Vă pregătisem altceva pentru azi, dar am citit pe Facebook, la Mihai Matei, bijuteria de mai jos. Nu știu dacă ați văzut-o deja, dar n-aveam cum să nu-l rog s-o las și aici, că ne regăsim mulți în ce-a scris și pentru că mai sunt doar cinci zile până dumnică.
…
Sunt unul dintre copiii născuți în anii ‘80. Ni se mai spune decreței. Am fost crescuți printre șoapte despre libertatea din vest, cu foamea și cheia la gât.
Între ‘80 si ‘89 în orașele României nu se găsea mâncare. Nu se dădea carne, nu fructe, nu ouă, nu branză, nu unt. Nu se dădea! Alimentarele erau pline ochi cu niște chipsuri oribile, importate din Vietnam, care se umflau în ulei și aveau un gust îngrozitor. Le ziceau creveți. Carne nu se dădea, doar “adidași” uneori (picioare de porc). Zahărul și uleiul erau raționalizate. Existau niște cupoane cu care puteai lua o cantitate mică de zahăr si ulei în fiecare lună, dacă se găseau. La fund ne ștergeam cu fâșii de ziare. Hârtie igienica nu se dădea. Iarna era foarte frig și căldura se dădea doar cât să nu murim. Părinții ne mutau în camera de pe latura sudică a apartamentului, pentru că pe nord pereții făceau igrasie. Iarna nu aveam apă caldă. Ne spălam în bucătărie, în ligheane, cu apă încălzită pe aragaz, în cele două ore de dimineață când se dădea gaz. Pe atunci NU SE DĂDEA.
Din când în când ne mai dădeau. Și când ne dădeau, oamenii se adunau în cozi, așa cum câinii flămânzi se adună în jurul vreunui os aruncat. Noi eram antrenați să adulmecăm cozile. Dacă era coadă, era sigur ceva de care era nevoie. Ce se dă? Nu conta. Ne așezam la coadă și apoi trebuia să facem cumva să ne anunțăm părinții sau vreun vecin. Lăsam rând si apoi alergam ca bezmeticii să găsim un adult. Mamă, se dă carne!
În primi zece ani am mai văzut carne, unt, oua sau branza. Erau tare bune, dar cele mai bune erau bananele. Banane ne-au dat o singură dată în zece ani. Într-o seara de iarnă, înainte de Crăciun, am prins și eu un loc la coadă pe la ora patru după-amiaza, dar nu era chiar in față. Aveam vreo 7-8 ani. Apoi a venit tot cartierul și s-a făcut o coadă mare. A fost liniste și frig la coadă până când s-a anunțat că se termină. Așa era la cozi, era liniște până când ce se dădea nu mai ajungea. “Dati sa ajunga la toată lumea!” începeau câinii să urle. Și când se termina oamenii începeau să se înjure, să se lovească și apoi plecau acasă. Mai răi. Mai înfometați. Dar la coada asta a fost mult mai rău decât de obicei. Pentru că banane nu se mai dăduseră. Când erau aproape de a se termina bananele, mai aveam câteva persoane în față și a început vacarmul. Oamenii din spate au început să urle și să împingă. Bărbații se loveau, femeile urlau și plângeau, bătrânii leșinau. “Dați sa ajunga la toată lumea!” urlau câinii. În îmbulzeala aia, un copil ceva mai mic decât mine a fost călcat în picioare de mulțime. O salvare a ridicat un trup inert și din câte știu acel copil a murit. Pentru două mizerii de banane. Pe la două noaptea am plecat acasă cu două banane verzi pe care le-am lăsat la copt pe un dulap. Le-am mâncat mai târziu, negre și bune.
Dupa ‘90 au urmat alți zece ani de tranziție cruntă. Nu mai erau cozi și găseam mâncare, dar nu mai erau bani. Inflația era foarte mare și prețurile creșteau de la o zi la alta. De multe ori mă trimitea mama să cumpăr pâine și mă intoarceam după bani pentru că prețul era mai mare decât cel din ziua anterioară. Tot foame era, dar aparent din alte motive. In realitate motivele erau aceleași.
De prin 2000 lucrurile au inceput să meargă mai bine, iar România s-a schimbat enorm după intrarea României in Uniunea Europeană și NATO. Europa a fost șansa României.
——
În timp, foamea se transformă, fie in umilință și fracturează spiritul, fie în furie si înrăiește. Pe mine m-a înrăit. Nu e bine nicicum, dar noi nu mai putem schimba trecutul și prea greu ne mai putem vindeca, dar putem spera că vom schimba viitorul.
Astăzi trec pe lângă cutiile pline de banane din magazine și uneori mă opresc câteva secunde să le admir. Deși nu îmi prea mai plac, cumpăr tot timpul măcar două banane. Mâncarea din farfurie o termin tot timpul. Așa am fost crescut.
Dacă ai crescut cu banane e foarte greu să înțelegi cum e să nu ai. Să aștepți să se dea la vreo coadă. Viața și libertățile pe care le avem acum erau inimaginabile pentru părinții mei acum doar treizeci de ani. La scara istoriei, vremurile despre care povestesc sunt la o aruncătură de băț și se pot întoarce oricând. Asta e miza în următorii doi ani.
Pe 26 Mai merg la vot și votez banane. Da. Da. USR-PLUS. Hai sictir, comuniștilor!
La PSD nu ma astept la scor mic din motive plauzibile dar sper din tot sufletul ca liberalii sa o ia in freza rau de tot.Merita.Poate se trezesc.
Comentariu beton!29
Or să și-o ia.
Asa e când călărești un cal mort si faci pe trubadurul. Vine viata si ti-o da in freza.
Marius,
si chestia asta e ca slabitul. Nu va asteptati ca ce s-a pus pe romani in generatii sa dispara ca prin minune.
Sa nu uitam din ce inaintais descinde de fapt PSD-ul. Toti PCRistii s-au dat cu Partidu’ pentru ca …e mai bine ! Oferea calea ocolitoare catre un loc de conducerea fara cunostinte profesionale deosebite, exact ca exact ca azi. Vedeti ce mult se aseamana. Si voi vreti ca totul sa treaca de pe azi pe maine.
Comentariu beton!14
Nu stiu ce inseamna de azi pe maine dar dupa calculele mele sunt cam 30 de ani inmultiti cu 365 de azi pe maine.Cam multisor…
In cazul asta inseamna ca te rogi pentru participare redusa la vot. Sondajele arata ca electoratul USR e motivat la nivelul maxim posibil. O participare ridicata avantajeaza PNL, al carui electorat e nehotarat, dar scade procentul USR-Plus.
@ Ventidus
Ma faci sa rad. N-am de ca sa ma rog pentru ca stiu ca asa va fi. Stiu cum e cu solidaritatea la romani.
