22,157 cititori

Cele mai frecvente greșeli

Sfatul meu ar fi să vă salvați pe undeva link-ul către textul ăsta, ediție revizuită și adăugită. Nu de alta, dar se pare c-am reușit să strâng la un loc cele mai frecvente greșeli de utilizare a limbii române.

Decât sau doar

Aș vrea să se poată da amendă pentru folosirea abuzivă a lui “decât”. Să găsească un sistem de monitorizare și cum l-au auzit pe unul că zice ”am decât 50 de lei la mine”, hop să sară cu amenda. Să umble mulți grammar nazi pe străzi, camuflați în liceeni analfabeți. Și cum te-au auzit, să te ardă pe loc. Ca-n tramvai.

Deci, dragii mei, “decât” se folosește NUMAI împreună cu o negație: ”NU am decât 50 de lei la mine”. Și în cazul în care vă este așa greu să țineți minte asta, aveți varianta de rezervă: îl folosiți pe “doar”. Care este mai nepretențios și nu-i trebuie negații și alte căcaturi menite să încurce lumea: ”Am doar 50 de lei la mine”. Și-ați rezolvat problema.

Care sau pe care

O să ne păstrăm în linia de mai sus. Nu de alta, dar exemplele plastice sunt cel mai ușor de reținut. Deci, ”bunăciunea care am cunoscut-o ieri dimineață” nu are cum să fie corect. Și nu pentru că nu aveai cum să cunoști o bunăciune în zorii zilei, ci pentru că întotdeauna pronumele relativ “care” cu funcția sintactică de complement direct trebuie să fie însoţit de prepoziția “pe”. Cazul este Acuzativ. Deci, reluăm: ”bunăciunea PE care am cunoscut-o ieri dimineață”!

Noștrii sau noștri

Niciodată, dar absolut niciodată: “noştrii”! Nu știu cum să fiu mai clar de atât. NICIODATĂ! Ia să v-o explic pe înțelesul vostru. “Noştri” este echivalentul masculin al lui “noastre”. Deci ar fi “baieţii noştri” și “fetele noastre”. În cazul în care am încerca să articulăm adăugând un “i”, deci “baieţii noştrii”, automat la feminin ar fi “fetele noastrele”. Păi? Ne curge scuipat din gură?

Vroiam sau voiam

Ah, da. De când voiam să ajung aici. Știți voi să existe în limba română verbul “a vroi”? Cam cum s-ar conjuga, ha? Eu vroi, tu vroiești, el… ce căcat face el? Aud? Nu există “vroiam”! Voiam, da? Hai că se poate. Ușor, ușor le prindem pe toate.

Place sau plăcea

Și asta ar trebui băgată la sistemul de colectat amenzi pentru buget. Aud zilnic de câteva zeci de ori “place”. Pe genul ”ce mi-ar place să-l aresteze pe Dragnea”. Greșit! Și nu partea cu Dragnea, ci ailaltă. Pentru că este “mi-ar PLĂCEA”.

Conjugarea lui “a fi”

Mă rog, știu că p-asta o scriu degeaba. Pentru mulți “i-urile” din coada lui “fi” sunt și vor rămâne o enigmă toată viața.

Fii cuminte!
Să fii cuminte nu mai e la modă.
Să nu fii cuminte, că vezi tu acasă!
Nu fi cuminte, fraiere!
Să fi știut că vine și fata aia cuminte.
Aș fi cuminte dacă aș avea de ce.
Promit că voi fi cuminte, iubitule!

Și explicația pentru voi ăștia care strâmbați din nas: se folosește “fii” doar la imperativ afirmativ (fii cuminte) și la conjunctiv afirmativ sau negativ (să fii punctual/să nu fii trist). În toate celelalte situații se folosește “fi”.

Servici sau serviciu

Poți să rămâi fără serviciu pentru că ai adus un prejudiciu (nicidecum prejudici) firmei pentru care lucrezi. Io așa zic. Și dacă zic io, așa e! Excepție fac cazurile în care te plângi că e greu la “scârbici”, caz în care nu mai contează forma corectă și, practic, îți meriți soarta.

Vre-o sau vreo/vre-un sau vreun

În limba română cratima leagă cuvinte cu sens de sine stătător. Dacă voi îi găsiți un sens lui “vre”, atunci puteți să-l scrieți cum vreți (scuze “vre-ți”). Dar în acest caz, să vă văd cum procedați pentru “vremuiește”? Așa că ce-ar fi să scriem noi frumușel: VREO și VREUN!

De-al meu sau de-ai mei

Acu’ eu vă zic că în 99% din cazuri o să auziți așa: ”pe nașpeta aia a combinat-o un prieten de-al meu”. Greșit, fraților! Și nu pentru că a făcut-o pe săraca fată nașpetă, ci pentru că se spune “un prieten DE-AI MEI”. De ce? Pentru că “de-ul” ăla îl înlocuiește pe “dintre”. Și nu cred că vrei să spui “pe nașpeta aia a combinat-o un prieten dintre al meu” decât dacă eşti semi-retardat. Și tu nu ești, nu-i așa? Aceeași situație pentru: ”pe negrul ăla uriaș mi l-a prezentat o prietenă de-a mea”. “DE-ALE MELE”, da?

O dată sau odată

“M-am culcat cu el doar O DATĂ”! Bine, noi toți știm că este o minciună, dar măcar te-ai exprimat corect.

“ODATĂ mă culcam cu el”! Simt un pic de regret, este?

Deaia sau de-aia

“Deaia nu m-a mai sunat ăla”. Draga mea, DE ACEEA nu te-a mai sunat, pentru ca esti agramată. Si pe “de aceea”, îl transformăm în “DE-AIA” sau măcar în “D-AIA”. Ai înțeles?

Țigare sau țigară

Oameni buni, veniți-vă în fire! Cum mama dracului să zici “țigare”?

Vin-o sau vino

Serios, “vin-o”? Adică să o vii pe ea? Întotdeauna scriem “VINO”.

A se merita și a se risca

Cele două verbe “a merita” și “a risca” nu sunt NICIODATĂ precedate de pronumele reflexiv “se”.

Așa că ”se merită să te riști cu două blonde odată” (deși în acest caz puteți folosi liniștiți și “o dată”) devine profund inutilizabilă din punct de vedere lingvistic, dar perfect aplicabilă în practică. Dacă vă ține.

Fortuit

Well, știu că e greu și că Gică Hagi îl mai folosește greșit cu sensul de “forțat”, dar “fortuit” înseamnă întotdeauna “ÎNTÂMPLĂTOR”!

