Știți care e treaba? Treaba e că io aș putea să-mi fac multe chestii bune de mâncare (nu glumesc, chiar știu să gătesc), doar că de fiecare dată când mă mai ia avântul revoluționar și-mi trece prin cap să mă apuc de gătit ceva, mă învinge lenea. Băi, nene, dar de fiecare dată, zici că sunt blestemat sau ceva. Iar dacă iarna mai e cum mai e, acum, c-a mai venit și vara, lenea mea zici c-a luat-o razna. Practic, mă bate la scor de neprezentare de fiecare dată când mă mai trece vreun gând să fac ceva de mâncare. Așa că renunț, umil, și mă duc frumușel la mega sau la cârciumă. Că e mai simplu.
Mno, acesta fiind contextul, cam cum credeți că m-am simțit zilele trecute când m-am trezit că mă sună Băcanu (o știți pe Băcanu, nu?) și mă ia tare la telefon:
– Vasilescule, ce faci mâine seară? Ai chef să vii pe la noi?
Circumspect, că nu prea-s obișnuit cu din astea, am dat s-o întreb dacă are nevoie să care mobila sau să zugrăvească baia, noroc c-a continuat până să apuc să deschid gura.
– Hai, bă, că vreau să fac ceva bun de mâncare.
La auzul acestor cuvinte frumos meșteșugite, am lăsat naibii orice precauție și m-am dus. Că ce naiba să mai și faci când te invită Băcanu la masă?
Fraților, nu pot să zic c-a fost cea mai bună friptură de vită pe care am mâncat-o în viața mea, pentru c-am avut norocul să mai calc și în niște cârciumi cu ștaif în această viață, dar pot să zic, cu siguranță, c-a fost cea mai bună făcută în casă. Și nu exagerez deloc. Mi-ar fi plăcut să pot face mișto de Băcanu, pe motiv c-am mâncat niște talpă semi-cauciucată, dar, din păcate, nu pot.
În primă fază nici măcar n-am crezut c-a gătit ea, dar după ce mi-a zis rețeta, „ce-ai, dragă? ce-o fi greu s-o ții un minut pe-o parte și un minut pe cealaltă?”, m-am dumirit că n-avea cum să mintă, dar și că meritul principal era, de fapt, al cărnii. 😛 Așa c-am avut inspirația genială s-o întreb de unde-a luat-o. Și-acum vine lovitura de grație: de la mega. Și nu e vită, e vițel. De lapte. Da, doamnelor și domnilor, Băcanu mi-a gătit o friptură de vită care, de fapt, era vițel de lapte. Și știu asta pentru c-am pus-o să-mi arate ambalajul care era deja aruncat la gunoi.
Dar partea și mai interesantă este că nu weekend-ul trecut, ălălalt, încurajat fiind de amintirea duioaselor cuvinte „un minut pe-o parte și un minut pe cealaltă” mi-am învins cumva lenea, m-am dus la mega-ul de la mine și m-am înființat la frigiderele cu carne. Am găsit vițelul ăla în secunda doi, m-am întors în trombă acasă și-am celebrat vizita Papei în stil mare: cu o friptură de vițel de lapte Băcanu style.
Ce voiam de fapt să spun, cel mai tare este că de-acum înainte am soluția perfectă pentru lenea mea proverbială: raionul de carne de la mega, undeva între porc și pui, al doilea raft de sus în jos, vițel Le Boucher de lapte la caserolă, un minut pe-o parte și un minut pe cealaltă.
P.S. Exact pe când scriam cele de mai sus, am căutat pe net niscaiva informații despre marca „Le Boucher”. Și-am dat peste chestia asta. Well, știam despre brandul „Gusturi Românești”, dar habar nu aveam că toată carnea provine de la producători din România. Ceea ce mi se pare foarte tare. Cât despre vițel, se pare ca provine din țara unde iarba e întotdeauna proaspătă 😉 (adicătelea Olanda). Iar eu pentru olandezi am un respect deosebit. Mai ales că azi e marți.
abia am vazut poza si deja vreau sa pun ceva pe gratar. orice, doar sa fie de la un animal si nu crescut pe camp.. Dar e numai 8.30 , pina diseara mai este .
Faci la prânz. 😀
Huooo!!!! or să te judece toți vegetarieni…
De ce? Nu se văd și păstăile în farfurie? 😛
Auzi, platingul ala de bucatar zgarcit tu l ai facut sau Bacanu?
