Am tot văzut pe-aici discuții referitoare la șpăgi și la, din păcate, necesitatea lor în România zilelor noastre.
Discuții în urma cărora am stat și m-am gândit o grămadă, dar jur că nu reușesc să-mi amintesc când am dat ultima oară șpagă. Serios, nu am nicio amintire recentă despre cum aș fi dat cuiva bani sau vreo „atenție” ca să mă ajute cu ceva.
Poliția nu m-a mai oprit de nu mai țin minte când și oricum nici nu cred c-aș mai avea curajul să le-o servesc pe-aia cu „hai să ne înțelegem” sau să le bag niște bani în certificatul de înmatriculare (chestie care ar fi de domeniul fantasticului, având în vedere că în majoritatea timpului nu am cash la mine).
În spital, din fericire, n-am fost nevoit să calc, pe la administrația financiară sau pe unde se mai practică acest străvechi obicei, la fel, n-am mai ajuns recent.
Ce știu sigur e că le dădeam portarilor de la Marie Curie câte 5 lei, când era fie-mea internată, ca să mă lase să intru în spital în afara orelor de vizită. Dar asta se întâmpla în 2008. De atunci încoace, nu-mi amintesc să mai fi dat vreo șpagă.
Atenție! În niciun caz nu mă refer la bacșiș. Ce vreau să las la cârciumă, sau băiatului care-mi spală mașina, e plăcerea mea, banii ăia nu condiționează nimic. Nu de alta, dar mi-au venit odată acasă niște cetățeni să-mi tragă net și i-am chinuit ca pe hoții de cai vreo juma’ de zi. Numai că nu-i puneam să stea prin colțurile casei cu routerul în mână ca să văd unde e semnalul mai bun. Evident, la final le-am dat niște bani de bere. De multă bere. Și exemple d-astea mai am, dar nu fac obiectul discuției de azi.
Considerăm șpagă orice dăm cuiva pentru a beneficia, acum sau în viitor, de vreun avantaj, ori pentru a obține ceva ce n-am fi putut altfel. De la buchetul de flori și cutia de bomboane pentru doamna educatoare sau învățătoare, de la ciocolata strecurată unei tanti de la ghișeul vreunei instituții, până la sumele indecente băgate pe ascuns în buzunarele doctorilor sau polițiștilor și până la examenele luate pe bani, toate pot fi considerate șpagă. Corect, da?
Și-acum, acestea fiind stabilite, voiam să vă întreb cât se poate de limpede: când ați dat ultima oară șpagă și pentru ce? Dar cea mai mare pe care ați dat-o vreodată?
In Iulie. Pentru o chestie legata de masina… Am incercat fara si nu a mers, ba, mi s-a si sugerat sa vin cu Caragiale sa vorbim…
Păi zi ce chestie. Și de ce nu mergea fără șpagă.
@Mihai, omologare motor masina. La rar.
Și de ce nu mergea fără șpagă? Era furat motorul? Era furată mașina? Te întreb ca să înțeleg de ce-ai simțit nevoia să dai. De ce nu se putea rezolva pe căi legale?
Bine ca nu l.a cerut pe Eminescu!
Toate au fost in grafic dar, a zis ca nu le merge baza de date. Si, sugestiv, „sa vin cu cineva peste 2 – 3 zile si vorbim”. De drumuri, zile de concediu si alte chestii mi-era sila. Masina e euro 2, nu ii mai intereseaza detalii despre motor, nici montaj. Sa fie suportii buni, noxele si seria. Iar, dupa ce a zis asta, eu sunt pe principiul „daca ma duci in gara ma sui in tren singur”. Ori, am prins mersul si aia e.
@Catalin, mno, asa am zis si eu, caragiale nu e chiar asa mare, m-am putut lipsi de el.
Eu nu-mi amintesc să fi dat vreodată. Sau am uitat, pe motiv de ani mulţi în cârcă?!
@Ana G., adică în toți anii ăștia mulți, n-ai călcat niciodată în vreun spital?
Ba da, Mihai, dar nu a fost cazul de dat. Sau am nimerit eu medici cu drag de meserie…
Și ultima și cea mai mare, în 1992, la medic, pentru o operație banală de apendicită. Toată lumea mi-a zis că-i musai, eu n-am reușit seara la vizită, îmi era jenă. A doua zi dimineață m-am stresat, am ieșit pe hol după el, mi-era foarte jenă, dar el a întins buzunarul foarte firesc.
Nu mai știu cum erau banii atunci, cred că 5000 era suma, din noiembrie 1990 inflația creștea și banii aveau, cred, multe zerouri.
Atenție, eu de câte ori mă laud că de mult timp nu am mai luat amendă, ca un făcut, în maxim o săptămână încasez una (bine, în sensul că dau eu banii). Întrebare: cu trotineta poți lua amendă?
@Dan Andrei, habar nu am. Și parcă nici n-aș vrea să aflu.
Eu de cate ori veneam la Bucuresti la spital cand eram mica mereu aduceam flori si o cutie de bomboane sau o cafea doctorului meu. Nu stiu daca ea cerea sau pur si simblu ii dadea mama pentru cat ne ajutase.
Ultima data am dat in 2012 o cutie de bomboane unei doctorite care ma bacase in cabinet sa imi vada arsura de pe mana, fara programare fara nimic. Nu mi-a cerut bani de consult si am luat o cutie de bomboane.
Ultima dată acum vre-o 2 săptămâni unei profesoare pentru meditațiile copilei. Cea mai mare acum niște ani unui doctor – operație complexă – valoarea unei mașini.
Ps. Vrei să ne ții toată săptămâna-n chestiuni scârboase ? Am stomac sensibil bleahh 🤮
Adica, pe langa pretul unei operatii complexe, ai mai dat vreo suta de milioane in bani vechi?
Numai când mă gândesc mă apucă groaza. Operație pe creier – PCR din multe părți, operat în 3 zile. Impecabil actul medical. Faza e că după ce s-a trezit pacientul, la vizită a mai solicitat și o „donație” pentru spital. Crezi că am putut refuza? Să îți mai zic că următorul an am avut de a face din nou cu respectivul, pentru alt membru al familiei. 🤣 Specialistul era la stat.
Ce poți rezolva cu bani nu-s probleme 😏😎
Da, daca ai bani. Eu nu as fi avut, ce se intampla atunci, ma lasa sa mor sau uita ceva in corp? Sa mai necesite o interventie, nu de alta?
E.O., exact. Te lasă să mori. Fără nici un fel de glumă.
Comentariu beton!11
Ah, chiar nu îmi amintesc,,, nu am avut de multă vreme probleme mai dificil de rezolvat. Am dat însă o atenţie, să zic aşa, în aprilie, când a murit un unchi de la sat şi au venit băieţii de la pompe funebre să îl ia. După ce l-au băgat în maşină ca să-l ducă la firmă să-l aranjeze, îmbălsămeze, etc, le-am dat nişte bani. Mi-a părut rău că abia l-au cărat, moşu’ fusese mare şi gras. Şi după aceea la gropari, pentru că ploua şi au scos apa din groapă cu găleata. Restul am plătit pe factură la firmă. Şi oamenii nu au cerut, pentru că erau plătiţi de firma respectivă, dar am considerat eu că a fost muncă în plus.
Comentariu beton!11
ăăăă, de ce buchetul de flori de la început de an e șpagă? We all did it, e un gest drăguţ!
Cred că ultima oară am dat cand am născut-o pe Pice acum 4 ani jumătate. Doctori+asistente, tot tacâmul. La anestezistă am dat înainte, la restul am dat după. Cu menţiunea că nu mi-au cerut, nu mi-au arătat buzunarul, nimic. Am dat cât am vrut și dacă am vrut. Nu s-au schimbat atitudini, nu s-au uitat chiorâș când n-am dat.
Ba chiar îmi aduc aminte când am fost în spital cu o treabă delicată, nimeni nu a luat nici măcar un leu. Si nu știau cum să îmi facă să fiu mai bine. Nu, nu aveam pile, doctorul meu nu e șef de secţie… eram doar un om cu o situaţie nașpa și ei au empatizat.
Comentariu beton!23
@Vera, tocmai pentru că „We all did it”. Dacă nu „did it”, poate te ține doamna minte și are copilu’ de suferit.
@Mihai exagerezi! La ce nebunie e in prima zi, nu mai stie Doamna cine ce a adus, daca a adus. Mai degraba condamna-i pe aia care dau spaga la rar pentru a-si tine pe strazi mizeriile de rable!
Se dezbate încă. Ce zici?24
@Vera, da’ io n-am condamnat pe nimeni. Și eu am dat șpagă la rar. Și-am mers și cu buchet în prima zi de școală. Textul ăsta nu e ca să condamnăm pe cineva sau sa ne simțim vinovați. Ci despre cum se întâmplă lucrurile în România care ar fi trebuit să scape de obiceiul ăsta de aproape 30 de ani.
Ahahaha, ori am atins vreun orgoliu de prost cu rabla ori groupies-urile lui Mihai :))
In either case, luati mwi3! Ahahahaahahahah!
Se dezbate încă. Ce zici?23
@Vera. ITP-ul l-am luat pe bune, deci, spaga nu a fost ca sa treaca rabla. Ci ca sa ii starnesc cheful aluia. Ca itp-ul l-am facut a doua zi in orasul natal.
Nu ti-am dat eu dislike. Nici like. Ma doate-n pl de ce crezi matale, cat timp stiu ca masina eu mi-o repar si eu ma zbat sa fie ata, si nu harb, ca nu imi plac harburile.
@Alexandru Tioc Deci nu ai hârb și ai luat itp-ul pe bune. Deci nu mă refeream la tine. Si atunci de ce pu.la mea îmi răspunzi și, mai mult, pe tonul ăsta?! Eject, fraiere!
Se dezbate încă. Ce zici?12
Aoleu, da’ ce-i cu voi copii de sunteți așa oțărâți azi? Doar pentru că e miercuri?
@Vera, 1. daca nu aduceam vorba despre rar, nu te porneai.
2. Daca ai zis ca mwi3 si asa, am zis ca ne tragem de sireturi si ne putem porcai 🙂 tinand cont ca sunt printre cei ce am dat spaga la rar :))
Daca nu ar fi avut legatura cu faptul ca am scris mai sus, nu vorbeam pe tonul de care zici tu. Daca te-am jignit, eu imi cer scuze ca am avut tonul pe care consideri ca l-am avut.
Comentariu beton!18
Ahaha,pentru că e doar miercuri,de aia:)))))))))
„La ce nebunie e in prima zi, nu mai stie Doamna cine ce a adus, daca a adus.”
Cu exceptia cazului in care Duamna noteaza in caiet ce buchet a primit de la fiecare. Asa, ca sa nu uite. Buchetul fetei mele nu era mai mare sau mai mic decat la restul, asa ca nu-l consider inca spaga.
Probabil fusese trecuta la pagina corecta doar pentru ca m-am oferit voluntar sa vopsesc caloriferele din clasa. (si bonus- de pe hol). Chestie care din nou nu o consider spaga.
Mann,stii,mama operatie de reconstrucție genunchi,proteza interna -1500 euro.Era pusa pe lista în următorii doi ani pentru operatie,fără spaga.Îi dadeam si pe aia 3200 la primul spital dacă nu găseam varianta asta.
Oricât aș face pe moralistul, dacă de dat șpagă la doctor depinde viața sau sănanatea cuiva drag, îi dau casa cu totul. Punct.
Comentariu beton!34
Ultima oară cred că a fost acum 4 ani. Când m-am prezentat cu un parfum la psiholoaga şcolii. Şi tot aşa de 8 martie învăţătoarei; am aflat ulterior că nu a fost mulţumită, se aştepta la plic cu bani, mulţi bani. Am schimbat şcoala. Am mers la una fără renume şi cu elevi puţini, dar care are acolo o mână de oameni pe care simţi pur şi simplu că i-ai jigni dacă le-ai oferi ceva pe sub mână. Şi unde dialogul şi implicarea au fost până acum motorul care ţin lucrurile pe făgaşul normal.
Numele primei învăţătoare şi a altor câteva persoane de la prima şcoală sunt trecute într-un registru mental special în familia mea. Dacă vor avea vreodată nevoie de vreo favoare sau ajutor şi va ţine de mine să împiedic asta o voi face fără să clipesc. Deja – la anumite nume/sau la menţiunea şcolii cu pricina – un clopoţel sună şi sunt întrebată: ‘O ştii? Îl ştii? Îi cunoşti?’. O ‘poliţă ‘ am plăti-o deja.
La spital, din fericire nu am avut urgenţe dar dacă voi ajunge cumva sunt convinsă că voi da doctorilor şi asistentelor. Am văzut de 2 ori în maternitate tratamentele preferenţiale induse de bani sau de lipsa lor. La a doua naştere moaşa mi-a deschis geanta să vadă dacă mai am bani… că vezi doamne e cam puţin cât am dat; am rămas şocată, scârbită dar în acelaşi timp neputincioasă. Tot atunci o asistentă se plângea ‘De ce numai pe tura mea mă tot cheamă că au bebeluşii nu ştiu ce?! Nu pot sta şi eu liniştită pe scaun!’. Dar asta este deja altă discuţie. Despre oamenii ‘minunaţi’ pe care îi întâlnim prin spitale.