Grizonat sau Grizonant

Și eu mi-am luat-o peste bot cu chestia asta. Da, da, căutați voi “grizonat” în dicționar. Nimic, nada, niente. Grizonant și atât! Așa că, ”fată, l-aș lasă pe ăla cu părul grizonat să-mi facă ce vrea el” devine complet eronat și nu din cauza comportamentului profund imoral.

Umpic sau un pic

Chiar trebuie să explic asta? Eu am crezut că e o glumă sinistră. Dar îl văd folosit din ce în ce mai des. ”Vin umpic mai tarziu”?! WTF? E sub demnitatea mea să scriu forma corectă.

Metrii sau metri

Păi dacă folosești nearticulat “metrii” cu doi “i”, “tipul ăla mișto avea aproape doi metrii”, dacă vrei să-l mai și articulezi cum faci? Folosești trei “i”? ”Metriii ăia de voal au rămas nefolosiți, că nu m-a mai luat de nevastă, porcul dracului”. Așa ziceți voi că e bine? Hai, fetelor, că se poate.

“Ca și” în loc de “ca”

Oricât de bine aș explica eu de ce nu poți să folosești “ca și”, a făcut-o deja mult mai bine domnul Exarhu.

Să aibă

Nu, nu e corect nici “să aibe”, nici “să aivă”, nici ruda lor de la țară “să aive”.

Datorită și din cauza

Mno, aici lucrurile par să fie clare, nu? “Datorită” are conotaţie pozitivă, “din cauza” are conotaţie negativă. Știți voi “P-ăla l-au avansat datorită mie” versus “L-au dat afară din cauza mea”. Well, cu toate astea se pare că există o situație la care nu s-au gândit niciun lingvist și niciun academician până acum.

Greșeală sau Greșală / Înșală sau înșeală

Ia să vedem dacă știți care dintre următoarele două formulări este cea corectă:

“Mă înșeală din greșala, ea de fapt tot pe mine mă iubește”

sau

“Nu mă înșală din greșeală, ci pentru că nu mă mai iubește”

Când vă prindeți care e varianta corectă, o să vă prindeți și cum se folosesc corect “înșală” și “greșeală”.

Altă alternativă

De câte ori o să auziți pe cineva spunând “n-am avut altă alternativă”, puteți să-i comunicați din partea mea c-a avut. De exemplu, putea să învețe limba română și astfel ar fi aflat ce e ăla un pleonasm.

Cam astea ar fi cele mai întâlnite (mă rog, dacă n-o punem la socoteală pe duamna Dăncilă care, practic, este un izvor nesecat de perle). Dar, dacă mai aveți și altele, aștept completări ca sa le strângem pe toate.

sursa foto

166 de păreri la “Cele mai frecvente greșeli

 1. Eu zic, MULȚUMESC!

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 0

 2. Super!
  Și totuși,
  grizonat, ~ă a [At: MDA ms / Pl: ~ați, ~e / E: grizona] (Frm) 1 (D. păr) Cărunt. 2 (Pex; d. oameni) Cu părul cărunt.

  sursa: MDA2 (2010)

  Cu riscul de-a fi catalogată drept agramată, mi-e dificil să spun ”grizonant”. Varianta asta n-am știut-o și n-am auzit-o până recent 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 51 Thumb down 3

  • Laura G – “Inclusiv marele lingvist George Pruteanu considera că forma „grizonat” este cea corectă, fiind de acord cu un cititor că în acest caz este vorba despre „un exces de etimologism al dicționarelor”. Ba mai mult, jurnalistul și scriitorul Cristian Tudor Popescu a pierdut un pariu în fața lui Robert Turcescu, cel dintâi susținând cu perseverență că e logică folosirea cuvântului „grizonat” și acuzând că Academia nu știe ce face.

   Desigur, Turcescu a ieșit învingător din această polemică petrecută într-o emisiune în prime-time, folosindu-se de DOOM2, coordonat de lingvista Ioana Vintilă-Rădulescu, cercetătoare la Institutul de Lingvistică al Academiei Române. Aceasta se declară hotărât de partea lui Robert Turcescu, pentru că acesta s-a conformat recomandării date în acest caz de Academia Română, cuvântul ca atare fiind un împrumut din limba franceză (fr. grisonnant), care, în niciun caz, nu putea să dea în română decât „grizonant”.”

   După ce m-au amețit, am decis că o să folosesc variata neaoșă “cărunt”.

   Comentariu beton! Thumb up 42 Thumb down 14

  • @Jamilla,
   Iată! Mersi. Deci nu-s singură în beznă.
   Eu am o nedumerire: dacă grizonant e corect de ce n-am auzit/învățat așa din școală? Că am avut profesori foarte buni, iar io la orele de română n-am chiulit niciodară 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 3

  • @Jamilla
   Tu ești doamna cu mâncarea de pe Facebook dar nu de alta tot îmi apare Jamilla Cousine ?
   E correct sau nu?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 5

  • @ Silvia Matei – eu cel mai bine gatesc un ceai negru. deci nu, nu’s eu cu bucataria :))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 18 Thumb down 12

 3. Ai uitat de folosirea extensiva si exhaustiva a lui OK. Nu are legatura cu gramatica neaparat dar pe mine ma enerveaza extraordinar. Este Ok, nu este Ok. Parca nu ne mai stim exprima si nu mai cunoastem adverbe, substantive, adjective sau ce mai este necesar pentru a spune ca ne place sau nu ne place un anumit lucru. Sunt multe cuvinte prin care poti descrie ce crezi/simti despre ceva, orice forma ar lua acel ceva. A spune ca este/nu este ok este o simplificare care ar trebui amendata. Ce inteleg eu cand imi spui ca ceva este/nu este ok? In ce sens este/nu este ok? Cum definesti tu a fi/nu fi ok? Curand o sa ajungem la un vocabular de maxim 100 de cuvinte cu tot simbolurile folosite in conversatiile pe net.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 21 Thumb down 19

  • 👍🤪

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • @Razvan,
   Ce ai cu ”ok”?
   Ok = bine

   La fel pot spune și eu cum definești tu a fi/a nu fi bine?
   Ok a devenit internațional și e cel mai folosit cuvânt pe mapamond. Până și asiaticii îl folosesc. Fix așa și n-are nevoie de traducere 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 5

  • da, daca il folosesti in sensul de bine nu am nici o problema. Daca il folosesti intr-un context unde se cere un raspuns mai nuantat atunci am o problema.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 3

  • @Razvan,
   Când cineva nu are chef să nuanțeze un răspuns, o taie scurt cu “bine”. Mi-amintesc când fii-miu suferea de boala adolescenței, vreo 3-4 ani am auzit de la el 4 răspunsuri la orice întrebare: da / nu / bine / nu știu 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 4

  • de multe nu avem chef

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • OK e bine, KO nu prea.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

 4. Si eu am probleme cu doar/ decat si uneori cu sa fi/sa fii. 🙁
  Mereu caut pe net sa verific. 🙂

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • Acum cauți aici. 😉

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • Pt a nu gresi cu conjugarea lui a fi ma gandesc cum conjug alt verb, de ex a sta: Stai cuminte/ Fii cuminte; Să stai cuminte/ Să fii cuminte; As sta cuminte/ As fi cuminte; Voi sta cuminte/ Voi fi cuminte, etc. (daca e forma de infinitiv a sta/a fi nu modificam si folosim un i daca e conjugat stai/fii folosim 2 de i).