Din partea politicului nu ma astept decat sa continue sarada asta. Fiecare isi vede justificarea doar prin adversarii pe care pasamita ii are. Cu ce vin ei, fiecare personal, la petrecerea asta, ce stiu ei sa faca mai bine ca Ion Ionescu de pe strada ca sa ne mearga mai bine nu ne-au spus vreodata.
Spre ex. Adina Gheorhiu dupa ce adus PNL-ul la un procent de rahat si-a negociat frumos un post de vice-presedinte la BNR si s-a uschit acolo.
Draga Marius,
Daca tu crezi ca astora le trebuie doar un an de zile, spune si o viata intreaga, sa se schimbe, http://www.youtube.com/watch?v=oBMaAgjCj4I, eu zic ca esti prea optimist.
Eu am zis ca e cazul sa se trezeasca.Dacă pot.Panarame din astea sunt peste tot.A spune ca toti din PNL sunt așa e ca și cum ai spune ca toți din PSD sunt hoți și ticăloși.Nu cred asta, doar ca la fel ca în PSD conducerea a fost cedata unor nulitati cu tupeu maxim care fac cam ce vreau ei pe acolo fara sa-i traga de mana nimeni.Se merge in continuare pe vechea lozinca: uite ce bine le zice asta, il alegem ca uite ce frumos vorbeste, face spume cand isi demasca adversarii, sigur e baiat bun si face treaba,celalalt are el idei dar e vai de el.Iar cei din jur care au potential real tac si lasa gargaragiul sa evolueze pe scena politica de teama de a nu fi porcaiti , la fel ca intr-un autobuz unde un singur betiv fluiera, canta si ragaie deranjandu-i pe ceilalti dar nimeni nu-i zice nimic si intoarce capul ca sa nu se lege betivanul de ei.
Marius,
problema e ca sunt arhisuficienti si foarte putini ticalosi, dar in functii cheie. N-o sa incep cu CCR-ul care este arbitrul suprem in stat si politicienii trebuie sa danseze dupa canta el, ca a facut-o deja mai priceput CTP azi pe Republica, cum se coiesc atata sa dea o decizie si asteapta cu capul in nisip sa vada ce zice mai intai barometrul public la alegeri, nici cu Tudorel Toader, care doar dupa ce s-au adaugat si SUA petitionarilor Tarilor de Apus (per total 12 ambasadori) , de frica sa nu arunce aia vreo anatema pe capul lui, sa-l declare persona non grata, persoana ostila intreselor SUA, s-a decis sa nu mai fie scut pentru Dragnea (cred ca omu’ a fost bucuros in ziua in care a fost chemat Mele la raport si nu el, ce sa-i fi zis lui Pompeo, ca Romania nu-i colonie americana ? ca-i mai valoroasa mutarea ambasadei la Ierusalim decat pozitia noastra strategica si stabila langa Rusia ?), ci cu Orlando Pulifrici, care dupa o viata in sinecuri de stat, vrea reintroducerea vizelor pentru romani in CE, prin urmare readucerea sclavilor pe plantatie, marirea numarului de contribuabili, ca sa aiba rl cum sa continue jocul piramidal de marire a salariilor a lui de Dragnea.Mai frate, astia nu reusesc sa-i intretina pe astia ramasi in tara si vor sa mai aduca 5 – 6 milioane peste. Se stie ca pentru asta a venit si Macron prin partile locului,sa nu mai inundam masiv Franta cu prezenta noastra, deci nici macar nu e original, numai ca in loc sa ne apere interesele (n.b. anterior Iohannis i-a dat de inteles lui Macron, ca daca a venit sa renegocieze tratatul de aderare trebuie sa-l dezamageasca), pulifriciul asta le canta-n struna ministrilor de finante vestici cu tot felul de restrictionari pentru est-europeni (un fel de reinfiintare a cortinei de fier dpdv economic), dandu-i de exmeplu pe croati. Tin sa adaug ca intreaga populatie a Croatiei e mai mica (vreo 4 milioane) decat numarul de imigranti romani. Ca cica daca sta peste 5 ani in vreun alt s-ar putea sa prinda picior acolo si sa nu se mai intoarca acasa. Pe romaneste, acest neica-nimeni vrea sa modeleze sau sa remodeleze destinul a milioane de romani dupa necesitatile lui imediate. Ce ii sta in cale sa-i determine pe romani acasa pe cale naturala, adica pentru posibilitati de trai mai bune decat cele obtinute la mama dracului, nu stiu ?!
In Constanta nu se dadea, se baga, chiar daca erau oua, nu conta agramatismul.
Sunt oameni care au trăit pe vremea aia și habar n-au că pâinea era pe cartelă, că nu erau banane și portocale, că vedeai carne din an in Paște, că se călcau la cozi in picioare pentru o bucată de salam sau un carton de ouă.
Oamenii aia vin acum și plâng pe umărul nostru, că eram săraci dar eram demni. Și că să fim patrioți in Europa. Hai sictir…
Comentariu beton!55
Amin!
aveam o colaborare cu un tip ai carui parinti fusesera „ceva” inainte de 89 si omu’ tot zicea „ce se tot vaiat lumea ca a fost greu si blla bla”, ca ai mei au zis ca au dus-o bine
si l-am dus la muzeul comunismului la sighet
la iesire dupa vreo 3-4 ore era alb
– na, ai vazut ce bine era cu toarasu’ si toarasa pa vremuri?
– bai, nu mi-am inchipuit ca asa era
– pai du-te si zi-le si la ai tai
– …
Comentariu beton!38
@Moteky, măcar ăla a priceput.
colega mea de liceu care zicea că ei nu i-a lipsit nimic, nici portocalele, nici salamul de sibiu, nici șunca de praga, nici aia, nici ailaltă că tac-su (ceva ștăbișor la partid) le luat de la ceva casă de comenzi de la primărie (habar n-avusesem că a existat așa ceva la noi în oraș) n-a priceput nimic când i-am zis de cozi la pâine cu cartela strânsă bine-n mână, de cozi la orice, de la hârtie igienică, la mâncare. (nu am auzit/nu-mi amintesc ca la noi să fi murit efectiv cineva în îmbulzeală, dar cozile erau monstruase; de asemenea, e posibil ca eu să blochez mental o fază din care e posibil să fi ieșit cam șifonată, mama își amintește, eu nu; dar îmi amintesc de altele).
nu cred c-am întrebat-o de căldura la calorifere, apa caldă, penele de curent de 2-3 ore zilnic, că astea nu cred că erau la casa de comenzi de la primărie.
Comentariu beton!18
https://www.youtube.com/watch?v=Cxmu1mxK5so
Votez @Shoricu’. 🙂
Mai bine votezi @banana. Comuniştii vor să ne lase iar fără banane. Huuuuoo !