Comentariu beton!17
@Mona, aici @Marius M are un pic de dreptate. Încă de pe vremea mea erau jigodii care o frecau la clasă ca să vină elevii la meditații. Și, fiindcă nu era etic, cum zici tu, își pasau elevii unii altora. Se numeau „recomandări”. Deci d-aia îl freacă pe @Marius cât câștigă un profesor care dă meditații. D-aia mă freacă și pe mine, la fel cum mă freacă și doctorii care te tratează cu sictir când te duci la ei la stat ca să te determine să mergi la cabinetele sau clinicile lor private (măcar ultimii te facturează de-ți merg fulgii). D-aia ne freacă. Fiindcă eu consider că ăștia nu-și fac treaba pentru care sunt plătiți de la bugetul de stat.
N-am înțeles niciodată rolul meditațiilor. Adică, dacă ai ajuns până la un anumit nivel în școală, nu poți să iei o notă decentă la un examen de ceva fără meditații. Fiindcă nu toți fac meditații pentru 10. Majoritatea fac pentru note de trecere. Și atunci ce, plm, păzesc ăia în școli și licee? Scuze, dar la subiectul ăsta sunt sensibil fiindcă mi se pare o cretinătate deosebită să mai ai nevoie de o altă școală pe lângă școală. Meditațiile ar trebui să se numească „pregătire” și să fie rezervate pentru copiii deosebiți, olimpici, genii, care vor să exceleze la o anumită materie peste media generală, nu pentru trecut clasa sau examenul.
P.S. Am pus comentariul aiurea. @Mihai, îl muți, te rog, mai jos, la discuția cu meditațiile? Mulțumesc.
Comentariu beton!14
@Ionuț, să mor io dacă știu cum să fac asta. 😀
@Ionuţ,
Încă se mai practică treaba cu pasatul de la profesorul de clasă la un prieten de-al lui. Sunt de acord că sunt mulţi profesori care nu fac cinste numelui, dar sunt şi destui cu adevărat buni, şi profesional dar şi uman.
În ceea ce priveşte sumele – că tot era @Marius M curios – fiica mea a făcut cam 24 şedinţe a câte 2 ore (jumate la mate, jumate la română) un fel de sintetizare/recapitulare petru evaluarea de la final de clasa a 8-a. La ambele meditaţii erau 4-5 copii şi şedinţa costa 40/respectiv 50 ron. Ambele profesoare erau foarte implicate în evoluţia şi nivelul elevilor, foarte sufletiste, le-au urmărit rezultatele obţinute şi au sunat să îi felicite pe fiecare în parte la final.. A fost, cum să zic, un fel de colaborare. Timpul/cunoştinţele lor – scopul copiilor/banii noştri, ai părinţilor. Eu una nu am ce să le reproşez. Am avut nevoie de ele şi am plătit acel serviciu şi am fost mulţumită.
Partea cu legalitatea în care se află profesorii care dau meditaţii particulare contra cost nu e treaba mea.
1.Consider că meditaţiile sunt de multe ori utile. În multe situaţii: ori elevul nu înţelege o materie nouă şi e nevoie de un timp scurt în care profesorul să îi explice doar lui mai pe îndelete (la clasă nu o să vezi aşa ceva) atunci părintele cumpără câtva ore de meditaţii (eu am avut de ex. probleme cu geometria în clasa a 6-a, am făcut 3 şedinţe cu o profă de mate, mi s-a luat ceaţa de pe ochi şi am reuşit apoi să asimilez cu brio materia aia), ori vor performanţă pentru olimpiade, ori vor siguranţă înaintea unui examen. Există astăzi o febră a meditaţiilor care nu mi se pare tocmai ok, dar cine sunt eu să judec cum consideră părinţii să investească în copiii lor. Ştiu copii care fac de mici săptămânal pregătiri la engleză, iau ore de muzică (instrument) sau unii fac din clasa a 5-a pregătire non stop la mate şi romană ca o pregătire amplă pentru examenul din clasa a 8-a. Acum fiecare după necesităţi, după venituri, după cum consideră mai bine. Eu nu am avut nevoie să fac asta cu fiica cea mare (profesori excelenţi la ore, ea isteaţă, acasă am avut posibilitatea să o ajut la majoritatea materiilor) însă a dorit ea câteva ore, se simţea nesigură deoarece toţi în jur făceau meditaţii la greu şi credea ea că pierde ceva dacă nu face. La un moment dat ar fi vrut şi la engleză, dar nu ne-au permis-o veniturile în cel moment.
2. La fel cum consider că de multe ori meditaţiile sunt induse şi forţate de către profesorii fără moralitate care nu îşi fac treaba la clasă tocmai pentru a fi nevoie de ore suplimentare plătite de către părinţi, bani pentru propriile buzunare.
Discuţia e foarte stufoasă deoarece este vorba de caractere umane şi, ca peste tot, sunt şi oameni dedicaţi dar şi multe uscături.
Iar când vine vorba de impozite, chiar dacă ştiu că nu e corect, prefer să închid ochii şi să înjur în gând statul pentru prolifica lui activitate în a inventa mereu alte şi alte situaţii din care să mai sugă, precum o lipitoare nesătulă, un ban.
Comentariu beton!12
Ionuţ, nu te necăji, şi eu pun uneori comentariile aiurea. Dar lumea pe aici e smart şi pricepe. Cred. 🙂
Copy- Paste 😃
La coafor/cosmetica. De ce? Pentru ca “asa se face”. In definitia ta poate fi considerat “bacsis”. Eu insa nu sunt de acord ca ar trebui lasat bacsis si asta pentru ca platesc deja servicul la pretul afisat. Cu toata astea, imi este jena sa fiu singura care nu lasa.
@Monica, dacă în toată viața ta singura șpagă pe care ai lăsat-o, de fapt e bacșișul de la coafor, dă-mi voie să-ți strâng mâna. Ești un caz fericit.
Nu e doar defiiniția lui Mihai, e definiția general acceptată. Tu la coafor/cosmetică ceri să-ți facă ceva ce nu intră în atribuțiile lor? Ceva ilegal sau imoral? Promiți că plătești dublu dacă o dau pe alta la o parte din fața ta ca să te bage în față? Aia ar fi spagă. Că lași bacșiș la urmă e o mulțumire, nu un stimulent.
Pe de altă parte, nu înțeleg mentalitatea asta de „așa de face”. Adică lași și dacă nu ai fost mulțumită, numai pentru că și altele lasă?”
Sa lamurim,plata meditatiilor e spaga?
Evaziune fiscală.
Comentariu beton!28
@Marius M, meditatie= linistea sufleteasca a parintilor
🙂
@Marius M, nu e șpagă. De ce-ar fi?
@Marius M Te felicit că nu te oprești din învățat… la vârsta ta!
Nu din partea mea.Ala de ia banii cred ca trebuie sa i declare.
Mai sus a spus cineva ca a platit meditatiile,de aia intrebam.
Si da tot timpul invatam cate ceva,toti,nu doar eu.Asa ne spunea Ceausescu:invatati,invatati si iar invatati.Ce stiu astia f tineri…pfuiii:))))
Din punctul meu se vedere, meditațiile fără bon fiscal/factură sunt evaziune. Daca se fac cu profesorul de la clasă e, în plus, și o formă de șpagă. Indirect și frumos mascată, dar tot șpagă. )
Comentariu beton!25
După mintea mea, plata mediatațiilor NU e șpagă. Pentru că este muncă în afara orelor de program, este munca profesorului cu niște copii și nu e deloc ușoară. Plus că de multe ori chiar este necesară (nu întotdeauna, însă).
Și mai lăsați-o p-aia cu evaziunea fiscală. Suntem spălați pe creier că orice venit trebuie impozitat. De ce? Conform cărei logici? Ca să încaseze statul bani pe care îi face praf aiurea.
Pe de altă parte, profesorul cu meditațiile este ca și medicul cu cabinet particular (timp extra, muncă extra). Câte cabinete particulare dau bon fiscal?
Dentistul – mie niciodată (și-am lăsat la el multe milioane, nada bon). Cu soacră-mea la neurolog am fost de vreo 4-5 ori – nada bon. Și altele la fel.
Comentariu beton!22
Tata e prof de mate, dă meditații. Mi-a zis că la un moment dat, imediat după ’90 când a apărut legea societăților comerciale a întrebat la fisc cum să facă să plătească impozit pt meditații (și eu îl cred). S-au uitat ăia la el de parcă îi mai crescuseră 3 capete și se colorase în toate culorile curcubeului.
Comentariu beton!21
Eu spun ca Laura, nu e șpagă și nu văd de ce ar trebui impozitate veniturile astea. Că de aici până la discuția cu impozitul pe ouăle din gospodăria țăranului nu a fost decât un pas. Profesorul face ce dorește cu timpul lui. Că alege să muncească în plus e treaba lui. O face pe timpul și sănătatea lui. Nu are contract cu nimeni, nu este angajatul părintelui, nimic de genul.
În clasa a XII-a am făcut meditații la mate pentru admitere. Aș fi intrat și fără, dar pentru siguranță și liniște mentală și sufletească. Cu cel mai bun profesor din oraș, care era de la un alt liceu.
Aveam câțiva colegi praf la mate care făceau meditații cu profesorul nostru de la clasă. Notele și atitudinea profesorului față de ei au suferit modficări vizibile, în sens pozitiv. Față de mine ușor negativ. Atitudinea, nu notele.
Copiii mei fac meditații la engleză, nu cu profesorul de la clasă, evident. Fără bon. Suntem evazioniști, ne place, nu ne place 🙂 . Pentru alte materii cred că îi voi duce la un centru de meditații pe care l-am identificat și testat anul trecut (cu ocazia unui atelier), dacă și când va fi cazul. Cu bon și toate cele. Mai vedem.
Chiar dacă locuim într-o țară în care statul ne fură efectiv banii din buzunar (prin dările și impozitele pe care le plătim) nu cred că ar trebui să justificăm sau să lăudăm evaziunea.
E ca și cum ai zice că e ok/normal că i-ai furat lui X 10 lei azi, pentru că și el a făcut-o ieri. O fi, n-o fi, mai important de observat și de acceptat este că ieri doar X era hoț, azi ești și tu.
Și ca ultimă chestie, la protetele din Piața Victoriei se strigă uneori cu mare patos ” Nu vrem să fim o nație de hoți”. Cred cu tărie că ar trebui introdus un ”mai” între ”să” și ”fim”. Asta dacă vrem să fim sinceri cu noi înșine.
Comentariu beton!18
Şi eu gândesc ca Laura şi Mona cu privire la meditaţii. Însă, se pare că legal lucrurile nu stau chiar aşa. Cică profesorii trebuie să declare banii din meditaţii. Profesoara de matematică cu care a făcut fiica mea pregătire câteva luni mi-a dat chitanţă de 2 ori şi avea un pfa.
La fel şi noi, pentru a vinde propriile programe it, ne-am făcut un pfa.
Toate sunt considerate, din perspectiva legislaţiei fiscale, venituri suplimentare din activităţi independente şi sunt impozabile.
Citez de pe un site (avocat . net) şi din codul fiscal:
‘Profesorii trebuie să se autorizeze la Registrul Comerțului
„Prestarea serviciilor de către meditatori este încadrată, din punct de vedere fiscal, în categoria activităţilor independente, iar persoanele fizice care desfăşoară aceste activităţi au obligaţia autorizării”, potrivit celor de la ANAF. Așadar, veniturile din meditații sunt încadrate de organele fiscale la categoria veniturile obținute din activități independente, potrivit Codului fiscal.
„Veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente”, potrivit definiției din Codul fiscal.
Cea mai practică soluție pentru meditatori ar fi deci înființarea unei persoane fizice autorizate (PFA) cu acest obiect de activitate (dar se poate opta și pentru înființarea unei întreprinderi individuale, întrucât obligațiile declarative sunt similare).’
@Solandi, dacă ar face ce spune codul fiscal:
1. tarifele s-ar mări, un prim aspect
2. majoritatea profesorilor ar renunța, pentru că birocrația, statul pe la cozi, completări și depuneri de declarații, toate necesită timp
3. nimic nu garantează că elevul va fi mai bine instruit la școală, câtă vreme clasele sunt supraaglomerate, programa este încărcată, inspecțiile se fac pe cantitate de materie predată nicidecum pe orientare către elev
4. statul nu face nimic pentru a investi în generațiile viitoare, în educație, auzim mereu aceeași placă, vom da, vom face, nimic concret.
Din acest motiv spun că ar fi trebuit lăsate în pace aceste venituri. Pentru că statul nu se implică mai deloc, totul cade pe umerii părinților. Și eu consider că trebuie să investesc în educația copilului. Ar fi minunat ca statul să treacă la fapte concrete în mod constructiv, nu doar să caute nod în papură.
@Mona,
Exact. Am şi precizat că am aceeaşi părere. Am fost foarte uimită când mi-a adus copilul chitanţa aia de la profă. Apoi am aflat de lege. Unii profesori şi-au înregistrat un pfa (cică codul fiscal le-a făcut şi o favoare profesorilor: pot înregistra gratis pfa-ul…) tocmai pentru a fi acoperiţi în situaţia unor verificări sau dacă cineva dă cu goarna unde nu trebuie.. Declară apoi o parte din sume dar stau liniştiţi.
E un mare rahat. Impozite peste impozite de care statul îşi bate joc, cum spunea şi Laura.