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 5. Un mics finutz dă George Tutuneanu cu a lui doar o țigare să mi-o trag și omu’ cu cartea. Multzam fain.
  Daca io vrea să hie altfel ai ceva îNpotrivă ? Di ce ?

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

 6. Păi nu se zice “dăcât”? Io aşa credeam.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

 7. … moama c-emi placea cum suna prejudici, c-a un fel de carici, vroiam s-a zic cariciu…

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 0

  • Lasă că eu am auzit pe unu’ că şi-a depus “curicu” la o firmă.

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 1

 8. Te tai de la aer în morții mă-tii dacă nu sari cu restu’ de coadă,marcă gologanu’ jegosule.

  Este corect?

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 3

  • Mai trebuiau niște virgule, un spațiu și-un semnul exclamării. Uite:
   Te tai de la aer, în morții mă-tii, dacă nu sari cu restu’ de coadă, marcă gologanu’, jegosule!

   Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 2

  • Stai bă, liniștit, că nu apuci să vezi virgule si spații,doar mult negru.Si nu,nu este Cabral.
   Pentru @Anouk,dacă este vorba de Dexu ala verde si imens apărut înainte de ’89,nu te complica cu discuții academice,lovește-l pe nemernic/a direct în gât.Cu Dexu.Am luat unu între omoplați si nu am fost în stare să mă mai contrazic cu nimeni.Aveam dreptate.Da’ nu mai aveam aer.

   Comentariu beton! Thumb up 41 Thumb down 2

  • Stai! Am o nelămurire… Floare de colț a luat cafteală cu Dexu’ că n-a folosit limba corect ?

   Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 0

  • Nu,am fost turnat că încercam să îl vând.Aveam dreptate când tipam că nu este al meu de acasă.Era “găsit” la un vecin.Intelectual.Își mai.trosnea consoarta si copilu cu el.Se vindea totusi bine.Pot să spun că eram mânat de spirit de justițiar,da’ m-as caca inutil pe mine.Castigai si doi Bălcești si trei vladimiresti.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 1

  • Ahhh. Totul în viață se leagă. Am vândut cărțile și dicționarele de engleză când eram adolescent. D’aia nu știu iengleză acum. Nu că aș știi română, da’ nah 😜 cică mâzgălesc frumos.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 1

 9. Ai uitat de copii/ copiii, tranversare, de „marimea M”…unii zic ca e corect, mie mi se pare corect „masura M”, sa zic marime mica mi se pare groaznic pentru urechi si ar mai fi, da e prea devreme acum sa mi le aduc aminte pe toate…

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • din aceeasi categorie cu “s-a ieftinit pretul”

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

 10. Mi-e și frică să las un comentariu 🙂
  Greșeala cea mai frecventă – fără a exclude altele – e folosirea expresiei “a face sens” – dar chiar îmi place cum sună 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 3

  • Păi are sens când faci un sens giratoriu…

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 1

  • Sau “am realizat”,de parcă e așa o mare realizare să gândești, mor pe “am realizat” ăsta!

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

 11. Foarte bun compendiul, doar că eu nu am cunoscut NICIO /NICI O bunăciune dimineața.

  Bag-o și pe asta la explicații.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • @Aananas, da’ măcar ai încercat?

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Eu da, dar bunăciunile nu se trezesc ca mine, apucător de lopată, la 6 dimineața…

   Cât dau eu la hârleț, ele “e” la cafele…vai soarta mea !

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

 12. Pot să spun și eu una? Teniși nu teneși.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

 13. deci, share masiv, va rog:)!

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

 14. Mulțumesc pentru lecția de gramatică, am făcut multe greșeli gramaticale până acum fără să îmi dau seama. Acum am înțeles și sper să nu le mai repet.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

 15. Am fost tare necăjită când a făcut șefu’ mișto de mine că se zice boloboc și nu poloboc cum am spus eu. M-am dus la el cu DEX-ul. Acum mă crede când îl corectez și, mai mult, mă întreabă înainte dacă nu e sigur de forma corectă.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 1

 16. Bun articol! Ar mai fi și astea: dragele mele (corect e “dragile”), mai complet (n-are grad de comparație), dar una frumoasă e asta: chiftele sau piftele?
  Sau IstaMbul.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • Aha. Piloți sau chiloți?

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 0

  • @ Mihai – formele in trend sunt aviatori si brazilieni.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 14 Thumb down 12

  • @Jamilla, comandant de aeronavă, boss. Trebuie să detaliezi partea cu brazilienii.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • Nejte piloți cu chiloți sau zeloți bigoți din Constantinopul iE mai mult ca perfect – corect.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 0

  • pt anukoi: sa stii ca in dex apare drage (drag, draga, dragi, drage)

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • La drag sunt două variante. Ambele corecte.

   drag/dragă cu pl. feminin: dragi, dragile (articulat)
   drag/dragă cu pl. fem: drage, dragele (articulat)

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 8 Thumb down 16

  • @margot DEX-ul nu e cea mai bună referință, prezintă și formele acceptate ale unui cuvânt. Pe de altă parte, DOOM-ul este cel care explică forma corectă a unui cuvânt, iar în acesta, forma de plural este “dragi”, atât pentru feminin, cât și pentru masculin.
   De chiloți nu zic, nu mă pricep. 😀