Băcanu, șef. Al meu a fost și mai și. :)))))))
@Vasilescule, de ce nu zici și ce a spus Băcanu despre tine, că ești o divă? Modestule! 😂
Comentariu beton!12
Eh, știi că io nu mă laud.
Hai că ești norocos, ne ai pe noi.
am inteles…tu ai mancat #romaneste, cu cartofi prajiti. Asa, am și eu o dilemă, cum puteti frate să mancati asa ceva…https://imgur.com/a/65X6AfH , nu va ganditi si voi?
Io mă mai gândesc. Dar numai după ce mănânc.
tristi ochisorii lui, pacat ca e asa de bun la gust.
imi aminteste ziua cand eu, cu mintea odihnita, am comandat un party pig la o petrecere cu copii si adultii. party pig asta e un purcelul cu tot cu cap, ochi , rat si ce mai trebuie. a trebuit sa il imbrac in folie de aluminiu ca lumea sa manace din el si chiar si asa pe unii i-a luat greata.
Asa ca fara poze . Pozele nu sunt pentru suflete sensibile.
Comentariu beton!11
@Redoo, de ce ne faci de-astea? Hai, zi că ești vegetarian! Na, că m-ai făcut să mă tot uit la bietul vițel…
ioi. am vazut cum am scris. se trage de la cafea.
Fix asta imi trebuia azi, după inundațiile de aseară.
A venit junioru’ cu dâre de lacrimi pe obraji și cu suspine în gât că ‘tataia a decapitat cocoșul’ și dă-i urlete și bocete.
I-am ținut partea și i-am zis că uite, eu nu o să mănânc din ‘ prietenu’ sacrificat’ deși numai ciorbă aveam in cap. Și vine lovitura de grație :
‘ Nu voi mai mânca în viața mea vreo gură de carne!’
‘ Pai și cu șnițelele din piept de pui cum rămâne?’ ‘ Aia nu e tot carne?’
Încremenește 2 secunde și pornește vijelios odată cu lacrimile:
‘ Baaaa daa, dar ăia sunt de la magaziiiin! Pe ăia nici măcar nu îi cunooooosc!!’
Și uite așa am avut aseară plânsul cocoșului și tristețe și suspine, în timp ce maică-mea făcea nestingherită cea mai bună ciorbă de cocoș și cel mai pufos și auriu pilaf ever.
…. În dimineata asta hai sa beau și eu o cafea liniștită cu dl Vasilescu….și când colo…. Carne.. Vițel… Bine măcar că nu îl cunoști!
Comentariu beton!66
Criminalule de embrioni de plante, dacă nu haleai păstăile alea, ştii c-ai luat dreptu’ la veaţă şi fericeală la nişte zeci de plante?!
Comentariu beton!20
Vezi? Plus c-am lăsat niște animale de pe planetă fără mâncare.
Îo atât îți zic: nu trăda neamul românesc !
Nu da porcul din coteț pe vitelul din Olanda.
#șoroșistcareaitrădatporcul.
Atât.
Comentariu beton!25
Problema e că la mine în coteț singurul porc sunt io.
@Mariuse, da’ ce-are, dom’le, vițelul din Olanda? E delicios, mai ales dacă-i asortezi niște sparanghel și sos hollandaise, s-alunece mai bine. 😜
@didino, știi care e treaba? În farfurie se vede niște sos. Well, nu vrei să știi cum era nenorocirea aia de sos. Și, din păcate, p-ăla n-am mai reușit să-l fac.
@Vasilescule, nu faci, nu mănânci. 😛 Sau salvezi situația cu niște cremă de oțet balsamic, d-ăla adevărat, de Modena. Și niște zdrențe de parmezan.
Zdrențe? Vorbește frumos că sunt și ele oameni.
Apăi naiba să mai înțeleagă… zilele trecute mă certai că-s prea zen. Iaca, nu mai sunt, s-au terminat zilele libere.
Muhahahahaaaaaaaaaaaa.
mi-a zis Bacanu ca cina pentru mine o face mai pe opulenta, asa. cred ca ma invita la un kinder sau la o pastaie pe care o sa ma puna sa o fierb singura.
ma duc sa cumpar carne! na! sa deie Sfantu’ sa nu fie un minut pe-o parte si-un minut pe cealalta! sa vezi ce va urez atunci! 🙂
pies. sa-ti fie de bine, chef! 🙂
Aoleu! Păi tu nu erai cu porcu’? Acum mănânci vițel? 😛
:))) pai ce, io am zis ce carne iau? :))
E bună carnea la Mega. Nu doar cea de vită. Cu ” Le Boucher” au făcut treabă bună pentru că au adus doar marfă de calitate.Și cu binele te înveți repede.