Ăăăăăă… ma scuzați.Știe cineva vreo sumă căștigată de un profesor bun care dă meditații?Că eu i-am calculat după numărul de elevi și prețul/oră și mi-a dat o suma …Adica la 30lei/oră cu doi elevi în același timp e 60 lei/oră x2 ore-120 lei.De luni păna duminică sunt 6 zile cu minim atât.Acum să mă ierte ăl de sus dar mie mi se pare ca nu prea sună a ciubuc.
2. Eu aș interzice meditațiile prin lege dacă nu sunt organizate prin scoala.Cu pedepse de genul dat afara din învățamânt.Ok,vrei sa dai meditații,fa-o .Că la modul cum e (dez)organizat invatamantul astazi mulți profesori dau note proaste ca sa vină elevii la meditatie si sa scoata niste bani.
@Solandi, da am citit că ai aceeași părere, scuze, am răbufnit puțin, mereu o fac atunci când e vorba de educație. Nu știu dacă ceva mă face să mă simt mai neputincioasă.
@Marius M, hai că mor. Ce te freacă pe tine cât câștigă ăla??? Nu ai loc de el? Meditațiile sunt interzise prin codul etic al profesorului, cu elevi de la clasă, tocmai pentru a evita condiționări și alte asemenea.
Mona,nu te supăra,codul etic al profesorilor?Hăăăăăăăăăăăăăăăă,nu mă fă să râd că am buzele crăpate.Codul etic? Ahahahahaaaa,bună asta.
@Marius M, da, codul etic. Pentru că eu cred că sunt și oameni printre profesori. Cu morală.
@Ionuț, ți-am văzut comentariul. Ce să spun? Ca să nu ne lungim prea mult.
Normalitate ar fi așa: statul să vină cu o alternativă. Nu este timp suficient să pregătești la clasă, 30 de copii. Hai să facem meditații/pregătire, să rezolvăm lacunele. Unde le facem? Spațiu este? Când se rulează în 3 schimburi pe zi? Deci, nu este. Fonduri să plătim orele suplimentare sunt? Nu sunt. Deci alternativă nu există. Hai să ne îndreptăm împotriva câștigului unui profesor care muncește în plus, să-i impozităm ăluia munca și să reducem posibilitatea unui părinte cu un venit decent să mai plătească meditații. Să învețe loaza singur acasă. După manualele care este.
Dacă s-ar reforma sistemul de învățământ, dacă am avea școli cu clase luminoase, cu dotări necesare, dacă am avea o medie de 18 copii/clasă, dacă am avea un sistem care să susțină valoarea unuică a unui copil, aș fi de acord. Până atunci, eu cred că pot să apelez la meditațiile legale/ilegale așa cum chem un instalator să-mi repare o urgență majoră.
Prefer să mă îndrept împotriva statului care nu face nimic nimic nimic pentru educație, decât împotriva unui profesor. Și, nu, nu sunt profesor. Am predat în mediul privat, la facultate, acum o mie de ani. Am avut vreo 2 studenți care mi-au cerut meditații. După o oră-două mi-am dat seama că nu doreau să învețe nimic, doreau o pilă la examen. Așa că, asta e.
@Marius M, înainte de a face calcule nu uita că nu toți profesorii dau meditații în București. Hai să-ți zic eu ce și-a permis taică-meu: uneori să nu murim de foame la propriu, să aibă un apartament întreținut decent (dar nu lux), să facă meditații gratuite și să sponsorizeze din banii proprii copii buni, dar din familii defavorizate, să nu le ceară copiiilor bani pt toate materialele didactice folosite la școală, să plătească toate tonele de materiale didactice folosite de maică-mea (educatoare), să țină 2 copii la facultatea (nu în lux, cluburi și alte figuri), per total mult mai puține chestii decât își permite azi un corporatist mediu.
Dacă ar fi dat meditații în București cred că primeam și eu și frate-meu cadou câte un apartament la majorat (și asta fără să aibă la meditații elevi din clasele la care preda).
Comentariu beton!12
Mona.Da,sunt printre profesori oameni cum zici.Dar si multi care au ales sa presteze acolo din trei mari i motive:iunie,iulie si august.
Si raman la parerea mea cu meditatiile.De acord cu ce spui despre supraaglomerare dar eu iti garantez ca majoritatea profesorilor s ar opune schimbarii.Nu pe fata,dar s ar opune.
Ady,al dracu’ corporatist mediu,zau asa.
Referitor la impozitare:
Nu m-am referit numai la profesorii care dau meditații, ci la toți cei care prestează o muncă și încasează bani.
Din start plecăm de la convingerea (inoculată de stat – de oricare stat) că e normal să plătim impozit pe venit.
ASTA înseamnă șpagă la stat – ”dacă vrei să te las să câștigi bani din munca ta, dă-mi și mie un procent. Cum de ce? Pentru că puterea e la mine” – cam așa ”gândește statul.
Ok, sunt de acord că este necesar să plătim ”zăciuiala”, dar corect mi se pare să plătesc numai dintr-o singură sursă de venit. Am salariu, ție stat îți dau impozit, în rest, dacă fac bani sacrificând timpul meu liber, energie și talent, e treaba mea, nu-ți mai dau nimic pentru că nu e normal/logic.
Știu, legile spun altceva – normal, doar le stabilește statul. Dar la o analiză mai profundă nu eu sunt hoțul (evazionist fiscal), ci eu sunt producătorul de bani iar statul este hoțul care fură din venitul meu. Chiar dacă furtul ăsta se numește sofisticat Declarația XYZ.
De fapt eu am vrut sa ma cert cu Mona.Dar nu mi-a iesit:))))
Cu tine nu ma cert ca esti căpoasa si n-ai nici o logică.Punct.
:)))))))))))))
@M&M,
Am o prietenă profesoară de română (am mai pomenit de ea pe-aici). Cu mulți ani în urmă a dat și ea niște meditații pentru admiterea la facultate (sunt încă facultăți care au ca probă de examen limba română).
N-ar fi avut timp de asta, că muncea la doctorat în timpul liber, dar ca mamă singură avea mare nevoie de bani.
Uneori mă invita la ea după meditații și am fost și eu surprinsă să constat că era epuizată. Nu de la vreun jogging, ci după 2 sau 4 ore de lecții.
În afară de aportul de cunoștințe oferit tête-à-tête cu concentrație maximă, mai e și responsabilitatea sporită – dacă profesorul are conștiință, desigur.
@M&M,
Nu promit, dar s-ar putea cu mine să-ți iasă 🙂
@Marius M, cred că m-am aprins cam tare, nu vreau să mă cert cu tine, cu nimeni de fapt.
Așa ca fapt divers, de ce vrei, măh, să te cerți cu mine? Vrei să dau cu pumnul în masă? … mă mir că am vorbit totuși, în mod firesc alegeam să tac și să îmi văd de drum, cu credințele mele.
Mona:))))Așa,bate cu pumnul în masă!
Puțin impropriu spus certat,de fapt agitat e mai aproape.
Laura,mă mir că n-ai luat foc încă:))))
M&M,
N-am luat foc pentru că, parțial, ai dreptate. Exista și profesori șpăgari, manipulatori, neserioși sau nepregătiți. Sau pur și simplu plictisiți și obosiți.
Dar dacă pui în paralel profesorul care ia 30-50 lei/oră meditație și neurologul care ia 150 lei/15 minute la cabinet privat (asta știu, asta spun), pare că profesorul muncește mai mult și e mai implicat 🙂
Mergand pe-aceeasi logica, eu de ce sa platesc impozit pe venitul din munca pe care o fac dupa serviciul fulltime? Evaluari. Si totusi mi-am facut un srl si-s cu taxele la zi.
De ce sa platesc impozit pe veniturile din chirii? ca am dat o poala de bani pe case, am investit in ele, le-am utilat…cheltuieli, nu?
Croitoreasa care-mi face o fusta dupa ce vine de la munca, de ce sa plateasca?
Matusa-mea care face zacusca si muraturi ptr cucoane, de ce sa plateasca?
Femeia care-mi face curat si calca rufe, de ce sa plateasca?
Bona?
Legea e una ptr toti, orice venit se impoziteaza. Ca-n orice tara de-aia cu apa calda.
Comentariu beton!11
Maneliștii și popii i-aș impozita la sânge!
@moatza,
Da, știu că așa e legea peste tot, dar asta nu înseamnă că e un demers corect.
Pe de altă parte, multe servicii ajung să fie impozitate pentru că sunt ”mai la vedere” și necesită acte. Numai că alea sunt mai costisitoare. Cere-i instalatorului factură. Ori nu-ți dă, ori îți dublează costul, ca să aibă de unde plăti impozitul.
Eu n-am dat. Niciodată. Nu știu cum, sunt handicapată din punctul ăsta de vedere. Motiv pentru care am fost adesea considerată proastă.
Se pune ca șpagă faptul că după ce s-a născut diabolica mea urmașă, prin cezariană, și a fost totul ok, i-am băgat la doctor 3 albăstrele în buzunar?
Nuuu, se numește „investițe în viitorul copilului”.
Cea mai recenta anul acesta la o statie ITP 100 de lei pe motiv de parbriz fisurat.
Cea mai mare acum 4 ani 2000 de lei pe motiv de depasit pe linia continua la 120 km/ora in localitate.Era 2 noaptea mergeam in Ungaria si mi se „acrise” sa merg in spatele unui TIR.
Consider ca ce am dat la spital cand am operat copilul de apendicita, nu se pune spaga.Acolo erau tarife bine stabilite : Atat la chirurg, atat la anestezist, atat la asistentele cu perfuzii/pansamente si atat la infirmierele care schimbau cearceafurile.Lucru organizat nimic aleatoriu sau negociabil.
@Sorin,
Cum de ai reușit? A încercat un amic (luna asta) să-și facă ITP cu parbrizul fisurat, să dea șpagă și nenea de la ITP i-a zis că ar primi șpaga cu plăcere însă nu se mai poate. Au camere de filmat peste tot plus un sistem de control inopinat de la RAR. Și se vede că-i parbrizul fisurat.
șpaga – 100 lei / schimbare parbriz – 500 lei.
Șpagă am dat ultima oară în 2007, am povestit deja aici, când cu locul de parcare de la ADP. Înainte de asta am mai dat o dată șpagă unui polițist în 2006 și am mers de două ori ”cu nașul” pe tren în studenție. Ambele nașteri au fost la spitale de stat, am dat și acolo doctorilor- dar după, drept mulțumire. La prima naștere n-am dat nimic asistentelor, la a doua doar uneia de care îmi plăcea, cu care mă înțelegeam bine și pe care am rugat-o să vină de 2 ori pe zi să ne facă toaletarea zonei intime (femeile știu despre ce e vorba), mie și încă unei tipe care am născut natural, în loc de o singură dată, cât prevedea programul spitalului (nu știu dacă asta e șpagă sau plată pentru extra service :-)). La școală e treaba cu fondul clasei și fondul școlii (la primul contribui, la al doilea nu) și cadourile pentru profesori (pe care le luăm la comun, pe clase, chestii de bun simț totuși – flori, dulciuri, coșuri de Crăciun). Cam astea, revin dacă îmi mai aduc aminte altele. Și cu poveștile (pe scurt, promit) cu polițistul și nașii, normal :-).
Comentariu beton!19
În facultate am călătorit primii trei ani intens cu trenul, pe ultra aglomerata rută Vaslui-București, mereu cu bilet, spre deosebire de foarte mulți tineri/studenți care mergeau pe acea vreme ”cu nașul”, ntz, ntz, ntz. Nu mă prea preocupa pe-atunci treaba asta cu ilegalitatea și /sau imoralitatea, mă interesa să fiu liniștită la cap, să nu mă stresez de controlor, să nu stau în picioare și să nu fiu dată jos din tren. Cu toate acestea, am vrut la un moment dat să experimentez senzația- mergeam cu o prietenă la munte din București, ne-am urcat în tren, ne-am așezat frumușel pe scaune, când a trecut controlorul i-am întins în văzul tuturor o sumă care ni s-a părut nouă ok (dar mai mică decât biletul, normal) și am glăsuit politicos că ”mergem și noi până la Sinaia”. Controlorul a zâmbit, a luat banii grațios și demn și aia a fost. Cu această pozitivă experiență în minte, la următoarea ieșire la munte, aflându-mă într-o gașcă mai mare de bălălăi cumpărători de bilete și fiind deja experimentata în nelegiure, fac infama propunere de a le arăta și lor cum e să mergi cu nașul. Am avut ghinion, cu controlorul ne-a mers, dar, la supracontrol am fost coborâți toți la Comarnic. Am și-o poză de-atunci, suntem atât de happy și entuziasmați, de zici c-am câștigat la lotto sau că trăim aventura vieții noastre. 🙂
Cu polițistul (de fapt polițiștii, că erau 2) a fost mai nasol, cu o zi în urmă expirase perioada de valabilitate a plăcuțelor roșii pentru mașina cumpărată din Germania. Știam asta, trebuia să mergem la o petrecere undeva în afara Bucureștiului, taxiul până acolo scumpișor, am decis să riscăm, conduceam eu, că G nu-și luase carnetul încă. La Piața Muncii ne-a oprit poliția, bla,bla, bla, plăcuțe expirate, dosar penal, m-am scurs pe jos, a rezolvat bărbatul treaba cu 100 de lei, am urcat mașina pe o bordură și am luat-o a doua zi cu platforma.
Ca să sumarizez, am dat șpagă de nevoie (la ADP ), pentru adrenalină și senzații tari 😀 și ca să nu intru la închisoare :-P.
