoritatea celor pe care ii cunosc, au aceleasi motive ca si noi.
Satui sa inghetam in strada la proteste si sa nu se schimbe nimic, am plecat. Iar acum copilul meu isi vede bunicii la telefon…
Tatal meu si.a dorit o viata mai buna pentru noi, iar cand s.au desfiintat fabricile a plecat si a muncit 20 de ani in strainatate. A mers pe jos, 2000km, pe campuri (pentru ca, deh, 1990…vize), a baut apa cu ratia, cu capacul de la sticla si a stat ilegal prin beciuri. Si pentru ce? Pentru ca, in Romania, daca nu esti baiat „descurcaret”, mori cu diploma de gat.
Pentru cei de pe margine care comenteaza….
@MV
Cred ca e vorba totusi de scaderea puterii de cumparare a monedei nationale, nu de puterea de cumparare a populatiei. Puterea de cumparare a populatiei poate ramane constanta ca urmare a completarii veniturilor cu afluxul de moneda straina. Ca urmare a cresterii generale a preturilor, capacitatea de plata a unui leu ar trebui sa scada. Repet, nu am pretins a fi vreun expert, doar ca asa mi se pare logic.
@ventidius, și puterea de cumpărare a monedei naționale scade dacă intră multă valută în țară? Că în capul meu e că, dimpotrivă, crește.
Asta cred ca s-ar putea intampla doar daca piata valutara ar fi cu totul libera iar populatia nu ar utiliza fondurile suplimentare pentru achizitia de bunuri si servicii. Dar cum BNR nu are interesul valorizarii leului fata de euro, singurul efect sensibil cred ca ramane cresterea preturilor, ca urmare a cererii suplimentare de bunuri .
da,copilul meu ,este plecat si nici nu mai are ganduri de repatriere,dar de cate ori poate vine cu mare drag si bucurie acasa,pentru ca oricat de bine-i acolo,tot aici este ACASA
Am semnat.
Am citit şi comentariile. Păcat că şi când e vorba de ceva pozitiv, unii ţin să aducă în faţă elementele negative. Care este evident că există, doar lumea nu este un tărâm ideal. Doar că nu văd rostul să fie pomenite aici. La urma urmei, petiţia este pentru românii decenţi şi mulţi care muncesc în străinătate, indiferent de motivele care i-au făcut să aleagă această cale. Iar munca înnobilează omul. Şi îl face demn de apreciere.
@Bo$$, cum vad eu unele aspecte despre „plecatul de tot” (si mi-s plecat din ’97):
– Cei care-s cu termenul „capsunari” in tara is idioti. Pur si simplu nu merita timpul/atentia. Deci nu mi se pare „luat peste picior” apelativul asta, e doar semnul ca cei care folosesc termenul sant imbecili.
– Toti care au plecat de tot au avut frica asta, „DACA n-o sa reusesc?”. Mai mare sau mai mica, pe termen mai lung (poate tot timpul?) sau mai scurt.
– Plecatul de tot e ca o masea noua. La inceput te deranjeaza/te gandesti „cine m-o fi pus s-o scot+s-o schimb?” uitand ca maseaua era cariata/irecuperabila. Dupa care te obisnuiesti si e ca maseaua ta+te bazezi numai pe partea aia.
– Cu cat trece timpul mai mult, cu-atat mai greu va fi sa pleci. Si regretele/daca-si-cu-parca vor fi mai multe („daca plecam cand trebuia…”).
– Am vazut comentarii aici si prin alte parti, gen „m-am intors, tarisoara mea/acasa, punem umarul si-o sa fie bine”. Gresit, din mai multe motive. 1) Romania care o ai in suflet poti sa ti-o faci oriunde vrei tu, exista muulte mijloace in ziua de azi no pb 2) Romania n-o sa fie mai bine in mod semnificativ in timpul vietii noastre, nu in 10 ani, nici in 30 de ani.
– Oricum, personal ma felicit c-am plecat, eu+familia. Am facut+invatat o gramada de chestii care nici nu as fi visat daca ramaneam. Am vazut/vizitat multe locuri, si pe banii mei/facuti de mine.
Comentariu beton!18
Sunt curios cum aș fi denumit eu daca în ultimii 13 ani am stat doar vreo 3 ani, dar nu legat, în țara noastră? Și în ăștia 13 ani am schimbat destul de multe țări 🙂
@BaGheRa: căpșunar-voiajor? 🤪🤣
Cetățean al lumii. 🙂
bai, stii cum e, cand cineva ma face capsunar imi iau rabla de 280 de cai si plang cand ma plimb intre cele doua apartamente din suedia. Vorba aia, putem fi cocalari si noi, ca nu avem ciunga in par
Pe de alta parte io is pe invers. Am noroc ca nu tre sa le trimit bani alor mei (parinti si socrii) asa ca o am supt bani din Romania. Si o sa o mai fac. Si nu am nici un fel de remuscare
altfel, stii cum e, la mine diferenta de sistem nu a fost extrem de mare, la munca. La doamna insa e fucking huge. Doftor. Acum are biroul ei cu 2 monitoare, i-au decontat full ochelarii ca lucreaza mai mult pe computer acum. Asta e la biroul ei, ca mai sunt birouri, comune, cu 4-5-6 monitoare. Dupa nevoie. Scaune ergonomice si tot ceea ce noua din corporatii ni se pare normal.