PS-data viitoare poți să pui și niște andive caramelizate lângă carnea aia……ca să treci la următorul nivel… 😛
Ăăă… nu-mi plac andivele. Pot să pun doar caramelul?
an diva ? Isn’t cute – but is wrong 😋. Corect îi a special diva 😏. Poți să mănânci și pietre în compania potrivită.
Dacă totuși vrei cu an … îți recomand an apple. Știi cum merge friptura de vițel cu sos de mere puțin caramelizat și un strop de scorțișoară deasupra? Mmm, mănânci de te bați singur … cu cureaua de la ceas😏
Gata! … că-s la dietă😎
@MV, nici mie nu-mi plac andivele, dar caramelizate sunt demențiale. Poți să pui doar caramelul, desigur.
Mie vita nu-mi iese neam :))
Poate dai și tu rețeta aia cap-coadă.
@SM, rețeta cap coadă? Ia de-aici. Vițelul de la mega, pui plita la încins, când e încinsă arunci carnea pe ea, dai drumul la cronometru, după fix un minut întorci carnea pe partea cealaltă și o mai lași un minut. Atât de simplu.
asta daca iti place carnea de vita raw, cu zeama rosie curgand din ea, la limita la care mai misca animalul.
dar daca te fandosesti la nitica zeama rosie si o lasi mai mult o transformi in guma de mestecat. o mesteci, sugi zeama din ea si scuipi restul.
@SM pă scurt rețeta cap-coadă de vită:
Din cap folosești și faci limbă cu măsline și creier pane, iar din coadă iese o supă excelentă 😋
Suficient de clar ?
Ps. Dacă are și coarne adecvate iese și de un pocal și o mini vuvuzelă.
Ps dă ps. Nu știu ce e aia mega! Pare ceva bovin cu multă și felurită carne. De Mega Imaj am auzit chiar dacă nu-s blogăr d’ăla😏
Comentariu beton!15
@Mihai, @Razvan: No, înseamnă că renunț la gătit vită. Roșie nu o pot mânca.
Gătesc orice, doar văd că vita e un fel de turco-chineză cu accent rusesc pentru mine.
@HM, nu știu ce m-aș face fără sfaturile tale :))
Mă, și-a zis fata că ești hater. Nu puteai să te abții la „n-a fost cea mai bună..” și la „meritul era al cărnii”?!
Am încercat, dar n-am reușit neam. 😛
las’ ca data viitoare (daca va mai fi una…) o sa-l „bata” 🙂
Era Bacanu disperata ca vine “donul” cu fite si sa nu iasa naspa. Lenosule, simandicosule cred ca totul a stat in vinul rosu de final.
Aiurea, mi l-a băut Băcanu. 😀
iar tu ai mancat vitelul si ai baut laptele. Vasile si Suzana au aflat de festinul asta?
Io tot sper că nu.
1. Lenică, nu lene .Always ! 2. Dacă gatește la fel cum scrie , normal ca a iesit ceva superbun. De Băcanu , zic ! 3. Cea mai bună carne la grătar ( ăla de.afară, cu jar si cărbuni ) pe care.am mâncat.o in viata mea, e cea de ied !
A draq capră, cum ne mai place 😋
Comentariu beton!13
Păi și dacă avea de cărat mobilă sau zugrăvit baia, ce? Chiar așa greu ar fi fost să ții ușile deschise, sau să-ți dai o părere despre culoare?
🙂
Când am citit titlul, am crezut că e vorba despre sfaturi privind obținerea bronzului perfect vara aceasta. Nu că n-ar fi binevenite, dar m-am bucurat să văd că e despre gătit, un domeniu în care se pare că sunt sortită să fac performanță. Iar această idee mi-a dat-o cel mai aspru și direct critic culinar în viață, după ce am gătit mâncarea lui preferată din carne de vită: „Mama, eu cred că tu ai potențial să ajungi să gătești aproape la fel de bine ca bunicile pentru nepoții tăi”. 😊
Altfel, se pare că fecalele provenite de la fermele de vaci sunt în top 3 surse de poluare la nivel global, personal nu renunț la a o consuma, dar mă consolez cu gândul că folosesc mult mai puțin mașina ca înainte.