De la faza cu dosarul penal mă feresc la greu de belele în trafic, respect cu sfințenie toate regulile, sunt cu ochii în paișpe la tâmpeniile celorlalți participanți (inclusiv pietoni), nu am mai fost nici eu oprită de nu știu când. Am primit câteva amenzi la viața mea și mi s-a luat carnetul pe motiv de neacordare prioritate pietoni (care pietoni erau la 10 m de mașină și abia puseseră piciorul pe trecere, dar, na, legea e lege). Asta cu carnetul și o lună fără mașină m-a cam afectat și, cu mintea de pe urmă, mi-a părut rău ulterior, nu că n-am dat șpagă, ci pentru că m-am cam burzuluit la unul dintre polițiști. Poate că dacă îi vorbeam mai frumos scăpam doar cu o amendă. 🙂
Comentariu beton!12
@Anduța,
Chiar dacă nu te certai cu polițistul, tot îți suspenda carnetul. Pentru neacordarea priorității (ca și pentru alte abateri) nu există sancțiuni la alegere, ori îți dă sancțiunea trecută în lege, ori se face că nu te-a văzut.
Laura, motivul pentru care m-am certat cu polițistul a fost faptul că faza mie mi s-a părut cel puțin dubioasă, iar lui deloc. Sau poate chiar doar eu trebuia sa fiu aspru sancționată, nu și cele două prietene care stăteau bine-mersi la povești în buza trecerii (că le-am văzut de la distanță, era un bulevard mare, cu scuar, eu pe banda dinspre scuar, ele în partea opusă, mașina de poliție în spate) și care deodată, fix când am trecut eu, și-au adus aminte că se grăbesc și trebuie să traverseze. În fine, a trecut, noi să fim sănătoși și nu strică să avem camere de filmat la mașină. Doar pentru rarele cazuri când nu toate părțile sunt obiective și bine intenționate.
Comentariu beton!12
@Anduța,
Sunt frecvente situațiile astea, mulți au pățit-o.
Dar dacă pietonii sunt pe celălalt sens de mers, nu ești obligat/ă să le acorzi prioritate. Numai dacă sunt pe sensul tău de mers, indiferent câte benzi are sensul.
Comentariu beton!12
E clar @Anduța. Ai fost „lucrată”😎 Câtă nedreptate dom’le dragă. Ăștia de dau șpagă îs vinovați. Mi-am adus aminte de prima „șpagă” pe care am refuzat să o dau… și cât m-am ofticat 4 ani de zile. O să scriu mai târziu ca să vă faceți o idee cum „modelează” sistemul.
Comentariu beton!13
Laura, era același sens, Bd Iuliu Maniu, un pic mai sus de Cora Lujerului, spre Apaca. 3 benzi pe sens, eu pe a treia, fetele în dreapta. Am aflat și eu între timp că se întâmplă des, dar atunci mi s-a părut ceva inacceptabil. Și acum mi se pare la fel, dar aș proceda eu altfel.
Habar, hai cu modelajul, că nu m-am enervat destul azi 🙂
Comentariu beton!12
Duamne da nerăbdatoare și nervoasă ești 😉
Long story short. Copil precoce și autodidact mi s-a cam rupt de școală în clasa a-9-a(am avut cele mai multe absențe din liceu și media 10 la purtare). Olimpic național la mate și la fizică îmi cam luam profa de mate la mișto. Ea zicea că ne vedem luni la trigo și ne vedeam abia miercuri la geome 😏. Sărbătorile dă iarnă. Directorul mă cheamă la cancelarie și mă instruiește cam ce vrea ca și împodobeală pentru liceu și nu numai. Pasez mai departe lista scurtă părintelui care trimite mașina cu pomi de iarnă. Unul mare pentru liceu și câțiva pentru diverși profi(care am crezut eu că merită, nu ceruse nici unul înafară de director). Cum plimbam eu brazii prin liceu mă vede profa de mate și mă interpelează: M. ce brad fruuumosss bla bla, e pentru mine? Eu prost și necopt la minte îi arunc în scârbă: e pentru profa de fizică😊. Scurt am executat-o! Dar și ea pe mine. N-am avut zece la mate tot liceul decât în extemporale🤣, bașca într-a 11-a, deși luasem 9,ceva și urmatoarea notă era un 7, când a ridicat din burtă notele tuturor prințeselor plângăcioase și aseiste , mie nu mi-a dat 10 motivând că 9+2 puncte nu există. „Lasă M. că la pădure la tactu’ n-ai nevoie de 10”. Am luat 9,20 în BAC așa golan cum eram și printre cele mai mari note din clasa la mate 😎
Să vă zic că după mine a urmat fratele meu care a prezentat bradul de rigoare, scârba devenise directoare, varză-n raport cu mine dar plin de 10 la mate.
Morala : neoferirea și neșpagatizarea corespunzătoare când situația o cere îți cam strică socotelile și îți schimbă probabilitățile.
Între timp mi-a mai venit mintea la cap și m-am mai copt și eu, numa zic – nu-s sigur 😏
Apropo.. Anduța – ca să înțelegi de ce te scapă 3 nenea Iancu și vorbele potrivite: întors pe dublă continuă în fața mașinii de poliție… dar asta-i altă mâncare de pește. Ups .. e deja mâine.
Comentariu beton!11
Eu dau șpagă lunar, să fiu lăsat să trăiesc prost in românica. E șpagă, pentru că nu o dau de placere. E șpagă, pentru că mi-am permis să le cer drumuri bune, sistem de învățământ și medical decent, curățenie și siguranță pe străzi și multe altele…nu se întâmplă niciunul din cele de mai sus. Dar eu tot dau…din ce în ce mai mult, până îi mobilizez. Eu și cu alții, că avem un grup.
Comentariu beton!25
Ananas, șpaga în final alegi să o dai sau nu, taxele și impozitele (sau măcar o parte din ele – pentru chestiile de care în mod vădit nu beneficiem) nu.
Așa că mie mi se pare mai degrabă tâlhăreală la drumul mare, bullying – cu furat din pachețel pentru că pot și nu-i oprește nimeni, e taxă de protecție (de agresorul însuși, desigur, mafia style) – x% din valoarea muncii tale, că altfel nu suntem căsăpiți la propriu, dar dispărem la zdup, pentru evaziune.
A, stai, de fapt mai nou suntem și căsăpiți, vezi 10 august.
Comentariu beton!14
La operația maică-mii de anul trecut. Operația in sine nu a fost condiționată de șpagă, însă doctorul și-a schimbat instant atitudinea (in bine) când i-am umplut buzunarul…și ofc la asistenta la reanimare că altfel nu mă lăsa să intru și nu i-am dat mamei o pernă sau apă până nu s-a văzut cu ceva in buzunar.
Sper că doctorii/asistentele au un loc special rezervat în iad pentru condiționarea actualului medical.
Comentariu beton!23
Nu au, ca dau din spaga, la preoti, pentru a avea loc in rai.
1998, urma o operatie la Filantropia.
Intram in operatie doar dupa o investigatie care se facea tot acolo in spital, dar de catre o doctorita in varsta, pensionara, care avea contract de colaborare cu spitalul si venea o singura zi pe saptamana sa presteze.
Si operatia si investigatia erau f neplacute, asa cum sunt toate investigatiile medicale de natura ginecologica.
Doctorul care urma sa ma opereze m-a avertizat din start ca trebuie sa-i dau doctoritei 10.000lei. Investigatia se facea oficial si costa 5000lei, bani platiti in avans, cu chitanta.
Long story short, am intrat, i-am dat banii, i-a scos din plic si i-a numarat dupa care m-a intrebat ironic daca eu cred ca ea imi face investigatia ptr banii astia. Si treci pe masa!
Nu va spun cum m-am simtit, mi-au inghetat vorbele in gura, nu stiam cum sa ma scuz – muiere proasta si speriata! – durerea investigatiei ma sfarsea…
Dupa ce m-am imbracat, am mai scos inca 10.000 ca atat mai aveam in geanta, i-am dat, am luat rezultatul si-am plecat.
Nu stiam sa-l interpretez, nici ea nu mi-a zis nimic, am trecut prin momente groaznice.
In sfarsit, am facut operatia, a fost bine, iar in salon am vorbit discutii 🙂 cum fac toti pacientii. Si am povestit faza care mi s-a intamplat.
Langa mine era o fetisoara amarata,saracuta de pe la tara, gardian la Gradina zoologica, cu aceeasi operatie. Ei nu ii ceruse nimic-nimic doctorita.
Si-atunci mi-am dat seama ca efectiv isi facea pretul dupa omul din fata, il studia probabil dupa haine, prezenta, si-l taxa in consecinta, si cu vorbe si cu bani.
Cea mai urata experienta ever cu doctorii!
Altfel, eu cred ca doar la doctori am dat spaga. Multa, ca am avut fel de fel de probleme in familie.
Comentariu beton!16
10.000 adica aveai 100.000.000 in geanta?!?!
1998
@moatza,
Dacă-mi amintesc bine, cred că atunci ăsta era echivalentul unui salariu mediu?
În ’95 am trecut de la o firmă la alta și 100 milioane era un salariu foarte bun. Până în ’98 de la inflație s-a mai subțiat.
@Laura, acum am cautat valoarea salariului mediu net in 1998, era in jur de 1 milion. Cred ca era vorba de 50.000 investigatia, si 100.000 ciubucul indicat.
Stiu ca n-aveam bani sa dau doctorului care m-a operat si-am facut un CAR.
Retineam eu 60.000, dar cred ca a fost 6 milioane.
Da, asa e, mi-amintesc ca vanduse soacra-mea ceva la tara si ne-a dat si noua 1milion.
Nu dau spaga si dau foarte rar bacsis. Chiar „ma cert” cu cei care pretind spaga. Ultima data, cand a fost bunica in spital, ststeau asistentele si doctorii cu buzunarele intinse sugestiv de mi se facuse greata. Nu am dat! Doctorul i-a prescris niste medicamente care costa vreo 200 de lei pe zi(luat cate 5 fiole), medicamente pe care, desigur, nu le aveau la spital. Am dat o zi, doua, 3…pana m-am dus nervos la doctor si il-am intrebat daca exista medicament cu aceeasi compozitie, la alt pret. A zis ca da(la 50 de lei) doar ca ne-a vazut oameni mai instariti, imbracati bine si a zis ca prescrie ceva mai de calitate. Nu mai zis ca ne-a trimis la farmacia de vis-a-vis initial, unde probabil avea intelegere si comision. I-am urat de bine si l-am avertizat ca daca aud ca banica-mea e tratata diferit sau ca nu are ce ii trebuie…o sa aiba ceva probleme cu noi…S-a potolit.
Si eu am lucrat in domeniu in care se lasa bacsis insa nu am luat/pretins niciodata. Mai lasau clientii banii undeva sa nu ii vad si ii descopeream dupa ceva timp(domeniu auto) :)). Rareori las bacsis si atunci doar daca sunt foarte multumim de servicii sau a fost facut un efort pe care persoana nu era nevoita sa il faca si simt ca a facut-o din placere.
Ce fel de probleme poti sa faci daca ii trateaza pe ai tai incorect? Vreau sa aflu ca sa le fac probleme!
@Mihaie, m-ai doborât. 😂 E drept că nu e foarte greu, îs o mână de om, da’ ești perseverent zilele astea. Io-mi iau cutia cu bomboane (primită șpagă de la soț) și plec să caut zâmbete. 🙂
Comentariu beton!19
@didina,
Vin şi eu cu tine. Stai să iau ciocolata pe care am ascuns-o de copii. E cu cremă de mentă, îţi place? Bomboanele tale de care sunt?
Comentariu beton!11
@didina, n-am avut de ales. Apăreau pe-aici discuțiile depre șpăgi când voiai și când nu voiai. Am zis că mai bine fac un articol pe tema asta și le strâng pe toate la un loc.
@Solandi, da, da, mentă și ciocolată bun. Io am Rafaello. 🙂
@didina
http://imgur.com/gallery/tdhe2Uz
Lucky dragonfly 😋 Ți-ai salvat libelulele?
@Mihaie, e blogul tău, scrii despre ce vrei. Eu n-am găsit altă metodă de a-mi ține creierii întregi în afară de „viaţa-i mult prea serioasă ca să n-o luăm în râs”. De altfel, de-aia am și aterizat pe-aici. 🙂
Comentariu beton!12
@HabaRnaM, le salvez întotdeauna. 😛
Îs d-astea subțiri, cu albastru sau verde: https://imgur.com/a/86xzcC6
Faină rău de tot 😊 … u bug saver 😘
Vin și eu cu un tiramisu. Proaspăt și rece.
Hmmm… tiramisu. 🤗 @Eleno, punem de-un party, sper să ne lase să ne jucăm în curte, mi-e să n-ajungem în camera de disidență. 😂
@Mihaie, cât îi șpaga? Fac diseară eclere cu caramel sărat. Câte vrei? 😇
Bă, voi aveti impresia că băgați pă sub nas dulciuri fără să plătiți bir la fata aci?! Ia hai, fuguța, cotă parte la desert acilișea ca să nu vă iau pă cric! Taxă dă protecție! Am zis!
Comentariu beton!13
@Vero, pe ce cric să mă iei, nebuno?!^^
@Eleno, o fi făcut rost de zacuscă și nu ți-a zis. 😂
@Vera, tu nu erai la dietă?