Dacă câştigă iar pesedu’ io îmi fac stoc de banane, măcar 3-4 tiruri. 🙂
Comentariu beton!12
Votez @banana și @Shoricu’. Acu-i mai bine? 🙂
Ne uitam la bananele alea verzi până se îngălbenau cât de cât, de ni se lungeau urechile.
DACĂ le aveai.
Banane. Învățământ. Sănatate. Infrastructură. Anularea parolei la intrarea într-un oraș în care jagardeaua ordinară vrea să fie DOAR adulat.
Votez pentru că .. pfff. Am zeci, sute de motive.
Recunosc că votez dintr-o mare lehamite. Și pentru că nu mă pot pi.șa pe el de vot.
Comentariu beton!39
Pentru că n-ai de ce să te piși pe el de vot.
Votezi pentru că… ești o sfânta 😋 LMA!
Recunoaște că n-ai bilete la ski 😋
@Elena, …chiar așa……LMA, sfânto! :*
LMA lu’ duamna Elena 😉
stima si continuati cu scrisul doamna, nu va luati dupa heitari
si trimiteti aici la dl. Misu, va publica el din cate am observat
Mulțumesc!
Iar dacă aveți și voi sărbătoriți, să vă bucurați alături de ei.
Elena, sa ne traiesti! Eu ma duc la vot ca sa imi aud iar placa favorita, aia cu: „te-ai dat cu vesticii, nu mai ai pic de mandrie patriotica in tine, vrei sa fure aia toata tarisoara”. Pentru mine e si mai trist cand ii vezi cum cred asta din tot sufletul.
Comentariu beton!12
@Ana, multumesc!
Din câte am înțeles voi trebuie să alegeți între cei din România și cei din țara în care stați. Grea decizie. Eu nu știu ce aș fi ales să fac. Probabil că dacă aș fi locuit într-o țară normală, unde teoretic nu prea mai aveam ce sa schimb, aș fi votat pentru familia din România. Dar nu sunt sigură. Am mâncat niște bomboane umplute cu lichior😜.
@Elena P, mi-au venit acasa plicurile sa votez si pentru Germania, dar eu am si actele romanesti, evident ca voi vota la Consulat cu buletinul, la mine nu scrie pe el ca am domiciliul in strainatate. Sa iti fie de bine pentru bomboanele alea cu lichior! Imi este dor de niste visine in ciocolata ….
La mulți ani @Elena și tuturor celor care își sărbătoresc astăzi ziua de nastere respectiv de nume!
@Elena, hai ca te-am mai prins pe ziua de azi. La Multi Ani!
Bă…e plina lumea de visatori.
Mno, ce-am fi dacă n-am visa?
@Redoo, fără visare, am fi doar animale. Vezi strada !
Dacă si în 2019,după 72 de ani de comunism,în diferite forme,mai este nevoie de texte motivatoare pentru a ne duce la vot,este vai de pu.la noastră de triști.Si să fie fără discriminare,zic,#vaidepizda noastră.De prosti.
Comentariu beton!49
Eu votez, indiferent dacă votul meu va face sau nu diferența.
Sper din tot sufletul ca alegerilea astea sa fie o palmă (a se citi baros peste ochi) pentru PDS.
În Deva s-au băgat banane când eram in clasa a 6-a. Ne uitam prostiţi la ele, erau în cantităţi suficiente, cozi mici dar aşa era pe acea vreme, se gaseau de toate prin magazine.
Au urmat anii de facultate, în Timişoara, ani plini. Problemele au început când am intrat în stagiatură, la IAIO Strehaia. Cartele la pâine, la zahăr, la pui, unt, ulei, etc. Ne-am instalat acolo pentru 3 ani şi când am mers la magazin să cumpărăm una-alta, ne-au cerut ouă pentru vase şi tacâmuri şi un porc pentru un covor. Achiziţii, cică! Aşa mergea sistemul acolo pentru ca nu exista comerţ de stat ci doar cooperatist deşi Strehaia era declarat oraş din 1921. Situaţia nu era mai roza nici în Tr Severin, nici în Craiova. Mergeam în fiecare saptamâna la Timişoara şi ne făceam provizii pentru câte o săptămână. Ne-a mers vestea că ne aducem pâna si pâinbe din Timişoara! Vestitul reporter Domozina a auzit şi ne-a luat interviuri la stagiari în legatură cu situaţia asta şi am fost chemaţi la secretarul de partid pe oraş unde se afla si şeful securităţii şi a încercat să schimbe interviurile dar ne-am ţinut tari. A fost scandal mare. Ne-au pupat undeva pentru că aveam statut special.
Au murit şi acolo oameni călcaţi în picioare pentru o sticla de ulei sau pentru câteva kg de oase de la BIG, la fel şi în Tr Severin.
Pot spune că în Timişoara s-a trăit mai bine pentru că funcţiona COMTIM-ul, gazul nu se oprea decât rar, curentul doar 2 ore pe zi, pâinea nu era raţionalizată, în schimb untul, zahărul, carnea de pui erau pe cartelă. Laptele si derivatele, doar dacă stăteai de dimineaţa la rand, orele 4-5. Ne descurcam, cafea şi multe altele cumpăram de la sârbii veniţi cu autocarele zilnic, carne şi mezeluri de la magazinele COMTIM, iar bananele chiar dacă erau rare, se mai găseau. Eu faceam multe delegaţii la Piteăti de ex şi mi-am făcut intrare la hotelul partidului de unde mai luam ness şi o grămadă de produse chinezeşti de la depozitul lor.
Cu căldura a fost mai greu, mi-a îngheţat apa in pahar in sufragerie intr-o iarnă. Atunci am cumparat o sobă pe motorină, am spart zidul spre exterior şi am avut căldură, Au dormit acolo soţia şi fetele, eu în dormitor cu televizorul pus pe programe sârbeşti. Motorină cumpăram de la şoferii de tir şi camioane.
Dar, să se ducă dracului nemernicii ăştia şi toţi cei de-o teapă cu ei, din toate partidele!
Vot, ALIANŢA 2020 USR-PLUS! Delegat secţie, aşa ca nu am cum să ratez!
Comentariu beton!37
Da, votez.
Am aceeași senzație de lehamite și teamă ca în 2000 – 2004 când credeam că n-o să mai scăpăm de Iliescu în veci. Am scăpat, dar cu o întarziere de 15 ani care ne-a fost fatală. Și încă ne este…
Comentariu beton!21
Mi-aș fi dorit să votez pentru țara în care-mi preumblu fizicul în cele mai multe zile din an, așa ar fi fost firesc. Mi-au trimis și scrisoare acasă. Da’ văd că pentru comuniști capitolul II din Constituție este un moft și tare mi-e teamă că ajungem în stadiul de a-mi cere parolă de intrare în România.