PS. Întrucât destule dintre recomandările făcute se bucură de succes în rândul familiei noastre, notez mental și „Gusturi românești” pentru cazuri de forță majoră, când om întâmpina disfuncționalități la sistemul de aprovizionare cu carne utilizat în prezent. Deși mi se pare un pic ciudățel să-ți ia mai puțin prepararea mâncării decât a unei cafele.
cel mai bun comentariu al zilei
îmi place că folosești alăturat cuvintele „mâncare” și „fecale” :)))
keep walking johnnie walker!
Apreciez simțul tău de observație, adevărul e că alăturarea este cam nepotrivită, cer scuze celor mai sensibili dintre noi. Nu e vina lor că eu sunt complet imună la aceste alăturări, eventual chiar și în timpul mesei. Poate că unii părinți înțeleg de ce.
Dar cum bine zici, keep walking, ba chiar keep smiling. 🙂
Comentariu beton!13
Iar ați dat-o pe fandoseli culinare, numa’ la mâncare vă e mintea.
De parcă iaurt cu fulgi de porumb vă stă în gât…
Comentariu beton!20
Cu un pic de efort viţelul ăla din farfurie putea fi resuscitat. Sau dacă nu eşti atent, îţi mănâncă viţelul salata 🙂
Comentariu beton!14
Nu, nu, crede-mă, am încercat.
Așadar despre ce e vorba azi? De timp, de vaci, de gătit, de lene, de prieteni? Sau ….
Da.
Și de Mega. Doar că nu de la coadă, ci de la raft. Deci mai e un pic și despre o schimbare.
Eram sigur! 😂
@Anduța privesc cu grijă și atenție cum te îneci în speranțe false. A scris blogărul negru pă alb că e vorba de religiozitate, de celebrare, de Papa și de Sfânta Lene. Nimic altceva!
Habare, grija și atenția ta sunt colacul de salvare pe care m-am cățărat să pot citi mai bine și cu evlavia cuvenită. Din această nouă perspectivă te aprob, dar propun să mai adăugăm că este vorba, totuși, și despre niște reguli care ar cam trebui respectate întocmai- ”raionul de carne de la mega, undeva între porc și pui, al doilea raft de sus în jos, vițel Le Boucher de lapte la caserolă, un minut pe-o parte și un minut pe cealaltă.”. Asta dacă ne dorim o celebrare ca la… blog 🙂
Gata, mi-ai răvășit cartea de bucate, pe aia de logică am ars-o eu mai demult când cercetam a là … blog😋
Până una alta, adăst la un halls, o cafea și o mare bucată de cozo…roc, pentru că…ploaie 😏
Atunci să nu te mai rețin, bea-ți liniștit cafeaua și ai grijă să nu-ți mai spargi vreun dinte cu halls-ul cela (vezi, și eu sunt grijulie 😁). Ți-aș mai recomanda și să țopăi un pic în ploaie, un minut pe-un picior, un minut pe celălalt, dar nu mai țin minte unde am citit, sau unde am văzut, sau de unde am auzit că așa se face, așa că mai bine tac, să nu fie totuși vreo rețetă greșită. 😛
Comentariu beton!12
aveau la lidl mici la 10 lei cutia de 1 kg cu 20 de mici acum o lună
i’au scumpit între timp la 13 lei cutia și acum costă 14 lei
naziști escroci ăștia de la lidl, cred că o să schimb furnizoru de mici
cât despre carnea de vițel mama îmi face chiftele bune care merg cu muștar de tecuci
Si noi astia care nu avem Mega ce facem, plangem cu muci? Moama ce foame imi e, Vasilescule ce mi-ai facut….
De cca 1 luna am schimbat locuinta si in acest moment singurii locatari suntem eu si sotul, adicatelea boul si beleaua (eu fiind boul , evident). Ce voiam sa spun, dupa atatia ani in care am gatit oale intregi de mancare pentru ca familie mare, remuneratie mica,m-am trezit ca fac oalele de mancare si nu mai are cine sa le manance(copiii joaca in deplasare din cauza de ,,zboara puiule, zboara”).Sotul meu nu face fata volumului de mancare,iar eu sunt pe modulul o data pe zi, asa ca mancarea sfarseste la gaini, Asa ca am inceput sa spun ca Mihai ,,1 minut pe o parte, 1 minut pe cealalta dar in pat la relaxare . Acu’ chiar as proba vitelul ala dar Mega inca nu a aterizat si in targul meu…
Comentariu beton!12
Păi și care e cel mai apropiat oraș cu Mega?