@Elena Ce-mi faci tu mie!! Vrei să încep să mă jelesc să-mi dai tiramisu?! Rabzi tu uochii ăștia ai mei umezi dă văcuță galeșă?!
@didina ăăă… altă întrebare!!
Pe la noi pe icişa unde cam toată lumea se cunoaşte cu toată lumea, capetele de cretă de la rutieră nu mai iau şpagă, sau cel puţin nu am mai auzit eu, dar fac altceva. Trei poveşti.
1.Maşină personală, depăşire pe linie continuă, negocieri, amendă.
– hai măi nene că mă eram grăbit spre muncă
– da’ unde lucrezi?
– la firma x
– aaa, păi de ce nu ai zis de la început ? acuma nu mai am ce să fac.
2. Maşină firmă, viteză, amendă mare, vreo 2000 de lei, reţinut permis. Amendă trimisă la firmă, înţelegere cu patron montare ceva camere de supraveghere vilă poliţist, scutit amendă, recuperare permis.
3. Director supermarket a rezolvat cu ceva inspector din poliţie problema permisului ridicat. După un timp, băiatu’ lu’ dom’ inspector este angajat la supermarket unde se dovdeşte că este cam jigodel, adică cam vine la muncă când are el chef, se trage pe cur prin magazin când trebuie să pună marfă pe rafturi şi la casă tot timpul iese cu minus la monetar.
Comentariu beton!15
Acum câțiva ani 300 de euro la celebrul doctor Burnei și nici nu s-a rezolvat problema
În decembrie se fac doi ani de când tata a găsit-o pe mama aproape moartă în pat. Tata era la piață și mama a făcut preinfarct. În Constanța nu exista urgențe pe cardiologie. M-a sunat soră-mea că mama e adusă de un elicopter la urgențe în București la Militar. Am dat ceva celor de pe elicopter. Medicul care a operat-o la urgența (i s-a pus un stent) NU a vrut nimic. Ne-au rupt însă asistentele.
Verbal nu a cerut nimeni nimic. Dar ca să nu fie tratată ca un animal am dat cu banii în dreapta și stânga.
Comentariu beton!18
poi vad ca majoritatea dam spaga sau am dat spaga cand vine vorba de doctori si spitale asa ca si eu tot de asta imi amintesc cand am avut sotul in spital si lui ii era rusine sa dea bani la asistente ptr a fi pansat zilnic sau la infirmiere ca sa i fie schimbata lenjeria de pat sau la doctor ca sa….si eu ii ziceam poi tu nu vezi ca lor nu le este rusine sa ia ,tie de ce iti e rusine ca dai?aaa si sa nu uitam portarul caruia trebuia sa i dau spaga ca sa intru ca nu puteam mereu ajunge in orele de program
În semn de mulțumire doctorului care mi-a monitorizat sarcina, la care mergeam la cabinet în privat, dar a venit și în spital să mă asiste, deși nu era de servicu, am fost încăpățânată să nasc natural și vroiam musai să fie și el acolo. Am mers la control la cabinetul privat la o săptămână după, și am adaugat ceva la costul consultației.
În schimb când am stat cu fimea în spital de două ori, în spitale diferite, și când a fost fratele meu în spital am făcut război, și credeți-mă când spun război nu e glumă, dar nu am dat nici un leu, nimic, nada, cotizez la statul român suficient cât să consider că e dreptul meu să beneficiez de servicii medicale gratuite, chiar dacă a trebuit să cumpăr medicamente și produse de curătenie/dezinfecție.
Mă rog la dumnezeu să nu mai ajung pe acolo.
Nu știu să dau șpagă. Nu mă pricep. Am dat doar de două ori, deși mi s-a recomandat de multe ori să fac asta:
– o dată în facultate, am strâns mai mulți bani, aproape o juma’ de serie, și i-am mobilat unui mizerabil bucătăria. Nu vroia să ne bage în licență. Picaseră la el inclusiv colegi care fuseseră bursieri, care nu știuseră ce e aia nota 8 la un examen. A murit vreo doi ani mai târziu de cancer. L-au ajuns blestemele noastre, pișam-aș pe el.
– a doua oară a fost un fel de țeapă. M-am dus la privat pentru ceva probleme gastro și medicul care m-a văzut, profesor universitar bla bla, mi-a zis că îmi recomandă să mă internez o zi la Floreasca, ca să-mi facă toate investigațiile și să nu plătesc. Ok, am făcut așa. După ce m-am externat, pila mea la el (alt doctor), a venit să-mi spună că ar trebui să-i dau domnului profesor ceva fiindcă s-a ocupat atent de mine. Bun, cât? Păi, vreo 600 de lei ar fi ok. Cu vreo 1000 de lei îmi făceam investigațiile direct la privat fără să mai stau o zi în mizeria aia de salon (cred că am îmbătrânit 5 ani în ziua aia). I-am dat, l-am înjurat în gând și aia a fost.
În rest mai dau „șpagă” la ospătari și frizer. Dar nu o consider șpagă. Atât. Am mai dat buchete de flori la educatoare sau învățătoare, dar la sfârșit de an, însă, de asemenea, nu cred că ar fi șpagă dată pentru a beneficia piticii mei de ceva avantaje față de restul. Au vrut niște părinți să strângă bani pentru învățătoare anul trecut (culmea, la privat, băga-mi-aș pwla în obiceiurile proaste ale acestui neam infect) și a sărit nevastă-mea 2 metri în sus: cum să-i dăm bani? Adică mită? Să-i facem probleme doamnei?(discuția se purta pe grupul de whatsup al părinților, și m-am pișat pe mine de râs văzând ce „liniște” s-a așternut acolo după intervenția consoartei)😜😜 Au renunțat la idee și s-au dus unii separat cu „pachețele”. Noi nu ne-am dus decât cu gura mare de câte ori am simțit că-l nedreptățește cu ceva pe al nostru. Ni se fâlfâie, nu-l vrem olimpic de nota 11 pe pile, ci doar să-i placă la școală în măsura în care i-ar putea plăcea la școală unui copil normal, și să fie fericit.
În privința pândarilor de la Marie Curie, am avut niște ciocniri cu ei în iarnă, mamă, mamă!! Era cel mic internat și eu le căram mâncare că ăia nu au de nici unele în mizeria aia de spital. În prima zi, abia fuseseră internați, mi-a dat soția mesaj cu ce le trebuie. Am luat piticul cel mare pe viscol și hai la spital. Acolo: „dom’le, nu e oră de vizită, așteptați 2 ore”, deși intrau și ieșeau aparținători ca-n gară. „Nu aștept, sunt internați, au nevoie acum de astea.” Și a început cearta. Ăia pe terapie intensivă nu aveau nici pernă, nici tacâmuri, nimic, iar ei îi dădeau cu ora de vizită. M-au lăsat până la urmă, privind cu reproș spre buzunare. Nu le-am dat nimic. În zilele următoare am avut grijă să fiu acolo fix când începeau vizitele. Într-o singură zi am ajuns cu vreo 50 de minute mai devreme. „Nu e încă ora…”, mi-a zis unul făcându-mi semn cu capul spre un cioroi care îi strecurase 5 lei și urcase pe salon (tot 5 lei e „tariful”, cred 😁😁). „Nu-i nimic, aștept.” Mi-am așezat papornițele pe jos și am scos telefonul. A văzut că nu-i dau nimic și mi-a zis cu lehamite „Haideți, urcați!” „Nu, lăsați, aștept până la fix, așa-i corect”, am zis destul de tare ca să mă audă destui din holul de la interare. Futu-i în gură de paraziți, și pe ei, și pe managerii acelui spital infect!
Comentariu beton!30
La prima şi ultima şedinţă cu părinţii la care am participat, primul punct, băi da’ primul şi cel mai important a fost cel cu strângerea banilor pentru fucking fond al clasei. Le-am zis că dau banii dacă-mi dau chitanţă.
@Shoric, d-aia am ținut să-l dau la școală privată. Tot auzeam în stânga și-n dreapta sume cu care „cotizau” părinții la școlile de stat și mi se zburlea părul pe mâini. Se apropiau de jumate din taxa pe care o plătesc eu. Pe bune! Păi, și atunci care e afacerea? Plătesc taxă, dau bani pentru caiete și rechizite la început de an (chiar dacă or fi mai mulți, măcar nu alerg eu ca nebunul după ele), dau bani de uniforme dacă este cazul (că nu a crescut așa mult de anul trecut și încă i se potrivesc), bani de afterschool și aia e. Toate cu factură, chitanță. În rest nu mai dau nimic. Dacă n-ar fi părinții tembeli cu adunatul de bani pentru cadouri, totul ar fi perfect. Dar la ăia le dăm cu flit și s-au cam rărit propunerile de genul ăsta. Să îndrăznească careva să-l persecute pe al meu că n-am dat noi bani pentru cadou la învățătoare sau profesori, că fac revoluție în școală. Am oricând posibilitatea să-l mut în altă parte. Și-așa un sfert din contractul pe care l-am semnat cu ei era despre mită, șpagă și alte practici d-astea care nu trebuie să se întâmple.
Mersul cu nasul pe minunatul cfr se pune? Daca da, atunci am dat in iulie.
PS: dar vad ca saptamana asta esti pus pe treaba, nu gluma.
O singura data in viata mea, acum 4 ani unui politist. Am facut ceva ce nu se face, am taiat linia dubla continua si bineinteles ca m-a vazut politia. Nu mai mentionez ca era prima data (si ultima, sa fie clar) cand am executat aceasta manevra, nu mai conteaza de ce. Panica maxima pe mine, sun un prieten cat il asteptam pe dl politist sa ajunga la mine (mai oprise pe cineva care facuse la fel) si il intreb ce fac si tipul imi spune: daca iti baga agenda pe geam inseamna ca vrea ceva, daca nu, nu zici nimic ce ar sugera mita sau spaga. Guess what! Dl politist era in forma maxima de vesel, mi-a intins elegant agenda in masina, am introdus 2 hartii de 50 de lei in talon si i l-am inmanat pe agenda (doar atatia bani aveam cash la mine). Long story short mi-a inapoiat talonul cu o hartie de 50 de lei inauntru. Am plecat plina de transpiratie si nauca :)))
La spital, operație socru. Poate ai fost norocos și nu ai avut nevoie. Cum procedezi cînd un medic îți spune (nu pe șleau) că trebuie? Avînd în vedere că poate viața cuiva depinde de decizia ta și nu ai timp să mergi undeva unde nu se cere așa ceva? De exemplu, orice localitate aflată la minimum 200 km vest sau nord de Severin.
Suni un prieten să vină cu cașu’ 😊 sau o dai în hipsterisme și speri să fie și moartea-n vacanță ca să nu vă bage-n seamă 😋😉
Copy PASTE mode On
O femeie avea 3 gineri si intr-o zi s-a gindit sa incerce iubirea ginerilor fata de ea si a pornit la drum sa-si puna planul in aplicare.In prima zi s-a dus la cel mare si dupa ce a fost primita cu bucurie si ospatata cu toate bunatatile ,soacra se duce la fantina { vezi doamne sa ajute si ea macar la scos niste apa! ) si se face ca pica in apa !ginerele cum isi iubea mult soacra sare si o salveaza !A venit seara toata lumea se culca ,toate bune si frumoase ! dimineata cind toti se scoala in curte o mare surpriza: o SKODA superba si un bilet in parbriz : Bine faci ,bine gasesti ! semnat : MAMA SOACRA ! A doua zi femeia pleaca la ginerele mijlociu unde se repeta situatia ca la cel mare, iar dimineata si acesta ca si primul gaseste in curte un SEAT de toata frumusetea ! A treia zi ajunge si la cel mic , totul decurge bine pina in momentul caderii in fintina ,cind in loc sa fie salvata , ginerele cel mic o lasa acolo si mai pune si capacul ! dimineata cand se scoala ce sa vezi ? in curte era un MERCEDES ultimul tip iar in parbriz biletul :Bine faci ,bine gasesti ! semnat TATA SOCRU
Comentariu beton!21
Acum vreo 12 ani cea mai mare șpaga.
6 salarii. Am facut descoperire de cont și am plătit apoi o bună bucata de vreme.
O dusesem de urgență pe mama la spital in București si dr de pe secție a spus ca nu sunt locuri. Să plecăm inapoi cu ea…250 km.
Imi amintesc exact cum imi curgeau lacrimi și cum am strâns atât de tare din dinți incât mi-am crăpat o măsea.
L-am intrebat dacă pot cumpăra un loc intr-o rezerva, intr-un salon sau măcar pe hol.
Atunci m-a invitat in cabinet, mi-a zis suma, a treia zi a avut banii. Intre timp mama excelent tratata, operată la urgență din prima zi chiar.
La miliție nu am mai cotizat de vreo 4 ani.
Dar era măcar o data sau de două ori pe an… Gen depășit viteza 62-63… Și veșnica intrebare ‘ pai și cum facem?’ si răspunsul’ Nu pot plăti direct la dvs amenda?’
Acum o săptămână la spital unei „doamne” doctor pentru internarea mamei. Condiții cumplite, toate medicamentele cumpărate…
Sa le spui cititorilor ca nu am comandat eu articolul, da? De dimineață îmi iau notițe ☺☺☺
Comentariu beton!22
@SorinB, ai văzut ce bune sunt blogurile? Nu mai trebuie să obţii mărturii sub ameninţarea pwlanului 🙂
Dom’ șef, iei degeaba notițe. Auzisem că parcă se „închide” DNA-ul. Aaa, sau vrei să vezi care-s ăia solvabili?😜😜😜
Comentariu beton!11
Sorin, vrei să te privatizezi?