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

 17. Nu te grabi sa faci tu pe cineva retard. Unele lucruri sunt dezbatute in permanenta. Si nu de ieri.
  De-al meu, de-ai mei, se accepta ambele forme. Sunt situatii in care forma de singular chiar are mai mult sens. Poate ai ramas doar cu un prieten intre timp, ori faci referire la faptul ca iti aparține tie, nu interlocutorului. Poate vorbiti la modul general de tipuri de prieteni, n-o sa incepi sa zici direct “prietenul meu” doar pentru ca stii ca ai doar unul.
  E la fel ca la monezi/monede, doi i / doi de i. Oricare din cele doua forme se accepta, ca scrie sau nu in DOOM. Si sunt profi de română sau lingviști/academicieni care au dezbătut asupra acestor aspecte. Pur si simplu in vorbire unele forme nu au sens pentru unii oameni. De exemplu, mie imi suna aberant “doi i”, pare genul ala de regulă fortata care in vorbire produce confuzii (pentru cine mai interpreteaza si matematic cu ecuatii sau numere complexe). Pentru mine suna mai natural sa ma refer la i ca o litera dintr-un alfabet. Si din moment ce nu are plural mi se pare natural sa o prepozitionez. 🙂 La note in catalog de ce nu putem sa zicem doi opt? Ah pai stai asa ca in programare facem un fel de try catch Exception numerale pana in 20, sa facem limba mai complicată decât e deja.
  Iar la prieteni / colegi nu ma refer neapărat la unul dintr-o multime. Poate te referi si la un fost coleg care a plecat doar el dintr-un colectiv, nu fost coleg de grădiniță, deci sa fie toti de acolo fosti colegi. Am bagat in confuzie toată lumea sau nu? Foarte bine, nu noi suntem retarzi, ci limba română!

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 11

  • Șefu’, o să poți să zici “doi de i” atunci când o să poți mânca “doi de covrigi”.

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 5

  • Încă ceva, șerif. Vezi că e “retardat”, nu “retard”. Ți-ai cam început demonstrația cu stângul în dreptul. Știi cum zic?

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

  • Pentru oamenii care consideră complicată limba româna s-a ajuns la simplificarea ei. (Ex: niciun/ nicio). E de înțeles, desigur. De ce sa avem un popor de oameni culti și cu dorință de lărgire a orizonturilor? Simplificăm totul pentru ce simpli, pentru că sunt mai ușor de manipulat, nu? Nu care cumva să le rănim sentimentele.

   Eupropunsascoatemsispatiilesivirgulelesicratimelecaepreacomplicatsainvatamlimbamaternamaidaoinmasa.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 18. Confuzia de la verbul ‘a voi’ este din cauza fratelui său ‘a vrea’.

  – la participiu primul este voit / al doilea este vrut.
  – la imperfect: eu voiam, tu voiai / celălalt: eu vream, tu vreai, etc.

  Dacă se face un mix între ele, apare scrâşnitorul de urechi ‘a vroi’.
  Dar, cum tendinţa în evoluţia limbii este de simplificare, nu m-ar mira ca pe viitor: dacă corect vrei să vorbeşti / pe ‘vroiești’ îl foloseşti! 😀

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 1

 19. Super misto lectia, ar trebui un grammar nazi de asta si la fiecare conectare online.
  Nu treci testul, stai fara net o ora, doua.
  Bine, cred ca ne-am plictisi pe facebook fara deliciosii astia mici si agramati,manca-i-ar ma-sa pe ei!

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 1

 20. Mihai, ai FI un profesor simpatic. Este singurul articol pe tema greselilor frecvente, PE CARE am reusit sa-l citesc fara sa ma plictisesc.
  Ce ar fi sa te faci influencer gramatical si sa pui cate o postare scurta pe FB?

  Mihai Vasilescu AKA Pruteanu de Facebook 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • Well, aș semăna a impostor. Fac multe greșeli, dar reușesc să le accept și să le corectez.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

 21. Excelent!

  Eu aș adăuga și conjugarea lui „a crea”.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • I crate
   You crave
   He /She/it crab
   We carve
   They KenDoll

   Lovely English!

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 8

  • @ marius rusu si a lui ”a fi”. poate citeste si nea Vanghele, pe el de ce sa nu-l ajutam?

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 22. Ha! M-ai prins cu „grizonantul”, nu stiam si mi-e teama acum sa-l folosesc 😀

  Cu care/pe care si bunaciunea eu zic asa:

  Daca actiunea o face bunaciunea, merge „care”: Am vazut o bunaciune care bea gin tonic. Daca actiunea o faci tu si nu bunaciunea e mereu „pe care”: Am vazut o bunaciune pe care o invit la…gimnastica de exemplu.

  Cu „i”-urile din a fi eu le-am spus copiilor sa tina minte asta: cand ai SA ai si 2 i. Supliment imperativul. 😀 Copiii mei sunt mai grammar nazi ca orice cunoscut, pff, le suna (inca) limba romana.

  Super lectie, multumesc!

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

 23. A, si mi-am amintit de “repercuRsiuni”. Nu, repercusiuni nu are cwr pe nicaieri.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

  • Exprimându-mă cursiv : Ai găsit tu asta în străFUNDul dicționarului?

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 2

  • Eh, am gasit-o demult (si nu de mult) cand diriginta l-a inclus intr-un test sau lucrare cum era pe atunci si toata clasa a scris gresit. Si ne-a pus sa il despartim in silabe si sa citim tare. Dupa care ne-a intrebat daca ne place.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • La fel e si cu ” moNstrã” in loc de corectul mostrã

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

 24. Foarte buna lista, multumesc. Am insa un mic comentariu de facut.
  Bun, nu exista verbul “a vroi”. Exista verbul “a vrea” si exista verbul “a voi”. Avem vreun studiu care sa ne spuna citi romani folosesc “voiesc” in loc de “vreau”? Dar “vream” de cine este folosit? Nu ar trebui sa adaptam citeodata norma la uz?
  Cit despre “grizonant”, asta nu inseamna in romana “cel care grizoneaza”? Daca tot recunoastem provenienta din franceza n-ar trebui sa scriem “grisonnant”? Si de ce nu mai scriem “charmant” sau “chaise longue”?

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 1

  • @Cetățene, nici eu nu știu cu cine să votez…

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

 25. Că Alexandru Graur este zeu și MV profetul lui!
  Toate cele din postare sunt lucruri care mă doare. 🙂
  Și mă mai dor crunt calcurile sfertodocte din engleză: a face sens, handeluirea taskurilor falăuapate, a adresa o problemă, contentul commenturilor, expresiile în engleză folosite obsesiv în cadrul unei comunicări în română, din lene, dintr-o cunoaștere imperfectă a limbii române, din utilizarea curentă a nu mai mult de 2000 de cuvinte, din miserupism. Când există echivalent românesc, trebuie folosit. Dar să nu facem ca francezii, cu al lor souris pour l’ordinateur. 🙂
  Și știu despre ce vorbesc. Nu numai pentru că îmi scrie pe diplomă că am studii în domeniu.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 3

 26. pijama sau pijamale?