Duminică sper să fie ultima coadă la care stăm, bine măcar că nu-i iarnă.
Comentariu beton!19
O să mai fie o coadă, în 2020. Duminică sper doar să vedem clar că în 2020 s-a terminat cu ăștia.
@Mihai, pentru parlamentare nu se votează la consulat. Votul prin corespondență sau o plimbare în Ro sunt variantele. 🙂
Didina, la München se voteaza la Consulat, verifica pe siteul MAE unde sunt sectiile.
https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2019/2019_pdf/2019.04.25_lista_sectiilor_de_votare_din_strainatate_la_alegerile_pentru_parlamentul_european_din_2019.pdf
@Ana R, m-am grăbit și cred că m-am exprimat aiurea mai devreme. Reiau, sper să-mi iasă mai bine de data asta. 🙂
1. Procedura pentru parlamentare este diferită, din ce știu eu (corectează-mă, te rog, dacă greșesc), de cea pentru europarlamentare sau de cea pentru prezidențiale. Nu poți merge pur și simplu cu CI să votezi, trebuie să te înscrii în registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reședință din străinătate. Dacă tot e să cer înscrierea în registru, aș opta pentru vot prin corespondență, nu văd de ce m-aș mai duce la consulat, să pierd o zi întreagă.
2. Pentru mine parlamentarii de diaspora nu reprezintă nicio miză, singurul motiv pentru care încă mai votez pentru Ro sunt câțiva oameni dragi cărora simt nevoia să le dau o mână de ajutor. Cea mai bună variantă, din punctul meu de vedere, este un drum în Ro. Și vot la secția la care sunt arondată conform domiciliului din CI.
PS: pentru europarlamentare mergem la vot la consulat, la fel cum am făcut și la prezidențiale. 😉
Mâna sus care așteaptă comentariul lui @Toni!🤣🤣🤣
Eu
Cu înfrigurare 🙂
cine e toni?
@moteky,
Greu de spus în cuvinte. O să vezi 🙂
O singură dată am mâncat și eu banane pe vremea aia. Apoi, de câte ori spunea mama că are o surpriză, eu întrebam dacă avem banane.
Și eu am să votez, printre altele, lucrurile venite din alte țări și pe care le putem transforma în minuni.
Argumentul asta ca votam contra PSD din cauza lipsurilor de atunci e fals si inselator. Ce spui de fapt cand afirmi asta e ca daca nu ar fi existat lipsurile respective, ai fi fost multumit si azi sa traiesti in comunism. E ca si cum ai spune ca nu vrei sa intri in puscarie pentru ca acolo nu iti dau mancare buna. Asta e marea ta problema? Problema comunismului era faptul ca ne tinea in sclavie, ne lipsea de orice demnitate, faptul ca nu aveam ce manca ar trebui sa fie ultima problema. Chiar daca am fi avut si am fi trait ca in paradis, situatia ramanea la fel de inacceptabila. Mai degraba cei care voteaza PSD voteaza din cauza cozilor respective. Eu cred ca la cozile alea s-a educat si s-a format mentalitatea electoratului PSD. Tarile in care nu s-a stat la cozi in perioada aia au ajuns de mult la liman, in timp ce noi ne zbatem inca in capcana si poate o sa ne zbatem mereu. Cand aud pe cineva vaitandu-se de cozile la care a stat, ma gandesc automat ca e un potential votant al PSD.
@ventidius,
E total aiurea ce susții. Mi-e lene să-ți explic de ce și nici nu cred că are sens să pierd timp cu asta. Doar că înfometarea e în strânsă corelare cu demnitatea/sclavia. Vezi piramida lui Maslow.
Eronat. Nu exista nici o corelatie directa intre infometare si sclavie, doar intre lipsa de demnitate si sclavie. De cand lumea, de infometare se sufera din divese motive, fara nici o legatura cu sclavia: accident climatic, criza economica, razboi, decizii politice gresite etc. De fapt, sclavia a reprezentat un refugiu al celor ajunsi in situatie disperata, te puteai vinde ca sclav ca sa scapi de foame.
De regula, sclavul era mai adapost de foame decat cetateanul liber sarac, asa cum un animal domestic e mai la adapost de foame decat unul liber, salbatic. In foarte multe societati sclavagiste, sclavia oferea o viata mai buna si sanse de promovare sociala incomparabile cu statutul de om liber. Cu pretul demnitatii.
@ventidius,
Nu analizam sclavia și/sau înfometarea pe mapamond, ci cu totul alta era ideea. Vezi că a dat @Mona un citat din Stalin pe-aici. Eh…
Nu e vorba de un citat, ci doar de butada a unui politist care in timpul liber scrie versuri si incerca sa explice in felul sau, cam simplist, evenimentele. Nu m-a impresionat, asa cum nu ma impresioneaza nici teoria controversata a lui Maslow, care mie mi se pare o generalizare fostata si lipsita de bun simt. Unii spun ca nici stiintifica nu e, dar asta nu sunt eu in masura sa confirm.
Comunismul e sclavie generalizata si produce efectele psihologice ale sclaviei. Loialitatea fata de vechii stapani, dependenta, nostalgia etc. Foamea si lipsurile nu sunt sfetnici buni, nici nu te fac intelept. Amintirea recenta a acestora i-a facut pe romani sa voteze in masa cu FSN si Iliescu in anii 90. Azi, odata ce aceste amintiri s-au mai extompat stam mult mai bine, chiar daca e improbabil sa fi scapat de spalarea de creier si de distorsionarea mentala la care am fost supusi.
In concluzie pe atunci nu eram o tara bananiera, ca acum. Poate ne mai dam o sansa duminica.
Am făcut un experiment zilele trecute. Sătul de niște pretenții un pic cam exagerate ale piticilor, am început să le povestesc despre copilăria noastră în comunism. Cu poze, cu explicații, cum era cu jucăriile, mâncarea, căldura, lumina, cozile etc. Au ascultat atent, au făcut ochii mari neîncrezători și concluzia lor a fost simplă: „Da, da’ ne iei Nintendo Switch?”
Și am avut o revelație: băi, există oameni de 30+ de ani care nu știu ce a însemnat viața în comunism. Ori erau prea mici, ori s-au născut după ’89. Și care au acum familii, afaceri, joburi. Și care votează. Și care ascultă cu neîncredere și scepticism acest gen de povești spuse de cei mai în vârstă decât ei, cam cum ascultam eu poveștile din război ale lu’ bunică-miu. Adică, nu aveam nici un motiv să nu le cred, dar, fiind atât de îndepărtate mi se părea că, ori îmi zici cum era în război, ori îmi zici „Prâslea cel Voinic și merele de aur”, tot un drac.