Cea mai “urata” spaga data a fost cand a murit tata in spital. Initial au fost de acord sa il tina la morga cateva zile pentru a putea face pregatirile. Iar la cateva ore au inceput sa sustina ca n-au locuri si e musai sa-l luam atunci, chit ca inmormantarea era in alt oras. Cu o hartie albastra bagata in buzunar au inceput sa mimeze omenia…
Comentariu beton!12
Vai… :/
Si ca sa intelegeti mai bine contextul, eu eram vizibil gravida in perioada aia, mama fiind cea care a dat spaga. Eram ca doua epave, iar probabil pt ei si noi eram niste bucati de carne, dar cu bani in portofel.
Nu intra la categoria spaga dar aduce: in perioada de doliu au venit oameni ( inclusiv persoane aparent bine imbracate) sa-mi ceara de pomana. Pentru ca evident, asta e motivul pentru care o gravida in doliu misuna printre rafturi la Ikea.
Pentru că tot s-a pus în discuție problema spitalelor, să vă povestesc și eu ceva.
Spital de stat, în România, vara acestui an. Nimeni nu primește nimic (știu pentru că am încercat să dau și am vb și cu restul pacienților), programul de vizită se respectă fără nici un fel de abatere, papucii și halatele se cumpără de la „dozator”, 2 zile cât am stat în terapie intensivă nu am văzut picior de vizitator, mâncarea era adusă de la o firmă de catering, porționată și împachetată, nimeni nu îți atingea pâinea sau dumicățea untul/carnea, curățenie exemplară. O echipă de oameni tineri, manageri pe economic, achiziții, medical, serioși, profesioniști, au muncit pe brânci, au accesat ceva fonduri, au renovat o aripă pe model rezerve de lux, plata/zi fiind în jur de 90 lei, cam jumătate din tariful practicat la un spital privat. Din aceste fonduri strânse pe rezerve, au făcut îmbunătățiri în restul spitalului și proiectele lor continuă.
Am vrut să spun acest lucru. Pentru că este altfel, este altceva, este ceva ce nu am crezut că o să văd vreodată la noi.
Și da, când e vorba de sănătate am dat/voi da șpagă, pentru a fi sigură că totul va fi ok, este cumva punctul slab al fiecăruia dintre noi.
În rest, ce să spun, am dat șpagă unui polițist în Bulgaria, am depășit pe linia continuă, ciudat desenată pe o porțiune de drum drept, fără riscuri la depășire, intercalată între 2 porțiuni de drum cu curbe. Individul stătea ascuns la piciorul unui pod. Am considerat că este un fel de taxă, era prea evidentă toată povestea.
Comentariu beton!15
@Mona, păi zi și denumirea acestui incredibil colț de rai. Sau vrei să nu afle lumea despre el că îl „strică” ca plaja de la Corbu?😜😜😜
Hai să-i lăudăm pe cei de acolo, că dacă e de heităreală, doar eu pot zice nasoale despre minim vreo 5 spitale de la noi. Și nasoale, nu glumă.
@Mona, păi zi și care e spitalul ăla. Lăsăm aici numele tuturor mizeriilor din țara asta și nu scriem când e de bine?!
Băieți, când vine barza pe la voi, mă anunțați, vin și vă aduc țigări, vă țin de urât, facem integrame, bem o cafea 🙂
Maternitate / Spital de obstetrică ginegologie Dr.I.A.Sbârcea.
Comentariu beton!13
” rezerve de lux, plata/zi fiind în jur de 90 lei, cam jumătate din tariful practicat la un spital privat”
@Mona, ha, ha! mai pune, mai pune!
@Mona
Confirm și mă bucur că există asemenea exemple pozitive în orașul meu.Am fost internată anul trecut în decembrie, în maternitatea Brașov și de la doctori la asistente,toți s-au purtat impecabil.
Nu am dat șpagă și nu am simțit că se așteaptă șpagă.
Și colegele de salon cu mine, la fel, nu au dat șpagă.
Surprinzător, dar se poate!
Dacă zicem de bine de spitale păi la categoria ‘ copii’ Spitalul de Copii din Galați e cel mai curat și dotat din 4-5 județe din jur. Pot sa zic asta pentru că bântui prin zona aia in ultima perioadă.
Nici nu zici ca-i ‘ provincie’. Vorbim de saloane cu 2 paturi, baie in camera, tv, personal amabil. Normalitate. Dar față de alte spitale/ secții de pediatrie pare SF.
Păi, doamna educatoare care a avut grijă de fii-ta, dacă tu ești mulțumit de ce a făcut din ea, într-un mod similar cu băieții de la cablu sau chelnerii din pub, poate primi bacșiș la sfârșit de an un buchet de flori și o ciocolată, eventual. E alegerea ta. Dacă dai florile la început de an, e șpagă.
Operatie de colecist. Spital. Parfum scump cu ceva bijuterii.
Acum 15 ani pentru loc in camin – prima si ultima oara. M-am simtit foarte naspa, nu vreau sa mai repet experienta, pana acum mi-a iesit. Si nici macar nu am primit camera pe care o voiam:(.
N-am mai dat șpagă în sensul clar al cuvântului de mult timp.
În urmă cu 12 ani (chiar în perioada asta):
”am dat la șpagă la asistente și infirmiere când a fost mama în spital de mi s-a acrit. Și cu șpagă și dacă nu eram cu ochii pe ele n-o îngrijeau. Am facut scandal, am țipat pe holuri ”fără șpagă nu vă mișcați un cm!”, am reproșat medicilor… Nada!
Una peste alta, în 3 luni de spitalizare m-au costat infirmierele mai mult decât operația pe creier.” – copy/paste postarea de ieri.
Cu precizarea sumelor:
– 20 milioane către prof.dr.neurolog vestit (acum, parlamentar bătrân ca timpul) – nu i-a cerut, n-a sugerat, ba chiar mi-a zis că nu vrea, că nu garantează reușita operatiei. A fost corect. I-am lăsat banii pe birou.
– 5-7 milioane ceilalți medici (de salon, anestezist) – n-au sucerat, n-au cerut.
– peste 30-35 de milioane la asistente/infirmiere. Mi-e greață și să-mi amintesc cum condiționează. Erau vreo 2-3 excepții care își făceau treaba și cu/și fără șpagă, dar puține.
De atunci, n-a mai fost nevoie de spital (mi-e groază nu doar de boală, cât mai ales de sistem). N-am mai dat șpagă pe nicăieri – am avut și noroc să nu fiu la mâna întinsă a spăgarilor.
În urmă cu o săptămână, revizie la gaz. Preț spus la telefon: 200 lei. Când facturează băieții văd 180 lei. Întreb de ce, ei zic că-s clientă veche și se păstrează prețul vechi (în 2 ani au crescut cheltuielile cu combustibil, salarii). Căutau să-mi dea restul. Le-am zis să-l păstreze (o benzină, o bere, o bomboană). Au mulțumit. Ei și-au făcut treaba, eu am ales să le las restul.
În urmă cu vreo 3 ani, întorc în grabă pe linia continuă, pac poliție. Eram într-o stare de stres și nervi, dacă mă atingea cineva cu un deget explodam. Am dat șpagă niște lacrimi. Au fost sincere, realmente mi-au țâșnit din ochi, dar nu de poliție, ci de nervi acumulați. M-a lăsat în pace cu ”să nu se mai întâmple”.
Hai, că n-am mai comentat de mult.
Fix marțea trecută m-am operat – operație simplă și scurtă pentru doctor, dar pe pacient îl cam doare în cur și o să mai dureze 🙂
300 lei doctor, 100 lei alt doctor. Cei 100 i-am dat mai mult în compensare, că nu ajunsesem la anestezist. Dați fără a fi ceruți, dupa operație.
,.cänd ai dat dat ultima oarä şpagä?,,în traducere liberă ,,,cum ar fi sa ce ler cer trei trei dolari pe lună la comentatori sa abereze pe aici”….
Sau mâcar un 2,99 şi caramele de restul ..
@Paco, eh, de-ar fi așa simplu acu’ eram nabab. Da’ nu e.
@Paco ce faci, musiu?! Tăte bune? Văd că pierzi lupta cu tastatura 😛
@Paco habla șpaganol senor ?
@MV Ehh … ce mă enervezi tu pă mine. Ți-am dat o idee despre subiectul ăsta. De ce nu faci nimic ? Vrei să te caute lumea pă stradă? 😋
@Habar,
Mă, tu ești nebun? I-ai sugerat lui Mihai să ne taxeze? 👊😈
Laura neah … altceva … gen donație… 1/2 cu promisiune de susținere cauze umanitare alese de el. Am încredere în spiritul lui civic 😋 Nicidecum taxare. Îți dai seama cât ar trebui să plătim unii dintre noi 😉, nu-mi permit dacă taxează la comentariu 😋.
Tocmai am dat un 50 finuț la o asistentă-n Floreasca să-l cheme mai iute pe dl doftor pentru control la problema unei vecine vârstnice. 😊
Habar, ieri îl mustrai gratis pe Mihai că scrie despre #muiepsd și nu pestă și că ar fi fost mai câștigat să facă aia, nu ailaltă. Vrei să zici că plătind o sumă, chiar și modică, pentru a te învârti pe-aici nu vei încerca oareșce sentiment de creștere a drepturilor cuvenite și pretențiilor? Gen cum să cheltuie banii. A, stai, că asta ai indus/propus deja-1/2 donații umanitare. 🙂 Bine măcar că-l lași pe el să aleagă acele cauze. 😛
@Andu … îl știi pe Dabija ? Mihai face ce vrea și eu tot așa 😋 Ți se pare că-l cert ? Neah … discuția despre fonduri și monetizare poate fi lungă cât o zi de post. El e un boem😊😉
Câinii latră, ursul trece-n drum spre vipera lui 😊 Cam fiecare cu treburile lui.
Oricum m-am gândit azi la câte șpăgi am dat la viața mea și am concluzionat că mă tulbură Vasilescu cu articolele lui, pupa-l-ar norocu’ dă simpatik 😋
Tu ce mai faci ? Ce mă mai înveți?
Comentariu beton!11
Habar, nu că-l cerți (doar ieri mi s-a părut că l-ai mustrat puțin), ci că insiști să îl încurajezi în acceptarea unei idei pe care țin și eu minte că ai exprimat-o acum ceva timp. Tocmai pentru că e un subiect foarte discutabil și pentru că am observat că-ți place să bați balta și să fugi fără să discuți, am zis măcar să sar puțin, să mă mai dezmorțesc și eu:-)
Eu fac bine, mulțumesc de întrebare, mă simt minunat că m-am spovedit și azi. 🙂 Tu?
De învățat nu învãț nimic pe nimeni altcineva, doar pe mine. N-ai observat ce moderată și cu bun-simț am devenit? 😋
In spital am dat spaga in draci. Din cate am remarcat personalul medical se imparte in doua: cei foarte empatici care nu accepta, in special tineri (mai ales cand stiu ca omu’ nu scapa) si cei care asteapta.
Mama, nefiind pe faza, a incercat sa ii dea bani sefei de la terapie intensiva pe culoar (in afara orelor de vizita, nu era nimeni). A refuzat doamna doctor cu gesturi foarte ample si teatrale, dar in salon a inghesuit-o urgent pe mama. Apoi am realizat ca pe hol erau camere.
In spital dai…dai cu teama, scarba si ura cand te uiti la mizeria din jur, mai ales la cea umana, si te gandesti ca nu e momentul sa schimbi tu lumea pe cheltuiala bolnavului care nici macar nu poate fi salvat iar tu vrei doar sa te asiguri ca se chinuie cat mai putin.
Te contrazic.
Mulți dintre tineri nu iau șpagă din principiu. Dar așa umblă vorba printre pacienți ‘ dacă nu ia, inseamnă că știe el/ ea ceva. Înseamnă că e grav și nu scap’
Sunt oameni și oameni. Dar văd mulți din generația nouă și medici și asistenți care nu accepta șpagă.
@Miki Am zis „mai ales cand stiu…”. Cand sunt sunt tineri au principii si avant. Cel mai probabil dispar cu timpul. Am un amic care este chirurg urolog. Nu accepta spaga. A fost luat deoparte si instruit de o colega mai coapta care i-a explicat ca strica bunul mers al lucrurilor. El nici azi nu ia spaga…pentru ca a plecat din tara
F*tu-i…
Aia cu luat de o parte si instruit de o colega mai in varsta
Credeam numai mie mi s-a intamplat
‘ Tu esti tânără nu știi care-i treaba! Vezi-ți de ale tale. Omu’ dacă nu -l lasi sa dea zice că ai ceva cu el personal. Nu schimbi tu lucrurile acuma’
Ultima data cand am dat:In iulie la un service, penca masina botita si saptamana urmatoare plecam in concediu, si coada maaare, da l-am injurat in gand( in dimineata in care plecam inca mai stergeau vopseaua de pe geamuri)
Ultima data cand am refuzat sa dau desi eram pregatita: in 2017 , in Bucuresti, in Spitalul de Endocrinologie, la o mare si renumita doftoreasa unde fusesem programata de prieteni (cu greu, ca deh, provincia) si unde am trait una dintre cele mai mizerabile umilinte de la duamna cu stetoscop ca asa a considerat ea sa isi arate superioritatea fata de provinție ( macar a apucat sa imi confirme ca nu se repara decat chirurgical si am fugit cu copilul la o clinica privata)
Cel mai mare ,,dar” nu am curajul sa il recunosc public dar da, a fost o conditionare a actului medical, din pacate cu tot darul dat , pacientul drag noua a murit ( si nu , nu e gluma, lista cu preturile i-a fost inmanata de insusi doftorul in cauza, tot el a supravegheat sa fie distribuit asa cum precizase) dupa un sir mare de erori medicale
@MAS, să dai șpagă la service ca să-ți repare mașina. Numai în țara asta e posbil așa ceva. GFC!