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Pyjamas aka Slumber Party!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 9

  • Silvia simpt că ash putea invatza ceva de la tini. Facem dumber parti:D ?
   Laicu iE de la mini că trandafirii înțeapă

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • You can be DOOMbastic as Fântastic!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

 27. Folosesc “grizonat” și, uneori, “țigare”. Plm, așa îmi sună mai bine.
  Realizați că suntem cam ultima generație de dinozauri obsedați de scrisul și vorbitul corect gramatical, nu? După noi, potopul!
  Mă pasionează jocurile de strategie online. Clanuri, ghilde, triburi, chestii d-astea. Și, normal, caut asemenea grupuri de români. Băi, e jale pe chat-urile acestor grupuri. Și nu sunt doar puștani de 14 sau 15 ani, ci și oameni maturi trecuți de 25 – 30. Ăia peste 30 scriu oarecum acceptabil, mai aruncă câte o cratimă aiurea sau uită vreun “i”. De semne de punctuație nici nu poate fi vorba, că lumea scrie în grabă. În schimb cei sub 30 sunt pământ. Nu reușesc să înțeleg ce vor să comunice. Pe vreo doi i-am întrebat dacă sunt români și au dat-o p-aia cu autocorrectul, care le modifică cuvintele. 😜 Aiurea! N-au nici o treabă cu limba română.
  Iar analfabetismul ăsta se cam ia, din câte am observat. Dacă stai între asemenea oameni, citești sau asculți ce zic, ajungi să faci aceleași greșeli. Și nu mă refer doar la jocuri, ci la viața de zi cu zi. Am fost surprins să observ că mama, fostă învățătoare obsedată de gramatică, a început să facă mici greșeli. Deh, pensie, Antena 1, naiba știe ce anturaj. Am prieteni care au început să facă mici greșeli, tot așa, oameni maniaci cu scrisul corect.
  Cred că ne îndreptăm (sau suntem deja) tot mai mult spre o lume în care contează mesajul și nu modul prin care îl transmiți, o lume a aplicațiilor video și audio care să nu te mai oblige să scrii, a emoticoanelor și onomatopeelor, a unei limbi comune, o combinație de universal și regional, în care nu mai contează câți de “i” sau câte cratime folosești, când scrii cu majusculă și când nu.
  Ne vom înțelege noi cumva, nu-i stres! 😜 Cursul leu – euro se citește la fel și dacă ai terminat 4 clase, și dacă ai “Ștefania Popescu” la degetul mic. 😜🤣
  Iar “izvorul nesecat de perle” e prim-ministrul româniei. Umpic de respekt, v-ă rog!

  Comentariu beton! Thumb up 43 Thumb down 2

  • Ah, am uitat ceva: ce e DOOM? Că am tot văzut apărând în niște comentarii. Eu știam că e un joc, dar nu-mi aduc aminte de vreun quest pe parte gramaticală.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • DOOM = Dicționar Ortografic, Ortoepic și Morfologic

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • Fie-mea discută zilnic, pe chat, cu un grup de prieteni din Ro. Puștani de 15-16 ani care scriu corect și coerent și care o corectează când e cazul. Crește pipota-n mine când îi văd pe micii gardieni. Da, anturajul contează enorm. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 1

  • Și fiica dvs știe ca o urmăriți și vedeți ce scrie pe chat?
   P. S. Normal că răspunsul e da, eu am o relatie de prietenie cu copilul meu, ne spunem tot.
   De fapt vRoiam să va întreb ce soi de extraterestru sunteți , klingoniană sau vulcaniană ? Că eu mai că m-aș duce sa-mi fac un tomograf …nu-mi găsesc pipota.
   M-am prins, ăia de 15-16 sunt micii gardieni iar domnia voastră ditamai gardian al galaxiei.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

  • @Domnu’ Marius, prietenia cu adolescenta din dotare este episodică, desigur, în funcție de toane, de vreme și de poziția lui Marte. S-a lăudat ea că o corectează, știe că nu stă prea bine cu româna.

   Io zic să nu vă chinuiți cu tomograful, vă ajutăm noi. Scobim până dăm de ea. De pipotă zic. 😛

   Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 1

  • @Ionuț, da, un joc. Împuști cuvintele greșite! 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Ionuţ, “ţâgare” sună şi mai bine. 😛

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • Fiți atenți că am una proaspătă din chat-ul unui joc: “î” se folosește la începutul cuvântului doar atunci când cuvântul este la început de propoziție. În rest se folosește “â”. Băiat de 14 ani, așa au învătat la școală.
   Deci, ați prins-o?
   “Îmi bubuie creierul!” “Creierul âmi bubuie!” 🤣🤣🤣
   Având în vedere câtă lume scrie ca în a doua propoziție, încep să cred că are dreptate la partea cu școala. 🤣🤣🤣
   Băbăiatule!!! Și voi îmi veniți cu “țigară” în loc de “țigare” și alte chestii d-astea de finețe? 2019 RIP limba română, DOOM, DEX și ce mai vreți voi. 🤣🤣

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 1

  • “uMpic” arunci cand esti in mijlocul propozitiei 😂

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 28. Io le fac decât pe toate, că nu mă pot hotărî care s-o aleg. Greșala recunoscută ie pă jumătate iertată, nu? Așea mi-a zis un profesor d-al meu. 😝

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

  • Pentru cealalta jumatate iei bataie 😂

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • @Zaza, depinde… cin’ se oferă să-mi dea bătaie? Îs cam mofturoasă. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 29. Apropo de ce zice Ionuț despre lumea în care contează mesajul, și nu modul de transmitere: academic vorbind, mă doare-n cot.
  Voi continua să scriu cât de corect pot, să admir logica gramaticii și să-mi fac părerea despre un om și în funcție de raportul dintre pretențiile emise și gradul de corectitudine gramaticală.
  Iete!

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 3

 30. Preț scump/ieftin

  Prețul e mare sau mic.
  Produsul e scump sau ieftin.