De ce această introducere? Pentru că, pentru acești oameni, slogane de genul „votați ca să nu revenim în comunismul ăla pe care l-am trăit noi” nu reprezintă nimic. Ei nu l-au trăit, au auzit povești și atât. Surprinzător poate, dar sunt de acord cu ce zice @ventidius mai sus. Cu acest argument, al lipsurilor de atunci, nu aduci la vot decât oamenii care știu despre ce este vorba din proprie experiență, ca mulți dintre cei de aici. Dar ce faci cu restul? Cum îl conving pe fi-miu peste 10 ani, să zicem, să nu voteze cu urmașii comuniștilor de atunci? Cu povești care pentru el par din paleoliticul timpuriu?
Cred că ar trebui mai multe mesaje actuale, care să îi facă pe oameni să conștientizeze că ce face guvernare psd acum, în prezent, e greșit, mai ales pe parte economică și politică externă. Cum îi afectează acum măsurile luate, ce se întâmplă în prezent. Că am putea să ne întoarcem în acel comunism, da, sunt convins că e foarte probabil, dar ăsta nu e un argument care să țină la cei care nu știu ce e aia. Și atunci, normal că nu prea îi interesează.
A murit un copil la coadă la banane acu’ 30 de ani. „Hai, frate, las-o dracu’, că găsești banane acum peste tot!” „Da, dar s-ar putea să nu mai găsești în viitor dacă votezi psd.” „Du-te, bă, că ești paranoic. Cum să nu mai găsești?”
Comentariu beton!31
înțeleg ce zici cu poveștile. bunicul meu matern avea două povești ”povestea cu ursul” (poveste, basm, invenție) și ”povestea cu războiul” (cum a ajuns el până-n munții Tatra în război), pe mine erau amândouă povești.
din nefericire nu-mi amintesc niciuna, eram prea mică atunci când le spunea, când am mai crescut cât de cât nu le-a mai spus sau nu l-am mai ascultat. 🙁
@Ionuț, fiică-mea s-a cutremurat când a văzut filmări din perioada noastră de glorie comunistă! Și asta a făcut-o să fie foarte interesată de tot ce a fost atunci.
E mai greu doar cu povești. Mai simplu cu imagini.
Nu zic că funcționează pentru toată lumea și e greu pentru un copil de acum să înțeleagă, dar continuând să povestești și să le arăți filme de atunci, poate o să ajungă să înțeleagă măcar că nu era o situație în care să ne permitem să riscăm să ajungem iar.
corect. lupta anticomunista nu isi mai are rostul pentru ca nu mai exista comunism si incet incet nu mai exista lume care sa stie cum a fost. Dar cred ca te inseli ca nu mai aduce lume la vot. S-ar putea sa aduca, din pacate , oameni cred sincer ca in comunism era mai bine si care desigur o sa voteze cu PSD pentru ca acestia sunt perceputi ca fiind comunisti sau descendenti ai comunistilor. . Mergeti si voi pe la tara sau prin zone asa zis mai inapoiate ( ca informatie) si deschideti o discutie politica. S-ar putea sa va suprinda parerile unora, uneori in flagranta contradictie cu realitatea . Si au drept de vot la fel ca noi.
De ce o tot da lumea prin balarii cu comunisti ? Buni sau rai, oricum ar fi, au disparut de mult. de ce mai vorbim despre comunisti? Nu fac si nu urmaresc decat ocazional politica, dar asocierea PSD-ului de acum cu comunistii este o o prostie, si faptic pentru ca nu au legatura cu ei ,cat si de marketing politic. Din toate cretinitatile facute si toate greselile lor chiar numai povestea cu comunismul a putut fi gasita ? Cred ca sunt multe alte subiecte pe care pot fi atacati si daca vrem sa scapam de ei ar trebui in primul si primul rand sa mergem la vot. Povestea asta cu comunistii este scoasa in fata la fiecare noua votare si inca nu a castigat capital pentru nimeni.
Vrem sa scapam la de ei? MERGETI LA VOT. Altfel o sa ajungem o tara bananiera si asta este mult, mult mai rau decat comunisumul. Si nu au legatura una cu alta. Si in tara aia bananiera nu vor fi banane. Va fi doar haos, saracie si mizerie.
Razvan, căți ani ai?
40+, destui cat sa experimentez toate lipsurile de dinainte de 89. Am facut si eu teme la lumanare , am stat iarna in casa cu salopeta de molton home made, era un eveniment cand venea apa calda, la tara la bunici nu se dadea curent dupa 6 seara , banane erau cel mult de craciun, cumparam painea si alte lucruri pe cartela, desene animate doua episoade din tom si jerry sambata pe care abia le prinde-am ca nu ajungeam de la scoala, etc. Am trecut prin astea.
Dar tot nu vad legatura cu evenimentele actuale, in speta cu psd-ul. Astia sunt doar hoti si profitori, fara alte atribute.
Legatura exista pentru ca comunismul inseamna mai mult decat niste lipsuri accidentale pe care le-ai indurat candva in tinerete. Tarile si mentalitatile nu se schimba de la o zi la alta. Motivele inapoierii sau dezvoltarii lor au cauze vechi, care trebuie cautate uneori cu secole in urma. 50 de ani de sclavie atarna greu. Si nu scapi de povara asta doar desfiintand sclavia. Legatura dintre sclav si stapan nu e rupta de eliberare. Lipsirea de demnitate altereaza psihicul uman, uneori definitiv. De asta problemele de mentalitate ale negrilor americani nu se rezolva nici azi, desi au scapat de mai bine de un secol de sclavie, in ciuda tuturor masurilor de discriminare pozitiva.
PSD nu are nevoie sa-si asume comunismul de pe urma caruia profita. Doar sa incurajeze prezervarea mentalitatilor si fidelitatilor mostenite.
Am citit recent chestia asta, într-un articol:
„Se spune că cei din proximitatea lui Stalin, consilierii lui, i-ar fi semnalat acestuia faptul că poporul nu mai are tragere de inimă, nu se mai prezintă la urne, așa cum o făcuse la început. Stalin a cerut o găină pe care a jumulit-o de vie. Biata orătanie, când s-a văzut scăpată din mâinile tiranului bolșevic, s-a îndepărtat speriată. ,,Acum, uitați-vă și învățați!”, le-a spus Stalin celor de față. Și, aruncându-i câteva boabe de grăunțe găinii, aceasta a venit către cel care o jumulise mai devreme, urmându-l. Și a concluzionat: ,,Poporul e prost Trebuie înfometat, pe urmă, cu o pâine, faci din el ce vrei, așa cum am făcut cu găina!”
