Nu mă mai iau de multă vreme după recomandările de filme și seriale din online, mi-am luat de prea multe ori țeapă ca să mai pun botul. Poate și de-aia n-aveam nicio tragere de inimă să mă uit la Chernobyl, că prea mi-ți-l lăuda toată lumea. Dar weekendul trecut mi-am zis să-i dau totuși o șansă. Și i-am dat.

Băi, oameni buni, nu numai că nu m-am putut desprinde de tv până n-am terminat toate cele patru episoade, dar m-am căit amarnic că n-am mai așteptat o săptămână să fac treaba asta. Pentru c-am ramas așa uitându-mă la ecran și blestemând că încă n-a ieșit și ultimul episod. Pe care l-am văzut abia aseară.

Nfine, ce voiam să zic, după umila mea parere este de departe cel mai tare serial (ma rog, mini-serie) pe care l-am văzut vreodată. Pe parcursul celor cinci episoade reușește să reconstituie tot, atmosfera de atunci, modul în care era să crape o jumătate de Europă (dacă nu și mai bine) din cauza unor incompetenți pentru care contau doar funcțiile, care au fost cauzele exploziei și ce s-a întâmplat după. Și toate astea prin intermediul unor personaje extrem de bine conturate, fiecare cu povestea lui.

Să vă mai zic că am avut flash-uri cu comisia care a venit în școală să ne dea pastile cu iod și că mi-am adus aminte până și unde eram în ziua în care s-a aflat și la noi că s-a întâmplat ceva nasol la Cernobîl? Concluzionând, o să mai spun doar atât: trebuie văzut OBLIGATORIU. Mai ales că sunteți pe-aici destui care știți exact despre ce vorbesc.

Citeam la Cetin motivele pentru care nu se poate uita la Chernobyl. Îi înțeleg motivația, dar dincolo de ea, cred că tocmai astea sunt motivele pentru care trebuie să-l vedem: să nu uităm lucruri. Mai ales aici, în partea asta de Europă unde s-au născut dacii liberi și s-au transformat repejor în poporul care a transformat fatalitatea în mit și i-a dat numele „Miorița”.

Ah, să nu uit, din punctul meu de vedere are un singur neajuns: că nu e vorbit în rusă. Dar am trecut repede peste asta, pentru că e mult prea bun, actorii sunt excepționali, scenariul e perfect, totul e exact cum trebuie să fie. Dacă nu l-ați văzut, vă rog eu uitați-vă la el, c-o să-mi mulțumiți. Sper că știți că e pe HBOGo, da?

Ah, și dacă nu mă credeți pe mine, aruncați un ochi peste review-urile de pe imdb să vedeți ce zic oamenii ăia care au trait sau trăiesc încă în zonă.