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 1

 31. Scurta mea viata de grammar nazi s-a terminat brusc și definitiv atunci când ficamea m-a corectat in clasa a 3-a fiindcă scriam “nicio” dezlegat. Mai s-o iau la bătaie 😀 Iar DOOM pentru mine, e doar un FPS fain.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

  • cine te-a corectat? 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 17 Thumb down 20

  • @ Mihaie, tu crezi ca degetele astea rosii sunt de la oameni care au inteles ce am intrebat, sau care nu?
   poate sa scrie un grammar nazi “ficamea” si sa fie apreciat cu simpatie de ceilalti nazi, sau nu poate? :))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 7

  • @Jamilla, mai mult ca sigur sunt de la oameni care au înțeles ce-ai întrebat.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

 32. Cănd te iei în serios și împarți cu nonșalanță platitudini academice, ușor de dibuit de către cei PE CARE, printr-un minim efort, la modul exhaustiv, i-ar putea interesa, într-o scurtă pauză neuronală, răsucind pe toate părțile tainele vieții și care le sunt adevăratele priorități, atunci eu încep să simt ușoare furnicături în extremități și mici impulsuri electrice în cortex.
  Toate generate de ipoteticul scenariu, că, printr-o nefastă ironie a sorții, traiectul tău social ar fi fost altul, dacă soarta ar fi ales să fim colegi de bancă în școala generală. Cantitatea de capace oferite cu sete și mărinime, ți-ar fi oferit o perspectivă diferită asupra vieții, prioritățile se ordonau frumos ,într-o odă cadențată, întreruptă doar de pașii apăsați , lăsați în colbul efemerei existențe, de greutatea unui caracter sănătos.
  (Dacă te legi de exhaustiv-ul din text, cineva o să plăngă.) Ți-am pus multe virgule să nu plăngi tu.

  Comentariu beton! Thumb up 45 Thumb down 3

  • @Paco, mai respiri?

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 0

  • Șefu’, oricât ai crede că tu c-am fost un tocilar care se duela prin alegații, well, sinergia faptelor a eludat meandrele concretului și astfel am trecut prin școală ca un golan pe care-l duce capul. 😉

   Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 1

  • @Paco: esti delicios! :))

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • Care din ei,că e în coadă de pește afirmatia…

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Paco,
   ” încep să simt ușoare furnicături în extremități și mici impulsuri electrice în cortex”
   vezi mă?!……cujeți, deci exiști (spre deliciul audienței)

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

  • Am citit de 3 ori prima frază a comentariului fiindcă, până ajungeam la sfârșitul ei, uitam despre ce e vorba. Nu mai vorbesc de restul.. 🤣🤣
   Pe românește aveți? Vreo 400 de grame, feliat dacă se poate. 😜

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 0

  • 😮😯😲😱

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

 33. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 4 Thumb down 21

 34. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 6 Thumb down 30

  • Șefa, m-ai prins. Chiar e vechi de patru ani. Doar că tot eu l-am scris. Știi, în primul pargaraf am menționat “ediție revizuită și adăugită”.

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 2

  • @Andrada, stie ca are cititori destepti (wink, wink), dar si ei pot gresi. Recunosc ca imi mai scapa, dar daca imi atragi atentia frumos pot sa ma corectez si sa evit pe viitor.
   Acum cu teme de actualitate sunt si eu de acord, cum ar fi:
   – Cine merge la how to train your dragon 3
   – Ce filme cu tematica LGBT buna ati mai vazut
   – Ce reteta de cozonaci aveti pentru sarbatorile pascale
   – etc…
   🙂

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • Ah, încă ceva, dacă aveai și tu un oarecare respect pentru blogul meu (pe care zici că-l citești), ai fi știut că nu lași spațiu nici când deschizi, nici când închizi paranteza. Vezi? Dovada că patru ani nu-s niciodată de ajuns.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 3

  • @Mihai, să vezi câți d-ăștia o să ai azi! 🤣🤣🤣Pânâ diseară primești minim 5 acuzații că ai copiat textul de pe un blog “da’ nu mai știu cum se numea”. 🤣🤣🤣🤣🤣

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 2

 35. Dacă vrei se poate care pe care, că ….las loc de completare insa este benevol să utilizăm limba română corect într-un dialog!
  Dislexică sa ajung de îndată ce am uitat latina veche la școală…
  Magnum facit să înveți gramatica când trebuie!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 9

  • Mai clar de atât nu se putea.
   Mulțumesc!

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 0

  • @Silvia Matei,
   Constat cu surprindere că știi să scrii corect românește (eh, benevol ăla nu-i deloc bun acolo). Și-ți stă mai bine așa decât pe engleză.
   Bine, de preferat ar fi să și ai ceva de spus 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

 36. Sefu’ la greseli

  Eeee, ce sa spun, sefu’, m-ai prins.
  Da, ai dreptate, promit sa nu se mai repete.

  Acu’ 4 ani, nu te citeam 🙂

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 5

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 1 Thumb down 9

  • @Silvia,
   Evident că ‘benevol’ există în dex, dar depinde cum îl foloseşti. Înseamnă ‘de bunăvoie’. În textul tău de mai sus: ‘ însă este ̶b̶e̶n̶e̶v̶o̶l̶ să utilizăm limba română corect într-un dialog‘, logic ar fi fost să scrii ‘imperios’ SAU ‘necesar’ (dar niciodată ambele).

   Şi cu ocazia asta, am ajuns la exprimarea ‘este imperios necesar’ care este un pleonasm. La fel ca și: ‘ortografie corectă’ (‘ortografie’=scriere corectă), muncă laborioasă (‘laborios’ = ‘care munceşte mult’) sau ‘panaceu universal’ (‘panaceu’ = remediu universal), etc.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

 37. Eu consider binevenit acest articol. Deși nu am chiulit de la școală, am constatat cu stupoare, că mai ratez câtedată, o scriere sau exprimare. Din motivele bine explicate de @Ionuț.
  Atât de des vezi scris greșit un cuvânt sau auzi o expresie care este folosită inadecvat, încât, fără să vrei, ajungi să o înha-ți.
  Am văzut o reclamă la un moment dat, un panou publicitar destul de măricel, prin care doamnele/domnișoare erau întrebate politicos: “A-ți purta această ținută, vara, la mare?”
  Extrem de des am remarcat tendința aceasta de a te descotorosi printr-o cratimă, de orice -ți final.
  Știu că nu avem o gramatică ușoară, chiar e grea, iar acest -ți final, pare din ce în ce mai greu de stăpânit. Cu toată sinceritatea vă spun, de câteva ori am ezitat 2-3 secunde și m-am gândit cum îl scriu pe ați/îți, legat sau dezlegat, deși, până acum vreo 2-3 ani, mâna îl scria automat.