In Romania? In Romania nu aveau indeajuns de multe scule sa isi faca treaba lor directa. Glume d-astea cu birou, scaun, timp de mancare (pot sa iti zic si despre pacientul roman cateva pagini) nu se faceau.
si apropo de „acasa”. m-am intors de cateva ori in tara si in ultimu an jumatate, cel putin, aveam asa starea aia de „gata, am venit, am vazut, am facut, ne-am pupat, ne intoarcem si noi acasa?”
Băi, stai așea, că sunt în stare de semi-șoc. Deci tu n-ai plecat din România pentru că mureai de foame și nici nu vii în vacanțe cu bemeveu’ tău obosit din 2006? Și nu ți-ai ridicat nici ăl mai mare viloi din satul în care ai copilărit? Bănene, păi la ce naiba ai mai plecat în străinătate? Sau măcar nu mai veni, bă, pe-acasă. CĂ NE FACI DE RÂS!
bai, din pacate is atat de multi care fac foamea sa isi faca hal mai palat in Romania. Pentru „copii”. Si ei nu se intorc niciodata in Romania
io mai rad uneori de tipul de la curatenie de la firma. E roman. Super baiat, dar uneori imi zice ca i-a ajuns in strainatate si vrea in romania. (e plecat din 95). Si mereu il intreb „Mai omule, tu realizezi ce vrei?”
Deh…naivitatea e amuzanta
Am semnat și eu petiția. Sora mea e în SUA după ani de la terminarea facultății acolo. Știu ca pe perioada facultății i-a fost tare greu dar măcar atunci avea ajutor sa vină acasă la fiecare Crăciun. Acum nu am mai văzut-o live de aproape 2 ani. Tot respectul pentru inițiativă boss.
Petiție semnată. Un gest frumos pentru cei care suntem plecați.
„România este printre puţinele ţări unde prin muncă cinstită poţi ajunge departe. Ştiu foarte mulţi români care au ajuns în SUA sau Australia” 🙂
Preluat de pe twitter de la Emanuel Ciocu. E de urmărit tipu’ ăsta.
Semnat. Share-uit.
O initiativa foarte frumoasa pentru noi „capsunarii”.
Am plecat de pe pozitie de director IT firma mica din Romania. Mi-a trebuit 10 ani sa ajung inapoi pe pozitie asemanatoare dar la concern global. NU mi-a fost frica. Am muncit mult dar am si tras matza de coada. Sa ma intorc nu s-a pus problema nici cand eram freelancer fara client activ. Nu semnez petitia, nu valorez nimic pentru RO atata timp cat la orice vizita ‘acasa’ ma gandesc numa la intoarcere si sa nu cumva sa pateasca careva ceva sa ajung in spital, sau sa ma aplec pe la ghisee. Si pe cat posibil incerc sa nu trimit bani in ro. Daca trebuie sa ajut cu ceva prefer sa cumpar produsul/serviciul din tara de adoptie ca sa sustin economia locala.
Pe la 1800 englezii emigrau masiv desi Anglia era in plina revolutie industriala.
Au migrat din tara mama asa zis ” super civilizata” pentru vestul salbatic al Americii.
De ce ?
De foame cred si pentru lipsa de speranta pentru viitorul copiiilor.
Anglia era si atunci un imperiu in dezvoltare ca si acum dar ei faceau foamea.
Am un nod in gat maxim si acum. Fiul cel mare plecat in Olanda mi-a spus in timp ce eu eram detasat in nordul Moldovei si ajungeam acasa in Bucuresti odata pe luna : „daca plecam amandoi odata eu de aici si tu de acolo, eu ajung inaintea ta acasa”
Absolut corect. Dacă tu veneai cu mașina, în funcție de ziua săptămânii, sunt șanse mari să nici nu-l mai fi prins acasă.
12 ani de cand am plecat la facultate pe alte meleaguri (din curiozitate). Am ramas aici. Am primit bani de la ai mei in primele 3 luni in 2008 pana am reusit sa gasesc un job part time. Nu am trimis inapoi decat in ultimii 2 ani pentru mama care a fost internata la un azil privat (folosit transfergo si transferwise). Saptamana viitoare iau cheile de la casa dupa atatia ani de chirie. Nu ma intorc in tara pentru ca nu mai e locul meu acolo. Votez pentru ca vreau sa le fie mai bine fratelui si tatalui meu.
Fratele meu a plecat de 5 ani in Belgia, sa-i poată plăti taxele la facultate lui nepotu-meu, în Anglia. Acum nepotul a terminat facultatea, are un job bun in Anglia, dar frate-meu a zis ca nu se mai intoarce in RO pentru nimic in lume…Aici era „IT MANAGER” la o firma de pază a cărui patron era un kakat de om, în Belgia lucrează suport IT. Mi-a zis ca dupa ce a văzut ce inseamna civilizația, n-ar mai suporta România…si nu pot sa-l judec pentru asta, chiar dacă mi-e dor de ei…tare.😔