Asta ar trebui să pricepem. Că mulți ne văd ca pe niște găini numai bune de jumulit, care trăiesc într-un sistem bine pus la punct de iluzii, las că o să fie bine, copiii mei or să trăiască mai bine, o să trăiesc mai bine pe lumea cealaltă iar ăștia or să putrezească în iad. Iluzii.
Nu te lăsa jumulit. Mergi la vot, astea sunt grăunțele tale. Și jumulește-i tu pe cei pe care i-ai votat, dacă trișează. Nu aștepta să o fac eu, ei de grăunțele tale au nevoie.
Comentariu beton!28
exact, trebuie sa votam si sa ne exercitam dreptul de a alege.
Ești în eroare! Cei care ne jumulesc acum sunt corporațiile și multinaționalele străine care au intrat pe piata românească mituind pe politicieni care sa le facă legi favorabile și prin care distrug concurenta autohtonă (ex dispariția micilor magazine locale, genocidul găinilor și al porcilor). Iar multinaționalele scot profitul din țară înainte de impozitare, dandu-ti ție …grăunte (locuri de munca prost plătite, exploatare, alimente otrăvite). Cine votează partidele securității, Pro Romania, Plus, Usr, PNL, votează multinaționalele!
https://www.capital.ro/romania-campioana-export-banane-rosii-mere.html
România Campioană ole, ole, olelee vai de puIa noastră.
„Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei, Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!…” scris-a marele Eminescu.
Puneți mâna și vă implicați, discutați, polemizați, explicați și demonstrați aproapelui vostru !! Votați ca să vă puteți înjura pe drept alegerile.
N-aș fi crezut așa ceva, măcar de exportam ȘI gogoși, mai suna într-un fel.
da, din pacate multi doar injura alegerile dar nu participa efectiv la vot. Si dupaia se dau mari victime pe fb. Eu as pune votul obligatoriu, absenta fiind pasibila de amenda. Cred ca rezultatele ar fi foarte interesante.
AM PLANS..pt ca m-am recunoscut in copilul mic care incerca sa iasa din multimea furioasa cu cofrajul de oua intact. De multe ori il cumparam dar ajungeam cu ele sparte din cauza multimii furioase. Copilul mic si sfrijit care avea in casa gheata pe interiorul peretilor si care a avut picioarele degerate. In 90 nu ma puteam opri din a cumpara portocale, veneam de la serviciu si mergeam ca inecata sa cumpar portocale. Mintea mea nu pricepea ca voi gasi si maine. Si pe mine m-a inrait furia. Ma uit in oglinda si nu imi place mereu ce vad, furia aia explodeaza cand imi e lumea mai draga, e ca un animal latent care zace in mine, un animal de prada.
Da USR PLUS, un plus si de la mine
Comentariu beton!22
unul din lucrurile bune pe care le’a adus ue este că nu se mai moare de foame
iar al doilea este libertatea de mișcare, te duci în vestu europei doar cu cartea de identitate și cu o cursă de avion low cost de sub 100€ ajungi în câteva ore în marile capitale
despre copiii și nepoțiii securiștilor împuțiți de la usr plus întreb doar atât: cine o să’i voteze?
la sate, unde trăiește jumătate din populație, se votează psd și în ardeal pnl
în orașele mici și mijlocii de provincie la fel
majoritatea bugetarilor și pensionarilor o să voteze tot cu psd
în afară de corporatiștii din bucurești, poate cluj, timișoara și o parte din votanții sub 30 ani, cine o să voteze cu usr plus?
mai țineți cont și că de barna și ceilalți lideri usr nu știe nimeni cine sunt, practic sunt niște necunoscuți, iar de cioloș se știe că reprezintă interesele franței și că e nepot de securist, plus că calcă pe cadavre să fie el miezu din dodoașcă
ps: muie mazăre hihihi
Toni, tu cu cine votezi?
@anduța: eu NU votez
am scris pe aici că toți politicienii sunt niște securiști împuțiți, fii sau nepoți de securiști sau colaboratori cu securiștii
Toni, chiar și-așa să fie, parcă totuși PSD și ALDE se diferențiază prin faptul că tare ne-ar vrea scoși din UE, sau tot mai izolați și captivi în propria mizerie patriotică. Așa că, indiferent de cât de la fel de împuțiți or fi toți politicienii, 33 dintre ei vor ajunge și ne vor reprezenta pe noi toți (inclusiv pe tine), vor vorbi și vor vota în numele nostru (deci și al tău) în Parlamentul European.
Eu sper din tot sufletul ca din cei 33, majoritari să fie împuțiți, dar nu cu spirit și atitudine vădit anti-europeană, ba chiar dictatorială pe modelul ceaușist.
@anduța: ăștia de la psd alde vor să dispună ei de țara asta cum vor mușchii lor, dar pe banii bancherilor evrei și naziști
se împrumută pentru salariile bugetarilor și șmecherilor cu pensii speciale din magistratură, servicii securiste, interne și apărare
și șpaga pentru piloșii de la stat și cu pensii speciale ajunge tot la psd, aici e o parte din șmecherie, plus că pesediștii or să vrea șpagă și de la firmele care fac afaceri în rromânia, indiferent că’s românești sau străine și în sfârșit să nu facă pușcărie ca năstase, voiculescu și mazăre
ăia de la pnl sunt un fel de psd ardelean, iar ăștia de la usr de abia așteaptă să ia ei șpaga de la bugetari și oamenii de afaceri, că’s tineri și le trebuie și se știe că „tăticu” lor, securistu împuțit coldea, e foarte zgârcit
eu mă rog la Alah să câștige usr primăria bucurești și să ajungă la guvernare, ca să vă lămuriți și voi de ce le poate pielea, brrr
Toni, PSD este un sistem asemănător mafiei, construit în ani de zile de abuzuri, facilitate însă și de lipsa de vigilență și implicare a societății civile . De la OUG13 acest lucru s-a schimbat, orice le-ar putea pielea altor partide, sunt și tot mai mulți oameni pregătiți să-i atenționeze ușor, să-i ciupească, să le bată obrazul, chiar să le-o pună pe băț. La modul figurat, desigur.