  La cât mai multe asemenea lecții deschise! Chiar sunt utile, mai ales că ai și o audiență foarte bună.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

 38. Multumesc, doua dintre ele faceam si eu.
  Dar, dupa cum ma stii, trebuie sa corectez: grizonat, ~ă a [At: MDA ms / Pl: ~ați, ~e / E: grizona] (Frm) 1 (D. păr) Cărunt. 2 (Pex; d. oameni) Cu părul cărunt.

  grizonant, ~ă a [At: DEX / Pl: ~nți, ~e / E: fr grisonnant] (Frm; d. păr) Care începe să încărunțească Si: cărunt, gri, sur. corectată
  Dupa: https://dexonline.ro

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

 39. DOOM2 accepta atat varianta „de-al meu”, cat si „de-ai mei”:

  […]

  „DOOM2 (la pag. XCIII):
  „În construcţia cu prepoziţia de (care şi-a pierdut sensul partitiv, dobândind sensul „de felul”) + prenume posesiv, norma actuală admite atât pluralul, cât şi singularul: un prieten de-ai mei/de-al meu, o prietenă de-ale mele/de-a mea.”

  […]

  Pac, pac!

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • Dacă zice doom-ul facem cum zice doom-ul.

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 40. Bun articolul, publica-l în mod repetat, că-i necesar!
  Zgârie auzul și exprimarile: sa beie (o bere), sa ieie loc, sa steie drept, sa deie de belea etc.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 41. Si cu “sunt” si “sint” ce facem? Corect e acum cu “sunt”. Right. Ca asa a zis cine? Limba asta e dupa cum vrea cine stie ce chelios cu burta mare cu arfe de academician. E o limba complicata si fara o structura liniara.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

 42. cred ca tot aici s-ar incadra si:
  – cate stele sunt pe steagul european?
  – doispe, doisprezece
  ca vorba aia: o stea, doi stele
  o ora, doi ore 🙂

  si a existat intentia, anul trecut, sa se renunte la numeralul folosit la forma de feminin, da’ nu le-a iesit pan’ la capat.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 12

  • Dois’pce stele is pe steagu’ la Europa.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • No, io-s ardeleancă. Să mă bați și tot doi (ora) îmi iese pe gură.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 43. Ai uitat de celebrul ,,gen”. Știi, ieri am plecat gen la o plimbare și cand mi-a picat ghiozdanul pe jos am explodat , gen nu mai puteam de nervi.L-am ridicat de jos și era plin de apa, gen nu mai puteam să fac nimic.” Și uite asșa, asculți pe cate unu’ cum din gen în gen plutește agale, în timp ce ție iți vine sa îl ții cu capul în toaletă, poate poate își revine.Am luptat cu acest ,,gen” cam un an de clasa a X-a pana cand l-am eliminat definitiv din limbajul kinderului terorist, ca apoi să îl reîntalnesc ca pe o cunostință veche în anul II de facultate.[,,mama, m-am molipsit de la ceilalti (tălălăi)]🤣🤣

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 0

  • Scuze, dar ce e atat de toxic la “gen”? Face concurenta mare pentru “nu-i asa” si “automat”, “zi”, “ma rog”? Invidia.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

 44. Ai uitat să menţionezi că sfaturile din articol nu se referă la cititorii şi comentatorii minunaţi ai acestui blog 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

 45. Eh, am tot așteptat să văd cine răspunde la intrebarea legată de formă corectă a verbelor “a înșela” și “a greși”, dar văd că nu s-a băgat nimeni.

  Din punct de vedere gramatical, forma corectă este: “Nu mă înșală din greșeală, ci pentru că nu mă mai iubește”.
  Din punctul meu de vedere, forma corectă este: “Nu mă înșală din greșeală, ci pentru că poate “.

  P.S. replica asta mi-a ieșit mai bine decât orice prăjitură pe care am făcut-o vreodată.

  Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 2

  • Io tot mă întreb cum se spune corect : pană de vulpe la pălărie sau pană de vulpe pe pălărie.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • Dacă pui “poate nu mă mai iubește” e corect din toate punctele de vedere? Gramatica e fără drojdie, @Eleno, d-aia ți-a ieșit atât de bine replica. 😜

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • Cine mai poartă pene la pălărie?

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • Shoric până la vulpe ai pălărie, după ce te înșală nu mai ai nici coadă – în pana mea 🤪
   Nu e nici de, nici pe, e prin 😏

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

  • “mă înşală” insemnă că pune şaua pe mine ?

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

  • @Shoric, pune șaua, da. Dar pe altul, nu pe tine. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • @Shoric, nu pe tine pune șaua, pe altul. Tu ai scăpat. 😜

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • @didina, cum era aia cu mințile luminate care gândesc la fel? Sau ceva de genu’… 🤣🤣🤣

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • @Shoric,
   Dacă pui pana la pălărie, zici “la”. Dacă pui pana pe pălărie, zici “pe”.

   Dacă n-ai priceput diferența, am o explicație pe care sigur o s-o reții: una e “m-a luat LA pwlă” și cu totul alta e “m-a luat PE pwlă”.

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 1

  • @Ionuț, da, parcă așa era. Acu’ avem un @Shoric luminat dublu. 😂😂😂

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • Numa experţi pe aici care nu ştiu că călărirea nu este acelaşi lucru cu echitaţia. Bate-ţi şaua degeaba pentru că iapa-i surdă.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • Dar de când are vulpea pene? E scriitoare? Înmoaie pana în tuş şi scrie fabule? (astea sunt un fel de ode auto dedicate).

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

 46. conteaza si virgula, dar si cratima…
  de ex, vlahuta parca – zicea ca nu-i totuna
  “am vazut-o capra in trandafiri”, cu “am vazut o capra in trandafiri”.. :)))

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

 47. Distribuit!

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 48. @Mihai, vreau opinia ta vizavi de faptul că nu ai menționat celălant/cealalantă, rata de promovabilitate. Te aștept peste drum să ne râdem despre determinat și hotărât. M-aș bucura tare.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

 49. să fi fwtut
  să fii futut
  🙂 dăcât atât, săfu’.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

 50. Ai scris că aștepți completări, așadar eu adaug:
  – unii mai compleCCCCCtează
  – unii “are”
  – unii “este”
  – unii au dureri la “genunche”
  – unii vorbesc cu “celălant”
  – alții s-au murdărit de engleză pe la gură, precum boierii noștri odinioară cu franceză, și nu mai înțelegi un articol de pe net dacă nu te-ai “apdatat” și “apgradat” și tu
  – mai este și alte exennnnnple, dar le-am scris doar pe cele “flannngrante” pentru ochii și urechile mele.