@Mihai
Banuiesc ca a dat spaga ca sa intre in fata,sa nu stea la rand,cu alte cuvinte pentru ca sa isi repare ea masina inaintea celor care erau deja acolo sau programati.
Ia vezi,suna altfel fata de „spaga ca sa fie reparata masina”?
Si da,numai in tara asta poti sa dai spaga ca sa nu stai la coada….in tarile cu apa calda se respecta ordinea programarilor.
Să o repare mai repede, că e o nebunie pe la service-uri, că tot a deschis MAS subiectul.
Până să îmi și eu mașină, foloseam hârbul lui taică-meu, mașină veche, era ruginită și găurită toată. Zic să fac și eu o treabă bună, o duc la tinigherie și vopsit, măcar atât, motorul era bun.
Povești, că ocupați, treabă multă, poate poate dau și eu ceva pentru urgentarea reparației. Eu nimic, mă fac că plouă, merge husbandul din dotare, se ia de iei, face scandal la șeful de service, în fine, ridic mașina cu față nouă.
Pfui!!! Consum dublu, măria ta, mai bine o căram eu pe ea. După vreo 3 luni, un mecanic ne spune: cu cine v-ați certat? v-au înfundat returul! Cârpe, așchii de lemn, o găleată de mizerie a scos omul. Am ajuns la concluzia că m-a costat mai mult nedatul șpăgii de riogoare.
ulima oara nu a fost chiar spaga…a fost un serviciu mai degraba. La RAR, unde trebuia sa astept vreo 4 ore plus sa fac diverse cozi sa platesc toate alea, i-am dat unui nene de acolo 50 de ron si le-a facut el. De stat tot am stat vreo 3 ore cu totul ca nu ma simteam ok sa las masina in rand si sa plec, cum am vazut ca se obisnuieste.
Ultimele spagi au fost 3 si anume: acu 2 ani, nu ne mutaseram inca in tara, scadea pasaportul copilului si musai musai imi trebuia in timpi foarte rapizi. L-am facut pe cel de 1 an cu eliberare de pe o zi pe alta dar ca sa evit cozile interminabile am apelat la spaga.Shame on me dar asta e.
Celelalte 2 au fost in spitale. La nasterea copilului, cezariana, sarcina cu probleme etc, sute de euro, in 2005. Apoi cu mama in spital, operatie de tumora, 2006. Am dat fara sa ma uit cat dau, problema a fost ca oricum nu si-au facut treaba bine. Ah, si mai o spaga mica la morga, un an mai tarziu.
In rest, am refuzat sa dau spaga la RAR ca sa imi iasa numerele mai repede iar la medic apelez la privati, macar imi dau chitanta pe bani.
Trist, constat ca doctorii conduc detasat 🙁
@moatza,
Nu doar doctorii, ci tot personalul medical.
Onorariul medicului ginecolog la naștere intră în categoria asta? Dacă da, ultima șpagă am dat-o acu’ 1 an și 5 luni, când s-a născut ultimul copil. Și înainte de el, când s-a născut mijlocia. La cea mare nu am „trișat”, pt că am fost la privat.
@LG, dacă spitalul ăla are afișat un mercurial pentru diversele servicii oferite, nu intră. Da’ am așa o bănuială că nu are.
Dupa 3 copii nu mai are energie nici sa-si scrie numele, pune doar initiale =)))
@Vera, hai ca 3 copii nu sunt chiar atât de mulți și nu îmi consuma toată energia :)))
@Mihai, nu , nu are. Eu am o foarte mare oroare de a da șpagă. Pana și cuvântul suna atât de urat.
Și eram hotărâtă sa nu dau. Dar in salon numai despre asta se vorbea: cât ai dat, cât se da? Am născut cu un rezident, Dr meu nu s-a mai prezentat, am ajuns de urgentă la spital cu membranele rupte înainte de termen și cu infecție cu betahemolitic. Nașterea a fost Ok, doar ca bebelușul trebuia monitorizat , i se administra tratament și era născut prematur. M-au ținut și destul de mult in spital, suficient încât sa fiu corupta. Și Dr venea in fiecare zi de câteva ori și părea ca tot așteaptă …. intr-un final, i-am dat, și a fost foarte încântat. Si a fost tânăr.
PS: pt @Vera. Dacă mai am suficient timp sa-mi scriu 2 din cele 5 litere din Prenume, stau bine. Adevarul e ca ma toaca mărunt. Dar e fain :))))
@LG ai mare bogăție tu! Mare! ❤️❤️❤️
2015, formularul E104, CAS. e necesar cand te muti in alta tara UE.
de atunci nu a mai fost nevoie sa dam spaga 🙂
Acum vreo cinșpe ani …radar
In 2001/2002.
Cand eram in armata.Mai vroiam si eu o invoire,o permisie mai lunga si tot asa.
Mai un cartus de tigeri,mai o atentie cu dop.
Ultima dată am vrut să dau șpagă unui medic orl pentru o intervenție la nas.
Aprilie 2018,spital de stat,medic tânăr.
Nu a acceptat șpaga și mie mi-a fost restaurată parțial încrederea în medici.
Parțial, pentru că am exemple dureroase din trecut,tot cu medici și cu multe șpăgi.
V-am mai povestit aici cum în 2009 tata era să moară în urma unei infecții nosocomiale, dobândite în urma unei operații de peritonită. Cu toată spaga (de care s-a ocupat fratele) și tratamentul adecvat, omul murea. Cel puțin asta vedeam (organele îi cedau unul după altul), asta ziceau medicii. Cum, necum, am ajuns cu el la Viena la AKH- tot spital de stat. La secția de terapie intensivă unde era el scria mare, în engleză, că suntem rugați insistent să nu dăm bani sau alte lucruri personalului medical, pentru că, pe lângă faptul că deja sunt plătiți prin salariu pentru munca lor, fiți atenți…aceste gesturi reprezintă o jignire. Mesajul nu era pentru austrieci, desigur, ci, cu siguranță, pentru expați/balcanici/est-europeni etc.
Cam despre asta e vorba, lăsând la o parte faptul că numai gândul de a da șpagă îmi provoacă o foarte mare stânjeneală, de-atunci am chestia asta în minte, că șpaga ar trebui să fie privită ca pe o mare jignire (cel care dă că jignește, iar cel care primește că este jignit). Că trăim într-o țară în care jignirile sunt ușor trecute cu vederea și că majoritatea acceptăm acest lucru, asta este altă discuție.
Comentariu beton!16
In 2014 in spital.
Dat send inainte de a explica. In spital pentru ca eram pe lista de asteptare la o operatie gineco, reprogramata pt „urgente” de vreo 5 ori si mi-a zis asistenta de la obraz ca pana nu platesc la x, nu ma baga. Culmea, nu dr meu gineco a trebuit sa ii dau ci sefului de sectie care taia si spanzura, eu doar in dr repectiv aveam incredere la asa interventie si doar in acel spital opera. Am dat spaga azi dimineata, a doua zi dimineata m-au operat.
Personal nu țin minte când am dat ultima dată șpagă. Poate și pentru că nu mai trăiesc în țară de 8 ani deja.
A trebuit să dea maică-mea, azi-iarnă. Făcea sesiuni de chimioterapie, pentru cancerul la sân. Dacă nu dădea șpagă asistentelor (10 lei), o țineau în picioare, afară în coridor. Așa făceau cu toți pacienții care nu lăsau o atenție în dosar. Tg. Mureș.
Si una calda, calda :fix acum o saptamana baietii responsabili cu reabilitarea termica a blocului au poposit la o vecina de a mea in vizita.
Femeia si-a inchis balconul cu „termopan” pe cheltuiala ei acum un an dar baietii astia „latrau” la ea pe motiv ca trebuie sa-i dea jos balconul „vechi” si sa monteze ei altul „reabilitat”.
Ea nimic se tinea tare cand unul din trupa ii sugereaza ca pentru o suma modica ar putea sa inchida ochii si sa-i lase balconul in pace.
Ea le raspunde: „Sunt judecatoare si sotul meu este politist.Cred ca avem microfoane inclusiv in vasul de toaleta.Vreti sa repetati ce ati spus ?”
La care aia „Haideti doamna faceam si noi o gluma”
Comentariu beton!19
Ieri am dat spaga. Pentru ca sint in carje. 5 lei la portar, sa ma duca cu caruciorul pana la sala de kinetoterapie. De ce? pentru ca, desi e o institutie privata, nu au personal suficient, au carucior, dar nu exista brancardier sa duca pacientul de la poarta in interior. Iar portarul e de la alta firma. As fi preferat sa dau 10 lei, cu chitanta, decat asa. Ezit sa le dau un feedback scris, sa nu le fac probleme portarilor care ma ajuta in fiecare zi, si poate ajuta si pe altii, in aceeasi situatie.
Acum aproape 6 ani. 1000 lei pentru tine „gamma” din șold lui mama. Între timp dom’ doctor a mușcat-o urâțel exact pentru chestii de genul ăsta 😁.
Tijă nu „tine”. Scuzele de rigoare pentru viteză!
Acușica mă duc la sedința cu parinții să văd cât de gratis e clasa 0 dintro școală de stat. Las bani la spalatorul auto, în funcție de interesul pe care și-l dă, la frizer, tot pentru interes, cu școala sunt la început, vedem, cu doctorii m-am văzut doar pe stradă deocamdată, ciudat aici la Vâlcea.
@biaggio Bun asa. Sa revii cu impresii, te rog. Am si eu prima sedinta maine. Tot clasa zero, scoala de stat.
Nu pun la socoteală lista cu rechizite din prima zi de școală.
@biaggio, și eu aș fi curios.
Vă pot spune eu, că de 4 ani e aceeași sumă: 100 lei/an. Acum sunt 27 de copii in clasa. Anul trecut erau 25. Anul asta au venit doi prin transfer.
Din banii ăștia se cumpără tot ce le trebuie: imprimantă, videoproiector+planșă de expunere(astea au fost luate în clasa 0), coli A4, se reîncarcă cartușele pentru imprimantă, margelușe și mai știu eu ce sclipicioșenii pentru 1 si 8 Martie ca să facă ceva pentru mamici etc. Tot din banii ăștia la sfârșit de an se ia căte un coș cu flori pentru doamna, profesoara de sport și engleză și se cumpăra diverse cadouri pentru copiii din clasă la Craciun, Iepuraș și petrecerea copiilor de sfârșit de an: fursecuri, suc. Nu se fac serbări. Au ei o petrecere unde mănâncă și beau suc. Mă rog, cine mai apucă de fiu-meu și încă vreo doi urși din clasă.😜
Am scăpat cu 60 lei la materiale auxiliare și 10 lei ceva gen fond clasa pentru materiale de igienă. Rechizitele au costat 200 lei. Vâlcea 2018 școala normală nu a mai de fiță a orasului.
Băi nene, la noi se cerea fondu’ clasei la liceu pentru perdele&draperii&căcaturi nu la clasele 1-4. Ce videoproiectoare,imprimante şi alte mărgeluţe ???
Şi nu vorbesc de mine şi anii 80′ ci de acu’ 6-7 ani.
@Shoric, bine că n-ai zis nimic de fursecuri și suc, că-s mici și se îngrașă.
Să-ți explic cum e la fii-miu la școlă: în afară de manuale, copiii lucrează pe niște fișe. Dacă faci copii la xerox te duce mult mai mult, în timp, decât dacă cumperi o imprimantă și îi reîncarci cartușul. Au fel de fel de testări și concursuri care se dau tot pe aceste fișe.
Lecția de educație civică, geografie și istorie se ține pe videoproiector. E mult mai atractiv pentru copii.
Iar mărgelușe, boss, e vorba de ziua mamei😜. Eu vreau un mărțișor făcut de mânuțele lui. Capiș?!
@biaggio Mulțumesc! Noi am primit mesaj de la grădi la Pice, ne costă 55 lei “pachetul educațional 2018-2019”. Plătesc și nu cârtesc!
Diseară bănuiesc că ni se vor cere bani pentru vreun fond ceva la clasa 0. Voi plăti și acolo. Fără să mi se pară aiurea. Adică, plm, dacă arunc banii pe țigări sau bacșiș la pizza sau Netflix ca să stau eu cu snacksuri în poală să balotez noaptea, nu văd de ce e așa mare problemă să dau 50 lei/an la fondul clasei… sau că am dus flori la deschiderea școlii. Whatever ^^
Am fost eu la spital de stat (Grigore Alexandrescu) cu Juniorul (anul trecut, in iarna) – ZERO spaga, medicul si tot personalul de la sectia de Ortopedie s-au comportat impecabil, au avut infinita rabdare sa ne explice ce si cum, toti pasii de urmat (era o fractura oribila, cu deplasare), au ales operatiunea minim invaziva pentru copil, ne-au sustinut pe noi, parintii disperati.