@anduța: toate partidele au un sistem asemănător mafiei, inclusiv defunctele pnțcd și mai ales pd/pdl cu băsescu tartor principal și tinerele speranțe nuți udrea, boc, cioloș, koveși, codea brrr, printre alții
toți sunt o apă și un pământ, au nevoie URGENT de un glonț în cap
pe care o să’l primească într’o zi
Daca se tin de prostii, politicienii merita un proces corect, nu un glonț în cap. Cu o singură excepție, când militeaza pentru o ideologie criminală precum comunismul, nazismul sau alte asemenea care trasforma crima in virtute si exista cel mai mic pericol sa ajunga la putere. Atunci e vorba de legitima aparare, sunt amenintate direct viata ta si a familiei tale, averea si libertatea. Executarea sumară a unora precum Che, Alliende, Codreanu devine in situatia aia o datorie civică de la care nu te poti sustrage dacă esti cat de cat responsabil. Discutiile cu psihopatii atrasi de ideologii criminale precum nazismul sau comunismul sunt inutile. Degeaba le vorbesti de totalitarism si crime in masa, pentru ca ei se viseaza in postura călăilor care fac acele crime. Cei care sunt atrasi de astfel de ideologii sunt atrasi tocmai de latura lor bestiala, de libertatea de a face crimele cele mai abjecte, de senzatiile tari pe care acestea le promit celor care exercită puterea. Iacobinismul fără ghilotina, nazismul fără camere de gazare, comunismul fără lagărele si milioanele de sclavi la dispozitie pentru experimentele sociale cele mai odioase, toate li s-ar părea cu totul fade. Idelogia in sine nici nu prea conteaza atata timp cat le promite satisfacerea inclinatiilor criminale. In perioada interbelică nu era deloc neobisnuit ca tinerii extremiști sa își schimbe preferintele, oscilând intre legionari si comunisti dupa cum evolua situația politică internă și internațională, crescand sperantele unora sau altora de a ajunge la putere.
De mult nu am mai simtit senzația asta naspa pe care o am acum citind articolul asta. Si nu pentru că e scris prost, dar pentru că m-a răscolit cumplit…a stârnit praful acolo unde eu il adunasem gramada si il pusesem sub preș. Cred ca urma lăsată de sărăcia de atunci nu o sa se șteargă niciodata din memoria mea, deși nu am murit atunci de foame, dar frigul și cozile o sa fie mereu acolo. Cu tot controlul si vointa mea, în comportamentul meu o sa fie mereu rana lăsată de frig si de cozi…si nervi ca lumea nu pricepe care e baiul cu dusul la vot!!
@Elene &Constantini..La multi ani și sănătate!
Recunosc că și mie mi-e (foarte) frică de o reîntoarcere la starea de dinainte de ’89, ba chiar și de dinainte de 1 ian 2007, mi-e o scârbă maximă de PSD și ALDE, de liderii lor, ba chiar și de orice membru de partid care nu s-a dezis încă de ei, dar încerc să nu mă gândesc la asta, ci la câteva motive pozitive pentru care merg la vot pe 26 mai.
Primul pe listă fiind faptul că pot, conform articolului 36 din constituție – 18 ani împliniți, nu sunt debilă sau alienată mintal, nu sunt pusă sub interdicție și nici nu mi-am pierdut drepturile electorale prin vreo hotărâre judecătorească definitivă. Și visez să prind vremuri în care să nu mai existe creier de cetățean român care sub motive precum ”n-am cu cine”, ”toți sunt la fel”, ” eu nu fac politică” să conceapă să renunțe la acest drept.
Al doilea motiv este pentru că-mi face și o deosebită plăcere să votez, cred în importanța votului meu și a fiecăruia dintre noi, chiar dacă merg pe principiul alegerii răului cel mai mic și știu că indiferent cine iese, ca societate civilă, tot trebuie să stăm cu geana pe ei.
Al treilea motiv este că sunt pro UE, pro România în UE, îmi place și rezonez cu motto-ul ”uniți în diversitate”, agreez valorile europene declarate, beneficiez din plin de câteva drepturi europene și vreau ca și copiii mei să aibă parte de ele acum și în viitor (ba chiar de mai multe dintre ele), vreau ca România să se folosească de fondurile europene nerambursabile care abia așteaptă să fie puse la treabă, mă bucur de pacea îndelungată la care a contribuit UE după WWII.
Am auzit multă lume argumentând că parlamentarele sunt alegerile care contează cu adevărat (probabil de asta și prezența scăzută la vot în cele 2 runde de europarlamentare avute de către țara noastră) și nu prea sunt de acord. Cu un PSD vădit și agresiv anti-european, cred că europarlamentarele din acest an sunt cel puțin la fel de importante ca parlamentarele de anul viitor.
Așadar, eu pentru PE votez USR-PLUS, la acest moment mi se pare partidul în care sunt cei mai ok și educați oameni, unii și cu CV-uri chiar impresionante, cu cel mai scăzut risc pe zona de integritate, cu respect pentru statul de drept și valori europene. Evident că nu mă aștept la minuni, dar o șansă le-o acord cu toată ștampila.
Comentariu beton!22
Eu votez Anduța, profesor plin de educație civică, fără pic de glumă.
Comentariu beton!15
Mona, adevărul este că sunt învățăcel și eu la acest moment. Dar mulțumesc, o s-o iau ca pe un compliment și, de ce nu, încurajare. Pentru că partea de educație civică mie mi-a lipsit mult în anii de formare, dar bine că nu e niciodată prea târziu să recuperez.
Vai de curu’ tau de amețită că votezi partidul securității care i-au băgat pe părinții și bunicii voștri in temnițele comuniste! Iar copiii lor, după ce au trăit în puf și v-au umilit in școala primară, și-au făcut partid și vor sa vă conducă! Că au studii afară, oare cat au plătit babacii pentru asta cu banii din șpăgi și trafic? Daca sunt așa capabili, de ce nu muncesc în corporații ci vor puterea cu avantajele aferente? Uitati-va pe cv-urile celor de la plus care se vor europarlamentari, toți au legături si burse cu fundații corporatiste și au avut doar funcții la stat! Va meritați soarta!
Doamne, m-ai facut sa plang. Sa imi amintesc de aceeasi copilarie a decreteilor.
Tatăl meu este în vizită la noi, în Germania. Ca să fie relativ înțeles….avem o relație extrem de dificilă, sincer nu reușesc să înțeleg niciodată de ce vrea să vină pe la noi, dar asta este o altă poveste mai complicată…
L-am întrebat zilele trecute, din lipsă de subiecte de discuție, cu cine votează sau dacă vrea sa meargă la vot (noi nu am făcut niciodată politică în casă). Întrebarea mea a început o poveste dureroasă, în care mi s-a explicat (pentru că eu oricum nu știu nimic), că lumea îl blamează si acuză pe “săracul Dragnea” fără nici o dovadă și că indiferent cine va fi la putere va fi la fel și să lasăm omul in pace?!
L-am întrebat dacă are cu ce să susțină ceea ce spune.
Mi-a răspuns: “Ție de ce îți pasă?”
Legat de comentariul Elenei P:
“Din câte am înțeles voi trebuie să alegeți între cei din România și cei din țara în care stați. Grea decizie. Eu nu știu ce aș fi ales să fac. Probabil că dacă aș fi locuit într-o țară normală, unde teoretic nu prea mai aveam ce sa schimb, aș fi votat pentru familia din România. Dar nu sunt sigură. Am mâncat niște bomboane umplute cu lichior😜.”