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 1

 51. Uni când nare ce face se plictisește.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • Toată lumea are nare numai popa n-are nare…

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 52. Spăsit, nu spășit. Rar, dar extrem de rar (ultima data pe Eugenia Voda am auzit-o) se foloseste forma corecta, SPĂSIT!

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 53. „cele mai delicioase prăjituri”🤮….

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 54. Am citit toate comentariile, si in unul singur s-a mentionat noua hidosenie lingvistica : “nicio” . Sunt singura careia i se pare o tampenie? 😑

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • @Alina I, am ajuns la vârsta la care mi se pare o tâmpenie orice schimbare de acest gen, așa cum mi s-au părut și “sunt” sau “â”. Dar atunci eram mai mic și le-am asimilat mai ușor.
   La asta cu “nicio” nu-mi bat capul. Probabil marea majoritate face la fel. Să îndrăznească careva să mă corecteze că nu le scriu legat….. 😈😈
   Vreau neologisme introduse în vocabular, vreau romgleză, vreau d-astea, nu modificarea celor vechi fiindcă se plictisesc matusalemicii ăia de la Academie.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 55. Poezie

  Intr-o balta neagra,
  Patru ochi luceste.
  Ce sa fie oare?
  Cred ca e doi peste.

  ……

  Pe un camp cu viorele
  Crestea numai ghiocei.
  Si-a venit mandrele mele
  Si le-a cules ei pe toti.

  ……

  Creste iarba, iarba deasa
  Perpendicular pe casa.
  Vine calul si o paste…
  Alta iarba se dezvolta.

  ……

  Tara mea cu rauri multe
  Si cu frunze si cu flori.
  Ai in tine-o populatie
  De mai multi locuitori.

  ……

  Si din bolovani cu apa
  S-au format inspre apus,
  Muntii tai de incretire
  Orientati cu varfu-n sus.

  ……

  Trece lebedele-n zare.
  Eu ma uit, ele dispare…

  Continuarea pe net….

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

 56. Vasilescule, poate n-ar fi fost rau sa adaugi si verbul a sti pe lista de probleme.
  (tu) stii, (tu) nu stii – indicativ prezent
  (tu) sa stii, (tu) sa nu stii – conjuctiv prezent
  (tu) o sa stii, (tu) nu o sa stii – viitorul format din conjuctiv prezent
  Verbul a veni – indicativ prezent – tu vii
  Si mai sunt…

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

 57. Salut articolul, mulțumesc, m-am simțit la ”de-al/de-a” (la celelalte nu cred că fac greșeli), clar voi avea ceva mai multă grijă la dumnealor pe viitor.
  Apreciez nespus limba română vorbită/scrisă corect și, desigur, pe cei care încă o fac, sau depun efort în această direcție. Grăitoare fotografia, sigur o voi reține.

  Cât despre greșelile altora, mă zgârie pe creier sau pe ochi, e adevărat, dar am învățat să le ignor. Acum vreo 3 spătămâni – îmi povestește un tânăr șofer Uber de jobul său. Cum/cât lucrează, cu ce forme legale, cât câștigă, ce alte cheltuieli are. Îl încurajez și eu în acest sens, a nu se înțelege că omul vorbește aiurea-n mașină, chiar sunt interesată de ce anume presupune această destul de nouă formă de muncă. Extinde ușor informațiile din sfera câștigurilor salariale, este și șofer de tir prin Anglia din când în când, înțeleg din toată treaba că este foarte mulțumit financiar (de la ubereală câștigă 8-9000 lei pe lună, după plata comisionului de 25%, plus nu mai țin minte cât din munca pe tir, plus cazare gratis, plus masă gratis, plus, plus, plus ) și social (”ies la distracție în oraș de minim 2 ori în timpul săpămânii, bașca în weekend”). Fix înainte de încheierea cursei, concluzionează satisfăcut ”E bine, nu? E unii cu facultăți multe care nu câștigă atât”. Presată de timp, a trebuit să decid repede dacă să-l corectez totuși pentru greșeala gramaticală sau să-l informez că sunt unii chiar fără facultăți multe, poate chiar deloc, cu cel puțin același venituri financiare și posibilități de petrecere a timpului liber, dar, în plus, cu pregătire/educație suficientă cât să aibă parte de și să aprecieze și alte tipuri de câștig. În final, am ales să tac din gură, chiar n-am putut să-i stric plăcerea concluziei trase. Și i-am dat și 5 steluțe la review, la șoferie chiar era as.

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 1

  • Da, dar ăia care are două facultăţi poate că lucrează decât de la 9 la 17, uberistu lucrează cât îl ţine fizicu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • “Acum vreo 3 spătămâni” … îi de la incontinența or de la aflux ? Nu mă poci hotărî 🤪

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • Shoric, acesta zicea că lucrează zilnic de la 9 p.m la 3 a.m, că cică nu suporta traficul de zi. Zici că, de fapt, nu-l ținea fizicul pentru mai multe ore de muncă?🙄

   Habare, vigilentule, am greșit, recunosc…cred că era, de fapt, acum vreo 4 spătămâni. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 58. “A aplica pentru o pozitie” ma transforma in Scarface cu micul lui prieten. A candida, a-si depune candidatura pentru un post.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 59. vă doresc o iarnă năpraznică!

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 60. Salut, ai putea adauga si ceva despre:

  – pluralul pentru cuvantul rucsac, si anume rucsacuri, des aud forme gresite: rucsaci, rucsace
  – pluralul pentru minge si nu mingie, respectiv mingi, cam la fel cu metri doar ca in cazul pronuntiei este diferit
  – cum se pune accentul corect pe vocale si se pronunta corect cuvinte precum somon, domenii, iaurt
  – forma corecta a lui “ia”/ ia dat/ te ia

  Good job!

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Ar mai fi și folosirea greșită cu doi i a pluralului de la membru/ membri. Comisia este formată din 5 membri (este corect cu un i și nu cu doi cum de multe ori am văzut scris), că doar nu vom scrie, la feminin, comisia e formată din 5 membrele ci comisia este formată din 5 membre, adică nearticulat.
   Și la substantivul metru se mai greșește (5 metrii în loc de 5 metri).

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 61. Salut,
  Ce zici de folosirea cuvantului „sansa” in astfel de expresii:
  – pacientul are mari sanse sa moara (spunea un medic intr-un interviu TV)
  -sunt mari sanse de furtuna (Meteo)

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 62. Multumesc frumos pentru articol!
  Foarte bine scris, pe intelesul meu.
  Iti sunt recunoscator

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 63. cele cuvenite

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 64. Pingback: Zelist Blog » Blog Archive » Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri, in perioada 28 ianuarie – 03 februarie 2019

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.