@MAS,
Nu te mai uita la poza aia că-i fotoșopată. Imaginează-ți friptura arsă, fum în bucătărie și-ți trece 🙂
Comentariu beton!11
@Mihai, cred ca Bucuresti, apoi Cluj …ma uitam pe zboruri deja IS OTP🙂
Dacă mai zicem și de stropii de pe plită și cât tre’ s-o freci după aia, deja nu mai gătește nimic @MAS.
Și din ce scrie, văd că nu se poate abține😝.
aceeași problemă a avut-o și mama când am plecat d-acasă. în 3-4 ani de obișnuiești să gătești pt 2.
ea mai avea una (bine, tata avea): gătea ditai oala de supă/ciorbă, pt 4, da’ ea nu mânca aproape deloc așa ceva.
emag livra la un moment dat produse Mega, dar parcă nu și chestii proaspete.
totuși, marți = Belgia
Știu, boss. Atâta s-a putut.
Da’ ce reacție de domnișoară irtată de fotbal ai avut, @Vasilescule. 😂😂😂
@didina, io? Nici gând. Eram chiar amuzat.
Bazil, ca să nu mai ai grija minutelor, recomand un grill electric.
Face „piu” când e gata.
Îți zice Nuțica mai multe. 😀
Blasfemieee!
Blasfemie că-ți zice Nuțica!? 😀
Nu, că e grill-ul electric.
@drace, nu poți, frate, să vorbești nimic cu el acum. A mâncat din tigaie în două minute. E zeu.
@Vasilescule, în tigaia încinsă topești un cub de unt înainte de a arunca vițelul și ai și sosul.
Să-ți fie de bine, că eu cu sfânta lene mă tratez cu bere. Și înghețată. Și giros. Și souvlaki. Și
musaca.
Bună lenea asta, mare doamnă, să-i dea mnezo sănătate și mie kile puține.
Am o cratimă aiurea, scuzaț’.
Am rezolvat-o eu. 😉
Un articol despre Papa Francisc și despre celebra lui vizită în România? 😀 Chiar m-am mirat că globul tău nu a prea băgat în seamă marele eveniment!
Păstrez rețeta în caietelul meu secret de rețete pentru când oi merge în România unde este mega.
Nu-mi place să fac mâncare dar cam fac! Am și mers la un curs de bucătărie italiană! Nu-mi dau seama cum de poporul ăsta e atât de genial când este vorba despre mâncare!
Seară bună tuturor!
Da ce, când a fost Vasilescu la Roma, Papa l-a băgat pe el în seamă ?
Comentariu beton!17
Ahahahahaaaaaaa. Corect.
A mai observat cineva că haterul de azi a luat-o razna?
Ah, tu trăiești cu impresia că e unul singur. Ce drăguț. 🙂
Pfff, nu mă așteptam să răspunzi așa. Nu știu ce să-ți zic. Or fi mai mulți. Nici nu mă interesează.
Asteptam ceva în genul „daaa, am observat și eu”, iar eu aveam răspunsul pregătit: acu’ c-am spus eu, normal că ți s-a părut și ție. Deșteptule (sau deșteapto).
Și vrei să repetăm? 😀
Mie mi se pare o zi obișnuită, chiar soft. Nici măcar n-au toți roșii.
Mai rar așa ceva 🙂
De acord cu @Laura, slăbuță recolta azi, sunt ușor dezamăgită. Altfel, imi pare că-i nițel curent pe blog, o fi uitat @Vasilescu geamul deschis, au trecut glumele cam în viteză pe lână uniii.
@Mihai, da. Te rog io :))))
Bă doar mie mi se pare că bucata aia de carne este nefăcută? Clar am luat-o razna că după ce e carnea nefăcută lângă ea mai sunt și niște frunze.
Dacă aș primi așa ceva pe farfurie clar în primul Mc aș intra!
Hai să îți fie de bine!
PS. Îmi poate spune și mie cineva de ce la ăștia în Belgia la Albert Heijn nu merge cardul VISA
Sa ai pofta din belsug !!!! :))