Da, aici putem vota! Da, aici avem drepturi și sunt respectate! Da, poți să ai ceea ce îți dorești dacă muncești suficient! Dar votul meu cui să îl dau? Eu una nu mai vreau să votez nici pentru familia de acasă, pentru că simt că nu merită efortul. Încă nu ne-am hotarât dacă ne vom duce. Atunci când părinții tăi te întreabă “de ce îți pasă”, prietenii noștri sunt toți împraștiați în lumea întreagă, pentru ce?
Îmi doresc mult să aud lucruri bune despre România și tuturor să le fie oferite oportunitățile din afară, dar nu mai simt că este dreptul meu să votez pentru voi cei din țară, care vă loviți zi de zi de toate problemele care sunt. Cumva sunt aproape 100% sigură de faptul că o persoană care locuieste în România va vota mai bine ca mine.
Nu afirm că am dreptate absolută, nu impun punctul meu de vedere nimănui, dar este părerea mea.
Salutări!
decreteii au fost intre 66 si 68, n-ai prins vremurile alea. erau ai tai adolescenti.
da, ne asezam la cozi ca se dadea „ceva” si apoi anuntam acasa. se dadeau toate cu ratia. ulei, zahar, paine. voiai mai mult de 3 pani? mai stateai la coada, si te nota pe cartela ca in ziua x ai luat mai mult de 3 paini.
banane nu am vazut doar o data. le vedeam de vreo 3 ori pe an. exista casa de comenzi. iti luai cascaval, ciocolata, banane, portocale, fel de fel de bunataturi. erau scumpe, altii le vedeau o data in an.
Dă-o’n spanac😋. Ești puțin dislexic ? Decretul 770 a fost în vigoare între 1966 și 1989. Hai sus ștampila!
Și apoi jos în chenar cu grijă.
De la americani citire, cei născuți între 1977-1985 ne numim „xennials”. 😋
O sa ne deșteptăm când vom citi și ști care sunt:
1. Atribuțiile președintelui
2. Atribuțiile guvernului
3. Atribuțiile parlamentului
și când vom realiza că România nu mai este de prin 89 o republică prezidențială.
Probabil doar atunci nu vom mai auzi întrebarea… ce a făcut președintele (inserați aici nume de președinți).
Până atunci MWIE PSD – asta e parola pentru gabori!
Da,triste amintiri..prin 1985 cred,eram la o coadă la paine(era pe cartela,aveam 250 grame de persoana pe zi,se bifa cartela,nu puteai cumula zile,ratai o zi = nu mâncăm cu paine)..Coadă se forma cu o ora-doua înaintea deschiderii,era o usa cu grilaj metalic,si magazinul avea maximum 5×5m,încapeau cam primii 50 vlajgani tuciurii,de obicei,restul formau in curtea brutariei coada pana la 300-400 persoane…era groaznic mirosul de pâine coaptă,prosperă,care venea înaintea deschiderii…In aglomerația înaintea deschiderii grilajului metalic,spre exterior,nu stiu nici azi cum ramaneau hainele întregi pe oameni,da,asa le zicea si atunci,cu toata sălbăticia, foamea,frigul și sărăcia bine instalate..in una din zile,am auzit încetișor,o voce stinsă zicand:- Nu mai pingeti!..La câteva momente după,a fost scos din busculada,spălat cu apa si oțet,un bătrânel de vreo 80 de ani,care n-a mai rezistat! Crunt,sa mori pentru un colt de paine …de banane auzisem doar,norocul meu ca in decembrie 89 am organizat filtre antitero,cu bete in mâini,pe șoseaua care trecea prin comuna…tot căutând pe sub cabine,rezervoare,roti de rezerva,,teroriști,,,la un moment dat,în spatele containerului era o aerisire,venea prin ea o aromă puternică.. Da,erau banane,sigilate pentru vama,normal,containerele…Am aflat mai tarziu si cum arătau…copiii mei nu ma
cred…anul asta votează amândoi deja,sigur !
Comentariu beton!13
Preluat copy/paste de la @Camila :
„De mult nu am mai simtit senzația asta naspa pe care o am acum citind articolul asta. Si nu pentru că e scris prost, dar pentru că m-a răscolit cumplit…a stârnit praful acolo unde eu il adunasem gramada si il pusesem sub preș. Cred ca urma lăsată de sărăcia de atunci nu o sa se șteargă niciodata din memoria mea, deși nu am murit atunci de foame, dar frigul și cozile o sa fie mereu acolo. Cu tot controlul si vointa mea, în comportamentul meu o sa fie mereu rana lăsată de frig si de cozi…si nervi ca lumea nu pricepe care e baiul cu dusul la vot!!
@Elene &Constantini..La multi ani și sănătate”
PS :Din 68 si pana in 89 si eu am crezut ca bananele, portocalele, bucatile de porc si bomboanele din pom se fac doar cand e ajunul Craciunului pe la noi……si eu cumpar si mananc acum banane si portocale in PLUS…si am sa votez la fel…pentru banane la libera alegere
io nu mai votez de vreo 15 ani. de cand am plecat din tara. as putea sa merg sa votez la consulat sau ambasada dar sunt cam departe si eu sunt cam ocupat cu muncitul. stiti, ala din care faci bani ca sa-ti platesti facturile si taxele. as putea sa votez, ca am multi amici care fac lucrul asta, dar dc sa o fac? nu mai traiesc in romania, nu mai platesc taxe pt acolo, deci nu ma mai lovesc prea multe chestii din ce se intampla pe-acolo. bine, ii am inca pe ai mei, dar ei sunt cei care m-au invatat in viata ca daca pot sa fac un bine, sa-l fac, iar daca nu pot, sa nu-l fac pt ca pot sa fac mai rau. no, io am fost un copil cuminte si receptiv. :)) plus ca, de cate ori vb cu careva din romania si-i mai partajez din experienta mea de 15 ani intr-o societate normala, si indraznesc sa-i spun umila-mi parere, de tot atatea ori acel cineva imi zice ca, ce stiu eu, ma dau mare si sunt arogant, ca habar n-am care e realitatea din ro si bla-bla-uri ieftine. no, amu, cine-s io sa zic ca ala nu are dreptate? asa-s romanii, mandrii si incapatzanati, vor sa invete doar din greselile lor. nu conteaza ca pot trece niste zeci de ani…. deci, nu, eu votez doar aici, unde traiesc si unde contez. asa ca, spor la votat si sa iasa cel care merita. sau care trebuie…sau, cel mai putin rau. nah, voi stiti. 🙂