Nici la controalele ce au urmat (saptamanale, timp de 3-4 luni) nu am dat nicio spaga, nimic.
Altfel – sunt atat de nepriceputa la treaba asta cu pliculetul, incat aleg intotdeauna spitalele private.
La profesori da, dam flori, dar pe alea nu le consider spaga ci, mai degraba, gest frumos si uman.
Sotului meu nu au vrut nici macar sa ii dea apa si sa il inveleasca la reanimare, in conditiile in care am dat spaga la asistente, dar ghici ce, intre timp se schimbase tura ( probabil a fost vina noastra ca nu am spaguit toate asistentele) ….nu mai zic de doctorul care il operase si ne daduse vestea ca are cancer cu metastaze si ca nu va mai trai mai mult de 6 luni. Si pe el l-am spaguit inainte, dar ne-a transmis sa trecem si dupa pe la ei, caci nunu-i dadusem destul.
Îţi place sau nu: 0 0
Cred că acum 3 ani am dat, de fapt plătisem pe cineva să mă ajute sa îmi fac buletinul pt că lista pe care mă scrisesem înainte cu o zi dispăruse ca prin minune. Așa că am fost cumva nevoită sasă apelez la ajutorul cuiva pt că aveam nevoie urgent de buletin, nu sunt mândră de asta dar altfel riscam să aștept mult si bine pe căile legale.
Înmatriculare mașină. Dacă făceam RAR-ul pe bune stăteam cu mașina 1 lună jumătate pe bară, plus că trebuia să plătesc și platforma… deci la bani tot acolo ajungeam.
În rest după cum am afirmat și în trecut mai dau șpagă la spital că altfel mă uită Dumnezeu pe la urgențe.
Deci ai decis sa mergi cu o mașina care poate fi periculoasa pe drumuri și ai dat șpagă cam cât era sa fie făcută sa fie legală?
Sau n-am înțeles eu?
@Nico nu ai înțeles tu sau poate nu m-am exprimat eu cum trebuie. Am cumpărat mașina adusă de afară și aveam numerele roșii valabile încă două luni. Ca să fac RAR pe bune (identificarea mașinii) stăteam încă o lună jumătate după ce îmi expirau numerele roșii. Adică eram programat peste o lună jumătate după ce expirau. Am dat șpagă și am înmatriculat mașina cu 2 săptămâni înainte să expire numerele.
Alin, nu ai inteles intrebarea lui Nico sau n-ai vrut. Deci tu ai ales sa faci rar-ul pe spaga, deci, practic tu nu ai verificat masina. Ai umblat cu ea asa, neverificata, doar pentru ca „ai cumparat-o de afara”…
@Vera cred că faceți confuzie între RAR si ITP. RAR-ul nu se ia cu șpagă asta din ce știu… eu doar am dat bani că să fiu băgat în față. O mașină care are 3 ani nu e chiar praf!
PS m-am dus în trecut cu pile puternice să îmi inscrie mașina 2006 și datorită faptului că nu avea nici o piesă 2006 pe ea chiar dacă era ian. 2006 mi-a înscris-o 2005. Asta era masina veche.
Mai interesanta ar fi fost intrebarea inversa: cand ai luat spaga si de ce? Dar sigur nu ar fi avut niciun comentariu…Cine ar recunoaste fie si in forma anonima asa ceva?
Foarte trist, foarte urat obicei spaga asta! Mai ales in spitale cand omul este deja necajit. Obicei comunist? Precomunist, postcomunist? Are legatura cu banii, cu caracterul, cu psihologia poporului roman?
In viata mea anterioara nu am dat pentru ca nu aveam de dat. Dar m-a si ferit Dzeu de conditionari importante.
In viata mea actuala am dat la granita cu ungurii. Ma duceam voios in Ro dar pacat ca pasaportul imi era expirat iar eu nu stiam ( in mintea mea era valabil pentru 10 ani, era pentru 5, nu am verificat). Vamesul corect mi-a zis sa merg la ambasada . Eram cu masina cu un amic, ce ambasada, abia asteptam sa intram in tarisoara. Asa ca am dat vamesului corect 50 de euro…Cu intrarile si iesirile romanilor in/din tara multi bani au facut indivizii aia numiti vamesi!
Vamesii si medicii cam ar fi pe primul loc la intins mana pentru spaga, asa vad eu.
@GMT,
Ca să fim drepți, șpaga nu e monopolul românilor. Se practică peste tot, doar proporțiile diferă.
Cineva îmi spunea cu ani în urmă că a dat șpagă în Canada ca să treacă peste rând la programarea examenului auto (echivalare sau așa ceva).
Cred că depinde de sistem și permisivitatea sau exigența lui plus mentalitatea colectivă.
Miruna mea a inceput luni clasa I. A zis sa nu ii luam flori invatatoarei ptr ca sunt scumpe si se ofilesc repede. Mai bine sa-i luam o cutie cu praline. Copil destept! Am ajuns la scoala si cand am vazut cum se inghesuiau parintii sa-i dea invatatoarei plasute si flori, m-am razgandit brusc si nu i-am mai dat nimic. Am mancat pralinele cu Miruna, au fost tare bune:). La gradinita ne-am opus cadourilor ptr doamna si ne-au sarit toti parintii in cap. Si nici la grupa 0 nu am dat nici un ban ptr invatatoare. Deci se poate! Am supravietuit:). Miruna este inca la scoala, nu cred ca a invatat mai putine si nici ca ceilalti mai multe. Sunt impacata cu decizia luata, indiferent de consecinte. La spital nu am dat de multisor insa..am fost cu o matusa sa se opereze la genunchi, la celebrul Bagdasar Arseni si medicul i-a cerut direct 1000 euro spaga ca sa o bage in operatie (dr Paraschiv). Am luat foc si m-am gandit sa anunt DNA ceva..nici nu stiu exact unde ar fi trebuit sa denunt asa ceva, insa matusa mea nu si nu, ca vrea sa se opereze, ca ce face ea, ca nu o mai primeste alt medic etc…dupa ce am plecat acasa, m-a sunat sa-mi spuna ca ia dat banii.
@Anxa i,
Same here. N-am dat flori&stuff nici la început, nici la final de an, în 12 ani de școală ai lui fii-miu. De ce? Care e semnificația, rostul, mesajul?
În schimb l-am trimis cu mărțișor/flor de 1 și 8 martie, mai mult să-l obișnuiesc pe el să ofere când e cazul/sărbătoare.
Fondul clasei am dat când și dacă era o sumă decentă și justificată. Când era prea mare ziceam direct ”mi se pare mult, nu dau atâția bani că nu-s nabab” și gata. Mi se rupea de impresia artistică sau alte bârfe.
@LauraG kitroaso… nu dai tu bani să fii în rândul lumii 🤔🔟🔟🔟
@Alin,
Da, recunosc, am un arici în buzunar. Mai ales pentru chestii inutile 🙂
@LauraG scoate-l și tu ariciul de acolo că devin buzunarele obeze…
@Laura G, nu bucheteimense&plăsuţe&praline, o floare este de ajuns. Şi stai umpic, nu ai dat TU flori, sau fiul ?
ps. florile se oferă nu se dau 🙂
Uneori florile se depun 😋 coroane 😎
Ps. BaGheRa nu l-ai văzut pe Alin? Un băiat fain din PL, parcă, ce nu era pasionat de cura de slăbire a buzunarelor blogărilor cu arici și lipici la public😋
@Shoric,
La început/sfârșit de an, nu, nu am dat. De ce? Zi-mi un motiv pentru care se dau florile astea 🙂
Am dat/a dat el la ocazii, aniversări.
În clasele 1-4 a dat învățătoarei de 1-8 martie. De ziua ei refuzam să pun bani la adunat și cumpărat storcător de fructe/bibelouri/mixer/ceas sau chestii de gen. Îl trimiteam cu un buchet de flori și-un La mulți ani.
În clasele 5 – 8 a avut diriginte. La liceu nici nu mi-am mai bătut capul, se descurca singur.
N-am fost singura care am refuzat balamucul ăsta, mai erau vreo 2-3-4 părinți.
Și nu s-a rasturnat pământul 🙂
Probabil că din cauza asta copilul a luat mențiune în loc de premiu. Așa și? Nu ne-a păsat de așa ceva.
Eu cu flori nu-mi bat niciodată capul, dar la început de an le pregătesc copiilor punguțe cu ceva dulce. Anul acesta câte o cutie de bomboane și niște dulciuri tradiţionale grecești. Fie-mea a prins simbolistica „o să-i urez doamnei un an bun și dulce ca aceste bomboane”. Fii-miu e mai misenrupist „Ce-i aici? Aha, mișto, ai păstrat și pentru noi, da?”. 🙂
@Anduța,
Adică șpagă :)))
Doamne, Laura G mi-am pus topping la înghețată, cred că era stricat … nu văd bine ? Anduța la ora asta ? Oare îi de la dulciurile grecești? Care-s alea că m-ai făcut curios?
Parcă-l văd pe Vasilescu cu discriminarea spăgii : dragi tovarăși și preteni, propun ca la marea adunare blogonată să dăm șperțu’n mod tradițional: la români în lei, la străini în euro și politicienilor în… pluralul monedei Botswanei 😏😎
@HabaR,
Telepatia plutește în aer – și io tot la înghețată muncesc. Fără topping.
Dar de ce întreabă la școală de etnie? Vreun formular pentru statistică sau curiozitate?
Laura, sincer, chiar dacă așa o fi, eu n-o simt astfel. Că mă știu cum sunt și în general îmi place să ofer dulciuri în loc de flori în diverse ocazii, mai ales oamenilor care mi se par ok sau îmi plac. Dacă nu mi-ar plăcea de învãțătoare, respectiv dirig, nu aș investi pic de efort în astfel de atenții, cu adevărat simbolice.
@Laura G mă abțin. Am editat. Mi-a scăpat. Aiurea în văzul lumii 😋 Treaba cu explicația e discretă precum șpaga 😉😋
@Anduța, nu te strigă pijamaua ? 🤣😊
M-a strigat, dar am dormit prost. Bine că am un an la dispoziție să mă gândesc dacă e ok sau nu să mai pregătesc punguțele. Pfff 🙂
M, olimpicule și inteligentule și rebelule… „prințese plângăcioase aseiste”? 😀 Mai zi, sună bine și povestești frumos.
PS am terminat ASE-ul, sau „școala de balet”, după cum zicea o colegă. Asta până am cunoscut o balerină și am aflat cât se muncește acolo. Acum zic că am terminat „școala de abur”.
Mă siMpt jiCnit 😋
Foarte bine, înseamnă că ești simțitor. 🙂
Spuneam într-un timp că am lucrat în presă. Vă las două articole (au ca subiect și șpaga) scrise de mine pe blogul meu de sport și de un amic krebs, legat de scandalul de corupție din arbitraj:
Primul este: https://sportulph.wordpress.com/2009/05/04/dna/
Al doilea ce se vrea o continuare:
https://sportulph.wordpress.com/2009/05/05/dna2/
@Alin,
În header ai un logo urmat de Copuright 2009 SportulPH. Ce naiba înseamnă ”copuright”? 🙂
@LauraG băi să mor nu alta. Am blogul ăsta de o grămadă de timp și mult timp am investit în el foarte mult avânt și determinare. Scriam zi de zi și deja oamenii din presa sportivă prahoveană pentru mult timp m-au considerat unul de-al lor.
Niciodată nu am observat asta… :))). Se va rectifica cu prima ocazie când ajunga birou și pun mâna pe laptop. Merci!
@Alin,
Normal că am observat. Dacă nu mă interesează sportul, m-am uitat și eu la desene, floricele, chestii :)))
Eu nu stiu sa dau spaga. Pur si simplu!
Acum vreo douazeci de ani mi s-a cerut spaga spaga la portar sa intru la sotie cu buchetul de flori la maternitate „ca nu-i in orele de vizita”. Am ca pot sa mai astept un pic. Probabil l-am blocat si m-a lasat.
A doua zi dupa externare am trecut pe langa acelasi portar zicandu-i ca tre sa las un plic la domul doctor. Ala a bacsis, nu?
Probabil ultima data am dat spaga la cineva sa se duca cu masina la ITP ca mi-era frica ca nu trece testul de noxe. Acum vreo 7-8 ani. Acum sunt convins ca masina nu avea nimic.
Ultima data can am dat spaga 5 lei a fost la un liftier jegos de spital caruia ii mergea liftul doar pana la etajul 4 (uneori) desi eu aveam treaba la 5. S-a lasat cu strigaturi.
A fost un moment in care am simtit nevoia sa dau spaga. La grasa de la RADET care sa-mi semneze un cacat de hartie ca sa ma pot debransa ca sa am caldura in casa. Probabil ca felul meu de a ma comporta a facut-o sa nu sugereze nimic
Sunt Doamna de la începutul fiecărui an școlar și în fiecare an am primit flori dar care nu știe și nu notează și nu contează de la cine. Dar anul acesta au fost geniali. Am primit flori de la unii iar restul strigau… Din partea clasei! Iar cei care au adus florile întăreau ce „vociferau” restul. PS.1 Florile au rămas în clasă, în vază. PS.2 Și ei primesc de la mine câte ceva la fiecare început de an școlar (manualele nu se pun😉). Și ai mei sunt mari, liceu.