Știți, pe Calea Victoriei există pistă de biciclete, una dintre puținele din București, dar există. Cu toate astea aproape în fiecare dimineață văd câte un biciclist pe trotuar ignorând suveran pista de biciclete care mai că nu zbiară „boss, de-aia sunt aici, ca să nu mai mergi în plm pe trotuar”. Ți-ai găsit.

Săptămâna trecută l-am oprit pe unul din ăsta. Pur și simplu m-am pus în fața lui și i-am arătat cam pe unde ar trebui să meargă. S-a uitat extrem de mirat la mine, după care a ridicat din umeri, a mormăit „da, știu” și și-a văzut de drum.

Tot săptămâna trecută, când mergeam spre casă, pe ditamai bulevardul Cantemir un cetățean își trăsese furtun din bloc și spăla mașina pe trotuar. No fucking joke. Am vrut să mă opresc să-l întreb dacă i se pare normal să facă asta pe stradă. Plus că, dacă nu mă înșel, spălatul mașinii pe domeniul public este ilegal. Dar în ziua aia mi-era așa de lehamite de tot ce se întâmplă în jur, că pur și simplu n-am mai avut chef să fac asta.

Să vă mai spun și că am prieteni care o înjură pe Firea și modul în care arată Bucurestiul, dar asta nu-i împiedică să ocolească câte o coloană întregă de mașini, prin stânga, și sa se bage în față? Pentru că ei se grăbesc, da?

Aș putea să vă fac câte un video în fiecare zi cu oameni care stau la coadă la liftul pentru persoane cu dizabilități de la metrou Victoriei. Stau la coadă, înțelegeți? Deși par extrem de sănătoși.

Și pot să continui așa la nesfârșit.

Sunt absolut convins că și hipsterul care mergea pe trotuar, deși avea ditamai banda de biciclete sub nas, și cetățeanul care-și spăla mașina-n drum, și toți ceilalți, dacă e să stai cu ei la o bere, or să-ți explice, cu argumente logice, de ce în România nu se mai poate trăi și, mai ales, de ce vor o țară ca afară, de ce trebuie să se schimbe și la noi lucrurile. Că așa nu se mai poate.

Well, până n-o să înțelegem, fiecare dintre noi, că trebuie să renunțăm la diateza reflexivă a verbului „a schimba” și s-o înlocuim cu timpul prezent sau perfectul compus, nu vom schimba de fapt nimic.

Tu ce-ai schimbat la tine?

Sursa foto